piotr7777 24.04.07, 16:47 ...oczywiście z odpowiednim wprowadzeniem? To też część światowej kinematografii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
digiman Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 24.04.07, 20:51 Pojawił się taki kanał ostatnio, mianowicie: Wojna i Pokój, prezentujący radziecką kinematografię i nie tylko. Jak na razie dostępny jest jednak jedynie na platformie "n". Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 10:32 Gospodin pamiłuj!!! jeden "patiomkin" i co więcej? samotny biały żagiel? moskwa nie wierzy łzom? świat się śmieje? chyba są mniej światowi niż nam się wydaje. to ja juz wolę czeskie produkcje... Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 11:46 Mało widziałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 11:57 widziałem dużo ale WYPARŁEM Z PAMIĘCI! :-P Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 26.04.07, 19:22 drzejms-buond napisał: > widziałem dużo ale WYPARŁEM Z PAMIĘCI! Współczuję - oglądając rosyjski film, za każdym razem musiałeś myśleć: "Pamiętaj, zrobiły go komuchy, nie podoba ci się, nie może się podobać". Odpowiedz Link Zgłoś
news21 Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 29.04.07, 18:53 I rosyjskiego drzejms nie znasz Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 12:35 Od czasu do czasu nadaje. Ale głównie na TV Kultura, który to kanał nie do wszystkich dociera, i w późnych godzinach nocnych. Nie tak dawno był film "Aelita" według futurystycznej powieści A. Tołstoja. Jakiś czas temu było "Białe słońce pustyni". A współczesne filmy rosyjskie trafiają się na różnych kanałach. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 25.04.07, 13:11 naprawde nie wiesz dlaczego nasza tvp ich nie puszcza? :D Odpowiedz Link Zgłoś
estave Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 26.04.07, 13:03 Ja wiem! Z tego samego powodu dla którego nie puszcza filmów nazistowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 26.04.07, 15:17 Ale taki np. "Aleksander Newski" o antyniemieckiej wymowie by tu pasował, a tymczasem ten i inne filmy Eisensteina rzucili na godz. 1.40. Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 26.04.07, 19:20 Kilka miesięcy wcześniej filmy Eisensteina były o 12.45 (w dzień). Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: 27.04.07, 10:15 alexanderson napisał: > Kilka miesięcy wcześniej filmy Eisensteina były o 12.45 (w dzień). To i tak pora niezbyt korzystna, bo większość widzów pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmega Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 26.04.07, 22:47 ja pamiętam że w podstawówce chodziliśmy całą szkołą do kina w ruskim garnizonie(mieszkałam w mieście gdzie stacjonowały radzieckie wojska) na super baśnie, disney odpada! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Dość głupie pytanie 26.04.07, 23:54 Ulubionym profesorem historii IV RP i wielkim admiratorem kaczystanu jest mister W., który publicznie głosi, że w 1939 Polska powinna być razem z Hitlerem, oddać mu Gdańsk i korytarz, i pomaszerować na bolszewika. Dla kaczego profesora W. hitlersyny w stylu Leona Degrelle, SS-mańskiego zbrodniarza są bohaterami Przecież dla tych ludzi nienawiść do Rosji jest tak wielka, że KAżDY film ZSRR jest tysiąc razy gorszy od filmu III Rzeszy Odpowiedz Link Zgłoś
estave Powinieneś się leczyć 27.04.07, 02:14 Jeszcze nikt w Polsce nie puszczał filmów nazistowskich, nawet kaczyści (cokolwiek ten termin oznacza). Za to ciągle możn oglądać filmy propagujące ideologię komunistyczną i fałszujące historię Polski. Co ciekawe, w mediach nieustannie jest promowany pogląd relatywizujący zbrodniczość komunizmu i potępiający lustrację podczas gdy w szkołach czyta się "Niemcy" wedle których nawet sama bierność wobec faszyzmu była zbrodnią. Zamiast warholić na forum powinieneś się leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Nie 27.04.07, 08:37 W Polsce JESZCZE nie puszcza się filmów nazistowskich, ale już wydaje się neonazistowskie książki z entuzjastycznymi recenzjami prawicowych publicystów, chwali się generała Franco, itd. Gdyby nie zwycięstwo Wielkiej Koalicji w 1945, w tym także ZSRR, z Polaków Niemcy by zrobili niewolników lub wymordowali. PRL był lepszy od komory gazowej. Odpowiedz Link Zgłoś
estave Re: Tak 27.04.07, 16:36 Jeszcze? Człowieku ten felieton Stomma opublikował TRZY lata temu więc pewnie książka wydana była jeszcze wcześniej i jakoś od tego czasu nie widzę zalewu faszyzmu w polskich mediach. Za to, widzę Sierakowskiego z Krytyki Politycznej czytującego dzieła Lenina czy kampanię medialną starającą się zrelatywizować zbrodnie komunistyczne i zło komunizmu (chociażby obrona Pałacu Kultury). Dlaczego nie odpowiesz ma moje poprzednie argumenty? To w PRL prowadzono czarną kampanię zniesławiającą faszyzm do tego stopnia, że jakiekolwiek nawet minimalne odstępstwo od skrajnie niepochlebnej opinii (nawet twierdzenie, że Hitler słusznie walczył z bolszewizmem) jest odbierane histerycznie natomiast próba wprowadzenia takich samych standardów ocen dla komunizmu jest uważana za oszołomstwo. Ja chcę, żeby oba systemy oceniać w ten sam sposób, a komunizm zdegradować do pozycji jaką dziś ma faszyzm w Niemczech. Gdyby Polacy byli sojusznikami Hitlera to nie skończyli by w komorach gazowych. Dokonano by zbrodni na Żydach, ale czy nasz opór i tak do niej nie doprowadził. Po za tym, Stomma jest publicystą Polityki - magazynu o rodowodzie komunistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Tak 27.04.07, 20:47 To w PRL prowadzono czarną > > kampanię zniesławiającą faszyzm Zniesławiającą ? A komory gazowe wybudowali komuniści ? Paranoja, Niemcy robili z ludzi w czasie wojny mydło, a ty piszesz o okropnej kampanii zniesławiania faszyzmu Odpowiedz Link Zgłoś
estave Re: Tak 27.04.07, 22:04 Paranoja to dobre słowo bo właśnie tak wyglądała propaganda komunistyczna, która miała na celu wywołanie w obywatelach przeświadczenia, że władza ludowa jest jedynym gwarantem tego, że do władzy nie powróci faszyzm. Resztki tego rozumowania można znaleźć w twoim poście, gdzie ma podstawie jednego tendencyjnego felietoniku sprzed paru lat roisz sobie jekieś skrzywione wyobrażenia na temat faszyzacji Polski, podczas gdy tymczasem w większośći mediów trwa kamapania relatywizacji zbrodni komunistycznych, współpracy z systemem totalitarnym czy propagacja dzieł propagandy bolszewickiej. Gdyby oba systemy traktowano z podobną pobłażliwością to dziś wieczorem puszczono by np. Heimkehr. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_waldek Re: Tak 27.04.07, 22:46 dobre. nadajesz się do sevres jako wzór kalekiego, groteskowo zideologizowanego myślenia charakterystycznego dla "Prawicy". rzekoma symetria 'radzieckie-nazistowskie' jest kompletnym idiotyzmem, bo pierwszy termin oznacza w tym kontekście wszelkie filmy powstałe w pewnym kraju na przestrzeni kilku dekad - w tym np. kino popularne i artystyczne nie dające się opisać jako narzędzie indoktrynacji, takich filmów było tam mnóstwo podobnie jak w polsce - drugi zaś twórczośc propagandową sławiącą rządy nazistów. dlatego pytanie autora wątku jest jak najbardziej zasadne. choć nie mniej przez to retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Tak 27.04.07, 23:44 Jaka propaganda komunistyczna ? Komory gazowe propagandą ? Nie przyszło ci do głowy, że komuniści pisali prawdę o faszystach, bo faszyści faktycznie byli tacy źli ? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 08:44 Z tym tysiąc razy nieco się zagalopowałem, ale poczytajcie to, dość jasno pokazuje modę na faszyzm: www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=1141 Odpowiedz Link Zgłoś
virr Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 10:20 wislok1 napisał: > Z tym tysiąc razy nieco się zagalopowałem, ale > poczytajcie to, dość jasno pokazuje modę na faszyzm: > > <a href="www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=1141" target="_blank">www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=1141</a> To rzeczywiście przerażające. Skąd się tacy wzięli jak prof. Wieczorkiewicz??? Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 10:33 Pan W. raczej nie krył się ze swoimi poglądami na historię. Ale teraz jestem w szoku. Nie spodziewałem się, że Wieczorkiewicz pobłogosławi coś takiego, jak te nazistowskie wypociny. Najgorsze jest to, że nadal prowadzi on program historyczny "Nieznane o znanych" w radiowej Trójce. Wprawdzie przy omawianiu postaci von Stauffenberga i innych antynazistowskich spiskowców raczył zauważyć, że nie byli oni "przyjaciółmi Polski" (spiskowcy chcieli końca wojny, ale równocześnie zatrzymując niemieckie nabytki terytorialne w Polsce), lecz to i tak nie ratuje mojej opinii o nim. Odpowiedz Link Zgłoś
virr Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 10:40 jedzoslaw napisał: Nie spodziewałem się, że Wieczorkiewicz pobłogosławi coś takiego, jak te > nazistowskie wypociny. Najgorsze jest to, że nadal prowadzi on program > historyczny "Nieznane o znanych" w radiowej Trójce. Mało tego, prowadzi w KPTV "Poprawkę z historii". Pomijam, że pisuje do "Wprost". Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Dość głupie pytanie 27.04.07, 23:53 Czytałem ową książkę Degrelle. To jest faktycznie podręcznik dla skina i 100% rasisty oraz naziola. Taką porcję zoologicznej nienawiści do Rosjan trudno przetrawić. Degrelle przezornie nic nie pisał o Żydach ( bo pisał w 1945 w gościnie u Franco ). Profesor W. w zeszłym roku w Angorze opublikował swoje wypociny o tym jak w 1939 trzeba było razem z Hitlerem i przytaczał wizję Rydza-Śmigłego otrzymującego najwyższy order od Adolfa za zdobycie Moskwy. Potem miały być rządy kolonialne niemiecko-polskie nad podludźmi Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 27.04.07, 09:21 Bardzo chętnie obejrzałabym "Cichy Don", "Los człowieka" (jedyny film, przy którym widziałam mojego męża płaczącego!), "Lecą żurawie" (tu z kolei ja płaczę). A z nowszych i lżejszych rzeczy pamiętam znakomitą komedię "Niezwykłe przygody Włochów w Rosji". Odpowiedz Link Zgłoś
mika974 Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 27.04.07, 09:54 Racja- niesłusznie pomijana kinematografia, arcydzieł na koncie mają więcej niż my. Lubiłam i lubię ruskie klimaty, ichnie poczucie humoru, liryzm. 'Świat się śmieje' to pierwszy film jaki w życiu widziałam i pamiętam (jakieś 4 lata miałam). No jakiś czas temu leciał "Powrót". Prosimy więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
drobo Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 27.04.07, 11:52 Myślę, ze masz rację. Nie ulega wątpliwości, że w ostatnich latach powstało w Rosji wiele ciekawych filmów, także rozrachunkowych z minionymi czasami. Niestety - do czasu, zanim pożegnamy się z "kaczolandem", mamy marne szanse na zapoznanie się z aktualną rosyjską ofertą filmową. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 27.04.07, 18:25 Zainteresowanych zapraszam na forum tematyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12252 Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt55 Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 29.04.07, 21:33 Dodałbym jeszcze choćby "Balladę o Żołnierzu" Grigorija Czuchraja. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 30.04.07, 19:27 A ja dorzucę jeszcze dwa moje ulubione: "Dersu Uzała" (no tu działał Kurosawa, to może przejdzie) i "Spaleni słońcem". Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: dlaczego TV nie puszcza filmów radzieckich 01.05.07, 23:47 jakiś czas temu w jedynce oczywiście w póznych godzinach nocnych był emitowany słynny "Pancernik Potiomkin" oglądałam go z zapartym tchem mimo,że stary zachował świeżość jak na arcydzieła przystało. albo kto pamięta "Los człowieka" Bondarczuka? Odpowiedz Link Zgłoś