Gość: aga IP: *.mpowercom.net 09.08.02, 23:46 ciekawa jestem jaki jest rynek grafiki w polsce/warszawie tj. wymagania min. i place... i.. oczywiscie czy jakies firmy otwieraja stanowiska.... dzieki. graphics2559@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jtb Re: grafika komputerowa IP: *.chello.pl 10.08.02, 11:43 Trzy lata za póżno. Musisz mieć jakiś dorobek czyli portfolio. Bez tego ani rusz. Jest troche ofert pracy w prasie lub internecie. Musisz wtedy odełać ich do swoich linków z wykonanymi pracami lub przedstawić swoje portfolio. Najczęściej ci na twoją ofertę nie odpopowiedzą albo też dadzą ci coś do zrobienia dla sprawdzenia twoich umiejętności i potem znów ci nie odpowiedzą. W sumie teraz rynek jest trudny, chyba, że masz jakieś znajomości. Próbuj może ci się uda. Zaczep się gdzieś potem będziesz myślała o forsie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: grafika komputerowa IP: *.mpowercom.net 22.08.02, 16:41 dzieki! co prawda nie planuje teraz wracac do warszawy ale bylam ciekawa. moze tutaj bedzie mi latwiej ;-))) przynajmniej z portfolio ;-) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzz! Re: grafika komputerowa IP: *.velocity.net 08.12.02, 02:58 czesc, mnie interesuje to samo. czyzby podobna sytuacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomhet Re: grafika komputerowa IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 15:55 Moim zdaniem rynek na grafikę jest słaby, a będzie jeszcze słabszy. Dziś już dzieci z wczesnych klas podstawówki umieją zupełnie przyzwoicie obsługiwać photoshopa i z flashem nie ma większych problemów. Poza z reguły jest tak, że jeśli ktoś chociaż trochę interesuje się komputerem to pierwsze czym się zajmuje to zabawy z grafiką (oprócz gier oczywiście). Z projektowaniem stron jest podobnie - wszystko idzie w kierunku WYSIWYG - wkrótce stanie się to umiejętność tak naturalna jak pisanie w Wordzie. Jedyna szansa to specjalizacja w produkcji czołówek i reklam dla telewizji - czyli raczej w kierunku filmu , ale obsługa (nawet bardzo dobra) photoshopa na nikim dziś nie zrobi wrażenia. Szansa jest tylko dla najlepszych. Ja bym polecał zmienić zawód i iść na studia farmaceutyczne - po tym jest i chyba będzie jako taka przyszłość. Ja już jestem na to za stary... A jeśli już coś związanego z grafiką to lepiej chyba malować i próbować sprzedawać obrazy na starówce ;-) tsp@central.pl pozdrowienia tomhet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QYN Re: grafika komputerowa IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.02, 18:02 w w-wie musisz byc grafikiem i za razem robic strony www i znac sie jeszcze na 1000 innych rzeczach za marne pieniadze . Nie do pomyslenia na zachodzie. Jedz na zachod tam jest duzo pracy i z super znajomoscia fotoszopa mozesz znalesc prace. Podstawa oczywiscie jest jezyk. Nie potrzebujesz do tego zadnego pozwolenia bo firmy niechetnie zatrudniaja na bialo (bardzo duze podatki). Zastanow sie nad tym rozwizaniem bo pracowanie w Polsce to strata czasu. Wykorzystaja cie za marne grosze a sami beda zbierac tyko kokosy. We Francji/ Niemczech za taka prace (srednio 6 godzin dziennie - reszte mozesz zrobic w domu ) skasujesz lekko 3-4 tysiace Euro a w Polsce ? Zero szans na kariere zawodowa (chyba ze nadstawiajac dupe ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzz! Re: grafika komputerowa IP: *.velocity.net 10.12.02, 20:49 Czyli tak to wyglada...tak kiepsko placa i ciezko ze zleceniami. To ja chyba zostane tam gdzie jestem. Pozdrawiam. PS.Jedna moja uwaga: html latwo sie nauczyc i nie trzeba konczyc ASP. OK ale to tlumaczy zalew paskudnych graficznie stronek ktore mam czasem "podziwiac" na internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
leo_m dam prace 28.12.02, 11:36 Szukam osoby do prowadzenia sklepu internetowego i stronki we flash`u . JAk myslicie ile mpowinna zarabiac taka osoba? Odpowiedz Link Zgłoś