Dodaj do ulubionych

Seriale dla dzieci/młodzieży

IP: *.zory.msk.pl 25.09.04, 21:00
Co się stało reżyserami/scenarzystami, że tak upadły seriale dla dzieci i
młodzieży?
Wielu z sentymentem wspomnia czasy "Tolka Banana", "Podróży za jeden uśmiech"
czy "Grubego".
Od dwudziestu ("z ogonkiem") ponad lat, nie powstało nic interesującego.
Pytanie brzmi: dlaczego tak się dzieje?
ps. sympatyków "Pana Kleksa" proszę o wstrzymanie....
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu Re: Seriale dla dzieci/młodzieży IP: *.master.pl / *.master.pl 25.09.04, 21:56
      Wczoraj skonczylem ogladac DVD z Wakacjami z duchami z komentarzem S. Jędryki i
      H. Gołębiewskiego. Jędryka częśto odnosił się do dzisiejszej rzeczywistości
      (komputery, internet itp). Do tego co interesuje dzis dzieciaki i młodzież i o
      braku dziś określonych wartości. Zauważcie ze te seriale które dzis powstają
      dla dzieci musowo muszą być komputeryzowane, pełne efektów specjalnych itd.
      Jędryka wspomniał też że gdyby miał propozycje podjąłby się nich ale widocznie
      nikt już nie chce tych produkcji kręcić. Fajnie by było nakręcić (z
      nienakręconych) do końca serię Pana Samochodzika lub np serie Szklarskiego o
      Tomku Wilimowskim, ale najlepiej jakby zostały nakręcone w starym stylu, na
      tasmie czarno białej i w czasach w których się faktycznie akcja działa (lata 60-
      70 - oczywiście oprócz Tomka :)) i właśnie najlepiej jakby je reżyserował S.
      Jędryka. Tylko kto wyłożyłby na to pieniądze? A sądzę że pokolenie które się na
      nich wychowało waliło by do kina drzwiami i oknami. Oczywiście jeśli filmy
      byłyby udane.
    • Gość: Fil Re: Seriale dla dzieci/młodzieży IP: *.finemedia.pl 26.09.04, 18:39
      Ja Ci powien co sie stalo - przerzucili sie na produkcje, na ktore dostaje sie
      pieniadze, i ktore maja dobra ogladalnosc. Dwa lata temu odbyla sie podczas
      festiwalu Ale kino! w Poznaniu dyskusja na ten temat. Zjechali rezyserzy,
      scenarzysci i potencjalni producenci. Troche napisano o tym tu:
      www.stopklatka.pl/imprezy/impreza.asp?ii=1332 na koncu relacji.
      Kasa, kasa, kasa, kasa... i nie mowimy o ekranizacji lektur, prawda?
    • e_katt Re: Seriale dla dzieci/młodzieży 26.09.04, 21:10
      Przy odrobinie szczęścia (no i jak się jest wolnym od pracy w pewnych godzinach
      w ciągu dnia..) to można jeszcze dojrzeć w tiwi wzmiankowane seriale.
      W wakacje, to zdaje się TVP2 (w okolicach 13.-14.) i Polonia (coś ok. 16.)
      przypomianała te serialowe cuda (jakie się teraz nie zdarzają!).

A obecnie to chyba też Dwójka ok. 7. rano przypomina różne tam "Przygody psa
      Cywila" i "Marki Piegusy"..
      Ech, żeby na to czas znaleźć.
      Bo niestety, ja to te seriale widziałam tyle, co w programie w Telewizyjnej, że
      będą..
      • e_katt Czesi a seriale 26.09.04, 21:21
        ale prawdziwym sentymentem to darzę czeską produkcję -nie tylko dla dzieci
        (załapałam się jeszcze na dogorywanie cud-miód-serialu "Nikogo nie ma w domu" -
        bomba!)
        poproszę też o "Ramonę"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka