Gość: metokard IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 17:37 czy wiecie gdzie poczatkujaca osoba moze znalezc prace jako redaktor? ogloszen z tej branzy jest bardzo niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: babsy Re: dziennikarstwo IP: *.chello.pl 06.12.06, 19:55 Wypowiadałam się już w kilku wątkach nt. pracy dziennikarza (sama nim jestem). Ogłoszeń o porządnej pracy dziennikarskiej nie znajdziesz, bo w tej branży rekrutacja przebiega... że tak powiem... wewnętrznie. Czyli: albo masz plecy, albo robisz komuś laskę. Tertio non datur. Wiem, że brzmi okropnie. Ale tak na prawdę jest. Półtora roku uczyłam się tego. I teraz nie mam złudzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: dziennikarstwo IP: 217.153.131.* 07.12.06, 12:07 albo masz szczescie, tak jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babsy Re: dziennikarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:00 Nie, nie robiłam laski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 09.12.06, 13:31 Oj, Babsy, ale ty chrzanisz. Oczywiscie, ze mozna znalezc prace w dziennikarstwie - trzeba miec doswiadczenie. A jak je zdobyc? Na stazach, praktykach, a najlepiej - wysylajac teksty do gazet jako wolny strzelec. Sa tez portale, od ktorych mozna zaczynac. Troche to moze potrwac, ale zdolnym autorom sie udaje. Widac Babsy zdolna nie jest, skoro musiala z plecow korzystac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarka Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 19:27 Sorry Aniu, ale Ty pie..sz głupoty, podobnie jak w wątku pt " Praca w Pani". Widać, że nie znasz branży, nie znasz układów tam panujących a już zwłaszcza nie masz pojęcia o pracy w TVP. Babsy ma rację, tam bez układów nic nie zdziałasz, choćbyś nie wiem jak była zdolna i mądra. Ilu dobrych dziennikarzy jest tam bez pracy, albo zyją z nędznego etatu- bo nie są akurat przy korycie, albo nie podobają się obecnej władzy, albo nie są z kimś ważnym ? Myślisz,że np Marta Grzywacz czytała swego czasu wiadomości, bo była taka genialna ? Zapytaj raczej czyją była kochanką, wiedzieli o tym wszyscy w TAI. A teksty do gazet wysyłaj, na portalach pisz za darmo. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 09.12.06, 19:35 nie pomylilas wątków moja droga? Ja tu nie pisze o TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:03 ps: A w jakich gazetach odradzacie pracę? I które tytuły uważacie za prestiżowe? Odpowiedz Link Zgłoś
anula971 Re: dziennikarstwo 09.12.06, 17:56 Ania a jakie to są portale? A gazety do jakich najłatwiej uderzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 09.12.06, 18:00 A w czym chcesz sie specjalizowac konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 13:33 ...prasa kobieca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 10.12.06, 13:49 aha, a konkretniej? Kultura? Uroda? Moda? chyba sama nie wiesz, czego chcesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 14:06 Nie uroda i nie moda; bardziej tematyka społeczno-obyczajowa, wewnętrzny portret człowieka, głębokie teksty i wywiady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 10.12.06, 14:45 Za kilka miesiecy na rynek ma wejsc nowy kobiecy projekt, w ktory zaangazowane sa m.in. Schwendimann i Bojanczyk (pamietam jakies newsy na mediarun.pl). Moze tam poszukaj szczescia? Milo powinno tez byc w "Zwierciadle" - tam maja b. ambitne podejscie do prezentowanych tresci i na psychologie i obyczaj na poziomie powinno znalezc sie miejsce. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redaktorka Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 19:48 A zrobiłaś kiedyś jakikolwiek wywiad, chociaż malutki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:01 Tak, nawet dobry, ciekawy, ze znaną osobą. Niestety, trafiłam na niewłaściwą redakcję /osobę/ i wartościową rozmowę skrócono o 90%, wycinając pytania i odpowiedzi (rozmówcy). Teraz szukam dobrego kobiecego tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarz Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 20:13 Anula, próbuj sama uderzać a nie siedzisz na forum i ludzi pytasz. Co z ciebie za dziennikarz, jak się boisz gdziekolwiek ruszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: dziennikarstwo IP: *.chello.pl 10.12.06, 13:54 nie obrażaj innych, bo ta dziewczyna na pewno szuka pracy na różne sposoby, a to, że szuka też informacji na forum to dobrze o niej świadczy. Jak nie jesteś w stanie pomóc czy doradzić to najlepiej nie odpisuj po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
anula971 Re: dziennikarstwo 10.12.06, 15:09 dzieki Monika, jest własnie tak jak mówisz. Ale niektórzy mają przerost formy nad treścią, więc nie skomentuję tego. Odpowiedz Link Zgłoś