Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2018 - 12 (vol. 98)

• dorisjustyna7 Re: Ojej, co tu wybrać 2018 - 12 (vol. 98) 07.12.18, 19:13
      Titanic będzie na Polsacie 25 i 26 grudnia o 20 (w dwóch częściach).
      • grek.grek Re: Ojej, co tu wybrać 2018 - 12 (vol. 98) 08.12.18, 09:23
        dzięki, Dorisjustyno :]

jakimś cudem chyba nigdy nie oglądałem 2 części, podczas gdy pierwszą przynajmniej 3 razy; nie znam wytłumaczenia dla tej sytuacji, może tylko taką, że zazwyczaj pokazywane są osobno i prześladuje mnie pech z okazji drugiej części ;]
        • maniaczytania Re: Ojej, co tu wybrać 2018 - 12 (vol. 98) 08.12.18, 11:57
          ja byłam w kinie - na całości ;)
          • grek.grek Re: Ojej, co tu wybrać 2018 - 12 (vol. 98) 08.12.18, 12:12
            cześć, Maniu ! :}

o, w kinie to musiało być kapitalne wrażenie, kiedy Titanic płynie po oceanie, prawda ? No i, niestety, kiedy tonie również ?

ech, są filmy, wg mnie, dla których ekran kinowy jest jak woda dla ryby :]
    • grek.grek 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życie" 08.12.18, 09:29
      2 odcinki od razu :]

Stopklatka emituje 12 z 18 w pętlę, może później będzie tych 6 pozostałych.
      • mala_ciekawostka Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życie" 08.12.18, 11:43
        Liczba odcinków pewnie się nie zwiększy - możliwe, że tylko TVP ma do wszystkich prawa. Szkoda, że od dłuższego czasu nie puszcza "Stawki" na ogólnodostępnych antenach. Mogłaby to zrobić, zwłaszcza tę odnowioną cyfrowo wersję:)
        • grek.grek Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życi 08.12.18, 12:09
          absolutnie podpisuję się pod Twoim świetnym pomysłem, Mała Ciekawostko ! :]

te 12 odcinków na Stopklatce obejrzałem chyba 3 razy i strasznie się zainteresowałem tymi sześcioma, których nie było w komplecie ;]
          • mala_ciekawostka Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życi 08.12.18, 12:37
            Dzięki:)

Właśnie, musisz je spróbować nadrobić, jeśli tylko będzie okazja:)
            • grek.grek Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życi 09.12.18, 09:29
              :]

yes :]
              widziałem te odcinki kiedyś, ale im dłużej oglądałem ten tuzin w Stopklatce, tym bardziej pozostała szóstka zacierała mi się w pamieci, i teraz już nie mam wyjścia - muszę je obejrzeć ponownie :]
              • mala_ciekawostka Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życi 09.12.18, 09:51
                Mogły się zatrzeć w pamięci, to fakt:)
                • grek.grek Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życi 09.12.18, 10:02

wiem, że jeden z tych sześciu, to odcinek, w którym Władysław Hańcza gra hrabiego, który, z pomocą Klossa, prowadzi grę operacyjną z Niemcami; drugi, to ofk "Gruppenfuhrer Wolf", czyli odcinek ostatni w całym serialu, pozostałe 4 są dla mnie w tym momencie absolutną zagadką ;]
                  • mala_ciekawostka Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życi 09.12.18, 10:26
                    Ja też nie kojarzę tych wszystkich "brakujących" odcinków, ale zdaje się, że jednym z nich jest "W imieniu Rzeczypospolitej", w którym podejrzewano J-23 o zdradę w ramach siatki szpiegowskiej w Krakowie.
                    • grek.grek Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życi 09.12.18, 10:46
                      dzięki, Mała Ciekawostko, nie znałem tego tytułu, teraz nawet zaczynam podejrzewać, że możliwe iż nie wszystkie z tych 18 odcinków widziałem wcześniej :]
                      • mala_ciekawostka Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życi 09.12.18, 11:08
                        Wszystko jest możliwe;)
                        • grek.grek Re: 10:35 Stopklatka "Stawka większa niż życi 09.12.18, 11:40
                          o yes, szczera prawda :]
    • grek.grek 11:25 Super Polsat "Popiół i diament" 08.12.18, 09:35
      niezmiennie wspaniale ogląda się ten film !

ascetyczna i piękna oprawa wizualna, wybitna rola Zbigniewa Cybulskiego, sceny które przeszły do kanonu kina polskiego : kieliszki z wódką podpalone jak znicze ku czci poległych, symboliczny bieg i śmierć Maćka Chełmickiego na śmietnisku, krzyż głową w dół wiszący w zrujnowanym kościele; a przede wszystkim dylemat pokolenia 45 roku, stojącego między nakazem dalszej walki, z nowym wrogiem, a pragnieniem poznania normalnego, zwyczajnego życia.

wybitny !
    • grek.grek 11:40 Kultura "Citizenfour" 08.12.18, 09:47
      porywający dokument ze tajnego spotkania zbiegłego z Ameryki Edwarda Snowdena z reżyserką Laurą Poitras oraz dziennikarzem "The Guardian" - Glennem Grunwaldem. To im Snowden opowiedział, i przekazał pierwsze materiały, dotyczące sposobu w jaki amerykańskie służby specjalne inwigilują swoich obywateli.

wykład Snowdena jest ciekawy, potwierdza to, czego spodziewać się można było jeszcze zanim ujawnił swoje wiadomości, co wcale nie czyni tych informacji mniej szokującymi ; interesujące jest dociekanie, dlaczego on to robi, jakie są jego motywacje, dlaczego naraża bezpieczeństwo własne i rodziny ?

a przy okazji, reżyserce udaje się oddać stan zagrożenia, w którym żyje Snowden. Niby spotykają się w hotelu w Hongkongu, ale macki służb sięgają wszędzie, każdy telefon, usłyszany za drzwiami jakiś szmer, alarm hotelowy - wszystko możę sugerować, ze ktoś ich śledzi i zaraz tutaj wpadnie, by aresztować.

wątki te uzupełniają wklejone fragmenty telewizyjnych programów, które ogłaszają sensacyjne informacje jakie Snowden udostępnił Guardianowi oraz komentarze Glenna Grunwalda zapraszanego na antenę.

pasjonujący.

słusznie oscarowy :]

• grek.grek 14:35 Kultura "Barwy ochronne" 08.12.18, 09:59
      wybitny !

letni obóz dla studentów, piękne okoliczości przyrody nad jeziorem, i w takim kontekście oraz na takim tle odbywa się starcie dwóch postaw życiowych : idealisty mgr. Kruszyńskiego, który wierzy że świat podlega zmianom, które można przeprowadzać własnymi zachowaniami, decyzjami, porywaniem za sobą ludzi, przeciwstawianiem się opresji oraz cynicznego dr. Szelestowskiego, wierząćego w niezmiennośc darwnistycznej koncepcji społeczeństwa oraz w wartość mimikry, dzięki której mozna osiągać swoje cele i piąć się w górę hierarchii uprawiając rozsądny konformizm.

Kruszyński próbuje ując się za studentem, który bierze udział w konkursie językowym, przedstawia najciekawszą pracę, ale zostaje odrzucony przez komisję z powodu pochodzenia i poglądów, potem próbuje interweniować w tej sprawie u rektora, który zjeżdza tutaj z całą świtą i zachowuje się oraz witany jest jak jakiś cesarz, a wreszcie nawiązuje interesującą relację ze studentką, która wydaje się być mu przychylna. We wszystkich sytuacjach ponosi dotkliwą klęskę.

czy zatem Szelestowski ma rację ? I czy sprawia mu satysfakcję przyglądanie się porażkom młodszego kolegi ? MOże sam taki był kiedyś ?

Ich dyskusje są ciut papierowe, ale inteligentnie napisane i fenomenalnie zagrane, zwłaszcza przez Zbigniewa Zapasiewicza/Szelestowskiego.

znakomitość !

• grek.grek 18:00 Stopklatka "Poirot.Dwanaście prac Herkulesa" 08.12.18, 10:01
      tym razem detektyw musi rozwiązać aż 12 zagadek w krótkim czasie; aż przypomina się "Wielka gra" w serialu "Sherlock":]

te tutaj zagadki, jak w tytule, powiązane są z mitologicznymi pracami Herkulesa, to dopiero ciekawie brzmi.

• grek.grek 18:00 Stopklatka "Poirot.Słonie mają dobrą pamięć" 15.12.18, 09:25
        syn pewnej pani pragnie poślubić wnuczkę pisarki, ale najpierw pragnie wyjaśnić przyczyny śmierci jej rodziców; pisarka zgłasza się z tym problemem do niezawodnego detektywa Poirota.

voila ! :]
      • grek.grek 18:00 Stopklatka "Poirot. Wielka czwórka" 22.12.18, 09:23
        nieoceniony i... niedoceniony [u nas - bardzo doceniony, ale czy ogólnie jest to serial szeroko oceniany ?].

detektyw na tropie czteroosobowego kierownictwa tajnej siatki przestępczej.

przypomina mi się "Sturmbahnfuhrer Wolf" ze "Stawki..." ;]
      • grek.grek 17:55 Stopklatka "Poirot. Zbrodnia na festynie" 29.12.18, 09:34
        dzisiaj dzielny detektyw gości na festynie, gdzie ma się odbyć konkurs pt "Złap mordercę", którego autorką będzie poczytna pisarka od kryminałów; okazuje się, a jakże, że konkurs i zabawa zamienia się w makabreskę, bo naprawdę zostaje popełniona zbrodnia.
    • grek.grek 20:00 PUls "Dziedzictwo" 08.12.18, 10:05
      kino francuskie z Melem Gibsonem w roli głównej.

mężczyzna po przejściach i odsiadce próbuje wyjść na prostą, ale pojawia się córka, za którą biega meksykański kartel narkotykowy, więc bohater musi odłożyć swoje plany na później, bo przed nim jeszcze jedna akcja do wykonania :]

schemat ale z klasą ? :"]
    • grek.grek 20:05 TVN "Niemożliwe" 08.12.18, 10:13
      tsunami uderza w Tajlandię, gdzie akuratnie spędza wakacje bożonarodzeniowe amerykańska rodzina 2 + 3. a więc panika, walka z żywiołem, rozdzielenie, poszukiwania, połączenie, happy end ? :]

reżyseria Juan ANtonio Bayona, który zrobił "Sierociniec" swego czasu, trudno o lepszą rekomendację.

Naomi Watts i Ewan Mc Gregor w głównych rolach.

a wszystko na faktach oparte, ponoć przydarzyła się taka sytuacja państwu Alvarez-Belon; tsunai złapało ich w 2004 roku, gdy runęło na wybrzeża Afryki i Azji, pochłaniając prawie ćwierć miliona ofiar.

opis potęgi natury zawsze wart jest uwagi, sprzyja też pewnej - może oczywistej, ale w trakcie seansu bywa, że intensywnej - refleksji a'propos słabości i kruchości człowieka [ale takżę jego instynktu przetrwania, rzecz prosta], nawet jeśli film ma charakter dynamiczny, nie macie takiego wrażenia ?
      • maniaczytania Re: 20:05 TVN "Niemożliwe" 09.12.18, 12:05
        film - absolutna petarda! Pod każdym względem - widowiskowym, realistycznymi scenami (do bólu!!!) no i przede wszystkim emocjonalnie - ogląda się go ze ściśniętym chyba wszystkim ;) Znakomite kino!!!
        • grek.grek Re: 20:05 TVN "Niemożliwe" 09.12.18, 17:28
          dzięki, Maniu !

nie udało mi się obejrzeć, niestety, wczoraj postawiłem na drugą cześc szwedzkiego "Millenium", którą puszczali Czesi; Twoja recenzja jest tak zachęcająca, że na pewno zapoluję na powtórkę :]
          • maniaczytania Re: 20:05 TVN "Niemożliwe" 09.12.18, 20:23
            KONIECZNIE !!!

Do tego dołożę jeszcze mistrzowski popis aktorski - 14-latka!!! Który później został nowym Spidermanem (zdecydowanie najlepszym!) :)
            • grek.grek Re: 20:05 TVN "Niemożliwe" 10.12.18, 07:54
              będę próbował do skutku, Maniu :]

o, proszę ! :]
    • grek.grek 20:05 TVP2 "Jobs" 08.12.18, 10:16
      a już myślałem, ze to ten film Danny'ego Boyle'a ze scenariuszem Sorkina, a tu jednak NIE.

to ten drugi "Jobs", okazuje się, że tamten ma jeszcze "Steve" w tytule ;]
    • grek.grek 20:20 Kultura "Przełomy Missouri" 08.12.18, 10:21
      western czy post-western ?

opis sugeruje, że jeszcze inaczej : antywestern ;], aczkolwiek w zapisie są to lata 80-te XX wieku,więc raczej zmierzch Dzikiego Zachodu.

reżyseruje Arthur Penn, akcja rozgrywa się w MOntanie, gdzie grasuje banda koniokradów, przeciw którym bogaty ranczer wynajmuje jegomościa, który para się fachem tzw. regulatora, czyli kogoś posiadającego obowiązki i uprawnienia śledczego, szeryfa i egzekutora jednocześnie.

Jack Nicholson, Marlon Brando, Kathleen Lloyd, John Mc Liam - świetna obsada.

• grek.grek 20:35 TVP1 "Eskorta" 08.12.18, 10:27
      chyba w XIX wieku toczy się akcja, pani wynajmuje pana, zeby pomógł jej przewieźć trzy kobiety z problemami psychicznymi do placówki misyjnej, gdzie będą mogły otrzymać pomoc i opiekę.

Hilary Swank & Tommy Lee JOnes w głównych rolach.
      pan aktor jednocześnie reżyseruje oraz przygotował scenariusz.
      & Meryl Streep
      zdjęcia Rodrigo PRieto

nie był to sukces finansowy, 16 mln inwestycja przyniosła tylko 3 mln zysku, ale ileż to razy w historii kina kultowe filmy zaczynały od klapy ? :]
      • mala_ciekawostka Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 09.12.18, 09:50
        Wypatrzyłam, że grała w tym filmie także córka M. Streep - Grace Gummer. Występowała również kiedyś razem z matką w "Domu dusz" - grała, a jakże, młodą M. Streep;)
        • grek.grek Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 09.12.18, 09:59
          czyżby szykowała się dynastia aktorska ? :]

udało Ci się obejrzeć, Mała Ciekawostko ?

• grek.grek Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 09.12.18, 10:00
          PS : dziś replay, 23:15, na wszelki wypadek :]
          • mala_ciekawostka Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 09.12.18, 10:18
            Nie udało mi się niestety. Dziś też będzie ciężko.

Dynastia aktorska już jest, oprócz G. Gummer aktorką jest też druga córka M. Streep Mamie Gummer;) Nie wiem jak jest w przypadku syna i trzeciej córki:)
            • grek.grek Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 09.12.18, 10:47
              zatem, wyczekiwać będziemy powtórki, prawda ? :]

o, proszę bardzo :]
              można by rzec : klan aktorski, chociaż klan chyba niżej klasyfikowany jest od dynastii ? :]
              • mala_ciekawostka Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 09.12.18, 11:09
                Może niedługo powtórzą:)

Chyba jest niżej, to prawda;)
                • grek.grek Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 09.12.18, 11:42
                  byłaby to roztropna decyzja :]

chyba tak :]

PS : Czesi wczoraj zapowiadali "La La Land", niebawem ma być w ramówce, po 14 grudnia, a zatem : sądze, że raz dwa będzie także i u nas ! :]
                  • mala_ciekawostka Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 10.12.18, 17:51
                    O, możliwe, że rzeczywiście szybko "La La Land" dadzą i u nas:)
                    • grek.grek Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 11.12.18, 09:19
                      cześć, Mała Ciekawostko :]

nie mam wątpliwości, że słowo stanie się ciałem i zgodnie z Twoim przypuszczeniem pojawi się u nas, może już tuż po Nowym Roku ? :]
                      • mala_ciekawostka Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 11.12.18, 17:47
                        Przekonamy się;)
                        • grek.grek Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 12.12.18, 09:23

Czesi prezentują ostatnio ambitne zwiastuny ;]; wynika z nich, ze szykują sporo dobrego kina na tę zimę; może dorzucą również jakieś nowe seriale [ostatnio "Homeland", "House of Cards" - ente już sezony, przyznam, że po 2 albo 3 serii trochę się zgubiłem :), czy "Most nad Sundem" - pamiętam Twoją recenzję, chętnie więc bym obejrzał, ale od 1 sezonu, a u Czechów trafiłem na 3 albo 4 już, więc poczekam na powtórki] ?
                          • mala_ciekawostka Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 12.12.18, 18:25
                            Tak, to ciekawa ramówka:)
                            Poluj na powtórki, warto:)
                            • grek.grek Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 13.12.18, 09:27
                              dzięki, Mała Ciekawostko :]

jestem w pełnej gotowości do łapania nadarzających się okazji :]

jak w "O północy w Paryżu" :
                              - Hemingway do Adriany : czy polowałaś kiedyś [na dzikiego zwierza] ?
                              - Nie
                              - A pan ? [do Gila]
                              - Ja tylko na okazje
                              :]
                              • mala_ciekawostka Re: 20:35 TVP1 "Eskorta" 13.12.18, 18:54
                                :))
    • grek.grek 22:50 TVP1 "Loft" 08.12.18, 10:32
      pięciu kolegów wspólnie utrzymuje garsonierę, loft, w której każdy z osobna może zapraszać na schadzki kochanki, ewentualnie wspólnie tną w karty pod szkocką z lodem, czyli wyluzowują się w tajemnicy przed rodzinami ;]

dnia pewnego w lofcie znajdują zwłoki dziewczyny.

morderstwo ? który z nich się go dopuścił ? co zrobić z ciałem ? zawiadomić policję, skoro pewnie mają niejedno do ukrycia ? a może ktoś im podrzucił, żeby wplątać w aferę ? A może to wśród nich kryje się zdrajca ?

tak na oko, może być niezły thriller :]
    • qohen.leth Nowe polskie seriale 08.12.18, 21:41
      Jak lubicie oglądać seriale to pojawiły się ostatnio polskie produkcje, które realizacyjnie dorównują światowym hitom: bardzo dobry "Rojst" i rewelacyjne "Ślepnąc od świateł".
      Zwłaszcza ten ostatni wyjątkowo się udał, a rola Jana Frycza wcielającego się w gangstera Dario to prawdziwa petarda.
      Natomiast szeroko reklamowany "1983" (pierwszy polski serial Netflixa) wypada w tym zestawie marnie, słaby scenariusz, słabe aktorstwo i nuda.

• grek.grek Re: Nowe polskie seriale 09.12.18, 09:36
        dzięki, Qohen.Leth :]

cóż, u mnie z nowościami raczej słabo, ale Koleżanki zapewne będą zainteresowane, aczkolwiek nie wypada mi się w ich imieniu wypowiadać, a jedynie mogę podejrzewać znając ich zainteresowanie dobrymi serialami :]
        • qohen.leth Re: Nowe polskie seriale 09.12.18, 21:15
          no to widzę, że tu nie pogadam

• maniaczytania Re: Nowe polskie seriale 09.12.18, 21:33
            nie poddawaj się tak łatwo - w zasadzie to pozostałe koleżanki oglądają nowe seriale, ja też, ale głównie te, które są dostępne na kanałach otwartych (plus w pakiecie Cyfrowego Polsatu), nie na płatnych serwisach typu Netflix czy Showmax.

"Ślepnąc od świateł" jestem ciekawa, bo to Żulczyk, a oba "Belfry" były dobre.
            • qohen.leth Re: Nowe polskie seriale 09.12.18, 23:11
              To słabo, bo w takim razie nie wiecie, czym się stała teraz PRAWDZIWA telewizja.
              Ale ŚoŚ to raczej nie dla babek jest.
              Przykładowo (jeśli puszczą):
              www.youtube.com/watch?v=krEFdG2bleM
              • maniaczytania Re: Nowe polskie seriale 09.12.18, 23:22
                e, bez przesady, mam tyle kanałów, stricte filmowych i serialowych również, że nie czuję się ograniczona ;)

Hmm, niby dlaczego nie dla babek? Jak jest dobra intryga, to to, co we fragmencie jest jak najbardziej ok.
                Serio, serio - my babki nie oglądamy wyłącznie latynoskich i tureckich telenowel ;)
          • grek.grek Re: Nowe polskie seriale 10.12.18, 07:59
            liczmy na Twoje recenzje :]

taka nasza świecka tradycja, w ten sposób ci, którzy czegoś nie widzieli - mogą o tym przeczytać, teraz - jeśli bez spoilerów, a chcieliby zobaczyć najpierw sami, później - kiedy już obejrzą i mogą wrócić do napisanej recenzji, zeby z nią podyskutować albo się odnieść w dowolny inny sposób :]
          • mala_ciekawostka Re: Nowe polskie seriale 10.12.18, 17:57
            Ja mogę pogadać o paru serialach, nie polskich akurat, ale np. o "Orange is the new black", o serialu "Vera", o "The Good Fight", o "Orphan Black" i jeszcze paru innych. Kiedyś znajdę chwilę czasu i spróbuję je poopisywać/zrecenzować.
            • grek.grek Re: Nowe polskie seriale 11.12.18, 09:20
              z góry cieszę się na Twoje recenzje, Mała Ciekawostko ! :]
              • mala_ciekawostka Re: Nowe polskie seriale 11.12.18, 17:49
                :)
                • grek.grek Re: Nowe polskie seriale 12.12.18, 09:24
                  :]]
    • grek.grek 17:45 Sup. Polsat "Co mi zrobisz,jak mnie złapiesz 09.12.18, 09:41
      kolejny "Bareja", którego nie znam :]

urzędnik wdaje się w romans na delegacji służbowej, pani zachodzi w ciążę, a najgorsze że okazuje się być córką dygnitarza. Nie ma wyjścia : sprawca musi się z nią ożenić, a zatem najpierw musi się rozwieśc z obecną żoną :]

to tak jak tekst z "Millenium" [szwedzkiego] - na rodzinnym spotkaniu Mikael zostaje zagadnięty przez miłą ciocię :
      - Mógłbyś się ożenić, bo zostaniesz starym kawalerem, szkoda by było ! Może masz jakąś przyjaciółkę
      - Mam, ciociu, i chętnie bym się z nią ożenił
      - No więc, co stoi na przeszkodzie ?
      - Jej mąż

;]
    • grek.grek 17:55 TV6 "Żelazna dama" 09.12.18, 09:47
      Meryl Streep w roli Margaret Thatcher, czy to może się udać ? Albo : czy to może się nie udać ? :]

informacja z ostatniej chwili : udało się, w sam raz na Oscara ;]

chociaż, można odnieśc wrażenie, czy Wam ono też towarzyszy ?, że od filmów o politykach, ciekawsze są flmy o skutkach ich dobrych albo, częściej - beznadziejnych, decyzji.

• grek.grek 11:30 Kultura "Przygody barona Munchhausena" 09.12.18, 09:57
      poczciwe efekty specjalne, estetyczne skojarzenia z radzieckimi bajkami [pamiętam !], i wspaniała zabawa z mnóstwem dziwacznych postaci [smoki, Śmierć ze skrzydłami, nietypowi Olbrzymowie, Król Księżyca, Wenus, żona lidera Olbrzymów, fachowcy od sprintu, który żłobi ścieżki w materii, specjaliści od kichnięć rozsadzających skały i tacy, co jednym chuchem wywołują piaskowe burze], na czele z samym Baronem i rezolutną Sally.

I przesłanie : rzeczywistośc ubrana w kostium bajki staje się ciut bardziej znośna i sympatycznie surrealistyczna, niech żyje wyobraźnia dziecka, które w sobie warto pielęgnować ! :]

świetny film Terry'ego Gilliama.
    • grek.grek 19:00 ATM Rozrywka "Almanya" 09.12.18, 10:06
      codziennośc tureckiej diaspory w Niemczech, próby aklimatyzacji młodego pokolenia i tęsknota za ojczyzną - starszego.

Barbasia pisała, że warto obejrzeć, więc : warto ! :]
    • grek.grek 20:00 Stopklatka "Co kryje prawda" 09.12.18, 10:16
      trudno powiedzieć : horror metafizyczno-kryminalny czy psychodrama ?
      na pewno, wg mnie, dobry dreszczowiec, bo atmosfera zagrożenia jakie prześladuje bohaterkę jest porządnie zbudowana przez reżysera Roberta Zemeckisa, a Michelle Pfeiffer umie się zachować aktorsko.

małżeństwo przeprowadza się do urodziwej posiadłości nad jeziorem, pan naukowiec sporo pracuje, więc pani żona organizuje sobie czas na własną rękę; czy to z racji wyobcowania czy innych, w domu zaczyna straszyć, a pewnej nocy pani jest przez okno świadkiem dziwnej akcji : wygląda na to, że sąsiad z domu obok ładuje do bagażnika samochodu worek ze zwłokami. Przywidziało się jej ? Tak czy owak, postanawia przeprowadzić śledztwo w tej sprawie i odkrywa rzeczy degradujące jej własne pożycie, a na dodatek skutkujące przenikaniem się światów ducha i materii - prawdziwie ? czy tylko w jej głowie ? symbolicznie być może ?

niezłe, warto obejrzeć, wg mnie.
    • grek.grek 20:00 Puls "Człowiek w ogniu" 09.12.18, 10:18
      \Denzel Washington w kolejnej konfekcji sensacyjnej, tym razem jako wierny ochroniarz córki przyjaciela kontra meksykański kartel narkotykowy.

reżyseria : Tony Scott.
    • grek.grek 20:00 TV4 "Przepowiednia" 09.12.18, 10:23
      następny meta-thriller ?

dziennikarz i jego zona mają wypadek samochodowy, on żyje, ona jest w śpiączce, wkrótce umiera. Mąz natrafia pośród jej rzeczy na szkice, których główną postacią jest ćma ze skrzydłami; niebawem zdarza mu się dziwna sytuacja, nie wiedzieć jakim cudem trafia do miasteczka, w którym ludzie przypominają tych z rysunków żony, a na świecie dzieją się rzeczy, które sugerują, że obrazki żony były ich przepowiedniami; co jest na końcu ? Apokalipsa ?

Richard Gere w głównej roli.
      a film karmi się, rzekomo, prawdziwymi wydarzeniami, z 1967 roku, opisanymi przez dziennikarza Johna Keela.
    • grek.grek 20:05 TVP2 "Spectre" 09.12.18, 10:44
      007 powraca :]

dobry film, chwaliliśmy, trzyma poziom "Casino" czy "Skyfall", i dodaje to i owo od siebie, ma wszystko co kino bondowskie powinno mieć, a nawet wpływa na rzeczywistośc całkiem pozafilmową ;]

"Spectre" rozpoczyna się od dynamicznej akcji Bonda w terenie, a ściślej podczas Dia de Los Muertos, Dnia Zmarłych, w Mexico City, obchodzonego w karnawałowym, wielobarwnych, intrygującym stylu. W istocie, te uroczystości są obchodzone w stolicy Meksyku, ale dopiero od 2016 roku :] Film pokazał święto fikcyjne, ale turyści o tym nie widzieli, zaczęli zjeżdzać tłumnie do Mexico City, zeby uczestniczyć w Dniu Zmarłych, a więc rada miasta zdecydowała, by taką zabawę zorganizować, dokładnie w formie jaką widzieliśmy na ekranie. I tak oto twórcy Bonda zainspirowali nowy fragment kulturowej rzeczywistości :]

oprócz Mexico City jest brawurowa scena pościgowa w Rzymie, luksusowy hotel w austriackich Alpach, egzotyczne miejscówki Tangeru, oraz Londyn, rzecz oczywista, z Big Benem w głównej roli.

dobre dialogi, a Bond nie zdobywa kobiet łatwo albo to one zdobywają jego dla celów podstępnych.

szwarccharakter w wykonaniu Christopha Waltza - taki jakiego można się było spodziewać kojarząc emploi tego aktora; spina klamrą ostatnie trzy filmy, a scena, w której zabiera się do przesłuchania Bonda za pomocą urządzeń wiertniczo-inwazyjnych, przypomina tę z "Maratończyka", choć nie dorównuje jej grozą, jest zbyt pastiszowa, jak cały Bond :]

na drugim planie przepychanki między urzędnikami w sprawie przeforsowania ustawy, której efektem może być permanentna inwigliacja nie tyle przez służby, co przez międzynarodową organizację przestępczą.

pojedynki w wirrującym helikopterze, pędzącym pociągu, wyścigi aut uliczkami nocnego Rzymu, spotkanie Syndykatu, przy którym wielka narada Pięciu Rodzin z "Ojca Chrzestnego", to kameralny event na zapleczu ;], czołówka jak zawsze nawiązująca do estetyki pierwszych BOndów, dobra piosenka Sama Smitha, i sporo poczucie humoru [dialogi Bonda z Moneypenny podczas rajdu autem czy z Q w jego podziemnym atelier]

I jaka dobra godzina do obejrzenia, prawdaż ? :]

• grek.grek 20:40 KUltura "Wszystko co kocham" 09.12.18, 10:56
      bardzo wyszedł ten film panu reżyserowi ! z przyjemnością wraca się do niego, czy też tak macie, Czcigodni ?

chociaż ta scena z demolką samochodu perfidnego partyjniaka, to zdaje się lekkie nadużycie i metafora jakaś chyba ?

ale nastrój jest rewelacyjnie zbudowany, muzyka Daniela Blooma - przepyszna, Michała Englerta zdjęcia portu i wybrzeża - uff ! :], no i ten świat, który jeszcze się pamięta, i błogosławi chyba po latach, że udało się z własnym dzieciństwem, wczesną młodością załapać na te czasy bez wszechobecnych komórek, monitoringów ;], komputerów, religii pieniądza, protestanckiego etosu pracy i amerykanizacji kultury.

piękna widokówka, proste rzeczy podane z wrażliwością i humorem, plus ten związek rodziców Janka : ona - aktywistka Solidarności, on - oficer wojska, za oknem stan wojenny, a im to wcale nie przeszkadza kochać się i dbać o siebie.
      • grek.grek 0:10 KUltura "Wszystko co kocham" 10.12.18, 08:20
        powtórka nr 1.
        w sumie : uczciwa godzina, skoro wczoraj był w prime ;]

powtórka nr 2 niebawem w TVP Historia.
        • grek.grek 22:45 Historia "Wszystko co kocham" 11.12.18, 09:22
          powtórka nr 2 niebawem w TVP Historia.

czyli dzisiaj, takie szybkie "niebawem" ;]
    • grek.grek 21:20 Historia "Wesele" [1972 r.] 09.12.18, 11:00
      dramat Wyspiańskiego w kamerze Wajdy, ze scenariuszem Andrzeja Kijowskiego, zdjęciami Witolda Sobocińskiego i muzyką Stanisława Radwana.

jeden z najlepszych, a na pewno - najrzadziej przypominanych, filmów mistrza.

I cóż za obsada ! że az nie wypada wymienić nazwisk kilku, by nie pominąć jednocześnie tak wielu ! :]

a 32 lata później powstało "Wesele" wg Smarzowskiego, celnie puentujące obraz Polski tzw wolnej i cywilizowanej.
    • grek.grek 21:15 TVP1 "Wyszłam za mąż, zaraz wracam" 09.12.18, 11:06
      francuska komedia romantyczna.

niezły punkt wyjścia : pani ma partnera, ale nie chce się za niego wyjść, bo w jej rodzinie kursuje przepowiednia, że kobietom z tego rodu pierwsze małżeństwa zupełnie nie wychodzą i kończą się rozwodami. Jak to obejśc : bardzo łatwo, poderwać innego, poślubić i spokojnie poczekać, aż w try miga się to rozleci, a później na luzie wyjść za tego właściwego ;]

a co, jeśli klątwa wcale nie istnieje ? :]

francuskie tytuł jest chyba inny od polskiego, który [trafnie chyba ?] nawiązuje do świetnej piosenki Ewy Bem :

www.youtube.com/watch?v=8XW0aZQZSUU
      • maniaczytania Re: 21:15 TVP1 "Wyszłam za mąż, zaraz wracam" 09.12.18, 12:08
        tytuł francuski - to Plan idealny ;) A komedia jest naprawdę niezła - polecam jako rozrywkę na niedzielny wieczór :)
        • grek.grek Re: 21:15 TVP1 "Wyszłam za mąż, zaraz wracam& 09.12.18, 17:29
          dzięki :]

może mi się uda, chociaż grafik dziś bardzo konkurencyjny jest.

prawda ? :]
          • maniaczytania Re: 21:15 TVP1 "Wyszłam za mąż, zaraz wracam& 09.12.18, 20:23
            o tak :) Ja zasiadłam do Spectre ;)
            • grek.grek Re: 21:15 TVP1 "Wyszłam za mąż, zaraz wracam& 10.12.18, 07:57
              świetnie, Maniu :]
              jakie wrażenia tym razem ? Bo pierwszy seans miałaś w kinie, jeśli dobrze pamiętam ?

czy mnie ucho zawiodło, czy w "Spectre" wcale nie ma tego klasycznego bondowskiego lejtmotiwu muzycznego ? :] tak jakby akcja nonstop kręciła się z wątkiem piosenkowym w tle ?
    • grek.grek 22:40 TVP2 "Lina" 09.12.18, 11:11
      premiera.

szwajcarskie kino.
      akcja dzieje się w latach 60-tych, kiedy to obowiązuje prawo niezwykle radykalne, pozwalające państwowycm instytucjom aresztować młodzież za najmniejsze przewinienia.

I oto jeden z wpływowych urzędników wykorzystuje te przepisy, by rozbić związek swojego syna z dziewczyną, która go ponoć demoralizuje i nastawia przeciwko rodzinie i państwu.

17-latka wpada w tryby państwowego systemu odczłowieczania i łamania charakterów.

Tak głosi opis.
      warto by było zapolować na seans :]

• grek.grek 1:05 TVP2 "Lina" 10.12.18, 08:22
        wczoraj nie upolowałem, postawiłem na nocne seanse "Lewiatana" i "Spectre", w tej kolejności, ale może dziś ? :]

Wam się powiodło, Czcigodni ?

• grek.grek "Lina" - kilka słów a'propos 11.12.18, 11:03
        Rozliczenie z grzechami działającej do lat 80-tych w Szwajcarii instytucją "opieki administracyjnej", która w majestacie państwa prawa zezwalała na odbieranie rodzicom dzieci, uznanych za kłopotliwe i zagrażające społecznemu porządkowi, celem umieszczenia w placówkach reedukacyjnych.

Taki los był udziałem Liny. Film ma formę retrospekcji : główna bohaterka jest już dojrzałą panią, prowadzi gospodarstwo gdzieś poza miastem, przyjeżdza do niej syn z wnuczką. Lina nigdy swojego jedynego dziecka nie widziała, odebrano go jej zaraz po urodzeniu w zakładzie poprawczym. 40 lat temu. Syn jest skrepowany, ona milcząca, ugaszcza ich, ale nie wie od czego zacząć. Syn chciałby wyjechać bez słowa, ale wnuczka mu zabrania demonstracyjnie nawiązując z babcią kontakt. Pan jest zdenerwowany i rozkojarzony, idzie na zamaszysty spacer do lasu, tam boleśnie skręca nogę, no i teraz już muszą zostać. A nocą matka i syn spotykają się w kuchni i ona wreszcie zaczyna mu opowiadać : o sobie, o swoim życiu i o tym, dlaczego musiała go oddać, a także dlaczego w dokumentach nie ma nazwiska jego ojca ["Czy byłem niechcianym owocem przelotnego romansu ?", pyta syn].

Są lata 60-te, a zatem moda dżinsowa i muzyka rock'n rollowa, pełnia lata roku pańskiego, a Lina jest uśmiechniętą i sympatyczną młodą panną z gołym pępkiem :] Pracuje w piekarni, chodzi na potańcówki, ma przyjaciółkę.

Oraz przyjaciela - Juliana, chłopaka z bogatej rodziny, oczytanego i zaangażowanego w rebelię obyczajowo-kulturową, mieszkajacego jakiś czas w komunie, zakolegowanego z innymi skrajnie lewicującymi młodziakami.

Oboje mają kłopoty z rodzicami : ojciec Liny bywa miły, ale za dużo pije i awanturuje się, matka jest wycofana i bierna, ciągle mają długi i balansują na krawędzi wypłacalności; ojciec Juliana odniósł finansowy sukces, rodzina mieszka w rezydencji pod miastem, ale człowieku sukcesu jest surowy, zimny i pozbawiony jakiejkolwiek empatii w stosunku do syna, który lewicuje i sprzyja hasłom antykapitalistycznym być mozę właśnie dlatego, że ma ojca wypisz-wymaluj dżierżymordę z plakatów propagandowych.

Pierwsze problemy Lina ma wtedy, gdy próbuje się do niej dobierać syn jakiegoś miejscowego ważniaka, ona go odrzuca, więc chłopak sugeruje, że to ona chciała się dobrać do niego.

Dziewczyna trafia przed oblicze szanownej komisji urzędniczej [kostyczna pani i dwóch panów w średnim wieku, z łysiną i brzuchem oraz taksującym wzrokiem]. Matka nie broni jej przed oskarżeniami o "rozwiązłośc i amoralność", akceptuje wszystko jak leci i córce też zaleca taką postawę.

Jakiś czas później Julian porywa auto ojcu i zabiera Linę do Zurychu, gdzie spędzają parę dni w hipsowskiej komunie, biorą udział w dyskusjach o polityce, tańczą, słuchają muzyki. Taka młodzieńcza radość życia i pragnienie urządzenia świata na nowo. Po powrocie czekają ich konsekwencje, zwłaszcza dziewczynę. Lina nie dośc, ze dostaje po twarzy od ojca, to jeszcze, decyzją niezawodnej komisji, trafia na 3 miesiące do ośrodka młodzieżowego, gdzie ma zostać nauczona moresu.

Nie jest tam najgorzej. Prowadzące zakład zakonnice każą czytać Biblię, sporo jest pracy w ogródku, ale w sumie można jakoś przetrwać. Ucieczka wydaje się kuszącą możliwością, ale kiedy policja przyprowadza zbiegłą niedawno koleżankę, innym mina rzednie i jakoś się do wagarów nie palą.

Kiedy jednak przyjeżdza Julian, Lina nie zastanawia się ani sekundy. Uciekają oboje w podskokach, wyjeżdzają, mieszkają u przyjaciół hipisów, mają swój pierwszy raz [owocem którego jest syn Liny]. Państwowe służby trudno jednak wyprowadzić w pole. Łapie ich policja nawigowana przez ojca Juliana.

Lina zostaje przeniesiona z zakładu poprawczego do regularnego więzienia dla kobiet. Tutaj jest już pruski dryl, można dostać w twarz od strażniczki, w oknach cel są kraty, handluje się ciałem w zamian za przywileje od nadzorców, a towarzyszki niedoli, to nierzadko morderczynie, lecz co ciekawe od jednej z nich Lina dowiaduje się najważniejszego : nikt ci nie pomoże, ani tu, ani na zewnątrz, sama walcz o siebie.

Kolejne miesiące są coraz trudniejsze, Lina nosi ciążę, jej koleżanka z celi obok popełnia samobójstwo, listy pisane do Juliana przechwytuje służba więzienna i Lina musi je czytać na głos przed naczelnikiem, którego bardzo interesuje, dlaczego dziewczyna skarży się na warunki jakie panuja w tym więzieniu. List oczywiście zostaje zatrzymany.

Kiedy zbliża się rozwiązanie, rada więzienia zaprasza na naradę matkę Liny. Sytuacja jest fatalna. Ojciec się wyprowadził i zostawił po sobie spore długi, mieszkanie zaraz przepadnie, matka szuka nowego, taniego, i jakiegoś wyjścia z zapaści finansowej. Nie zajmie się wnukiem, bo nie ma po prostu warunków i pieniędzy do tego. Juliana nie ma, ojciec wysłał go na studia do Ameryki [tam Julian ożenił się , a wkrótce przejał firmę po ojcu].

Pod naciskiem argumentów i spojrzeń urzędników, Lina podpisuje dokument, w którym zrzeka się praw do dziecka. Rodzi je szczęśliwie, a potem tylko przez chwilę może wziąć je w ramiona. Od tego czasu nigdy go już nie widziała i nigdy nie było jej dane go odnaleźć. Aż do teraz.

Jest to opowieść przejmująca, oczywiście po jej zakończeniu syn i matka, oraz słuchająca razem z nimi jej wnuczka, są wzruszeni, ale nie rozegzaltowani. Matka wyznała prawdę i doznała oczyszeczenia, syn zrozumiał wszystko i już wie, że był owocem miłości oraz ofiarą opresyjnego systemu państwowego, tak samo jak jego matka.

bardzo ciekawy temat, odgrzebujący trochę zapomnianą kartę z historii niegodziwości państwa wobec społeczeństwa.

jednego tylko nie mogłem przetrawić : jakim cudem syn Liny jest bardzo bardzo brunetem, podczas gdy oboje rodzice byli bardzo bardzo bardzo blondynami ? :] Ale to drobiazg.

www.youtube.com/watch?v=c5bebEj0nvg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka