maniaczytania
02.03.16, 20:01
Ha! Zapomniałam - wybaczcie :)
Otwieram więc w te pędy nowy wątek. Jesteśmy już po Oscarach, przed nami w poniedziałek polskie Oscary ;) - Orły, ale nominowanych filmów jak na lekarstwo - właściwie większość nominacji 'obskoczyły' trzy filmy - "Moje córki krowy", "Body/ciało" i "Excentrycy".
Przed nami też właśnie miesiąc nowych ramówek. Kilka ciekawych rzeczy wypatrzyłam (również na Kulturze Barbasiu - może nie będzie z nią tak źle? :) ), np. już dziś pierwsze wydanie Pegaza - 22.40 TVP1. To główne wydanie będą uzupełniać codziennie krótsze "ekspresowe" wydania przed Teleexpresem. Prowadzący to dziennikarka radiowej Trójki Agnieszka Szydłowska i Marek Horodniczy
TVP zamierza wyprodukować dwa seriale telewizyjne - jeden o Żołnierzach Wyklętych zaplanowany na trzy sezony (w TVP1), drugi o Brygadzie Świętokrzyskiej na podstawie powieści Elżbiety Cherezińskiej "Legion" (TVP2) - tu muszę się przyznać, że powieść mam od paru lat, ale ponieważ gabarytowo dosyć pokaźna, jakoś ją odkładałam, teraz jestem wielce zachęcona.
A te nowości na TVP Kultura to m.in. program Dezerterzy prowadzony przez świetnego młodego pisarza Łukasza Orbitowskiego (laureata Paszportu Polityki za powieść nie do końca fikcyjną "Inna dusza"). Gościem pierwszego będzie Tomek Budzyński z Armii. Emisja programu w czwartki 21.55 już od jutra - i dla mnie to może być poważna konkurencja dla KK ;) Druga nowość w Kulturze to "Tanie dranie" autorski program Krzysztofa Kłopotowskiego i Jakuba Moroza - poniedziałki 21.55 od 7 marca. Na specjalne zamówienie Greka (on chyba nam o czymś nie mówi ;) ) - ma być również cykl filmów BBC o najsłynniejszych dziełach sztuki :) Może być interesująco - zobaczymy!