Dodaj do ulubionych

Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku

07.05.04, 09:10
7.5.Latifija (PAP/AFP) - Dwaj dziennikarze, polski i algierski,
zostali zastrzeleni w piątek rano przez nieznanych sprawców w
Latifii na południe od Bagdadu - powiedział francuskiej agencji
AFP iracki przewodnik Assir Kamel al-Kazzaz. Według niego,
pracowali oni dla TVP. Ranny został też polski kamerzysta.

Do ataku doszło 30 km na południe od Bagdadu. "Samochód podjechał
od tyłu i jego pasażerowie otworzyli ogień do naszego samochodu,
zabijając polskiego dziennikarza" - powiedział Kazzaz, który nadal
jest w szoku.

"Wtedy zatrzymaliśmy się i ja wysiadłem, razem z dziennikarzem
algierskim i polskim kamerzystą. Ale napastnicy zawrócili i na
nowo otworzyli ogień. Zabili dziennikarza algierskiego i ranili
Polaka" - opowiadał Kazzaz.

Fotograf AFP, który znalazł się na miejscu zdarzenia, widział dwa
ciała zabitych.

Rannego kamerzystę zabrał do szpitala swoim samochodem
Irakijczyk.

Ekipa telewizyjna jechała czarnym samochodem marki japońskiej.

Do ataku doszło w strefie na południe od Bagdadu, gdzie często
zdarzają się ataki irackich partyzantów na przejeżdżające konwoje.
W listopadzie zeszłego roku w tej okolicy zginęło siedmiu agentów
hiszpańskiego wywiadu.(PAP)
Obserwuj wątek
    • Gość: KIRA Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku IP: *.crowley.pl 07.05.04, 09:33
      Smutne to, może jednak się nie potwierdzi...oby!
    • sonny_z_posen Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku 07.05.04, 10:01
      Ambasada potwierdziła przed chwilą.
      • dymiacy_piecyk Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku 07.05.04, 10:12
        Chodzą słuchy, że to bardzo znany koleś. Cyżby Waldemar?
        • Gość: Leokadia Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku IP: 212.186.80.* 07.05.04, 10:20
          najprawdopodobniej to Milewicz...
          • Gość: xx Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku IP: *.acn.pl 07.05.04, 10:36
            A może Nomejko z panoramy ?
            • Gość: Klem Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku IP: 195.245.217.* 07.05.04, 10:39
              Niestety to Waldemar.....................
              • sonny_z_posen Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku 07.05.04, 10:40
                Zaraz się okaże że to Lis..
              • sabina29 Klem, mam nadzieję, że odwołasz to 07.05.04, 10:44
                Gość portalu: Klem napisał(a):

> Niestety to Waldemar.....................
                ========
                Zginąć miał dziennikarz, który NIEDAWNO przyjechał do Bagdadu.
                A w góle to skąd ci do łba przyszło, że to W.M.? Jeśli piszesz tylko po to,
                żeby coś napisać, to jesteś gnida.
                • Gość: gosia Re: Klem, mam nadzieję, że odwołasz to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 10:50
                  ludzie, zginął CZŁOWIEK
                  wyluzujcie trochę
                  • sabina29 Przepraszam, Gosiu 07.05.04, 10:55
                    Gość portalu: gosia napisał(a):

> ludzie, zginął CZŁOWIEK
                    > wyluzujcie trochę
                    • Gość: Przeczytałem Re: Przepraszam, Gosiu IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 07.05.04, 11:02
                      Tak to w TYM FACHU jest. Jeden robi wywiady z "partyzantami" a drugi jest przez
                      tych "partyzantów"...
                      Ktoby to nie był, niech spoczywa w spokoju. Ale obawiam się, że tego teraz mieć
                      nie będzie... (myślę o polskich massmediach).
                    • Gość: bakuninowa Re: Przepraszam, Gosiu IP: *.chello.pl 07.05.04, 12:45
                      wlasnie, zginal czlowiek... przez niektorych szanowany i uwielbiany. Zreszta
                      czy to wazne? po prostu nie zyje - a dlaczego?
                • Gość: Mały Ponura statystyka dziennikarzy - już 3 z Polski IP: *.chello.pl 07.05.04, 10:59
                  Milewicz był dłużej w Kuwejcie i Iraku na poczatku wojny, potem wrócił do
                  kraju...
                  Biorąc pod uwagę Ukraińca z Polski pracującego dla agencji Reutera, który
                  zginął w hotelu "Palestyna" w Bagdadzie w ub. roku (od pocisku z amerykańskiego
                  czołgu), to już są 3 ofiary wśród dziennikarzy związanych z Polską.
                • Gość: Klem Re: Klem, mam nadzieję, że odwołasz to IP: 195.245.217.* 07.05.04, 11:03
                  Taka wiadomość dotarła do Polskiego Radia w którym pracuję.
                  Więc nie gniduj mi dziecko.
                  • Gość: Klem Re: Klem, mam nadzieję, że odwołasz to IP: 195.245.217.* 07.05.04, 11:09
                    Czy jest to 100% prawda - nie wie nikt....... Faktem jest, że takie info
                    trafiło.
                    • turek123 Re: Klem, mam nadzieję, że odwołasz to 07.05.04, 11:15

> Czy jest to 100% prawda - nie wie nikt....... Faktem jest, że takie info
                      > trafiło.

Potiwerdzam to -do mnie też niedawno dotarła informacja, że to Milewicz
                    • sabina29 Re: Klem, mam nadzieję, że odwołasz to 07.05.04, 11:17
                      Jesteśmy spokrewnieni.
                      • Gość: bleri Re: Klem, mam nadzieję, że odwołasz to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 11:27
                        Wyborcza zupdatowała informację i z nich wynika, że samochód z polskimi
                        dziennikarzami nie został ostrzelany, a wjechał na minę.
                        serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34216,2061089.html
                        • dymiacy_piecyk Waldemar 07.05.04, 11:30
                          I teraz telewizja zapełni się rozmaitymi zatroskanymi twarzami, roniącymi
                          rzewne ślozy. I będą mówić: "Waldek był dobrym kolegą", albo "Tak wiele się od
                          niego nauczyłem".
                          • Gość: Mały Re: Waldemar IP: *.chello.pl 07.05.04, 11:48
                            dymiacy_piecyk napisał:

> I teraz telewizja zapełni się rozmaitymi zatroskanymi twarzami, roniącymi
                            > rzewne ślozy. I będą mówić: "Waldek był dobrym kolegą", albo "Tak wiele się
                            od
                            > niego nauczyłem".

To twoim zdaniem dziannikarze nie posiadają ludzkich uczuć? To widzowie też ich
                            nie posiadają, bo są tylko nieznacznie opóźnieni (a czasami wcale) w oglądaniu
                            widoku wybuchów, trupów, krwi, itp.
    • Gość: paweł Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku IP: *.lnet.pl 07.05.04, 11:31
      wstrzymaj sie z tym do czasu oficjalnego potwierdzenia danych zabitego
      • Gość: ANIA Waldemar Milewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 11:53
        niestety...
      • aswywiadu007 Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku 07.05.04, 11:53
        własnie podali: Waldemar Milewicz odszedl
        • Gość: :( Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 12:02
          to smutna wiadomosc...
          • Gość: roxi_hart :(((((((((((((((((( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 12:05
            :((((((((((
          • Gość: bleri Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 12:05
            TVN24 potwierdziło - w Iraku zginął Waldemar Milowicz.
            • Gość: bleri errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 12:06
              oczywiście - Waldemar Milewicz.
    • lahliq Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku 07.05.04, 12:15
      Straszne. Naprawdę go bardzo lubiłam. Mój ulubiony dziennikarz wojenny...

• Gość: Klem Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku IP: 195.245.217.* 07.05.04, 12:20
        Właśnie.. Dziennikarz wojenny.. Taki dziwny zawód..
        Aż się boje napisać to co mam ochotę napisać, bo wiele osób pewnie nie
        zrozumie, ale to "lepiej kiedy żużlowiec ginie na torze niż miałby wpaść pod
        pociąg..."
        Coż - życie to nie bajka.
        • lahliq Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku 07.05.04, 12:22

> Właśnie.. Dziennikarz wojenny.. Taki dziwny zawód..
          > Aż się boje napisać to co mam ochotę napisać, bo wiele osób pewnie nie
          > zrozumie, ale to "lepiej kiedy żużlowiec ginie na torze niż miałby wpaść pod
          > pociąg..."
          > Coż - życie to nie bajka.

W tym całym nieszczęściu - Twoja racja - tak pamięć o nim będzie trwała
          dłużej...
        • Gość: ewa Re: Dziennikarz TVP (?) zabity w Iraku IP: 212.87.3.* 07.05.04, 12:26
          na tym forum jego nadmiernie emocjonalne dziennikarstwo nie ciesylo sie
          specjalnym uznaniem, mojm rowniez - ale szkoda ze zginal.
          • maniaczytania do Ewy 07.05.04, 12:32
            Chyba ci sie z kims innym pomylilo, W.Milewicz na pewno nie byl nadmiernie
            emocjonalnym dziennikarzem, raczej wywazonym, spokojnym i opanowanym.
            • pawel-strzalka Re: do Ewy 07.05.04, 13:03
              a mnie zawsze raził sposób w jaki przedstawiał wydarzenia co nie zmienia faktu
              że imponował mi odwagą, dziennikarskim doświadczeniem...
              wyrazy współczucia dla bliskich pana Milewicza
            • Gość: ewa Re: do Ewy IP: 212.87.3.* 07.05.04, 13:04
              nie pomylilo mie sie, wstukaj chaslo Milewicz w wyszukiwarke i przeczytaj
              komentarze do jego dziennirstwa jakie padaly na tym forum.
              • sabina29 ********Klem 07.05.04, 13:10
                Daruj. To strach i bezradność. Nie wiem co napisać. Przepraszam.
                • Gość: Klem Re: Sabina29 :) IP: 195.245.217.* 07.05.04, 13:20
                  Nie ma żadnej sprawy. Ilość gnid na świecie w pełni Cię usprawiedliwia! Poza
                  tym - lepiej stracić głowę, niż na nią upaść... Powodzenia.
                  • sabina29 Re: Sabina29 07.05.04, 13:31
                    Fakt - straciłam głowę. Bez odbioru.
              • maniaczytania Re: do Ewy 07.05.04, 15:26
                Sama je dobrze przeczytaj, tam chodzilo o kobiete o takim nazwisku.
                Haslo - samo H
    • Gość: gosia kondolencje dla bliskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 12:19
      • Gość: Margaret Re: kondolencje dla bliskich IP: *.cf.pl / 80.55.131.* 07.05.04, 12:27
        moze i tak..ale, cholernie smutne ze akurat CI najwybitniejsi ostatni odchodza..
        eh :(
        • Gość: anka Re: kondolencje dla bliskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:00
          ech wlasnie...bo ci najwybitniejsi wszedzie sie pchaja, wszedzie ich pelno,
          zyja dla innych, nie oszczedzaja sie...dlatego tak wlasnie jest...miernoty
          zostaja w domu w ciepelku i nie narazajac sie zyja...
      • maniaczytania Re: kondolencje dla bliskich 07.05.04, 12:29
        Przylaczam sie z wyrazami kondolencji.
        R.I.P. Waldku
        • Gość: nena Re: kondolencje dla bliskich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 13:11
          Jesli chodzi o TVP to mój ulubiony dziennikarz!!!!!!!!!:-(((((((((((((((((((((
          Strasznie mi smutno:-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
    • Gość: bywalec... Dziennikarz TVP zabity w Iraku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:18
      english.aljazeera.net/NR/exeres/5669EF87-C698-4527-B2A3-19232BC4336F.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka