Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2022 - 11 (vol. 145)

• grek.grek 0:50 Stopklatka "Nieśmiertelny 2" [1991] 09.11.22, 07:40
      Sequel dobrego pierwowzoru :]

pamiętam ów oryginał, bardzo efektowny i interesujący, w którym pani dziennikarka poznaje Conora Mc Leoda bedącego tytułowym "nieśmiertelnym", człowieka, który nie może umrzeć, no chyba że zostanie zdekapitowany.

widzimy historię jego podróży przez stulecia, podczas której toczy boje z innymi przedstawicielami swojego gatunku, ponieważ "pozostać może tylko jeden"; zawiązuje przyjaźń z pewnym szkockim hrabią, granym przez Seana Connery'ego, który zostaje jego mentorem i przyjacielem; przeżywa miłość swojego, nieskończenie długiego, życia i z bólem musi znosić świadomośc, ze gdy ona zestarzeje sie i umrze, on nadal będzie młody.

była w tamtym filmie tajemnica, wolno odkrywana przez dziennikarkę, a wkrótce Mc Leodem interesuje się policja, prowadząca śledztwo w sprawie zaskakujących "zabójstw poprzez pozbawienie ofiary głowy"; były wyrafinowane sceny pojedynków na miecze; dobre retrospekcje cofające akcję do Xv czy XVI wieku, razem z ówczesnymi obrzędami i prezencją.

jak widać, sequele posypały się jak z rękawa :] ten dzisiejszy jest z 2000 roku, podczas gdy oryginał jest z 1986.

wciąz główną rolę gra Christopher Lambert : to ciekawe, czyżby podpisał cyrograf ? ;] Polubił tego bohatera ? A może warunki kontraktu są nader korzystne ?

Powstały cztery, albo i pięć ?, filmów z tej serii, być może choć w części dorównujących pierwszemu ?

Reżyseruje Russell Mulcahy.
    • grek.grek 3:45 Stopklatka "Perła w koronie" [1971] 09.11.22, 07:45
      Kazimierza Kutza jeszcze jeden film o Śląsku.

Tym razem akcja ma miejsce w latach 30-tych, a bohaterami są górnicy strajkujący przeciwko wygaszeniu kopalni, dzięki pracy w której utrzymują swoje rodziny.

Najpierw jest to strajk zwyczajny, potem głodowy, a wreszcie desperaci gotowi są ponieść śmierć męczeńską, odmówiwszy wyjazdu na powierzchnię, by pozwolić się zalać wodą razem z ich miejscem pracy.

grają : Olgierd Łukaszewicz, Franciszek Pieczka, Łucja Kowolik, Jan Englert.

Muzyka Wojciecha Kilara, w wykonaniu Wielkiej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia i Telewizji; wtedy takowa była, dzisiaj chyba już nie ma ?
      • grek.grek 2:05 Stopklatka "Perła w koronie" [1971] 17.11.22, 06:39
        Ponownie w nocy! Kazimierza Kutza jeszcze jeden film o Śląsku.

Tym razem akcja ma miejsce w latach 30-tych, a bohaterami są górnicy strajkujący przeciwko wygaszeniu kopalni, dzięki pracy w której utrzymują swoje rodziny.

Najpierw jest to strajk zwyczajny, potem głodowy, a wreszcie desperaci gotowi są ponieść śmierć męczeńską, odmówiwszy wyjazdu na powierzchnię, by pozwolić się zalać wodą razem z ich miejscem pracy.

Muzyka Wojciecha Kilara, w wykonaniu Wielkiej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia i Telewizji; wtedy takowa była, dzisiaj chyba już nie ma ?

• grek.grek 2:10 Stopklatka "Perła w koronie" [1971] 25.11.22, 06:44
          Kazimierza Kutza jeszcze jeden film o Śląsku.

• grek.grek 12:10 Kultura "Peter Bogdanovich i zaginiony..." 10.11.22, 05:55
      Pełny tytuł:

"Peter Bogdanovich i zaginiony amerykański film" [2014 r.]

Cytując [wyjątkowo!] oficjalny anons filmu:

"Opowieść o niezwykłym reżyserze Peterze Bogdanovichu oraz o jego dwóch wielkich miłości - do aktorki Dorothy Stratten i swojego filmowego dzieła "Śmiechu warte".

Voila!:]

Póki co, nie występuje w propozycjach na TVP VOD, więc, nadziei na przyszłość nie tracąc, tym większą mobilizację do obejrzenia w telewizji wypada ogłosić:]
    • grek.grek 14:10 Historia TeleskopHubble'a i cuda wszechświat 10.11.22, 06:05
      Brytyjski dokument na temat niewątpliwy:

"Opowieść o urządzeniu, na które czekano 20 lat. Powstanie teleskopu Hubble'a umożliwiło przeprowadzenie 1,3 miliona obserwacji, dzięki czemu napisano około 15 000 artykułów naukowych. Jednak początki maszyny były dramatyczne. Tuż po triumfalnym starcie okazało się, że fałszuje ona pomiary. Wysłano astronautów, którzy z narażeniem życia mieli usunąć usterkę. Mimo początkowych kłopotów dziś można powiedzieć, że korzyści z teleskopu Hubble'a są nie do przecenienia. Urządzenie otworzyło ludzkość na wszechświat w niewyobrażalny sposób. Nakręcony z okazji 30. rocznicy powstania tego niezwykłego urządzenia dokument przedstawia całą jego historię, prezentuje sylwetki naukowców i astronomów korzystających z niego na co dzień, a także przybliża nazwiska astronautów, którzy brali udział w misjach mających na celu jego obsługę i aktualizację"

Voila! :]

Reżyseria: David Briggs.
      • grek.grek 10:30 Historia TeleskopHubble'a i cuda wszechświat 12.11.22, 05:51
        Druga okazja!

Brytyjski dokument na temat niewątpliwy:

"Opowieść o urządzeniu, na które czekano 20 lat. Powstanie teleskopu Hubble'a umożliwiło przeprowadzenie 1,3 miliona obserwacji, dzięki czemu napisano około 15 000 artykułów naukowych. Jednak początki maszyny były dramatyczne. Tuż po triumfalnym starcie okazało się, że fałszuje ona pomiary. Wysłano astronautów, którzy z narażeniem życia mieli usunąć usterkę. Mimo początkowych kłopotów dziś można powiedzieć, że korzyści z teleskopu Hubble'a są nie do przecenienia. Urządzenie otworzyło ludzkość na wszechświat w niewyobrażalny sposób. Nakręcony z okazji 30. rocznicy powstania tego niezwykłego urządzenia dokument przedstawia całą jego historię, prezentuje sylwetki naukowców i astronomów korzystających z niego na co dzień, a także przybliża nazwiska astronautów, którzy brali udział w misjach mających na celu jego obsługę i aktualizację"

Voila! :]

Reżyseria: David Briggs.
    • grek.grek 15:35 Zoom TV "Gang Olsena daje dyla" [1981] 10.11.22, 06:06
      Ponownie i raz jeszcze:]

Pocieszny gang podwórkowych mafiosów wykonuje kolejny "ostatni skok" w swojej niechlubnej karierze.

Tym razem celem jest największa firma ubezpieczeniowa w Danii.
      I wygląda na to, ze zamiast pieniędzy, albo wraz z nimi ?, w ręce wpadają im materiały kompromitujące szefostwo tej firmy, skutkiem czego tropem gangsterów od siedmiu boleści ruszają płatni kilerzy nasłani przez zagrożonych zdemaskowaniem.

Reżyseruje Erik Balling.
      • grek.grek 15:30 Zoom TV "Gang Olsena daje dyla" [1981] 25.11.22, 05:39
        Raz jeszcze i ponownie :]

Pocieszny gang podwórkowych mafiosów wykonuje kolejny "ostatni skok" w swojej niechlubnej karierze.

Tym razem celem jest największa firma ubezpieczeniowa w Danii.
        I wygląda na to, ze zamiast pieniędzy, albo wraz z nimi ?, w ręce wpadają im materiały kompromitujące szefostwo tej firmy, skutkiem czego tropem gangsterów od siedmiu boleści ruszają płatni kilerzy nasłani przez zagrożonych zdemaskowaniem.

Reżyseruje Erik Balling.
    • grek.grek 16:10 Kultura "Twój Vincent" [2017] 10.11.22, 06:07
      Majstersztyk !

Nowatorska wizualnie oraz atrakcyjna fabularnie bioografia Vincenta Van Gogha. Wizualna wyjątkowość "Vincenta" polega na tym, że jest pierwszą pełnometrażową animacją sporządzoną techniką malarską : 90-minutowy film składa się z 65 tys. obrazów namalowanych ręcznie farbą olejną na płótnie , w której to benedyktyńskiej pracy, lat siedem trwającej !, udział wzięło ponad stu dwudziestu malarzy artystów z całego świata.

Nadzwyczajny efekt ! A jak się sobie przypomni sposób w jaki został osiagnięty, to już w ogóle trudno znaleźć słowa oddające zasięg uznania dla autorów.

Fabuła, unikająca sztywnego odhaczania dat i tonacji wypracowania szkolnego, przybiera postać dziennikarskiego śledztwa z "Obywatela Kane'a" : narrator podąża śladami swojego bohatera, wypytuje ludzi, ogląda miejsca, próbuje zrekonstruować okoliczności jego życia i śmierci, dzięki czemu - niczym ten film pod pędzlami malarzy - powstaje portret osobowości Van Gogha, rozwichrzonej, namiętnej, oddanej sztuce, w szczególny sposób korelujący ze stroną plastyczną opowieści, rzecz jasna, bo warto jeszcze o tym wspomnieć : nawiązującej w swojej stylistyce do stylu malarskiego mistrza.

Wspaniałe !

Reżyseria : Dorota Kobiela & Hugh Welchman.
    • grek.grek 20:00 TV Puls "Taxi' [1998] 10.11.22, 06:17
      Klasyk nowoczesnego kina samochodowo-przygodowego w miejskiej scenerii.

Egzotyczne zaułki słonecznej Marsylii, rajdy samochodowe w wykonaniu nieobliczalnego taksówkarza, intrygi kryminalne na przecięciu aktywności złodziejsko-policyjnych i nastrój radosnej filmowej awantury w niepodrabialnym stylu lat 90-tych - voila !

Dla niektórych kino prawie kultowe!

Reżyseria : Gerard Pires, ale za całym projektem stoi niezmordowany i sypiący pomysłami na nieskomplikowane, ale pierwszorzędnie wykonane kino akcji : Luc Besson.

Grają : Sami Naceri, Bernard Farcy, Frederic Diefenthal oraz nie kto inny, a sama Marion Cotillard w jednej ze swoich pierwszych ról :]

Replay: niedziela, 18:20.
      • grek.grek 18:20 TV Puls "Taxi' [1998] 13.11.22, 05:54
        Replay!

Klasyk nowoczesnego kina samochodowo-przygodowego w miejskiej scenerii.

Egzotyczne zaułki słonecznej Marsylii, rajdy samochodowe w wykonaniu nieobliczalnego taksówkarza, intrygi kryminalne na przecięciu aktywności złodziejsko-policyjnych i nastrój radosnej filmowej awantury w niepodrabialnym stylu lat 90-tych - voila !

Dla niektórych kino prawie kultowe!

Reżyseria : Gerard Pires, ale za całym projektem stoi niezmordowany i sypiący pomysłami na nieskomplikowane, ale pierwszorzędnie wykonane kino akcji : Luc Besson.

Grają : Sami Naceri, Bernard Farcy, Frederic Diefenthal oraz nie kto inny, a sama Marion Cotillard w jednej ze swoich pierwszych ról :]
    • grek.grek 20:05 Kultura " Śmierć człowieka skorumpowanego" 10.11.22, 06:40
      Francuskie kino kryminalne [1977 r.].

Oto pan biznesmen wchodzi w posiadanie cennego notatnika z nazwiskami doszczętnie skorumpowanych polityków, w związku z czym państwo ci chcą go koniecznie i bezapelacyjnie zlikwidować!

Nostalgia za europejskim filmem lat 70-tych niezawodnie będzie się tutaj czaić w wielu zakątkach;]

W obsadzie: Alain Delon, Maurice Ronet, Ornella Muti.
      Reżyseria: Georges Lautner.

Bis: z piątku/sobotę, 3:25.

Oddajcie mi Kulturę, chuligani! :]
      • grek.grek 3:25 Kultura " Śmierć człowieka skorumpowanego" 11.11.22, 07:43
        Replay nocny.

Francuskie kino kryminalne [1977 r.].

Oto pan biznesmen wchodzi w posiadanie cennego notatnika z nazwiskami doszczętnie skorumpowanych polityków, w związku z czym państwo ci chcą go koniecznie i bezapelacyjnie zlikwidować!

Nostalgia za europejskim filmem lat 70-tych niezawodnie będzie się tutaj czaić w wielu zakątkach;]

W obsadzie: Alain Delon, Maurice Ronet, Ornella Muti.
        Reżyseria: Georges Lautner.

Oddajcie mi Kulturę, chuligani! :]
    • grek.grek 20:40 SuperPolsat "Pociąg z forsą" [1995] 10.11.22, 06:43
      Pan czarnoskóry i pan biały są braćmi przyrodnimi i pracują w tym samym wydziale policji, na dodatek przyjaźnią się i są tyleż nierozłączni i za sobą przepadający, co wiecznie skłóceni, polemizujący, konfrontujący się po kumpelsku, czemu sprzyja jaskrawa różnica typów osobowości i konstrukcji emocjonalnej.

Grają ten duet Wesley Snipes i Woody Harrelson, nie po raz jedyny zresztą ["Biali nie umieją skakać"], sprawdzają się bezbłędnie i samą ekspresją werbalno-cielesną mogą zapewnić filmom tego rodzaju niezbędny ładunek komizmu :]

W "Pociągu" do zalet przyjacielskiego tandemu pełnego kontrastów i dysonansów doklejona zostaje historyjka sensacyjna : bracia planują napad na skład wiozący kasę należącą do bogatego banku, bo jeden z nich ma poważne długi hazardowe, a także wątek konfliktu romantycznego, motywowanego pojawieniem się atrakcyjnej pani [Jennifer Lopez], która wybiera jednego ze smalących do niej cholewki panów, prowokując nieuchronne poczucie odrzucenia i potencjalne zagniewanie tego drugiego.

Koniec końców : film zupełnie dobry i nie nadużywający cierpliwości widza ;]

Reżyseruje Joseph Ruben.
    • grek.grek 21:00 TV4 "Warcraft. Początek" [2016] 10.11.22, 06:44
      Mania była na filmie w kinie:]

"ha! jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział, że w ogóle na to pójdę, a że do tego będzie mi się podobało - wyśmiałabym ;)
      Ale dziecię tak bardzo chciało iść, że nie miałam serca odmówić - i co? I sama serce straciłam ;) Naprawdę świetnie zrealizowana opowieść z mnóstwem nawiązań do Biblii, legend arturiańskich, historii rodem jak z Tolkiena. Do tego fantastyczni (dosłownie i w przenośni ;) ) bohaterowie, tacy, których nie da się nie darzyć sympatią, ale wcale nieidealni, nieskazitelni, tylko z wadami. No i taka bajka, a ja się i rozszlochałam bardzo - aż mi było głupio w kinie łzy ocierać ;)"

Voila!

Reżyseria: Duncan Jones.

Replay: jutro o 12:50.
      • grek.grek 12:50 TV4 "Warcraft. Początek" [2016] 11.11.22, 05:41
        Replay z tych szybkich:]

Mania była na filmie w kinie:]

"ha! jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział, że w ogóle na to pójdę, a że do tego będzie mi się podobało - wyśmiałabym ;)
        Ale dziecię tak bardzo chciało iść, że nie miałam serca odmówić - i co? I sama serce straciłam ;) Naprawdę świetnie zrealizowana opowieść z mnóstwem nawiązań do Biblii, legend arturiańskich, historii rodem jak z Tolkiena. Do tego fantastyczni (dosłownie i w przenośni ;) ) bohaterowie, tacy, których nie da się nie darzyć sympatią, ale wcale nieidealni, nieskazitelni, tylko z wadami. No i taka bajka, a ja się i rozszlochałam bardzo - aż mi było głupio w kinie łzy ocierać ;)"

Voila!

Reżyseria: Duncan Jones.
    • grek.grek 21:30 TVP Kobieta "Kurier" [2019] 10.11.22, 06:47
      Rzecz o wyczynach pana Nowaka-Jeziorańskiego , jego misji wojennej z Anglii do Polski.

Film zapowiadała kiedyś Mania :

"Kurier" to jest film, który, jeśli się go nie widziało, należy koniecznie dziś obejrzeć. TVP 1, wieczorem, ok. 20:00.
      Zrobiony po 'amerykańsku', z rozmachem. Bardzo dobrze zagrany, nawet epizody wypadają znakomicie (Agnieszka Suchora!). Rola główna obsadzona przez mało 'opatrzonego' chłopaka to strzał w dziesiątkę.
      Niezłe akcje (jak potem doczytałam- prawdziwe), niezłe tempo, dobry dźwięk !, i zakończenie, które mi się bardzo podobało. Polecam !!!"

Recenzowała Pepsic :

"Nie mogę nie odnotować nierównego poziomu i deczko podziurawionego scenariusza (wiem, wiem, większość na faktach) oraz fatalnie poprowadzonego wątku z agentką. Podzielam opinię Manii, co do dobrze zagranego epizodu A. Suchory, ale i pochwalę udaną rolę Patrycji Volny (córki Jacka Kaczmarskiego). Scena inauguracyjna, jak i pacyfikacja wsi, zgadzam się - doskonała. Co do polskich tuzów aktorskich - Grek ma absolutnie rację, co do powierzchowności i zadęcia. Główny wykonawca - hm.... nie mam zdania. A poza tym ... podobało mi sie :) A tak w ogóle, marzyłaby mi sie przewrotna i satysfakcjonująca końcówka "Kuriera" ku pokrzepieniu serc, niczym w najnowszym Tarantinie. Kto oglądał, wie, o co chodzi.
      Pozdrawiam:)"

Wg niżej podpisanego

"Rzeczywiście niezłe kino. W warstwie wizualnej śmiało mogące stawać w szranki ze współczesnymi dramatami czeskimi czy niemieckimi odnoszącymi się do przeszłości i czasów wojny, a oni chętnie również takowe kręcą.

Jako reżyser Pasikowski nie zawodzi, jak przystało na autora "Psów", "Gliny" czy "Jacka Stronga". Akcja idzie jak po stole, zakręty są wykonywane z odpowiednią energią, sceny zagrożenia i konfrontacji mają początek, kulminację i puentę - czegoż chcieć więcej od prowadzącego akcję sensacyjną ? :]

Bohater główny oczywiście jest trochę idealizowany, udaje mu się przeżyć trzy zamachy na własne życie [ten trzeci we śnie], a jedyną wadą jaką posiada jest nieumiejętność poruszania się na rowerze ;]

Aktor pan Tłokiński faktycznie jest nieopatrzony, aczkolwiek pojawił się nie tak dawno w, wg mnie świetnym, "Noc Walpurgi" jako partner brawurowej Małgorzaty Zajączkowskiej.

Sceny strzelanin i walki na ulicach, dość skromne, język trochę mało jędrny, jak na postaci z pnia piastowskiego ;], pastelowość, faktograficzny charakter scenariusza, również są dośc widoczne, ale oczywiście jest odpowiednio dużo atrakcyjnych sytuacji i momentów "bondowskich", dzięki czemu nie szkodzi to niczemu"

Słowem: warto obejrzeć ! :]

Powtórka: piątku/sobotę, 1:10.
      • grek.grek 1:10 TVP Kobieta "Kurier" [2019] 11.11.22, 07:35
        Powtórka w nocy.'

Rzecz o wyczynach pana Nowaka-Jeziorańskiego , jego misji wojennej z Anglii do Polski.

Film zapowiadała kiedyś Mania :

"Kurier" to jest film, który, jeśli się go nie widziało, należy koniecznie dziś obejrzeć. TVP 1, wieczorem, ok. 20:00.
        Zrobiony po 'amerykańsku', z rozmachem. Bardzo dobrze zagrany, nawet epizody wypadają znakomicie (Agnieszka Suchora!). Rola główna obsadzona przez mało 'opatrzonego' chłopaka to strzał w dziesiątkę.
        Niezłe akcje (jak potem doczytałam- prawdziwe), niezłe tempo, dobry dźwięk !, i zakończenie, które mi się bardzo podobało. Polecam !!!"

Recenzowała Pepsic :

"Nie mogę nie odnotować nierównego poziomu i deczko podziurawionego scenariusza (wiem, wiem, większość na faktach) oraz fatalnie poprowadzonego wątku z agentką. Podzielam opinię Manii, co do dobrze zagranego epizodu A. Suchory, ale i pochwalę udaną rolę Patrycji Volny (córki Jacka Kaczmarskiego). Scena inauguracyjna, jak i pacyfikacja wsi, zgadzam się - doskonała. Co do polskich tuzów aktorskich - Grek ma absolutnie rację, co do powierzchowności i zadęcia. Główny wykonawca - hm.... nie mam zdania. A poza tym ... podobało mi sie :) A tak w ogóle, marzyłaby mi sie przewrotna i satysfakcjonująca końcówka "Kuriera" ku pokrzepieniu serc, niczym w najnowszym Tarantinie. Kto oglądał, wie, o co chodzi.
        Pozdrawiam:)"

Wg niżej podpisanego

"Rzeczywiście niezłe kino. W warstwie wizualnej śmiało mogące stawać w szranki ze współczesnymi dramatami czeskimi czy niemieckimi odnoszącymi się do przeszłości i czasów wojny, a oni chętnie również takowe kręcą.

Jako reżyser Pasikowski nie zawodzi, jak przystało na autora "Psów", "Gliny" czy "Jacka Stronga". Akcja idzie jak po stole, zakręty są wykonywane z odpowiednią energią, sceny zagrożenia i konfrontacji mają początek, kulminację i puentę - czegoż chcieć więcej od prowadzącego akcję sensacyjną ? :]

Bohater główny oczywiście jest trochę idealizowany, udaje mu się przeżyć trzy zamachy na własne życie [ten trzeci we śnie], a jedyną wadą jaką posiada jest nieumiejętność poruszania się na rowerze ;]

Aktor pan Tłokiński faktycznie jest nieopatrzony, aczkolwiek pojawił się nie tak dawno w, wg mnie świetnym, "Noc Walpurgi" jako partner brawurowej Małgorzaty Zajączkowskiej.

Sceny strzelanin i walki na ulicach, dość skromne, język trochę mało jędrny, jak na postaci z pnia piastowskiego ;], pastelowość, faktograficzny charakter scenariusza, również są dośc widoczne, ale oczywiście jest odpowiednio dużo atrakcyjnych sytuacji i momentów "bondowskich", dzięki czemu nie szkodzi to niczemu"

Słowem: warto obejrzeć ! :]
    • grek.grek 21:35 TVN7 "Billy Elliot" [2000] 10.11.22, 06:49
      Któż tak opowiadać potrafi o bolączkach społeczno-ekonomicznych, jak twórcy Brytyjczycy !

Zamiast monotonnie użalać się nad zredukowanymi hutnikami czy górnikami, ich biedę i niedostatek kontemplować, ewentualnie wysyłać ich na zwarte szeregi policji, by kolekcjonowali siniaki i złamania, pan reżyser umieszcza ich dramat w tle historii o małoletnim chłopcu z szarej jak deszczowa chmura robotniczej dzielnicy, odkrywającym w sobie talent baletmistrza, na przekór chropowatym realiom i poczciwie męskim normom kulturowym dążącym do realizacji marzenia o nauce w londyńskim konserwatorium dla artystycznych nadziei, z czasem wciągającym w swoje wywrotowe wizje ojca, brata i babkę, nie mówiąc o koleżance i najbliższym przyjacielu, również skrywającym w sercu coś bardzo zakazanego i dla otoczenia nieakceptowalnego, bo szkolną nauczycielkę od początku ma po swojej stronie.

Co interesujące, wg mnie, mały Billy nie posiada jakiegoś szczególnego, tzw. rozbrajającego młodocianego charmu, wygląda na chłopca należącego do swojego środowiska społecznego, niewiele mówi, spojrzenie miewa prędzej zdeterminowane niż uwodzące, a wszystko to wybornie kontrastuje z radością i szczęściem, jakie nagle z niego eksplodują, gdy zaczyna spontanicznie tańczyć, cóż to są za wzruszające sceny, nie mówiąc o jego relacjach z bliskimi, zwłaszcza od momentu, gdy co do jednego familia łapie orientację w tematyce natury jego wymarzonej przyszłości. Tutaj ojciec i brat walczą z rządem o miejsca pracy i godnośc człowieka, a tam mały William oddaje się całkowicie i niewybaczalnie antymęskim piruetom tanecznym ! Skąd on się wziął, po kim odziedziczył, jak wytłumaczyć jego postawę i zainteresowania światu ? :]

Miłość i troska zwyciężają jednak na każdym polu, gdyż szczęście kochanego człowieka stanowi szczęście jego bliskich, choćby nawet miało twarz konsternującą.

Do tego zmierzają kolejne przemiany i metamorfozy bohaterów, z których na plan pierwszy wysuwa się zmiana jaka zachodzi w surowym ojcu, od początku oczywiście posądzanym o ukrytą pod warstwą niezbędnej do przetrwania w trudnej codzienności wrażliwość, przepięknie wygrywaną tutaj za pomocą samej tylko fizjonomii aktora w tej roli, jego skromnego stroju, zakłopotanego nieobycia przełamywanego wielką miłością do syna przeskakującą z zapasem kulturowe uprzedzenia i stadne nawyki.

Takie oto morały płyną z tej fabularnie prostej, miejscami schematycznej, a niezrównanie cudownie wybrzmiewającej w małomiasteczkowych, szorstkich dekoracjach i tak samo obcesowej rzeczywistości ciężkich lat 80-tych z hasłem "no future !" na murach domów z czerwonej cegły pod deszczowym niebem :]

Same świetne role : Jamie Bell, Gary Lewis Julie Walters, aplauz !
      Reżyseria : Stephen Daldry, oklaski ! :]

Następny seans: z niedzieli/poniedziałek, 1:35
      • grek.grek 0:35 TVN7 "Billy Elliot" [2000] 13.11.22, 06:47
        Ponownie!

Któż tak opowiadać potrafi o bolączkach społeczno-ekonomicznych, jak Brytyjczycy !

Zamiast monotonnie użalać się nad zredukowanymi hutnikami czy górnikami, ich biedę i niedostatek kontemplować, ewentualnie wysyłać ich na zwarte szeregi policji, by kolekcjonowali siniaki i złamania, pan reżyser umieszcza ich dramat w tle historii o małoletnim chłopcu z szarej jak deszczowa chmura robotniczej dzielnicy, odkrywającym w sobie talent baletmistrza, na przekór chropowatym realiom i poczciwie męskim normom kulturowym dążącym do realizacji marzenia o nauce w londyńskim konserwatorium dla artystycznych nadziei, z czasem wciągającym w swoje wywrotowe wizje ojca, brata i babkę, nie mówiąc o koleżance i najbliższym przyjacielu, również skrywającym w sercu coś bardzo zakazanego i dla otoczenia nieakceptowalnego, bo szkolną nauczycielkę od początku ma po swojej stronie.

Co interesujące, wg mnie, mały Billy nie posiada jakiegoś szczególnego, tzw. rozbrajającego młodocianego charmu, wygląda na chłopca należącego do swojego środowiska społecznego, niewiele mówi, spojrzenie miewa prędzej zdeterminowane niż uwodzące, a wszystko to wybornie kontrastuje z radością i szczęściem, jakie nagle z niego eksplodują, gdy zaczyna spontanicznie tańczyć, cóż to są za wzruszające sceny, nie mówiąc o jego relacjach z bliskimi, zwłaszcza od momentu, gdy co do jednego familia łapie orientację w tematyce natury jego wymarzonej przyszłości. Tutaj ojciec i brat walczą z rządem o miejsca pracy i godnośc człowieka, a tam mały William oddaje się całkowicie i niewybaczalnie antymęskim piruetom tanecznym ! Skąd on się wziął, po kim odziedziczył, jak wytłumaczyć jego postawę i zainteresowania światu ? :]

Miłość i troska zwyciężają jednak na każdym polu, gdyż szczęście kochanego człowieka stanowi szczęście jego bliskich, choćby nawet miało twarz konsternującą.

Do tego zmierzają kolejne przemiany i metamorfozy bohaterów, z których na plan pierwszy wysuwa się zmiana jaka zachodzi w surowym ojcu, od początku oczywiście posądzanym o ukrytą pod warstwą niezbędnej do przetrwania w trudnej codzienności wrażliwość, przepięknie wygrywaną tutaj za pomocą samej tylko fizjonomii aktora w tej roli, jego skromnego stroju, zakłopotanego nieobycia przełamywanego wielką miłością do syna przeskakującą z zapasem kulturowe uprzedzenia i stadne nawyki.

Takie oto morały płyną z tej fabularnie prostej, miejscami schematycznej, a niezrównanie cudownie wybrzmiewającej w małomiasteczkowych, szorstkich dekoracjach i tak samo obcesowej rzeczywistości ciężkich lat 80-tych z hasłem "no future !" na murach domów z czerwonej cegły pod deszczowym niebem :]

Same świetne role : Jamie Bell, Gary Lewis Julie Walters, aplauz !
        Reżyseria : Stephen Daldry, oklaski ! :]
    • grek.grek 21:30 Metro TV "Oszukane" [2013] 10.11.22, 06:50
      Film opisujący wydarzenia faktyczne, jak głosi reklama :]

A chodzi o przypadkowe spotkanie po latach dwóch nastolatek, które są bliźniaczkami, a nie miały wzajemnie pojęcia o swoim istnieniu, gdyż skutkiem pomyłki szpitalnej zostały rozdzielone tuż po porodzie.

Zajmujący temat, zwłaszcza kiedy chodzi o decyzje jakie należy podjąć po odkryciu całego zajścia, no i na poziomie emocjonalnym, bo w końcu jest to absolutnie nowa sytuacja nie tylko dla obu dziewczyn, ale również dla ich rodzin.

Reżyseria : Marcin Solarz.
    • grek.grek 21:50 TV Puls "Kelnerzy" [2005] 10.11.22, 06:54
      Zapewne trudno oczekiwać amerykańskiej wersji "Zaklętych rewirów", ale dlaczego nie rzucić okiem ? :] : tytuł nie pozostawi wątpliwości, czyje perypetie wypełniają fabułę, a przy odrobinie dobrych chęci można wpleść w taką historię interesujące wątki dramatyczne i społeczne, byle tylko oprzeć się pokusie skoku w jezioro wesołej kpiny, żartów na granicy ryzyka i frustracji odreagowywania za pomocą nieprzystojnych wyczynów na zapleczu restauracji i w starciach z klientami ;]

Reżyseria : Rob McKittrick.
      Obsada : Ryan Reynolds, Anna Faris, Justin Long

Na RT :
      30 % z 92 recenzji krytycznych - "komedia z gatunku obrzydliwych, gdzie więcej jest obrzydliwości niż komedii" - oraz aż 75 % z ponad 100 tys. głosów widowni :]

Powtórka : środa, 23:50.
      • grek.grek 23:50 TV Puls "Kelnerzy" [2005] 16.11.22, 06:41
        Powtórkowo!

Zapewne trudno oczekiwać amerykańskiej wersji "Zaklętych rewirów", ale dlaczego nie rzucić okiem ? :] : tytuł nie pozostawi wątpliwości, czyje perypetie wypełniają fabułę, a przy odrobinie dobrych chęci można wpleść w taką historię interesujące wątki dramatyczne i społeczne, byle tylko oprzeć się pokusie skoku w jezioro wesołej kpiny, żartów na granicy ryzyka i frustracji odreagowywania za pomocą nieprzystojnych wyczynów na zapleczu restauracji i w starciach z klientami ;]

Reżyseria : Rob McKittrick.
        Obsada : Ryan Reynolds, Anna Faris, Justin Long

Na RT :
        30 % z 92 recenzji krytycznych - "komedia z gatunku obrzydliwych, gdzie więcej jest obrzydliwości niż komedii" - oraz aż 75 % z ponad 100 tys. głosów widowni :].
    • grek.grek 22:10 Polsat "Rozmowy nocą" [2008] 10.11.22, 06:56
      Komedia romantyczna made in Poland.

Ona jest singielką, zrażoną do mężczyzn, ceniącą sobie niezależność, ale jednocześnie nagloną przez biologię, więc zainteresowaną macierzyństwem.

Ogłasza się więc z pytaniem o pana, ktory zechciałby zostać dawcą nasienia i biologicznym ojcem jej dziecka, który wszelako rościć sobie praw do jego wychowania nie będzie.

on jest więc tym, który odpowiada na ogłoszenie, a prywatnie kucharzem w restauracji i zapewne, tak jak ona, skrycie czeka na prawdziwe uczucie...

... które ich połączy, jak już się spotkają, spędzą ze sobą trochę czasu, zaś dziecko urodzi się metodą całkowicie konserwatywną, tudzież naturalną.

Magdalena Różczka, Marcin Dorociński w głównych rolach.
      reżyseria : Maciej Żak.

na Filmweb notowania w granicach "Wprawdzie nie zabije, ale czy wzmocni?" ;]
    • grek.grek 22:45 TVN "Kochaj i tańcz" [2008] 10.11.22, 06:57
      Kino romansu na modnym tle tanecznych aktywności: pani młoda dziennikarka z uporządkowaną codziennością, poznaje wirtuoza tanecznych figur i rzecz jasna, nieuchronnie zresztą, powstaje między nimi chemia, niczym w "Dirty Dancing", która skłania panią bohaterkę do solidnej weryfikacji swoich planów życiowych, ewentualną radykalną zmianę sugerując?

Grają: Izabella Miko, Mateusz Damięcki, Katarzyna Figura, Katarzyna Herman, Jacek Koman.
      Reżyseria: Bruce Parramore.
    • grek.grek 22:55 SuperPolsat "Ktoś całkiem obcy" [2007] 10.11.22, 07:00
      Kino sensacji albo detektywistyczne ?

Dziennikarka namawia koleżankę, aby zatrudniła się w firmie prowadzonej przez jegomościa, na którym spoczywają pewne podejrzenia natury kryminalnej.

Pani się zgadza i, szast prast !, zostaje znaleziona martwą będąc.

W takim układzie sama dziennikarka ubiega się o posadę w tejże samej firmie, równolegle prowadząc inwigilację podejrzanego w sieci.

Kryminał ? Sensacja ? Thriller ?

O filmie u nas [8 od góry]:

forum.gazeta.pl/forum/w,14,155729342,155729342,Ojej_co_tu_wybrac_2014_12_vol_49_.html?s=2#p155930380

Grają : Halle Berry, Bruce Willis, Giovanni Ribisi,
      reżyseria : Jon Bokenkamp.

na RT : 10 % z 142 recenzji krytycznych oraz 51 % z 336 tys. opinii widzów, lekki rozjazd ;], w podsumowaniu autorstwa krytyków - stoi druzgocące dla filmu gatunkowego : "Dreszczowiec bez dreszczy" ;]
    • grek.grek 23:45 TV Puls "Spring Breakers" [2012] 10.11.22, 07:08
      Zaskakujący film.

Cztery studentki wybierają się w teren podczas tzw. wiosennej przerwy, która w amerykańskiej kulturze szkolnej jest czasem szaleństw, zabaw i całkowitego rozprzężenia.Dlaczego nasza czwórka chce pojechać na te ferie ? Bo ma dość "monotonii" codzienności, ciągle tych samych miejsc, tych samych widoków i ludzi. Chcą zaszaleć, może pierwszy i ostatni raz w życiu, bo potem to już praca, kredyt, rodzina itd.

Aby zdobyć pieniądze na ten wypad... napadają na restuarację i obrabowują klientów.

Sam wyjazd jest portretem tej "spring break" i współczesnej młodzieży, czyli piwo lejące się beczkami, chaotyczne tańce, golizna, basen

Kwartet bohaterek poznaje oto gangstera rodem z hip hopowych teledysków, który zaprasza je do swojej posiadłości, chwali się rzeczami które posiada, pieniędzmi, a nawet gra na pianinie balladę ;]

Dziewczyny wchodzą w ten świat, a nawet stają się uczestniczkami porachunków między gangami, choć ta ostatnia sekwencja jest na tyle niedorzeczna, że może być wyłącznie ich fantazją.

Podobnie jak cała ta opowieść, zasilana z offu listami jakie jedna z dziewczyn pisze do babci, w których opisuje to całe szaleństwo zabawy w sposób tak zręczny, że nie wiadomo : czy ona naprawdę tak to postrzega czy tak dobrze udaje :]

Pierwsza rzecz jaka się rzuca w oczy, to teledyskowy charakter wielu scen. W tych innych kamera też długo nie utrzymuje jednej pozycji. Sporo muzyki, która ilustruje te zabawy i wygibasy. W pewnym momencie, Alien - grany doskonale przez Jamesa Franco - siada do pianina postawionego przy basenie i zaczyna spiewać balladę Britney Spears, a dziewczyny robią jakieś choreografie do tej muzyczki, żeby było jeszcze zabawniej - z karabinami w rękach.

Kiedy trwa impreza, piwo leje się strumieniami, delikwenci zaliczają zgon na podłodze, a reszta ćpa i wrzeszczy - jedna z dziewczyn z offu pisze list do babci. "babciu, to bardzo uduchowione miejsce, jest tutaj tylu sympatycznych ludzi, urokliwych i miłych, bawimy się doskonale, ale to coś głębszego niż tylko zabawa..." - brzmi jak szyderstwo, albo... albo rzeczywiście dzieciarnia AD 2010 tak postrzega 'duchowość" :]

Kolorystyka robi wrażenie, zdjęcia są niezłe, James Franco w roli rapera-gangstera : kapitalny !, a cały film, wg mnie, jest prowokacją i za pomocą rzekomego gloryfikowania tzw młodzieżowej kultury pokazywać ma jej faktyczną ubogość i mierność, brak idei, zacofanie intelektualne, skupienie na błyskotkach, pieniądzach, rzeczach. Franco gra postać wyjętą z MTV - warkoczyki, tatuaże, złote zęby itd, wygłaszającą komiczne monologi o swoim bogactwie, o tym CO I ILE ma, jaki z niego fajny gośc. Człowiek z kreskówki, bohater wideoklipu, przez którego mozna czytać współczesną popkulturę amerykańską i wzorzec marzeń jakie podłapuje dzieciarnia : kasa, markowe rzeczy, kasa, markowe rzeczy, kasa... Franco dobrze się bawi wykręcając za uszy swojego bohatera, robiąc z niego karykaturę, ale nie odbierając mu swoistego wdzięku.

Nie darmo Harmony Korine dostał nagrodę za reżyserię w Wenecji, gdzie część obserwatorów dziwiła się, dlaczego selekcja dopuściła "Spring Breakers" do konkursu, a druga część uznawała go za być mozę najlepszy film całego festiwalu.

Kupuję tę wersję, zwłaszcza że pan reżyser Korine drobnymi zabiegami, zwolnieniem akcji co jakiś czas, wprowadzeniem doskonale dobranych motywów muzycznych, tym snuciem narracji z offu za pomocą czytanych listów [skonfrontowanych z zachowaniami zupełnie nie licującymi z ich frazą, ale pasującymi do treści] nieźle hipnotyzuje i momentami ta cała historia ma wręcz poetyckie ramy.

Momentami, długimi sekwencjami nawet, zwłaszcza w drugiej połowie, ten film ma coś ze snu. Snu na jawie. Powtarzają się zdania, obrazy, bohaterowie robią dziwne figury, lecą słowa z offu, jakby zza szyby wygłaszane, wskakują niespodziewanie krótkie flesze pokazujące dziewczyny w nieco innym położeniu : nie jako cwaniary z pistoletami, ale zapłakane, stojące gdzieś w ciemności pod ścianą, siedzące nocą w zaułku... trudno powiedzieć, co jest prawdą, a co fikcją. Może cała ta ostatnia sekwencja ataku na siedzibę gangu, to jakiś wymysł ?

Nagroda za reżyserię w Wenecji, to nie w kij dmuchał historia Co się mogło na tyle spodobać w robocie Harmony'ego Korine'a ? Na moje oko, własnie ta z lekka oniryczna atmosfera, i wspomniana konwencja, w której rzeczywistośc ekranowa nie musi być koniecznie tym, czym wydaje się być.

Jesli będą powtarzać - będę Was namawiał do obejrzenia :]
      ciekaw jestem jak Wy zakwalifikujecie te wszystkie sprawy, a także - jak odczytacie tę formę i styl, co Waszym zdaniem tak mogło się spodobać w tym, jakże nowoczesnym, filmie szacownej publiczności na szacownym festiwalu w Wenecji :"]

Drwina z popkultury made in USA ? inteligentnie ukryta refleksja o współczesności ? prześwietlenie ducha młodego pokolenia czasów internetu i telewizji muzycznych ?

Bardzo ciekawy film. naprawdę warto obejrzeć :]
    • grek.grek 23:50 Stopklatka"Robocop" [1987] 10.11.22, 07:09
      To też był kiedyś hit VHS ;] I nawet kinowy.

a może jakaś melodia przyszłości także, wszak głównym bohaterem jest cyborg, złożony z mózgu wskrzeszonego policjanta, który zginął na służbie oraz cudów technologii militarnej. Dzięki takiemu połączeniu powstaje policjant nowej ery, zaprogramowany, skuteczny, a co najważniejsze : praworządny i zupełnie niepodatny na propozycje korupcyjne ;]

Co jednak, jeśli korupcja szerzy się tam, gdzie zlokalizowane jest centrum dowodzenia ? W przeciwieństwie do staromodnego gliny, ten nowy nie bardzo może działać przeciwko swoim twórcom. Przydałaby mu się pomoc kogoś, kto nie jest zobligowany ręcznym sterowaniem.

Niedawno pojawił się remake, ale z nimi zawsze trzeba ostrożnie, niby autorzy dysponują szeroką gamą możliwości, jakie daje dzisiejsza technologia filmowa, lecz równolegle, zazwyczaj, nie są w stanie skopiować atmosfery i stylu oryginalnych produkcji, paradoksalnie, na których korzyśc działa ten klimat retro i dość pocieszne - wobec współczesnych majstersztyków - efekty wizualne ;]

Reżyseruje Paul Verhoeven.
      grają : Peter Weller, Nancy Allen, Ronnie Cox, Miguel Ferrer.

Replay: środa, 23:45.
      • grek.grek 23:45 Stopklatka"Robocop" [1987] 16.11.22, 06:40
        Drugi listopadowy.

Kiedyś hit VHS i nawet kinowy.

a może jakaś melodia przyszłości także, wszak głównym bohaterem jest cyborg, złożony z mózgu wskrzeszonego policjanta, który zginął na służbie oraz cudów technologii militarnej. Dzięki takiemu połączeniu powstaje policjant nowej ery, zaprogramowany, skuteczny, a co najważniejsze : praworządny i zupełnie niepodatny na propozycje korupcyjne ;]

Co jednak, jeśli korupcja szerzy się tam, gdzie zlokalizowane jest centrum dowodzenia ? W przeciwieństwie do staromodnego gliny, ten nowy nie bardzo może działać przeciwko swoim twórcom. Przydałaby mu się pomoc kogoś, kto nie jest zobligowany ręcznym sterowaniem.

Niedawno pojawił się remake, ale z nimi zawsze trzeba ostrożnie, niby autorzy dysponują szeroką gamą możliwości, jakie daje dzisiejsza technologia filmowa, lecz równolegle, zazwyczaj, nie są w stanie skopiować atmosfery i stylu oryginalnych produkcji, paradoksalnie, na których korzyśc działa ten klimat retro i dość pocieszne - wobec współczesnych majstersztyków - efekty wizualne ;]

Reżyseruje Paul Verhoeven.
        grają : Peter Weller, Nancy Allen, Ronnie Cox, Miguel Ferrer.
    • grek.grek 0:15 TVP2 "Gunman" [2015] 10.11.22, 07:11
      Fabularny schemat : płatny zabójca wycofuje się z zawodu, a mafia chce go wyeliminować na dobre, więc wysyła za nim zespół cyngli i od tej pory panowie ścigają się po całym świecie, brzmi ryzykownie.

Obsada zaś, brzmi obiecująco : Sean Penn, Idris Elba, Javier Bardem, Ray Winstone.

Wg RT :
      16 % z 177 recenzji krytycznych, 31 % z 13,5 tys. opinii widzów.

Reżyseria : Pierre Morel.

Zatem : zupełny niewypał czy kino z ukrytym potencjałem, jakie docenia się po ćwierć wieku ? :]
    • grek.grek 0:15 Polsat "Across the Universe" [2007] 10.11.22, 07:15
      Musical z piosenkami Beatlesów, akcja umieszczona, a jakże, w latach 60-tych, a jej treścią jest podróż młodego Brytyjczyka do Ameryki, celem odnalezienia ojca; na miejscu bohater spotyka hippisów, w tle wojna w Wietnamie, rewolucja obyczajowa, walka o prawa mniejszości i inne składowe ikonograficznego portretu epoki Woodstock.

Oscar za kostiumy i muzyka The Beatles podobno w dużej dawce :]

akcja w latach 60-tych, a treść polega na tym, że młodzian z Anglii jedzie do Ameryki, aby poznać swojego ojca.

I wygląda na to, ze mu się to udaje, ale równie ważne jest dla niego spotkanie z amerykańską kontrkulturą tamtych czasów, czyli hipisami, pacyfizmem, protestami przeciw wojnie wietnamskiej, muzyką, walką o poszerzenie sfery wolności osobistej, oraz oczywiście poznaje dziewczynę, w której kocha się w wzajemnością, a los wystawia to uczucie na wiele prób.

Jim Sturgess & Evan Rachel Wood w głównych rolach.
    • grek.grek 1:55 Stopklatka "Pan Tadeusz" [1999] 10.11.22, 07:22
      Kino patriotyczne nocą :]

I kanoniczne w gatunku ekranizacji szkolnych lektur.

jak przystało na dzieło wieszcza, zabrali się za działanie czołowi zawodnicy w swojej wadze : Andrzej Wajda, Wojciech Kilar, Paweł Edelman, Allan Starski oraz kilka dziesiątek asów aktorstwa polskiego :]

Zapewne musiało się udać, choć dotąd nie miałem okazji z wykonaniem się zapoznać :]

A jak u Was, Czcigodni ?
      • grek.grek 10:50 Zoom TV "Pan Tadeusz" [1999] 11.11.22, 05:20
        Kino patriotyczne za dnia.

I kanoniczne w gatunku ekranizacji szkolnych lektur.

Jak przystało na dzieło wieszcza, zabrali się za działanie czołowi zawodnicy w swojej wadze : Andrzej Wajda, Wojciech Kilar, Paweł Edelman, Allan Starski oraz kilka dziesiątek asów aktorstwa polskiego :]

Zapewne musiało się udać, choć dotąd nie miałem okazji z wykonaniem się zapoznać :]

A jak u Was, Czcigodni ?
    • grek.grek 3:40 Kultura "Alias Maria" [2015] 10.11.22, 07:26
      Film argentyńsko-francusko-kolumbijskie.
      Kandydat do Oscara z ramienia tej trzeciej kinematografii.

Rzecz dzieje się w trakcie wojny domowej w Kolumbii : główna bohaterka, 13-latka, wraz z jednakowo nieletnimi trzema przyjaciółmi, otrzymuje od partyzantów antyrządowych zadanie wyprowadzenia z dżungli i przeniesienia do sąsiedniego miasta nowo narodzonego syna dowódcy oddziału.

Dziewczynka zapewne z coraz większym trudem i balansując na krawędzi zdemaskowania - ukrywa fakt, iż sama znajduje się w ciąży, ponieważ grozi to przymusową terminacją.

Reżyseria : Jose Luis Rugeles.

Mamy tutaj kino z akcją osadzoną podczas wojny domowej w Kolumbii, wszelako traktowanej jako okazja i podglebie do fikcyjnej historii dziewczynki-żołnierki, 13-latki zachodzącej w ciążę, ukrywającej ją przed otoczeniem, a w trakcie zleconej opieki nad niemowlęciem, dzieckiem ważnego wodza partyzantów, odkrywającej w sobie instynkt macierzyński, uruchamiający w niej determinację i poczucie najwyższej odpowiedzialności za siebie i swoją ciążę, będące dla niej motywacją i wehikułem do wyjścia z opresji dusznej dżungli, opresji wojennej zawieruchy do świata, by tam realizować prawdziwe powołanie, sens swojego istnienia, zapisany w urodzeniu i opiece nad swoim własnym dzieckiem.

Gdyby kilka słów więcej mogło się przydać do czegoś, służę zajadle :] :

11 od góry :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,174047197,174047197,Ojej_co_tu_wybrac_2022_9_vol_143_.html?s=7#p174063991
    • grek.grek 6:40 TV4 "Powrót do przyszłości 2" [1989] 11.11.22, 05:08
      Do boju! ;]

W cztery lata starszym oryginale rzecz była prosta i świeża : high school comedy umieszczona w typowym amerykańskim prowincjonalnym miasteczku; z elementami dramatycznymi, gdyż główny bohater uzyskuje dostęp do technologii przenoszenia się w czasie i wykorzystuje ją by poznać własnego przyszłego ojca, a następnie wpaść w kabałę teoretycznie uniemożliwiającą poznanie się jego rodziców, w efekcie zaś jego narodziny.

Musi zapobiec najgorszemu scenariuszowi, co też czyniąc ma za zadanie oprzeć się amorom ze strony swej przyszłej matki i połączyć jej losy z tym właściwym mężczyzną, niejako zatem działać wbrew kompleksowi Edypa, ale z żelaznym alibi w postaci ratowania nadziei na własne zaistnienie w świecie ;]

Owocem były ctery nominacje oscarowe [scenariusz, muzyka, dźwięk i efekty dźwiękowe], z wyróżnieniem w tej ostatniej.

Kiedyś kino jakże popularne i nawet mające swoisty kult, z uwagi na zręczne potraktowanie wątków science fiction, splecenie ich z historią obyczajowo-młodzieżową oraz licznie występujące nowoczesne, a nawet futurystyczne, gadżety etc.

Sequel przenosi bohaterów w czasie bezustannie : do przodu, w tył, znów do przodu, jeszcze raz w tył i tak w kółko, co może tworzyć wrażenie nadmiaru, nawet jeśli wydarzenia i dążenia mają sens, bywa nawet doniosły!

Sequele zwykle oferują powtórkę z zalet oryginału, podnosząc je do kwadratu albo sześcianu, co jednak zwykle nie daje odpowiedniego efektu, wszak uroda zawiera się w stosownych proporcjach, o czym już starożytni wiedzieli ;]

Reżyseria : Robert Zemeckis.

W niedzielę o 10:15 - replay.
      • grek.grek 10:15 TV4 "Powrót do przyszłości 2" [1989] 13.11.22, 05:10
        Replay i druga okazja!

W cztery lata starszym oryginale rzecz była prosta i świeża : high school comedy umieszczona w typowym amerykańskim prowincjonalnym miasteczku; z elementami dramatycznymi, gdyż główny bohater uzyskuje dostęp do technologii przenoszenia się w czasie i wykorzystuje ją by poznać własnego przyszłego ojca, a następnie wpaść w kabałę teoretycznie uniemożliwiającą poznanie się jego rodziców, w efekcie zaś jego narodziny.

Musi zapobiec najgorszemu scenariuszowi, co też czyniąc ma za zadanie oprzeć się amorom ze strony swej przyszłej matki i połączyć jej losy z tym właściwym mężczyzną, niejako zatem działać wbrew kompleksowi Edypa, ale z żelaznym alibi w postaci ratowania nadziei na własne zaistnienie w świecie ;]

Owocem były ctery nominacje oscarowe [scenariusz, muzyka, dźwięk i efekty dźwiękowe], z wyróżnieniem w tej ostatniej.

Kiedyś kino jakże popularne i nawet mające swoisty kult, z uwagi na zręczne potraktowanie wątków science fiction, splecenie ich z historią obyczajowo-młodzieżową oraz licznie występujące nowoczesne, a nawet futurystyczne, gadżety etc.

Sequel przenosi bohaterów w czasie bezustannie : do przodu, w tył, znów do przodu, jeszcze raz w tył i tak w kółko, co może tworzyć wrażenie nadmiaru, nawet jeśli wydarzenia i dążenia mają sens, bywa nawet doniosły!

Sequele zwykle oferują powtórkę z zalet oryginału, podnosząc je do kwadratu albo sześcianu, co jednak zwykle nie daje odpowiedniego efektu, wszak uroda zawiera się w stosownych proporcjach, o czym już starożytni wiedzieli ;]

Reżyseria : Robert Zemeckis.
    • grek.grek 8:55 TV4 "Hobbit. Pustkowie Smauga" [2013] 11.11.22, 05:11
      "Największe atrakcje tego filmu są dwie - Richard Armitage jako Thorin - król krasnoludów i Aiden Turner (Poldark!) jako Kili :)"

Mania

:]

A pan Benedict Cumberbatch, głosem swym obecny, jako inteligentny, elokwentny, stylowy Smok tytułowy ? ;]

Do tego, jak zwykle [jakże łatwo przyzwyczaić się do arcywybornie stworzonego świata filmowego, tak dalece, by uznawać go za oczywistość !] : hobbity, krasnoludy, elfy i gandalfy pod kierownictwem Petera Jacksona podróżują w ważnym celu, pojedynkują się, ganiają się ze stworami o których się fizjologom nie śniło i do tego bonusowa seria efektów specjalnych wprowadzających kino na kolejne szczeble technologicznego postępu w XXI wieku :]

Druga okazja: w niedzielę o 20:00.
      • grek.grek 20:00 TV4 "Hobbit. Pustkowie Smauga" [2013] 13.11.22, 06:04
        "Największe atrakcje tego filmu są dwie - Richard Armitage jako Thorin - król krasnoludów i Aiden Turner (Poldark!) jako Kili :)"

Mania

:]

A pan Benedict Cumberbatch, głosem swym obecny, jako inteligentny, elokwentny, stylowy Smok tytułowy ? ;]

Do tego, jak zwykle [jakże łatwo przyzwyczaić się do arcywybornie stworzonego świata filmowego, tak dalece, by uznawać go za oczywistość !] : hobbity, krasnoludy, elfy i gandalfy pod kierownictwem Petera Jacksona podróżują w ważnym celu, pojedynkują się, ganiają się ze stworami o których się fizjologom nie śniło i do tego bonusowa seria efektów specjalnych wprowadzających kino na kolejne szczeble technologicznego postępu w XXI wieku :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka