grek.grek 23:50 TVP2 "Przypadkowy mąż" [2008] 23.04.21, 09:42 Komedia romantyczna :] Tak nocą ? ;] Pani z radia nowojorskiego ma wyjść za mąż, w sposób rozsądny i wykalkulowany, bo decydując w kluczowych sprawach odstawia na bok uczucia, a preferuje rachunek ekonomiczny. Rzecz prosta, jej racjonalizm zostaje poddany najwyższej próbie wytrzymałości na zderzenie z płomieniem miłości, jaki zaczyna się w niej nieubłaganie tlić wobec poznanego tego-drugiego ? A skąd ! Tak by było w komedii banalnej ;] Tutaj : pani zostaje osaczona przez swego byłego narzeczonego, a skutkiem jego perfidnych zabiegów, bez własnego udziału staje się jego żoną jeszcze przed własnym ślubem z innym mężczyzną ! :] Z pomocą magika od komputerów pan eks-narzeczony włamuje się do USC i tak wypełnia papiery, by dawną dziewczynę uczynić swoją całkowicie legalną żoną ! Co będzie jak ona się dowie ? Jak to - co będzie ? Najpierw się zdziwi, potem wścieknie, następnie wymierzy mu cios w nos, a ostatecznie zakocha się w nim bez pamięci ;] No chyba, że jednak będzie jakoś inaczej, heh ! W obsadzie : Uma Thurman, Jeffrey Dean Morgan, Sam Shepard & Colin Firth Reżyseria : Griffin Dunne. Na RT : 6 % z 17 recenzji krytycznych [yikes ! to nawet nie 1/10 ;)] oraz 36 % z ponad 100 tys. opinii ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 0:00 SuperPolsat "Pasażer" [2018] 23.04.21, 09:44 Jutro o 20:00. Kiedyś fruwał także w Polsacie, ale umknął naszym sieciom i nie dał się złowić ;] Oto szary pracownik biurowy wraca do domu z urzędu, jak codziennie od stu dwudziestu lat, kiedy nagle w wagonjie metra zaczepia się w rozmowie elegancka jejmość. Nieoczekiwanie i sensacyjnie wciąga go w dziwną intrygę, pan biuralista ma za zadanie ustalić : który z pasażerów znajdujących się w pociągu NIE powinien dzisiaj tutaj być. Stawka jest oczywiście większa niż życie, choć póki co, chodzi o bezpieczeństwo jego rodziny oraz wszystkich innych podróżnych. Sytuacja trochę podobna do tej ze świetnego "Kodu nieśmiertelności", ale tam bohater brał udział w eksperymencie wojskowym i mógł wracać do tej samego pierwszego ustawienia nieskończoną ilość razy, tutaj mamy okoliczność absolutnie realistyczną. Obsada : Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson. Reżyseria : Jaume Collet-Serra. na RT [stan na 25/10 rb.] 56 % z 211 recenzji krytycznych oraz 40 % z 5,5 tys. opinii widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 SuperPolsat "Pasażer" [2018] 24.04.21, 09:51 Jako się rzekło : po wczorajszej rozbiegówce - seans główny :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Oscary 2021 - nadciągają ! :] 23.04.21, 09:53 JUż za chwilę, już za moment gala wręczenia Oscarów ! Z powodów oczywistych, zapewne skromna, a może nawet online ?, niemniej : jak zawsze intrygująca z powodu rozstrzygnięć ! :] Mam nadzieję, typujemy jak co roku ?, Czcigodni ? :] Dla ułatwienia - lista nominowanych : www.filmweb.pl/awards/Oscary/2021 Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Ojej, co tu wybrać 2021 - 4 (vol. 126) 24.04.21, 00:53 Uściski, Maniu! :)* Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 1 24.04.21, 02:05 Z wielką przyjemnością posłuchałam nominowanych ścieżek dźwiękowych lub ich fragmentów, poczytałam co nieco o filmach i teraz zdam Wam tu małe sprawozdanie. 1. Pierwsza z pięciu 5 nominacji to muzyka oryginalna do filmu Davida Finchera "Mank" (2020), której autorami jest znakomity duet Atticus Ross, Trent Reznor. Przypomnę, że panowie, zostali nagrodzeni Oscarem za muzykę do innego filmu Finchera -"Social Network' w 2011 roku. "Mank" to opowieść o Hermanie J. Mankiewiczu, (starszym bracie słynnego hollywoodzkiego reżysera, scenarzysty producenta filmowego Josepha L. Mankiewicza) scenarzyście, pisarzu, który zasłynął tym, że stworzył scenariusz do "Obywatela Kane'a" Orsona Wellesa. Hermana gra znakomity Gary Oldman. Panowie kompozytorzy porzucili w "Manku "swoje firmowe ciężkie brzmienia elektroniczne i stworzyli , używając autentycznej instrumentacji z lat czterdziestych XX wieku muzykę, która przenosi słuchaczy w złote czasy Hollywood! Co ciekawe, z powodu pandemii każdy członek orkiestry nagrał swoją sekcję w swoim domu, a potem panowie składali całość u siebie. A Fool's Paradise www.youtube.com/watch?v=lAkhV9-ndMI Scenes from Election Night www.youtube.com/watch?v=UeiNSHDDjro San Simeon Waltz www.youtube.com/watch?v=XzMqjKpHUis cdn. W dodatku " Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 24.04.21, 09:11 barbasia1 napisała: > Z wielką przyjemnością posłuchałam nominowanych ścieżek dźwiękowych lub ich fra > gmentów, poczytałam co nieco o filmach i teraz zdam Wam tu małe sprawozdanie. Dzięki, Barbasiu ! Bez Twoich muzycznych nominacji, zapowiedzi i opowieści Oscary byłyby nie do przyjęcia ! :] Zacznę słuchać zaraz po ogłoszeniach parafialnych ! Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 24.04.21, 09:46 >Zacznę słuchać zaraz po ogłoszeniach parafialnych ! Oczywiście, Nasz Ojcze Dyrektorze, kiedy tylko Ci pasuje, he,he! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 24.04.21, 09:50 barbasia1 napisała: > Oczywiście, Nasz Ojcze Dyrektorze, kiedy tylko Ci pasuje, he,he! Dzięki, Barbasiu ! Ale się cieszę się na taką dawkę muzyki, z Twoim bezcennym komentarzem ! :] No i typujemy Oscary, prawdaż ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 24.04.21, 10:31 Typujemy, oczywiście. :) Ja później, wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 24.04.21, 11:10 barbasia1 napisała: > Typujemy, oczywiście. :) Ja później, wieczorem. Doskonale ! :] Cieszę się ! :] Ja też ! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 2 24.04.21, 09:44 2. Ale to jeszcze nie koniec o duecie Atticus Ross, Trent Reznor, bo panowie kompozytorzy w tym roku zostali dwukrotnie nominowani do Oscara, drugą nominacje otrzymali bowiem za muzykę do animacji wyprodukowanej przez Walt Disney Pictures / Pixar Animation Studios! "Co w duszy gra" (ang. "Soul"). Udane tłumaczenie tytuły, swoją drogą. W filmie śledzimy losy Joe Gardnera, który prowadzi zespół muzyczny w gimnazjum. Jego prawdziwą pasją jest jednak jazz. Joe przeżywa kryzys, jaki jest udziałem wszystkich artystów. Coraz wyraźniej dostrzega, że marzenie jego życia, by być muzykiem jazzowym, nie spełni się i dlatego zadaje sobie pytania "Po co tu jestem? Jaki jest cel mojego życia?". Ale nadchodzi moment, kiedy Joe stwierdza, że jego marzenie może być w zasięgu ręki. Przez jedno nieoczekiwane zdarzenie trafia do fantastycznego miejsca, gdzie zostaje zmuszony, by ponownie zastanowić się nad tym, co to znaczy mieć duszę. Tam spotyka, a ostatecznie również zaprzyjaźnia się z 22 – duszą, która uważa, że życie na Ziemi nie toczy się tak, jak powinno. filmweb Just us. www.youtube.com/watch?v=KtcPriBV65U /Cudo! Ktoś się także zachwycił "Just us" i stworzył mix- godzinna wersję z tym motywem. świetna jak ktoś lubi by mu grało podczas pracy: Greku, z zdedakacją dla Ciebie! ;) i z podziękowaniami za Twoje wpisy w wątku. www.youtube.com/watch?v=0dv8JVo8jC8 Portal/The Hall of Everything www.youtube.com/watch?v=1kv0hTsMmSc Ta ścieżka dźwiękowa w tym roku zdobyła już Złoty Glob. 3. Kolejną nominację otrzymała muzyka do filmu "Nowiny ze świata" (2020) autorstwa Jamesa Newtona Howarda, kompozytora znanego z takich produkcji jak, ostatnio, "Igrzyska Śmierci" wszystkie części, "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć",a wcześniej m.in."Jestem legendą", "Salt", czy "Batman: Początek" oraz "Mroczny rycerz" /we współpracy z Hansem Zimmerem/. "Nowiny ze świata" film w reżyserii Paula Greengrassa, Na stronie filmwebu w opisie skróconym tak napisano: Wędrujący od miasta do miasta i dzielący się z ludźmi nowinami weteran wojny secesyjnej rusza w niebezpieczną podróż przez Teksas, by doprowadzić sierotę do nowego domu. A w tej roli nasz , mój ulubiony Tom Hanks. Zatem jak się już domyślacie będzie to piękna muzyka w klimatach westernowych, ale nie tylko. Arriving at Red River www.youtube.com/watch?v=_OirTKLMR08 Johanna Returns Home www.youtube.com/watch?v=A33TH3BW5Mo Jak będziecie oglądać film zostańcie w kinie lub przed telewizorem do napisów końcowych, żeby posłuchać tego, bo naprawdę warto . End Titles www.youtube.com/watch?v=MOXv-Bx3oBU Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 3 24.04.21, 10:21 4. Czwarta nominacja jest dla muzyki do filmu "Pięciu braci" (2020) /ang. "Da 5 Bloods "/ w reżyserii Spike'a Lee, którą stworzył jego nadworny kompozytor Terence Blanchard. Jak podaje filmweb w skróconym opisie filmu: Czterej czarnoskórzy weterani wracają do Wietnamu dziesiątki lat po wojnie w poszukiwaniu szczątków swojego dowódcy... i ukrytego złota. Bloods Go Into Jungle www.youtube.com/watch?v=Z-cwlg87gas&list=OLAK5uy_l3A7CRb89eGIh2jwgxJ1nGlxRgAtns9gI&index=9 Otis and Tien Have Dinner www.youtube.com/watch?v=krQgUE5rqhI&list=OLAK5uy_l3A7CRb89eGIh2jwgxJ1nGlxRgAtns9gI&index=2 5.Ostatnią piątą nominację otrzymał mało jeszcze znany amerykański kompozytor Emile Mosseri (rocznik 85) za muzykę do filmu "Minari". "Minari" w reżyserii Lee Isaaca Chunga too powieść o koreańskiej rodzinie, która chcąc spełnić amerykański sen przenosi się do Arkansas i zakłada farmę. /za filmweb/ Rain Song www.youtube.com/watch?v=EvusvkL5EVs&list=PLfzW_wEeYxk7z7zhilM3xw6_iy9OSE47Z&index=5 Wind Song www.youtube.com/watch?v=nwJyPi9U2us&list=PLfzW_wEeYxk7z7zhilM3xw6_iy9OSE47Z&index=9 Big Country www.youtube.com/watch?v=CxX63l8KGtM&list=PLfzW_wEeYxk7z7zhilM3xw6_iy9OSE47Z&index=3 Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - nominacje - najlepsza piosenka 24.04.21, 10:29 I jeszcze 5 nominowanych piosenek: 1. Eurovision Song Contest: Historia zespołu Fire Saga (2020) "Húsavík (Hometown)", wyk. Molly Sandén, Will Ferrell (I), Rachel McAdams www.youtube.com/watch?v=qjuphuG3ndw 2. Judas and the Black Messiah (2021) "Fight for You", wyk. H.E.R. www.youtube.com/watch?v=exJq2NrAwdc 3. Pewnej nocy w Miami... (2020) "Speak Now", wyk. Leslie Odom Jr. www.youtube.com/watch?v=ZvnPEMW1jj8 4. Proces Siódemki z Chicago (2020) "Hear My Voice", wyk. Celeste www.youtube.com/watch?v=pnY9_DXMBis 5. Życie przed sobą (2020) "Io Si (Seen)", wyk. Laura Pausini www.youtube.com/watch?v=Qd5m1ZqFIAI Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - nominacje - najlepsza piosenka 24.04.21, 11:43 barbasia1 napisała: > I jeszcze 5 nominowanych piosenek Klasa ! Dzięki !! :] Zaraz słucham i cieszę się z góry na każdą :] Spróbuję podsumować wrażenia za moment :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - nominacje - najlepsza piosenka 25.04.21, 17:04 Czytałam. Dziękuję! Jak zawsze podsumowania fajne , trafne! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - nominacje - najlepsza piosenka 26.04.21, 09:10 barbasia1 napisała: > Czytałam. Dziękuję! Jak zawsze podsumowania fajne , trafne! Sama przyjemność ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - nominacje - najlepsza piosenka 24.04.21, 12:11 barbasia1 napisała: I jeszcze 5 nominowanych piosenek: 1. Eurovision Song Contest: Historia zespołu Fire Saga (2020) "Húsavík (Hometown)", wyk. Molly Sandén, Will Ferrell (I), Rachel McAdams www.youtube.com/watch?v=qjuphuG3ndw Fakt, bardzo festiwalowa piosenka, nie tylko wizualnie :] I bardzo dobra, profesjonalna robota ! > 2. Judas and the Black Messiah (2021) "Fight for You", wyk. H.E.R. www.youtube.com/watch?v=exJq2NrAwdc Świetne ! Z nawiązaniem do lat 80-tych i 90-tych, te "zacinki", flow, beat, retro podkład "zrobiony" wedle dzisiejszej mody muzycznej. Bardzo, bardzo ! :] > 3. Pewnej nocy w Miami... (2020) "Speak Now", wyk. Leslie Odom Jr. www.youtube.com/watch?v=ZvnPEMW1jj8 Znakomity wokalista, muzyka z odpowiednio dodawanym ciężarem gatunkowym. Dobry tekst, kto wie czy nie na miarę Oscara, w tym roku chyba mocno ukierunkowanego pod społeczne nastroje ? 4. Proces Siódemki z Chicago (2020) "Hear My Voice", wyk. Celeste www.youtube.com/watch?v=pnY9_DXMBis Celeste ! Cóż za barwa głosu ! I także bardzo istotny przekaz tekstowy. 5. Życie przed sobą (2020) "Io Si (Seen)", wyk. Laura Pausini www.youtube.com/watch?v=Qd5m1ZqFIAI Piosenka ku pokrzepieniu serc :] Wysoka tonacja i melodia. Znów trudny wybór podczas typowania oraz satysfakcja przy słuchaniu :] Dzięki, dzięki, dzięki, Barbasiu ! :] Znakomite prezentacje ! Oscary mogą teraz dopiero nadchodzić :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 24.04.21, 11:35 barbasia1 napisała: > 4. Czwarta nominacja jest dla muzyki do filmu "Pięciu braci" (2020) /ang. "Da 5 Bloods "/ w reżyserii Spike'a Lee, którą stworzył jego nadworny kompozytor Terence Blanchard. > Jak podaje filmweb w skróconym opisie filmu: Czterej czarnoskórzy weterani wracają do Wietnamu dziesiątki lat po wojnie w poszukiwaniu szczątków swojego dowódcy... i ukrytego złota. Film Spike'a Lee zawsze na uwagę zasługuje ! ;'] > Bloods Go Into Jungle www.youtube.com/watch?v=Z-cwlg87gas&list=OLAK5uy_l3A7CRb89eGIh2jwgxJ1nGlxRgAtns9gI&index=9 Bardzo dobre, bardzo wojskowe, bardzo militarystyczne, dźwiek trąbki w ciekawej aranżacji, a później ocieplenie klimatów. > Otis and Tien Have Dinner www.youtube.com/watch?v=krQgUE5rqhI&list=OLAK5uy_l3A7CRb89eGIh2jwgxJ1nGlxRgAtns9gI&index=2 Fenomenalnie brzmi trąbka mistrza Blancharda ! Z takim wschodnim odcieniem ! Wprost rewelacyjnie ! > 5.Ostatnią piątą nominację otrzymał mało jeszcze znany amerykański kompozytor Emile Mosseri (rocznik 85) za muzykę do filmu "Minari". "Minari" w reżyserii Lee Isaaca Chunga to opowieść o koreańskiej rodzinie, która chcąc spełnić amerykański sen przenosi się do Arkansas i zakłada farmę. /za filmweb/ Ciekawie brzmi ! > Rain Song > <a href="www.youtube.com/watch?v=EvusvkL5EVs&list=PLfzW_wEeYxk7z7zhilM3xw6_iy9OSE47Z&index=5 Bardzo skojarzył mi się z kinem... włoskim :] Ta "twarda", ale cicha gitara plus wokaliza jakby żywcem wyjęta z włoskich, w ogóle - południowoeuropejskich, filmów obyczajowych. Intrygujące ! > Wind Song > <a href="www.youtube.com/watch?v=nwJyPi9U2us&list=PLfzW_wEeYxk7z7zhilM3xw6_iy9OSE47Z&index=9 A tutaj już słychać wyraźnie orientalne wpływy :] Stylistyka niezawodnie do nich się odnosi, ale jakże nienatrętnie i powabnie ! > Big Country www.youtube.com/watch?v=CxX63l8KGtM&list=PLfzW_wEeYxk7z7zhilM3xw6_iy9OSE47Z&index=3 Kto tak pięknie gra ? :] Ależ fortepian ! I gdzieś chyba już słyszałem coś podobnego, ten główny motyw, nie ten sam, ale ulotnie przypominający ten zaprezentowany. Tak czy inaczej : sam smak ! :] Barbasiu, dzięki wielkie za tę wspaniałą ucztę muzyczną i podróż po nominacjach ! :] Dzięki, dzięki ! Teraz dopiero Oscary mają swoją rangę, teraz dopiero mogą nadejść, teraz dopiero jesteśmy gotowi ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 24.04.21, 11:09 To może być świetny film ! Dzięki za opis, Barbasiu :] > Just us. www.youtube.com/watch?v=KtcPriBV65U" /Cudo! Ktoś się także zachwycił "Just us" i stworzył mix- godzinna wersję z tym motywem. świetna jak ktoś lubi by mu grało podczas pracy: Absolutnie zgadzam się z Tobą, Barbasiu ! ] Czuję się jakbym płynął łódką po cichym jeziorze przy pełni księżyca albo/i w rozgwieżdżoną noc ! :] Coś urzekającego ! > Greku, z zdedakacją dla Ciebie! ;) i z podziękowaniami za Twoje wpisy w wątku. www.youtube.com/watch?v=0dv8JVo8jC8 Dziękuję, Barbasiu ! Tak pięknego prezentu nie mógłbym sobie nawet wymarzyć ! :] Zamierzam słuchać, słuchać i... słuchać ! :] > Portal/The Hall of Everything www.youtube.com/watch?v=1kv0hTsMmSc > Ta ścieżka dźwiękowa w tym roku zdobyła już Złoty Glob. Zasłużenie, z tego co można się przekonać, nieprawdaż ? Ten drugi/trzeci kawałek ujmuje bardzo przystępną, delikatną wersją muzyki elektro, o ile dobrze rozpoznaję gatunkową przynależność [?]. Znakomite ! > 3. Kolejną nominację otrzymała muzyka do filmu "Nowiny ze świata" (2020) autors > "Nowiny ze świata" film w reżyserii Paula Greengrassa. Ponoć wysoko oceniany ! > Arriving at Red River www.youtube.com/watch?v=_OirTKLMR08 Zdecydowanie westernowe rytmy, tak jak zapowiedziałaś :] Dostrzec można również nutkę wpływów celtyckich, prawda ? Dziki Zachód i kultura emigrancka. > Johanna Returns Home www.youtube.com/watch?v=A33TH3BW5Mo Cudowne, subtelne, tajemnicze, te trącenia strun gitarowych !, smyczki nadchodzące z tła ! Coś pięknego ! > Jak będziecie oglądać film zostańcie w kinie lub przed telewizorem do napisów końcowych, żeby posłuchać tego, bo naprawdę warto . End Titles www.youtube.com/watch?v=MOXv-Bx3oBU Tak jest, tak jest ! :] W pełni popieram Twój apel ,Barbasiu :] Najpierw prawdziwy western, z irlandzkim sznytem i harmonią, a nawet meksykańskimi sugestiami ?, potem płynne wygaszenie dynamizmu i pojawiający się w oddali, z czasem coraz bliżej i bliżej, lejtmotiw urzekający ! Rewelacja ! Ciężko będzie wybrać jeden soundtrack, a przecież dopiero trzy z pięciu ! Aaa ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 25.04.21, 17:15 Małe uzupełnienie! Muzykę do filmu "Co w duszy gra" stworzyli Atticus Ross, Jonathan Batiste, Trent Reznor. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 24.04.21, 10:58 Jesteś wielka, Barbasiu ! :] Znakomite wprowadzenia, anegdoty, świetny wybór muzyki ! :] Teraz dopiero czuję Oscary w powietrzu ! Dzięki, dzięki, dzięki ! :] A Fool's Paradise www.youtube.com/watch?v=lAkhV9-ndMI rewelacja, zywiołowy swing 30's i 40's jak żywy !, nawet z odrobiną kubańskiej jakby egzotyki !, kapitalne wejście sekcji dętej na zakończenie ! Dla mnie bomba ! :"] > Scenes from Election Night www.youtube.com/watch?v=UeiNSHDDjro Świetne bębny ! Rytmika ! Harmonia ! Co za przejścia i jakie szwungi w zmianie tempa ! A po części frenetycznej, zgrabne zejście w spokojniejsze rejony. Mistrzostwo ! >San Simeon Waltz www.youtube.com/watch?v=XzMqjKpHUis Liryka pierwszej klasy ! Drążące dźwięki, instrumentarium towarzyszące w punkt trafiające, znów jestem pod wrażeniem ! :] Ale klasa ! Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 25.04.21, 15:22 Barbasiu - wielkie dzięki za Twój coroczny Oscarowy wkład - pół niedzieli sobie słucham :) Najbardziej spodobała mi się zdecydowanie muzyka z "Manka" - rewelacja! A ten pierwszy kawałek z wmontowaną maszyną do pisania - perełka! Od razu widać, że film o pisarzu/scenarzyście. A z piosenek najbardziej podoba mi się jednak ta eurowizyjna :) Chyba muszę wreszcie obejrzeć ten film :) Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - nominacje za muzykę oryginalną 25.04.21, 17:12 Dziękuję serdeczne , Maniu! Cieszę się, że miałaś dziś tak wielką przyjemność ze słuchania jak ja. >Najbardziej spodobała mi się zdecydowanie muzyka z "Manka" - rewelacja! A ten pierwszy kawałek z wmontowaną maszyną do pisania - perełka! Od razu widać, że film o pisarzu/scenarzyście. To samo myślałam, słuchając tej muzyki. A jeszcze chyba niesamowite jest to, że muzyka nie została nagrana całą orkiestrą w studio czy na sali koncertowej. A mnie podobały się eurowizyjna i "Io si". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 10:00 Kultura"Niewiarygodne przygody Marka Piegusa 24.04.21, 09:13 Ekranizacja powieści Edmunda Niziurskiego. Rocznik 1966. Tytułowy bohater jest bystrym młodziakiem, który w każdym odcinku wpada w jakieś kłopoty, ale wychodzi z nich obronną ręką, przy okazji czegoś się ucząc. Reżyseruje Mieczysław Waśkowski. Przyjemna ze wszech miar wizualna strona filmu : czarno-białe zdjęcia w formacie obowiązującym wówczas w licznie reprezentowanym polskim serialu telewizyjnym. Dzisiaj takie czarno-białe zdjęcia, to niemal rarytas, nawet w kinie :] Odcinek 1 [ z dziewięciu] : "Przygoda pierwsza, czyli niesamowite i niewiarygodne okoliczności, które sprawiły,że nie odrobiłem lekcji" . Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 10:35 Kultura "Czarne chmury" [1973] 1/10 24.04.21, 09:15 Ponownie na ekranie, brawo ! :] Pierwszy odcinek, oczywiście : "Szafot" ! JUż słyszę tę muzykę wprowadzającą ! I cóż za perfekcyjne odtworzenie realiów XVIII wieku, w strojach, scenografii, a przede wszystkim w języku : nie tylko zawierającym archaizmy, ale całe dialogi we właściwej epoce tonacji, którą wybitnie interpretują aktorzy. Nie żebym się urodził w XVIII wieku i znał ówczesną tonację ;], ale wg mnie serialowa wersja brzmi jakoś tak szalenie sugestywnie i wiarygodnie :"] Reżyseruje Andrzej Konic. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:30 Kultura "Ich noce" [1934] 24.04.21, 09:28 Romantyczna komedia, w obsadzie : Claudette Colbert, Clark Gable, Walter Connolly. Reżyseruje sam Frank Capra. PIęć Oscarów : dla aktorów pierwszego planu [pp. Colbert & Gable], scenariusz adaptowany, reżyseria oraz ten najważniejszy - dla filmu roku. Pani bohaterka staje okoniem wobec swego bogatego, a despotycznego ojca i wbrew jego woli pragnie poślubić kierowcę bombowca, czyli samolotowego pilota. Ojciec, podejrzewający przyszłego zięcia o plany małzeńskie wyłącznie ukierunkowane na wżenienie się do zamożnego domu, by dysponować jego majątkiem, gotów nawet uwięzić własną córkę na jachcie, by powstrzymać jej zapędy ! Jejmość wykonuje jednak brawurową ucieczkę i w pędzi autobusem do Nowego Jorku, gdzie aktualnie przebywa ukochany. No i tutaj, w trakcie podróży, niedoszła panna młoda poznaje sympatycznego dziennikarza i... wiadomo, co dalej: on domyśla się kim ona jest, na dodatek za jej "głowę" ojciec wyznaczył niebotyczną nagrodę, więc ;]... nieuchronnie, z depczącymi po piętach łowcami nagród, państwo oboje umykają w kierunku zakochania się w sobie, co niechybnie nastąpić musi, a konkretną postać przybierze w ostatnim akcie filmu. Czyżby cała fabuła zmieściła się w tych dwóch akapitach ? ;] Czy fabuła ma jednak wybitne znaczenie w komediach romantycznych, funkcjonujących w kilku wariantach tej samej historii ? :] Najważniejsze są wszak wzruszenia, jakie temu towarzyszą, obserwacje procesu powstawania związku uczuciowego, dobra zabawa i ciepła atmosfera, nieprawdaż ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:35 Stopklatka "Miś" [1981] 24.04.21, 09:30 Jakże wcześnie dziś ten "Miś" :] "Otóż to, nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie, mówimy, to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji – który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu, i co się wtedy zrobi?" ;] Jakże aktualne, jakże nasze, jakże odwieczne ;] Reżyseria :" Stanisław Bareja, scenariusz : Stanisław Tym. Film do złapania via YouTube : www.youtube.com/watch?v=fVERhThxypY wraz z galerią niezapomnianych cytatów : pl.wikiquote.org/wiki/Mi%C5%9B Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:05 Stopklatka "Miś" [1981] 30.04.21, 09:06 Jakże [znów] wcześnie dziś ten "Miś" :] > "Otóż to, nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie, mówimy, to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji – który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu, i co się wtedy zrobi?" ;] Jakże aktualne, jakże nasze, jakże odwieczne ;] > Reżyseria :" Stanisław Bareja, scenariusz : Stanisław Tym. Film do złapania via YouTube : www.youtube.com/watch?v=fVERhThxypY wraz z galerią niezapomnianych cytatów : pl.wikiquote.org/wiki/Mi%C5%9B Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:30 ! Historia"Ogień pod pokładem" [1957] 24.04.21, 09:32 Wcześniej :] NIECO wcześniej ! :] Kino retro. Dwaj przyjaciele wyruszają w rejs po Karaibach, nielegalnie przemycając przy okazji poleconą ich protekcji atrakcyjną panią tancerkę o niesprecyzowanej bliżej przeszłości, może jakąś agentkę albo emisariuszkę ?, o której względy zaczynają ze sobą rywalizować, wszelkimi środkami, włącznie ze zdradą, skutkiem czego niezawodnym będzie ruinacja przyjaźni, choć nadarzy się jeszcze okazja do spłaty długów i być może, z jednej strony: rehabilitacji, z drugiej zaś : wybaczenia. Robert Mitchum, Jack Lemmon & Rita Hayworth w rolach głównych. Rezyseria : Robert Parrish. Scenariusz Irwina Shawa. Nie mamy nic w archiwum, zatem : premiera :] Jak zawsze liczę na Was, Czcigodni, mnie, o tej porze, raczej skok się nie uda :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Zdarzenie" [2008] 24.04.21, 09:33 Raz jeszcze :] Ekothriller w dobrym wydaniu, tym bardziej niepokojący, bo czort jeden wie, czy podobny scenariusz nie może mieć zastosowania w realności całkiem namacalnej ? Oto bowiem ludzkośc amerykańska przeżywa makabrę : znienacka obywatale zaczynają popełniać samobójstwa, rzucają się z wysokości, podcinają sobie gardła, nikt zaś nie wie : skąd ten szał ? Nagle ruch uliczny ustaje i dzieją się przerażające rzeczy. Media nakręcają spiralę paniki donosząc o kolejnych przypadkach, specjaliści od wszystkich dziedzin psychologii debatują na ekranach, wojsko próbuje opanować chaos, a społeczeństwo w stanie masowej, zrozumiałej poniekąd, histerii pakuje manatki, aby z miast, gdzie szaleje epidemia spektakularnych samobójstw uciec na prowincję. Na tym ogólnym tle umieszczone są losy wybranych bohaterów, głównie nauczyciela biologii z nowojorskiego liceum oraz jego rodziny i przyjaciół, również szukających schronienia gdzieś poza miejską aglomeracją. Nauczyciel nieprzypadkowy jest zresztą, gdyż to właśnie on znajduje możliwą odpowiedź na pytanie : z czym mamy do czynienia : czy to zbiegły z laboratorium wirus ? broń biologiczna ? inwazja z kosmosu ? Otóż wygląda na to, iż rośliność, drzewa, trawy wytwarzają substancję działajacą drażniąco na ludzki układ nerwowy, co w efekcie powoduje kompletny rozstrój i urchomienie "procedur" autodestrukcyjnych. W Ameryce atak trwa jedną dobę, ale puenta filmu sugeruje, iż na tym nie koniec. Powiało grozą ;] Reżyseruje Night M.Shaymalan. Suspens i sensacja może niekoniecznie z najwyższej półki dreszczowca, ale wizja możliwej apokalipsy - bardzo zajmująca, wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:50 Stopklatka "Zdarzenie" [2008] 26.04.21, 09:39 Replay seansu sprzed dwóch dni. I nie tylko ;] > Ekothriller w dobrym wydaniu, tym bardziej niepokojący, bo czort jeden wie, czy podobny scenariusz nie może mieć zastosowania w realności całkiem namacalnej ? Oto bowiem ludzkośc amerykańska przeżywa makabrę : znienacka obywatale zaczynają popełniać samobójstwa, rzucają się z wysokości, podcinają sobie gardła, nikt zaś nie wie : skąd ten szał ? Nagle ruch uliczny ustaje i dzieją się przerażające rzeczy. Media nakręcają spiralę paniki donosząc o kolejnych przypadkach, specjaliści od wszystkich dziedzin psychologii debatują na ekranach, wojsko próbuje opanować chaos, a społeczeństwo w stanie masowej, zrozumiałej poniekąd, histerii pakuje manatki, aby z miast, gdzie szaleje epidemia spektakularnych samobójstw uciec na prowincję. Na tym ogólnym tle umieszczone są losy wybranych bohaterów, głównie nauczyciela biologii z nowojorskiego liceum oraz jego rodziny i przyjaciół, również szukających schronienia gdzieś poza miejską aglomeracją. Nauczyciel nieprzypadkowy jest zresztą, gdyż to właśnie on znajduje możliwą odpowiedź na pytanie : z czym mamy do czynienia : czy to zbiegły z laboratorium wirus ? broń biologiczna ? inwazja z kosmosu ? Otóż wygląda na to, iż rośliność, drzewa, trawy wytwarzają substancję działajacą drażniąco na ludzki układ nerwowy, co w efekcie powoduje kompletny rozstrój i urchomienie "procedur" autodestrukcyjnych. W Ameryce atak trwa jedną dobę, ale puenta filmu sugeruje, iż na tym nie koniec. Powiało grozą ;] > Reżyseruje Night M.Shaymalan. Suspens i sensacja może niekoniecznie z najwyższej półki dreszczowca, ale wizja możliwej apokalipsy - bardzo zajmująca, wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Metro TV "Choć goni nas czas" [2007] 24.04.21, 09:34 Panowie poznają się na sali szpitalnej, obaj cierpią na choroby w stadium terminalnym. Pozostało im leżeć w łózku i czekać na nieuchronne albo... ruszyć w podróż dookoła świata, bawić się, smakować życie, oglądać, słuchać, uczestniczyć, słowem : zabrać się z tego łez padołu w wielkim stylu ! :] I tak też czynią, gdyż jeden z nich dysponuje odpowiednim majątkiem, by tak brawurową eskapadę sfinansować. Oczywiście, można by w wielkim stylu zabrać się bez tej całej oprawy, ale wtedy mógłby powstać dramat psychologiczny, a tutaj chodzi o kino komercyjne, mainstreamowe, sympatyczne dla dużej widowni, co autorom udaje się osiągnąć z niezaprzeczalnym wdziękiem. Z naturalną swobodą i dystansem aktorów z dorobkiem, którzy już niczego nikomu nie muszą udowadniać, główne role grają Jack Nicholson i Morgan Freeman. Reżyseria : Rob Reiner. Proszę zapiąć pasy i przygotować się do podróży ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:10 Metro TV "Choć goni nas czas" [2007] 29.04.21, 09:12 Powtórkowo :] Panowie poznają się na sali szpitalnej, obaj cierpią na choroby w stadium terminalnym. Pozostało im leżeć w łózku i czekać na nieuchronne albo... ruszyć w podróż dookoła świata, bawić się, smakować życie, oglądać, słuchać, uczestniczyć, słowem : zabrać się z tego łez padołu w wielkim stylu ! :] I tak też czynią, gdyż jeden z nich dysponuje odpowiednim majątkiem, by tak brawurową eskapadę sfinansować. Oczywiście, można by w wielkim stylu zabrać się bez tej całej oprawy, ale wtedy mógłby powstać dramat psychologiczny, a tutaj chodzi o kino komercyjne, mainstreamowe, sympatyczne dla dużej widowni, co autorom udaje się osiągnąć z niezaprzeczalnym wdziękiem. Z naturalną swobodą i dystansem aktorów z dorobkiem, którzy już niczego nikomu nie muszą udowadniać, główne role grają Jack Nicholson i Morgan Freeman. Reżyseria : Rob Reiner. Proszę zapiąć pasy i przygotować się do podróży ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TVN7 "Harry Potter i Zakon Feniksa" [2007] 24.04.21, 09:35 Replay : jutro o 17:05. Moja orientacja w mikrokosmosie Hoghwartu i w ogóle całej sagi pozostaje zerowa, co najwyżej rozpoznaję głównego bohatera i jego przyjaciół, ale filmy naprawdę sprawiają dobre wrażenie : widać budżet, poważne podejście autorów, choćby dostrzegając tylu wybitnych aktorów zaangażowanych do ról, nawet postaci pojawiających się tylko na moment, niezłe efekty specjalne, a sama fabuła, sądząc z oglądanych fragmentów, robi się coraz ciemniejsza i bardziej posępna, aczkolwiek momentów zabawnych i młodzieżowych, nawet coming of age, nie brakuje i powstaje interesująca mieszanka, nie tylko dla armii fanów :] MOże kiedyś uda mi się obejrzeć kilka z tych filmów w całości, okazji nie powinno zabraknąć, są regularnie powtarzane :] Reżyseria : David Yates. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:05 ! TVN7 "Harry Potter i Zakon Feniksa" [20 25.04.21, 09:23 Chwilę wcześniej powtórka z fruwającego - oczywiście na magicznej miotle ;] - wczoraj Harry'ego. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Puls "RoboCop" [2014] 24.04.21, 09:43 "Remake filmu Verhoevena z 2014 r. Wspominam o nim głównie dlatego, że gra tam Gary :) No i właśnie, czy naprawdę musiał zagrać w tym dziele? Kolejny przykład marnowania talentu! Nie znam filmu, ale jestem przekonana, że tę rolę mogło zagrać 50 innych aktorów!" Tak o filmie pisała Siostra :] Istotnie, raz : mamy remake filmu kultowego, w którym można chyba głównie podnieść atrakcyjność całości pooprzez wprowadzenie całej baterii przed laty nieosiągalnych efektów specjalnych, co najczęściej dzieje się z uszczerbkiem dla sensu całej opowieści [tutaj : historii aktywizacji zmarłego na służbie policjanta jako materiału ludzkiego dla maszyny mającej w przyszłości zastąpić zwykłych gliniarzy], dwa : choć tacy aktorzy jak Gary Oldman z pewnością dodają podobnym filmom splendoru, zazwyczaj, co tu dużo mówić, nie dają im one okazji do wykazania się aktorskim kunsztem, choć z pewnością liczba zer na czeku zgadzała się z oczekiwaniami także i w tym przypadku ;] Reżyseruje Jose Padilha, w obsadzie : Joel Kinnaman, Abbie Cornish, Michae Keaton [wykorzystuje swoją drugą młodość kinową bezwzględnie ;)] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Kultura "Pokój" [2015] 24.04.21, 09:47 Pierwsza klasa ! Wprowadzenie enigmatyczne i zajmujące : kilkuletni chłopiec i jego matka w tytułowym pokoju, widzimy wnętrze, świetlik w dachu, rzeczy, dostajemy prowadzoną z offu bogatą, przez dziecko prowadzon ą, opowieść o miejscu, związku z nim, życiu w jego obrębie. Następnie : gwałtowna przewrotka, gdy okazuje się czym jest ów "pokój" i jaką w nim rolę pełnią oboje bohaterowie, jakie znacznie ma on dla chłopca z uwagi na jego wiek i dotychczasowe doświadczenie życiowe. Kolejno : element przyspieszenia, prawie sensacyjny. A później : niezwykle wnikliwa i bardzo interesująca, rewelacyjnie przeprowadzona, część dotycząca całkiem głębokiej i złożonej psychologii, zarówno dziecka, jak jego matki w kryzysowym i bliskim sobie, a zarazem znajdującym się na antypodach znaczenia i rozpoznania, momencie życiowej zmiany. Nie wypada zdradzać detalicznych detali, więc chcąc się posłużyć formułą dyskrecjonalną : powiedziałbym, iż film traktuje o dwóch sprawach : miłości matki do dziecka, chroniącej go dzielnie przed złem i traumą oraz sile wyobraźni, życiowej odwagi, wspaniałej ciekawości świata, cudownej zdolności adaptacji dziecka, zdolnego w naturalny sposób zwrócić matce otrzymaną od niej energię i wydostać z głębokiego dna i zapaści, tak by cena zapłacona przez nią za jego pomyślność i minimalizację rangi cierpienia była jak najmniejsza, by nie przepadła w szaleństwie jakie przyszło przeżyć im obojgu, na dwa różne sposoby. Pasjonujące i wzruszające kino, ach !. Oscarowa rola Brie Larson, świetny mały Jacob Trimbley, znakomity wprost scenariusz Emmy Donaghue. Reżyseria : Lenny Abrahamson. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:05 Polsat "Och, Karol 2" [2011] 24.04.21, 09:54 Zatem, nie remake, ale sequel ;] Wszelako, nic się nie zmienia w ogólnym obrazie sytuacji : poczciwy, zagubiony i jakże sympatyczny pan Karol nie potrafi odmawiać kobietom, więc każda, wzmożona jego chłopięcym urokiem intelektualisty, pragnie go zdobyć, uwieść i najlepiej zjeść :] Pan Karol ma żonę, ma kochankę, ale kobiece macki czyhają wszędzie, by opleść go lubieżnym uściskiem, od czego on już próbuje uciec, bo wyraźnie wygląda na przejedzonego i zakłopotanego własnym irracjonalnym powodzeniem, czego z kolei nie pojmuje kolega z pracy, o takim własnie powodzeniu marzący na jawie i we śnie. Oczywiście, jak w oryginale, skrzyżowanie kobiecych żądz i męskiej niemocy poskładania tej całej plątaniny w całość, prowadzi do komedii pomyłek i wpadek. Glamourowy nieco styl, tefałenowska formuła, pan Adamczyk ujmujący, panie aktorki urodą jednostkową i zespołową oszałamiające, seksualne aluzje podane humorystycznie. Wedlug mnie : zupełnie niezłe kino, zwłaszcza na taką jesień jaką mamy za oknami ;] Reżyseria : Piotr Wereśniak. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:15 Puls "Looper" [2012] 24.04.21, 09:57 "Niezłe, choć z dziurami logicznymi jak stąd do wieczności ;)", podsumowała Angazetka :] Temat, fakt interesujący, bo oto w świecie przyszłości mafia realizuje swoje porachunki za pomocą wysyłania delikwentów w przeszłość, gdzie już czyha na nich kiler i wykonuje zadanie bez pudła. Haczyk na tym polega, że po jakimś czasie sami kilerzy są w ten sposób "wygaszani". Póki żyją i robią swoje, cieszą się wygodami i dochodami, ale jest to swoisty cyrograf podpisany z kierownikami całego tego zamieszania, którego stawką jest ich własna przedwczesna podróż do krainy wiecznych łowów. a co jesli pewien kiler w podesłanym mu gościu przeznaczonym do zlikwidowania, rozpozna samego siebie z lat, które dopiero mają nadejść ? ach, te dylematy przyszłości ! ;] Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt w czołowych rolach reżyseria : Rian Johnson Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:45 Puls "Looper" [2012] 29.04.21, 09:20 Także replay :] > "Niezłe, choć z dziurami logicznymi jak stąd do wieczności ;)", podsumowała Angazetka :] Temat, fakt interesujący, bo oto w świecie przyszłości mafia realizuje swoje porachunki za pomocą wysyłania delikwentów w przeszłość, gdzie już czyha na nich kiler i wykonuje zadanie bez pudła. Haczyk na tym polega, że po jakimś czasie sami kilerzy są w ten sposób "wygaszani". Póki żyją i robią swoje, cieszą się wygodami i dochodami, ale jest to swoisty cyrograf podpisany z kierownikami całego tego zamieszania, którego stawką jest ich własna przedwczesna podróż do krainy wiecznych łowów. A co jesli pewien kiler w podesłanym mu gościu przeznaczonym do zlikwidowania, rozpozna samego siebie z lat, które dopiero mają nadejść ? > Ach, te dylematy przyszłości ! ;] Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt w czołowych rolach reżyseria : Rian Johnson Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:30 Stopklatka "Psy" [1992] 24.04.21, 09:59 Chętnie powtarzany film, ale trudno się dziwić : kopalnia niezawodnych onelinerów obecnych w masowo używanym języku codziennym, skandal w dniu premiery, związany ze sceną niesienia pijanego ubeka i śpiewem towarzyszy : "Janek Wiśniewski padł !", konsternacja twórców kina moralnego niepokoju i temu podobnych, z niedowierzaniem przyjmujących fakt, iż bohater filmu, funkcjonariusz bezpieki, zostaje idolem kinowej widowni, a na dodatek gra tę rolę aktor kojarzony z inteligenckim, solidarnościowym etosem. W gruncie rzeczy reżyser Pasikowski zręcznie łączy gatunkowe kino sensacyjne, spod znaku Jean Pierre'a Melville'a, z bardzo celnym i zarazem krytycznym obrazem momentu zmiany ustrojowej w Polsce : politycy prawicy zblatowani z biznesem i gangsterami, panoszący się nieudolni dowódcy i ministrowie ze styropianu, służba bezpieczeństwa paląca akta, których ujawnienie nikomu nie byłoby na rękę, a już najmniej świeżo urodzonej demokracji, rosnący kult materializmu i początki aktywności mafii narkotykowej nad Wisłą. W tym chaosie pojęć, etyki, systemów wartości, jedynym uczciwym człowiekiem pozostaje szorstki, obcesowy, ale posiadający kręgosłup moralny eks-ubek. Cudem zostaje pozytywnie zweryfikowany, razem z kolegami zaczyna służbę w policji i pomimo wrażenia upokorzenia koniecznością wysługiwania się jakimś politycznie mianowanym na stołki cywilom, mówi : "Albo dowiedziemy własnej przydatności w tej pożal się Boże policji, albo naprawdę nadajemy się już tylko do tego, by wyrzucić nas na śmietnik historii". Któż tak precyzyjnie mógłby wyrazić stanowisko ONYCH ? Filmów o dzielnych strajkujących i pomnikowcach było już od metra i bedzie niemało, bo każda władza dokonuje rewizji wydarzeń minionych i dla partyjnych, środowiskowych celów wynosi kolejnych swojaków na cokoły, choćby nawet ich zasługi polegały na dokręceniu śrubki albo innym patriotycznym wyczynie. Są to hagiografie albo bezmyślne rewanżystowskie pamflety na wrogów z własnego obozu zdobywców i zwycięzców, którym się uroiło obalenie komuny", wbrew rozsądkowi podpowidającemu, iż rzecz dokonała się w Rosji, na Kremlu. Bez zmian tam, tutaj nic by się nie wydarzyło. Tak czy inaczej, głos drugiej strony, tych "obalonych", szukających miejsca w nowym układzie, przyzwyczajonych do władzy stupajków, teraz zmuszonych układać się z dawną opozycją, wydaje się tematem daleko bardziej interesującym, co pan Pasikowski zauważył szybciej od innych reżyserów. Wyprzedził ich także powołując do działania rasowego antybohatera. Istnieje wiele powodów by go nie lubić, ale tyle samo podpowiada sympatię dla niego, choćby za czystość etyczną, jakiej dochowuje wobec samego siebie. Nie sprzedaje się mafii, nie czapkuje nowej władzy, woli stracić kobietę niż dla dogodzenia jej konsumpcyjnym zachciankom pójść na współpracę z tymi złymi celem napełnienia cienkiego portfela. W świecie bez zasad on jeden im hołduje, pancerzem zewnętrznej gruboskórności chroniąc resztki honoru i wrażliwości. A pan Linda potrafi zagrać jakżę przekonująco, stworzyć kreację na tyle dobrą, by dorównała jego aktorstwu w "Przypadku", "Kobiecie samotnej" czy "Gorączce", co wyczynem samym w sobie nazwać można, wg mnie. Im dalej od roku 89, im bardziej trzeźwo oceniamy tamte wydarzenia, tym mniej rzeczy w "Psach" oburza, mam wrażenie, a więc tym większa nadzieja na docenienie tego filmu na równi z nieco bardziej poprawnymi politycznie analizami kondycji społecznej w czasach demokracji :] Kolejny pokaz ; czwartek o 20;00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Psy" [1992] 29.04.21, 08:41 Drugi seans w kwietniu :] > Chętnie powtarzany film, ale trudno się dziwić : kopalnia niezawodnych onelinerów obecnych w masowo używanym języku codziennym, skandal w dniu premiery, związany ze sceną niesienia pijanego ubeka i śpiewem towarzyszy : "Janek Wiśniewski padł !", konsternacja twórców kina moralnego niepokoju i temu podobnych, z niedowierzaniem przyjmujących fakt, iż bohater filmu, funkcjonariusz bezpieki, zostaje idolem kinowej widowni, a na dodatek gra tę rolę aktor kojarzony z inteligenckim, solidarnościowym etosem. W gruncie rzeczy reżyser Pasikowski zręcznie łączy gatunkowe kino sensacyjne, spod znaku Jean Pierre'a Melville'a, z bardzo celnym i zarazem krytycznym obrazem momentu zmiany ustrojowej w Polsce : politycy prawicy zblatowani z biznesem i gangsterami, panoszący się nieudolni dowódcy i ministrowie ze styropianu, służba bezpieczeństwa paląca akta, których ujawnienie nikomu nie byłoby na rękę, a już najmniej świeżo urodzonej demokracji, rosnący kult materializmu i początki aktywności mafii narkotykowej nad Wisłą. > W tym chaosie pojęć, etyki, systemów wartości, jedynym uczciwym człowiekiem pozostaje szorstki, obcesowy, ale posiadający kręgosłup moralny eks-ubek. Cudem zostaje pozytywnie zweryfikowany, razem z kolegami zaczyna służbę w policji i pomimo wrażenia upokorzenia koniecznością wysługiwania się jakimś politycznie mianowanym na stołki cywilom, mówi : "Albo dowiedziemy własnej przydatności w tej pożal się Boże policji, albo naprawdę nadajemy się już tylko do tego, by wyrzucić nas na śmietnik historii". Któż tak precyzyjnie mógłby wyrazić stanowisko ONYCH ? Filmów o dzielnych strajkujących i pomnikowcach było już od metra i bedzie niemało, bo każda władza dokonuje rewizji wydarzeń minionych i dla partyjnych, środowiskowych celów wynosi kolejnych swojaków na cokoły, choćby nawet ich zasługi polegały na dokręceniu śrubki albo innym patriotycznym wyczynie. Są to hagiografie albo bezmyślne rewanżystowskie pamflety na wrogów z własnego obozu zdobywców i zwycięzców, którym się uroiło obalenie komuny", wbrew rozsądkowi podpowidającemu, iż rzecz dokonała się w Rosji, na Kremlu. Bez zmian tam, tutaj nic by się nie wydarzyło. Tak czy inaczej, głos drugiej strony, tych "obalonych", szukających miejsca w nowym układzie, przyzwyczajonych do władzy stupajków, teraz zmuszonych układać się z dawną opozycją, wydaje się tematem daleko bardziej interesującym, co pan Pasikowski zauważył szybciej od innych reżyserów. Wyprzedził ich także powołując do działania rasowego antybohatera. Istnieje wiele powodów by go nie lubić, ale tyle samo podpowiada sympatię dla niego, choćby za czystość etyczną, jakiej dochowuje wobec samego siebie. Nie sprzedaje się mafii, nie czapkuje nowej władzy, woli stracić kobietę niż dla dogodzenia jej konsumpcyjnym zachciankom pójść na współpracę z tymi złymi celem napełnienia cienkiego portfela. W świecie bez zasad on jeden im hołduje, pancerzem zewnętrznej gruboskórności chroniąc resztki honoru i wrażliwości. A pan Linda potrafi zagrać jakżę przekonująco, stworzyć kreację na tyle dobrą, by dorównała jego aktorstwu w "Przypadku", "Kobiecie samotnej" czy "Gorączce", co wyczynem samym w sobie nazwać można, wg mnie. > Im dalej od roku 89, im bardziej trzeźwo oceniamy tamte wydarzenia, tym mniej rzeczy w "Psach" oburza, mam wrażenie, a więc tym większa nadzieja na docenienie tego filmu na równi z nieco bardziej poprawnymi politycznie analizami kondycji społecznej w czasach demokracji :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:15 TVP2 "Facet do wymiany" [2017] 24.04.21, 10:02 Film Guillame'a Caneta, gra rolę główną, reżyseruje, pewnie również scenariuszuje :] Bohater tego filmu dochodzi do konfundującego, zatrważającego wniosku, że przestał się podobać kobietom, zwłaszcza w pewnym wieku ;] Czy to wina ustabilizowanego trybu życia jaki prowadzi, włącznie ze stałym związkiem i ojcowaniem dzieciom ? Jakkolwiek, jest to problem zdecydowanie z rejonów francuskiej wizji świata. Kto by się tam u nas takimi rzeczami przejmował ! ;] A tutaj pan natychmiast dostaje ostrogę w niewymowne miejsce i z kopyta rusza do pracy nad sobą, by odzyskać utracony powab. Obok pana Caneta ; sama Marion Cotillard, Giles Lellouche, Camille Rowe. Właściwie jest to wykrzywione i z przymrużeniem oka kino aktorskie, w którym małzeństwo Canet & Cotillard wykorzystuje siebie samych, i rzekome własne prywatne życie, do opowiedzenia złośliwej historyjki o współczesnych ambicjach i kompleksach wyrobników filmowej taśmy ;] Oto bowiem pan Canet, jako on sam :], kręci film. Jego partnerką jest młoda i atrakcyjna Camille Rowe, jako ona sama ;] Plan jest tutaj pokazany od kuchni, aktorzy są pod własnymi nazwiskami, jakbyśmy mieli do czynienia z fabularną wersją reportażu, choć przecież wszyscy oni grają siebie i swoją codzienność filmową, odzierając przy okazji magię kina z jej gustownych szat, bo zaglądanie na backstage, pokazywanie kręcenia od kuchni jest czymś zupełnie niestosownym ;] Pierwsza połowa, a nawet 2/3, nawiązujące do "Birdmana", z ewidentnie podobnymi wątkami i akcentami, ba - nawet charakterystyczna perkusja się pojawia. W dalszej części ironiczny komentarz nt. wysiłków aktorów i innych występowców na rzecz utrzymania atrakcyjności, za cenę utraty wiarygodności, aby grać w trzeciorzędnych kiczach za pierwszorzędne pieniądze jest oczywiście imponująco przeprowadzony, bo zmiana fizyczna pana Caneta prezentuje się spektakularnie [też przytyk wobec aktorstwa zbierającego nagrody za samą zmianę wyglądu ?], ale mniej zawiera inteligentnych wycieczek w zręcznie sugerowaną prywatność aktorskiej pary i kulisy funkcjowanowania branży filmowej, z pominięciem zdjęć z kręcenia filmu, które są nie fair wobec widza Gdyby kilka akapitów więcej a'propos mogło się przydać do czegokolwiek, służę zajadle ! Na samym dole strony : forum.gazeta.pl/forum/w,14,169341521,169341521,Ojej_co_tu_wybrac_2020_2_vol_112_.html?s=3#p169380929 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:35 TVP1 "Żyć nie umierać" [2015] 24.04.21, 10:03 Kino polskie. W głównej roli pan Kot : jego postać, to również aktor, Tadeusz Szymków, film zapowiadany jest bowiem jako biograficzny. Pan Szymków zmarł na chorobę nowotworową, do końca pracując w zawodzie, starając się podtrzymywać na duchu załamanych swych bliskich, czerpiąc z pozostałego mu życia jak największą chochlą, dążąc do pozostawienia po sobie porządku i ładu w relacjach z otoczeniem. Na tym właśnie polegać ma głównie wymowa filmu, na honorowej potyczce z losem, a któż wcieli się lepiej w autentycznego bohatera niż Tomasz Kot. Reżyseria : Maciej Migas, na podstawie scenariusza Cezarego Harasimowicza. W obsadzie również : Janusz Chabior, Jacek Braciak, Adam Woronowicz, Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:40 Kultura "Studnia i wahadło" [1961] 24.04.21, 10:04 Horror z 1961 roku, wykorzystujący koncept z opowiadania Edgara Allana Poe : brat jedzie do owianego atmosferą grozy zamku, w którym mieszkała jego nagle zmarła siostra; jej mąż planuje ekshumację zwłok jejmości, gdyż nie budzą jego zaufania oficjalne wyjaśnienia okoliczności w jakich miała umrzeć. Tak rozpoczyna się, idąc tropem zapowiedzi, nakręcanie spirali zbiorowego szaleństwa, dopadającego mieszkańców zamczyska. Reżyseruje Roger Corman. Grają : John Kerr, Barbara Steele, Vincent Price. Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: 23:40 Kultura "Studnia i wahadło" [1961] 24.04.21, 10:36 grek.grek napisał: > Horror z 1961 roku, W końcu powtarzają kultowe horrory Rogera Cormana. Wieki temu oglądałam! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 23:40 Kultura "Studnia i wahadło" [1961] 24.04.21, 11:37 barbasia1 napisała: > W końcu powtarzają kultowe horrory Rogera Cormana. Wieki temu oglądałam! :] Dobra okazja do powtórki :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:55 TVN "Wizyta" [2015] 24.04.21, 10:08 Swego czasu upolowany ;] [12 od góry] : forum.gazeta.pl/forum/w,14,170726061,170726061,Ojej_co_tu_wybrac_2020_11_vol_121_.html?s=8#p170807802 O co chodzi więc w filmie : mamy parę rodzeństwa wprowadzającą się do domu dziadków, ot taka wizyta weekendowa, zapoznawcza, gdyż państwo wcześniej nie mieli okazji ze sobą obcować. I podczas tego weekendu rodzeństwo odkrywa jakieś straszliwe tajemnice, ukrywane przez starszych państwa. Film ma oznaczenie : "horror", a wobec zupełnego zamieszania w ostatnich latach poczynionego, prowadzącego do zatarcia dawnych róznic między horrorem [zagrożenie w tych filmach ma postać nadnaturalnych zjawisk], a thrillerem [zagrożenie przychodzi od strony człowieka], najbezpieczniej będzie chyba sklasyfikować go wstępnie jako : kino grozy :] Na RT [stan z 11/06 br.] : 67 % z 226 recenzji krytycznych oraz 51 % z ok. 35 tys. opinii widzów, kino grozy wyżej oceniane przez krytykę njiż widownię. Wg mnie : zupełnie dobry thriller z tajemnicą, jednak nie "horror" w znaczeniu kanonicznym - będę się upierał ;], z wyborną przewrotką zapowiadającą motoryczny ostatni akt. Niezłe dreszcze, ironiczna i kontrująca refleksja na temat stereotypów większych i mniejszych na temat starości, zaskakujący miejscami humor idący pod rękę z paroma sekwencjami działającymi jak pinezka podłożona pod siedzenie ;] reżyseria : M.Night Shaymalan. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 1:25 TVP2 "Rebeliant" [2016] 24.04.21, 10:11 Jutro o 21:00 ! Rzecz niepodległościowa, ale chyba jednak nie o Polsce, chociaż, na pewno może się przydać w usilnych staraniach o przyjęcie nas jako 51 stanu Ameryki, czynionych od 30 lat ;] Bohater filmu, pan Newton Knight, postać niewątpliwie inspirująca, brał udział w wojnie domowej po stronie Konfederacji, lecz zrażony rasistowskimi postawami swoich towarzyszy, wykorzystuje okazję do porzucenia armii i powrotu na rodzinną farmę do żony i syna. Tutaj jednak również szerzy się terror, gdyż słabnące wojsko, pod pretekstem wyższej konieczności własnych potrzeb wojennych, grabi miejscowych gospodarzy, pozbawiając inwentarza i zapasów. Knight sprzeciwia się rabunkowej polityce swoich niedawnych kolegów i organizuje wokół siebie kilkusetosobową grupę rolników wraz z rodzinami oraz przyłączających się chętnie zbiegłych niewolników z padających już plantacji, tworząc nie tylko coś na kształt organizacji samopomocowej, ale nawet zakładając własne mini-państwo i proklamując własną konstytucję. Towarzystwo ma broń, potrafi jej używać, wciągać regularne oddziały wojska w zasadzki, a zdradzieckich, okrutnych oficerów wiesza na suchej gałęzi. Pan Knight przyjaźni się z czarnoskórymi, tłumi w zarodku wszelkie ewentualnie rasistowskie zaczepki pod ioch adresem ze strony białych farmerów, przekonując iż mają wspólnego wroga, traktującego ich wszystkich jak niewolników i pariasów. W ich państwie panować ma zaś równość i godność bez względu na kolor skóry. Koniec wojny, przegranej przez Południe, nie przynosi jednak oczekiwanych zmian, bo niewolnictwo zostaje zniesione, ale w prawie pojawia się szereg zapisów budzących wątpliwości, np. możliwość powrotu wygnanych właścicieli plantacji na swoje włości albo tzw. "obowiązek zawodowego przyuczenia" dla czarnoskórych dzieci, właściwie nakazujący im bezpłatną harówkę dla dawnych posiadaczy niewolników. Pojawia się także agresywny bardzo Ku Klux Klan, a gdy czarnoskórzy dostają prawa wyborcze - białe bojówki polują z zamiarami morderczymi na czarnych aktywistów zachęcających ich do udziału w głosowaniu. Słowem : zniesienie niewolnictwa nie zatrzymało rasizmu, sprowadziło go tylko do podziemia, usuwając wprawdzie najbardziej haniebne jego przejawy, ale jednocześnie potęgując nienawiść zdegradowanych, we własnym mniemaniu, białych reakcjonistów. Pozostały również zupełnie idiotyczne zapisy prawne dotyczące związków międzyrasowych, jeśli tak można rzecz ująć na potrzeby wyjaśnienia zagadnienia. Drugi wątek w filmie dotyczy właśnie tej sprawy i unaocznia niezmienność pewnych uprzedzeń panujących nawet na gruncie prawa stanowionego : pan Knight, formalnie żonaty i ojciec synowi, parę lat po wyjeździe swoich bliskich, spowodowanym przymusem ukrywania się jegomościa przed prześladowaniami oficjalistów konfederackich, związał się był z ciemnoskórą eks-niewolnicą; po wojnie jednak żona wraz z synem wrócili, zostali z radością przyjęci i od tej pory państwo żyli jako patchworkowa rodzina, wkrótce ciesząca się z narodzin dziecka nowej partnerki pana Knighta. Po 85 latach jego wnuk, albo prawnuk, staje przed sądem oskarżony o złamanie przepisów zabraniających mieszanych małżeństw, gdyż nie ma jasności, czy w jego żyłach nie płynie krew czarnoskórej matki. Pan wnuk Knight odznacza się wyjątkowo "białą" urodą, ale sąd ma dokument w postaci wykonanego ręką dziadka zapisu w rodzinnej Biblii, potwierdzającego iż matką była czarnoskóra Rachel. Zatem, tak jak dziadek nie mógł poślubić czarnej kobiety w już zdawałoby się wolnym kraju, tak jego wnuk zostaje skazany na pięć lat więzienia za ślub z białą kobietą, gdyż ma domieszkę krwi "nieprawomyślnej" - rasizm został w ludzkich sercach, a jak się okazuje długo, ciekawe jak to dziś wygląda ?, ostał się w absurdalnych i krzywdzących paragrafach prawa. Sprawna realizacja, kostium epoki, dobra obsada [Matthew McConaughey, Mahersala Ali, Gugu Mbatha-Raw] i mniej amerykanizmów niż zazwyczaj. Reżyseria : Gary Ross. Gdyby szerszy opis mógł się przydać do czegoś, służę zamaszyście :] 9 od dołu : forum.gazeta.pl/forum/w,14,170568946,170568946,Ojej_co_tu_wybrac_2020_10_vol_120_.html?s=7#p170664650 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:00 TVP2 "Rebeliant" [2016] 25.04.21, 09:26 Zgodnie z obietnicą ujętą we wczorajszym ogłoszeniu : co nocą zaledwie majaczyło, za dnia przyobleka się w kształty całkiem realistyczne ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Oscary 2021 - typowanie ;] 24.04.21, 17:10 Czcigodni, czy jesteście gotowi do corocznego typowania ? :] ja chyba już nie zdołam nic lepszego wymyślić, zwłaszcza gdy żadnego z nominowanych filmów nie miałem okazji obejrzeć :] Korzystając z tej ściągi [i zasłyszanych tu i ówdzie opinii :)] : www.filmweb.pl/awards/Oscary/2021 1. Film : "Nomadland" 2. Aktor : Anthony Hopkins 3. Aktorka : Frances McDormand 4. Aktor 2 planowy : Daniel Kaluuya 5. Aktorka 2 planowa : Olivia Colman 6. Reżyser : Chloe Zhao 7. Scenariusz oryginalny : Aaron Sorkin 8. Scenariusz adaptowany : Chloe Zhao 9.Krótki dokument : Do Not Split" 10. Charakteryzacja ; "Pinokio" 11. Muzyka oryginalna : "Co w duszy gra'" [dzięki, Barbasiu !] 12. Piosenka : "Hear My Voice" [dzięki, Barbasiu, podwójnie ! :)] 13. Scenografia ; "Mank" 14. Efekty : "Tenet" 15. Kostiumy : "Mulan" 16.Zdjęcia : "Nomadland" 17. Animacja : "Co w duszy gra" 18. Dźwięk : "Co w duszy gra" 19. Film nieanglojęzyczny : "Na rauszu" 20. Montaż ; "Nomadland" 21. Dokument : "Kolektyw" Uff, liczę na 20 %, każdy jeden wyżej przyprawi mnie chyba o utratę przytomności ze szczęścia ;] Z ciekawością wyglądał będę teraz Waszych typowań ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 25.04.21, 15:27 to i ja wstawiam swoje - widziałam w sumie chyba 5 - dwa krótkie metraże animowane, dwa krótkie metraże dokumentalne i byłam w kinie na "Tenecie", który moim zdaniem zasługiwał na dużo więcej nominacji (muzykę też miał świetną!). 1. Najlepszy film - Nomadland 2. Najlepszy aktor pierwszoplanowy - Chadwick Boseman (chociaż nie jestem przekonana, że dadzą pośmiertnie) 3. Najlepsza aktorka pierwszoplanowa - zaszaleję - Carey Mulligan 4. Najlepszy aktor drugoplanowy - Sacha Baron Cohen 5. Najlepsza aktorka drugoplanowa - Olivia Colman 6. Najlepszy reżyser - Chloe Zhao 7. Najlepszy scenariusz oryginalny - Proces siódemki z Chicago 8. Najlepszy scenariusz adaptowany - Nomadland 9. Najlepszy film międzynarodowy - pewnie Na rauszu 10. Najlepsza charakteryzacja i fryzury - Elegia dla bidoków 11. Najlepsza muzyka oryginalna - Atticus Ross/ Trent Reznor, pewnie za "Soul", choć powinni za "Mank" 12. Najlepsza piosenka - "Husavik" 13. Najlepsza scenografia - Ojciec 14. Najlepsze efekty specjalne - Tenet 15. Najlepsze kostiumy - Emma 16. Najlepsze zdjęcia - Nomadland albo Mank, niech będzie Nomadland 17. Najlepszy długometrażowy film animowany - Soul 18. Najlepszy dźwięk - Sound of Metal 19. Najlepszy krótkometrażowy film aktorski - Kolektyw 20. Najlepszy krótkometrażowy film animowany - The Burrow (Norka) 21. Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny - A Concerto is a Conversation 22. Najlepszy montaż - Obiecująca. Młoda. Kobieta. 23. Najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny - Kolektyw Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 25.04.21, 16:04 Ależ jestem ciekaw, czy wyjdzie Ci, Maniu, typowanie kobiecej głównej roli ! Brawurowe ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 25.04.21, 16:48 5 filmów - świetny wynik! Maniu, uratowałaś nasz forumowy honor kinomana! :) Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 25.04.21, 15:35 Cóż i ja nie widziałam jeszcze żadnego z tych filmów, acz dzięki naszej forumowej tradycji co nieco poczytałam o filmach, o twórcach i innych około filmowych kwestiach, dowiedziałam nowych ciekawych rzeczy i zachęciłam do oglądania. Zatem moje typowanie: 1. Film : "Nomadland" 2. Aktor pierwszoplanowy: Anthony Hopkins w filmie "Ojciec" 3. Aktorka pierwszoplanowa: Carey Mulligan w "Obiecująca. Młoda. Kobieta." 4. Aktor drugoplanowy: Paul Raci w "Sound of Metal" 5. Aktorka 2 planowa: Glenn Close za "Elegia dla bidoków " 6. Reżyser : Chloe Zhao za "Normaland" 7. Scenariusz oryginalny: Darius Marder, Abraham Marder za "Sound of Metal" 8. Scenariusz adaptowany: Chloe Zhao za "Normaland" 9. Charakteryzacja: "Emma" 10. Muzyka oryginalna: Atticus Ross, Trent Reznor "Mank " . 11. Piosenka: "Io Si (Seen)", wyk. Laura Pausini do "Życie przed sobą" 12. Scenografia: Jan Pascale, Donald Graham Burt za "Mank" 13. Efekty: Andrew Jackson (XIV), David Lee (XLVI), Andrew Lockley, Scott R. Fisher za "Tenet" 14. Kostiumy: Alexandra Byrne "Emma" 15.Zdjęcia: Dariusz Wolski za "Nowiny ze świata" 16. Animacja : "Co w duszy gra" 17. Film nieanglojęzyczny : "Na rauszu" reż. Thomas Vinterberg 18. Film dokumentalny: "Czego nauczyła mnie ośmiornica" Craig Foster, James Reed, Pippa Ehrlich >[dzięki, Barbasiu !] > [dzięki, Barbasiu, podwójnie ! :)] Miło mi! Dziękuję bardzo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 25.04.21, 16:00 19. Najlepszy dźwięk - "Sound of Metal" Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 O filmie "Sound of Metal" 25.04.21, 16:44 Co ciekawego znalazłam! Otóż Paul Raci nominowany do Oscara z rolę w "Sound of Metali" w kategorii najlepszy aktor drugoplanowy (mój typ) naprawdę nazywa się Paul Racibożyński i ma polskie korzenie. Rodzina ojca przybyła do Stanów zaraz po wojnie z Warszawy, z kolei jego mama, z domu Grabowska,, urodziła się w polskiej rodzinie w Chicago, gdzie Paul dorastał kultywując polskie zwyczaje jak chodzenie ze święconką do kościoła w wielkanocna sobotę. Paul Raci, weteran wojny w Wietnamie, ma 73 lata. nie był wcześniej szerzej znany, jego aktorska kariera toczyła się do tej pory głownie na deskach teatru w Los Angeles, nie licząc malutkich drugo- i trzecioplanowych ról w filmach. A żeby zarobić na utrzymanie i na kredyt na dom zarabiał jako licencjnowany tłumacz migowy w sądach w LA. Znajomość języka migowego wyniósł z domu, jego rodzice byli głuchoniemi i jeszcze zanim zaczął mówić po angielsku nauczył się języka migowego i oczywiście od dziecka pomagał rodzicom kontaktować się ze światem. Rolę w SofM poniekąd zawdzięcza swojej żonie, będącej tez jego agentką, która, zadzwoniła do biura reżysera filmu i prosiła, by zechciano obejrzeć nagranie jej męża, kiedy ten już nawet zapomniał, że się starał o tę rolę.. Reżyser zamierzał zatrudnić kogoś znanego, jednak kiedy po telefonie żony obejrzał nagranie Paula, to zaraz oddzwonił i zaprosił go na spotkanie. I w ten sposób Paul dostał rolę Joe. A teraz podobno dostaje mnóstwo telefonów z propozycjami nowych ról. Dla zainteresowanych więcej tu": kultura.onet.pl/film/wywiady-i-artykuly/oscary-2021-paul-raci-z-nominacja-kim-jest-aktor-znany-z-filmu-sound-of-metal/pdwn691 film.wp.pl/paul-raci-ma-szanse-na-oscara-mam-w-stu-procentach-polskie-korzenie-6631412137462592a Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: O filmie "Sound of Metal" 26.04.21, 09:07 Dzięki, Barbasiu ! :] Ależ świetna historia ! Nasi są wszędzie ;] Masz niezmiennie doskonałego tzw. nosa do smakowitych, intrygujących historii :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 25.04.21, 16:08 Barbasiu, dziękuję tylko "podwójnie", gdyż w istocie nie ma skali dla wyrażenia wdzięczności za Twoje muzyczne nominacje, tak bezcenne dla "naszych Oscarów" i w ogóle, bez Oscarów też ! :] Mam nadzieję na kolejne świetne wyniki typowania, Twego, Manii oraz Małej Ciekawostki, a może Pepsic się przyłączy również, może któraś z rzadziej bywających Koleżanek ? Tak czy owak, życzę Wam, jak zawsze, stuprocentowej skuteczności ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 25.04.21, 16:47 :) > a może Pepsic się przyłączy również, może któraś z rzadziej bywających Koleżanek ? O, tak, tak! byłoby miło :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 26.04.21, 09:08 barbasia1 napisała: > O, tak, tak! byłoby miło :) :] Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 The Continental -pierwsza oscarowa piosenka /1934 25.04.21, 17:00 grek.grek napisał: > Barbasiu, dziękuję tylko "podwójnie", gdyż w istocie nie ma skali dla wyrażeni > a wdzięczności za Twoje muzyczne nominacje, tak bezcenne dla "naszych Oscarów" > i w ogóle, bez Oscarów też ! :] Dziękuję Ci bardzo za dobre słowa! To była wielka przyjemność posłuchać muzyki piosenek i podzielić się z Wami, z Tobą zachwytem. A tu mam piosenkę , która otrzymała pierwszego Oscara w historii tej nagrody i tej kategorii (podpowiedział mi Marcin Kydryński w radiu Nowy Świat) Z dedykacją dla Mani ! :)* The Continental (song) - Fred & Ginger in The Gay Divorcee 1934 (pol. "Wesoła rozwódka") www.youtube.com/watch?v=Vk5HaWx_GcI I dłuższa wersja: www.youtube.com/watch?v=x438BleiQsc Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: The Continental -pierwsza oscarowa piosenka 25.04.21, 17:17 Dziękuję Ci pięknie Barbasiu - kocham takie rzeczy :) A wiesz, że chodzi za mną takie wyzwanie - przeczytać wszystkie utwory, na których oparte były filmu, które zdobyły Oscara za scenariusze adaptowany? Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: The Continental -pierwsza oscarowa piosenka 26.04.21, 09:09 barbasia1 napisała: > Dziękuję Ci bardzo za dobre słowa! To była wielka przyjemność posłuchać muzyki piosenek i podzielić się z Wami, z Tobą zachwytem. Kłaniam się, Barbasiu, z ukontentowaniem ! :] > A tu mam piosenkę , która otrzymała pierwszego Oscara w historii tej nagrody i tej kategorii (podpowiedział mi Marcin Kydryński w radiu Nowy Świat) > Z dedykacją dla Mani ! :)* > > The Continental (song) - Fred & Ginger in The Gay Divorcee 1934 (pol. "Wesoła r > ozwódka") > > www.youtube.com/watch?v=Vk5HaWx_GcI > I dłuższa wersja: > www.youtube.com/watch?v=x438BleiQsc O, prawdziwy rarytas ! Dzięki ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
seidici Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 26.04.21, 17:51 A może Pepsic się przyłączy również,. Sorki, trochę wypadłam z obiegu, acz z przyjemnością Was czytam, ale miło mi, miło 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 27.04.21, 08:32 seidici napisała: > Sorki, trochę wypadłam z obiegu, acz z przyjemnością Was czytam, ale miło mi, m > iło 😁 Cześć, Pepsic ! :] :] MOże kina niebawem wrócą do użytkowania ? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 26.04.21, 09:20 Teraz na szybko - królową typowania została mala_ciekawostka 13 na 23 (57%), tuż tuż był Grek! 10/18 (56%). Potem Barbasia - 9/21 (43%), a na końcu ja 7/23 (30%), choć w sumie przewidziałam też nagrodę dla zdjęć ;) Brawa dla wszystkich, choć ta nasza dwójka na przedzie ma imponujące wyniki! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 26.04.21, 10:18 Dzięki, Maniu ! :] Nie miałem odwagi obliczyć własnego wyniku ;] Gratulacje dla Małej Ciekawostki za świetny wynik ! :] Brawo dla Ciebie, Brawo dla Barbasi, typowałyście śmiało i zaskakująco, brawurowo ! :] Wspólnie, wespół w zespół trafiliśmy chyba we wszystkich kategoriach ? :] Takich pięcioro jak nas czworo, to nie ma ani trojga ! :] Dziękuję za znakomitą, coroczną zabawę ! wspaniała tradycja ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 26.04.21, 20:45 grek.grek napisał: > Wspólnie, wespół w zespół trafiliśmy chyba we wszystkich kategoriach ? :] Ach, a jednak nie :) Parę wyników: - kategorii było 23 - wszyscy trafiliśmy idealnie w 5 kategoriach - najlepszy film, film międzynarodowy, reżyseria, film animowany i efekty specjalne - nikt z nas nie trafił w ... 5 kategoriach! - scenariusz adaptowany, charakteryzacja, kostiumy, 2-planowa rola kobieca i ... najlepsza piosenka! - w 3 kategoriach trafiła 1 osoba - 1 raz Grek (2-planowa męska - brawo!) i 2 razy Mala_ciekawostka (scenariusz oryginalny i zdjęcia - choć tu byłam blisko ;) ) - w 3 kategoriach trafiały 2 osoby - 1 raz Barbasia i ja (dźwięk); 1 raz Barbasia i Mala_ciekawostka (film dokumentalny) i 1 raz Mala_ciekawostka i Grek (1-planowa kobieca) - w 3 kategoriach trafiały 3 osoby - bezbłędnie wybraliście w kategorii 1-planowej roli męskiej oraz scenografii, a muzykę trafiliśmy bez Barbasi :) - w 2 kategoriach typowały 2 osoby i ... nie trafiły :) - krótki metraż animowany i krótki metraż aktorski - w 2 kategoriach typowały 3 osoby - i raz nie trafiły (montaż), a raz trafiła Mala_ciekawostka z "Colette", w kategorii krótki metraż dokumentalny - dla mnie to zaskoczenie, bo widziałam ten film, zastanawiam się, dlaczego wygrał. Uff, chyba wszystko dokładnie opisałam ;) Barbasiu, Mala_ciekawostko - jak się Wam podobały suknie? Mnie chyba najbardziej przypadła do gustu Margot Robbie. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 27.04.21, 08:34 Dzięki, Maniu ! :] Rewelacyjny wyciąg statystyczny ! Podziwiam i gratuluję ! Właśnie, drugoplanowa rola kobieca, któż by się spodziewał takiego rozstrzygnięcia, nieprawdaż ? Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 25.04.21, 19:42 Moje typy (mam nadzieję, że nic nie pominęłam): 1. Film: "Nomadland" 2. Aktor: Anthony Hopkins 3. Aktorka: Frances McDormand 4. Aktor drugoplanowy: Paul Raci 5. Aktorka drugoplanowa: Glenn Close może w końcu zdobędzie... 6. Reżyser: Chloe Zhao 7. Scenariusz oryginalny: Emerald Fennell 8. Scenariusz adaptowany: Chloe Zhao 9.Krótki dokument: Collette 10. Charakteryzacja: Pinokio 11. Muzyka oryginalna: Co w duszy gra 12. Piosenka: Hometown 13. Scenografia: Mank" 14. Efekty : Tenet 15. Kostiumy: Mulan 16.Zdjęcia: Mank 17. Animacja: Co w duszy gra 18. Dźwięk: Co w duszy gra 19. Film nieanglojęzyczny: Na rauszu 20. Montaż: Proces siódemki z Chicago 21. Dokument: Czego nauczyła mnie ośmiornica 22. Krótkometrażowy film animowany: Norka 23. Krótkometrażowy film aktorski: Białe oko Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Oscary 2021 - typowanie ;] 26.04.21, 09:13 Dzięki, Mała Ciekawostko ! :] Interesujące typowanie ! Jak też nam poszło ? :] Mam stracha bez obliczaniem wyniku, jak co roku ;] Odpowiedz Link Zgłoś