Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2021 - 7 (vol. 129)

• grek.grek 1:20 SuperPolsat "Zimna wojna" [2018] 02.07.21, 09:31
      Prapremiera telewizyjna w otwartych kanałach polskich, czyli w Polsacie.

Mnie się udało zobaczyć w CT Art :]

Prawdziwa filmowa wykwintność, zasłużony film roku wedle Europejskich Nagród Filmowych : wybitnej urody czarno-białe zdjęcia autorstwa Łukasza Żala, mistrzowsko sporządzone dekoracje, wystylizowani na francuskie kino lat 50-tych aktorzy [Joanna Kulig i Tomasz Kot w życiowych rolach].

Równocześnie, krytykowany przez część widzów, wątek fabularny, opisujący miłosną fascynację w czasach obowiązywania reżimu rozdzielającego kochanków, wydaje się dostatecznie intensywny, by jego impresyjny charakter bronił się w epizodach o żywej narracji, syntetyzujących przeżycia, emocje i tęsknoty bohaterów. Tutaj już największa zasługa przypada reżyserowi Pawłowi Pawlikowskiemu, słusznie obdarowanemu Złotą Palmą.

Ona śpiewa i tańczy w zespole muzycznym za pieniądze państwowe, on pełni w nim rolę reżysera i kompozytora korzystającego z dorobku tradycyjnych wspólnot, jednocześnie wykazując zamiłowanie do jazzu i innych zakazanych form pochodzących ze "zgniłego Zachodu". Przypadają sobie do gustu od samego początku, jego pociąga w niej energia i naturalność, ją w nim elegancja i męskość wyrażona klasą osobistą.

Kiedy zespół jedzie na koncert do Niemiec, państwo umawiają się na wspólną ucieczkę i pozostanie na Zachodzie, co jednak nie dochodzi do skutku : on realizuje plan, ale ona ucieka ze strachu przed niejasną przyszłością w obcym świecie.

Od tej pory widują się wszędzie tam, gdzie ona z zespołem przyjeżdża na występy, czyli : w całej Europie. Oddalenie potęguje namiętność, pojawia się wreszcie okazja by zostać razem na stałe, ale w grę wchodzą również mocne osobowości, nie zawsze współgrające ze sobą na gruncie zgodnego postrzegania rzeczywistości wobec siebie, rzucone na delikatną materię trudnych relacji uczuciowych domagających się bezkompromisowego oddania, drapieżnych i skłonnych do paroksyzmów.

Ostatni akt tej historii finalizuje sytuacja oniryczna, jakby bardziej wyobrażona niż realistyczna, wymownie symboliczna jako romantyczny bunt wobec bezlitosnego świata polityki, ideologii, zła instytucjonalnego zabierającego swobodę ludziom.

Znakomita ścieżka dźwiękowa, sceny muzyczno-taneczne, liryczny jazz, rock n'roll, francuska piosenka aktorska. Nadzwyczaj ponętne obrazy i miejsca [m.in mieszkanie na Montmartre, bohater w walizką na berlińskiej ulicy, Paryż nocą, pola zbóż w finale]. Przekonująca chemia między aktorami.

Film bezbłędny !

Gdyby się przydać mogło kilka więcej zdań, służę z przytupem :]
      3 od końca :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,170159075,170159075,Ojej_co_tu_wybrac_2020_7_vol_117_.html?s=3#p170187748
    • grek.grek 2:05 Kultura "Amator" [1979] 02.07.21, 09:33
      Nocny replay z wczoraj.

Zasłużone kino polskie, a przy okazji : film z nurtu tzw. moralnego niepokoju.

Oto skromny pracownik zakładu pracy kupuje kamerę video i realizuje swoją pasję filmowania otoczenia. Zaczyna od przypadkowych drobiazgów, najważniejsza jest w końcu frajda.
      Kiedy pierwszy entuzjazm opada, zaczyna się rozglądać wokół siebie i szuka konkretnych tematów, którymi mógłby się zainteresować.

Obchodzić go zaczyna technika kręcenia, ciekawi forma, a więc rodzi sie filmowiec.

A jako iż patrząc przez obiektyw kamery, okiem reportera, można dostrzec rzeczy, które w ferworze codziennej krzątaniny umykają - wkrótce jegomość dostaje od losu okazję, by wpaść w oko przełożonym i kolegom, oczekującym od niego pokazywania dobrych stron życia, sukcesów, osiągnięć, a nie babrania się w kłopotach, problemach i dwuznacznościach. Władza bowiem nie życzy sobie, by utrwalać na taśmie niesprawiedliwośc społeczną, krzywdę ludzką, wyzysk i złodziejstwo. W "raju" nie ma zła, nawet jeśli wszyscy widzą je na własne oczy każdego dnia.

Film tzw. kina moralnego niepokoju, które w pewnym momencie zyskało renomę jako antykomunistyczne, choć w istocie takim nie było.

W żadnych z filmów zaliczanych tego nurtu, nie pada jasne wezwanie do zmiany ustroju. Było to wówczas niewykonalne, z powodów geopolitycznych, a więc reżyserzy wykazywali tutaj rozsądek nie tylko z powodów cenzuralnych, ale również posługując się podstawową logiką myślenia.

Jest za to sugestia, że istnieją "błędy oraz wypaczenia", którymi stanowczo trzeba się zająć, oczywiście : tylko i wyłącznie w ramach istniejących już układów i mechanizmów systemowych.

Bohater, którego spotykają szykany za społecznikowską wrażliwość nie jest przecież wrogiem systemu, ale jego pomocnikiem, najcenniejszą częścią. Nie zrywa flag, nie wznosi pięści, nie krzyczy "precz z komuną !', ale pokazuje, że wiele jeszcze zostało do zrobienia, by kraj rósł w siłę, a obywatelom żyło się dostatniej :]

Tak więc, cała późniejsza narracja, jakoby "kino moralnego niepokoju" radykalnie "walczyło z komuną" jest z gruntu nietrafiona, a może po prostu celowo skrzywiona ;] Ten segment kina polskiego apelował raczej o komunę "z ludzką twarzą", czyli najlepszy z wówczas dostępnych wariantów rozwoju wypadków w Polsce.

Aktywiści partyjni wręcz dziękowali reżyserom i twórcom takich filmów, za wskazywanie ważnych zadań do wykonania dla służb państwowych. Lwy, czy moskiewskie laury, w 1979 roku dla takiego filmu jak "Amator" nie mogłyby się przydarzyć, gdyby taka właśnie interpretacja umiejscowienia i postrzegania "kina moralnego niepokoju" nie była prawdziwa ;]

Reżyseria : Krzysztof Kieślowski

Wyborny Jerzy Stuhr w głównej roli, a w pewnym momencie pojawia się także pan rezyser Zanussi jako on sam i udziela głównemu bohaterowi mistrzowskich rad dotyczących techniki filmowej oraz intelektualnego wsparcia.
    • grek.grek EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 17 02.07.21, 09:35
      No to zostało nam Typowanie ! :]

Piłka znów w grze ! :]

Dziś mecze 1/4 finału :

Belgia-Włochy
      Szwajcaria-Hiszpania

Wg mnie :

Belgia wygra 2-1
      Hiszpania wygra 3-2 po dogrywce

A jak Wasze typy ? :]

Aktualna punktacja :

Mania - 35
      Mała Ciekawostka - 32
      u mnie - 15
      Barbasia - 14

• maniaczytania Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 17 02.07.21, 09:46
        U mnie tak:
        Szwajcaria 2:1 Hiszpania
        Włochy 3:1 Belgia
        • mala_ciekawostka Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 17 02.07.21, 11:09
          A ja obstawiam:

Szwajcaria - Hiszpania 2:1

Belgia - Włochy 2:1

• grek.grek EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 18 03.07.21, 08:59
          maniaczytania napisała:

> U mnie tak:
          > Szwajcaria 2:1 Hiszpania
          > Włochy 3:1 Belgia

Zatem :]

Wczoraj :

Hiszpania-Szwajcaria 1-1 i 3-2 w karnych
          Włochy-Belgia 2-1

Punktacja :

Mania - 1
          Mała Ciekawostka i ja czekamy na następną kolejkę, aby się trochę odkuć ;]

Razem ;

Mania - 36
          Mała Ciekawostka - 32
          Barbasia 14
          u mnie -15

[Barbasia na pewno również typowałaby zwycięstwo Italii :]

Dzisiaj grają :

Czechy-Dania
          Anglia-Ukraina

Wg mnie :

Dania wygra 1-0
          Anglia wygra 3-0

A jak Wasze typy ? :]
          • maniaczytania Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 18 03.07.21, 14:04
            Trzeba przyznać, że te mistrzostwa to czyste szaleństwo i tona emocji! Co za mecze wczoraj, ciekawe, czy dziś będzie spokojniej ;)

Moje typy:

Dania 2:1 Czechy
            Anglia 2:0 Ukraina
            • mala_ciekawostka Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 18 03.07.21, 14:59
              Ja już nie wiem jak obstawiać, raz wygrywają faworyci, raz przegrywają;))

Ale spróbuję:

Czechy - Dania 2:1 po dogrywce

Anglia - Ukraina 3:1 bez dogrywki
              • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 18 04.07.21, 08:46
                mala_ciekawostka napisał(a):

> Ja już nie wiem jak obstawiać, raz wygrywają faworyci, raz przegrywają;))
                >
                > Ale spróbuję:
                >
                > Czechy - Dania 2:1 po dogrywce
                >
                > Anglia - Ukraina 3:1 bez dogrywki

Yes, Mała Ciekawostko :]

Zatem, wczoraj :

Dania-Czechy 2-1
                Anglia-Ukraina 4-0

Punktacja :

Mania - 4
                Mała Ciekawostka - 1
                u mnie - 2, z czego jeden koniecznie przekazuję Barbasi, ot choćby za tę wygraną Italii :]

Łącznie :

Mania - 40
                Mała Ciekawostka - 33
                Barbasia - 15
                u mnie - 16

I mamy przerwę, aż do półfinałów, już niebawem :]
            • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 18 04.07.21, 08:41
              maniaczytania napisała:

> Trzeba przyznać, że te mistrzostwa to czyste szaleństwo i tona emocji! Co za me
              > cze wczoraj, ciekawe, czy dziś będzie spokojniej ;)
              >
              > Moje typy:
              >
              > Dania 2:1 Czechy
              > Anglia 2:0 Ukraina

Zdecydowanie :]

Dobre typy na sobotę , Maniu ! :]
              • mala_ciekawostka Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 18 05.07.21, 17:39
                Muszę już dziś obstawić półfinały:

Włochy - Hiszpania 2:1

Anglia - Dania 2:1 po dogrywce
                • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 06.07.21, 07:54

> Muszę już dziś obstawić półfinały:
                  >
                  > Włochy - Hiszpania 2:1
                  >
                  > Anglia - Dania 2:1 po dogrywce

Dzięki, Mała Ciekawostko :]

U mnie :

Włochy wygrywają 2-0
                  Anglia wygrywa 3-1

A jak Twoje typy, Maniu ? :]

Barbasiu ? :]
                  • maniaczytania Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 06.07.21, 17:25
                    To ja dam tak:
                    Włochy 3:2 Hiszpania bez dogrywki
                    Anglia 2:2, a potem karne, w których wygra Anglia, bo ma Pickforda :)
                    • barbasia1 Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 06.07.21, 21:30

Włochy - Hiszpania 2:1!
                      Anglia - Dania 3:2
                      • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 07.07.21, 08:38
                        barbasia1 napisała:

>
                        > Włochy - Hiszpania 2:1!
                        > Anglia - Dania 3:2

Trafiony, Barbasiu :]
                        Twoi ulubieńcy są w finale !

A wszyscy mamy po 1 punkcie za sukces Italii :]

• barbasia1 Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 11.07.21, 21:07
                          Trafiony, Barbasiu :]
                          Twoi ulubieńcy są w finale !

A wszyscy mamy po 1 punkcie za sukces Italii :]

:)
                    • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 07.07.21, 08:35
                      maniaczytania napisała:

> To ja dam tak:
                      > Włochy 3:2 Hiszpania bez dogrywki
                      > Anglia 2:2, a potem karne, w których wygra Anglia, bo ma Pickforda :)

Pierwszy typ wszedł, Maniu :]

Italia w finale ! :]
                      • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 07.07.21, 08:41
                        grek.grek napisał:

> maniaczytania napisała:
                        >
                        > > To ja dam tak:
                        > > Włochy 3:2 Hiszpania bez dogrywki
                        > > Anglia 2:2, a potem karne, w których wygra Anglia, bo ma Pickforda :)
                        >
                        >
                        > Pierwszy typ wszedł, Maniu :]
                        >
                        > Italia w finale ! :]

A nasza punktacja brzmi :

Mania - 41
                        Mała Ciekawostka -34
                        Barbasia - 16
                        u mnie - 17 i na pewno ostatecznie będziemy ex equao na 3 miejscu :]
                        • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 08.07.21, 08:06
                          Zatem :

Anglia wygrywa 2-1 w dogrywce i w finale zagra z Italią :]

Podoba mi się takie zestawienie, a Wam, Czcigodni ? Dwa państwa z prawdziwą kulturą piłkarską : kibicowania, interesowania się, emocjonowania, pełną zwyczajów, obyczajów, emocji i wielu tradycji, gdzie ligowe popołudnia są niemal świętem :]

W naszym typowaniu :

Mała Ciekawostka ustrzeliła 3 punkty za zwycięzcę i wynik plus 1 punkt za dogrywkę, czyli 4 ! Barbasia, Mania i ja - po 1 punkcie za postawienie na Anglię :]

Punktacja ogólna :

Mania - 42
                          Mała Ciekawostka - 38
                          Barbasia - 17
                          u mnie - 18

Czekamy zatem na finałowy mecz :]
                          • maniaczytania Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 09.07.21, 20:21
                            Niefajny był jednak ten mecz Anglii, naprawdę trudno nie odnieść wrażenia, że sędzia bardzo im pomagał....
                            Niedzielny finał zapowiada się ciekawie i mam wielką nadzieję, że wygra jednak futbol.

A postawię szaleńczo na 3:2 dla Włochów!
                            • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 10.07.21, 07:43
                              maniaczytania napisała:

> Niefajny był jednak ten mecz Anglii, naprawdę trudno nie odnieść wrażenia, że s
                              > ędzia bardzo im pomagał....
                              > Niedzielny finał zapowiada się ciekawie i mam wielką nadzieję, że wygra jednak
                              > futbol.
                              >
                              > A postawię szaleńczo na 3:2 dla Włochów!

Celne uwagi, Maniu ! :]

Swoją drogą, Dania, Czechy czy Ukraina grały jak równy z równym przeciwko czołowym drużynom turnieju, a nasze Orły, mając podobno większy potencjał sportowy, znów nie oderwały się zanadto od ziemi ;]

Mój typ na finał : Italia wygra 2-1 w dogrywce :]

Jakie będą typowania Małej Ciekawostki, Barbasi i ew. nowych uczestników zabawy ? :]
                              • mala_ciekawostka Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 10.07.21, 14:41
                                Ja obstawiam 3:2 dla Włoch, po dogrywce:)
                                • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 11.07.21, 08:10

> Ja obstawiam 3:2 dla Włoch, po dogrywce:)

Póki co, w trójkę zgodnie obstawiamy Italię, zapewne również Barbasia dołączy z takim wskazaniem ?; ale będzie zaskoczenie, jeśli Anglicy spłatają nam figla i wygrają, nieprawdaż ? ;]
                                  • barbasia1 Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 11.07.21, 21:06
                                    Tak, kibicuję tradycyjnie Włochom, ale myślę, że Anglia nie może dziś nie wygrać u siebie, na Wembley, w obecności dwóch przyszłych królów, po liście od Królowej, nie może.

O proszę, już pierwsza bramkę wbili Anglicy.

Obstawiam zwycięstwo Anglii - 2:1 dla Anglii,
                                    / a może nawet 3:2./
                                    • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 12.07.21, 07:55
                                      barbasia1 napisała:

> Tak, kibicuję tradycyjnie Włochom, ale myślę, że Anglia nie może dziś nie wygr
                                      > ać u siebie, na Wembley, w obecności dwóch przyszłych królów, po liście od Kr
                                      > ólowej, nie może.
                                      >
                                      > O proszę, już pierwsza bramkę wbili Anglicy.
                                      >
                                      > Obstawiam zwycięstwo Anglii - 2:1 dla Anglii,
                                      > / a może nawet 3:2./

Cześć, Barbasiu ! :]

Niewiele brakowało ! Dobry mecz Anglików, Włosi w dogrywce ciężko oddychali, ale cóż za bramkarza mają, nieprawdaż ? :}
                                    • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 12.07.21, 08:01
                                      A zatem - w ostatnim dniu typowania : Barbasia brawurowo postawiła na Anglików, sercem będąc za Italią, pozostała nasza trójka przyznała większe szanse Włochom i w ten sposób zapunktowaliśmy ;]

Po jednym punkcie, gdyż dogrywkę widzieliśmy w naszych prognozach, ale karne niekoniecznie :]

Ostateczna punktacja ;

Mania - 43
                                      Mała Ciekawostka - 39
                                      Barbasia - mam nadzieję, iż przyjmie ten jeden punkt z powodu swojego serca kibicującego Italii ? :] - 18
                                      i u mnie też 18

Dzięki za świetną zabawę i ciekawe komentarze piłkarskie, jak zawsze ! :]
                                      • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 12.07.21, 08:18
                                        P.S : oczywiście, GRATULACJE !!! :]

Maniu, Mała Ciekawostko - wspaniałe rezultaty i rewelacyjny wyścig do samej linii mety ! :]
                                        • mala_ciekawostka Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 12.07.21, 19:24
                                          Dziękujemy:)!

Gratulacje dla Wszystkich za wyniki:)!!
                                          • grek.grek Re: EURO 2021 - typowanie, typowanie, dzień 20 13.07.21, 08:39

> Dziękujemy:)!
                                            >
                                            > Gratulacje dla Wszystkich za wyniki:)!!

Dzięki, Mała Ciekawostko ! :]

Znakomita zabawa ! ;]

• mala_ciekawostka Re: Ojej, co tu wybrać 2021 - 7 (vol. 129) 02.07.21, 11:11
      Ja też czekam z niecierpliwością na Igrzyska:)

I też planuję krótki urlopowy wyjazd:)

Może kino mi się uda odwiedzić:)
      • grek.grek Re: Ojej, co tu wybrać 2021 - 7 (vol. 129) 03.07.21, 08:50

> Ja też czekam z niecierpliwością na Igrzyska:)
        >
        > I też planuję krótki urlopowy wyjazd:)
        >
        > Może kino mi się uda odwiedzić:)

Powodzenia, Mała Ciekawostko ! :]

I liczymy na Twoje recenzje i wrażenia ze wszystkiego ! :]
      • maniaczytania Re: Ojej, co tu wybrać 2021 - 7 (vol. 129) 06.07.21, 17:28
        O, fajnie :)

Ja to nie wiem, jak u mnie wyjdzie że śledzeniem igrzysk,bo właśnie wtedy wyjeżdżam ;)
        • mala_ciekawostka Re: Ojej, co tu wybrać 2021 - 7 (vol. 129) 14.07.21, 14:00
          :)

Może jakoś uda Cie się pooglądać igrzyska - zapowiadają się ciekawie zarówno sportowo jak i organizacyjnie (np. jak to wszystko będzie wyglądało bez udziału publiczności...)
          • grek.grek Re: Ojej, co tu wybrać 2021 - 7 (vol. 129) 15.07.21, 07:50

> :)
            >
            > Może jakoś uda Cie się pooglądać igrzyska - zapowiadają się ciekawie zarówno sp
            > ortowo jak i organizacyjnie (np. jak to wszystko będzie wyglądało bez udziału p
            > ubliczności...)

Yes :]

Jakże inaczej wyglądały mecze Euro z widownią od meczów np. Ligi Mistrzów bez kibiców, nieprawdaż ?
    • grek.grek 12:50 Kultura "Żeniac" [1983] 03.07.21, 09:02
      Kino polskie.

Pan góral nie może znieść, iż nazywają go starym kawalerem, więc aby uszczęśliwić matkę, społeczeństwo i siebie za pomocą uszczęśliwienia otoczenia ;] rusza na poszukiwanie wybranki, nie tyle serca, co rozsądku, bo w końcu nie posiada ferrari i biznesu naftowego, a jedynie rogaciznę oraz punkt wyplatania koszyków wiklinowych.

Ogłoszenie w gazecie ? Uderzenie w konkury do wdówki z sąsiedztwa ? A może jeszcze jakąś inna strategia przyniesie mu powodzenie, czyli zdjęcie ciężaru z serca [albo wątroby ? ;)] ?

Opowieść o czasach zanim wymyślono instytucję singla, chociaż już w "Lalce" od metra takich bohaterów, Michał Szuman, Julian Ochocki czy sam Ignacy Rzecki, a i Wokulski tylko dlatego nas zdradził, bo absolutnie i koniecznie musiał, a my mu wybaczyliśmy szczerze ;]

Grają : Edward Kusztal, Zuzanna Ptak, Franciszka Legierska.
      Reżyseria : Janusz Kidawa.
    • grek.grek 14:20 Historia "Dom" [1980] 7/25 03.07.21, 09:05
      Serial kanoniczny w reżyserii Jana Łomnickiego, ze scenariuszem Jerzego Janickiego i Andrzeja Mularczyka oraz muzyką Waldemara Kazaneckiego :

www.youtube.com/watch?v=IjiiJjnPmOw
      Wspaniała scenografia, zwłaszcza w odcinkach tuż-powojennnych !

Aktorzy ! Tadeusz Janczar, który wręcz siebie gra w tym serialu, młodzian Krzysztof Pieczyński, Jan Englert, Barbara Sołtysik, Jolanta Żółkowska, Wirgiliusz Gryń

no i niezawodny Wacław Kowalski vel Popiołek ze swoim "Koniec świata !"

Voila !

Odcinek 7 : "Zażalenie do Pana Boga".
      • grek.grek 15:00 Historia "Dom" [1980] 8/25 04.07.21, 08:50
        "Jak się łowi dzikie ptaki", odcinek ósmy serialu popularnego i lubianego.
      • grek.grek 14:25 Historia "Dom" [1980] 9/25 10.07.21, 07:48
        Odcinek dziewiąty ; "Po obu stronach muru".
        • grek.grek 15:05 Historia "Dom" [1980] 10/25 11.07.21, 08:15
          Dziesiąty odcinek : "Nie przesadza się starych drzew".
      • grek.grek 14:00 Historia "Dom" [1980] 11 /25 17.07.21, 07:46
        "Jedenaste - nie wychylaj się", czyli : odcinek jedenasty.
        • grek.grek 14:45 Historia "Dom" [1980] 12 /25 18.07.21, 08:25
          Odcinek dwunasty : "Kto dziś tak umie kochać".
          • grek.grek 14:50 Historia "Dom" [1980] 13 /25 24.07.21, 08:10
            Odcinek trzynasty ; "Coś się kończy, coś się zaczyna".
      • grek.grek 15:05 Historia "Dom" [1980] 14/25 25.07.21, 07:44
        Odcinek czternasty : "Ta mała wiolonczelistka" :]
      • grek.grek 14:50 Historia "Dom" [1980] 15/25 31.07.21, 07:47
        Część piętnasta ;"Długa księżycowa noc".
    • grek.grek 17:50 Historia "07 zgłoś się" [1976] 16/21 03.07.21, 09:08
      Kultowego serialu część szesnasta : "Ślad rękawiczki" - dzielni milicjanci obywatelscy muszą rozwikłać sprawę związku zabójstwa dwóch kolegów po fachu przez bandytów, znalezionych przy nich cennych monet oraz morderstwa kierowniczki pensjonatu letniskowego z okolicy.
      • grek.grek 17:55 Historia "07 zgłoś się" [1976] 17/21 04.07.21, 08:55
        Odcinek siedemnasty : "Morderca działa nocą" !

Dochodzi do serii napadów na kobiety, w związku z czym milicjanci organizują zasadzkę na potencjalnego sprawcę - w roli przynęty prowokującej go do nieostrożnego ruchu wystąpić ma koleżanka po szarży porucznika Borewicza.
      • grek.grek 17:55 Historia "07 zgłoś się" [1976] 18/21 10.07.21, 07:54
        Odcinek 18 ; "Bilet do Frankfurtu".

Dzielni stróże prawa na tropie sprawców porwania dyrektora zagranicznej firmy, które uzyskuje nieoczekiwany przebieg i wyposażone w zwroty akcji prowadzi do sensacyjnych rozstrzygnięć w przestrzeni lotniska :}
      • grek.grek 17:55 Historia "07 zgłoś się" [1976] 19/21 11.07.21, 08:23
        "Zamknąć za sobą drzwi", odcinek 19. Szybko idzie, a nawet : szybko poszło ;]

Tytuł dzisiejszego odcinka serialu był równocześnie nazwą jego filmowej wersji : akcja ma światowy wręcz posmak, gdyż na terenie Polski dochodzi do konfrontacji byłego gliniarza z Nowego Jorku oraz amerykańskich mafiosów, jak również szmuglerów z krajów bałkańskich i Turcji ;] Rzecz jasna, polscy milicjanci stoją po właściwej stronie i wykazują się kunsztem uzasadniającym podejrzenie, iż w warunkach dżungli przestępczej Wielkiego Jabłka [ówczesnego] radziliby sobie wprost wybornie, gdyby tylko nie byli dość lojalni, aby pozostać w kraju i służyć narodowi ;]
      • grek.grek 17:30 Historia "07 zgłoś się" [1976] 20/21 17.07.21, 07:51
        Odcinek # 20 : "Złocisty", w którym dzielna milicja wpada na trop gangu spekulantów walutowych, samochodowych i złotniczych, przełamujących heroicznie monopol państwa totalnego i niosących ze sobą nowe standardy zachodniej popkultury przestępczej ;]
      • grek.grek 18:00 Historia "07 zgłoś się" [1976] 21/21 18.07.21, 08:29
        Odcinek ostatni : "Przerwany urlop".

Znów światowo będzie ;] : do Polski na gościnne występy przybywa, początkowo nie wiedząca o sobie nawzajem, para płatnych morderca z Italii, aby wykonać misje zlecone w ramach swych profesjonalnych kompetencji.

Oczywiście, koniec końców do całej igraszki wplątać się będzie musiała polska milicja, aby jedne istnienia ocalić, a inne skrócić, ewentualnie umieścić ich jestestwo w malowniczych zakątkach zakładów karnych :]

• grek.grek 20:00 Zoom TV "Znachor" [1981] 03.07.21, 09:11
      Chyba znów nie obejrzę, jednak piłka potrafi wciągać, zwłaszcza na poziomie systemu pucharowego ;]

Ekranizacja powieści Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Reżyseruje Jerzy Hoffman, w głównej roli Jerzy Bińczycki.

Żelazny klasyk wśród żelaznych klasyków żelaznej klasyki ramówki telewizyjnej dni świątecznych, ale, jak widać na załączonym obrazku - nie tylko ;] Najchętniej, niestety, umieszczany w godzinach największego zamieszania i poruszenia, kiedy istnieje duża szansa, iż raczej niekoniecznie doczeka się wysokiej frekwencji.

A szkoda, ot, żeby daleko nie szukać : mimo wszystkich tych zabiegów, mnie się dotąd nie udało tego filmu obejrzeć :] Może wkrótce. Bo że kiedyś wreszcie, to na pewno :]

Jutro o 13:45 [jak dla mnie, sarkastycznie rzecz ujmując, jeszcze lepiej ;)]
      • grek.grek 13:45 Zoom TV "Znachor" [1981] 04.07.21, 08:49
        Zgodnie z planem, powtórka z wczoraj :]
    • grek.grek 20:00 Kultura "Przed wschodem słońca" [1995] 03.07.21, 09:12
      Pierwsza część trylogii Richarda Linklatera o spotkaniu dwojga bohaterów, rozwoju ich związku i jego kryzysie/zmierzchu. W głównych rolach niezmiennie : Julie Delpy oraz Ethan Hawke.

O filmie zajmująco pisała Siostra :]

[13 wątek od góry] :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,160251001,160251001,Ojej_co_tu_wybrac_2016_2_vol_64_.html#p160267663
      • grek.grek 0:10 Kultura "Przed wschodem słońca" [1995] 04.07.21, 09:34
        Nocny replay seansu wczorajszego.

O filmie zajmująco pisała Siostra :]

[13 wątek od góry] :
        forum.gazeta.pl/forum/w,14,160251001,160251001,Ojej_co_tu_wybrac_2016_2_vol_64_.html#p160267663
    • grek.grek 20:00 TVN7 "Van Helsing" [2004] 03.07.21, 09:13
      Przerost formy nad treścią. Cieniutka fabuła jest tu pretekstem do pokazania całej masy efektów specjalnych (w większości prezentujących się niezbyt atrakcyjnie na małym ekranie), generowanych komputerowo ponurych górzystych krajobrazów z przepaściami, wielkich mrocznych zamczysk-laboratoriów Drakuli, przemian człowieka w wilkołaka albo latającego wampira czy wampirzycę. Nie ma tu nic wyjątkowego, czego nie widzielibyśmy wcześniej w innych filmach (o Drakuli, wampirach, wilkołakach).

Do jednego gara zostały wrzucone i wymieszane różne konwencje, motywy, postaci z innych filmów (horrorów, thrillerów, przygodowych, sensacyjnych), a całość okraszona została humorem w nie pierwszym gatunku i właściwie w ilościach śladowych).

"Van Helsinga" nie polecam"

Tak, plastycznie i z biglem, recenzowała Barbasia ! :]

"Odpadłam po 5 minutach" - tak Ewa :]

"Rzuciłam okiem, niestety kicha była" - a tak Mania :]

Słowem : czerwony alert !

Rezyseria : Stephen Sommers.
    • grek.grek 20:00 Metro TV "Dr T. i kobiety" [2000] 03.07.21, 09:21
      Komedia dramatyczna lub dramat komediowy w reżyserii Roberta Altmana.

Pan lekarz, ginekolog zresztą, popada w ból głowy związany z licznymi kobietami, jakie otaczają go w życiu : żona leczy się psychiatrycznie, córki wykazują tendencje do młodzieżowego zbzikowania, szwagierka popada w alkoholowe cugi na podłożu rozwodowym, a na dodatek pojawia się jeszcze kochanka z ukrytym pociągiem do innych kobiet :]

Tak więc, pana doktora czekają trudne momenty, a cały film może być próbą pokazania stylu bycia, postaw i kondycji egzystencjalnej przedstawicieli fundamentu amerykańskiego społeczeństwa, czyli dobrze prosperujących, wykształconych, zamożnych i materialnie zaspokojonych, ale uczuciowo sfrustrowanych i zawiedzionych.

Grają : Richard Gere, Farah Fawcett, Laura Dern, Helen Hunt.
      • grek.grek 22:00 Metro TV "Dr T. i kobiety" [2000] 06.07.21, 08:43
        Też replay.

Komedia dramatyczna lub dramat komediowy w reżyserii Roberta Altmana.

Pan lekarz, ginekolog zresztą, popada w ból głowy związany z licznymi kobietami, jakie otaczają go w życiu : żona leczy się psychiatrycznie, córki wykazują tendencje do młodzieżowego zbzikowania, szwagierka popada w alkoholowe cugi na podłożu rozwodowym, a na dodatek pojawia się jeszcze kochanka z ukrytym pociągiem do innych kobiet :]

Tak więc, pana doktora czekają trudne momenty, a cały film może być próbą pokazania stylu bycia, postaw i kondycji egzystencjalnej przedstawicieli fundamentu amerykańskiego społeczeństwa, czyli dobrze prosperujących, wykształconych, zamożnych i materialnie zaspokojonych, ale uczuciowo sfrustrowanych i zawiedzionych.

Grają : Richard Gere, Farah Fawcett, Laura Dern, Helen Hunt.
    • grek.grek 21:05 Historia "Historia w postaciach zapisana" 03.07.21, 09:23
      W kompetentnej i lubianej serii : postać Elżbiety Bawarskiej, cesarzowej Austrii, królowej Węgier, przechadzającej się równie chętnie po filmowym ekranie, pod zdrobnieniem Sissi :]

pl.wikipedia.org/wiki/El%C5%BCbieta_Bawarska
    • grek.grek 22:10 Puls "Non-Stop" [2014] 03.07.21, 09:24
      Zupełnie niezły thriller, niemal w całości zamknięty na pokładzie lecącego samolotu : znajdujący się na nim incognito agent ochrony, a prywatnie : mężczyzna na zakręcie i z przeszłością, otrzymuje sms-em informację od zamachowca domagającego siępokaźnego okupu i grożącego zabijaniem co 20 minut kolejnego pasażera. Agent wdaje się w wymianę zdań drogą elektroniczną, w modnej formule narracji : wyświetlają się one na ekranie, jednocześnie próbując wybadać, która z osób w samolocie aktualnie stuka w klawisze komórki.

Wkrótce ginie pierwsza ofiara, faktycznie : 20 minut od nawiązania kontaktu agenta z terrorystą, co ciekawe : zabójcą jest sam agent, wdający się w rozróbę z kolegą po fachu, podróżującym tym samym rejsem.

Akcja rozwija się zajmująco : tak bardzo, iż w szczytowym momencie zupełnie skołowany pan specjalny agent ma przeciwko sobie setkę pasażerów, media obiega wiadomość, jakoby to on porwał samolot i domaga się pieniędzy, nie żyje kapitan samolotu, a on sam wciąż nie ma pojęcia, kto go tak fenomenalnie wrabia ;]

Naprawdę dobre tempo, wartka akcja, niezły scenariusz, Liam Neeson & Julianne Moore w głównych rolach.

Reżyseria : Jaume Collet-Serra.
    • grek.grek 22:25 SuperPolsat "Zmowa milczenia" [2003] 03.07.21, 09:24
      Dreszczowiec francuski wg powieści Marcelle Bernstein.

Pan Gerard Depardieu gra jezuitę, a zarazem lekarza, wezwanego do przypadku młodej zakonnicy, wkrótce odkrywającego jej oczywiste, ale i tak zajmujące, powiązania psychologiczne z siostrą bliźniaczką, aktualnie przebywającą w zakładzie karnym, wreszcie usiłującego zrekonstruować ich wspólne losy, by znaleźć przyczynę dolegliwości trapiących pacjentkę.

W podwójnej ? roli : Elodie Bouchez [Cezar dla "obiecującej aktorki" za rolę w "Dzikich trzcinach" i Cezar właściwy - wraz z Europejską Nagrodą Filmową - za "Wyśnione życie aniołów"].

Reżyseria : Graham Suit.
    • grek.grek 22:45 Polsat "Salt" [2010] 03.07.21, 09:25
      Pani Angelina jako agentka CIA oskarżona o zdradę i zamachowe plany wobec amerykańskiego prezydenta.

Musi natychmiast oraz niezwłocznie uciekać, ale tylko po to, by zająć dobre miejsce do powrotu, celem oczyszczenia swojego dobrego imienia i wyłapania tych, którzy ją skandalicznie wrobili, oczywiście krzyżując ich nikczemne knowania obliczone na zachwianie polityczną równowagą nie tylko w Ameryce, ale globalnie.

Obok pani Angeliny : pan Daniel Olbrychski, rzecz jasna w roli rosyjskiego agenta; także Liev Schreiber czy Chiwetel Eijofor.

Reżyseria Philip Noyce

Typowy sensacyjny komiks, z tego co pamiętam, ale cóż za profesjonalne wykonanie ! :]
    • grek.grek 22:55 Stopklatka "Zdarzenie" [2008] 03.07.21, 09:26
      Ciągle na afiszu :]

Ekothriller w dobrym wydaniu, tym bardziej niepokojący, bo czort jeden wie, czy podobny scenariusz nie może mieć zastosowania w realności całkiem namacalnej ?

Oto bowiem ludzkośc amerykańska przeżywa makabrę : znienacka obywatale zaczynają popełniać samobójstwa, rzucają się z wysokości, podcinają sobie gardła, nikt zaś nie wie : skąd ten szał ? Nagle ruch uliczny ustaje i dzieją się przerażające rzeczy. Media nakręcają spiralę paniki donosząc o kolejnych przypadkach, specjaliści od wszystkich dziedzin psychologii debatują na ekranach, wojsko próbuje opanować chaos, a społeczeństwo w stanie masowej, zrozumiałej poniekąd, histerii pakuje manatki, aby z miast, gdzie szaleje epidemia spektakularnych samobójstw uciec na prowincję.

Na tym ogólnym tle umieszczone są losy wybranych bohaterów, głównie nauczyciela biologii z nowojorskiego liceum oraz jego rodziny i przyjaciół, również szukających schronienia gdzieś poza miejską aglomeracją.
      Nauczyciel nieprzypadkowy jest zresztą, gdyż to właśnie on znajduje możliwą odpowiedź na pytanie : z czym mamy do czynienia : czy to zbiegły z laboratorium wirus ? broń biologiczna ? inwazja z kosmosu ?
      Otóż wygląda na to, iż rośliność, drzewa, trawy wytwarzają substancję działajacą drażniąco na ludzki układ nerwowy, co w efekcie powoduje kompletny rozstrój i urchomienie "procedur" autodestrukcyjnych.

W Ameryce atak trwa jedną dobę, ale puenta filmu sugeruje, iż na tym nie koniec.

Powiało grozą ;]

Reżyseruje Night M.Shaymalan. Suspens i sensacja może niekoniecznie z najwyższej półki dreszczowca, ale wizja możliwej apokalipsy - bardzo zajmująca, wg mnie.
    • grek.grek 22:55 Historia "Ciemnoniebieski świat" [2001] 03.07.21, 09:28
      Swego czasu najdroższy czeski film [może nawet do dziś niepobity, gdy chodzi o skalę nakładów finansowych ?], głównie z powodu scen batalistycznych z wykorzystaniem lotnictwa.

Akcja dzieje się bowiem w dużym stopniu podczas II wojny światowej, a jej treścią są losy dwóch kolegów, pilotów wojskowych, biorących udział w bitwie powietrznej o Anglię. Na placu boju spisują się mistrzostwo, a po walce obaj kochają się w jednej kobiecie, lokatorce wytwornego domu niedaleko bazy. Jej mąż zaginął na froncie, teoretycznie może wrócić, ale najpewniej wcale nie wróci, więc obaj panowie śmiało stają do konkurów. Jejmośc faworyzuje starszego i dojrzalszego, młodszy odpada w przedbiegach i bardzo do serca bierze sobie tę uczuciową porażkę, sam fakt, iż okazał się mniej atrakcyjnym mężczyzną niż przyjaciel. W jakimś stopniu wynik tej rywalizacji odbija się również na relacjach panów podczas bitew.

Koniec końców, mąż pani Angielki wraca, więc wszelkie nadzieje jej kochanka idą w rozsypkę, a po wojnie obaj czescy przyjaciele zostają osadzeni w obozie internowania przez komunistyczną władzę.

Tak więc, kawałek historii, wojna, popisy bojowe, romans, nadwerężona męska przyjaźń - a wszystko zręcznie skomponowane, zszyte i wykonane na wysokim poziomie europejskim.

Reżyseruje ceniony i rzetelny w swojej aktywności - Jan Sverak.

Powtórki :

wtorek, 21:50 w Historii

środa, 14 lipca, 14:40 w Kulturze
      • grek.grek 21:50 Historia "Ciemnoniebieski świat" [2001] 06.07.21, 08:40
        Powtórkowo po raz pierwszy ;]

Swego czasu najdroższy czeski film [może nawet do dziś niepobity, gdy chodzi o skalę nakładów finansowych ?], głównie z powodu scen batalistycznych z wykorzystaniem lotnictwa.

Akcja dzieje się bowiem w dużym stopniu podczas II wojny światowej, a jej treścią są losy dwóch kolegów, pilotów wojskowych, biorących udział w bitwie powietrznej o Anglię. Na placu boju spisują się mistrzostwo, a po walce obaj kochają się w jednej kobiecie, lokatorce wytwornego domu niedaleko bazy. Jej mąż zaginął na froncie, teoretycznie może wrócić, ale najpewniej wcale nie wróci, więc obaj panowie śmiało stają do konkurów. Jejmośc faworyzuje starszego i dojrzalszego, młodszy odpada w przedbiegach i bardzo do serca bierze sobie tę uczuciową porażkę, sam fakt, iż okazał się mniej atrakcyjnym mężczyzną niż przyjaciel. W jakimś stopniu wynik tej rywalizacji odbija się również na relacjach panów podczas bitew.

Koniec końców, mąż pani Angielki wraca, więc wszelkie nadzieje jej kochanka idą w rozsypkę, a po wojnie obaj czescy przyjaciele zostają osadzeni w obozie internowania przez komunistyczną władzę.

Tak więc, kawałek historii, wojna, popisy bojowe, romans, nadwerężona męska przyjaźń - a wszystko zręcznie skomponowane, zszyte i wykonane na wysokim poziomie europejskim.

Reżyseruje ceniony i rzetelny w swojej aktywności - Jan Sverak.
      • grek.grek 14:40 Historia "Ciemnoniebieski świat" [2001] 14.07.21, 08:16
        Trzeci seans w lipcu, więc może tym razem tylko krótkie ogłoszenie parafialne :]
    • grek.grek 23:00 Kultura "Fargo" [1996] 03.07.21, 09:30
      Kwintesencja kina coenowskiego, które stało sie już chyba subgatunkiem filmowym ? :]

Pan. który bez powodzenia i widoków na przyszłość sprzedaje auta w salonie, martwi się zadłużeniem i wymyśla następujący plan pozbycia się tego kłopotu : porwie swoją własną zonę i od bogatego teścia wymusi okup.

Rzecz prosta, sam nie moze tego uczynić, więc wynajmuje dwóch jegomościów, którzy mają to zrobić za niego i wziąć od sumy okupu prowizję.

Na oko łatwa robota, ale właśnie na tym polega sukcesów Coenów, że oni tę łatwiznę komplikują w sposób cudownie logiczny i racjonalny, korzystając z całkiem stereotypowych wad ludzkiej natury.

Nic nie idzie zgodnie z planem, i to od samego początku, wkrótce już nikt nie panuje nad przebiegiem wydarzeń a cała akcja zamienia się w krwawą odmianę przygód Gangu Olsena.

Nie da się niczego przewidzieć tam, gdzie w grę wchodzi realizacja założeń taktycznych przez ludzi i gdzie krzyżują się ścieżki sprzecznych interesów, gdzie chciwośc idzie w zawody z psychopatią, histerią i zwykłą głupotą.

Najmądrzejsza jest w tym całym zwierzyńcu pani policjantka prowadząca śledztwo w sprawie zabójstwa, będącego jednym z pierwszych elementów całego ciągu przyczynowo-skutkowego tej nieudolnej próby wymuszenia okupu.

Pani znajduje się w zaawansowanej ciązy, ma zwykły dom z mężęm, budzącym ją rano na jajecznicę z bekonem i kawę, po czym on wraca do łózka, ona normalnie do pracy wychodzi, ot taka całkowicie normalna, szczęśliwa codzienność - jejmość objada się za dwoje, spotyka jakiegoś dawnego amanta, który wydaje się chciałby nawiązać ponownie bliższą znajomość, a w międzczasie, w przerwach tego zupełnie niefilmowego życia, pani zbiera kolejne ślady, tropy i bezbłędnie tupta drobnymi kroczkami do rozwiązania całej kryminalnej zagwozdki. Erudyci kinowi możliwe, iż widzieli bardziej antykinowe śledztwo, ale mnie się nie zdarzyło, przyznaję śmiało :]

W ogole nie ma w sympatycznej i rzeczowej pani detektyw nic z bohaterskiego policjanta z filmów sensacyjnych albo cynicznego detektywa kina noir, stanowi ona zupełnie nową jakość.

Frances Mc Dormand dostała chyba Oscara za tę rolę. Jakże zasłużenie !
      Aczkolwiek duet skrajnie nieudolnych porywaczy granych przez Buscemiego & Stromare'a, to też jest aktorski materiał do najwyższych odznaczeń.

Drugiego Oscara dostali bracia Coenowie za scenariusz, istotnie błyskotliwy i sarkastyczny w najlepszym charakterze.

Wybitny film, chytrze rozegrany w śnieżno-zimowych krajobrazach Minnesoty, co też stanowi o jego oryginalności, no i sprzyja estetyce łatwej do skojarzenia, z powodu paru scen, w których intensywna czerwień barwi nieskazitelną biel.

Uuczta kinomana, jak to kiedyś mówiono , ba - mam nadzieję dzisiaj również ! ;]
      • grek.grek 2:35 Kultura "Fargo" [1996] 04.07.21, 09:44
        Nocna powtórka, może liczniej oglądana będzie z racji wakacyjnej pory ? ';]
    • grek.grek 23:45 Nowa TV "W pogoni za szczęściem" [2006] 03.07.21, 09:31
      Jutro o 21:00.

Jak wynika z wstępnego opisu : kino pod hasłem : w górę serca !

Rzecz się dzieje w 1981 roku : bohater handluje sprzętem medycznym, ale idzie mu źle, nie może utrzymać rodziny, traci mieszkanie, żona odchodzi, poczciwy jegomość zostaje sam z 5-letnim synem.

Z zapałem i troską wychowuje go, walczy o lepsze jutro i w tym celu przekwalifkowuje się na brokera, wchodzi na giełdę i...

zdaje sie odnosi wstrząsający sukces ? ;] czy w filmie z Willem Smithem w głównej roli, bohater grany przez Willa Smitha mógłby nie odnieśc sukcesu ? ;]

Zwłaszcza jeśli filmowym synem Willa Smitha jest prawdziwy oficjalny syn Willa Smitha ? :]

Reżyseria : Gabriele Muccino.
      • grek.grek 21:00 Nowa TV "W pogoni za szczęściem" [2006] 04.07.21, 09:25
        Wczoraj wieczorna rozbiegówka, dziś powtórka vel seans właściwy w prime time :]
    • grek.grek 0:15 Puls "Najlepsi z najlepszych" [1989] 03.07.21, 09:37
      Kino popularne w romantycznych czasach kaset VHS ;]

Amerykańscy karatecy kontra karatecy koreańscy na turnieju o mistrzostwo : treningi dla przekroczenia granic własnych możliwości, wątki osobiste, honor, odwaga i wzruszające pojednania.

Ring staje się miejscem walki o zwycięstwo, o bycie lepszym, realizacji ambicji, ale przede wszystkim areną triumfu ducha sportowej, szlachetnej rywalizacji i zdolności do pokonania oporu własnego ciała oraz, last but not least, przebaczenia i wspaniałomyślności.

Reżyseria : Bob Radler.

Efektowne i emocjonalne, choć nie bez odrobiny, dobrze - więcej niż odrobiny ;], patosu w mocnym stężeniu.
      • maniaczytania Re: 0:15 Puls "Najlepsi z najlepszych" [1989] 06.07.21, 17:33
        Och, pamiętam! Często wypożyczany w wypożyczalni kaset wideo ;)
        To chyba tam grał brat słynnej Julii - Eric?
        • grek.grek Re: 0:15 Puls "Najlepsi z najlepszych" [1 07.07.21, 08:36
          maniaczytania napisała:

> Och, pamiętam! Często wypożyczany w wypożyczalni kaset wideo ;)
          > To chyba tam grał brat słynnej Julii - Eric?

Yes ! :]
    • grek.grek 1:00 TVP2 "Pitbull. Niebezpieczne kobiety" [2016] 03.07.21, 09:39
      Film pana Vegi w ramach mozolnie kontynuowanej franczyzy, cieszącej się zasłużonym wzięciem u widowni ceniącej kino raczej niezobowiązujące ;]

"Pitbull" kinowy, od którego seria się zaczęła, był znakomity; serial, jaki powstał na jego kanwie - również, zwłaszcza te pierwsze kilkanaście odcinków, cóż za obsada : Gajos, Grabowski, Stroiński, Dorociński...; kolejne transze serialu trzymały poziom; a już "Pitbull. Ostatni pies", to wyraźne obniżenie lotów, nawet jeśli w kinach frekwencja była wyborna, za dużo bezguścia i prymitywizmu.

Może "Niebezpieczne kobiety" są jakąś próbą odbicia się od tego dna ?

Bursztynowe Lwy w Gdyni. pozytywne skojarzenia budzą, ale... nie mówmy hop ;]
    • grek.grek 1:00 TVN "Ostatni dom po lewej" [2009] 03.07.21, 09:46
      Thriller.

I zarazem remake filmu Wesa Cravena z 1972 roku.

Rzecz niezbyt skomplikowana : rodzina wyjeżdza na weekend za miasto, gdzie staje się obiektem napaści i w ramach samoobrony zrzuca kulturową, cywilizacyjną ogładę, by oślepiającą przemocą dać odpór bandytom. Refleksja o instynkcie zabijania ukrytym w człowieku pod cienką warstwą socjalizacji oraz wychowania, możliwe iż pretekstowa dla zaprezentowania wielu scen krwawych :]

Poniżej - nasz opis sprzed dekady ;] Same spoilery ;] :

Rodzina 2 +1 jedzie na weekend do domu za miastem, nad jeziorkiem. Mają tam coś w rodzaju daczy, ale oczywiście takiej dla wypasionych ;]

Po przyjeździe odłącza się córka, sportsmenka-pływaczka, i jedzie do okolicznego miasteczka, żeby spotkać się z przyjaciółką, która pracuje jako sprzedawczyni w sklepie. Tam też poznają chłopaka, Justina. Justin nie ma dowodu osobistego, więc przyjaciółka pływaczki nie chce mu sprzedać alkoholu. Chłopak proponuje dil : ty mi sprzedasz, a ja wam za friko dam dobre ziółka.

Po te ziółka idą do motelu, gdzie się Justin zatrzymał. Siedzą sobie, lulki palą, oprócz pływaczki, bo ona musi formę trzymać, aż tu nagle wpada do środka towarzystwo : ojciec Justina, jego stryjek i dziewczyna ojca. Ojciec własnie zrzucił pasiak. Tak czy owak, jest to ekipa bandziorków, którzy właśnie przed momentem kogoś znów posłali do krainy wiecznych łowów.

Dziewczyny nic o tym nie wiedzą, i zostają przez tę bandę sterroryzowane, wywiezione na odludzie, a tam : pływaczka zostaje zgwałcona, zaś jej kumpela próbuje ucieczki i kończy jako pokarm dla ryb. Pływaczka nie próżnuje i też daje dyla, a że umie szybko biegać, to efekt jest lepszy. Udaje się jej dotrzeć do wody i popłynąć. Chce dotrzeć do swoich rodziców, którzy nieświadomi niczego siedzą sobie w daczy i nie mają pojęcie, co im grozi, jak również co się dzieje z córką [usprawiedliwia ich to, że przez telefon powiedziała im, że zostanie na noc u swojej przyjaciółki]. Banditierka ją goni, a potem strzelają do niej, kiedy płynie, i jak się wydaje trafiają ją...

Jak to w tego typu historiach, pierwsi do celu, czyli do daczy - docierają zabójcy. Nie wiedzą oczywiście, że para z daczy, to rodzice pływaczki, a rodzice pływaczki przyjmują ich jak dobrzy samarytanie, ojciec - lekarz - pomaga opatrzyć jednego z nich [któraś z dziewczyn rozbiła mu kinola], a matka uwija się z jedzeniem i napojami. Tamci zachowują się spokojnie, ale wiadomo, że są nieobliczalni i zapewne nie pozwolą swoim dobroczyńcom ujśc z tego z życiem. Kwestia czasu, kiedy zaatakują.

Justin kręci się po domu i odkrywa prawdę : widzi na lodówce w kuchni, zdjęcia pływaczki, orientuje się w sytuacji. Tyle, ze to dobry chłopak, inny niż jego tatuś i wujaszek [swoją drogą, bardziej wyglądają oni na braci Justina], nie brał udziału w tym całym cyrku, który tamci odgrywali, był raczej biernym obserrwatorem. Nie zdradza swoim towarzyszom, co odkrył, a nawet więcej :w kuchni zostawia łańcuszek, który pływaczka zgubiła; okręca go wokół podstawy filiżanki stojącej na stole.

Rozpętuje się burza. I w takiej scenerii odbywa się dalsza część filmu. Goście, hehe, zostają zakwaterowani w pobliskim domku dla... gości. A do daczy dociera, ranna i wyczerpana, pływaczka. Rodzice się nią zajmują na wyścigi, ojciec bada, stwierdza gwałt, powstaje pytanie : kto ją tak urządził ?, a matka odkrywa ten łańcuszek i w kuchni i już wszystko wiadomo.

Telefony nie działają, ojciec nie może odwieźć córki do szpitala, bo ona zabrała auto, jadąc do przyjaciółki i auto zostało w miasteczku.

Co robi rodzinka ? Atakuje. Wymierza kara mustafę oprawcom swojej córki. Kije, noże, i bejsbole, a nawet wirniki w zlewie, idą w ruch. Spokojne mieszczuchy, zwłaszcza lekarz, zamieniają się w "karzące ręce sprawiedliwości". Demolka.

I chyba to miał być główny przekaz tego filmu, że w akcie zemsty można się zatracić, zmienić o 180 stopni, stać się gorszym od tych, na których się ten akt wywiera. Niezbyt to odkrywcze i dość mało interesujące, zwłaszcza, że przestępcy zostali namalowani tak grubą kreską, iz rodzina mścicieli musi cieszyć się sympatią widza i może poćwiartować swoich wrogów nie budząc żadnych kontrowersji. Wszystkie racje są po ich stronie.

Wobec powyższego, jest to film, wg mnie, którego sens stanowi demolka, a ewentualna reszta, to dorabianie ideologii do zwykłego mordobicia i scen szatkowania :]

• grek.grek 1:25 Kultura "Szukając Kelly" [2015] 03.07.21, 09:48
      Kolejne seans już zapowiadane na 6 i 7 lipca w Dwójce.

Kino francuskie.

Główny bohater, pan w wieku średnim, jest pasjonatem kultury country western rodem z Ameryki. Na oko oceniając z obrazka, tak się ubiera, zdaje się słucha stosownej muzyki i przejawia akuratny styl bycia.

Kiedy jego córka ucieka z chłopakiem muzułmaninem i zamierza przystać o islamskiej społeczności, w której przestrzega się rygorystycznie zasad Koranu - pan ojciec wyrusza w drogę, celem odnalezienia dziewczyny i skłonienia jej do powrotu na łono macierzy.

Scenariusz i reżyseria : Thomas Bidegain [scenarzysta m.in "Proroka", "Z krwi i kości" oraz "Imigrantów", czyli wszystkich najważniejszych filmów Jacquesa Audiarda , także "Saint Laurent" czy "Rozumiemy się bez słów", pokazywanych niedawno ponownie w KUlturze; ostatnio po raz piąty nominowany do Cezara za "Braci Sistars", do tej pory dostał dwie nagrody - za "Proroka" i "Z krwi i kości"]

Cztery nominacje do Cezarów : aktor w głównej roli - Francois Damiens, aktor obiecujący - Finnegan Oldfield, muzyka filmowa - Raphael, film debiutancki.

Generalnie : brzmi interesująco, wydaje mi się ? :]
      • grek.grek 0:00 TVP2 "Szukając Kelly" [2015] 05.07.21, 09:30
        Po seansie w Kulturze - próba w Dwójce :

ino francuskie.

Główny bohater, pan w wieku średnim, jest pasjonatem kultury country western rodem z Ameryki. Na oko oceniając z obrazka, tak się ubiera, zdaje się słucha stosownej muzyki i przejawia akuratny styl bycia.

Kiedy jego córka ucieka z chłopakiem muzułmaninem i zamierza przystać o islamskiej społeczności, w której przestrzega się rygorystycznie zasad Koranu - pan ojciec wyrusza w drogę, celem odnalezienia dziewczyny i skłonienia jej do powrotu na łono macierzy.

Scenariusz i reżyseria : Thomas Bidegain [scenarzysta m.in "Proroka", "Z krwi i kości" oraz "Imigrantów", czyli wszystkich najważniejszych filmów Jacquesa Audiarda , także "Saint Laurent" czy "Rozumiemy się bez słów", pokazywanych niedawno ponownie w KUlturze; ostatnio po raz piąty nominowany do Cezara za "Braci Sistars", do tej pory dostał dwie nagrody - za "Proroka" i "Z krwi i kości"]

Cztery nominacje do Cezarów : aktor w głównej roli - Francois Damiens, aktor obiecujący - Finnegan Oldfield, muzyka filmowa - Raphael, film debiutancki.
        • grek.grek 2:50 TVP2 "Szukając Kelly" [2015] 06.07.21, 09:13
          Trzeci raz w ostatnich dniach i zdaje się znów nie obejrzę ;]

Może Wam sie uda[ło], Czcigodni ? :]
    • grek.grek 10:10 Kultura "Janosik" [1973] 04.07.21, 08:48
      Janosik i jego kompani powracają, znów będą mówić gwarą - ciekawe, że sam Janosik mówi bez akcentu, nieprawdaż ? - jeść, pić i miotać biednymi carskimi żołnierzami, którzy obrywają przez całe 13 odcinkow i na dodatek, odziani w te jednakowe mundury, wyprani są całkowicie z jakieś osobności, ot taka masa do przestawiania przez dzielnych zbójników. Aż dziw, że w ostatniej scenie trzej skazańcy nie wykonują 37 akcji bojowej i nie uciekają tym gamoniom, choćby nawet biegnąc tyłem i ze związanymi rękoma ;]

właściwie jedyny rywal zbójników, który posiada charakter, to murgrabia, w kapitalnym wydaniu Mariana Kociniaka, ale zanim ostatecznie zatriumfuje, znieść musi tysiąc kolejnych porażek, które tak go stresują i wywołują tak histeryczne reakcje, że chyba największym jego sukcesem jest dotrwanie do końca unikając zawału serca ;]

Klasa ! Jak mówią ci aktorzy, jak się lekko i swobodnie, ze swadą i naturalnością, poruszają w zaproponowanych kontekstach ! Takich seriali dzisiaj już nie sposób nakręcić, nie ma tych ludzi już.

Reżyseria : Jerzy Passendorfer.
      scenariusz : Tadeusz Kwiatkowski
      Niezawodna muzyka [mnie się ona zawsze jakoś kojarzyła ze "Stawką..." i dopiero potem odkryłem, że to w końcu ten sam kompozytor w obu serialach się udzielał] : Jerzy Matuszkiewicz.

Grają : Marek Perepeczko, Ewa Lemańska, Witold Pyrkosz, Bogusz Bilewski, Anna Dymna i ... o, długo by wymieniać ! ;]

odcinek 1 : "Pierwsze nauki".
      • grek.grek 10:10 Kultura "Janosik" [1973] 2/13 11.07.21, 08:12
        Część druga : "Zbójnickie prawa".

Równolegle w Historii - od 9:25 - serial dobiega ostatniej prostej w 10 odcinku : "Wszyscy za jednego".
      • grek.grek 10:30 Kultura "Janosik" [1973] 3/13 18.07.21, 08:17
        Serialowej klasyki ciąg dalszy ; "W obcej skórze", czyli odcinek trzeci :]
      • grek.grek 10:35 Kultura "Janosik" [1973] 4/13 25.07.21, 07:42
        Odcinek czwarty : "Porwanie".

Serial z czasów Polski Ludowej nawet w wątku miłosnym dotrzymuje słuszności założeniom ideologicznym : bohater zerka ku damie z próżnych i pychą przeżartych salonów, ale sercem wybiera dziewczynę z ludu pracującego miast i wsi ;]
    • grek.grek 15:50 Puls "Piękna i Bestia" [2014] 04.07.21, 08:51
      Chyba najnowsza ekranizacja jakże popularnej baśni ludowej.

W obsadzie czołowe postaci francuskiego kina : Lea Seydoux, Vincent Cassel, Andre Dussolier,
      reżyseria : Christophe Gans.

Nominacje do Cezarów w kategoriach : kostiumy, scenografia i zdjęcia.

na RT :
      41 % z 27 recenzji krytycznych oraz 53 % z 3,7 tys. opinii widzów.

PS : a jednak istnieje jeszcze nowsza wersja , w 2017 nakręcona :] Koniunktura czy moda, któż to rozsądzi ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka