Dodaj do ulubionych

mała reflekcja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 03:31
Skończone studia wyższe,doświadczenie,choć nie ogromne i od dwóch miesięcy
nie moge znaleść pracy..moze nie powinieneiem się niecierpliwić bo niektórzy
czekają wiele dłuzej.Posiadam w miare niezły zawód-grafik
komputerowy,projektowanie,obsługa kompa w jednym paluszku a tu małe
rozczarowanie po odbytych kilku rozmowach.Potencjalni pracowadcy ładnie
potrafią rozmawiać,każą robic coś na pokaz a potem cisza.Na odpowiedz z
jednej firmy X czekam juz 10 dni i chyba zapewne sie nie doczekam.Mogli by
chociaż napisac "Dziękujemy był ktoś lepszy tańszy".Brakuje chyba troche
kultury naszym drogim pracodawcom a moze nie mają czasu na odpisanie na E-
mail?? bo na telefon ich nie chce naciągać:)) Jestem ciekaw ile jeszcze
takich fantastycznych wizyt w sprawie pracy mnie czeka,mówie generalnie o W-
wie..jestem ciekawy ile zarabia taki ktoś jak ja grafik DTP/projektant?? Moze
za duże sumy wołam i ludzie się mnie boją:) heheee
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek - jest tylko jedna pocieszajaca? odpowiedz IP: *.cst.tpsa.pl 08.09.04, 14:51
      Jak kandyduja 3 osoby na miejsce masz tylko 33% szans, a pomysl ze zazwyczaj
      jest kilkadziesiat. Trzeba robić masówke, tyle wlasnie maili dziennie. Inaczej
      nie da rady !
    • Gość: ja Re: mała reflekcja IP: *.sbi.com 09.09.04, 10:48
      ja studiuję na piątym oku grafikę komp. a pracuję w banku, może i dla ciebie
      czas by się przekwalifikować?
      • Gość: kuglaz Re: mała reflekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 14:38
        Chętnie bym się przekwafilikował ale pytani brzmi jak?? Gratuluje ci pracy w
        banku..pomimo innego wykształcenia!! Masz jakąs recepte??
        • Gość: ja Re: mała reflekcja IP: *.sbi.com 09.09.04, 15:13
          w sumie wszyskiego musiałam się uczyć od podstaw, a robię za specjalistę HAHAHA

wybrali mnie bo szefowa wręcz pokochała mnie od pierwszej rozmowy
          kwalifikacyjnej :)
    • Gość: ugarit Re: mała reflekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 11:03
      Jesli rzeczywiscie masz takie umiejetnosci - to wsiadaj w samochod i jedz tam
      gdzie nie bedziesz narazony na kontakty polskimi manago.
      • Gość: kuglaz Re: mała reflekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 14:39
        Powoli zaczynam się rozglądać za czym poza granicami tego fantastycznego
        kraju.Myśle sobie ze zimą jest mniej chętnych na eskapady na zachód:) a moze
        się myle?
        • Gość: ugarit Re: mała reflekcja - ale latem za to wieksza...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 15:29
          baza hotelowa. Rozumiesz ? - wolne przesla pod mostem, lawki, trawniki i takie
          tam rozne. A zima co?. Tylko ciepla krata nad nadmuchem do metra - mozesz sie
          nie zmiescic. I znowu przegrasz rywalizacje. Szczeznac przyjdzie.

A tak w ogole to jest to swietna mysl. Nie radzisz sobie we wlasnym kraju - a
          myslisz ze poradzisz sobie gdziekolwiek indziej?.

W kazdym razie powodzenia
          • Gość: zx SPECTRUM 48 K Re: mała reflekcja - ale latem za to wieksza..... IP: *.acn.waw.pl 11.09.04, 03:38
            Dajcie człowiekowi spokój, ma prawo czuć się rozgoryczony. Studia, a szczególnie dzienne to inwestycja, dziesiatki nocy nieprzaespanych, godziny w bibliotece i sporo badań własnych. I jak ta wiedza nie zostaje wykorzystana, to poprostu przykro.

Taka rada, krztałć sie dalej na grafika, a jednocześnie ucz sie nowych rzeczy. NIe trzeba brać tych rozmów kwalifikacyjnych do serca,aż tak. Czasem robią konkurs majac juz od dawna pracownika, tak dla formalności. Czasem trafiasz na kogos jeszcze gorzej wykształconego od siebie, on się boi i niegdy cie nie wpusci.

Chcesz radę? dam ci jedną ale konkretną: wyślij mailem, i część aplikacji pocztą (zwykły znaczek do 50 g zaledwie 1.35 kosztuje ) i wyslij tak z 100-200 zgłoszeń w ciegu miesiaca. W ciegu godziny wysyłałem po 20, mam pare wzorów swoich, ok 30 różnych listów motywacyjnych i 4 różne modele CV.Trochę pracy to kosztowało. Ale jak wyślesz tak z 120-200 to czysta statystyka. ILOŚĆ rozmów kwalifikacyjnych to ok 5 -10 % tego co wyslesz. Szukasz 1 oferty, wyślij 300 i wybieraj. Znajdziesz pracę, szukaj dalej, tak byś zawsze miał coś pod ręką.I wyłącz emocje i zmeczenie tym że nieodpowiadają. Podstawą promocji jest to, ażeby dużo osób dowiedziało sie o tobie, i byś to zrobił delikatnie.
            Życzę powodzenia i cierpliwosci. Bezrobocie uczy cierpliwosci i szacunku do pracy. Powodzenia
    • Gość: CzarnaInez no cóż ... IP: 80.51.245.* 17.09.04, 21:52
      pozostaje mi tylko przyznać Tobie rację.

Jestem w identycznej sytuacji.

W czerwcu skończyłam studia dzienne (dziennikarstwo), mam ponad 3-letnie
      doświadczenie zawodowe (jakoś udawało mi się pracować i studiować
      jednocześnie), kilka poważnych nagród przyznawanych przez dziennikarzy i takie
      tam :)

Ale umowa o dzieło skończyła się w momencie skończenia studiów i nie ma mowy o
      dalszym zatrudnieniu (wolą studentów, którzy są szczęśliwi, że dorobią sobie
      200 zł ...)
      Etat??? Mogę sobie pomarzyć i to przez duże P

Nie twierdzę, że nie ma pracy w tym zawodzie ale mi chodzi o PRACĘ za godziwe
      pieniądze, za takie za które będę mogła sama się utrzymać a nie mieszakć do
      końca życia z rodzicami bo mnie nie stać na kawalerkę za 500 zł.
      Tym bardziej, że praca na umowę zlecenie czy o dzieło to grosze a gdzie
      świadczenia? Kiedy ja mam wypracować moją emeryturę?

A jeszcze jak czytam na forum, że jak na rozmowie kwalifikacyjnej na ulubione
      pytanie: ile Pani chciałaby zarabiać? mówię, że min. 1500 zł - to to jest
      postawa roszczeniowa to mnie szlag trafia.
      Gdybym chciała być robolem i pracować za 800-1000 zł to bym studiów nie
      kończyła tylko od razu po podstawówce poszła do zawki i teraz miała 10- letni
      staż pracy choćby w staniu za ladą i sprzedawaniu wałówki...

Zresztą, szkoda gadać. Polska to kraj popieprzony i taki zostanie.

• Gość: zx Spectrum 48 K Re: no cóż ... IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 22:49
        Ludzie, cierpliwości. Szukam pracy od czerwca, bo wcześniej pracowałem w Powaznym stoważyszeniu telekom. za grosze. Szukam, wysyłami okazuje się jest metoda na to by tych rozmów kwalifikacyjnych było wiecej ( w tym tygodniu miałem 3). Zrobić sobie na kartce fformatu A3 tabelkę: Nazwa firmy, branża :kontakt albo ew. nazwisko osoby za cos odpowiadającej.

Nazwy firm - no problem, biorę nożyczki i GW i wszystkie firmy które jakos mnie interesuja wycinam nazwę.

krok 2. sprawdzam na ich stronie i w sieci : czym sie zajmują itp.
        krok 3 - wysyłam pismo -list motywacyjny, oferujac swoja pomoc. Nalezy napisac szczeze co i jak, dobre CV i tak wysylac poczta ( bo maila najlatwiej skasowac).

I czekac ! W Warszawie Firm jest dużo, znaczek 1,35 g i tylko trzeba jeszcze gdzies rejestrowac do kogo co wysylasz. Czy to dziala? W chwili obecnej mam 2 propozycje pracy, do wtorku mam sie zdecydowac + możliwosc stażu za miesiac. Nawet jak znajde stala prace to bede non stop wysylal swoja aplikacje. To kiedys mozna bylo przeprCOWAC 40 Lat w jednej firmie. Teraz trzeba starac sie byc tam jak najdluzej, ale zawsze myslec o przyszlosci. Kurde ja swoim wnukom wspolczuje, beda zyly w koszmarnym swiecie. Pozdrawaim i wiecej optymizmu ludzie. Nie ma pracy: uczyc sie angielskiego i excella!

glowa do gory!
        P.S - pisze w operze nie mam polskich znakow sorry
        • Gość: Kuglaz Re: no cóż ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 22:58
          U mnie sie odrobinke zmieniło.Mam iśc do pracy jako grafik do drukarni za
          800zł..a potem 1000zł(dwie zmiany 6-14 i 14-22) jak sie sprawdze.Praca nie jest
          w W-wie ale u mnie na "wsi" więc chyba nie bede narzekał.Mam szanse dorobić w
          stolicy jako nauczycliel grafiki w weekendy więc chyba zapowida sie praca 7-dni
          w tygodniu..za okolo 1500-1600zł.Jestem młody czasy okropne wiec chyba nie bede
          narzekał jak się sprawdzą moje przewidywania.W taki oto sposób moze wytrzymam
          jakis czas..zanim znajde coś lepszego.pozdrawiam
    • Gość: e Re: mała reflekcja IP: 81.210.125.* 21.09.04, 09:57
      hmm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka