21.06.04, 13:55
Prosba skierowana dla Kanadyjczykow (Chris-Joe:))))
By mnie bardzo interesowaly jakies namiary na tanie mieszaknie, na rok. Dobra
znjajoma jedzie na sytpendium coby swoja prace doktorska pisac i czegos szuka.
Albo moze jakies namiary gdzie najlepiej szukac. Dzieki z gory (wielkiej)
Obserwuj wątek
    • ertes Re: Edmonton 21.06.04, 16:59
      Mimo ze nie pytany to odpowiem chociazby dlatego ze mam blizej do Edmonton o
      jakies 1000km jak CJ.
      Ja wiem ze w Europie ciezko sobie wyobrazic odleglosci u nas ale Sabbo, pytasz
      sie CJ ktory mieszka w Moskwie jak znalezc mieszkanie w Lizbonie ;). Odleglosc
      mniej wiecej taka sama jak Montrealu do Edmonton: 4000 km. Z LA "tylko" 3000.
      Poza tym, mysle, ze lepiej jak znajoma poszuka przez uczelnie gdyz nie znajac
      miasta ciezko cos znalezc. Twoja znajoma musi wiedziec ze w Edmonton jest
      potwornie zimno w zimie, nie majac samochodu musi mieszkac w poblizu komunikacji
      miejskiej ktora jest duzo gorsza niz u Was. Nie wspominajac o dzielnicach
      lepszych i gorszych. W gorszych na pewno taniej ale czy tam warto mieszkac? Nie
      wiem czy to bedzie takie latwe znalezienie przez Internet bez pomocy kogos kto
      tam mieszka.
      • sabba Re: Edmonton 21.06.04, 17:09
        powiem szczerze nie znam sie na geografii Kanady w ogole wiec dzieki za
        oswiecenie:) a co do reszyt pewnie masz racje ale wiesz jak to czasem jest
        kolega kolege popyta i a noz widelec, nigdy nic nie wiadomo. dzieki za odzew:)
    • basia553 Re: Edmonton 21.06.04, 17:18
      rozsmieszyla mnie odpowiedz Ertesa, bo ja np. faktycznie nie moge sobie czasami
      tych cholernych odleglosci wyobrazic i jak juz wreszcie rozumiem, to mi szczena
      opada:))))
    • chris-joe Re: Edmonton 21.06.04, 19:32
      rzeczywiscie, obliczylem (wiem, ze mieszkasz w Hesji, wiec zalozylem, ze we
      Frankfurcie) ze dzieli mnie od Edmonton taki dystans, jak ciebie od Tbilisi
      badz Damaszku :)
      W Edmonton nigdy nie bylem, wiec miasta nie znam. Niestety, nie znam nawet
      nikogo tam mieszkajacego. Podaje ci jednak link, ktory moze pomoc:
      classifieds.canada.com/edmonton/
      Pod podanym adresem nalezy kliknac na "Real Estate Rentals" (nieruchomosci do
      wynajecia) i rozpoczac buszowanie po roznych kategoriach.
      Ertes ma racje mowiac, ze nalezy szukac mieszkania z latwym dostepem do
      komunikacji publicznej. Wiekszosc ogloszen nie poda adresu mieszkania.
      Proponuje wiec, by twoja kolezanka wybrala sobie pewna ilosc mieszkan biorac
      pod uwage akceptowalna cene, po czym zaczela po prostu wydzwaniac (obecnie $1
      CAD=0.60 Euro).
      Zakladam, ze jako doktorantka jadaca w celach naukowych do Alberty zna dobrze
      angielski. Majac adresy mieszkan, moze ona je zlokalizowac za pomoca
      Yahoo.com, "maps", gdzie jest takze opcja wskazania na mapie srodkow
      komunikacji miejskiej w poblizu wskazanego adresu.
      Niestety, tylko tyle moge ci teraz pomoc.
      Jesli bedziesz miala kolejne pytania, wal smialo. Mozesz pisac na moja
      skrzynke.
      Tyle na razie, sorry ze tak niewiele :(
      • sabba chris 21.06.04, 20:42
        wielkie dzieki, nie gadaj ze malo pomogles, bo pomogles duzo. Wiadomosci
        przekaze dalej i jesli jakies beda pytania to dam Ci znac. Tak, kumpela zna
        bardzo dobrze angielski, pisze prace na temat Storyteller czy jak to sie tam
        pisze, czyli literatura rdzennych mieszkancow Kanady. Dzieki, pozdrawiam i jakby
        co, sie odezwe!
        S.
    • starypierdola Re: Edmonton 21.06.04, 21:16
      Choc z Calavasito, ale Ci pomoge jak napiszesz konkretnie czego szukaja ci
      znajomi. Ile pokojow?Gdzie beda pracowac? Czy beda miec samochod?

SP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka