cze67 11.11.04, 22:08 Gajos za rolę Cześnika powinien dostać Oscara. Taką mam koncepcję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
es_el Re: "Zemsta" Wajdy 11.11.04, 23:03 moja koncepcja jest zblizona powinien dostac oskara za caloksztalt Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: "Zemsta" Wajdy 12.11.04, 01:01 niestety urodzil sie w niewlasciwym kraju :/ Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: "Zemsta" Wajdy 12.11.04, 10:49 mnie draznila muzyka, zbyt zalatywalo polonezem z Pana Tadeusza, Kilar kopiowal sam siebie czy jak? a Rafal Krolikowski gral zbyt nowoczesnie... cala reszta swietna, z tym ze na pierwszym planie tym razem Seweryn... za nim zaraz Gajos.... Odpowiedz Link Zgłoś
konya98 Re: "Zemsta" Wajdy 12.11.04, 12:06 A mnie rola Polańskiego tez sie podobala. Oczywiscie Gajos i Seweryn na topie ale Polanski mile mnie zaskoczyl. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: "Zemsta" Wajdy 12.11.04, 12:09 Polanski nie szarzowal (co niestety czesto zdarza sie przy postaci Papkina), choc troche za malo bylo w nim bufona a za duzo biednego, pozalowania godnego i nieszczesliwego czlowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: "Zemsta" Wajdy IP: *.acn.waw.pl 12.11.04, 12:21 Bardzo mi sie podobali wszyscy trzej. Figura i Olbrychski tez. Olbrychskiego probujacego sie szabelka odczytalam jako perskie oko do widza.Co by bylo z Kmicicem gdyby mial mniej szczescia w zyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: "Zemsta" Wajdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 20:25 a mnie ten film znudzil, sama Zemsta to literatura z tych co to trzeba przeczytac w szkole, ale czy ten film cos nowego wnosi do szkolnej interpretacji sztuki Fredry? Czlowiek z marmuru, Popioly i pare innych filmow Wajdy to dziela wibytne, Zemsta jest tylko poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: "Zemsta" Wajdy 12.11.04, 23:43 Gość portalu: ewa napisał(a): > a mnie ten film znudzil, sama Zemsta to literatura z tych co to trzeba > przeczytac w szkole, ale czy ten film cos nowego wnosi do szkolnej > interpretacji sztuki Fredry? Pewnie nic, ale mi się np. przyjemnie oglądało. Czlowiek z marmuru, Popioly i pare innych filmow > Wajdy to dziela wibytne, Zemsta jest tylko poprawna. Tak, tylko tutaj reżyser był ograniczony scenariuszem, pardon, sztuką Fredry. Niczego niezwykłego się tu już chyba nie wymodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
otto_1 Re: "Zemsta" Wajdy 12.11.04, 23:46 No niewiele wnosi. Dla mnie też był nieco nużący. Wydaje mi się, że jedną zprzyczyn mogłobyć zbytnie trzymanie się rytmu Fredrowskiego wiersza, przez co właściwie każdy dialog brzmiał podobnie. Aktorzy starali się, ale wszystko było jakies takie zagonione. Gdyby czasem ktoś zwolnił, zrobił pauzę - byłoby ciekawiej. Myślę, że to bardziej wina razysera, niż aktorów. Gajos bardzo dobry, pozostali też poza parą 'młodych'. Odpowiedz Link Zgłoś