chris-joe
30.11.12, 00:49
Szukalem starego watku, ale nie znalazlem.
Tymczasem skonczylem "Tales of Love and Darkness". Sobie to porcjowalem, reglamentowalem, tak mi tam bylo dobrze. Dzieki Ewka!
To moje pierwsze tak intymne wejscie do Izraela. I to w zasadniczym momencie jego historii. Oz i jego dzieje rodzinne- fascynujace w najbardziej fundamentalny ludzki sposob. Setki anegdot, opowiastek z zycia tak wielu osob. I, oczywiscie, historia rodziny samego Oza, z kanwa samobojstwa matki.
Wygnana Srodkowa Europa, niechciana, wypluta, szukajaca na sile miejsce dla siebie. Nauczyciele z Kowna, inteligenci i intelektualisci z Rownego, Wilna, Warszawy, bibliofile z Pragi i Berlina, niemieckie mieszczanki- wszyscy niechciani przez Europe. Spotykajacy sie w swych obskurnych mieszkaniach Jerozolimy i Telavivu, by dyskutowac o Turgieniewie, Iwaszkiewiczu, Mannie, Stalinie- zmieniajac jezyk zaleznie od tematu. Europa, ktora byla i byla i byla, az sie skonczyla w Jerozolimie. (Pomijajac obozy i lasy Europy, bo w historii Oza tylko jeden kuzyn z rodzina nie wyjechal 'na czas'.)
Tu, Ewa, jest takie niby poslowie do ksiazki:
www.youtube.com/watch?v=oDsZ0XpCVDs
A teraz nie wiem, co mam czytac... Czy cos z Oza ktos moze polecic?