Dodaj do ulubionych

tykanie w tv

26.04.05, 09:56
bardzo drazni mnie osobiscie spoufalanie sie w programach, to ciagle mowienie
ty zamiast pan czy pani, drzazga jako przyklad jest w tym mistrzem, nawwet do
babci 80 letniej mowi na ty. rozumiem, ze amerykanizacja kraju osiaga zenitu
ale czy ze szkoda dla savoir vivre?
Obserwuj wątek
    • ka-ba Re: tykanie w tv 26.04.05, 13:24
      a mnie to osobiscie nie przeszkadza, nawet sie podoba pod warunkiem, ze
      szacunek dla rozmowcy ciagle bedzie zachowany
      za to wogole mie sie nie podoba zwrot jak np. panie posle, panie premierze do
      bylego premiera, panie ministrze do bylego ministra, panie prezesie itd. a co
      gorsza np. panie redaktorze, to kompletny bezsens
      ci ludzie maja nazwiska, na poczatku rozmowy mozna zaznaczyc z kim sie rozmawia
      i dalej po nazwisku

lub zwracanie sie tytularnie przez panie doktorze czy profesorze itd. ci ludzie
      w studio nie sa doktorem ani profesorem, w taki sposob moga sie do nich zwracac
      wspolpracownicy lub podwladni a juz zakrawa na farse, kiedy ekspedientka w
      aptece kaze sie tytulowac pani magister -
      pod tym wzgledem przynajmniej dorownujemy austriakom, osobiscie wole
      skandynawow, zeby pozostac przy Europie
      • yane.yane Re: tykanie w tv 26.04.05, 16:00
        A skad Ty sie urwalas dziewczyno? Nie wiesz, ze przytoczone przez Ciebie formy to formy grzecznosciowe. Tytuly naukowe nie sa bez sensu, no chyba, ze ktos zdobyl go w jakis podejrzany sposob.

> ci ludzie maja nazwiska, na poczatku rozmowy mozna zaznaczyc z kim sie rozmawia
        >
        > i dalej po nazwisku

A jak bylas mala to nie nauczyli Cie wierszyka, ze "po nazwisku to po pysku"? ;]

Btw wiekszosc "ekspedientow" w aptekach to magistrowie farmacji, albo przynajmniej technik tejze. Zdaje sie, ze ustawa nie pozwala nikomu innemu na sprzedawanie lekow :P

"Tykanie" nie zawsze i wszedzie sie sprawdza. Dlatego przesadny luz jest duzo bardziej sztywniacki niz zwracanie sie do kogos "Pani" badz "Pan" :)
      • bardu Re: tykanie w tv 26.04.05, 16:33
        Mnie też denerwuje to tykanie. A co do tytułowania - uważam, że jeśli w TV
        występuje dr medycyny i opowiada o chorobach i ich leczeniu to tytułowanie go
        doktorem jest jak najbardziej na miejscu. Ale jeśli opowiada o swoich sukcesach
        wędkarskich - tytułowanie jest bez sensu.
    • elde23 Re: tykanie w tv 26.04.05, 16:22
      Mnie też irytuje tytułomania,zresztą bardzo charakterystyczna dla prostaków.
      Teoretycznie istnieje możliwość że może się spotkać 4 facetów,którzy będą
      mówili do siebie per "panie prezydencie",kilkunastu "premierów",że
      o "ministrach" nie wspomnę,a "posłów" to trzeba liczyć w tysiące.
      Odpuszczam profesorom,bo jedyne co potrafili w życiu,to załatwic sobie papiery
      "na profesora",no to niech mają i nie płaczą.
      • piotr7777 Re: tykanie w tv 26.04.05, 16:30
        Jeśli chodzi o Drzygę to przed każdym nagraniem pyta gości jak się do nich
        zwracać. Jak ktoś sobie nie życzy zbytniej poufałości to jest z nim na
        pan/pani. Jak jednak widać większosć ludzi nie jest aż tak wrażliwa na swoim
        punkcie.
    • michal_82 Re: tykanie w tv 26.04.05, 16:38
      Pamiętam kiedyś taki odcinek "Randki w ciemno", gdzie było trzech dziadków i
      wybierająca babcia, a Kawalec mówił do nich na ty. Było to oburzające :P A to
      było z 12 lat temu.

Z drugiej strony kilka lat później "Milionerach" Hubert zwyczajowo mówił na ty
      do graczy. Znalazło się jednak kilku facetów (w większości tylko trochę
      straszych od niego - koło 50-tki), którzy się na to nie zgodzili. Tu brzmiało
      już to beznadziejnie.
    • jk Re: tykanie w tv 26.04.05, 18:25
      ja tam jestem tradycjonalistą
      nawet do ok. 25 latków mówię "proszę pana", oczywiście mam na myśli swoje
      miejsce pracy - generalnie zasada jest taka, że jak kogoś nie znam, to nie mówie
      na ty, nawet jeżeli jest mniej więcej w moim wieku :)

z tego punktu widzenia Rozmowy w toku czy wspomniany już Hubert w Milionerach na
      początku mnie drażnili :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka