Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o zieleni w naszym mieście?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 20:58
Uważam, że Bytom jest, wbrem powszechnej opinii, bardzo zielonym miastem.
Są trzy parki zabytkowe, około trzech innych, pasy zieleni wzdłuż wielu ulic
w centrum, a na zdjęciach robionych z samolotu lub wysokiego budynku korony
drzew nieraz zasłaniają dachy domów. Gdyby jeszcze trawniki nie były wszędzie
tak haniebnie zadeptywane nie byłoby, chyba tak źle?

Obserwuj wątek
    • tajk Re: Co sądzicie o zieleni w naszym mieście? 09.09.03, 16:03
      Pewnie, że Bytom jest fest zielony. Mieszkam w centrum, a przez okna od ulicy
      widzę praktycznie tylko drzewa. Jak wiosną kwitną akacje to mi pachną na całe
      mieszkanie.
      Jedyne, co mnie martwi to los naszych kasztanowców i topól. Mam nadzieję, że te
      pierwsze nie podzielą losu tych drugich.
      • Gość: MarX Re: Co sądzicie o zieleni w naszym mieście? IP: 62.233.185.* 09.09.03, 18:09
        A co się stało topolom?
        Pzdr,
        • tajk Re: Co sądzicie o zieleni w naszym mieście? 10.09.03, 15:16
          Gość portalu: MarX napisał(a):

> A co się stało topolom?

Niby nic szczególnego. Ale te drzewa po prostu nie nadają się do miasta.
          Prędzej, czy później powycinają wszystkie, bo są niebezpieczne dla otoczenia.
          Główną ich zaletą jest to, że szybko rosną, ale jak widać co nagle to po diable.
          • Gość: MarX Re: Co sądzicie o zieleni w naszym mieście? IP: 62.233.185.* 10.09.03, 22:06
            Już myślałem że im też coś dolega. A co do drzew w mieście to faktem jest, że
            wiele z nich ma po kilkadziesiąt lat (np. w okolicach Prusa) i sypie się ze
            starości a ponadto rozrastające się korzenie niszczą chodniki, jezdnie,
            pobliskie budynki i podziemne instalacje. Uważam że powinny być już dawno
            ścięte i zastąpione nowymi, młodymi drzewami.
            Pzdr,
            Marek
      • Gość: Krewniak Re: Co sądzicie o zieleni w naszym mieście? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.03, 20:35
        Kasztanowce są faktycznie w kiepskim stanie, ale ten problem dotyczy
        praktycznie całej Europy. Co gorsza ciągle brak 100% skutecznych metod
        zwalczania szrotówka (czyli motyla, a właściwie jego gąsienic, które żerują na
        liściach kasztanowców). W zasadzie nie powodują one bezpośrednio śmierci drzewa
        ale takie kilkuletnie "objadanie" na pewno je bardzo osłabia i zwiększa
        podatność na inne choroby, zanieczyszenia, suszę, mróż itd...
        Mam nadzieję, że znajdzie się sposób zanim drzewa ostatecznie poumierają.
        Ale topolom chyba nic nie dolega?
    • tajk Park miejski 22.10.03, 22:17
      Niech ktoś mi powie: Czy "Góra Miłości" została usypana przez budowniczych
      parku, czy może jest to pozostałość po działającej w tej okolicy kopalni
      Theresia?
      • tw53 Re: Park miejski 23.10.03, 10:33
        tajk napisał:

> Niech ktoś mi powie: Czy "Góra Miłości" została usypana przez budowniczych
        > parku, czy może jest to pozostałość po działającej w tej okolicy kopalni
        > Theresia?

O ile mnie pamieć nie myli, to wykorzystano do tego celu starą hałdę, ale
        pewnie poddano ją odpowiednim "przeróbkom".

Pozdr.
        Mariusz

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka