Dodaj do ulubionych

dziennikarstwo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 17:37
czy wiecie gdzie poczatkujaca osoba moze znalezc prace jako redaktor? ogloszen z tej branzy jest
bardzo niewiele.
Obserwuj wątek
    • Gość: babsy Re: dziennikarstwo IP: *.chello.pl 06.12.06, 19:55
      Wypowiadałam się już w kilku wątkach nt. pracy dziennikarza (sama nim jestem).
      Ogłoszeń o porządnej pracy dziennikarskiej nie znajdziesz, bo w tej branży
      rekrutacja przebiega... że tak powiem... wewnętrznie. Czyli: albo masz plecy,
      albo robisz komuś laskę. Tertio non datur.
      Wiem, że brzmi okropnie. Ale tak na prawdę jest. Półtora roku uczyłam się tego.
      I teraz nie mam złudzeń.
      • Gość: ak Re: dziennikarstwo IP: 217.153.131.* 07.12.06, 12:07
        albo masz szczescie, tak jak ja
        • Gość: miał Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 07.12.06, 12:09
          Robiłas laskę?
          • Gość: babsy Re: dziennikarstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:00
            Nie, nie robiłam laski.
            • Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 09.12.06, 13:31
              Oj, Babsy, ale ty chrzanisz. Oczywiscie, ze mozna znalezc prace w
              dziennikarstwie - trzeba miec doswiadczenie. A jak je zdobyc? Na stazach,
              praktykach, a najlepiej - wysylajac teksty do gazet jako wolny strzelec. Sa tez
              portale, od ktorych mozna zaczynac. Troche to moze potrwac, ale zdolnym autorom
              sie udaje. Widac Babsy zdolna nie jest, skoro musiala z plecow korzystac...
              • Gość: dziennikarka Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 19:27
                Sorry Aniu, ale Ty pie..sz głupoty, podobnie jak w wątku pt " Praca w Pani".
                Widać, że nie znasz branży, nie znasz układów tam panujących a już zwłaszcza
                nie masz pojęcia o pracy w TVP. Babsy ma rację, tam bez układów nic nie
                zdziałasz, choćbyś nie wiem jak była zdolna i mądra. Ilu dobrych dziennikarzy
                jest tam bez pracy, albo zyją z nędznego etatu- bo nie są akurat przy korycie,
                albo nie podobają się obecnej władzy, albo nie są z kimś ważnym ? Myślisz,że np
                Marta Grzywacz czytała swego czasu wiadomości, bo była taka genialna ? Zapytaj
                raczej czyją była kochanką, wiedzieli o tym wszyscy w TAI.
                A teksty do gazet wysyłaj, na portalach pisz za darmo. Powodzenia.
                • Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 09.12.06, 19:35
                  nie pomylilas wątków moja droga? Ja tu nie pisze o TVP.
    • Gość: ciekawa Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:03
      ps: A w jakich gazetach odradzacie pracę?
      I które tytuły uważacie za prestiżowe?
    • anula971 Re: dziennikarstwo 09.12.06, 17:56
      Ania a jakie to są portale? A gazety do jakich najłatwiej uderzyć?
      • Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 09.12.06, 18:00
        A w czym chcesz sie specjalizowac konkretnie?
        • Gość: ciekawa Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 13:33
          ...prasa kobieca
          • Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 10.12.06, 13:49
            aha, a konkretniej? Kultura? Uroda? Moda? chyba sama nie wiesz, czego chcesz...
            • Gość: ciekawa Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 14:06
              Nie uroda i nie moda; bardziej tematyka społeczno-obyczajowa, wewnętrzny
              portret człowieka, głębokie teksty i wywiady.
              • Gość: ania Re: dziennikarstwo IP: *.aster.pl 10.12.06, 14:45
                Za kilka miesiecy na rynek ma wejsc nowy kobiecy projekt, w ktory zaangazowane
                sa m.in. Schwendimann i Bojanczyk (pamietam jakies newsy na mediarun.pl). Moze
                tam poszukaj szczescia? Milo powinno tez byc w "Zwierciadle" - tam maja b.
                ambitne podejscie do prezentowanych tresci i na psychologie i obyczaj na
                poziomie powinno znalezc sie miejsce. Powodzenia!
              • Gość: redaktorka Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 19:48
                A zrobiłaś kiedyś jakikolwiek wywiad, chociaż malutki ?
                • Gość: ciekawa Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:01
                  Tak, nawet dobry, ciekawy, ze znaną osobą. Niestety, trafiłam na niewłaściwą
                  redakcję /osobę/ i wartościową rozmowę skrócono o 90%, wycinając pytania i
                  odpowiedzi (rozmówcy). Teraz szukam dobrego kobiecego tytułu.
      • Gość: dziennikarz Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 20:13
        Anula, próbuj sama uderzać a nie siedzisz na forum i ludzi pytasz. Co z ciebie
        za dziennikarz, jak się boisz gdziekolwiek ruszyć.
        • Gość: monika Re: dziennikarstwo IP: *.chello.pl 10.12.06, 13:54
          nie obrażaj innych, bo ta dziewczyna na pewno szuka pracy na różne sposoby, a
          to, że szuka też informacji na forum to dobrze o niej świadczy. Jak nie jesteś
          w stanie pomóc czy doradzić to najlepiej nie odpisuj po prostu.
    • anula971 Re: dziennikarstwo 10.12.06, 15:09
      dzieki Monika, jest własnie tak jak mówisz. Ale niektórzy mają przerost formy
      nad treścią, więc nie skomentuję tego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka