Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2018 - 6 (vol. 92)

• grek.grek Barbasiu, Czcigodni, nie zapominajcie o nas ! :] 24.06.18, 15:56
      powracajcie, odwiedzajcie nas !

Siostro, napisz koniecznie, co u Ciebie, trzymamy kciuki za Twoje powodzenie ! Daj nam znać !

dla Was ! :

www.youtube.com/watch?v=OvKmcEOazcE
    • grek.grek Mundial 2018 -dzień 12 25.06.18, 09:58
      cóz, miało być jak nigdy, a skonczyło się jak zazwyczaj :] Nie ma technicznych umiejętności na poziomie sredniej światowej - nie można odnieśc sukcesu na mundialu. ale... to zabawa tylko :]

dziś :

15;35 TVP1 : Urugwaj - Rosja

15:35 TVP2 : Arabia Saudyjska - Egipt

19:45 TVP1 : Hiszpania - Maroko

wczoraj :

Anglia wygrała 6-1, Senegal zremisował 2-2, Kolumbia wygrała 3-0

a zatem :

Mania - 1 pkt, Mała Ciekawostka - 2 pkt, u mnie - 1 pkt

punktacja : Mania -17, Mała Ciekawostka - 24, u mnie tez 24

typy na dziś :]
      Urugwaj zremisuje 1-1
      Egipt wygra 2-0
      Hiszpania wygra 3-1
      • grek.grek Re: Mundial 2018 -dzień 12 25.06.18, 09:59
        jak to wygląda u Was ? Jak Wasze typy ? :]
        • maniaczytania Re: Mundial 2018 -dzień 12 25.06.18, 12:04
          Zapomniałeś, że teraz już po 4 mecze ;)

Moje typy:
          Urugwaj -Rosja 1:1
          Arabia Saudyjska - Egipt 0:2
          Iran - Portugalia 1:2
          Hiszpania - Maroko 3:0
          • grek.grek Re: Mundial 2018 -dzień 12 25.06.18, 12:17
            dzięki, Maniu ! :]

faktycznie, to ostatnia runda grupowych meczów [nareszcie, tak swoją drogą, hehe].
      • grek.grek Re: Mundial 2018 -dzień 12 25.06.18, 12:15
        Maniu, dzięki za korektę :]

yes :

19:35 TVP2 : POrtugalia - Iran

I moj typ :

2-0 dla Portugalii :]
      • mala_ciekawostka Re: Mundial 2018 -dzień 12 25.06.18, 12:28
        Obstawiam: Urugwaj-Rosja 2:2, A. Saudyjska-Egipt 1:2, Iran-Portugalia 1:1, Hiszpania-Maroko 2:0
    • grek.grek 20:05 Polsat "Niesamowity Spider Man 2" 25.06.18, 10:05
      pierwszy film z tej drugiej odsłony był, wg mnie, udany, z powodu nowego aktora w głównej roli, a nawet chyba głównych aktorÓW :]

w drugim filmie rywalem Spider Mana vel Petera Parkera jest żywy generator energii ;] W tle poszukiwanie prawdy o okolicznościach śmierci rodziców oraz podstępny przyjaciel z dzieciństwa, który ratunku przed śmiertelną chorobą poszukuje w zaletach krwi Petera.

brzmi komiksowo, jak przystało, a film zapewne tak samo jest efektowny i wyładowany efektami jak poprzedni ;]
    • grek.grek 20:00 Puls "Leon Zawodowiec" 25.06.18, 10:18
      powróćmy do klasyki... :]

autystyczny kiler w przykrótkich porteczkach, milośnik musicali, analfabeta o złotym sercu i bezlitosny dla wrogów one man force uzbrojony w pistolet z tłumikiem; małoletnia pannica z misiem, pragnąca zostać zawodową zabójczynią, aby pomścić śmierć brata, bo śmierć ojca i siostry w ogóle jej nie obchodzi, na dodatek zakochana w swoim mentorze; skorumpowany policjant, jadący na kokainie i uwerturach Beethovena, robiący miny i bawiący się z ofiarami jak kot z myszami.

postaci jak z operetki, Nowy Jork przypominający Paryż, kolejne sceny przesuwające relację młodocianej i jej opiekuna od ojciec-córka w pobliże uczuć bliższych kochankom, o czym pisała Bene Gesserit, choć wydaje się, że to jakby dziewczynka jednostronnie demonstruje swoje emocjonalne wzloty, a opiekun jest speszony i zawstydzony, ona zaś przeżywa pierwszą miłość i okazuje to naśladując te wzorce dorosłości, które widziała w telewizji albo w otoczeniu.

lata mijają, a "Leon" ciągle jest filmem świetnym, a w istocie już kultowym.

Jean Reno, Natalie Portman, Gary Oldman wciąz bezbłędni, muzyka i wątek rośliny w doniczce wciąż niezawodnie działają, a sceny gry w kalambury czy treningu strzelania albo monologów Stansfielda - są nie do podrobienia, co najwyżej do cytowania :]
    • grek.grek 16:30 Kultura "Frank" 25.06.18, 10:35
      Jon chce zostać muzykiem, trochę komponuje, trochę się przymierza. Pewnego dnia w jego mieście zatrzymuje się zespół. Jego basista... popełnia samobójstwo, Jon jest w pobliżu i zostaje wciągnięty do drużyny.

Wyjeżdza z nimi do chaty w lesie, gdzie zespół zamierza nagrać płytę. Dzieją się tam rzeczy zabawne i kuriozalne, a Jon wszystko ukradkiem nagrywa przekazuje do internetu, włącznie z muzyką.

I to jest właśnie kłopot.

Frank, lider zespolu, kryjący swoją twarz i tożsamość pod wielką głową z paper mache, jest muzykiem swoistym, do tej pory tworzącym dla idei, z pasji, z potrzeby serca. Takim kocha go i wspiera Clara.

kiedy wychodzi na jaw, że zespół ma fanów w sieci, Frank wpada w konfuzję : a więc to możliwe ? Ludzie chcą słuchać moich piosenek ? Podobają im się ? Chcą kupić płytę, bilety na koncert ?

Jon uważa, że mogą wypłynąc na szerokie wody. Clara jest przeciwna, nie znosi Jona [aczkolwiek... sami zobaczycie, do czego prowadzi wzajemna nienawiść w ich przypadku :)], uważa że Frank nie nadaje się na muzyka, który "ma fanów" i "pokazuje się w sieci", że to zabije w nim artystę.

toczy się między nimi walka o duszę [artystyczną] Franka.

ciekawy głos w sprawie istoty sztuki, sensu tworzenia, powołania artysty, z Michaelem Fassbenderem przez gros filmu operującego ciałem i głosem jedynie, bez pokazywania twarzy.

świetni sa też Maggie Gyllenhaal i Domhnall Gleeson.

dobry scenariusz, interesująca postać głównego bohatera [nie tylko dlatego, że wdziewa tak oryginalne przebranie], wymowna puenta.

bardzo dobry film !
    • grek.grek Mundial 2018 - dzień 13 26.06.18, 09:34
      ależ te mistrzostwa pędzą ! :]

dziś :

15:35 TVP1 : Francja - Dania

15:35 TVP2 : Australia - Peru

19:30 TVP2 : Islandia - Chorwacja

19:45 TVP1 : Nigeria - Argentyna

wczoraj :
      Urugwaj wygrał 3-0, Arabia wygrała 2-1, Portugalia zremisowała 1-1, Hiszpania 2-2 - ależ Iran i Maroko szarżowały, nieprawdaż ? walczyli do końca.

jak nam poszło :] :

Mania - aaach, pech, Mała Ciekawostka - 3 pkt, u mnie - powrot do normalności, czyli zero :]

punktacja : Mania 17, Mała Ciekawostka 27 ! [witamy nowego lidera, liderkę ! :)], u mnie - 24

typy na dziś :
      Francja zremisuje 1-1
      Australia wygra 2-1
      Islandia wygra 2-1
      Argentyna wygra 3-2

a jak u Was ?
      • mala_ciekawostka Re: Mundial 2018 - dzień 13 26.06.18, 09:51
        Dzięki, jestem zaskoczona moim wynikiem, serio:)

Dziś obstawiam: Francja-Dania 2:1, Australia-Peru 1:1, Islandia-Chorwacja 1:3, Nigeria-Argentyna 2:2.
        • grek.grek Re: Mundial 2018 - dzień 13 26.06.18, 10:06
          świetnie Ci idzie, Mała Ciekawostko !! :}

tak trzymaj ! :]
          • mala_ciekawostka Re: Mundial 2018 - dzień 13 26.06.18, 16:48
            Dzięki:)
        • maniaczytania Re: Mundial 2018 - dzień 13 26.06.18, 21:57
          no to po dzisiejszej rundzie - Grek i ja po 2 punkty, Mała_ciekawostka plus 1.

W sumie - Mala_ciekawostka - 28, Grek 26, ja 19.
      • maniaczytania Re: Mundial 2018 - dzień 13 26.06.18, 15:26
        No pech, pech :)

Moje typy na dziś :
        Dania - Francja 1:1
        Australia - Peru 1:0
        Nigeria - Argentyna 1:0
        Islandia - Chorwacja 0:2
        • grek.grek Re: Mundial 2018 - dzień 13 27.06.18, 09:26
          będzie lepiej, Maniu, Twoje najlepsze typowania dopiero nadchodzą ! :]

ależ Argentyna przeskoczyła nad przepaścią, prawda ? :] w ostatniej chwili, cóż za wyścig z czasem, własną niemocą i trudnym rywalem.

inna rzecz, że ten karny, z którego Nigeria wyrównała, to jakiś taki... nieszczególnie niezbędny był, wg mnie ;]

• maniaczytania Re: Mundial 2018 - dzień 13 27.06.18, 21:22
            oj, tak, udało się Argentynie - aczkolwiek trzeba oddać sprawiedliwość Messiemu, że pięknie odebrał piłkę i pięknie strzelił tego gola nr 100 na tych mistrzostwach :)
            • grek.grek Re: Mundial 2018 - dzień 13 28.06.18, 09:22
              no wlasnie, Maniu :] Messi zrobił swoje, nie wszyscy liderzy zespołów mundialowych mogą się takim wyczynem pochwalić... ;]
    • grek.grek 20:00 TVN7 "Zółtodziób" 26.06.18, 09:41
      cięzko bedzie się przebić przez Mundialeiro ! ;], zwłaszcza że Argentyna gra o być albo nie być, ale można zapowiedzieć chyba ?

dwóch gliniarzy : młodszy i starszy, w pogoni za złodziejami samochodów, na ulicach Los Angeles. starszy zostaje porwany, młodszy musi się wykazać i uratować go.

klasyka filmu operującego akcją i sensacją, a w tle jeden z ulubionych kontrastów, czyli zestawienie bohaterów rózniących się wiekiem, doświadczeniem i temperamentem.

Clint Eastwood - chyba TVN7 robi jakiś przegląd filmów z tym aktorem ? ;) i Charlie Sheen w głównych rolach, Eastwood jest też reżyserem tego filmu.

kino 90s ! ;]
    • grek.grek 21:30 TVN "Gracz" 26.06.18, 09:50
      profesor od literatury popada w hazardowe zadłużenie, gdyż nieumiarkowanie przegrywa w kasynach, prowadzonych na dodatek przez podejrzanych typków. Terminy go ścigają, więc ostatnią nadzieją, a nawet deską ratunku, jest zapożyczenie się u innego gangstera. Prawdziwy taniec z szablami ;]

ja chyba widziałem kiedyś częściowo ten film, koniec końców wygląda to tak, że bohater rezygnuje z tej pozyczki, bo pomaga mu matka, ale kiedy próbuje się matczynymi pieniędzmi odegrać znów zostaje bez grosza i wtedy gangster szantażuje go, żeby wziął kasę od niego.

nie jest to taki najgorszy film, jego główna wada polega na tym, że leci w trakcie meczu ;]

niezła obsada, obok Marka Wahlberga : pp. Lange i Goodman.
    • grek.grek 22:15 TVP2 "Rocky 3" 26.06.18, 10:04
      ten film ma jedną kluczową zaletę : to w nim zagrana została piosenka "Eye of the Tiger" zespołu Survivor, potem już nieodmiennie kojarzona z serią o Rockym, nawet bardziej niż ten oryginalny motyw, który pojawi się w kultowych sekwencjach treningów.

Rocky rozgościł się na tronie mistrza, pokonuje kolejnych rywali, rozwija się jego życie rodzinne, majątek się powiększa, a on sam taki jest pewny swego, że zgadza się na zupełnie szalone teatralne pojedynki z mistrzem wrestlingu. W końcu zaczyna przebąkiwać o emeryturze sportowej i to właśnie wtedy, kiedy stawiaja mu pomnik.

na drugim planie wyrasta konkurencja w postaci agresywnego Clubbera Langa, ktory rzuca mu rękawicę w taki sposób, że Balboa nie może się cofnąć.

to prowadzi do wydarzeń tragiczno-dramatycznych : śmierci, zwątpienia, utraty wiary we własne życie, przeszłość i przyszłość. Od czego ma się jednak przyjaciół oraz tę najlepszą przyjaciółkę, bo w życiu Rocky'ego kluczową postacią zawsze była żona. Jej wsparcie i akceptacja decydowały o jego pasji i zaangażowaniu. Miłośc, która nigdy nie rdzewieje, przetrwała całą serię, nawet zza grobu.

nieźle wymyślona kontynuacja, sporo scen treningowych, psychologia boksera, schematy zachowane plus nowe wątki związane z odejściem jednego z ważnych bohaterów i wynikającymi z tego faktu konsekwencjami.

w sumie : kult ! :]

www.youtube.com/watch?v=btPJPFnesV4
    • grek.grek Mundial 2018 - dzień 14 27.06.18, 09:32
      znów 4 mecze w ramówce "\

15:35 TVP1 : Korea Płd - Niemcy

15:35 TVP 2 : Meksyk - Szwecja

19:45 TVP1 : Serbia - Brazylia

19:35 TVP2 : Szwajcaria - Kostaryka

wg mnie :
      Niemcy wygrają 2-0
      Meksyk zremisuje 1-1
      Brazylia wygra 3-1
      Szwajcaria wygra 2-1

a jak u Was ?

• mala_ciekawostka Re: Mundial 2018 - dzień 14 27.06.18, 10:39
        Ja obstawiam: Korea-Niemcy 1:2, Meksyk-Szwecja 2:2, Serbia-Brazylia 1:2, Szwajcaria-Kostaryka 2:0
      • maniaczytania Re: Mundial 2018 - dzień 14 27.06.18, 14:32
        Serbia - Brazylia 1:3
        Szwajcaria - Kostaryka 2:0
        Korea Płd. - Niemcy 1:2
        Meksyk - Szwecja 1:1
      • maniaczytania Re: Mundial 2018 - dzień 14 27.06.18, 21:24
        ależ nam wszystkim pięknie nie poszło w pierwszych dzisiejszych meczach, hahaha :)

No bo kto by przypuszczał, że Niemcy odpadną? I wyszło, że gramy jak mistrzowie świata ;)
        • grek.grek Re: Mundial 2018 - dzień 14 28.06.18, 09:25
          racja, Maniu :]

sensacja absolutna, jeszcze większa niż brak Italii na mistrzostwach.

wiesz, wg mnie odpadnięcie Polski, to jednak rzecz, którą można było wykrakać, ale upadek zespolu niemieckiego, pełnego piłkarzy najwyższego formatu, to naprawdę rzecz godna analiz i dociekań.
    • grek.grek 20:00 TVN7 "Przeczucie" 27.06.18, 09:39
      raczej mało kto się zdecyduje, ale... ;]

główna bohaterka występuje niemal jako postać z antycznej tragedii czy dramatu, musi odwrócić przeznaczenie.

dnia pewnego puka do jej drzwi policjant i informuje, że jej poskładane i stabilne życie legło w gruzach, gdyż mąż zginął w wypadku samochodowym.

jakieś jest zdziwienie jejmości, gdy nastepnego dnia mąz krząta się po domu, jakby nigdy nic. O co tu chodzi ?

I ta sytuacja powtarza się nagminnie, pojawiają się znaczące obrazki i momenty, pani zaś orientuje się, że ma do czynienia z ostrzeżeniem losu : najgorsze dopiero się stanie, a ona ma szansę zapobiec tragedii.

całkiem dobre kino, z puentą adekwatną do założeń taktycznych. Sandra Bullock w głównej roli.
    • grek.grek 20:05 TVP Kultura "Bullitt" 27.06.18, 09:46
      klasyczna, ikonograficzna sensacja made in America : słoneczne San Francisco, Steve Mc Queen jako dzielny policjant eskortujący świadka mającego pogrązyć mafię, no i najlepsza w historii kina 20-minutowa scena samochodowego pościgu, jak opisała Siostra : "bez muzyki, slychać tylko ryk silników i pisk opon, i te piękne samochody; mistrzostwo !" - tak to właśnie wygląda. no i do tego parę scen z typowego dreszczowca kryminalnego, na czele z sekwencja w szpitalu, gdzie killer chce dobić ważnego świadka, ale policjant mu psuje szyki, tropi go w ciemnosciach sal i korytarzy oraz piwnic, a w finale nagle ciemnosci rozdziera światło słonecznego dnia wdzierające się przez otwarte nagle drzwi.

świetne kino Petera Yatesa.
    • grek.grek 21:30 TVN "Kobieta-kot" 27.06.18, 09:52
      no cóż, wielkie kino to nie jest, Halle Berry w lateksie nie przyćmiewa tego faktu ;] nawet w duecie z Sharon Stone.

komiks is a komiks, morał o zmianie osobowości, dzięki której nieśmiała dziewczyna staje się drapieżną, jako się rzekło, kocicą - pewnie motywujący, no i kot zawsze się sprawdza w filmowej materii :]

ciekawe, że nawet filmy nieszczególnie oscarowe, robione przez Amerykanów, są jednak profesjonalnie wykonane i zrealizowane, prawda ?

to nawet nasi twórcy, którzy mieli okazje pracować w Hollywood, mówią, że jest tam najwyższej próby zawodowstwo, timing, profeska. Jak już coś robią, to porządnie. nawet jesli film do wybitnych nie należy, w końcu kino komercyjne też musi istnieć ;]
    • grek.grek 22:20 Kultura "Trishna. Pragnienie miłości" 27.06.18, 10:11
      piękne zdjęcia w indyjskich plenerach. nadzwyczajna paleta barw. świetnie uchwycone slajdy z codziennego życia na ubogich hinduskich ulicach, placach i podwórkach, z całą ikongrafią na czele ze świętymi krowami, a w drugiej połowie filmu wyjątkowej urody hotel, zbudowany podług wzorców wschodnich wraz z ornamentyką i okolicznościową florą oraz obrazki lajfstajlu młodzieży z klasy średniej, jest nawet wejście za kulisy produkcji Bollywoodu.

treścią filmu są zaś losy pięknej dziewczyny z biednej rodziny, która poznaje księcia z bajki, wykształconego młodzieńca z zamożnego rodu.

pojawia się uczucie, ona nie wierzy własnemu szczęściu, choć nieco sie obawia zmiany jaką to może spowodować w jej życiu, zwłaszcza że ojciec jest niepocieszony że ona ma chłopaka.

Jay musi wyjechać, proponuje żeby pojechała z nim, on będzie prowadził hotel należący do imperium swojego ojca, a ona dostanie posadę pokojówki, z wysoką pensją, dzięki której poprawi się znacząco los jej rodziców i wielu braci i sióstr.

Trishna wyjeżdza w daleką drogę, z cięzkim sercem, ale i nadzieją.

Cóż, niestety ta miłośc ma wiele twarzy, o czym przyjdzie się jej przekonać na miejscu już, a puenta będzie smutna i dramatyczna.

róznice pochodzenia sa trudne do przeskoczenia, podobnie jak wykształcenia i statusu społecznego, a patriarchat ma się znakomicie i stawia kobiety w opresji.

Never zwróciła uwagę na to, ze to adaptacja powieści "Tess" Thomasa Hardy'ego i w tym kontekście zupełnie nie odpowiada oryginałowi literackiemu, nie da się jej też porównać do ekranizacji w reżyserii Romana Polańskiego.

na pewno jednak warta jest obejrzenia.

PS : to "Pragnienie miłości" w tytule na pewno zgadza się z losami głównej bohaterki, ale zostało dopisane do oryginału i wzięte z "Chopina" ;] niby celnie, bo samo imię nie musi[ało] nic mówić widzom, ale i tak brzmi jak sequel.
    • mala_ciekawostka Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 27.06.18, 16:52
      Leci we wtorki pod tytułem "Mroczne zagadki Los Angeles", niestety późno w nocy, ale dobre i to. Dają 3 sezon - nie wiem czy to powtórka czy premiera. W sumie powstało 6 sezonów.

W wątku o "rzezi" seriali już o nim pisałam - może przypomnę swój post:

<<Przejrzałam listę, kilka z wymienionych seriali oglądałam, m.in. "Major Crimes"/"Mroczne zagadki Los Angeles" (ze dwa czy trzy sezony dawał TVN i TVN7) - bardzo fajny serial, opowiada o pracy zespołu policjantów w L.A. zajmujących się sprawami morderstw, o tzw. "poważnym" kalibrze (np. celebrytów itp.), stąd nazwa ich jednostki: Major Crimes (gra tam m.in. wspaniała Mary McDonnell, fani "Tańczącego z wilkami" na pewno ją znają).

Serial jest kontynuacją równie dobrego "The Closer"/"Podkomisarz Brenda Johnson" (początkowe sezony kiedyś leciały na TVP2, stąd go poznałam) o identycznej tematyce, grała w nim fenomenalna Kyra Sedgwick (jej bohaterka umiała zamknąć prawie każde dochodzenie, umiejętnie prowadząc przesłuchania podejrzanych, stąd ten tytuł) ale postanowiła w pewnym momencie odejść i w związku z tym zmieniono główną bohaterkę i tytuł:)

Jeśli kiedyś znowu będą leciały w TV to bardzo polecam, to bardzo fajne seriale kryminalne, wciągające i z dużą dawką humoru (pamiętam powiedzenie jednego z bohaterów, porucznika Provenzy: "It's always the husband";), okazuje się, że nie zawsze się sprawdzało). >>

Może jeszcze dopiszę, że szkoda mi, że już się skończyły, zarówno "The Closer" i "Major..." - człowiek przez tyle lat zdążył się przyzwyczaić do bohaterów, do akcji, no i przede wszystkim do wspaniałego humoru:) Można za tym zatęsknić;)

Szkoda mi także sposobu zakończenia, finału, który dla mnie i dla wielu widzów nastąpił praktycznie kilka odcinków wcześniej niż ostatni odcinek. Nie będę spoilerować, ale to właściwie jedno z kilku niewielu i rzadkich rozczarowań w całej historii obu seriali.

Super, że TVN znowu go daje:) Bardzo się cieszę i polecam! To jeden z moich ulubionych seriali ("The Closer" również).
      • maniaczytania Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 27.06.18, 21:27
        ja bardzo lubiłam Brendę :) Muszę chyba zerknąć i na ten ;)
        • mala_ciekawostka Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 28.06.18, 16:50
          Polecam zerknięcie, Maniu, prawie cała ekipa z "The Closer" została:)

Sharon Raydor godnie zastąpiła Brendę (też ją bardzo lubiłam) :) Obie bohaterki były super!:)
      • grek.grek Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 28.06.18, 09:21
        dzięki, Mała Ciekawostko :]

świetna zapowiedź/recenzja !

dobre seriale dochodzeniowe/kryminalne opierające sie na dedukcji, a nie na bieganiu z pistoletem, to zawsze pozycje rzeczy godne uwagi.

o, zakończenie serialu "kilka odcinków przed odcinkiem ostatnim", to rzecz nieprzyjemna, ale bywają też seriale, które kończą się kilka sezonów przez sezonem ostatnim ;]]

a pamiętasz może taki serial "Dempsey & Makepeace [na tropie]" ? bardzo go lubiłem jako dziecko, nawet miałem taki sam pistolet jak pan Dempsey ;]

Tylko że mój był zabawkowy. chociaż... jego chyba też, ale dobrze gral prawdziwy ;]]

a ostatnimi czasy : "Luther" - wg mnie, serial wybitny; nie wiem, czy zgodzisz się z taką oceną ?
        • mala_ciekawostka Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 28.06.18, 17:07
          Dzięki, Greku:) Oba seriale opierały się właśnie w większości na dedukcji, dużą częścią były też przesłuchania podejrzanych, które przyczyniały się do ostatecznego rozwiązania zagadek - było tak zwłaszcza w "The Closer".

Niestety, scenarzyści "Major..." wybrali na zakończenie taki rozwój wypadków, jaki wybrali - moim zdaniem niepotrzebnie.

Coś kojarzę "Dempsey i Makepeace na tropie", ale tylko tytuł, nie miałam okazji go oglądać:)

O tak, "Luther" też mi się bardzo podobał, to naprawdę wybitna rzecz! Brytyjska "robota", więc to nic zaskakującego:)
          • grek.grek Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 29.06.18, 09:35
            :]

o, takie seriale to jest i powinna być klasyka kryminału ! :]
            a puenta - cóż, tak jak napisałaś : potrafi zachwiać oceną całokształtu, jeśli powiela schematy i brak jej odrobiny przewrotności i wirtuozerii.

słabo pamiętam "Dempseya i Makepeace" ;] to był chyba brytyjski serial, pan Dempsey był zabawny, a kiedy trzeba było przycisnąć podejrzanego, to on się zgłaszał, zaś pani Makepeace była poważna, w tym duecie odpowiadała raczej za krytyczne myślenie i dedukcję ;] I oboje mieli pistolety.

tu jest intro, jeśli miałabyś ochotę rzucić okiem : :]

www.youtube.com/watch?v=0EL4L1-jfQc

tak jest ! podpisuję się w pełni pod Twoją oceną "Luthera". Który chyba też powoli zmierza do swojego zakończenia ?
            • mala_ciekawostka Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 29.06.18, 17:08
              Racja:)

Jednak trochę teraz zaspoileruję:
              W sposobie zakończenia "Major Crimes" nawet nie chodzi tyle o brak przewrotności czy powielanie schematów, a raczej o to co stało się z główną bohaterką. To zaskoczyło i rozczarowało fanów, nawet bardzo. Taki wybór scenarzystów, trudno...

Dzięki za intro "Dempsey...", obejrzałam:)

Też mi się wydaje, że "Luther" powoli się kończy, aczkolwiek zapowiadają 5 sezon. Ciekawe czy ostatni?
              • grek.grek Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 30.06.18, 10:08

rozumiem :] no, widownia serialowa jest najważniejsza, bez niej żaden serial na antenie się nie utrzyma, ale z drugiej strony... serialowi twórcy muszą mieć autonomię, czasami w tym celu idą pod prąd oczekiwań :]

świetnie ! jak Ci się podobało ?

o, znakomita informacja ! zwłaszcza, że 4 sezon Luthera dośc szybko pojawił się w otwartej telewizji. myślę, że dopóki showrunnerzy i pan Elba będą chętni, to serial dostanie zielone światło. 2 odcinki co 3 lata... może to jeszcze chwilę potrwa, wbrew moim/naszym przewidywaniom ? :]

swoją drogą, seriale w formie pełnometrażowych filmów-odcinków bardzo mnie ujmują :] to dobry format, wg mnie. A wg Ciebie ?
                • mala_ciekawostka Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 30.06.18, 12:07
                  Masz rację, dlatego właśnie z ciężkim sercem, ale pogodziłam się już z tym, co scenarzyści wymyślili dla głównej bohaterki.

Fajne intro i fajna muzyka:)

Miejmy nadzieję, że jeszcze "Luthera" przez parę sezonów pociągną:)!

Zgadzam się:)! Też lubię tę formę pełnometrażowych (najczęściej trwających ok. 90 minut) odcinków:)
                  • grek.grek Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 30.06.18, 13:06
                    czasami tylko takie wyjście pozostaje dla widza :]

absolutnie tak ! dzięki :]

I ja mam taką nadzieję ! polubiłem ten serial, ma zawiesisty, ciężki klimat, brytyjskie plenery miejskie, świetnego głównego bohatera, historie kryminalne, które rozwiązywane są za pomocą intelektu, a nie flinty :]

• maniaczytania Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 30.06.18, 15:59
                      to chyba muszę być dinozaurem ;) , bo bardzo dobrze pamiętam Dempseya i Makepeace ;) prywatnie para też się bardzo polubiła, tak bardzo, że zostali małżeństwem :)

A z takich pełnometrażowych seriali kryminalnych bardzo, ale to bardzo polecam serial "Endeavour" - to chyba najlepszy serial, jaki widziałam! Jest chyba 5 serii, 4 pierwsze po 4 odcinki, ale jakie!
                      • grek.grek Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 30.06.18, 17:12
                        hehe :]]

dzięki !
                      • mala_ciekawostka Re: Wypatrzyłam na TVN "Major Crimes" :) 01.07.18, 11:47
                        Słyszałam o "Endavour", kojarzę ten tytuł. Dzięki za polecenie:)
    • grek.grek Mundial 2018 - dzień 15 28.06.18, 09:32
      gramy o honor... albo o pietruszkę ? ;]

dziś :
      15:35 TVP1 : Polska - Japonia

15:35 TVP2 : Kolumbia - Senegal

19:45 TVP1 : Anglia - Belgia

19:35 TVP2 : Panama - Tunezja

wczoraj : Niemcy przegrali 0-2, Meksyk przegrał 0-3, Brazylia wygrała 2-0 i Szwajcaria zremisowala 2-2

punkty :
      wszyscy troje zgodnie mamy +1 do naszego dorobku ;]

czyli :
      Mania - 20, Mała Ciekawostka - 29, u mnie - 27

typy na dziś :

Japonia wygra 2-0
      Kolumbia wygra 2-1
      Belgia wygra 2-1
      Panama zremisuje 2-2

a jak Wasze prognozy ?
      • mala_ciekawostka Re: Mundial 2018 - dzień 15 28.06.18, 11:04
        Obstawiam: Polska-Japonia 0:1, Kolumbia-Senegal 1:1, Anglia-Belgia 2:2, Panama-Tunezja 1:2
      • maniaczytania Re: Mundial 2018 - dzień 15 28.06.18, 13:15
        Moje typy:

Japonia - Polska 2:1
        Senegal - Kolumbia 1:3
        Anglia - Belgia 2:3
        Panama - Tunezja 0:0
    • grek.grek 20:00 Stopklatka "Chrzest" 28.06.18, 09:44
      kino typowo meskie, powiedziałbym nawet maczystowskie, a także patriarchalne :]

młodszy kolega odwiedza starszego kolegę, który ma ładny dom, żonę też ładną i generalnie żyje prestiżowo - odniósł mieszczańsko pojmowany życiowy sukces.

zagwozdka jest taka, że ten kolega dorobił sie na układach gangsterskich, ktorym wymówił lojalność i dlatego które zaczynają go ścigać, a szanse na uniknięcie nieuchronnego ma czysto teoretyczne. A byli koledzy są naprawdę mało ugodowi i metody wymierzani sprawiedliwości dziejowej mają raczej średniowieczne.

pan coraz bardziej się miota, ledwie ukrywa strach, a w związku ze swoją sytuacją ma pewne plany wobec młodszego kolegi.

relacje między "twardzielami", męska solidarnośc i przyjaźń, kobieta jako rzecz w tym układzie, którą się niejako dysponuje. kino dobre, ale jego prymitywna perspektywa światopoglądowo-ideowa jakoś mi przeszkadzała, kiedy oglądałem po raz pierwszy i dobre aktorstwo wszystkich panów w głównych rolach jakoś nie rekompensowało mi odczucia, że pan reżyser Wrona opowiada o świecie językiem anachronicznym, który na dodatek pochodzi z innego kręgu kulturowego, nie wiem... Gwatemala czy Filipiny.

czy film może dziś wygrać z meczem Belgia - Anglia ? ;]
      • grek.grek 22:00 !!! Stopklatka "Chrzest" 28.06.18, 12:51
        przepraszam za błąd !

a o 20:00 "Sherlock. Studium w różu" ! :]
        tak jak zapowiadałaś, Mala Ciekawostko :]
        • mala_ciekawostka Re: 22:00 !!! Stopklatka "Chrzest" 28.06.18, 16:43
          No właśnie:)!
          • grek.grek Re: 22:00 !!! Stopklatka "Chrzest" 29.06.18, 09:23
            otóż to, Mała Ciekawostko :]]

obejrzałem jednak "Chrzest" [ponownie] i - pomijając fakt, ze tzw. męskie kino jest tutaj doprowadzone do ściany ;) - jest to film udany : aktorzy w formie, odpowiednio splecione motywacje i konteksty psychologiczne, interesująca - chłodna tonacja kolorystyczna i dużo chyba wiarygodnych emocji w kameralnej oprawie.

a Belgia wygrała 1:0, jeśli dobrze zauważyłem ? :} czy mecz był dobry ?
            • mala_ciekawostka Re: 22:00 !!! Stopklatka "Chrzest" 29.06.18, 16:58
              Oj, niestety nie widziałam meczu, dopiero później dowiedziałam się o wyniku.
              • grek.grek Re: 22:00 !!! Stopklatka "Chrzest" 30.06.18, 10:03
                nie był to mecz nazbyt istotny, po prawdzie, oba zespoły miały awans zapewniony, a także obie będą faworytami w meczach 1/8 :]
                • mala_ciekawostka Re: 22:00 !!! Stopklatka "Chrzest" 30.06.18, 11:57
                  :)
    • grek.grek 20:00 TVN7 "Goło i wesoło" 28.06.18, 10:06
      robotnicze miasto w Wielkiej Brytanii, kryzys ekonomiczny, redukcje etatów w przemyśle hutniczym czy górniczym.

kilku panów traci pracę, perspektywy są żadne, popadają w emocjonalne dołki, impotencję, depresję, nerwicę, samobójcze myśli.

jak tu utrzymać rodzinę na zasiłku i bez szans na nową pracę ? jak spojrzeć w oczy sobie samemu ?

ostatnią deską ratunku jest pomysł zorganizowania płatnej rewii dla kobiet, w ktorej oni sami wystąpią w roli striptizerów i tancerzy.

żaden nie ma obycia scenicznego, nie mówiąc o walorach fizycznych, niektorzy uwazają, że to szczyt upokorzenia, ale za to wszyscy są krańcowo zdeterminowani, więc z większymi i mniejszymi kłopotami organizują się w zespół i zaczynają treningi.

można mówić o sprawach pooważnych na wesoło, bezceremonialnie żartując [czasami gorzko i na smutno], zgrywając się, a dzięki temu materia problemu zabrzmi donośniej niż w przypadku śmiertelnie poważnych elaboratów. Ktoś to już dawno temu odkrył, ale ile razy w kinie idea stała się ciałem ? :]

pewnie niewiele razy.

"Goło i wesoło" to jeden z tych nielicznych sukcesów.

panowie rozbierają się, jak głosi oryginalny tytuł ; "do rosołu", ale - to cudowny paradoks, w ten sposób bronią własnej godności. wspaniała konstatacja.

fantastyczna ścieżka dźwiękowa z hitami disco lat 70-tych, mnóstwo kapitalnych scen -[ta w pośredniaku, kiedy słyszą znajomą muzykę - fenomenalna !!!, ale i w ogóle wszystkie "taneczne", czy z "teatrem kukielkowym za oknem", Siostra podkreśliła też świetną rolę Toma Wilkinsona, ktory gra pana sztywniaka, co uważa się za lepszego od kolegów, więc kiedy próbują go namówić do udziału w ich projekcie, ciągle dochodzi do gombrowiczowskich pojedynków na miny.

Każdy z nich musi coś w sobie przełamać, gdzieś się zmierzyć ze sobą samym, więc jest to inspirujące, komizm zderza się z dramatem wykluczenia, a w tle refleksja o organizacji państwa, która jest tak niedoskonała, że zmusza ludzi do działań ekstremalnych.

wybitne !
    • grek.grek 20:00 Kultura "Cały ten zgiełk" 28.06.18, 10:23
      dusza i ciało artysty pod mikroskopem reżysera, proces spalania się w akcie twórczym, życie postawione na szali realizacji idealnego przedstawienia, kulisy teatru broadwayowskiego, komizm i tragedia śmierci [spersonalizowanej w osobie pięknej kobiety] w wizyjnych sekwencjach surrealistycznych.

niezwykłe sceny wyróznione przez Siostrę : Gideon błąkajacy się po podziemiach szpitala, całujący inna pacjentkę, przyznajacy się do strachu, proszący Śmierć by nie całowala go przedwcześnie, czy wreszcie cała finałowa sekwencja, rozegrana w scenerii wymyślonego showtime'u oraz wyrażająca odmienne nastroje scena śmierci radosnej i śmierci prozaicznej.

świetnie opisane kulisy teatru : mordercze próby, wymagania i ingerencje producentów, wszystko naraz wymusza na Gideonie coraz większy wysiłek i potęguje w efekcie jego zdrowotne komplikacje.

podczas badania płuc Gideon pali i lekarz też pali ;], świetna scena tańca aktualnej partnerki Gideona z jego córką, konsultacje jakie reżyser przeprowadza sam ze sobą leżącym w łózku szpitalnym, wszystkie szpitalne zarty, i wg mnie świetne sceny czytania scenopisu, podczas której łamie ołówek oraz z ucieczką w ciszę od harmidru podczas narady komisji opiniującej.

frapująca postać głównego bohatera, znakomite sceny Gideon & Pani Śmierć.

Złota Palma, 4 Oscary, wybitny Roy Scheider, triumf Boba Fosse'a i kina jako formy sztuki.
    • grek.grek 21:00 Super polsat "Więcej niż wszystko" 28.06.18, 10:37
      skromny kierowca ciężarówki odbiera swojego syna po zakończeniu nauki na akademii kadetów i zabiera go w drogę.

tak chce żona i matka, która jest ciężko chora i życzy sobie, aby chłopiec poznał swojego ojca.

państwo rozstali się przed laty, ale kochają się i szanuja, o czym świadczą ich rozmowy telefoniczne. Do zerwania związku przyczynił się perfidny teść ze strony pani żony, który nigdy nie ukrywał, że kierowca trucka, to nie jest dla niej dobra partia.

chłopak ma 12 lat, jest arogancki i ojca traktuje z góry, więc ojciec musi znaleźć sposób jak do niego dotrzeć, przerobić te lata własnej nieobecności w jego życiu, przekonać go do siebie. A dziadek zrobi co w jego mocy, by ich znów rozdzielić.

pan kierowca ma marzenie : chce wygrać mistrzostwa w siłowaniu na rękę, które mają sie odbyć w Las Vegas; nagrodą główną jest ciężarówka, a bohater nie obawia się sprzedać swojego aktualnego pojazdu i całą gotówkę stawia na siebie, mimo że nikt na niego nie stawia.

Podczas tych zawodów, filmowanych z iście profesjonalnym i lasvegasowskim rejwachem, rozegra się finałowa sekwencja, wyjaśnią się wszystkie wątki i dojdzie do scen wypełniających szablon podobnych opowieści, ale i tak wzruszających :]

sport dynamicznie zmontowany plus rodzinna drama plus klasyczny film drogi - yes, wszystko tutaj sie znajduje i w niezłym połączeniu, z bardzo dobrą ścieżką dźwiękową.

sądzę, że niskie oceny dla tego filmu od krytyków i recezentów są niesprawiedliwe :]

Stallone na poziomie, krajobrazy piękne, a sportsmeni niekiedy przerażający ;]]
    • grek.grek 20:00 Stopklatka "Sherlock. Studium w rózu" 28.06.18, 12:59
      ha ! :]

świetne, brawurowe otwarcie znakomitego serialu. Holmes i Watson dopiero się poznaja, odkrywają, figury pojawiają się na szachownicy, a każda w osobnej, dopracowanej introdukcji.
      perfekcyjne odkrywanie nieznanych lądów ! Potem jest wciąz świetnie, ale początki są najciekawsze w serialach tego typu... chyba ? ;]

no i intryga kryminalna, która sprawia, że Sherlock aż podskakuje z radości, nic bowiem nie sprawia mu takiej przyjemności, jak godna jego intelektu gra z przebiegłym przestępcą.

fenomenalna rzecz, do dziś pierwsze moje skojrzenie dot. "Studium w różu", to opis i recenzja Siostry :] to było jedno w wielu wspaniałych odkryć filmowych, jakie dzięki Tobie, Siostro - myślę, że wielu z nas, albo wszyscy - mieliśmy okazję doświadczyć. I jedna z pierwszych Twoich kapitalnych recenzji-opisów, których potem było tak wiele i zawsze znakomitych, dorownujących klasą przedmiotowi, którego dotyczyły.

no, to bedzie jednak konkurencja dla meczu :]]

• mala_ciekawostka Re: 20:00 Stopklatka "Sherlock. Studium w rózu" 28.06.18, 16:46
        Fajnie, że dają:) Ja jednak wolałam oglądać w oryginale - lektor raczej psuje całą atmosferę i efekt (np. pokazywanie toku myślenia Sherlocka, trudno wtedy różne niuanse wyłapać).
        • grek.grek Re: 20:00 Stopklatka "Sherlock. Studium w róz 29.06.18, 09:26
          to prawda :]

o, na pewno trzeba dobrego przekładu, żeby te błyskotliwe drobiazgi wyłapać.

świetnie, że możesz w pełni je zauwazać ! :]
          u mnie angielski bardziej funkcjonuje na poziomie czytania, więc wersja oryginalna byłaby dla mnie dobra... pod warunkiem dołączenia do niej napisów u dołu ekranu ;]]
          • mala_ciekawostka Re: 20:00 Stopklatka "Sherlock. Studium w róz 29.06.18, 16:57
            No tak, jakoś mogłam je wyłapywać:) Czy np. z tym szybkim tempem "latania" różnych "napisów" odzwierciedlających dedukcję toczącą się w głowie Holmes'a lektor nadążał za całą akcją? Jak to odbierasz?
            • grek.grek Re: 20:00 Stopklatka "Sherlock. Studium w róz 30.06.18, 10:02
              brawo, Mała Ciekawostko :]

o, wydaje mi się, że chyba lektor nadążał, aczkolwiek większym kłopotem była synchronizacja tłumaczenia napisów i sprawozdawania dialogów odbywających się w czasie wyświetlania [się] napisów dedukcyjnych;]

oglądałem "Sherlocka" także w czeskiej telewizji i tam po prostu te SMS-y czy dedukcja albo nagłówki z gazet były w języku czeskim napisane :]

od razu poczułem się pewniej ;]
              • mala_ciekawostka Re: 20:00 Stopklatka "Sherlock. Studium w róz 30.06.18, 11:56
                Dzięki:)

To fajnie, że nadążał - mimo tych kłopotów z synchronizacją:)

O, to dobre rozwiązanie z tymi napisami w wersji czeskiej!:)
                • grek.grek Re: 20:00 Stopklatka "Sherlock. Studium w róz 30.06.18, 13:04
                  Miło mi :]

o yes :]

to prawda :]
                  w TVP chyba też były polskie napisy, w miejsce angielskich, ale dopiero od 3 sezonu, jesli dobrze pamiętam ":]
                  • mala_ciekawostka Re: 20:00 Stopklatka "Sherlock. Studium w róz 01.07.18, 09:12
                    Dobrze, że TVP to rozwiązanie wprowadziła:)
                    • grek.grek Re: 20:00 Stopklatka "Sherlock. Studium w róz 01.07.18, 09:25
                      o yes :]
      • grek.grek 22:50 Stopklatka "Sherlock. Studium w różu" 01.07.18, 11:07
        powtórka dziś :]
    • grek.grek Mundial 2018 - po fazie grupowej 29.06.18, 09:45
      jaka piękna tradycja, prawda ? jak już polscy piłkarze przegrają, to wtedy zaczynają dobrze grać :]] I wygrywają, przez co nikt nie ma już odwagi powiedzieć, że jednak zmiany są konieczne i coś jednak nie zagrało należycie.

no ale przecież... Niemcy też odpadli ;]

od jutra mecze 1/8 finału, to się zacznie ! prawdziwe mistrzostwa ! :]

wczoraj :
      Polska wygrała 1-0, Kolumbia wygrała 1-0, Belgia wygrała 1-0, a Tunezja 2-1

punkty :
      Mania - 2, Mała Ciekawostka - 3, u mnie - 2

łącznie :

Mania - 22, Mała Ciekawostka - 32, u mnie - 29

I taka myśl : meczów będzie teraz mniej, może podwyższymy punktowanie ? np. dodatkowy punkt za trafiony wynik, czyli 4 punkty ? :]

a jak trafiony wynik wraz z przewidzianą dogrywką/karnymi : 5 pkt ? :]

jak się na to zapatrujecie ? :]
      • mala_ciekawostka Re: Mundial 2018 - po fazie grupowej 29.06.18, 18:30
        Mi takie nowe zasady punktowania by nie przeszkadzały, ale nie chcę za nikogo decydować:)
        • grek.grek Re: Mundial 2018 - po fazie grupowej 30.06.18, 10:09
          cieszę się :]

musielibyśmy tylko dopracować szczegóły.

zobaczymy, co Mania powie :]
    • grek.grek 20:00 Kultura "Wszyscy albo nikt" 29.06.18, 10:07
      Kultura weszła w sezon powtórkowy :]

"Wszyscy...", to film chiński, inspirowany faktami.

akcja zaczyna się w małej górskiej wiosce : nauczyciel musi wyjechać na miesiąc i zostawia swoją klasę pod opieką 13-letniej Wei. jej zadaniem jest dyktowanie pozostawionych przez wychowawcę tekstów, a przede wszystkim pilnowanie, by żaden z uczniów nie odszedł. Nauczyciel zapowiada Wei, że jeśli po powrocie zastanie ich w komplecie - dziewczynka dostanie wysoka premię [jak się później okaże, w tej strefie ekonomicznej, owa premia to równowartośc kilku puszek gazowanego napoju]. Potwierdza to sołtys wioski.

Wei strzeże zatem klasy jak sam Cerber, ale pewien niesforny uczeń, przysłowiowo, daje nogę. Ucieka do leżącego nieopodal miasta. Niewielkiego... pewnie około 2 milionów mieszkańców ;]

Wei nie myśląc wiele jedzie za nim, niczym dobry pasterz, który bardziej martwi się jedną zagubioną owcą niż wszystkimi pozostałymi na miejscu.

w mieście Wei przechodzi cała odyseję : jest gorąco, tłoczno, harmider, nieustanny zgielk i ruch, ona nie zna okolicy, musi szukać zguby po omacku, nocuje na chodniku, odwiedza, pyta, prosi, nagabuje, ima sie przeróznych sposobów, żeby chłopca namierzyć.

jest uparta, dzielna, rezolutna, pozostając dzieckiem szybko musi wydorośleć, jak bohaterowie dickensowscy, a amatorka Wei Minzhi gra to w sposób tak pięknie surowy i naturalny, że momentami powstaje wrażenie oglądania reportażu, dokumentu, bardzo to sprzyja realizmowi tej całej opowieści.

sposób w jaki dziewczynka ze wsi zderza się z miejskim molochem, wspaniale jest pokazany i bardzo symboliczny dla chińskiego społeczeństwa, które zdaje się w ogromnej większości zamieszkuje jednak daleką prowincję, a a nie te male, 2-milionowe ;], miasta.

krytyka systemu wyzysku raczej zawoalowana, jest tutaj pochwała zaradności, odwagi i szybkiego przyswajania sobie zasad rządzących współczesnym światem i możliwości jakie stwarza, a puenta jest iście królewska ;]

Zloty Lew w Wenecji dla najlepszego filmu, a reżyserem jest wybitny Zhang Yimou.

świetne kino, naprawdę warto dać mu szansę !
    • grek.grek 20:00 Stopklatka "Dwóch gniewnych ludzi" 29.06.18, 10:17
      do przesady spokojny facet na moment traci nerwy w samolocie i od razu zostaje uznany za gościa wymagającego terapii radzenia sobie z agresja i gniewem.

jego opiekunem i mentorem jest zaś eksplozywny i brawurowy pan doktor, który bardziej potrzebuje pomocy niż jego pacjenci, i to on krok po kroku pakuje bohatera w coraz większe tarapaty, więc zamiast powoli wychodzić z "choroby" jegomość pogłębia, w świadomości otoczenia, swój kłopot z panowaniem nad sobą ;]

przeciwieństwa charakterów, które konfrontują się, ścierają, aż w końcu zaczynają współgrać i tworzyć harmonijne zestawienie yin i yang.

Adam Sandler i Jack Nicholson w świetnym duecie

jest też tutaj ironiczne spojrzenia na społeczne fobie, polityczną poprawność i ogólne zafiksowanie na postrzeganiu nawet najniewinniejszych odstępstw od reguły jako ciężkich przestępstw do napiętnowania i leczenia ":]
    • grek.grek 21:55 Kultura "Niebo i lód" - dokument 29.06.18, 10:23
      na szczęście dokumenty w Kulturze wciąz premierowe ;]

ten dzisiejszy jest portretem francuskiego naukowca, który od 60 lat bada Antarktydę, wykonał już 20 ekspedycji na ten kontynent i on to zwrócił uwagę na związek między emisją dwutlenku węgla, a ocieplaniem sie klimatu, a co za tym idzie topnieniem lodowców [jakby ta cała masa wody ruszyła, to dopiero wtedy truciciele i sceptycy zaczęli panikować, na razie beztrosko trują i próbują ośmieszać fakty].

reżyserem jest Luc Jacquet, który zrobił "Marsz pingwinów", nagrodzony Oscarem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka