Dodaj do ulubionych

ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS

IP: *.crowley.pl 29.11.03, 22:27
jeśli przechodze na zwolnienie lekarskie to jakie otrzymuje z tego tytułu świadczenie w procentach wynagrodzenia ? kto je płaci ? czy zwolnienie muszę przedstawić w oddziale zus w miejscu gdzie jestem zameldowany ? będę wdzieczny za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • jasinskakarola Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS 30.11.03, 00:03
      80% wynagrodzenia przez 33 dni pracodawca płaci powyzej przejmuje płatnosc zus
      • Gość: beza Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS IP: *.net.autocom.pl 30.11.03, 00:04
        Uwazaj na kontrole ZUS.
        • Gość: lewy Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS IP: *.crowley.pl 30.11.03, 10:08
          no właśnie ale ja mieszkam w wawie i nawet [pracodawca nie wie gdzie a zameldowanie mam gdzie indziej. jak zus może mnie skontrolować? chyba że musze podać adres gdzie listonosz będzie przynosił świadczenie. i czy muszę zanosić zwolnienie do zusu czy pracodawca informuje go o zaistniałej sytuacji?
          • Gość: praktyk Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 10:14
            jak masz na zwolnieniu ?
            "powinien leżeć" - zus ci robi kontrole w domu i jak cie nie ma
            wstrzymują ci wypłatę zasiłku ,
            "moze chodzić" - mozesz robic co chcesz , a na kontrole moga cie wzywac do zusu
            i wtedy bada cie specjalista od danej choroby , którego zadaniem jest
            niedopuszczanie do przedłużania zwolnienia w nieskonczonosc i okreslenie
            maximum jego trwania , ale moze ci sie przeciez stan zdrówka pogorszyc jeszcze
            w trakcie , mozesz trafic np .na obserwacje do szpitala (zalezy jakie masz
            wtyki i "chorobe",to chorowac mozesz nawet spoko do pól roku)
            • Gość: lewy Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS IP: *.crowley.pl 30.11.03, 17:24
              a możliwa jest praca na umowe zlecenie w jednej firmiei pozostawanie na zwolnieniu w innej firmie?
              • Gość: praktyk Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.03, 18:56
                pewnie że jest to możliwe
                tylko z pktu widzenia ZUS-u w tym momencie coś "popełniasz",
                jako ze bedąc na zwolnieniu lekarskim , nie możesz wykonywac
                pracy zarobkowej obojętnie na "biało" czy "czarno"

czarno to widzę "panie kompinatorze"
                a zwolnienie które dostałeś w przychodni musisz osobiście
                lub pocztą dostarczyć do właściwego twemu miejscu zamieszkania
                ZUS-u , w jakim terminie i do ZUS-u zameldowania stałego czy czasowego - musisz
                w tej sprawie zadzwonić do jakiegoś ZUS-u , po prostu tego nie wiem
                • beata_ Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS 01.12.03, 22:14
                  Gość portalu: praktyk napisał(a):

> a zwolnienie które dostałeś w przychodni musisz osobiście
                  > lub pocztą dostarczyć do właściwego twemu miejscu zamieszkania
                  > ZUS-u , w jakim terminie i do ZUS-u zameldowania stałego czy czasowego -
                  > musisz w tej sprawie zadzwonić do jakiegoś ZUS-u , po prostu tego nie wiem

Zwolnienie, jesli jest pracownikiem dostarcza do zakładu przcy, a nie do ZUS i
                  bez różnicy, gdzie jego macierzysty (ze względu na miejsce zamieszakania) ZUS
                  jest. Zwolnienie musi być wysłane (dostarczone) do przcodawcy w ciągu trzech
                  (bodajże) dni roboczych - osobiście, bądź pocztą poleconą (masz wtedy
                  potwierdzenie). Zawiadomić o zwolnieniu można (i wypada) pracodawcę
                  telefonicznie, jeśli wysłane będzie pocztą. Im szybciej zwolnienie dotrze do
                  pracodawcy, tym szybciej (jak już ZUS przejmie wypłacanie zasiłku) wyliczony i
                  przekazany bedzie zasiłek. To pracodawca, odpowiednio opisawszy i
                  ostemplowawszy zwolnienie przesyła je do ZUS - do ZUS właściwego dla
                  pracodawcy, a nie pracownika.
                  • Gość: praktyk Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 06:30
                    oczywiście masz racje
                    no cóż ja patrze z innej perspektywy - zwolnionego byłego
                    pracownika ,który sie kuruje przygotowujac pilnie do kolejnych wyzwań ;-)
                    • beata_ Re: ZWOLNIENIE LEKARSKIE A ZUS 02.12.03, 11:29
                      Gość portalu: praktyk napisał(a):

> oczywiście masz racje
                      > no cóż ja patrze z innej perspektywy - zwolnionego byłego
                      > pracownika ,który sie kuruje przygotowujac pilnie do kolejnych wyzwań ;-)

Lewy pisze, trochę nie wprost, że pracuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka