Dodaj do ulubionych

Czytnictwo

30.11.12, 00:49
Szukalem starego watku, ale nie znalazlem.

Tymczasem skonczylem "Tales of Love and Darkness". Sobie to porcjowalem, reglamentowalem, tak mi tam bylo dobrze. Dzieki Ewka!
To moje pierwsze tak intymne wejscie do Izraela. I to w zasadniczym momencie jego historii. Oz i jego dzieje rodzinne- fascynujace w najbardziej fundamentalny ludzki sposob. Setki anegdot, opowiastek z zycia tak wielu osob. I, oczywiscie, historia rodziny samego Oza, z kanwa samobojstwa matki.
Wygnana Srodkowa Europa, niechciana, wypluta, szukajaca na sile miejsce dla siebie. Nauczyciele z Kowna, inteligenci i intelektualisci z Rownego, Wilna, Warszawy, bibliofile z Pragi i Berlina, niemieckie mieszczanki- wszyscy niechciani przez Europe. Spotykajacy sie w swych obskurnych mieszkaniach Jerozolimy i Telavivu, by dyskutowac o Turgieniewie, Iwaszkiewiczu, Mannie, Stalinie- zmieniajac jezyk zaleznie od tematu. Europa, ktora byla i byla i byla, az sie skonczyla w Jerozolimie. (Pomijajac obozy i lasy Europy, bo w historii Oza tylko jeden kuzyn z rodzina nie wyjechal 'na czas'.)

Tu, Ewa, jest takie niby poslowie do ksiazki:
www.youtube.com/watch?v=oDsZ0XpCVDs
A teraz nie wiem, co mam czytac... Czy cos z Oza ktos moze polecic?
Obserwuj wątek
    • blues28 Re: Czytnictwo 30.11.12, 09:12
      Niestety z Oza nic nie doradze. Ale zaciekawiles mnie.
      Teraz akurat czytam Vidas Escritas (Zycia Zapisane) por Javier Marías.
      Faulkner na koniu, Conrad wysadzony ze statku, Stevenson wsród kryminalistów, Conan Doyle wsród kobiet, Wilde spoza krat wiezienia, Turgieniew, Man, Lampedusa, Rilke, Nabokov, Rimbaud...dwadziesciu geniuszy literatury widziane okiem Marías, mini biografie, pelne afektu i ironii. Czyta sie jak opowiadania.
      A na swoja kolej czeka nowa ksiazka Arturo Pérez-Reverte “El Tango de la Guardia Vieja”.
      Taka jakas iberyjska sie zrobilam nawet w literaturze.
    • jutka1 Re: Czytnictwo 30.11.12, 10:32
      SiDżej, w tych klimatach polecam Ci entuzjastycznie i z ręką na sercu "To the End of the Land" Davida Grossmana. Tak świetnej książki (i z punktu widzenia narracji, i języka, i postaci, i poetyki) dawno nie czytałam. I też sobie reglamentowałam, żeby jak najpóźniej skończyć. :-)
    • ewa553 Re: Czytnictwo 30.11.12, 12:10
      Oza jeszcze tylko czytalam "Moj Michal",dla mnie ciekawe studium "pewnej milosci", ale nie wiem czy komukolwiek polecac.
      Tez tak mam, ze jak przeczytam dobra ksiazke, to szukam dalszych ksiazek tego samego autora. Wszelkie ksiazki Grynberga i Grossmana polecam goraco.
      I do ogladania koniecznie klasyke kina polskiego "jeszcze tylko ten las" Jana Lomnickiego z Ryszarda Hanin. Wstrzasajacy, w temacie jak wyzej. Kazdemu chetnemu DVD podesle.
    • chris-joe Re: Czytnictwo 29.12.12, 21:47
      Za poradnictwem wspolforumowiczki czytam "To The End of The Land" Grossmana. Literackie smakowitosci, mniam.
      • jutka1 Re: Czytnictwo 29.12.12, 22:03
        Prawda, że mniam? :-)
    • iwannabesedated Re: Czytnictwo 30.12.12, 00:05
      Właściwie to nie wiem, czy ten wpis powinien być tutaj, czyteż na wątku babsko-chłopskim, a może na znaleźnym?
      W każdym razie, czytając kryminał, jest tam jedna teoria dotycząca masowego mordercy, mianowicie, że jest to gej u którego się nagle, ku jego obrzydzeniu, bulwersacji i zgorszeniu objawiły skłoności heteryckie. I aby dać wyraz swojemu oburzeniu morduje baby, bo go śmiom podniecać. Tak sobie pomyślałam, że w rzeczy samej to może zirytować człeka. Bo pierw cały ten biznes z coming-outem, sromliwość przed, ulga czy co - po, zdumienie gawiedzi i pociotków wpomiędzy. No ale, done deal, poszły kunie po betunie, a tu nagle, po latach, cała tożsamość gejowska troskliwie zbudowana, branding i marka, i w ogóle i jeb! Człeka nagle podnieca para cycek (w książce było, że cycki). Myśli sobie, ok, może to tak jednorazowo, jakiś wyskok, faza, przejdzie. A tu, jeb! Druga para! I trzecia! Nosz kurwa mać! I co? Teraz znowu apjać coming-out heterycki? A toż to precedensu nie ma nawet, jak się zabrać do tego. I kto gwarantuje, że się w ogóle utrzyma, a może po paru miesiącach znowu będzie że fiuty, a potem cycki, i fiuty, cycki, fiuty i cycki i fiuty. Makabra. Mogłoby to w rzeczy samej popchnąć do mordów masowych.
      Przypomniał mi się na ten czas film Looking for Mr. Goodbar, gdzie bohaterka pada ofiarą mordu, nie masowego, tylko takiego ot, ale nie za to, że kogoś podnieca, lecz za to, że nie. Bo mordercą jest facet który ma gejowskie skłonności lecz pewnie by wolał nie no i się wyżywa na biednej Diane Keaton, za to że mu nie stało.
      Co mnie wszystko doprowadza do rozważań stanowiących meritum. Bo tamto to jedynie gwoli wstępu. Czemuż to ofiarą w obu przypadkach pada baba? Za podniecanie baba i za brak owegoż także baba? Czy to jakaś konwencja filmowo książkowa, że trup damski jest bardziej ekscytujący? Jak tak wracam myślami do przeczytanych kryminałów, no nie prowadzę tutaj statystyki, z ołówkiem w ręku, ale wydaje mi się, że większość trupów w kryminałach to jednak baby. Nie wiem. A Wy jakie macie wrażenie?
      • chris-joe Re: Czytnictwo 30.12.12, 05:31
        Ja kryminalow, kurde, nigdy nie czytalem, wiec wlasciwie to nie wiem. Ale z twojej skroconej analizy wynika, ze ofiarami najczesciej sa baby, zas mordercami nie-w-pelni-zrealizowani geje. To ja caly glupi jestem i chyba sie na kryminaly nie skusze.

Z drugiej jednak slysze, ze jest np. caly gatunek kryminalow lesbijskich z Pacific North-West. Ze na przyklad ona ja w podvancouverskim Maple Ridge. Ale wlasciwie ktora ona i dlaczego. To mnie by akurat moze zainteresowalo. A moze jednak nie :)
        • iwannabesedated Re: Czytnictwo 30.12.12, 12:30
          Ciekawe. Pisałam o jednym kryminale, gdzie luźno rozważano taki pomysł, więc nie był to nawet morderca, ponadto był to gej jak najbardziej zrealizowany w pełni. A drugie to nawet nie jest książka, tylko kultowy film z lat '70, bynajmniej nie kryminał. Może albo czytaj uważniej, albo jeśli kryminałów nie czytujesz, to sobie daruj wypowiedzi, bo właściwie nie pojmuję co tutaj zamyślasz przekazać. Tak jak w tym moim wątku gdzie się spytałam, co to qva znaczy się czuć młodo i proszę aby przyszli porozmawiać ze mną ludzie co się czują normalnie w swoim wieku. No i przylecieli tłumnie pieniście oznajmiając, że się czują Młodo! Czasem się zastanawiam co ludźmi kieruje gdy dokonują takich wypisów bo chyba nie umiejętność czytania ze zrozumieniem.

Wracając do trupów, to jednak u Donny Leon przeważnie trupami są faceci. U Anne Perry - też faceci. Ale za to u Kathy Reichs - baby są to. Kryminał Jo Nesbo pt. Człowiek Nietoperz jest jak najbardziej czytliwy, polecam.
          • chris-joe Re: Czytnictwo 30.12.12, 19:50
            Te, wanna, przestac mi sie tu pienic i po katach rozstawiac! ;))) Czy pisze ze zrozumieniem, czy bez, na temat, czy nie daj boze wrecz przeciwnie, to w koncu nikt cie nie zawleka za twarz do tych wpisow lektury, wiec se mozesz spokojnie olac wciskajac na przyklad guzik "nastepny". On sie znajduje po prawej stronie na szarym pasku pod tekstem :)))) Ba, mozesz nawet mnie wymazac w swoich ustawieniach forum! Miast se nerwy szarpac po proznicy :)

Love and peace on Earth.
            • ewa553 Re: Czytnictwo 30.12.12, 19:59
              a Ty czego sie dzis najadles na kolacje?!?!?? Pewnie fasoli i grochu i teraz Cie rozsadza.
              • chris-joe Re: Czytnictwo 30.12.12, 20:03
                Zaraz kolacja. Tu ledwo czas na lunch, Ewka. Poza tem, nie pisac tu o kolacjach, ale o czytnictwie! Tytulu watku nie widzi? :) Ostrzegam tylko przyjaznie, bo jeszcze KTOS cie tu opindoli :)
              • iwannabesedated Re: Czytnictwo 30.12.12, 20:12
                Nadął się, nadął! Prawda Ewa? I w zaparte idzie....
                • chris-joe Re: Czytnictwo 30.12.12, 20:16
                  Sie kurwa wcale nie nadalem! Wogole, do kurwy nedzy!!! Co je!? ;)
                  • jutka1 Re: Czytnictwo 30.12.12, 20:22
                    Oj tam, oj tam... ale się fajosko napierdalacie za to! Tysz liTUraTURA... ;-)))))
            • iwannabesedated Re: Czytnictwo 30.12.12, 20:04
              Proszę mnie nie sztorcować jak barana i nie pouczać jak debila. Wątek sobie założyli i już im woda do głowy uderza sodowa. Pfff...
              • chris-joe Re: Czytnictwo 30.12.12, 20:14
                Taki fajny watek mi zafajdali! Mialo byc, psze panstwa, o ksiazkach, lekturach, przemysleniach para-literackich, kulturka pelna ze mucha nie siada, a tu prosze- rozroby i knajactwo.
                Eee tam...
      • minniemouse Re: Czytnictwo 27.08.14, 03:37
        iwannabesedated napisała:
        A Wy jakie macie wrażenie?

znacznie prosciej bylo babe jedna z druga wybzykac i po krzyku.

Minnie
    • ewa553 Re: Czytnictwo 30.12.12, 22:11
      Przestan Krzysiu tak sie wyrazac, bo Prosiaczek i Puchatek nie beda sie chcieli z Toba bawic!
      A Mama Kangurzyca zamknie Malenstwo w kieszeni!
      • iwannabesedated Re: Czytnictwo 30.12.12, 22:51
        Pse Panią, pse Panią! A Pyton pierdnął! O!
        • jutka1 Re: Czytnictwo 30.12.12, 23:11
          :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • iwannabesedated Czytał kto... 03.03.13, 21:23
      ... Wyznaję (Jo confesso) Jaume Cabre?

Słucham wywiadu z tłumaczką, Anną Sawcką, i brzmi zacnie. Lecz z drugiej strony, KOLEJNA powieść dziejąca się w Barcelonie...

O recenzje upraszam, gdyby taka możność była.
      • blues28 Re: Czytał kto... 05.03.13, 08:44
        No nie, nie czytal, ale duzo slyszal. I nawet mam referencje z drugiej reki, bo jakis czas temu o tej ksiazce rozmawialam z kolezanka.
        Ja sobie chwilowo dalam czas, bo jestem zsaturowana historiami dziecinstwa w Barcelonie w polowie XX wieku z kretymi uliczkami barrio gótico i ciemnymi, tajemniczymi sklepami (Ruiz-Zafón, Marsé, Mastreta i stu innych).
        Moja kolezanka uwaza, ze ksiazka ciekawa choc nielatwa w czytaniu. Jednoczesna narracja historii wielowatkowych z nieustajacymi flashbackami komplikuje lekture, zwlaszcza na poczatku (i fakt, wielu czytaczy nie przebrnelo przez poczatek), ale potem juz ukladanka sie uklada i wciaga. Ksiazka raczej smutna, nienadajaca sie na poprawianie sobie nastroju.
        • iwannabesedated Re: Czytał kto... 05.03.13, 15:19
          Dzięki Bluesie, taką miałam cichą nadzieję, że może coś wiesz :) No tak, właśnie myślałam, że to może coś takiego być.

Na poprawę nastroju czytam sobie obecnie książkę Chmielewskiej z lat '70-tych, Boczne drogi. Bardzo zacnie ubawia. Jeśli ktoś lubi, oczywiście.
          • blues28 Re: Czytał kto... 06.03.13, 09:35
            Polecam sie serdecznie :-) Staram sie trzymac reke na pulsie wydawniczym :-)
    • maria421 Re: Czytnictwo 03.02.14, 13:12
      Czytam Alice Munro "Too Much Happiness". W weresji niemieckiej, oczywiscie, czyli "Zu viel Glück"

Nie wciaga mnie.
      • jutka1 Re: Czytnictwo 03.02.14, 13:28
        Na mnie czeka Alice Munro "Kocha, lubi, szanuje", ale z wiadomych powodów jeszcze sie nad nią nie pochyliłam.
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Czytnictwo 04.02.14, 06:56
          Ksiazka, ktora mna wstrzasnela - zderzenie z inna kultura do tego stopnia
          to
          A Fine Balance by Rohinton Mistry
          Mistry

https://libcom.org/files/images/library/5211.jpeg

a druga ktora CJ musisz przeczytac to

https://3.bp.blogspot.com/-8c9qru-Ar5E/TniDGzzspAI/AAAAAAAAAF0/ilaYo65CfjM/s1600/The%2BPoisonwood%2BBible%2B-%2BBarbara%2BKingsolver%2B%2528small%2529.jpg

bardzo bardzo polecam

osobiscie uwielbiam kryminaly i uwazam ze trzeba zaczac od dobrego.
          a dobry to:

https://d202m5krfqbpi5.cloudfront.net/books/1389055048l/950269.jpg

Nie spotkalam osoby ktorej by sie to nie podobalo.
          po tym, CJ mozesz czytac rozne badziewia.

Minnie
    • jutka1 Stasiuk 24.08.14, 20:47
      Czy są na sali wielbiciele Stasiuka?
      I jeśli tak, to czy mogliby mnie natchnąć, żebym mogła się jednak przemóc?
      Zaczęłam "Fado", otrzymane w schedzie po zmarłej przyjaciółce, i po 47 stronach odłożyłam, bo doopa. Czy to jakaś jego słabsza książka? Czy jest reprezentatywna, bo jeśli tak, to podziękuję?
      Jestem rozczarowana. :-(
      • iwannabesedated Re: Stasiuk 24.08.14, 22:27
        Nie licz na mnie. Ja robiłam kilka podejść i kompletnie nie jestem się w stanie wcielić lub wumysłowić w te jego mizoginistyczne brednio-klechdy. IMHO wic polega na tym, iż ma niezły design jako dość widowiskowy duży mężczyzna, żyjący gdzieś tam w głuszy i kontemplujący świat. Można na jego podstawie uprawiać mentalny lub realny onanizm. A pisanie, no cóż, jest pretekstem do medialnego istnienia, w formie dodatku. Takie jest moje subiektywne zdanie czytacze.
        • jutka1 Re: Stasiuk 25.08.14, 08:05
          Jasny gwint. A już myślałam, że - zabierając się za "Fado" jako pierwsze - otwieram nowy rozdział czytaczego życia pt. Przygoda ze Stasiukiem. No cóż. Kto inny mi będzie towarzyszyć w jesienne wieczory.
    • asia.sthm Re: Czytnictwo 09.12.14, 14:28
      No musze pokazac wam cos cudnego:
      Fredrik Backman "Mężczyzna imieniem Ove"
      https://ecsmedia.pl/c/a-man-called-ove-l-iext24338819.jpg...https://ecsmedia.pl/c/ein-mann-namens-ove-l-iext25220613.jpg

To debiutowa powiesc szwedzkiego pisarza, sprzedaje sie juz w 25 krajach, a u Luizy jest na drugim miejscu Top 10 w 2014 ( napisal jeszcze dwie i pewnie tez dotra, bo jedna lepsza od drugiej).

Dawno mnie nic tak nie ogluszylo, polecam z calej duszy.
      • ewa553 Re: Czytnictwo 09.12.14, 14:40
        Asia! Wszelki Duch....
        Niestety, link sie nie otwiera. Zajrzalam wiec na gugle i niestety, przeczytalam cale streszczenie i teraz juz nie mam ochoty na czytanie:( Ale pieknie ze robisz reklame "swojemu" pisarzowi!
        • asia.sthm Re: Czytnictwo 09.12.14, 14:49

Ewo, zarowno streszczenie i okladka jest pierunsko mylace. Caly wic na tym polega, ze zaskoczenie ma byc nie z tej ziemi, no klekajcie narody.
          Sprobuj, a nie pozalujesz - oddam ci moja prawice, albo mi kaktus wyrosnie jesli ciepniesz ksiazke w kąt.
          Dobra reklama nie jest zla, co nie?
          • jutka1 Re: Czytnictwo 09.12.14, 19:14
            Asiu :-))) - zaciekawiłaś mnie, no to pójdę i skombinuję, i przeczytam. :-)
            • asia.sthm Re: Czytnictwo 09.12.14, 20:18
              Jutko, tobie spokojnie wlasną glową gwarantuję.....ze mi jej nie urwiesz ;D
              • jutka1 Re: Czytnictwo 09.12.14, 20:34
                Eeeee, taka rekomendacja, to mi wystarczy! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka