IP: *.acn.pl 16.05.03, 13:27
W praktycznie kazdej ofercie pracy czyta sie ze osoba aplikujaca na dane
stanowisko powinna znac dobrze, bardzo dobrze lub biegle jakis jezyk
najczesciej jest to angielski.
W zwiazku ztym mam takie pytanie: co to znaczy znac danyjezyk dobrze, bardzo
dobrze lub biegle, kiedy moge wpisac sobie do CV jedno z tych okreslen? Jakie
certyfikaty sa rownoznaczne z tymi pojeciami, lub jakie inne warunki musze
spelniac nie majac takich certyfikatow?
Obserwuj wątek
    • Gość: minia Re: jezyki!! IP: 195.94.206.* 16.05.03, 14:55
      Wiesz, mnie sie wydaje ze to jasne jak slonce...ale O.K.
      Jesli znasz jezyk biegle, tzn. ze mowisz bardzo plynnie, nie zastanawiasz sie
      nad doborem slow, a jesli Ci jakiegos brakuje to jestes w stanie natychmiast
      znalezc odpowiedni synonim, rozumiesz dokladnie wszystko co sie do Ciebie mowi,
      czyli: skonczyles filologie i byles kilka lat za granica
      Jezeli znasz bardzo dobrze tzn, ze mowisz plynnie, masz bardzo duzy zasob
      slownictwa choc czasem moze zdarzyc Ci sie wpadka, ale rzadko i rozumiesz 90%
      tego co sie do Ciebie mowi (oczywiscie w obcym jezyku). Masz ceryfikat z ang.
      II stopnia lub Kleines Sprachdiplom z niem. Na francuskim i pozostalych
      niestety sie nie znam.
      A jesli chcesz napisac ze znasz dobrze, tzn ze mowisz w miare plynnie,
      porozumiewasz sie bez problemu, choc nie posiadasz bardzo wyszukanego
      slownictwa. Certfikaty: "First" z angielskiego, Mittelstufe z niemieckiego

Taka jest przynajmniej moja interpretacja
      • vokulski Re: jezyki!! 16.05.03, 18:46
        Gość portalu: minia napisał(a):

> Wiesz, mnie sie wydaje ze to jasne jak slonce...ale O.K.
        > Jesli znasz jezyk biegle, tzn. ze mowisz bardzo plynnie, nie zastanawiasz sie
        > nad doborem slow, a jesli Ci jakiegos brakuje to jestes w stanie natychmiast
        > znalezc odpowiedni synonim, rozumiesz dokladnie wszystko co sie do Ciebie
        mowi,
        >
        > czyli: skonczyles filologie i byles kilka lat za granica
        > Jezeli znasz bardzo dobrze tzn, ze mowisz plynnie, masz bardzo duzy zasob
        > slownictwa choc czasem moze zdarzyc Ci sie wpadka, ale rzadko i rozumiesz 90%
        > tego co sie do Ciebie mowi (oczywiscie w obcym jezyku). Masz ceryfikat z ang.
        > II stopnia lub Kleines Sprachdiplom z niem. Na francuskim i pozostalych
        > niestety sie nie znam.
        > A jesli chcesz napisac ze znasz dobrze, tzn ze mowisz w miare plynnie,
        > porozumiewasz sie bez problemu, choc nie posiadasz bardzo wyszukanego
        > slownictwa. Certfikaty: "First" z angielskiego, Mittelstufe z niemieckiego
        >
        > Taka jest przynajmniej moja interpretacja
        Jedno zastrzeżenie mittelstufe okresliłbym jako bardzo dobra znajomośc

• Gość: minia Re: jezyki!! IP: 195.94.206.* 19.05.03, 15:34
          no...moze wiecej niz dobra ale nie bardzo dobra. mittelstufe robisz po
          pierwszym roku germanistyki. A wtedy nie znasz jeszcze jezyka bardzo dobrze
    • Gość: M Re: jezyki!! IP: *.acn.pl 16.05.03, 22:36
      A jesli nie mam zadnego certyfikatu, to co?
      Co mam wpisac w pole znajomosci danego jezyka?
      • Gość: jessi Re: jezyki!! IP: *.chello.pl 17.05.03, 15:28
        Byłeś Byłaś) już na jakiejś poważnej rozmowie kwalifikacyjnej? Jesli tak to
        chyba sam(sama) wiesz, że pracodawcy nie interesuje Twój certyfikat, ale to czy
        rzeczywiście znasz język.Jesli w ogłoszeniu jest położony akcent na znajomość
        języka obcego, to mozesz byc pewny(a), ze podczas rozmowy Cie sprawdzą. Wobec
        tego właściwie mozesz napisac, ze znasz biegle lub bardzo dobrze.
        Z moich doswiadczen wynika, ze dobra lub biegła znajomosc dla pracodawcy znaczy
        prawie to samo, bo i tak w sytuacji zawodowej w razie problemow nie mozesz sie
        zasłonic tym,ze "przeciez szukaliscie kogos z dobra a nie biegla zanjomoscia,
        wiec nie miejcie do mnie teraz pretensji". Life is brutal i radze Ci po prostu
        samodzielie ocenic swoj poziom (to chyba potrafisz, bo certyfikaty tak naprade
        nikogo nie interesuja.
        Pozdrawiam
    • Gość: doik Re: jezyki!! IP: *.acn.waw.pl 17.05.03, 10:21

Poziom znajomości Certyfikat(angielski;inne języki mają równoważne)
      dobry FC
      bardzodobry CAE
      biegły CPE

To jest cała prawda...
    • Gość: Ania Do vokulskiego - Quatsch !!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 19.05.03, 20:10
      Nie wiem co uwazasz za bardzo dobra znajomosc jezyka ale nie porownuj
      Mittelstufe z FCA. W ogole moim zdaniem egzaminy tego typu nie zawsze
      ofzwierciedlaja prawdziwa znajomosc jezyka tylko umiejetnosc myslenia oraz
      rozwiazywania samego egzaminu. Kazdy kto byl na kursie przygotowawczym do
      np. CAE wie, jak dokladnie przerabia sie pprzednie egzaminy i wie ze caly kurs
      polega na uczeniu krok po proku jak poprawnie rozwiazac testegzamin. Z
      poprawnym wyrazaniem sie i bogatym slownictwem nie ma t onic wspolnego. A
      propos niemieckiego - od 1,5 roku dorabiam tlumaczeniem na jezyk polski z
      niemieckiego (teksty o charakterze prawniczym - raporty dotyczace wspolpracy z
      UE) nie studiujac tego jezyka, czasami nie liczy sie kurs, ale dokladnosc,
      umiejetnosc odpowiedniego wyrazania sie, bogaty zasob slownictwa ROWNIEZ W
      JEZYKU POLSKIM, no ale co papierek to papierek......
      • Gość: minia do Ani IP: 195.94.206.* 20.05.03, 08:40
        to jasne, zaden egzamin nie jest w stanie odzwierciedlic Twojej fachowosci w
        jakiejkolwiek dziedzinie - chodzi tu o 100 procentowe i wierne oddanie Twoich
        umiejetnosci. Spojrz na wszelkich specjalistow, magistrow, tuz po studiach - a
        przeciez zdali egzamin, nie? Ale nie o to tu chodzi. Papier - to niby tylko
        papier - niemniej jednak nie zdasz FCE jesli nie znasz dobrze angielskiego,
        podobnie nie zdasz Mittelstufe jesli nie znasz dobrze niemieckiego. Oba
        egzaminy wymagaja od Ciebie znajomosci dosc szerokiego slownictwa, musisz sporo
        rozumiec, musisz umiec pisac i dobrze mowic - Wiec nie moge sie zgodzic z
        tym, ze certyfikaty nijak sie maja do znajomosci jezyka - oddaja te znajomosc
        w znacznym stopniu - choc rownie dobrze mozesz przeciez rozumiec dokladnie
        wszystko i nie zdac egzaminu, bo mowisz i piszesz niegramatycznie. Ot co.
    • Gość: lwicklo Re: jezyki!! IP: *.acn.waw.pl 22.05.03, 21:33
      mam certyfikaty CAE i FCE i uważam że FCE - dobrze, CAE - bardzo dobrze
      Proficiency - biegle.
    • dorota-r Re: jezyki!! 26.05.03, 13:02
      Mittelstuffe to dobry, więc ZD to średni czy podstawowy?

Też mi to trudno ocenić. Uczylam się niemieckiego 2 lata privat, potem 4 w LO,
      później miałam przerwę i pomyślałam że warto zrobić jakiś certifikat.
      Z angielskiego mam CAE i LCCI 3 i na rozmowach dotychczas nikt mnie nie
      sprawdzał ze znajomości.
      • Gość: ciekawski Co to jest CAE i CPE i LCCI? IP: *.sympatico.ca 29.05.03, 21:32
      • Gość: Aga Re: jezyki!! IP: *.net-serwis.pl 30.05.03, 14:51
        dorota-r napisała:

> Z angielskiego mam CAE i LCCI 3 i na rozmowach dotychczas nikt mnie nie
        > sprawdzał ze znajomości.
        hmm, mam pytanie w zwiazku z tym do Ciebie: mam LCCI 3, ale nie wszyscy
        pracodawcy sie orientuja coz to za certyfikat. Czy poziom jednego i drugiego
        certyfikatu jest porownywalny? Zastanawiam sie nad zdawaniem CAE, ale nie wiem
        czy to nie to samo, jesli chodzi o zakres znajmosci na polu general english...
        • Gość: Gacek Re: jezyki!! IP: *.pool8173.interbusiness.it 01.06.03, 23:26
          Nie licza sie certyfikaty! Pracodawcy g... obchodzi czy mas ztaki czy inny.
          Jesli jest dla niego wazny jezyk to albo zapyta na rozmowie, albo wyjdzie "w
          praniu".
          Co do definicji "bieglosci":
          jesli mozesz powiedziec wszystko co chcesz tzn ze znasz jezyk biegle. Nie
          musisz znac slownictwa z wszystkich dziedzin, bo to zdarza sie tylko w
          przypadku jezyka (ow) ojczystych.
          Co do certyfiaktow (jesli juz uprzecie sie je miec):
          francuski: DELF- generalnie poziom podstawowy- do dobrego
          DALF- biegly

wloski: CILS 1 podstawowy
          CILS 2,3 dobry
          CILS 4 biegly

pozdrawiam
          Gacek
          gacus.malpa.interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka