Dodaj do ulubionych

Bajki i programy naszego dzieciństwa :)

07.02.05, 12:47
Tak sobie szperam w necie, bo prawie 3 mies. temu zostałam mamą i chciałam
sciągnąć kilka bajek z mojego dzieciństwa i dawne piosenki (np. Fasolek) dla
synka. To natchneło mnie do założenia tego wątku :)
Jakie bajki i programy pamiętacie ze swojego dzieciństwa? Co najbradziej
lubiliście?
U mnie na pierwszym miejscu jest bajka: "Biały delfin Um", frnacuska
kreskówka, którą oglądałam z rodzeństwem na "dwójce". Potrafię nawet zanucić
melodię z tego filmu :) Czy ktoś pamięta ten film?

Z programów lubiłam Tik-Taka oraz Pankaracego :) Ponadto razem z bratem
rywalizowalismy oglądając Rambit. Pamiętacie?

Powspominajmy :)
A tu proponuje zajrzeć dla odświeżenia wspomnień:
212.191.1.130/~disney/nostalgia/
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 12:51
      chcesz link do piosenki z Delfinka Um?
      • invicta1 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 12:53
        www.aiw.cad.pl/b.html
        jest pod hasłem: Biały delfin Um w mp3-przeszukaj dobrze stronke jeszcze cos sie
        znajdzie:)
        • atlantis75 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 12:58
          Dzięki Invicta :)
          • invicta1 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:00
            do usług!
            jest tez Arabella:)
    • pomme Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:02
      Z bajek to na pewno pszczółke maje lubiłam z reszta nie miałam wyjścia leciała
      naokrągło:-) Później jeszcze sąsiedzi, bolek i lolek no i wilk i zając.
      Pamiętam też że były ( rzadko) takie chińskie bajki zawierające bardzo mądre
      morały. Z tych bajek pamietam jedna o starszym małżeństwie które znalazło
      źródło młodości i postanowili sie w nim wykąpać żeby sie odmłodzić. Bajki były
      przecudne
      • atlantis75 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:07
        pomme napisała:
        > Pamiętam też że były ( rzadko) takie chińskie bajki zawierające bardzo mądre
        > morały. Z tych bajek pamietam jedna o starszym małżeństwie które znalazło
        > źródło młodości i postanowili sie w nim wykąpać żeby sie odmłodzić. Bajki
        były przecudne

A moze o to chodzi? ;)
        212.191.1.130/~disney/nostalgia/bajkijap/
        • pomme Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:15
          kurcze może... ale pamietam że one trwały tak po 30 min conajmniej
          a swoją droga pani Łyżeczka tez była przecudna:-)
    • michal_82 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:23
      Nie pamiętam tego delfina. pamiętam jednak, że oglądałem wszystkie dobranocki i
      programy dla dzieci na jedynej wtedy TVP. Później w podstawówce oglądałem też
      bajki na TVP3 i zwłaszcza na Polonii 1 (Yattaman i reszta).

Z takiego skrajnego dzieciństwa, to pamiętam:

- z programów dla dzieci Tik-Tak, Domowe Przedszkole, Ciuchcia, Drops,
      Teleranek i własnie Rambit.

Z dobranocek i wieczorynek to Muminki, Kubuś Puchatek, bałwanek Buli, Gumisie,
      Smerfy, Siostrzeńcy Kaczora Donalda, Rumcajs, Wodnik Szuwarek, Bajki z mchu i
      paproci (Żwirek i Muchomorek), Ja Ci jeszcze pokażę (Wilk i zając) no i te
      wszystkie polskie standardy - Miś Collargol, Mały pingwin Pik-Pok, Reksio,
      Bolek i Lolek, Wędrówki Pyzy, Zając i Marceli Szpak, Przygód kilka wróbla
      Ćwirka, Lis Leon itd. Dużo tego jest :)
      • michal_82 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:25
        No oczywiście dalej Przygody Kota Filemona, czeski Krecik, Miś Uszatek...
        Pamietam, że Uszatek leciał zawsze we środy odkąd pamiętam. Jak wyemitowali
        ostatni odcinek to był dla mnie szok. Skończyło się coś co towarzyszyło mi od
        samego początku. Bardzo wtedy płakałem. :)
        • Gość: ja Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 13:27
          A Zaczarowany ołówek ?????? i Pomysłowy Dobromir ???????? to są bajki
          edukacyjne !!!!!
        • invicta1 Uszatek ma teraz swoja gazete........... NIE:) n/t 07.02.05, 13:28

• atlantis75 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:29
          Mi mama opowiadałą, ze płakałam oglądając Pszczółke Maję. Krzyczałam
          zawsze: "Maja uciekaj... Tekla!". Az mama zastanawiała się, czy moge to
          oglądac, bo dla mnie wątki z Telką to był horror. O, wczoraj leciała Maja na
          jedynce, to sobie obejrzałam :)
          Michał, duzo tych programów pamiętasz! W ogóle nie przypominam sobie Dropsa...
          • michal_82 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:34
            Ja właśnie mam czarną dziurę jeśli chodzi o Pszczółkę Maję. Chyba tego nie
            oglądałem, bo oprócz piosenki Wodeckiego i że jest tak Maja i Gucio nie wiem
            nic. A może się bałem, albo rodzice zdecydowali, że jestem za mały?

Drops to był sobotni program rano. Po południu w poniedziałek był LUZ dla
            młodzieży, Tik-Tak w środę, w piątek Ciuchcia, a we wtorek lub czwartek był
            KWANT też dla starszych o astronomii. Ciuchcia chyba zastąpiła teleturniej
            Rambit (Michał Bunio :) )
          • Gość: gas Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 13:37
            Jeszcze byl 5-10-15 teraz to szajs,i chyba(emil z lutenbergii czy cos takiego)
            za kare mial chodzic do drewutni,Plastus,takie dwie chodzace
            plasteliny,Porwanie prof.Baltazara Gabki,Ulica sezamkowa,kasztaniaki,no i moje
            ulubione Pszczolka Maja,Smerfy,Muminki,Rumcajs,Zwi rek i Muchomorek i Krecik
            • atlantis75 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:57
              Gość portalu: gas napisał(a):
              emil z lutenbergii czy cos takiego> za kare mial chodzic do drewutni

Hihihi! Pamiętam Emila :) Matka krzyczała do niego: "Iiiiiimil!".
    • patinito Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:37
      ja nie wiedziec czemu lubilem czeskie bajki, Sasiedzi rulez no i jeszcze moj
      ukochany krecik (muzyka Zdenek Smetana), ah jo
      jezeli chodzi o dzieci to moja bratanica (ok 1,5 roku) uwielbia ogladac muppety,
      glownie ze wzgledu na kolory i piosenki, a jak jej puszcze Manamana to po prostu
      wariuje, wrecz tanczy cala soba, zreszta w jej ograniczonym strasznie slowniku
      moj komputer na ktorym oglada muppety nazywa sie manamana :-)))
      zreszta muppety ogladamy razem z rownym zainteresowaniem :)) tylko ze kazdy
      wylapuje chyba co innego
    • lolka11 Re: Bajki i programy naszego dzieciństwa :) 07.02.05, 13:40
      Ja bardzo lubilam "Plastusiowy pamietnik" i byla taka bajka (chyba w Teleranku)
      z Matylda Rupiciowska, ale niestety nie pamietam tytulu...

Dorota
      • invicta1 dodam, ze Fraglesi dżezą/dżezi:) czy jakos tak 07.02.05, 13:43

• pomme Re: dodam, ze Fraglesi dżezą/dżezi:) czy jakos ta 07.02.05, 13:46
          No i mapety:-) miałam chyba wszystkie postaci w pastikowych miniaturkach
          loża szyderców, kermit i pigi hmmmm oglądnęło by sie raz jeszcze
          • michal_82 Re: dodam, ze Fraglesi dżezą/dżezi:) czy jakos ta 07.02.05, 13:52
            Tak, muppety leciały zawsze na Dwójce - kilka lat. Był jeszcze Miś Fazi, Gozno
            (co to było? - kaczor?) i taki głupkowaty kucharz, który wiecznie tłukł jajka.
            Zawsze wolałem ich pogadanki niż kiczowate występy i piosenki z gwiazdami USA,
            które był dla mnie anonimowe. A w loży tego ich teatru na górze dogadywały i
            komentowały takie dwa śmieszne dziadki :)

W Ulicy Sezamkowej chyba tylko Kermit się ostał ze starych dobrych muppetów.
            Oskar Zrzęda, Wielki Ptak, Elmo, Erni & Bert, Ciasteczkowy Potwór to już chyba
            były nowe lalki.
        • atlantis75 Invicta... 07.02.05, 13:59
          .... nie dżezi, ale si. Czytałam ostatnio w Polityce, ze dżezi wymyślili
          trendsettlerzy dla pospólstwa, a w kregach mówi się teraz "si" ;)))
          • Gość: Otylia Re: Invicta... IP: *.future-net.pl 07.02.05, 18:04
            Krecik! On był przecudowny!
            • Gość: around_the_sun Re: Invicta... IP: *.ab / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 18:54
              Ja też uwielbiam krecika, potrafił wywoływać takie emocje!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka