Dodaj do ulubionych

dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich

24.04.07, 16:47
...oczywiście z odpowiednim wprowadzeniem?

To też część światowej kinematografii.
Obserwuj wątek
    • digiman Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 24.04.07, 20:51
      Pojawił się taki kanał ostatnio, mianowicie: Wojna i Pokój, prezentujący
      radziecką kinematografię i nie tylko. Jak na razie dostępny jest jednak jedynie
      na platformie "n".
      • drzejms-buond Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 10:32
        Gospodin pamiłuj!!!

jeden "patiomkin" i co więcej?
        samotny biały żagiel?
        moskwa nie wierzy łzom?
        świat się śmieje?

chyba są mniej światowi niż nam się wydaje.
        to ja juz wolę czeskie produkcje...
        • jhbsk Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 11:46
          Mało widziałeś.
          • drzejms-buond Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 11:57
            widziałem dużo ale WYPARŁEM Z PAMIĘCI!
            :-P
            • alexanderson Re: 26.04.07, 19:22
              drzejms-buond napisał:
              > widziałem dużo ale WYPARŁEM Z PAMIĘCI!

Współczuję - oglądając rosyjski film, za każdym razem musiałeś
              myśleć: "Pamiętaj, zrobiły go komuchy, nie podoba ci się, nie może się
              podobać".
        • news21 Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 29.04.07, 18:53
          I rosyjskiego drzejms nie znasz
    • hajota Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 12:35
      Od czasu do czasu nadaje. Ale głównie na TV Kultura, który to kanał nie do
      wszystkich dociera, i w późnych godzinach nocnych. Nie tak dawno był film
      "Aelita" według futurystycznej powieści A. Tołstoja. Jakiś czas temu było "Białe
      słońce pustyni".
      A współczesne filmy rosyjskie trafiają się na różnych kanałach.
    • kubissimo Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 13:11
      naprawde nie wiesz dlaczego nasza tvp ich nie puszcza? :D
      • estave Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 26.04.07, 13:03
        Ja wiem! Z tego samego powodu dla którego nie puszcza filmów nazistowskich.
        • jedzoslaw Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 26.04.07, 15:17
          Ale taki np. "Aleksander Newski" o antyniemieckiej wymowie by tu pasował, a
          tymczasem ten i inne filmy Eisensteina rzucili na godz. 1.40.
          • alexanderson Re: 26.04.07, 19:20
            Kilka miesięcy wcześniej filmy Eisensteina były o 12.45 (w dzień).
            • jedzoslaw Re: 27.04.07, 10:15
              alexanderson napisał:

> Kilka miesięcy wcześniej filmy Eisensteina były o 12.45 (w dzień).
              To i tak pora niezbyt korzystna, bo większość widzów pracuje.
    • mmmega Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 26.04.07, 22:47
      ja pamiętam że w podstawówce chodziliśmy całą szkołą do kina w ruskim
      garnizonie(mieszkałam w mieście gdzie stacjonowały radzieckie wojska) na super
      baśnie, disney odpada!
    • wislok1 Dość głupie pytanie 26.04.07, 23:54
      Ulubionym profesorem historii IV RP i wielkim admiratorem kaczystanu jest mister
      W., który publicznie głosi, że w 1939 Polska powinna być razem z Hitlerem, oddać
      mu Gdańsk i korytarz, i pomaszerować na bolszewika.
      Dla kaczego profesora W. hitlersyny w stylu Leona Degrelle, SS-mańskiego
      zbrodniarza są bohaterami
      Przecież dla tych ludzi nienawiść do Rosji jest tak wielka, że KAżDY film ZSRR
      jest tysiąc razy gorszy od filmu III Rzeszy
      • estave Powinieneś się leczyć 27.04.07, 02:14
        Jeszcze nikt w Polsce nie puszczał filmów nazistowskich, nawet kaczyści
        (cokolwiek ten termin oznacza). Za to ciągle możn oglądać filmy propagujące
        ideologię komunistyczną i fałszujące historię Polski.

Co ciekawe, w mediach nieustannie jest promowany pogląd relatywizujący
        zbrodniczość komunizmu i potępiający lustrację podczas gdy w szkołach czyta
        się "Niemcy" wedle których nawet sama bierność wobec faszyzmu była zbrodnią.
        Zamiast warholić na forum powinieneś się leczyć.
        • wislok1 Nie 27.04.07, 08:37
          W Polsce JESZCZE nie puszcza się filmów nazistowskich, ale już wydaje się
          neonazistowskie książki z entuzjastycznymi recenzjami prawicowych publicystów,
          chwali się generała Franco, itd.
          Gdyby nie zwycięstwo Wielkiej Koalicji w 1945, w tym także ZSRR,
          z Polaków Niemcy by zrobili niewolników lub wymordowali.
          PRL był lepszy od komory gazowej.
          • estave Re: Tak 27.04.07, 16:36
            Jeszcze? Człowieku ten felieton Stomma opublikował TRZY lata temu więc pewnie
            książka wydana była jeszcze wcześniej i jakoś od tego czasu nie widzę zalewu
            faszyzmu w polskich mediach. Za to, widzę Sierakowskiego z Krytyki Politycznej
            czytującego dzieła Lenina czy kampanię medialną starającą się zrelatywizować
            zbrodnie komunistyczne i zło komunizmu (chociażby obrona Pałacu Kultury).

Dlaczego nie odpowiesz ma moje poprzednie argumenty? To w PRL prowadzono czarną
            kampanię zniesławiającą faszyzm do tego stopnia, że jakiekolwiek nawet
            minimalne odstępstwo od skrajnie niepochlebnej opinii (nawet twierdzenie, że
            Hitler słusznie walczył z bolszewizmem) jest odbierane histerycznie natomiast
            próba wprowadzenia takich samych standardów ocen dla komunizmu jest uważana za
            oszołomstwo. Ja chcę, żeby oba systemy oceniać w ten sam sposób, a komunizm
            zdegradować do pozycji jaką dziś ma faszyzm w Niemczech.

Gdyby Polacy byli sojusznikami Hitlera to nie skończyli by w komorach gazowych.
            Dokonano by zbrodni na Żydach, ale czy nasz opór i tak do niej nie doprowadził.

Po za tym, Stomma jest publicystą Polityki - magazynu o rodowodzie
            komunistycznym.
            • wislok1 Re: Tak 27.04.07, 20:47
              To w PRL prowadzono czarną
              >
              > kampanię zniesławiającą faszyzm

Zniesławiającą ? A komory gazowe wybudowali komuniści ?
              Paranoja,
              Niemcy robili z ludzi w czasie wojny mydło, a ty piszesz o okropnej kampanii
              zniesławiania faszyzmu
              • estave Re: Tak 27.04.07, 22:04
                Paranoja to dobre słowo bo właśnie tak wyglądała propaganda komunistyczna,
                która miała na celu wywołanie w obywatelach przeświadczenia, że władza ludowa
                jest jedynym gwarantem tego, że do władzy nie powróci faszyzm. Resztki tego
                rozumowania można znaleźć w twoim poście, gdzie ma podstawie jednego
                tendencyjnego felietoniku sprzed paru lat roisz sobie jekieś skrzywione
                wyobrażenia na temat faszyzacji Polski, podczas gdy tymczasem w większośći
                mediów trwa kamapania relatywizacji zbrodni komunistycznych, współpracy z
                systemem totalitarnym czy propagacja dzieł propagandy bolszewickiej.

Gdyby oba systemy traktowano z podobną pobłażliwością to dziś wieczorem
                puszczono by np. Heimkehr.
                • stefan_waldek Re: Tak 27.04.07, 22:46
                  dobre. nadajesz się do sevres jako wzór kalekiego, groteskowo zideologizowanego
                  myślenia charakterystycznego dla "Prawicy".

rzekoma symetria 'radzieckie-nazistowskie' jest kompletnym idiotyzmem, bo
                  pierwszy termin oznacza w tym kontekście wszelkie filmy powstałe w pewnym kraju
                  na przestrzeni kilku dekad - w tym np. kino popularne i artystyczne nie dające
                  się opisać jako narzędzie indoktrynacji, takich filmów było tam mnóstwo
                  podobnie jak w polsce - drugi zaś twórczośc propagandową sławiącą rządy
                  nazistów.

dlatego pytanie autora wątku jest jak najbardziej zasadne. choć nie mniej przez
                  to retoryczne.
                • wislok1 Re: Tak 27.04.07, 23:44
                  Jaka propaganda komunistyczna ?
                  Komory gazowe propagandą ?
                  Nie przyszło ci do głowy, że komuniści pisali prawdę o faszystach, bo faszyści
                  faktycznie byli tacy źli ?
      • wislok1 Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 08:44
        Z tym tysiąc razy nieco się zagalopowałem, ale
        poczytajcie to, dość jasno pokazuje modę na faszyzm:

www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=1141
        • virr Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 10:20
          wislok1 napisał:

> Z tym tysiąc razy nieco się zagalopowałem, ale
          > poczytajcie to, dość jasno pokazuje modę na faszyzm:
          >
          > <a
          href="www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=1141"
          target="_blank">www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=1141</a>

To rzeczywiście przerażające. Skąd się tacy wzięli jak prof. Wieczorkiewicz???
        • jedzoslaw Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 10:33
          Pan W. raczej nie krył się ze swoimi poglądami na historię. Ale teraz jestem w
          szoku. Nie spodziewałem się, że Wieczorkiewicz pobłogosławi coś takiego, jak te
          nazistowskie wypociny. Najgorsze jest to, że nadal prowadzi on program
          historyczny "Nieznane o znanych" w radiowej Trójce. Wprawdzie przy omawianiu
          postaci von Stauffenberga i innych antynazistowskich spiskowców raczył zauważyć,
          że nie byli oni "przyjaciółmi Polski" (spiskowcy chcieli końca wojny, ale
          równocześnie zatrzymując niemieckie nabytki terytorialne w Polsce), lecz to i
          tak nie ratuje mojej opinii o nim.
          • virr Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 10:40
            jedzoslaw napisał:

Nie spodziewałem się, że Wieczorkiewicz pobłogosławi coś takiego, jak te
            > nazistowskie wypociny. Najgorsze jest to, że nadal prowadzi on program
            > historyczny "Nieznane o znanych" w radiowej Trójce.

Mało tego, prowadzi w KPTV "Poprawkę z historii". Pomijam, że pisuje do "Wprost".
          • wislok1 Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 23:53
            Czytałem ową książkę Degrelle.
            To jest faktycznie podręcznik dla skina i 100% rasisty oraz naziola. Taką porcję
            zoologicznej nienawiści do Rosjan trudno przetrawić.
            Degrelle przezornie nic nie pisał o Żydach
            ( bo pisał w 1945 w gościnie u Franco ).
            Profesor W. w zeszłym roku w Angorze opublikował swoje wypociny o tym jak w 1939
            trzeba było razem z Hitlerem i przytaczał wizję Rydza-Śmigłego otrzymującego
            najwyższy order od Adolfa za zdobycie Moskwy. Potem miały być rządy kolonialne
            niemiecko-polskie nad podludźmi
    • default Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 27.04.07, 09:21
      Bardzo chętnie obejrzałabym "Cichy Don", "Los człowieka" (jedyny film, przy
      którym widziałam mojego męża płaczącego!), "Lecą żurawie" (tu z kolei ja
      płaczę).
      A z nowszych i lżejszych rzeczy pamiętam znakomitą komedię "Niezwykłe przygody
      Włochów w Rosji".
      • mika974 Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 27.04.07, 09:54
        Racja- niesłusznie pomijana kinematografia, arcydzieł na koncie mają więcej niż
        my. Lubiłam i lubię ruskie klimaty, ichnie poczucie humoru, liryzm. 'Świat się
        śmieje' to pierwszy film jaki w życiu widziałam i pamiętam (jakieś 4 lata
        miałam). No jakiś czas temu leciał "Powrót". Prosimy więcej!
        • drobo Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 27.04.07, 11:52
          Myślę, ze masz rację. Nie ulega wątpliwości, że w ostatnich latach powstało w Rosji wiele ciekawych filmów, także rozrachunkowych z minionymi czasami. Niestety - do czasu, zanim pożegnamy się z "kaczolandem", mamy marne szanse na zapoznanie się z aktualną rosyjską ofertą filmową.
          • hajota Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 27.04.07, 18:25
            Zainteresowanych zapraszam na forum tematyczne
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12252
      • zygmunt55 Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 29.04.07, 21:33
        Dodałbym jeszcze choćby "Balladę o Żołnierzu" Grigorija Czuchraja.
        • ewa9717 Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 30.04.07, 19:27
          A ja dorzucę jeszcze dwa moje ulubione: "Dersu Uzała" (no tu działał Kurosawa,
          to może przejdzie) i "Spaleni słońcem".
          • ariadna-enta Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 01.05.07, 23:47
            jakiś czas temu w jedynce oczywiście w póznych godzinach nocnych był emitowany
            słynny "Pancernik Potiomkin"
            oglądałam go z zapartym tchem
            mimo,że stary zachował świeżość jak na arcydzieła przystało.

albo kto pamięta "Los człowieka" Bondarczuka?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka