grek.grek * 2:45 TVN "Grzesznica" [2017] 4 / 8 04.08.23, 05:49 Interesujący serial amerykański. Niegdyś zacząłem oglądać via CTv, ale dotarłem tylko do połowy, straciłem jeden odcinek i drugą część pozostawiłem do uzupełnienia na lepsze czasy ;] Może własnie nadeszły ? TVN pokazuje w dwuodcinkowych zestawach, bardzo roztropny wariant, wg mnie. Scenariusz oparto na powieści Petry Hammesfahr. W roli showrunnera Derek Simonds. Grają : Jessica Biel, Bill Pullman, Christopher Abbott. Pozwolę sobie zacytować samo wprowadzenie w główny wątek, ulegajacy później wielu rozgałęzieniom, rozwijający się zresztą w towarzystwie kilku innych, wzmacniających wyrazistość postaw i zachowań konkretnych bohaterów. Zatem : w introdukcji widzimy 30-letnią Corę [Jessica Biel]. Żona mężowi, matka małemu dziecku, synowa rodzicom męża, z którymi mieszkają i wspólnie prowadzą rodzinnę firmę, chyba meblarską - na oko : kobieta spełniająca się w swoim modelu życia. Normalne życie : praca, posiłki, wychowanie dziecka, wieczorem łóżkowa gimnastyka, rozmowy... ale coś nie gra na tym obrazku. I tym czymś jest wyraz twarzy i mowa ciała Cory. Tak jakby zapadła w zamyślenia, jakby stawała się nieobecna. I oto następuje moment krytyczny. Dzień jest letni, słoneczny, państwo idą na miejską plażę. Najpierw Cora wypływa daleko poza ograniczenia kąpieliska. Jakby chciała na pełne morze się wyrwać. Kiedy wraca, a mąż pyta, dlaczego wypuściła się tak daleko, ona mu odpowiada : "Bo tam miałam trochę spokoju". Na kocu parę metrów od nich siedzi czworo młodych ludzi, dwie pary. Blondynka i jej kolega obciskują się niedwuznacznie, a w pewnym momencie ona puszcza muzykę, piosenkę, mówiąc że to utwór kapeli w której jej chłopak się udziela. Cora słucha tego, patrzy, i coś w niej wzbiera dyskretnie. Nagle wstaje, bierze za nożyk do obierania jabłek i rzuca się na tego chłopaka. Jest bardzo agresywna. Zadaje mu siedem ciosów tym nożem. Pełno krwi. Chaos. Panika. Wrzaski. Mąz obezwładnia żonę. Inni plażowicze wzywają karetkę, niosą pomoc chłopakowi, ale jegomośc umiera jeszcze przed przyjazdem medyków. Szok ! Co się stało ? Przypomina to zabójstwo z "Obcego" Camusa. Policja aresztuje Corę, dowody są aż nazbyt oczywiste, świadków od metra. Badania wykazują, że jest poczytalna, zdaje sobie sprawę z tego co zrobiła, nie brała żadnych narkotyków. Zatem : dlaczego ? Co się stało ? Ona sama mówi tylko : "To ta piosenka...", czyli dokładnie jak Meursault : "Słońce mnie oślepiło". Z ramienia policji sprawę prowadzi dwóch śledczych, z których tym głównym jest AMbrose [Bill Pullman]. Dociekliwy, opanowany, racjonalny, z bystrym spojrzeniem. Prywatnie pasjonat ornitologii, z problemami małzeńskimi, razem z żoną chodzą na terapię i próbują zwalczyć kryzys we wzajemnych relacjach, które na oko nie wyglądają tak znowu strasznie. Odcinki 1-4 miałem okoliczność zrelacjonować [9 od góry] : forum.gazeta.pl/forum/w,14,168909782,168909782,Ojej_co_tu_wybrac_2019_11_vol_109_.html?s=4#p168975452 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 2:55 TVN "Grzesznica" [2017] 5 / 8 07.08.23, 06:26 Interesujący serial amerykański. Niegdyś zacząłem oglądać via CTv, ale dotarłem tylko do połowy, straciłem jeden odcinek i drugą część pozostawiłem do uzupełnienia na lepsze czasy ;] Może własnie nadeszły ? TVN pokazuje w dwuodcinkowych zestawach, bardzo roztropny wariant, wg mnie. Scenariusz oparto na powieści Petry Hammesfahr. W roli showrunnera Derek Simonds. Grają : Jessica Biel, Bill Pullman, Christopher Abbott. Pozwolę sobie zacytować samo wprowadzenie w główny wątek, ulegajacy później wielu rozgałęzieniom, rozwijający się zresztą w towarzystwie kilku innych, wzmacniających wyrazistość postaw i zachowań konkretnych bohaterów. Zatem : w introdukcji widzimy 30-letnią Corę [Jessica Biel]. Żona mężowi, matka małemu dziecku, synowa rodzicom męża, z którymi mieszkają i wspólnie prowadzą rodzinnę firmę, chyba meblarską - na oko : kobieta spełniająca się w swoim modelu życia. Normalne życie : praca, posiłki, wychowanie dziecka, wieczorem łóżkowa gimnastyka, rozmowy... ale coś nie gra na tym obrazku. I tym czymś jest wyraz twarzy i mowa ciała Cory. Tak jakby zapadła w zamyślenia, jakby stawała się nieobecna. I oto następuje moment krytyczny. Dzień jest letni, słoneczny, państwo idą na miejską plażę. Najpierw Cora wypływa daleko poza ograniczenia kąpieliska. Jakby chciała na pełne morze się wyrwać. Kiedy wraca, a mąż pyta, dlaczego wypuściła się tak daleko, ona mu odpowiada : "Bo tam miałam trochę spokoju". Na kocu parę metrów od nich siedzi czworo młodych ludzi, dwie pary. Blondynka i jej kolega obciskują się niedwuznacznie, a w pewnym momencie ona puszcza muzykę, piosenkę, mówiąc że to utwór kapeli w której jej chłopak się udziela. Cora słucha tego, patrzy, i coś w niej wzbiera dyskretnie. Nagle wstaje, bierze za nożyk do obierania jabłek i rzuca się na tego chłopaka. Jest bardzo agresywna. Zadaje mu siedem ciosów tym nożem. Pełno krwi. Chaos. Panika. Wrzaski. Mąz obezwładnia żonę. Inni plażowicze wzywają karetkę, niosą pomoc chłopakowi, ale jegomośc umiera jeszcze przed przyjazdem medyków. Szok ! Co się stało ? Przypomina to zabójstwo z "Obcego" Camusa. Policja aresztuje Corę, dowody są aż nazbyt oczywiste, świadków od metra. Badania wykazują, że jest poczytalna, zdaje sobie sprawę z tego co zrobiła, nie brała żadnych narkotyków. Zatem : dlaczego ? Co się stało ? Ona sama mówi tylko : "To ta piosenka...", czyli dokładnie jak Meursault : "Słońce mnie oślepiło". Z ramienia policji sprawę prowadzi dwóch śledczych, z których tym głównym jest AMbrose [Bill Pullman]. Dociekliwy, opanowany, racjonalny, z bystrym spojrzeniem. Prywatnie pasjonat ornitologii, z problemami małzeńskimi, razem z żoną chodzą na terapię i próbują zwalczyć kryzys we wzajemnych relacjach, które na oko nie wyglądają tak znowu strasznie. Odcinki 1-4 miałem okoliczność zrelacjonować [9 od góry] : forum.gazeta.pl/forum/w,14,168909782,168909782,Ojej_co_tu_wybrac_2019_11_vol_109_.html?s=4#p168975452 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 1:40 TVN "Grzesznica" [2017] 5 / 8 11.08.23, 06:11 Interesujący serial amerykański. Niegdyś zacząłem oglądać via CTv, ale dotarłem tylko do połowy, straciłem jeden odcinek i drugą część pozostawiłem do uzupełnienia na lepsze czasy ;] Może własnie nadeszły ? TVN pokazuje w dwuodcinkowych zestawach, bardzo roztropny wariant, wg mnie. Scenariusz oparto na powieści Petry Hammesfahr. W roli showrunnera Derek Simonds. Grają : Jessica Biel, Bill Pullman, Christopher Abbott. Pozwolę sobie zacytować samo wprowadzenie w główny wątek, ulegajacy później wielu rozgałęzieniom, rozwijający się zresztą w towarzystwie kilku innych, wzmacniających wyrazistość postaw i zachowań konkretnych bohaterów. Zatem : w introdukcji widzimy 30-letnią Corę [Jessica Biel]. Żona mężowi, matka małemu dziecku, synowa rodzicom męża, z którymi mieszkają i wspólnie prowadzą rodzinnę firmę, chyba meblarską - na oko : kobieta spełniająca się w swoim modelu życia. Normalne życie : praca, posiłki, wychowanie dziecka, wieczorem łóżkowa gimnastyka, rozmowy... ale coś nie gra na tym obrazku. I tym czymś jest wyraz twarzy i mowa ciała Cory. Tak jakby zapadła w zamyślenia, jakby stawała się nieobecna. I oto następuje moment krytyczny. Dzień jest letni, słoneczny, państwo idą na miejską plażę. Najpierw Cora wypływa daleko poza ograniczenia kąpieliska. Jakby chciała na pełne morze się wyrwać. Kiedy wraca, a mąż pyta, dlaczego wypuściła się tak daleko, ona mu odpowiada : "Bo tam miałam trochę spokoju". Na kocu parę metrów od nich siedzi czworo młodych ludzi, dwie pary. Blondynka i jej kolega obciskują się niedwuznacznie, a w pewnym momencie ona puszcza muzykę, piosenkę, mówiąc że to utwór kapeli w której jej chłopak się udziela. Cora słucha tego, patrzy, i coś w niej wzbiera dyskretnie. Nagle wstaje, bierze za nożyk do obierania jabłek i rzuca się na tego chłopaka. Jest bardzo agresywna. Zadaje mu siedem ciosów tym nożem. Pełno krwi. Chaos. Panika. Wrzaski. Mąz obezwładnia żonę. Inni plażowicze wzywają karetkę, niosą pomoc chłopakowi, ale jegomośc umiera jeszcze przed przyjazdem medyków. Szok ! Co się stało ? Przypomina to zabójstwo z "Obcego" Camusa. Policja aresztuje Corę, dowody są aż nazbyt oczywiste, świadków od metra. Badania wykazują, że jest poczytalna, zdaje sobie sprawę z tego co zrobiła, nie brała żadnych narkotyków. Zatem : dlaczego ? Co się stało ? Ona sama mówi tylko : "To ta piosenka...", czyli dokładnie jak Meursault : "Słońce mnie oślepiło". Z ramienia policji sprawę prowadzi dwóch śledczych, z których tym głównym jest AMbrose [Bill Pullman]. Dociekliwy, opanowany, racjonalny, z bystrym spojrzeniem. Prywatnie pasjonat ornitologii, z problemami małzeńskimi, razem z żoną chodzą na terapię i próbują zwalczyć kryzys we wzajemnych relacjach, które na oko nie wyglądają tak znowu strasznie. Odcinki 1-4 miałem okoliczność zrelacjonować [9 od góry] : forum.gazeta.pl/forum/w,14,168909782,168909782,Ojej_co_tu_wybrac_2019_11_vol_109_.html?s=4#p168975452 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 2:25 TVN "Grzesznica" [2017] 6 / 8 14.08.23, 06:03 Interesujący serial amerykański. Niegdyś zacząłem oglądać via CTv, ale dotarłem tylko do połowy, straciłem jeden odcinek i drugą część pozostawiłem do uzupełnienia na lepsze czasy ;] Może własnie nadeszły ? TVN pokazuje w dwuodcinkowych zestawach, bardzo roztropny wariant, wg mnie. Scenariusz oparto na powieści Petry Hammesfahr. W roli showrunnera Derek Simonds. Grają : Jessica Biel, Bill Pullman, Christopher Abbott. Pozwolę sobie zacytować samo wprowadzenie w główny wątek, ulegajacy później wielu rozgałęzieniom, rozwijający się zresztą w towarzystwie kilku innych, wzmacniających wyrazistość postaw i zachowań konkretnych bohaterów. Zatem : w introdukcji widzimy 30-letnią Corę [Jessica Biel]. Żona mężowi, matka małemu dziecku, synowa rodzicom męża, z którymi mieszkają i wspólnie prowadzą rodzinnę firmę, chyba meblarską - na oko : kobieta spełniająca się w swoim modelu życia. Normalne życie : praca, posiłki, wychowanie dziecka, wieczorem łóżkowa gimnastyka, rozmowy... ale coś nie gra na tym obrazku. I tym czymś jest wyraz twarzy i mowa ciała Cory. Tak jakby zapadła w zamyślenia, jakby stawała się nieobecna. I oto następuje moment krytyczny. Dzień jest letni, słoneczny, państwo idą na miejską plażę. Najpierw Cora wypływa daleko poza ograniczenia kąpieliska. Jakby chciała na pełne morze się wyrwać. Kiedy wraca, a mąż pyta, dlaczego wypuściła się tak daleko, ona mu odpowiada : "Bo tam miałam trochę spokoju". Na kocu parę metrów od nich siedzi czworo młodych ludzi, dwie pary. Blondynka i jej kolega obciskują się niedwuznacznie, a w pewnym momencie ona puszcza muzykę, piosenkę, mówiąc że to utwór kapeli w której jej chłopak się udziela. Cora słucha tego, patrzy, i coś w niej wzbiera dyskretnie. Nagle wstaje, bierze za nożyk do obierania jabłek i rzuca się na tego chłopaka. Jest bardzo agresywna. Zadaje mu siedem ciosów tym nożem. Pełno krwi. Chaos. Panika. Wrzaski. Mąz obezwładnia żonę. Inni plażowicze wzywają karetkę, niosą pomoc chłopakowi, ale jegomośc umiera jeszcze przed przyjazdem medyków. Szok ! Co się stało ? Przypomina to zabójstwo z "Obcego" Camusa. Policja aresztuje Corę, dowody są aż nazbyt oczywiste, świadków od metra. Badania wykazują, że jest poczytalna, zdaje sobie sprawę z tego co zrobiła, nie brała żadnych narkotyków. Zatem : dlaczego ? Co się stało ? Ona sama mówi tylko : "To ta piosenka...", czyli dokładnie jak Meursault : "Słońce mnie oślepiło". Z ramienia policji sprawę prowadzi dwóch śledczych, z których tym głównym jest AMbrose [Bill Pullman]. Dociekliwy, opanowany, racjonalny, z bystrym spojrzeniem. Prywatnie pasjonat ornitologii, z problemami małzeńskimi, razem z żoną chodzą na terapię i próbują zwalczyć kryzys we wzajemnych relacjach, które na oko nie wyglądają tak znowu strasznie. Odcinki 1-4 miałem okoliczność zrelacjonować [9 od góry] : forum.gazeta.pl/forum/w,14,168909782,168909782,Ojej_co_tu_wybrac_2019_11_vol_109_.html?s=4#p168975452 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 1:25 TVN "Grzesznica" [2017] 7 / 8 21.08.23, 06:12 Interesujący serial amerykański. Niegdyś zacząłem oglądać via CTv, ale dotarłem tylko do połowy, straciłem jeden odcinek i drugą część pozostawiłem do uzupełnienia na lepsze czasy ;] Może własnie nadeszły ? TVN pokazuje w dwuodcinkowych zestawach, bardzo roztropny wariant, wg mnie. Scenariusz oparto na powieści Petry Hammesfahr. W roli showrunnera Derek Simonds. Grają : Jessica Biel, Bill Pullman, Christopher Abbott. Pozwolę sobie zacytować samo wprowadzenie w główny wątek, ulegajacy później wielu rozgałęzieniom, rozwijający się zresztą w towarzystwie kilku innych, wzmacniających wyrazistość postaw i zachowań konkretnych bohaterów. Zatem : w introdukcji widzimy 30-letnią Corę [Jessica Biel]. Żona mężowi, matka małemu dziecku, synowa rodzicom męża, z którymi mieszkają i wspólnie prowadzą rodzinnę firmę, chyba meblarską - na oko : kobieta spełniająca się w swoim modelu życia. Normalne życie : praca, posiłki, wychowanie dziecka, wieczorem łóżkowa gimnastyka, rozmowy... ale coś nie gra na tym obrazku. I tym czymś jest wyraz twarzy i mowa ciała Cory. Tak jakby zapadła w zamyślenia, jakby stawała się nieobecna. I oto następuje moment krytyczny. Dzień jest letni, słoneczny, państwo idą na miejską plażę. Najpierw Cora wypływa daleko poza ograniczenia kąpieliska. Jakby chciała na pełne morze się wyrwać. Kiedy wraca, a mąż pyta, dlaczego wypuściła się tak daleko, ona mu odpowiada : "Bo tam miałam trochę spokoju". Na kocu parę metrów od nich siedzi czworo młodych ludzi, dwie pary. Blondynka i jej kolega obciskują się niedwuznacznie, a w pewnym momencie ona puszcza muzykę, piosenkę, mówiąc że to utwór kapeli w której jej chłopak się udziela. Cora słucha tego, patrzy, i coś w niej wzbiera dyskretnie. Nagle wstaje, bierze za nożyk do obierania jabłek i rzuca się na tego chłopaka. Jest bardzo agresywna. Zadaje mu siedem ciosów tym nożem. Pełno krwi. Chaos. Panika. Wrzaski. Mąz obezwładnia żonę. Inni plażowicze wzywają karetkę, niosą pomoc chłopakowi, ale jegomośc umiera jeszcze przed przyjazdem medyków. Szok ! Co się stało ? Przypomina to zabójstwo z "Obcego" Camusa. Policja aresztuje Corę, dowody są aż nazbyt oczywiste, świadków od metra. Badania wykazują, że jest poczytalna, zdaje sobie sprawę z tego co zrobiła, nie brała żadnych narkotyków. Zatem : dlaczego ? Co się stało ? Ona sama mówi tylko : "To ta piosenka...", czyli dokładnie jak Meursault : "Słońce mnie oślepiło". Z ramienia policji sprawę prowadzi dwóch śledczych, z których tym głównym jest AMbrose [Bill Pullman]. Dociekliwy, opanowany, racjonalny, z bystrym spojrzeniem. Prywatnie pasjonat ornitologii, z problemami małzeńskimi, razem z żoną chodzą na terapię i próbują zwalczyć kryzys we wzajemnych relacjach, które na oko nie wyglądają tak znowu strasznie. Odcinki 1-4 miałem okoliczność zrelacjonować [9 od góry] : forum.gazeta.pl/forum/w,14,168909782,168909782,Ojej_co_tu_wybrac_2019_11_vol_109_.html?s=4#p168975452 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 7:15 Fokus TV "Sąsiedzi" [1982] 05.08.23, 05:10 Do boju w sobotę! :] Serial animowany i już kultowy:] Dwóch panów, a może są jednak braćmi?, w końcu oryginalny tytuł brzmi "Pat i Mat", więc nie wyjaśnia zasady ich relacji; ci dwaj panowie potrafią wywrócić własne domy, a także zrujnować kawał otoczenia, nie mówiąc o własnym zdrowiu, żeby zrealizować jakiś prosty plan naprawczy albo wykonawczy, używają bowiem w tym celu metod zupełnie karkołomnych i momentami groteskowych; wszelako, widzę w tym serialu bardzo pozytywne przesłanie!, wyjaśnię z jakich powodów: po pierwsze - proszę zwrócić uwagę, oni ze sobą ściśle współpracują!, po drugie - mają multum pomysłów, nie zawsze szczęśliwych, zwykle w skandalicznie fatalny sposób wprowadzanych w czyn, ale głowy pracują!, po trzecie - są kreatywni!, po czwarte - nie obrażają się na siebie, nie zwalają winy za kolejne niepowodzenia jeden na drugiego, po piąte - są wytrwali, nie poddają się, nie zrażają, wciąż szukają drogi do przeprowadzenia swych zamiarów! Czyż nie mamy więc tutaj wręcz edukacyjnego serialu dla dzieci i młodzieży? :] No i ta muzyka czerpiąca z czeskich motywów ludowych! Kapitalna. Fokus TV pokazuje od razu cały bazylion odcinków, więc można się w "Sąsiadach" zupełnie zatracić. Czeska telewizja pokazuje również nowe odcinki, ale, moim zdaniem, nie mają one już ani odrobiny werwy, wdzięku i stylu oryginalnych serii, niezawodnie z powodu zmiany bandery na chińską i oddania steru ludziom nowym, zdecydowanie mniej finezyjnym od Pata i Mata;] Reżyseria: Lubomír Beneš. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 7:15 Fokus TV "Sąsiedzi" [1982] 06.08.23, 05:18 Do boju w niedzielę! :] Serial animowany i już kultowy:] Dwóch panów, a może są jednak braćmi?, w końcu oryginalny tytuł brzmi "Pat i Mat", więc nie wyjaśnia zasady ich relacji; ci dwaj panowie potrafią wywrócić własne domy, a także zrujnować kawał otoczenia, nie mówiąc o własnym zdrowiu, żeby zrealizować jakiś prosty plan naprawczy albo wykonawczy, używają bowiem w tym celu metod zupełnie karkołomnych i momentami groteskowych; wszelako, widzę w tym serialu bardzo pozytywne przesłanie!, wyjaśnię z jakich powodów: po pierwsze - proszę zwrócić uwagę, oni ze sobą ściśle współpracują!, po drugie - mają multum pomysłów, nie zawsze szczęśliwych, zwykle w skandalicznie fatalny sposób wprowadzanych w czyn, ale głowy pracują!, po trzecie - są kreatywni!, po czwarte - nie obrażają się na siebie, nie zwalają winy za kolejne niepowodzenia jeden na drugiego, po piąte - są wytrwali, nie poddają się, nie zrażają, wciąż szukają drogi do przeprowadzenia swych zamiarów! Czyż nie mamy więc tutaj wręcz edukacyjnego serialu dla dzieci i młodzieży? :] No i ta muzyka czerpiąca z czeskich motywów ludowych! Kapitalna. Fokus TV pokazuje od razu cały bazylion odcinków, więc można się w "Sąsiadach" zupełnie zatracić. Czeska telewizja pokazuje również nowe odcinki, ale, moim zdaniem, nie mają one już ani odrobiny werwy, wdzięku i stylu oryginalnych serii, niezawodnie z powodu zmiany bandery na chińską i oddania steru ludziom nowym, zdecydowanie mniej finezyjnym od Pata i Mata;] Reżyseria: Lubomír Beneš. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 7:15 Fokus TV "Sąsiedzi" [1982] 12.08.23, 05:01 Do boju w sobotę! :] Serial animowany i już kultowy:] Dwóch panów, a może są jednak braćmi?, w końcu oryginalny tytuł brzmi "Pat i Mat", więc nie wyjaśnia zasady ich relacji; ci dwaj panowie potrafią wywrócić własne domy, a także zrujnować kawał otoczenia, nie mówiąc o własnym zdrowiu, żeby zrealizować jakiś prosty plan naprawczy albo wykonawczy, używają bowiem w tym celu metod zupełnie karkołomnych i momentami groteskowych; wszelako, widzę w tym serialu bardzo pozytywne przesłanie!, wyjaśnię z jakich powodów: po pierwsze - proszę zwrócić uwagę, oni ze sobą ściśle współpracują!, po drugie - mają multum pomysłów, nie zawsze szczęśliwych, zwykle w skandalicznie fatalny sposób wprowadzanych w czyn, ale głowy pracują!, po trzecie - są kreatywni!, po czwarte - nie obrażają się na siebie, nie zwalają winy za kolejne niepowodzenia jeden na drugiego, po piąte - są wytrwali, nie poddają się, nie zrażają, wciąż szukają drogi do przeprowadzenia swych zamiarów! Czyż nie mamy więc tutaj wręcz edukacyjnego serialu dla dzieci i młodzieży? :] No i ta muzyka czerpiąca z czeskich motywów ludowych! Kapitalna. Fokus TV pokazuje od razu cały bazylion odcinków, więc można się w "Sąsiadach" zupełnie zatracić. Czeska telewizja pokazuje również nowe odcinki, ale, moim zdaniem, nie mają one już ani odrobiny werwy, wdzięku i stylu oryginalnych serii, niezawodnie z powodu zmiany bandery na chińską i oddania steru ludziom nowym, zdecydowanie mniej finezyjnym od Pata i Mata;] Reżyseria: Lubomír Beneš. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 7:15 Fokus TV "Sąsiedzi" [1982] 13.08.23, 04:57 Do boju w niedzielę! :] Serial animowany i już kultowy:] Dwóch panów, a może są jednak braćmi?, w końcu oryginalny tytuł brzmi "Pat i Mat", więc nie wyjaśnia zasady ich relacji; ci dwaj panowie potrafią wywrócić własne domy, a także zrujnować kawał otoczenia, nie mówiąc o własnym zdrowiu, żeby zrealizować jakiś prosty plan naprawczy albo wykonawczy, używają bowiem w tym celu metod zupełnie karkołomnych i momentami groteskowych; wszelako, widzę w tym serialu bardzo pozytywne przesłanie!, wyjaśnię z jakich powodów: po pierwsze - proszę zwrócić uwagę, oni ze sobą ściśle współpracują!, po drugie - mają multum pomysłów, nie zawsze szczęśliwych, zwykle w skandalicznie fatalny sposób wprowadzanych w czyn, ale głowy pracują!, po trzecie - są kreatywni!, po czwarte - nie obrażają się na siebie, nie zwalają winy za kolejne niepowodzenia jeden na drugiego, po piąte - są wytrwali, nie poddają się, nie zrażają, wciąż szukają drogi do przeprowadzenia swych zamiarów! Czyż nie mamy więc tutaj wręcz edukacyjnego serialu dla dzieci i młodzieży? :] No i ta muzyka czerpiąca z czeskich motywów ludowych! Kapitalna. Fokus TV pokazuje od razu cały bazylion odcinków, więc można się w "Sąsiadach" zupełnie zatracić. Czeska telewizja pokazuje również nowe odcinki, ale, moim zdaniem, nie mają one już ani odrobiny werwy, wdzięku i stylu oryginalnych serii, niezawodnie z powodu zmiany bandery na chińską i oddania steru ludziom nowym, zdecydowanie mniej finezyjnym od Pata i Mata;] Reżyseria: Lubomír Beneš. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 7:15 Fokus TV "Sąsiedzi" [1982] 19.08.23, 05:13 Do boju w sobotę! :] Serial animowany i już kultowy:] Dwóch panów, a może są jednak braćmi?, w końcu oryginalny tytuł brzmi "Pat i Mat", więc nie wyjaśnia zasady ich relacji; ci dwaj panowie potrafią wywrócić własne domy, a także zrujnować kawał otoczenia, nie mówiąc o własnym zdrowiu, żeby zrealizować jakiś prosty plan naprawczy albo wykonawczy, używają bowiem w tym celu metod zupełnie karkołomnych i momentami groteskowych; wszelako, widzę w tym serialu bardzo pozytywne przesłanie!, wyjaśnię z jakich powodów: po pierwsze - proszę zwrócić uwagę, oni ze sobą ściśle współpracują!, po drugie - mają multum pomysłów, nie zawsze szczęśliwych, zwykle w skandalicznie fatalny sposób wprowadzanych w czyn, ale głowy pracują!, po trzecie - są kreatywni!, po czwarte - nie obrażają się na siebie, nie zwalają winy za kolejne niepowodzenia jeden na drugiego, po piąte - są wytrwali, nie poddają się, nie zrażają, wciąż szukają drogi do przeprowadzenia swych zamiarów! Czyż nie mamy więc tutaj wręcz edukacyjnego serialu dla dzieci i młodzieży? :] No i ta muzyka czerpiąca z czeskich motywów ludowych! Kapitalna. Fokus TV pokazuje od razu cały bazylion odcinków, więc można się w "Sąsiadach" zupełnie zatracić. Czeska telewizja pokazuje również nowe odcinki, ale, moim zdaniem, nie mają one już ani odrobiny werwy, wdzięku i stylu oryginalnych serii, niezawodnie z powodu zmiany bandery na chińską i oddania steru ludziom nowym, zdecydowanie mniej finezyjnym od Pata i Mata;] Reżyseria: Lubomír Beneš. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 7:15 Fokus TV "Sąsiedzi" [1982] 20.08.23, 04:36 Do boju w niedzielę! :] Serial animowany i już kultowy:] Dwóch panów, a może są jednak braćmi?, w końcu oryginalny tytuł brzmi "Pat i Mat", więc nie wyjaśnia zasady ich relacji; ci dwaj panowie potrafią wywrócić własne domy, a także zrujnować kawał otoczenia, nie mówiąc o własnym zdrowiu, żeby zrealizować jakiś prosty plan naprawczy albo wykonawczy, używają bowiem w tym celu metod zupełnie karkołomnych i momentami groteskowych; wszelako, widzę w tym serialu bardzo pozytywne przesłanie!, wyjaśnię z jakich powodów: po pierwsze - proszę zwrócić uwagę, oni ze sobą ściśle współpracują!, po drugie - mają multum pomysłów, nie zawsze szczęśliwych, zwykle w skandalicznie fatalny sposób wprowadzanych w czyn, ale głowy pracują!, po trzecie - są kreatywni!, po czwarte - nie obrażają się na siebie, nie zwalają winy za kolejne niepowodzenia jeden na drugiego, po piąte - są wytrwali, nie poddają się, nie zrażają, wciąż szukają drogi do przeprowadzenia swych zamiarów! Czyż nie mamy więc tutaj wręcz edukacyjnego serialu dla dzieci i młodzieży? :] No i ta muzyka czerpiąca z czeskich motywów ludowych! Kapitalna. Fokus TV pokazuje od razu cały bazylion odcinków, więc można się w "Sąsiadach" zupełnie zatracić. Czeska telewizja pokazuje również nowe odcinki, ale, moim zdaniem, nie mają one już ani odrobiny werwy, wdzięku i stylu oryginalnych serii, niezawodnie z powodu zmiany bandery na chińską i oddania steru ludziom nowym, zdecydowanie mniej finezyjnym od Pata i Mata;] Reżyseria: Lubomír Beneš. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 7:15 Fokus TV "Sąsiedzi" [1982] 26.08.23, 05:09 Do boju w sobotę! :] Serial animowany i już kultowy:] Dwóch panów, a może są jednak braćmi?, w końcu oryginalny tytuł brzmi "Pat i Mat", więc nie wyjaśnia zasady ich relacji; ci dwaj panowie potrafią wywrócić własne domy, a także zrujnować kawał otoczenia, nie mówiąc o własnym zdrowiu, żeby zrealizować jakiś prosty plan naprawczy albo wykonawczy, używają bowiem w tym celu metod zupełnie karkołomnych i momentami groteskowych; wszelako, widzę w tym serialu bardzo pozytywne przesłanie!, wyjaśnię z jakich powodów: po pierwsze - proszę zwrócić uwagę, oni ze sobą ściśle współpracują!, po drugie - mają multum pomysłów, nie zawsze szczęśliwych, zwykle w skandalicznie fatalny sposób wprowadzanych w czyn, ale głowy pracują!, po trzecie - są kreatywni!, po czwarte - nie obrażają się na siebie, nie zwalają winy za kolejne niepowodzenia jeden na drugiego, po piąte - są wytrwali, nie poddają się, nie zrażają, wciąż szukają drogi do przeprowadzenia swych zamiarów! Czyż nie mamy więc tutaj wręcz edukacyjnego serialu dla dzieci i młodzieży? :] No i ta muzyka czerpiąca z czeskich motywów ludowych! Kapitalna. Fokus TV pokazuje od razu cały bazylion odcinków, więc można się w "Sąsiadach" zupełnie zatracić. Czeska telewizja pokazuje również nowe odcinki, ale, moim zdaniem, nie mają one już ani odrobiny werwy, wdzięku i stylu oryginalnych serii, niezawodnie z powodu zmiany bandery na chińską i oddania steru ludziom nowym, zdecydowanie mniej finezyjnym od Pata i Mata;] Reżyseria: Lubomír Beneš. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 7:15 Fokus TV "Sąsiedzi" [1982] 27.08.23, 05:10 Do boju w niedzielę! :] Serial animowany i już kultowy:] Dwóch panów, a może są jednak braćmi?, w końcu oryginalny tytuł brzmi "Pat i Mat", więc nie wyjaśnia zasady ich relacji; ci dwaj panowie potrafią wywrócić własne domy, a także zrujnować kawał otoczenia, nie mówiąc o własnym zdrowiu, żeby zrealizować jakiś prosty plan naprawczy albo wykonawczy, używają bowiem w tym celu metod zupełnie karkołomnych i momentami groteskowych; wszelako, widzę w tym serialu bardzo pozytywne przesłanie!, wyjaśnię z jakich powodów: po pierwsze - proszę zwrócić uwagę, oni ze sobą ściśle współpracują!, po drugie - mają multum pomysłów, nie zawsze szczęśliwych, zwykle w skandalicznie fatalny sposób wprowadzanych w czyn, ale głowy pracują!, po trzecie - są kreatywni!, po czwarte - nie obrażają się na siebie, nie zwalają winy za kolejne niepowodzenia jeden na drugiego, po piąte - są wytrwali, nie poddają się, nie zrażają, wciąż szukają drogi do przeprowadzenia swych zamiarów! Czyż nie mamy więc tutaj wręcz edukacyjnego serialu dla dzieci i młodzieży? :] No i ta muzyka czerpiąca z czeskich motywów ludowych! Kapitalna. Fokus TV pokazuje od razu cały bazylion odcinków, więc można się w "Sąsiadach" zupełnie zatracić. Czeska telewizja pokazuje również nowe odcinki, ale, moim zdaniem, nie mają one już ani odrobiny werwy, wdzięku i stylu oryginalnych serii, niezawodnie z powodu zmiany bandery na chińską i oddania steru ludziom nowym, zdecydowanie mniej finezyjnym od Pata i Mata;] Reżyseria: Lubomír Beneš. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 7:30 TVN7 "Akademia policyjna 4" [1987] 05.08.23, 05:12 Czwarty film pt. "Patrol obywatelski". Ocieplanie wizerunku instytucji za pomocą pokazania jej funkcjonariuszy jako zabawnych do skrętu jelit gamoniów, kawalarzy, kabotynów i fajtłapów; gagi z wywrotkami, kiksami, gafami ciągną się bez końca, aż wreszcie śmiech zamiera i przechodzi w grozę: czy bowiem porządek społeczny da się utrzymać z pomocą tak niekompetentnego towarzystwa? Na szczęście przestępcy są jeszcze mniej udani;] Kiedyś te filmy miały swoją widownię, zwłaszcza ganiając tam i z powrotem na kasetach VHS; TVN zamierza latem pokazać wszystkie, co do jednego, więc: ratuj się, kto może! Reżyseria: Jim Drake. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 9:00 Histor/12:05 Polonia/"Stawiam na TolkaBanana" 05.08.23, 05:15 Serial z 1973 roku. Historyjki z codzienności istnienia podwórkowe bandy w starym, dobrym stylu , dla której uczestników tytułowy Tolek jest rodzajem wzorca do naśladowania, zbuntowanego przeciw światu i dorosłym idola, Jamesa Deana nieomalże :] Reżyseruje : Stanisław Jędryka, Scenariusz : Adam Bahdaj, na podstawie własnej książki. Muzyka : Jerzy Matuszkiewicz, Włodzimierz Nahorny, Jan Laskowski, Antoni Kopff, takie tuzy muzykowały kiedyś w serialach młodzieżowych, ech ! "Ech, to czasy mojego dzieciństwa. Świetny serial. Do dzisiaj pamiętam tytułową piosenkę..." - pisała Siostra :] Odcinki: TVP Historia - 6 & 7 : "Filipek" i "Tolek", TVP Polonia - 2: "Karioka". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:05 TVP Polonia "Stawiam na Tolka Banana" 12.08.23, 05:15 Serial z 1973 roku. Historyjki z codzienności istnienia podwórkowe bandy w starym, dobrym stylu , dla której uczestników tytułowy Tolek jest rodzajem wzorca do naśladowania, zbuntowanego przeciw światu i dorosłym idola, Jamesa Deana nieomalże :] Reżyseruje : Stanisław Jędryka, Scenariusz : Adam Bahdaj, na podstawie własnej książki. Muzyka : Jerzy Matuszkiewicz, Włodzimierz Nahorny, Jan Laskowski, Antoni Kopff, takie tuzy muzykowały kiedyś w serialach młodzieżowych, ech ! "Ech, to czasy mojego dzieciństwa. Świetny serial. Do dzisiaj pamiętam tytułową piosenkę..." - pisała Siostra :] Odcinek 3: : "Julek". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:05 TVP Polonia "Stawiam na Tolka Banana" 26.08.23, 05:28 Serial z 1973 roku. Historyjki z codzienności istnienia podwórkowe bandy w starym, dobrym stylu , dla której uczestników tytułowy Tolek jest rodzajem wzorca do naśladowania, zbuntowanego przeciw światu i dorosłym idola, Jamesa Deana nieomalże :] Reżyseruje : Stanisław Jędryka, Scenariusz : Adam Bahdaj, na podstawie własnej książki. Muzyka : Jerzy Matuszkiewicz, Włodzimierz Nahorny, Jan Laskowski, Antoni Kopff, takie tuzy muzykowały kiedyś w serialach młodzieżowych, ech ! "Ech, to czasy mojego dzieciństwa. Świetny serial. Do dzisiaj pamiętam tytułową piosenkę..." - pisała Siostra :] Odcinek 5/7 : "Cygan". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 10:55 Kultura "Alternatywy 4" [1983] 1 /9 05.08.23, 05:19 Polska Ludowa w miniaturze wybranego blokowiska. Tutaj dopiero Stanisław Bareja rozwinął się ponad zwyczajową miarę, a krytyka konformizmu społecznego, absurdów urzędniczych oraz władzy państwowej i wszelakiej innej, bo w istocie niewiele jej potrzeba, by posiadacz doznał wzmożonego pragnienia wchodzenia ludziom na głowę - ma postać jadowitą i jednocześnie arcykomiczną, dzięki rewelacyjnemu zespołowi aktorskiemu, czującemu konwencję wprost bezbłędnie, zupełnie jakby na codzień panie i panowie mieli do czynienia z podobnymi sytuacjami, jak te przewidziane w scenariuszu. Kapitalne ! Scenariusz pisało trzech panów : Bareja Janusz Płoński i Maciej Rybiński. Kontynuacji niestety się nie doczekamy. Nie ma tamtych ludzi, a szkoda, bo czasy wciąż dostarczają tematów :] Odcinek 1: "Przydział". Jutro: o 12:55. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 10:55 Kultura/15:45 TVP1 "Alternatywy 4" [1983] 06.08.23, 05:51 Polska Ludowa w miniaturze wybranego blokowiska. Tutaj dopiero Stanisław Bareja rozwinął się ponad zwyczajową miarę, a krytyka konformizmu społecznego, absurdów urzędniczych oraz władzy państwowej i wszelakiej innej, bo w istocie niewiele jej potrzeba, by posiadacz doznał wzmożonego pragnienia wchodzenia ludziom na głowę - ma postać jadowitą i jednocześnie arcykomiczną, dzięki rewelacyjnemu zespołowi aktorskiemu, czującemu konwencję wprost bezbłędnie, zupełnie jakby na codzień panie i panowie mieli do czynienia z podobnymi sytuacjami, jak te przewidziane w scenariuszu. Kapitalne ! Scenariusz pisało trzech panów : Bareja Janusz Płoński i Maciej Rybiński. Kontynuacji niestety się nie doczekamy. Nie ma tamtych ludzi, a szkoda, bo czasy wciąż dostarczają tematów :] Odcinki: TVP Kultura: "Przydział" 1/9 TVP1: "Spisek" 7 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:55** Kultura/15:45 TVP1 "Alternatywy 4" [19 06.08.23, 05:52 * 12:55! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 10:45 Kultura "Alternatywy 4" [1983] 2 /9 12.08.23, 05:08 Polska Ludowa w miniaturze wybranego blokowiska. Tutaj dopiero Stanisław Bareja rozwinął się ponad zwyczajową miarę, a krytyka konformizmu społecznego, absurdów urzędniczych oraz władzy państwowej i wszelakiej innej, bo w istocie niewiele jej potrzeba, by posiadacz doznał wzmożonego pragnienia wchodzenia ludziom na głowę - ma postać jadowitą i jednocześnie arcykomiczną, dzięki rewelacyjnemu zespołowi aktorskiemu, czującemu konwencję wprost bezbłędnie, zupełnie jakby na codzień panie i panowie mieli do czynienia z podobnymi sytuacjami, jak te przewidziane w scenariuszu. Kapitalne ! Scenariusz pisało trzech panów : Bareja Janusz Płoński i Maciej Rybiński. Kontynuacji niestety się nie doczekamy. Nie ma tamtych ludzi, a szkoda, bo czasy wciąż dostarczają tematów :] Odcinek 1: "Przeprowadzka". Jutro: o 16:05. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:50 TVP1/16:05 Kultura "Alternatywy 4" [1983] 13.08.23, 05:43 Polska Ludowa w miniaturze wybranego blokowiska. Tutaj dopiero Stanisław Bareja rozwinął się ponad zwyczajową miarę, a krytyka konformizmu społecznego, absurdów urzędniczych oraz władzy państwowej i wszelakiej innej, bo w istocie niewiele jej potrzeba, by posiadacz doznał wzmożonego pragnienia wchodzenia ludziom na głowę - ma postać jadowitą i jednocześnie arcykomiczną, dzięki rewelacyjnemu zespołowi aktorskiemu, czującemu konwencję wprost bezbłędnie, zupełnie jakby na codzień panie i panowie mieli do czynienia z podobnymi sytuacjami, jak te przewidziane w scenariuszu. Kapitalne ! Scenariusz pisało trzech panów : Bareja Janusz Płoński i Maciej Rybiński. Kontynuacji niestety się nie doczekamy. Nie ma tamtych ludzi, a szkoda, bo czasy wciąż dostarczają tematów :] Odcinki: TVP1: "Wesele" 8/9 TVP Kultura: "Przeprowadzka" 2/ Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:15 Kultura "Alternatywy 4" [1983] 3 /9 19.08.23, 05:18 Polska Ludowa w miniaturze wybranego blokowiska. Tutaj dopiero Stanisław Bareja rozwinął się ponad zwyczajową miarę, a krytyka konformizmu społecznego, absurdów urzędniczych oraz władzy państwowej i wszelakiej innej, bo w istocie niewiele jej potrzeba, by posiadacz doznał wzmożonego pragnienia wchodzenia ludziom na głowę - ma postać jadowitą i jednocześnie arcykomiczną, dzięki rewelacyjnemu zespołowi aktorskiemu, czującemu konwencję wprost bezbłędnie, zupełnie jakby na codzień panie i panowie mieli do czynienia z podobnymi sytuacjami, jak te przewidziane w scenariuszu. Kapitalne ! Scenariusz pisało trzech panów : Bareja Janusz Płoński i Maciej Rybiński. Kontynuacji niestety się nie doczekamy. Nie ma tamtych ludzi, a szkoda, bo czasy wciąż dostarczają tematów :] Odcinek 3: "Pierwsza noc". Jutro: o 16:05. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:25 TVP1/16:05 Kultura "Alternatywy 4" [1983] 20.08.23, 05:26 Polska Ludowa w miniaturze wybranego blokowiska. Tutaj dopiero Stanisław Bareja rozwinął się ponad zwyczajową miarę, a krytyka konformizmu społecznego, absurdów urzędniczych oraz władzy państwowej i wszelakiej innej, bo w istocie niewiele jej potrzeba, by posiadacz doznał wzmożonego pragnienia wchodzenia ludziom na głowę - ma postać jadowitą i jednocześnie arcykomiczną, dzięki rewelacyjnemu zespołowi aktorskiemu, czującemu konwencję wprost bezbłędnie, zupełnie jakby na codzień panie i panowie mieli do czynienia z podobnymi sytuacjami, jak te przewidziane w scenariuszu. Kapitalne ! Scenariusz pisało trzech panów : Bareja Janusz Płoński i Maciej Rybiński. Kontynuacji niestety się nie doczekamy. Nie ma tamtych ludzi, a szkoda, bo czasy wciąż dostarczają tematów :] Odcinki: TVP1: "Upadek" [9/9] TVP Kultura: "Pierwsza noc" [3] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 10:30 Kultura "Alternatywy 4" [1983] 4/9 26.08.23, 05:15 Polska Ludowa w miniaturze wybranego blokowiska. Tutaj dopiero Stanisław Bareja rozwinął się ponad zwyczajową miarę, a krytyka konformizmu społecznego, absurdów urzędniczych oraz władzy państwowej i wszelakiej innej, bo w istocie niewiele jej potrzeba, by posiadacz doznał wzmożonego pragnienia wchodzenia ludziom na głowę - ma postać jadowitą i jednocześnie arcykomiczną, dzięki rewelacyjnemu zespołowi aktorskiemu, czującemu konwencję wprost bezbłędnie, zupełnie jakby na codzień panie i panowie mieli do czynienia z podobnymi sytuacjami, jak te przewidziane w scenariuszu. Kapitalne ! Scenariusz pisało trzech panów : Bareja Janusz Płoński i Maciej Rybiński. Kontynuacji niestety się nie doczekamy. Nie ma tamtych ludzi, a szkoda, bo czasy wciąż dostarczają tematów :] Odcinek 4: "Profesjonaliści". Jutro: o 16:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:00 Kultura "Alternatywy 4" [1983] 4/9 27.08.23, 06:05 Polska Ludowa w miniaturze wybranego blokowiska. Tutaj dopiero Stanisław Bareja rozwinął się ponad zwyczajową miarę, a krytyka konformizmu społecznego, absurdów urzędniczych oraz władzy państwowej i wszelakiej innej, bo w istocie niewiele jej potrzeba, by posiadacz doznał wzmożonego pragnienia wchodzenia ludziom na głowę - ma postać jadowitą i jednocześnie arcykomiczną, dzięki rewelacyjnemu zespołowi aktorskiemu, czującemu konwencję wprost bezbłędnie, zupełnie jakby na codzień panie i panowie mieli do czynienia z podobnymi sytuacjami, jak te przewidziane w scenariuszu. Kapitalne ! Scenariusz pisało trzech panów : Bareja Janusz Płoński i Maciej Rybiński. Kontynuacji niestety się nie doczekamy. Nie ma tamtych ludzi, a szkoda, bo czasy wciąż dostarczają tematów :] Odcinek 4: "Profesjonaliści". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:00 Stopklatka "Czterej pancerni i pies" [1966] 05.08.23, 05:22 Rudy 102, Szarik oraz czterech, zaraz : a nie było ich przypadkiem, w sumie, pięciu ?, czołgistów, reprezentujących wszystkie stany społeczne miłe ustrojowi oraz jednego Rosjanina, najsympatyczniejszego zresztą, no i Marusia taka pełna wdzięku, przyjaźń polsko-radziecka w całej krasie. Ale żeby od razu zupełnie serio i z zacięciem inkwizycyjnym ścigać i dekomunizować serial, na których wychowało się z powodzeniem kilka pokoleń ? To już komedia z ambicjami kabaretowymi ;] Odcinki: "Załoga" i "Radość i gorycz". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:45 Stopklatka "Czterej pancerni i pies" [1966] 06.08.23, 06:19 Rudy 102, Szarik oraz czterech, zaraz : a nie było ich przypadkiem, w sumie, pięciu ?, czołgistów, reprezentujących wszystkie stany społeczne miłe ustrojowi oraz jednego Rosjanina, najsympatyczniejszego zresztą, no i Marusia taka pełna wdzięku, przyjaźń polsko-radziecka w całej krasie. Ale żeby od razu zupełnie serio i z zacięciem inkwizycyjnym ścigać i dekomunizować serial, na których wychowało się z powodzeniem kilka pokoleń ? To już komedia z ambicjami kabaretowymi ;] Odcinki: "Załoga" i "Radość i gorycz". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:10 Stopklatka "Czterej pancerni i pies" [1966] 12.08.23, 05:17 Rudy 102, Szarik oraz czterech, zaraz : a nie było ich przypadkiem, w sumie, pięciu ?, czołgistów, reprezentujących wszystkie stany społeczne miłe ustrojowi oraz jednego Rosjanina, najsympatyczniejszego zresztą, no i Marusia taka pełna wdzięku, przyjaźń polsko-radziecka w całej krasie. Ale żeby od razu zupełnie serio i z zacięciem inkwizycyjnym ścigać i dekomunizować serial, na których wychowało się z powodzeniem kilka pokoleń ? To już komedia z ambicjami kabaretowymi ;] Odcinki: "Gdzie my - tam granica" i "Psi pazur" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:45 Stopklatka "Czterej pancerni i pies" [1966] 13.08.23, 05:49 Rudy 102, Szarik oraz czterech, zaraz : a nie było ich przypadkiem, w sumie, pięciu ?, czołgistów, reprezentujących wszystkie stany społeczne miłe ustrojowi oraz jednego Rosjanina, najsympatyczniejszego zresztą, no i Marusia taka pełna wdzięku, przyjaźń polsko-radziecka w całej krasie. Ale żeby od razu zupełnie serio i z zacięciem inkwizycyjnym ścigać i dekomunizować serial, na których wychowało się z powodzeniem kilka pokoleń ? To już komedia z ambicjami kabaretowymi ;] Odcinki: "Gdzie my - tam granica" i "Psi pazur" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:50 Stopklatka "Czterej pancerni i pies" [1966] 19.08.23, 05:20 Rudy 102, Szarik oraz czterech, zaraz : a nie było ich przypadkiem, w sumie, pięciu ?, czołgistów, reprezentujących wszystkie stany społeczne miłe ustrojowi oraz jednego Rosjanina, najsympatyczniejszego zresztą, no i Marusia taka pełna wdzięku, przyjaźń polsko-radziecka w całej krasie. Ale żeby od razu zupełnie serio i z zacięciem inkwizycyjnym ścigać i dekomunizować serial, na których wychowało się z powodzeniem kilka pokoleń ? To już komedia z ambicjami kabaretowymi ;] Odcinki: "Rudy', miód i krzyże" i "Most" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:50 Stopklatka "Czterej pancerni i pies" [1966] 20.08.23, 05:36 Rudy 102, Szarik oraz czterech, zaraz : a nie było ich przypadkiem, w sumie, pięciu ?, czołgistów, reprezentujących wszystkie stany społeczne miłe ustrojowi oraz jednego Rosjanina, najsympatyczniejszego zresztą, no i Marusia taka pełna wdzięku, przyjaźń polsko-radziecka w całej krasie. Ale żeby od razu zupełnie serio i z zacięciem inkwizycyjnym ścigać i dekomunizować serial, na których wychowało się z powodzeniem kilka pokoleń ? To już komedia z ambicjami kabaretowymi ;] Odcinki: "Rudy', miód i krzyże" i "Most". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:00 Stopklatka "Czterej pancerni i pies" [1966] 26.08.23, 05:27 Rudy 102, Szarik oraz czterech, zaraz : a nie było ich przypadkiem, w sumie, pięciu ?, czołgistów, reprezentujących wszystkie stany społeczne miłe ustrojowi oraz jednego Rosjanina, najsympatyczniejszego zresztą, no i Marusia taka pełna wdzięku, przyjaźń polsko-radziecka w całej krasie. Ale żeby od razu zupełnie serio i z zacięciem inkwizycyjnym ścigać i dekomunizować serial, na których wychowało się z powodzeniem kilka pokoleń ? To już komedia z ambicjami kabaretowymi ;] Odcinki: "Rozstajne drogi" i "Brzeg morza". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:00 Stopklatka "Czterej pancerni i pies" [1966] 27.08.23, 06:11 Rudy 102, Szarik oraz czterech, zaraz : a nie było ich przypadkiem, w sumie, pięciu ?, czołgistów, reprezentujących wszystkie stany społeczne miłe ustrojowi oraz jednego Rosjanina, najsympatyczniejszego zresztą, no i Marusia taka pełna wdzięku, przyjaźń polsko-radziecka w całej krasie. Ale żeby od razu zupełnie serio i z zacięciem inkwizycyjnym ścigać i dekomunizować serial, na których wychowało się z powodzeniem kilka pokoleń ? To już komedia z ambicjami kabaretowymi ;] Odcinki: "Rozstajne drogi" i "Brzeg morza". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:05 TV6 "Kawiarnia" [2014] 05.08.23, 05:23 KOmedia z romansem i obyczajowością. Pani bohaterka zmaga się z klasycznym dualizmem: chce być bizneswoman, prowadzi własną restaurację, chyba cieszącą się wzięciem u klienteli, ale ma również prywatne, całkiem osobiste dążenia w kierunku uzwiązkowienia, zakochania itd. Jak pogodzić jedno z drugiem, z czego zrezygnować, skoro jedno bez drugiego nie ma smaku należytego i powoduje dyskomfort? Cóż, zapewne w filmie znajdzie się jakieś kompromisowe rozwiązanie z uniwersalnym przesłaniem. Reżyseria: Dave Alan Johnson. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:10 Kultura "Dziewczyna i gołębie" [1973] 05.08.23, 05:24 Według opowiadania Jarosława Iwaszkiewicza : oto pan ojciec chce odwrócić rosnące zainteresowania syna dziewczynami, wychodząc z założenia iż płeć piękna ewokuje wyłącznie problemy i zmartwienia, więc kupuje mu gołębie na wychowanie/ Czy jednak w ten rozpaczliwie naiwny sposób można wygrać z naturalnymi wzmożeniami romantycznymi ? Grają : Karol Gruza, Leszek Herdegen, Jadwiga Cieślak-Jankowska, Andrzej Seweryn. Reżyseria : Barbara Sass-Zdort. Film do złowienia via niezawodny YouTube : www.youtube.com/watch?v=62airqStNH0 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:30 TVP1 "Odstrzał" [1971] 05.08.23, 05:26 Western, czyli kowbojskie porachunki i rozliczenia po latach, z wątkiem ojcostwa głównego bohatera dla małoletniej, właśnie odnalezionej córki, ciekawe czy i ten western zakończy się klasycznym pojedynkiem na środku głównej ulicy typowego miasteczka na Dzikim Zachodzie:] Grają: Gregory Peck, James Gregory, Dawn Lyn. Reżyseria: Henry Hathaway. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:45 TVP Polonia "Gwiezdny pirat" [1998] 3/7 05.08.23, 05:28 Serial polski. Fabularny koncept pozwolę sobie zacytować z medium fachowego: "Zawartość skarbca władcy planety Athara pada łupem Gwiezdnego Pirata Emilia. Wieść niesie, że skarb stanowiły drogie kamienie i złoto. Emilio ukrywa się z pakunkiem w trudno dostępnym podziemnym tunelu. Zwiadowca Hooger wyrusza jego tropem. Wkrótce słuch po nim ginie. Bohaterowie serialu, czyli grupa dzieci, postanawiają odszukać ukryty skarb. Po drodze przeżywają niezwykłe przygody, ale się nie poddają. Mają przed sobą cel - odkryć tajemnicę Gwiezdnego Pirata" O, coś takiego właśnie:] Obsada: Małgorzata Foremniak, Piotr Deszkiewicz, Sebastian Świąder. Reżyseria: Jerzy Łukaszewicz. Odcinek 3: "Pułapka". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:40 TVP Polonia "Gwiezdny pirat" [1998] 4/7 12.08.23, 05:19 Serial polski. Fabularny koncept pozwolę sobie zacytować z medium fachowego: "Zawartość skarbca władcy planety Athara pada łupem Gwiezdnego Pirata Emilia. Wieść niesie, że skarb stanowiły drogie kamienie i złoto. Emilio ukrywa się z pakunkiem w trudno dostępnym podziemnym tunelu. Zwiadowca Hooger wyrusza jego tropem. Wkrótce słuch po nim ginie. Bohaterowie serialu, czyli grupa dzieci, postanawiają odszukać ukryty skarb. Po drodze przeżywają niezwykłe przygody, ale się nie poddają. Mają przed sobą cel - odkryć tajemnicę Gwiezdnego Pirata" O, coś takiego właśnie:] Obsada: Małgorzata Foremniak, Piotr Deszkiewicz, Sebastian Świąder. Reżyseria: Jerzy Łukaszewicz. Odcinek 3: "Porwanie". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:40 TVP Polonia "Gwiezdny pirat" [1998] 5/7 19.08.23, 05:25 Serial polski. Fabularny koncept pozwolę sobie zacytować z medium fachowego: "Zawartość skarbca władcy planety Athara pada łupem Gwiezdnego Pirata Emilia. Wieść niesie, że skarb stanowiły drogie kamienie i złoto. Emilio ukrywa się z pakunkiem w trudno dostępnym podziemnym tunelu. Zwiadowca Hooger wyrusza jego tropem. Wkrótce słuch po nim ginie. Bohaterowie serialu, czyli grupa dzieci, postanawiają odszukać ukryty skarb. Po drodze przeżywają niezwykłe przygody, ale się nie poddają. Mają przed sobą cel - odkryć tajemnicę Gwiezdnego Pirata" O, coś takiego właśnie:] Obsada: Małgorzata Foremniak, Piotr Deszkiewicz, Sebastian Świąder. Reżyseria: Jerzy Łukaszewicz. Odcinek 4: "Pościg". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:40 TVP Polonia "Gwiezdny pirat" [1998] 6/7 26.08.23, 05:30 Serial polski. Fabularny koncept pozwolę sobie zacytować z medium fachowego: "Zawartość skarbca władcy planety Athara pada łupem Gwiezdnego Pirata Emilia. Wieść niesie, że skarb stanowiły drogie kamienie i złoto. Emilio ukrywa się z pakunkiem w trudno dostępnym podziemnym tunelu. Zwiadowca Hooger wyrusza jego tropem. Wkrótce słuch po nim ginie. Bohaterowie serialu, czyli grupa dzieci, postanawiają odszukać ukryty skarb. Po drodze przeżywają niezwykłe przygody, ale się nie poddają. Mają przed sobą cel - odkryć tajemnicę Gwiezdnego Pirata" O, coś takiego właśnie:] Obsada: Małgorzata Foremniak, Piotr Deszkiewicz, Sebastian Świąder. Reżyseria: Jerzy Łukaszewicz. Odcinek 6: "Na ratunek" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:45 TV Puls2 "Zemsta frajerów" [1984] 05.08.23, 05:29 Kino licealnej codzienności, mocno wrośniętej w kulturę amerykańską, a w nim dwóch panów z najniższych szczebli szkolnej popularności, a więc niewysportowanych i niedoświadczonych erotycznie, wszelako próbujących rzucić wyzwanie swoim kompleksom, częstokroć hamujących wdrażanie inteligencji, za pomocą pójścia śladem rozsądnego wezwania: zamiast całować klamki imprez dla was nieosiągalnych, rozkręcajcie własne! A czy się ten ambitny zamiar powiedzie, czy też niekoniecznie, pal sześć!, grunt by było zabawnie i choć ciut nostalgicznie. Reżyseria: Jeff Kanew. Powtórka: środa, 23:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 14:05 Historia "Robin z Sherwood" [1984] 9/26 05.08.23, 05:31 Robin i jego kompania, lasy Sherwood, królewscy siepacze niezdolni do myślenia, uwodząca celtycka muzyka, nostalgia dawnych obyczajów i kostiumów. Koniecznie! W mojej robino-hierarchii, pierwsza trójka, wraz z książką "Wesołe przygody Robin Hooda" pana Howarda Pyle'a i filmem "Robin" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku' a u Was? :] Obsada: Michael Praed, Peter Llewellyn Williams, Ray Winstone. Reżyseria: Ian Sharp. Odcinek 9: "Władca drzew". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:15 Historia "Robin z Sherwood" [1984] 9/26 07.08.23, 05:25 Robin i jego kompania, lasy Sherwood, królewscy siepacze niezdolni do myślenia, uwodząca celtycka muzyka, nostalgia dawnych obyczajów i kostiumów. Koniecznie! W mojej robino-hierarchii, pierwsza trójka, wraz z książką "Wesołe przygody Robin Hooda" pana Howarda Pyle'a i filmem "Robin" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku' a u Was? :] Obsada: Michael Praed, Peter Llewellyn Williams, Ray Winstone. Reżyseria: Ian Sharp. Odcinek 9: "Władca drzew". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:55 Historia "Robin z Sherwood" [1984] 10/26 12.08.23, 05:22 Robin i jego kompania, lasy Sherwood, królewscy siepacze niezdolni do myślenia, uwodząca celtycka muzyka, nostalgia dawnych obyczajów i kostiumów. Koniecznie! W mojej robino-hierarchii, pierwsza trójka, wraz z książką "Wesołe przygody Robin Hooda" pana Howarda Pyle'a i filmem "Robin" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku' a u Was? :] Obsada: Michael Praed, Peter Llewellyn Williams, Ray Winstone. Reżyseria: Ian Sharp. Odcinek 9: "Władca drzew". W poniedziałek: o 12:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:00 Historia "Robin z Sherwood" [1984] 10/26 14.08.23, 05:06 Robin i jego kompania, lasy Sherwood, królewscy siepacze niezdolni do myślenia, uwodząca celtycka muzyka, nostalgia dawnych obyczajów i kostiumów. Koniecznie! W mojej robino-hierarchii, pierwsza trójka, wraz z książką "Wesołe przygody Robin Hooda" pana Howarda Pyle'a i filmem "Robin" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku' a u Was? :] Obsada: Michael Praed, Peter Llewellyn Williams, Ray Winstone. Reżyseria: Ian Sharp. Odcinek 9: "Władca drzew". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:50 Historia "Robin z Sherwood" [1984] 11/26 19.08.23, 05:29 Robin i jego kompania, lasy Sherwood, królewscy siepacze niezdolni do myślenia, uwodząca celtycka muzyka, nostalgia dawnych obyczajów i kostiumów. Koniecznie! W mojej robino-hierarchii, pierwsza trójka, wraz z książką "Wesołe przygody Robin Hooda" pana Howarda Pyle'a i filmem "Robin" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku' a u Was? :] Obsada: Michael Praed, Peter Llewellyn Williams, Ray Winstone. Reżyseria: Ian Sharp. Odcinek 11: "Miecze Waylanda, część 1". W poniedziałek: o 12:10. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:10 Historia "Robin z Sherwood" [1984] 11/26 21.08.23, 05:14 Robin i jego kompania, lasy Sherwood, królewscy siepacze niezdolni do myślenia, uwodząca celtycka muzyka, nostalgia dawnych obyczajów i kostiumów. Koniecznie! W mojej robino-hierarchii, pierwsza trójka, wraz z książką "Wesołe przygody Robin Hooda" pana Howarda Pyle'a i filmem "Robin" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku' a u Was? :] Obsada: Michael Praed, Peter Llewellyn Williams, Ray Winstone. Reżyseria: Ian Sharp. Odcinek 11: "Miecze Waylanda, część 1". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 13:50 Historia "Robin z Sherwood" [1984] 12/26 26.08.23, 05:32 Robin i jego kompania, lasy Sherwood, królewscy siepacze niezdolni do myślenia, uwodząca celtycka muzyka, nostalgia dawnych obyczajów i kostiumów. Koniecznie! W mojej robino-hierarchii, pierwsza trójka, wraz z książką "Wesołe przygody Robin Hooda" pana Howarda Pyle'a i filmem "Robin" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku' a u Was? :] Obsada: Michael Praed, Peter Llewellyn Williams, Ray Winstone. Reżyseria: Ian Sharp. Odcinek 12: "Miecze Waylanda, część 2". W poniedziałek: o 12:20. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:20 Historia "Robin z Sherwood" [1984] 12/26 28.08.23, 05:32 Robin i jego kompania, lasy Sherwood, królewscy siepacze niezdolni do myślenia, uwodząca celtycka muzyka, nostalgia dawnych obyczajów i kostiumów. Koniecznie! W mojej robino-hierarchii, pierwsza trójka, wraz z książką "Wesołe przygody Robin Hooda" pana Howarda Pyle'a i filmem "Robin" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku' a u Was? :] Obsada: Michael Praed, Peter Llewellyn Williams, Ray Winstone. Reżyseria: Ian Sharp. Odcinek 12: "Miecze Waylanda, część 2". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:55 TV6 "Columbo 9 & 10" [1990] odc.5 & 1 05.08.23, 05:39 Wymięty prochowiec, zdezelowany samochód, buty klejone plasteliną, tajemnicza żona pojawiająca się w opowieściach, ale nigdy w rzeczywistości : yes, porucznik Columbo znów na tropie, ze swoim niezawodnym : "Ach, i jeszcze jedno", poprzedzającym nagłe zatrzymanie się w drzwiach i przygwożdżenie pytaniem podejrzanego, właśnie pechowo nabierającego powietrza w akcie ulgi ;] Siostra pisała jakiś czas temu o serialu w taki sposób : "Tak, znowu leci powtórka (...] Natknęłam się przypadkiem, ze 2 miesiące temu. Wspominam o tym, bo to dla mnie teraz główna atrakcja w tv :) Leci codziennie. Żałuję, że nie wpadłam nie niego wcześniej, ale też nie wiem czy leciał od początku. Muszę powtórzyć, co napisałam parę lat temu, to wciąż świetnie się ogląda! Oczywiście pewne rzeczy mogą trochę irytować, np. ta sama formuła, że od początku znamy mordercę, zwykle to osobnik z wyższych sfer. Powtarzające się teksty Columbo: "coś mnie jednak trapi" :) No i owa formuła jest nierealistyczna, bo przecież prowadzący śledztwo detektyw nie może opowiadać o nim osobom trzecim. A tutaj to na dokładkę wtajemnicza samego mordercę :) Ale pomijając te szczegóły to po prostu świetnie wymyślone zagadki kryminalne. Mimo, że znamy mordercę od początku, to i tak ogląda się to z emocjami. No i Peter Falk jest w tej roli wspaniały! I jeszcze coś. Nie ma tutaj epatowania przemocą i brutalnością. Zbrodnie są wręcz eleganckie, jak u Agathy Christie. Taka "archaiczność" to miła odmiana, w porównaniu z tym co się ogląda teraz w serialach kryminalnych. Dodatkowa atrakcja to gwiazdy pojawiające się w rolach zabójców. Ostatnio to byli np. Faye Dunaway i William Shatner. Czasem w epizodach migną aktorzy, którzy dopiero później staną się sławni. Byłam zaskoczona, kiedy wypatrzyłam w roli mordercy (i to 2 razy) Petera McGoohana, który grał lekarza w opisywanym przeze mnie "Życiu Ruth". Oczywiście już był starszym panem. Co więcej, nawet wyreżyserował parę odcinków. W ostatnich dniach Columbo był już mocno posunięty w latach i siwy jak gołąbek. Domyślałam się, że to już ostatnie odcinki. Ale niespodzianka, wczoraj serial leciał zgodnie z planem, a Columbo był...młody i przystojny, z burzą czarnych włosów :) Drugie zaskoczenie, kiedy zobaczyłam napisy końcowe. Reżyserem okazał się...Steven Spielberg! Aż sprawdziłam w wikipedii. To był pierwszy odcinek serialu, z 1971 r. Serial miał w sumie 13 sezonów, kręconych z jedną, 10-letnią przerwą, do 2003 r. Mam nadzieję, że zobaczę kolejne odcinki i to chronologicznie, choć z takimi stacjami to nigdy nie wiadomo :)" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:00 TV6 "Columbo 10" [1990] odc.2 i 3 12.08.23, 05:36 Wymięty prochowiec, zdezelowany samochód, buty klejone plasteliną, tajemnicza żona pojawiająca się w opowieściach, ale nigdy w rzeczywistości : yes, porucznik Columbo znów na tropie, ze swoim niezawodnym : "Ach, i jeszcze jedno", poprzedzającym nagłe zatrzymanie się w drzwiach i przygwożdżenie pytaniem podejrzanego, właśnie pechowo nabierającego powietrza w akcie ulgi ;] Siostra pisała jakiś czas temu o serialu w taki sposób : "Tak, znowu leci powtórka (...] Natknęłam się przypadkiem, ze 2 miesiące temu. Wspominam o tym, bo to dla mnie teraz główna atrakcja w tv :) Leci codziennie. Żałuję, że nie wpadłam nie niego wcześniej, ale też nie wiem czy leciał od początku. Muszę powtórzyć, co napisałam parę lat temu, to wciąż świetnie się ogląda! Oczywiście pewne rzeczy mogą trochę irytować, np. ta sama formuła, że od początku znamy mordercę, zwykle to osobnik z wyższych sfer. Powtarzające się teksty Columbo: "coś mnie jednak trapi" :) No i owa formuła jest nierealistyczna, bo przecież prowadzący śledztwo detektyw nie może opowiadać o nim osobom trzecim. A tutaj to na dokładkę wtajemnicza samego mordercę :) Ale pomijając te szczegóły to po prostu świetnie wymyślone zagadki kryminalne. Mimo, że znamy mordercę od początku, to i tak ogląda się to z emocjami. No i Peter Falk jest w tej roli wspaniały! I jeszcze coś. Nie ma tutaj epatowania przemocą i brutalnością. Zbrodnie są wręcz eleganckie, jak u Agathy Christie. Taka "archaiczność" to miła odmiana, w porównaniu z tym co się ogląda teraz w serialach kryminalnych. Dodatkowa atrakcja to gwiazdy pojawiające się w rolach zabójców. Ostatnio to byli np. Faye Dunaway i William Shatner. Czasem w epizodach migną aktorzy, którzy dopiero później staną się sławni. Byłam zaskoczona, kiedy wypatrzyłam w roli mordercy (i to 2 razy) Petera McGoohana, który grał lekarza w opisywanym przeze mnie "Życiu Ruth". Oczywiście już był starszym panem. Co więcej, nawet wyreżyserował parę odcinków. W ostatnich dniach Columbo był już mocno posunięty w latach i siwy jak gołąbek. Domyślałam się, że to już ostatnie odcinki. Ale niespodzianka, wczoraj serial leciał zgodnie z planem, a Columbo był...młody i przystojny, z burzą czarnych włosów :) Drugie zaskoczenie, kiedy zobaczyłam napisy końcowe. Reżyserem okazał się...Steven Spielberg! Aż sprawdziłam w wikipedii. To był pierwszy odcinek serialu, z 1971 r. Serial miał w sumie 13 sezonów, kręconych z jedną, 10-letnią przerwą, do 2003 r. Mam nadzieję, że zobaczę kolejne odcinki i to chronologicznie, choć z takimi stacjami to nigdy nie wiadomo :)" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek * 16:00 TV6 "Columbo 10" [1990] odc. 1 i 2 19.08.23, 05:42 Wymięty prochowiec, zdezelowany samochód, buty klejone plasteliną, tajemnicza żona pojawiająca się w opowieściach, ale nigdy w rzeczywistości : yes, porucznik Columbo znów na tropie, ze swoim niezawodnym : "Ach, i jeszcze jedno", poprzedzającym nagłe zatrzymanie się w drzwiach i przygwożdżenie pytaniem podejrzanego, właśnie pechowo nabierającego powietrza w akcie ulgi ;] Siostra pisała jakiś czas temu o serialu w taki sposób : "Tak, znowu leci powtórka (...] Natknęłam się przypadkiem, ze 2 miesiące temu. Wspominam o tym, bo to dla mnie teraz główna atrakcja w tv :) Leci codziennie. Żałuję, że nie wpadłam nie niego wcześniej, ale też nie wiem czy leciał od początku. Muszę powtórzyć, co napisałam parę lat temu, to wciąż świetnie się ogląda! Oczywiście pewne rzeczy mogą trochę irytować, np. ta sama formuła, że od początku znamy mordercę, zwykle to osobnik z wyższych sfer. Powtarzające się teksty Columbo: "coś mnie jednak trapi" :) No i owa formuła jest nierealistyczna, bo przecież prowadzący śledztwo detektyw nie może opowiadać o nim osobom trzecim. A tutaj to na dokładkę wtajemnicza samego mordercę :) Ale pomijając te szczegóły to po prostu świetnie wymyślone zagadki kryminalne. Mimo, że znamy mordercę od początku, to i tak ogląda się to z emocjami. No i Peter Falk jest w tej roli wspaniały! I jeszcze coś. Nie ma tutaj epatowania przemocą i brutalnością. Zbrodnie są wręcz eleganckie, jak u Agathy Christie. Taka "archaiczność" to miła odmiana, w porównaniu z tym co się ogląda teraz w serialach kryminalnych. Dodatkowa atrakcja to gwiazdy pojawiające się w rolach zabójców. Ostatnio to byli np. Faye Dunaway i William Shatner. Czasem w epizodach migną aktorzy, którzy dopiero później staną się sławni. Byłam zaskoczona, kiedy wypatrzyłam w roli mordercy (i to 2 razy) Petera McGoohana, który grał lekarza w opisywanym przeze mnie "Życiu Ruth". Oczywiście już był starszym panem. Co więcej, nawet wyreżyserował parę odcinków. W ostatnich dniach Columbo był już mocno posunięty w latach i siwy jak gołąbek. Domyślałam się, że to już ostatnie odcinki. Ale niespodzianka, wczoraj serial leciał zgodnie z planem, a Columbo był...młody i przystojny, z burzą czarnych włosów :) Drugie zaskoczenie, kiedy zobaczyłam napisy końcowe. Reżyserem okazał się...Steven Spielberg! Aż sprawdziłam w wikipedii. To był pierwszy odcinek serialu, z 1971 r. Serial miał w sumie 13 sezonów, kręconych z jedną, 10-letnią przerwą, do 2003 r. Mam nadzieję, że zobaczę kolejne odcinki i to chronologicznie, choć z takimi stacjami to nigdy nie wiadomo :)" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:00 TV6 "Columbo 10" [1990] odc. 1 i 2 26.08.23, 05:41 Wymięty prochowiec, zdezelowany samochód, buty klejone plasteliną, tajemnicza żona pojawiająca się w opowieściach, ale nigdy w rzeczywistości : yes, porucznik Columbo znów na tropie, ze swoim niezawodnym : "Ach, i jeszcze jedno", poprzedzającym nagłe zatrzymanie się w drzwiach i przygwożdżenie pytaniem podejrzanego, właśnie pechowo nabierającego powietrza w akcie ulgi ;] Siostra pisała jakiś czas temu o serialu w taki sposób : "Tak, znowu leci powtórka (...] Natknęłam się przypadkiem, ze 2 miesiące temu. Wspominam o tym, bo to dla mnie teraz główna atrakcja w tv :) Leci codziennie. Żałuję, że nie wpadłam nie niego wcześniej, ale też nie wiem czy leciał od początku. Muszę powtórzyć, co napisałam parę lat temu, to wciąż świetnie się ogląda! Oczywiście pewne rzeczy mogą trochę irytować, np. ta sama formuła, że od początku znamy mordercę, zwykle to osobnik z wyższych sfer. Powtarzające się teksty Columbo: "coś mnie jednak trapi" :) No i owa formuła jest nierealistyczna, bo przecież prowadzący śledztwo detektyw nie może opowiadać o nim osobom trzecim. A tutaj to na dokładkę wtajemnicza samego mordercę :) Ale pomijając te szczegóły to po prostu świetnie wymyślone zagadki kryminalne. Mimo, że znamy mordercę od początku, to i tak ogląda się to z emocjami. No i Peter Falk jest w tej roli wspaniały! I jeszcze coś. Nie ma tutaj epatowania przemocą i brutalnością. Zbrodnie są wręcz eleganckie, jak u Agathy Christie. Taka "archaiczność" to miła odmiana, w porównaniu z tym co się ogląda teraz w serialach kryminalnych. Dodatkowa atrakcja to gwiazdy pojawiające się w rolach zabójców. Ostatnio to byli np. Faye Dunaway i William Shatner. Czasem w epizodach migną aktorzy, którzy dopiero później staną się sławni. Byłam zaskoczona, kiedy wypatrzyłam w roli mordercy (i to 2 razy) Petera McGoohana, który grał lekarza w opisywanym przeze mnie "Życiu Ruth". Oczywiście już był starszym panem. Co więcej, nawet wyreżyserował parę odcinków. W ostatnich dniach Columbo był już mocno posunięty w latach i siwy jak gołąbek. Domyślałam się, że to już ostatnie odcinki. Ale niespodzianka, wczoraj serial leciał zgodnie z planem, a Columbo był...młody i przystojny, z burzą czarnych włosów :) Drugie zaskoczenie, kiedy zobaczyłam napisy końcowe. Reżyserem okazał się...Steven Spielberg! Aż sprawdziłam w wikipedii. To był pierwszy odcinek serialu, z 1971 r. Serial miał w sumie 13 sezonów, kręconych z jedną, 10-letnią przerwą, do 2003 r. Mam nadzieję, że zobaczę kolejne odcinki i to chronologicznie, choć z takimi stacjami to nigdy nie wiadomo :)" Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:45 Kultura "Hrabia Monte Christo" [1988] 1/4 05.08.23, 05:42 Klasyka :] Film bardzo kanoniczny, żadnych poprawek, oryginalnych wariacji na temat, dystrakcji. Jak po sznurku od punktu A do punktu Z. 13 lat Dantesa w lochach - sugestywne, można sobie tylko wyobrazić, cóż to za absurdalna sytuacja dla człowieka. Lecz jaka piękna przyjaźń ze starym księdzem, który to na gniewne "Nie wierzę w Boga", odpowiada "Nie szkodzi, Bóg wierzy w ciebie". Nawet w najgorszym położeniu mozna odnaleźć sens i bezcenną wartość. Czas spędzony w Paryżu na zemście - przesuwa film w stronę kina kostiumowego. KOlejne aresztowania przeciwników, intrygi prowadzące do realizacji planu zemsty przeprowadzone w kameralnych scenach, bez angażowania zbyt okazałych środków wyrazu, ale to działa, bo i chyba cała ta historia ma taki dośc intymny, personalny charakter ? Profesjonalnie przygotowane kostiumy i obrazki z epoki. Grają: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Florence Darel. Reżyseria: Josée Dayan. W poniedziałek: o 15:45. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 15:45 Kultura "Hrabia Monte Christo" [1988] 1/4 07.08.23, 05:33 Klasyka :] Film bardzo kanoniczny, żadnych poprawek, oryginalnych wariacji na temat, dystrakcji. Jak po sznurku od punktu A do punktu Z. 13 lat Dantesa w lochach - sugestywne, można sobie tylko wyobrazić, cóż to za absurdalna sytuacja dla człowieka. Lecz jaka piękna przyjaźń ze starym księdzem, który to na gniewne "Nie wierzę w Boga", odpowiada "Nie szkodzi, Bóg wierzy w ciebie". Nawet w najgorszym położeniu mozna odnaleźć sens i bezcenną wartość. Czas spędzony w Paryżu na zemście - przesuwa film w stronę kina kostiumowego. KOlejne aresztowania przeciwników, intrygi prowadzące do realizacji planu zemsty przeprowadzone w kameralnych scenach, bez angażowania zbyt okazałych środków wyrazu, ale to działa, bo i chyba cała ta historia ma taki dośc intymny, personalny charakter ? Profesjonalnie przygotowane kostiumy i obrazki z epoki. Grają: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Florence Darel. Reżyseria: Josée Dayan. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:50 Kultura "Hrabia Monte Christo" [1988] 2/4 12.08.23, 05:38 Klasyka :] Film bardzo kanoniczny, żadnych poprawek, oryginalnych wariacji na temat, dystrakcji. Jak po sznurku od punktu A do punktu Z. 13 lat Dantesa w lochach - sugestywne, można sobie tylko wyobrazić, cóż to za absurdalna sytuacja dla człowieka. Lecz jaka piękna przyjaźń ze starym księdzem, który to na gniewne "Nie wierzę w Boga", odpowiada "Nie szkodzi, Bóg wierzy w ciebie". Nawet w najgorszym położeniu mozna odnaleźć sens i bezcenną wartość. Czas spędzony w Paryżu na zemście - przesuwa film w stronę kina kostiumowego. KOlejne aresztowania przeciwników, intrygi prowadzące do realizacji planu zemsty przeprowadzone w kameralnych scenach, bez angażowania zbyt okazałych środków wyrazu, ale to działa, bo i chyba cała ta historia ma taki dośc intymny, personalny charakter ? Profesjonalnie przygotowane kostiumy i obrazki z epoki. Grają: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Florence Darel. Reżyseria: Josée Dayan. W poniedziałek: o 16:15. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:15 Kultura "Hrabia Monte Christo" [1988] 2/4 14.08.23, 05:19 Klasyka :] Film bardzo kanoniczny, żadnych poprawek, oryginalnych wariacji na temat, dystrakcji. Jak po sznurku od punktu A do punktu Z. 13 lat Dantesa w lochach - sugestywne, można sobie tylko wyobrazić, cóż to za absurdalna sytuacja dla człowieka. Lecz jaka piękna przyjaźń ze starym księdzem, który to na gniewne "Nie wierzę w Boga", odpowiada "Nie szkodzi, Bóg wierzy w ciebie". Nawet w najgorszym położeniu mozna odnaleźć sens i bezcenną wartość. Czas spędzony w Paryżu na zemście - przesuwa film w stronę kina kostiumowego. KOlejne aresztowania przeciwników, intrygi prowadzące do realizacji planu zemsty przeprowadzone w kameralnych scenach, bez angażowania zbyt okazałych środków wyrazu, ale to działa, bo i chyba cała ta historia ma taki dośc intymny, personalny charakter ? Profesjonalnie przygotowane kostiumy i obrazki z epoki. Grają: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Florence Darel. Reżyseria: Josée Dayan. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:50 Kultura "Hrabia Monte Christo" [1988] 3/4 19.08.23, 05:44 Klasyka :] Film bardzo kanoniczny, żadnych poprawek, oryginalnych wariacji na temat, dystrakcji. Jak po sznurku od punktu A do punktu Z. 13 lat Dantesa w lochach - sugestywne, można sobie tylko wyobrazić, cóż to za absurdalna sytuacja dla człowieka. Lecz jaka piękna przyjaźń ze starym księdzem, który to na gniewne "Nie wierzę w Boga", odpowiada "Nie szkodzi, Bóg wierzy w ciebie". Nawet w najgorszym położeniu mozna odnaleźć sens i bezcenną wartość. Czas spędzony w Paryżu na zemście - przesuwa film w stronę kina kostiumowego. KOlejne aresztowania przeciwników, intrygi prowadzące do realizacji planu zemsty przeprowadzone w kameralnych scenach, bez angażowania zbyt okazałych środków wyrazu, ale to działa, bo i chyba cała ta historia ma taki dośc intymny, personalny charakter ? Profesjonalnie przygotowane kostiumy i obrazki z epoki. Grają: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Florence Darel. Reżyseria: Josée Dayan. W poniedziałek: o 16:05. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:05 Kultura "Hrabia Monte Christo" [1988] 3/4 21.08.23, 05:21 Klasyka :] Film bardzo kanoniczny, żadnych poprawek, oryginalnych wariacji na temat, dystrakcji. Jak po sznurku od punktu A do punktu Z. 13 lat Dantesa w lochach - sugestywne, można sobie tylko wyobrazić, cóż to za absurdalna sytuacja dla człowieka. Lecz jaka piękna przyjaźń ze starym księdzem, który to na gniewne "Nie wierzę w Boga", odpowiada "Nie szkodzi, Bóg wierzy w ciebie". Nawet w najgorszym położeniu mozna odnaleźć sens i bezcenną wartość. Czas spędzony w Paryżu na zemście - przesuwa film w stronę kina kostiumowego. KOlejne aresztowania przeciwników, intrygi prowadzące do realizacji planu zemsty przeprowadzone w kameralnych scenach, bez angażowania zbyt okazałych środków wyrazu, ale to działa, bo i chyba cała ta historia ma taki dośc intymny, personalny charakter ? Profesjonalnie przygotowane kostiumy i obrazki z epoki. Grają: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Florence Darel. Reżyseria: Josée Dayan. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:55 Kultura "Hrabia Monte Christo" [1988] 4/4 26.08.23, 05:46 Klasyka :] Film bardzo kanoniczny, żadnych poprawek, oryginalnych wariacji na temat, dystrakcji. Jak po sznurku od punktu A do punktu Z. 13 lat Dantesa w lochach - sugestywne, można sobie tylko wyobrazić, cóż to za absurdalna sytuacja dla człowieka. Lecz jaka piękna przyjaźń ze starym księdzem, który to na gniewne "Nie wierzę w Boga", odpowiada "Nie szkodzi, Bóg wierzy w ciebie". Nawet w najgorszym położeniu mozna odnaleźć sens i bezcenną wartość. Czas spędzony w Paryżu na zemście - przesuwa film w stronę kina kostiumowego. KOlejne aresztowania przeciwników, intrygi prowadzące do realizacji planu zemsty przeprowadzone w kameralnych scenach, bez angażowania zbyt okazałych środków wyrazu, ale to działa, bo i chyba cała ta historia ma taki dośc intymny, personalny charakter ? Profesjonalnie przygotowane kostiumy i obrazki z epoki. Grają: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Florence Darel. Reżyseria: Josée Dayan. W poniedziałek: o 16:25. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 16:25 Kultura "Hrabia Monte Christo" [1988] 4/4 28.08.23, 05:37 Klasyka :] Film bardzo kanoniczny, żadnych poprawek, oryginalnych wariacji na temat, dystrakcji. Jak po sznurku od punktu A do punktu Z. 13 lat Dantesa w lochach - sugestywne, można sobie tylko wyobrazić, cóż to za absurdalna sytuacja dla człowieka. Lecz jaka piękna przyjaźń ze starym księdzem, który to na gniewne "Nie wierzę w Boga", odpowiada "Nie szkodzi, Bóg wierzy w ciebie". Nawet w najgorszym położeniu mozna odnaleźć sens i bezcenną wartość. Czas spędzony w Paryżu na zemście - przesuwa film w stronę kina kostiumowego. KOlejne aresztowania przeciwników, intrygi prowadzące do realizacji planu zemsty przeprowadzone w kameralnych scenach, bez angażowania zbyt okazałych środków wyrazu, ale to działa, bo i chyba cała ta historia ma taki dośc intymny, personalny charakter ? Profesjonalnie przygotowane kostiumy i obrazki z epoki. Grają: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Florence Darel. Reżyseria: Josée Dayan. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:15 TVN7 "Johnny English" [2003] 05.08.23, 05:44 Parodia kina bondowsko-missionimpossiblowo-bourneowego, z Rowanem Atkinsonem w głównej roli. Czy można takie kino nazywać "fasolowym", od najbardziej popularnego wcielenia ekranowego aktora występującego w głównej roli ? ;] Wg Manii : lepiej nie ryzykować ;] Reżyseruje : Peter Howitt Drugi seans: wtorek, 20:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TVN7 "Johnny English" [2003] 08.08.23, 05:54 Parodia kina bondowsko-missionimpossiblowo-bourneowego, z Rowanem Atkinsonem w głównej roli. Czy można takie kino nazywać "fasolowym", od najbardziej popularnego wcielenia ekranowego aktora występującego w głównej roli ? Wg Manii : lepiej nie ryzykować ;] Reżyseruje : Peter Howitt Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:40 Kultura "Zmiennicy" [1986] 9 / 15 05.08.23, 05:46 Dzisiaj można by się zastanowić nad sequelem, którego główne wątki traktowałyby o desperackiej rywalizacji korporacji taksówkarskich w warunkach wolnego rynku. Tyle, że serial taki musiałby chyba zmienić kategorię z komediowej na sensację? Odcinek 9: "Podróż sentymentalna". Reżyseruje oczywiście Stanisława Bareja, scenariusz wraz z Jackiem Janczarskim. Graja : Ewa Błaszczyk, Mieczysław Hryniewicz, Bronisław Pawlik, Wojciech Pokora, Kazimierz Kaczor, ale pełna obsada obejmuje dobrze ok. 60 nazwisk aktorów :] Tytułową piosenkę śpiewa Przemysław Gintrowski : www.youtube.com/watch?v=4hqFPNsyMhM Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:45 Kultura "Zmiennicy" [1986] 10 / 15 12.08.23, 05:45 Dzisiaj można by się zastanowić nad sequelem, którego główne wątki traktowałyby o desperackiej rywalizacji korporacji taksówkarskich w warunkach wolnego rynku. Tyle, że serial taki musiałby chyba zmienić kategorię z komediowej na sensację? Odcinek 10: "Krzyk ciszy". Reżyseruje oczywiście Stanisława Bareja, scenariusz wraz z Jackiem Janczarskim. Graja : Ewa Błaszczyk, Mieczysław Hryniewicz, Bronisław Pawlik, Wojciech Pokora, Kazimierz Kaczor, ale pełna obsada obejmuje dobrze ok. 60 nazwisk aktorów :] Tytułową piosenkę śpiewa Przemysław Gintrowski : www.youtube.com/watch?v=4hqFPNsyMhM Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:45 Kultura "Zmiennicy" [1986] 11 / 15 19.08.23, 05:48 Dzisiaj można by się zastanowić nad sequelem, którego główne wątki traktowałyby o desperackiej rywalizacji korporacji taksówkarskich w warunkach wolnego rynku. Tyle, że serial taki musiałby chyba zmienić kategorię z komediowej na sensację? Odcinek 11: "Antycypacja". Reżyseruje oczywiście Stanisława Bareja, scenariusz wraz z Jackiem Janczarskim. Graja : Ewa Błaszczyk, Mieczysław Hryniewicz, Bronisław Pawlik, Wojciech Pokora, Kazimierz Kaczor, ale pełna obsada obejmuje dobrze ok. 60 nazwisk aktorów :] Tytułową piosenkę śpiewa Przemysław Gintrowski : www.youtube.com/watch?v=4hqFPNsyMhM Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:40 Kultura "Zmiennicy" [1986] 12 / 15 26.08.23, 05:50 Dzisiaj można by się zastanowić nad sequelem, którego główne wątki traktowałyby o desperackiej rywalizacji korporacji taksówkarskich w warunkach wolnego rynku. Tyle, że serial taki musiałby chyba zmienić kategorię z komediowej na sensację? Odcinek 12: "Obywatel Monte Christo". Reżyseruje oczywiście Stanisława Bareja, scenariusz wraz z Jackiem Janczarskim. Graja : Ewa Błaszczyk, Mieczysław Hryniewicz, Bronisław Pawlik, Wojciech Pokora, Kazimierz Kaczor, ale pełna obsada obejmuje dobrze ok. 60 nazwisk aktorów :] Tytułową piosenkę śpiewa Przemysław Gintrowski : www.youtube.com/watch?v=4hqFPNsyMhM Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:45 TVP2 "U Pana Boga w ogródku" 9 /12 05.08.23, 05:47 Polska sielska, anielska i katolicka, rzecz jasna, czyli filmowa petryfikacja stereotypów na temat prowincji. Intrygancko i całkiem wesoło, niby trochę w stronę "Rancza", a trochę w kierunku papieskich kremówek, ostatecznie: bronią się zwłaszcza ładne miejsca zielone i pochwała pożycia w zgodzie z naturą:] Obsada: Wojciech Solarz, Emilian Kamiński, Andrzej Zaborski. Reżyseria: Jacek Bromski. Wariant serialowy. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:45 TVP2 "U Pana Boga w ogródku" 10 /12 12.08.23, 05:44 Polska sielska, anielska i katolicka, rzecz jasna, czyli filmowa petryfikacja stereotypów na temat prowincji. Intrygancko i całkiem wesoło, niby trochę w stronę "Rancza", a trochę w kierunku papieskich kremówek, ostatecznie: bronią się zwłaszcza ładne miejsca zielone i pochwała pożycia w zgodzie z naturą:] Obsada: Wojciech Solarz, Emilian Kamiński, Andrzej Zaborski. Reżyseria: Jacek Bromski. Wariant serialowy. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:45 TVP2 "U Pana Boga w ogródku" 11 /12 19.08.23, 05:49 Polska sielska, anielska i katolicka, rzecz jasna, czyli filmowa petryfikacja stereotypów na temat prowincji. Intrygancko i całkiem wesoło, niby trochę w stronę "Rancza", a trochę w kierunku papieskich kremówek, ostatecznie: bronią się zwłaszcza ładne miejsca zielone i pochwała pożycia w zgodzie z naturą:] Obsada: Wojciech Solarz, Emilian Kamiński, Andrzej Zaborski. Reżyseria: Jacek Bromski. Wariant serialowy. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:45 TVP2 "U Pana Boga w ogródku" 12 /12 26.08.23, 05:50 Polska sielska, anielska i katolicka, rzecz jasna, czyli filmowa petryfikacja stereotypów na temat prowincji. Intrygancko i całkiem wesoło, niby trochę w stronę "Rancza", a trochę w kierunku papieskich kremówek, ostatecznie: bronią się zwłaszcza ładne miejsca zielone i pochwała pożycia w zgodzie z naturą:] Obsada: Wojciech Solarz, Emilian Kamiński, Andrzej Zaborski. Reżyseria: Jacek Bromski. Wariant serialowy. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek * * * 17:35 Stopklatka "Intruz" [2013] 05.08.23, 05:52 Kosmici atakują Ziemię ! Znooowu ? :] Tym razem stosują znajomą sprzed lat strategię : opanowują ludzkie mózgi i zamieniają homo sapiens w bezwolne kukły pozbawione emocji, całkowicie posłuszne swoim właścicielom. Istotnie, kolonizacja ludzkości za pomocą wnikania impulsami energetycznymi w głąb świadomości wygląda na filmowym ekranie niezwykle efektywnie, o czym przekonały kolejne adaptacje "Inwazji porywaczy ciał" Jacka Finneya. Taką akcję mogliby wykonać współpracujący z obcymi przedstawiciele tajnych organizacji dążących do przejęcia władzy nad światem, albo przynajmniej pozostawania w bliskiej relacji z jego zarządcami pochodzącymi z kosmosu ;] Fantazja, ale czort jeden wie, jakie tam się dzieją rzeczy na zapleczu i co nas jeszcze czeka w przyszłości. Dziś spełniają się najdziksze wizje specjalistów od epidemicznych thrillerów, więc żadnego scenariusza przyszłości skreślać nie wypada, choć z kolei wypada traktować z odpowiednią dozą rezerwy i dystansu ;] Reżyseria : Andrew Niccol grają : Saorsie Ronan, Diane Kruger, Max Irons Scenariusz na podstawie powieści Stephanie Meyer. Na RT : no cóż, alarmujące i włączające syreny ostrzegawcze ;] - 9 % z 128 recenzji krytycznych, ale równolegle, już podnoszące na duchu i wzbijające w górę ochotę do obejrzenia filmu - 49 % z [53, 6 tys.] opinii widzów :] W środę: o 20:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Intruz" [2013] 09.08.23, 05:38 Kosmici atakują Ziemię ! Znooowu ? :] Tym razem stosują znajomą sprzed lat strategię : opanowują ludzkie mózgi i zamieniają homo sapiens w bezwolne kukły pozbawione emocji, całkowicie posłuszne swoim właścicielom. Istotnie, kolonizacja ludzkości za pomocą wnikania impulsami energetycznymi w głąb świadomości wygląda na filmowym ekranie niezwykle efektywnie, o czym przekonały kolejne adaptacje "Inwazji porywaczy ciał" Jacka Finneya. Taką akcję mogliby wykonać współpracujący z obcymi przedstawiciele tajnych organizacji dążących do przejęcia władzy nad światem, albo przynajmniej pozostawania w bliskiej relacji z jego zarządcami pochodzącymi z kosmosu ;] Fantazja, ale czort jeden wie, jakie tam się dzieją rzeczy na zapleczu i co nas jeszcze czeka w przyszłości. Dziś spełniają się najdziksze wizje specjalistów od epidemicznych thrillerów, więc żadnego scenariusza przyszłości skreślać nie wypada, choć z kolei wypada traktować z odpowiednią dozą rezerwy i dystansu ;] Reżyseria : Andrew Niccol grają : Saorsie Ronan, Diane Kruger, Max Irons Scenariusz na podstawie powieści Stephanie Meyer. Na RT : no cóż, alarmujące i włączające syreny ostrzegawcze ;] - 9 % z 128 recenzji krytycznych, ale równolegle, już podnoszące na duchu i wzbijające w górę ochotę do obejrzenia filmu - 49 % z [53, 6 tys.] opinii widzów :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 SuperPolsat "Kolekcjoner kości" [1999] 05.08.23, 05:54 Dobry dreszczowiec z doborowym duetem pp. Jolie & Washington w głównych rolach. W niezawodnym Nowym Jorku grasuje seryjny zabójca, posługującymi się makabrycznymi metodami działania - wycina swoim ofiarom fragmenty kości, niestety - za życia. Policja dwoi się i troi, a kiedy jej wysiłki spełzają na niczym, zwraca się o pomoc do wybitnej renomy kryminologa, autora wielu podręczników i mentora. W samą porę : pan kryminolog w wyniku wypadku został sparaliżowany i przykuty do łóżka - mimo otoczenia luksusową technologią umożliwiającą czytanie, grę w szachy z komputerem i inne rozrywki uprzyjemniające czas, z oczywistych powodów popadł w depresję, ukradkiem myśli nawet o samobójstwie. Kiedy policja zaczyna do niego schodzić najpierw z pojedynczymi pytaniami, potem z aktami sprawy, a następnie z całym oprzyrządowaniem i z jego mieszkania robi centrum dowodzenia akcją ścigania zabójcy, pan kryminolog odżywa, rzuca się w wir działania, konsultacji, czytania znaków oraz informacji pozostawianych przez kilera. Zapomina o śmierci własnej, starając się ratować potencjalne ofiary swojego przeciwnika. Wśród gliniarzy znajduje się pani policjantka o niewątpliwej urodzie, a także profesjonalnym talencie. Kryminolog zwraca na nią uwagę, sądzi nawet iż mogłaby się przenieść z roboty w terenie do sekcji zajmującej się zbieraniem oraz interpretacją śladów. Faworyzuje ją, prowadzi, stawia wobec kolejnych wyzwań, czasami ponad jej siły, w ten sposób powstaje między nimi porozumienie, nie tylko zawodowe czy międzyludzkie, ale również damsko-męskie. Trudno sądzić inaczej : to właśnie ten duet musi złapać mordercę. Wolty i puenty filmu są raczej przewidywalne, jak w solidnym kinie konfekcji, ale czy nie za to również da się je lubić ? Zwłaszcza, gdy tożsamość mordercy do samego końca pozostaje tajemnicą, a wiadomo iż najpewniej jest nim któryś z bohaterów pojawiających się na ekranie, zwykle w dalekim tle, na trzecim planie ;] Reżyseria : Philip Noyce. Na bis: środa, 23:00. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Kultura "Chaplin" [1992] 05.08.23, 05:55 Kino klasycznie biograficzne, z bohaterem wyszczególnionym w tytule! Pan Chaplin dobiega tutaj 80-tki i właśnie ktoś pisze jego biografię książkową, co stwarza niezawodny pretekst dla pana aktora do wspomnień i opisów dotyczących swej drogi artystycznej i losów osobistych. W obsadzie : Robert Downey Jr., Geraldine Chaplin, Paul Rhys. Reżyseria :: Richard Attenborough. Zatem, może warto spróbować, z pewnością życiorys pana aktora i reżysera kryje ciekawe fakty, może uda(ło) się przemycić jakieś informacje na temat stosowanych przez niego metod kręcenia filmów, tylko czy cokolwiek przebije same filmy owe, z panem Chaplinem w głównej roli ? :] Replay : z niedzieli/poniedziałek, 1:10. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 1:00 Kultura "Chaplin" [1992] 06.08.23, 07:11 Kino klasycznie biograficzne, z bohaterem wyszczególnionym w tytule! Pan Chaplin dobiega tutaj 80-tki i właśnie ktoś pisze jego biografię książkową, co stwarza niezawodny pretekst dla pana aktora do wspomnień i opisów dotyczących swej drogi artystycznej i losów osobistych. W obsadzie : Robert Downey Jr., Geraldine Chaplin, Paul Rhys. Reżyseria :: Richard Attenborough. Zatem, może warto spróbować, z pewnością życiorys pana aktora i reżysera kryje ciekawe fakty, może uda(ło) się przemycić jakieś informacje na temat stosowanych przez niego metod kręcenia filmów, tylko czy cokolwiek przebije same filmy owe, z panem Chaplinem w głównej roli ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TVN7 "Starcie tytanów" [2010] 05.08.23, 05:57 Czasy starożytne, a w nich ludzie stają przeciwko zupełnie materialnie istniejącym bogom, nie uosobieniem losu oraz wymyślonym odbiciom ich własnych lęków, pokus, pragnień i nadziei, lecz istotom z krwi i kości, co najwyżej z jeszcze bardziej rozbudowanym ego, ambicjami oraz kapryśności, co stanowi jedyne istotne nawiązanie do mitologii, reszta służy czystej rozrywce, zresztą lepiej w swej niezaprzeczalnej widowiskowości prezentującej się na wielkim ekranie kinowym;] Obsada: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes. Reżyseruje: Louis Leterrier. Na RT: 27% z 266 recenzji krytycznych oraz 40% z ponad 250 tys. opinii widzów. Powtórki: jutro, 17:45 & z czwartku/piątek, 1:30. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 17:45 TVN7 "Starcie tytanów" [2010] 06.08.23, 06:18 Czasy starożytne, a w nich ludzie stają przeciwko zupełnie materialnie istniejącym bogom, nie uosobieniem losu oraz wymyślonym odbiciom ich własnych lęków, pokus, pragnień i nadziei, lecz istotom z krwi i kości, co najwyżej z jeszcze bardziej rozbudowanym ego, ambicjami oraz kapryśności, co stanowi jedyne istotne nawiązanie do mitologii, reszta służy czystej rozrywce, zresztą lepiej w swej niezaprzeczalnej widowiskowości prezentującej się na wielkim ekranie kinowym;] Obsada: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes. Reżyseruje: Louis Leterrier. Na RT: 27% z 266 recenzji krytycznych oraz 40% z ponad 250 tys. opinii widzów. Powtórkowo: z czwartku/piątek, 1:30. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 1:30 TVN7 "Starcie tytanów" [2010] 10.08.23, 04:34 Czasy starożytne, a w nich ludzie stają przeciwko zupełnie materialnie istniejącym bogom, nie uosobieniem losu oraz wymyślonym odbiciom ich własnych lęków, pokus, pragnień i nadziei, lecz istotom z krwi i kości, co najwyżej z jeszcze bardziej rozbudowanym ego, ambicjami oraz kapryśności, co stanowi jedyne istotne nawiązanie do mitologii, reszta służy czystej rozrywce, zresztą lepiej w swej niezaprzeczalnej widowiskowości prezentującej się na wielkim ekranie kinowym;] Obsada: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes. Reżyseruje: Louis Leterrier. Na RT: 27% z 266 recenzji krytycznych oraz 40% z ponad 250 tys. opinii widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TVN "Boska Florence" [2016] 05.08.23, 05:59 Biografia Florence Foster Jenkins, pani która operowym głosem nie dysponowała, dysponowała głosem który wszystkim mógł być, tylko nie głosem operowym ;], ale uparła się, że będzie śpiewać i śpiewała, że ho ho ! Najpierw ku zgrozie otoczenia, potem : ku coraz większej chyba satysfakcji, a już zwłaszcza dzisiaj uchodzi za osobistość, która symbolizuje zwycięstwo pasji i marzenia nad surową i przykrą realnością. Pani Jenkins nie dała sobie wmówić, że skoro nie umie, to znaczy : nie może :] Poza tym, sztuka to taka dziedzina w której w zasadzie każdy wyczyn można jakoś usprawiedliwić, przydać mu walorów, choćby i całkiem nieoczywistych, a momentami wręcz ryzykownych. Stwierdzone i zadekretowane mistrzostwo wcale nie jest jedyną formą spełnienia, może nim być równie dobrze coś, co eksperci i puryści mają za zupełny kicz albo świadectwo nieudolności. Jesli widownia znajduje w tym jakiś sens i rangę - dlaczego nie ? :] No i, last but not least, pani Jenkins rozporządzała środkami finansowymi w takich nominałach, że w jej przypadku realizacja marzeń, z występami na deskach teatrów i sal operowych włącznie, była zamiarem znacznie bardziej wykonalnym niż zwykle to bywa ;] czołowe role : Meryl Streep, Hugh Grant, Rebecca Ferguson, Simon Helberg reżyseria : Stephen Frears. na RT : 88 % z recenzji krytycznych i 68 % od widowni :] Replay : z poniedziałku/wtorek, 0:10. Po obejrzeniu, mam same dobre wrażenia :] Pan reżyser zgrabnie i fachowo połączył wątki, aktorzy odegrali swoje partie bez zarzutu, a nawet lepiej, natomiast silna drużyna zawodników od charakteryzacji wykonała zadania na piątkę z wyróżnieniem. Pani Jenkins śpiewać nie potrafiła ni w ząb, co słyszy, słyszał, nawet temu, komu dorosły słoń na ucho nadepnął. Jak jednak sama podsumowuje w ostatnim akcie : "Mogą mówić, iż śpiewać nie umiałam, ale nikt nigdy nie powie, że nie śpiewałam". Kapitalne zdanie. Istotnie, śpiewała, z całą niemal dziecięcą radością towarzyszącą spełnianiu swego największego marzenia, w czym towarzyszyli jej dzielni przyjaciele, zwłaszcza pan menadżer i mąż w jednej osobie, stający na uszach i wykonujący salto mortale, by swoją żoną utrzymywać w przekonaniu o własnym talencie i umiejętnościach, kontrolujący rzeczywistość i otoczenie za pomocą pieniędzy swojej lepszej połowy, a miała ona tychże cały wagon. I właśnie dzięki nim była w stanie realizować plany, do jakich posiadania, mniej zamożni ignoranci nie śmieliby nawet przed sobą samymi się przyznać. Tutaj mamy właśnie sprzeczność, której reżyser Stephen Frears, wraz z celującą w kolejnego Oscara Meryl Streep, sprostał wprost świetnie : udało mu się bowiem nie przemilczeć kwestii dobrze opłacanego fałszu, umożliwiającego karierę pani Jenkins, z czułością wobec niej samej, kobiety po wielu trudnych przejściach życiowych, od pięćdziesięciu lat zmagającej się z syfilisem, złapanym od pierwszego męża, niecnoty, absolutnej i zaraźliwej pasjonatki i znawczyni! muzyki klasycznej, swoje muzyczne marzenie przekuwającej w realność bez cienia pretensji czy roszczenia. Tym, co broni postawę zarówno pani Jenkins, jak i jej męża, a później także wiernego pianisty, okazuje się być szczera wzajemna miłość, niekoniecznie romantyczna i namiętna, raczej biorąca się z wysoce rozwiniętej empatii i może poniekąd z uczciwego oglądu własnej biografii. Tercet pp. Streep, Hugh Grant & Simon Helberg walnie przyczynia się do tego ostatecznego tryumfu :] Gdyby szersza relacja mogła się przydać do czegokolwiek, służę zamaszyście! 5 od dołu : forum.gazeta.pl/forum/w,14,173119751,173119751,Ojej_co_tu_wybrac_2022_2_vol_136_.html?s=8#p173164197 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TV Puls "Pocałunek smoka" [2001] 05.08.23, 06:00 Kino antyromantyczne, mimo całowania w tytule, gdyż mamy w nim chińskiego gliniarza, podczas pobytu we Francji, wpadającego na trop korupcji w tamtejszej policji i na tyle denerwującego oraz skutecznego w swej dociekliwości, że aż miejscowi koledzy po mundurze wplątują go w morderstwo polityczne, by się ostatecznie pozbyć; nic tutaj nie znajduje się na swoim miejscu: gość nie przestrzega kodeksów gospodarskich, gospodarze gościowi robią koło pióra, niechby choć akcja wokół tej intrygi zbudowana satysfakcji dostarczyła;] Obsada: Jet Li, Bridget Fonda, Tchéky Karyo. Reżyseria: Chris Nahon. Bis: poniedziałek, 23:55. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:55 TV Puls "Pocałunek smoka" [2001] 07.08.23, 06:17 Kino antyromantyczne, mimo całowania w tytule, gdyż mamy w nim chińskiego gliniarza, podczas pobytu we Francji, wpadającego na trop korupcji w tamtejszej policji i na tyle denerwującego oraz skutecznego w swej dociekliwości, że aż miejscowi koledzy po mundurze wplątują go w morderstwo polityczne, by się ostatecznie pozbyć; nic tutaj nie znajduje się na swoim miejscu: gość nie przestrzega kodeksów gospodarskich, gospodarze gościowi robią koło pióra, niechby choć akcja wokół tej intrygi zbudowana satysfakcji dostarczyła;] Obsada: Jet Li, Bridget Fonda, Tchéky Karyo. Reżyseria: Chris Nahon. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Sędzia Dredd" [1995] 05.08.23, 06:02 Kolejna futurystyczna, wyczynowa demolka w rzeczywistości kryzysowej planety, po wojnach i apokalipsach rozmaitych. gdzie stróże prawa noszą miano sędziów i posiadają uprawnienia obu zawodów, plus trzeciego : egzekutorów. Po co się rozdrabniać : o tym, kto zasługuje na miano przestępcy i wyrok śmierci decyduje jedna figura w trzech osobach, co prowadzi do skojarzeń ryzykownych, lecz adekwatnych. Właściwa fabuła uruchamia sie w momencie, gdy sam sędzia Dredd zostaje oskarżony o sprzeniewierzenie się państwu i przeznaczony do srogiego ukarania. Albo więc dowiedzie swojej czystości moralno-prawnej, albo głowę będzie musiał wygodnie ułożyć na gilotynie. Dla bohaterów kina akcji banał mnożony przez oczywistość ;] W roli takiego kogoś pan Stallone, a obok niego : Armand Assante, Diane Lane & Max Von Sydow. Reżyseria : Danny Canon. We wtorek : o 22:05 - na drugą nogę. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:05 Stopklatka "Sędzia Dredd" [1995] 08.08.23, 06:10 Kolejna futurystyczna, wyczynowa demolka w rzeczywistości kryzysowej planety, po wojnach i apokalipsach rozmaitych. gdzie stróże prawa noszą miano sędziów i posiadają uprawnienia obu zawodów, plus trzeciego : egzekutorów. Po co się rozdrabniać : o tym, kto zasługuje na miano przestępcy i wyrok śmierci decyduje jedna figura w trzech osobach, co prowadzi do skojarzeń ryzykownych, lecz adekwatnych. Właściwa fabuła uruchamia sie w momencie, gdy sam sędzia Dredd zostaje oskarżony o sprzeniewierzenie się państwu i przeznaczony do srogiego ukarania. Albo więc dowiedzie swojej czystości moralno-prawnej, albo głowę będzie musiał wygodnie ułożyć na gilotynie. Dla bohaterów kina akcji banał mnożony przez oczywistość ;] W roli takiego kogoś pan Stallone, a obok niego : Armand Assante, Diane Lane & Max Von Sydow. Reżyseria : Danny Canon. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:05 Polsat "Spider-Man. Homecoming" [2017] 05.08.23, 06:03 Nowy aktor w tytułowej roli, pan Tom Holland, czyli dla fanów okazja, żeby wejść w dynamiczną dyskusję na temat zasadności powołania akurat tego zawodnika do pierwszego składu ;] Reżyseruje : Jon Watts. Kosmiczny budżet : 175 mln zielonych prezydentów, co w przypadku superprodukcji jest chyba dośc istotne ? ;] Dochód zadowalający, więc zapewne niebawem pojawi się kolejna odsłona tej serii filmów ? Ten dzisiejszy całkiem nowy jest, z 2017 roku. Na Rotten Tomatoes oceny wybitnie korzystne : 92 % pozytywnych [z 363] recenzji krytycznych i 88 % od widzów [z prawie 106 tys.] Wg Manii : "cóż - to jest jedyny słuszny Spiderman aktorski oraz jedyny słuszny aktor, który tę rolę odgrywa. Ten Spiderman jest częścią całej serii 22 filmów Marvela o tzw. Avengers. Pojawia się w kilku z nich i jest naprawdę niesamowity, bo kradnie praktycznie każdą scenę tym wielkim sławnym aktorom, którzy w nich grają :) Bardzo warto! Najlepiej oczywiście całą serię, której część właśnie zakończono w kinach filmem "Avengers. Endgame", który pobił wszelkie rekordy otwarcia i pewnie pobije rekord wpływów i oglądalności wszelkiej :) A już niedługo drugi 'samodzielny' film Spidermana - "Spider-Man. Far from Home". Odpowiedz Link Zgłoś