04.01.04, 16:28
Przeczytałem informację w Głosie Pomorza, że w Drawsku przymierzają sie do
otwarcia muzeum regionalnego. To chyba na odpowiedź na powstające w
Złocieńcu muzeum. Ciekawe kto dostanie fundusze z powiatu. Jak myślicie? Ja
się domyślam.
Obserwuj wątek
    • 33kk Re: Muzeum 04.01.04, 21:22
      Myśle,że przy mizernych finansach powiatu żadna z tych inicjatyw nie może
      liczyć na pieniądze.
    • czaplinek Re: Muzeum 04.04.04, 11:00
      Zapraszam do odwiedzenia ciekawie zorganizowanej Izby Muzealnej w Czaplinku.
    • mochowo Re: Muzeum 02.05.04, 11:24
      Przed wojną muzeum REGIONALNE mieściło się w Drawsku w budynku obok starego
      kościoła. Tam zapewne wróci.
    • 33kk Re: Muzeum 31.08.04, 17:08
      W poniedziałek 30.08.04 r. nastąpiło oficjalne otwarcie sali muzealnej w
      Spichlerzu.
    • 33kk Re: Muzeum 15.02.05, 14:33
      Możesz mieć rację. Na łamach dzisiajszego Kuriera Szczecińskiego burmistrz
      Drawska wypowiada się o planowanym muzeum jako o instutucji o charakterze
      powiatowym.
      • mochowo Re: Muzeum 27.02.05, 14:33
        I tak powinno być.
    • 33kk Re: Muzeum 19.02.06, 22:09
      Tak bogatą gminę stać na takie wydatki.:)
      • zlocienianin Re: Muzeum 21.02.06, 22:22
        Muzeum w Drawsku niech powstaje dla Drawska, a w Złocieńcu - jako największego
        miasta regionu - dla Złocieńa. I tak już powstało w Spichlerzu. Będzie
        ciekawiej. Nie rozumiem dlaczego Drawsko chciałoby wszystko mieć dla siebie?
        Jest mełe, zbiurokratyzowane i na uboczu.
    • jleszcze Re: Muzeum 21.02.06, 22:48
      Czy spichlerz będzie otwarty w nadchodzącą sobotę? W jakich godzinach? Może
      ktoś ma wiedzę na ten temat?
      • selion Re: Muzeum 22.02.06, 08:59
        Panie Złocienianie, skąd taki wniosek, że Drawsko chciałoby mieć wszystko dla
        siebie? Zakłada muzeum w zabytkowym lokalu, bardziej jako izba historyczna, z
        dokumentami miasta, starymi zdjęciami, bardzo przyjemny fakt, a Pan się tutaj
        dopatruje egoizmu miasta. Można tak napisać w związku do kazdego miasta, nawet
        Złocienca, bo przecież wcześniej Czaplinek czy Szczecinek też miało swoja
        galerię bądź muzeum. Był pomysł, jest reazlizator i są efekty. Dla mnie to
        dobry pomysł. Tylko reklama mała, wiele ludzi nie wie, że coś się tam dzieje.
      • selion Re: Muzeum 22.02.06, 18:10
        Wątpię. Na razie nie ma stażysty, ludzie nie przychodzą poza sezonem, a i w
        sezonie nie jest ich dużo. Ja już mam plany na maj co do podwójnej wystawy na
        dwa miasta, ale to w marcu wyjawię całą tajemnicę :)
        • wuster Re: Muzeum 22.02.06, 18:25
          Przydałaby się (zapowiedziana i nagłośniona dużo wcześniej) wystawa zbieraczy
          różnego rodzaju rzeczy związanych z okolicą.
        • zlocienianin Re: Muzeum 22.02.06, 23:36
          Selion jest bardzo tajemnicza. Wnoszę, że jest to kobieta. Czekam z
          niecierpliwością. POWODZENIA.
    • 33kk Re: Muzeum 21.12.06, 14:57
      Głos Koszliński 11.12.2006
      Historia w magazynie soli
      W 2008 r. w Drawsku Pomorskim powstanie Muzeum Regionalne.

Magazyn solny - wybudowany w XIX wieku jako skład soli. W latach 30-tych XX w.
      mieściło się tam muzeum. (internet) Nieopodal kościoła pw. Zmartwychwstania
      Pańskiego, w zabytkowym budynku po byłym magazynie soli, który Kuria Biskupia
      wydzierżawiła gminie na 25 lat. Przed wojną w tym budynku również mieściło się
      muzeum.
      - Przygotowujemy wniosek o dofinansowanie w przyszłym roku remontu magazynu
      solnego w ramach funduszy unijnych. Inwestycja kosztować ma 1,2 mln złotych -
      mówi Monika Chmielecka z Wydziału Promocji UMiG.
      Skoro muzeum tuż-tuż, najwyższa pora, by pomyśleć o eksponatach. Za to
      odpowiedzialna jest Anna Wołoszyn, przyszły kustosz muzeum: - Zwróciłam się z
      apelem o pomoc do mieszkańców Drawska Pomorskiego o przekazywanie nam w darze
      lub w depozyt przedmiotów i dokumentów związanych z historią Drawska
      Pomorskiego. Mogę zapewnić, że każda przekazana miastu rzecz będzie poddana
      konserwacji. Interesują mnie również wspomnienia mieszkańców, zarówno tych,
      którzy żyli tu przed wojną, jak i tych, którzy przyjechali do Drawska po 1945
      roku.
      Bliższe informacje o powstającym muzeum uzyskać można pod nr tel 094 363-26-47
      oraz w pokoju nr 111 Urzędu Miasta i Gminy w Drawsku Pomorskim.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka