Dodaj do ulubionych

Kama - cześć pamięci

07.02.16, 00:11
Wczoraj wieczorem zmarła "Kama", Maria Stypulkowska-Chojecka, harcerka, żołnierz oddziału "Agat" / "Pegaz" / "Parasol", uczestniczka akcji bojowych Kutschera oraz Fruhwirth, Weffels, Braun, Koppe, Stamm i Hahn. W czasie Powstania Warszawskiego przeszła szlak bojowy „Parasola”: Wola, Stare Miasto, Śródmieście, Czerniaków, Mokotów, Śródmieście, Trzy razy szła kanałami prowadząc rannych. Była dwukrotnie ranna, kontuzjowana, zasypana gruzami na Starym Mieście. Odznaczona Krzyżem Srebrnym Virtuti Militari i dwukrotnie Krzyżem Walecznych. Honorowy Obywatel m.st. Warszawy.

Dożyła 90 lat oraz prawdziwie wolnej i niepodległej Polski.
Chwała.

https://scontent.fsnc1-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/12642687_1652021905063157_7558062409677184096_n.jpg?oh=c338f952df5b4793ba919cea9585d5e9&oe=57289BAC
Obserwuj wątek
    • kan_z_oz Re: Kama - cześć pamięci 07.02.16, 07:14
      Oj Swiatlo, Swiatlo...to odnosnie stwierdzenia: "...Dożyła 90 lat oraz prawdziwie wolnej i niepodległej Polski."

Wyczytane w netu;
      ...Została członkiem honorowego komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed przyspieszonymi wyborami prezydenckimi 2010 oraz przed wyborami prezydenckimi w Polsce w 2015 roku...
      • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 07.02.16, 08:30
        R.I.P.

Nie tylko dozylla wolnej, niepodleglej Polski, ale mogla sie nia cieszyc przez cwierc wieku.

Troche zmieniajac temat- wczoraj GW pisala o 82 urodzinach Jana Kobuszewskiego. Przeczytalam komentarze i pomyslalam sobie ze nikt nie potrafi bardziej zlaczyc Polakow jak jakis aktor. Ludzie ktorzy skacza sobie nawzajem do oczu kiedy jest mowa o polityce, kochaja tych samych aktorow. Wiec ja proponuje zasluzonym aktorom przyznac statut "Dobra Narodowego" i wziac ich pod szczegolna ochrone.

• kan_z_oz Re: Kama - cześć pamięci 07.02.16, 09:11
          maria421 napisała:

> R.I.P.
          >
          > Nie tylko dozylla wolnej, niepodleglej Polski, ale mogla sie nia cieszyc przez
          > cwierc wieku.

Dokladnie wlasnie to.
      • ertes Pisiorska propaganda 07.02.16, 16:35
        Swiatlo jak na prawdziwego PiSiora przystalo chcial przemycic klamliwa PiSiorska propagande.
        Ale sie nie udalo. Zapomnial ze tutaj to nie jest ten chlam do ktorego PiSiory przemawiaja tylko inteligentni ludzie ktorzy nie nabieraja sie na PiSiorskie chwyty.

Swoja droga to jestem ciekaw czy Swiatlo tez przeprowadzal testy na gotujacych parowkach i aluminiowych puszkach po piwie? I jak Swiatlo? Jakie wnioski? Wybuch czy zamach?
        • jutka1 Re: Pisiorska propaganda 07.02.16, 17:14
          Have I told you lately that I love you? :-)))
          • chris-joe Re: Pisiorska propaganda 07.02.16, 17:23
            I, oczywiscie, Swiatlo gie jakas tam Kama obchodzi. Posluzyl sie smiercia staruszki tylko po to, by po raz tysieczny wpychac nam tu swe polityczne 'opinie'. I do tego nieodpowiednia sobie staruszke w tym celu wybral... Paraliz postepowy.
            • ewa553 Re: Pisiorska propaganda 07.02.16, 18:11
              mam nadzieje ze wybaczycie, jesli na tym wontku przepisze z fejsA:
              nowa partia PiSiOR : Prawo i Sprawiedliwosc i Ojciec Rydzyk
    • swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 02:23
      Jak czytam życiorys Kamy, jej bohaterstwo wojenne, potem skromne życie powojenne, nabieram wiary w ludzi. Życiorysy takich ludzi powinny być nauczane w szkole. One inspirują, napełniają wiarą. Ta dziewczyna powinna mieć pomnik, szkoły i ulice nazwane jej imieniem.
      Ona powinna być symbolem patriotyzmu, miłości i poświęcenia dla Polski.

Smutna rzecz jest że kiedy wiadomość o jej śmierci została opublikowana na necie, pośród komentarzy pełnych respektu, pojawiły się także hieny i karaluchy. Mali i płascy ludzie któdzy nagle postanowili wykorzystać tak wspaniałą postać to własnych plwocin. Niestety, tak zawsze było i będzie. To forum jak widać nie jest wyjątkiem.

Kama miała własne poglądy. Jak każdy. Wywalczyła tą piękną Polskę gdzie te różne poglądy można wyrażać. Nawet jeśli jej poglądy nie zgadzały się z moimi, jest to nieistotny drobiazg wobec wielkości jej postaci.

Patrzę na zdjęcie pięknej młodej dziewczyny, zaraz po tym jak wyszła z kanałów, zakurzonej, spoconej, zmęczonej. I właśnie to jeszcze bardziej inspiruje. To dodaje do jej piękna i wielkości.

• ertes Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 03:10
        Alez drogi Swiatlo, nikt ale to absolutnie nikt na forum nie wyrazil sie w zaden niegodny sposob poza jedna jedyna osoba.
        Zgadnij ktora? Bo my wszyscy wcale nie musimy.
      • chris-joe Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 04:11
        Pompa. Patetyzm. Kazanie. Pouczanie: "bohaterstwo wojenne", "skromne zycie", "wiara w ludzi", "powinny byc nauczane w szkolach", "napelniaja wiara", "pomnik, ulice jej imieniem", "symbol poswiecenia dla Polski", "hieny i karaluchy", "mali i plascy", "plwociny", "to forum nie jest wyjatkiem"... Nachalna, meczaca katecheza i hagiografia. Padac tu na kolana, targowiczanie! Zdrajcy, szubrawcy, zmije i gorszy sort! Lewacy! Bic sie w piersi i o wybaczenie blagac od prawdziwego Polaka, ktory wlasnie wcieleniem Kamy jest!

Podczas gdy Maryska Stypulkowska byla sobie zwykla nastolatka (byla- byc moze- mna, toba, Ertesem, Jutka, Maria, Ewka, Xurem i Minnie) ktora rzucila sie (zostala wessana) w wir Powstania w wieku 18 lat. Nie ma watpliwosci- przynajmniej w tym jednym roku swego zycia zachowala sie wspaniale. Ale ich byly tysiace! Co, oczywiscie, w zaden sposob nie umniejsza jej owczesnej chwaly.
        Nie znamy jej pogladow politycznych w tamtym czasie. Byc moze jej jedynym pogladem bylo wowczas wyzwolenie spod okupacji. I przy tym zostanmy.

To twoja formacja polityczna grzebie w zyciorysach, czesto kilka pokolen wstecz, by sie dowiedziec gdzie dziadek sluzyl, do jakiej partii nalezala matka, jakiej byla 'tak naprawde' narodowosci, jakie ktos mial poglady za mlodu.
        Jesli sie wiec zdziwisz, ze ktos Marii Stypulkowskiej wypomni teraz jej obecnosc w Zarzadzie Glownym gierkowskiego ZBOWiDu, to sie dziwic przestan. Te wrota zostaly kopniakiem otwarte na oscierz. I to nie Michnik, czy ktorykolwiek z "resortowych wnukow" tego dokonal.
        • chris-joe Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 04:33
          Czy ja naprawde napisalem "patetyzm"?! Oczywiscie, mialem na mysli "patos"... O wybaczenie prosze.
          • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 13:19
            Bertold Brecht powiedzial "Kiedy bezprawie staje sie prawem, opor staje sie obowiazkiem".

Dlatego zgadzam sie ze Swiatlem ze ludzie ktorzy ryzykujac wlasnym zyciem sprzeciwiali sie bezprawiu powinni byc stawiani za przyklad dla mlodziezy.
            Jednoczesnie mysle o roznicy miedzy tamtymi opozycjonistami, czy chocby opozycjonistami w PRLu a terazniejsza dzieciarnia, ktorej sie wydaje ze jest "bohaterska" bo wybija szyby w sklepach i podpala smietniki na znak protestu przeciw czemukolwiek i jedyne co jej za to grozi to polanie sikawka albo pooddychanie gazem lzawiacym...

Chris wspomnial o PiSowskiej modzie na grzebanie w zyciorysach. To jest jeden z elementow "systemu PiS". Jezeli nie mozna pokonac przeciwnika argumentami, to mu sie wyciaga "dziadka z Wehrmachtu", albo rodzicow pracujacych na placowce naukowej w ZSRR, albo zydowskie pochodzenie itd. itp. To skutkuje.
            Druga strona do takich metod sie nie zniza. Dlatego Lech i Jaroslaw Kaczynscy nie sa "resortowymi dziecmi" , choc w PRLu przy ojcu Rajmundzie ( i prawdopodobnie wuju W. Swiatkowskim) zyli jak paczki w masle, podobnie jak teraz wzor cnot rodzinnych Marta Kaczynska...

• swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 17:11
              Coś Ci odpowiem Mario, i tylko Tobie, bo tamtą śliską żmije ignoruję, otóż jest także prawdą, że jeśli system utrzymuje się przy życiu wyłącznie poprzez manipulacje, unikanie prawdy, naginanie statystyk, ukrywanie prawdy, poprzez zamykanie ust przeciwnikom, poprzez uniemożliwianie im możliwości wypowiedzi, poprzez społeczny ostracyzm odmienności zdania, to znaczy że są tylko dwie możliwości. Albo system jest w ostatnim stadium własnej śmierci, albo jest w pierwszym stadium bezględnej i okrutnej dyktatury.
              Zadaję pytanie: w którym z tych dwóch stadiów jest obecnie EU? Mam nadzieję że pierwszego. Ale tylko od nas zależy aby nie dopuścić od drugiego.

System który jest silny siłą własnego społeczeństwa, własnego narodu, własnej flagi i własnej historii, nie obawia się prawdy, nie obawia się odmiennego zdania. Moralność to nie jest coś co się wygrywa jadem, krzykiem i krętactwem. Moralność jest jedna, jasna i oczywista. Można ją krętactwem zasłonić, można wyizolować albo zamknąć ludzi którzy ją wyrażają, ale nie można jej zmienić ani zabić.
              • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 18:42
                Swiatlo, co ma UE do Kamy?

Ale OK, odpowiem Ci na pytanie - nie wiem w ktorym stadium jest teraz UE, wiem ze przechodzi kryzys, ze popada w coraz glebszy kryzys .

To, co zarzucasz UE, czyli utrzymywanie sie przy zyciu przez manipulacje , naginanie statystyk, ukrywanie prawdy, zamykanie ust przeciwnikom nie jest typowe tylko dla UE, jest stosowane w wielu krajach przez wielu politykow roznej masci.

Rozpad UE i powrot do panstw narodowych nie jest wcale gwarancja ze bedzie lepiej. Przecieniasz sile spoleczenstwa , narodu i symboli panstwa. Nie ma czegos takiego jak "moralnosc spoleczna" czy "moralnosc narodowa". Slaba strona demokracji jest to, ze w kazdym spoleczenstwie, w kazdym narodzie jest wiecej idiotow niz medrcow.
                • swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 19:33
                  > Swiatlo, co ma UE do Kamy?

EXACTLY! lol

Napisałem trybut dla wspaniałej Polki bohaterki, wpis nie mający NIC wspólnego z żadnym PiS-em, EU, islamizacją czy inną pierdalizacją, a w odpowiedzi poleciały posty na PiS, na lewicę, prawicę, srawicę itd., cała masa jadu. Zostałem oczywiście nazwany Pisiorem! lol Bo co? Bo oddałem trybut wspaniałej Polce. Ech, wy pokręcone hieny! lol Nienawiść tak Wam przeżarła umysły że PiS widzicie już wszędzie, PiS Wam się śni po nocach.
                  A to tylko ludzie. Ludzie którzy chcą odnowić ducha Polski. Tylko ludzie. A ludzie popełniają ludzkie błędy. Nikt nigdy nie obiecywał że wszystko będzie bez błędów. Ludzie mają własne krzywdy i emocje. Nikt nie jest czysty jak niemowlę. Każdy ma w taki czy inny sposób pokręcony umysł i duszę.
                  Ktoś tam kogoś nominował, ktoś coś powiedział. I hałas! PO nominował i powiedział o wiele więcej.
                  Jeszcze raz: to tylko ludzie. Proces przywracania Polsce jej narodowego ducha jest dokonywany przez ludzi, nie przez maszyny. I trzeba to pamiętać. Popełniają błędy? To się przyłącz i pomóż. Działaj konstruktywnie. Jak prawdziwa Polka.

A propos słowa "Pisior": podoba mi się. Nie mam nic naprzeciwko aby mnie tak nazywano. Wolałbym oczywiście "Polak", ale "Pisior" też może być. W sumie wychodzi na jedno... :)

• maria421 Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 20:35
                    swiatlo napisał:

Nienawiść tak Wam przeżarła umysły że PiS widzicie już w
                    > szędzie, PiS Wam się śni po nocach.
                    > A to tylko ludzie. Ludzie którzy chcą odnowić ducha Polski. Tylko ludzie. A lud
                    > zie popełniają ludzkie błędy. Nikt nigdy nie obiecywał że wszystko będzie bez b
                    > łędów. Ludzie mają własne krzywdy i emocje. Nikt nie jest czysty jak niemowlę.
                    > Każdy ma w taki czy inny sposób pokręcony umysł i duszę.
                    > Ktoś tam kogoś nominował, ktoś coś powiedział. I hałas! PO nominował i powiedzi
                    > ał o wiele więcej.
                    > Jeszcze raz: to tylko ludzie. Proces przywracania Polsce jej narodowego ducha j
                    > est dokonywany przez ludzi, nie przez maszyny. I trzeba to pamiętać. Popełniają
                    > błędy? To się przyłącz i pomóż. Działaj konstruktywnie. Jak prawdziwa Polka.
                    >
                    > A propos słowa "Pisior": podoba mi się. Nie mam nic naprzeciwko aby mnie tak na
                    > zywano. Wolałbym oczywiście "Polak", ale "Pisior" też może być. W sumie wychodz
                    > i na jedno... :)
                    >
                    Swiatlo, z moich obserwacji moge powiedziec ze Polacy sa wystarczajaco patriotyczni i ze zadnego "narodowego ducha" im przywracac nie potrzeba.

To, na przyklad :

www.youtube.com/watch?v=Ejd2rsXoQSI
                    to nie jest wymysl PiSu. Stawianie zniczy na wejsciach do kanalow na Starowce, dekorowanie miasta bialo-czerwonymi flagami, to nie jest wymysl PiSu.

Wymyslem PiSu jest natomiast podzial narodu , poczawszy od "my tu gdzie zawsze , a oni tam gdzie ZOMO", przez "zakamuflowana opcje niemiecka" po "najgorszy sort Polakow".

• swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 21:00
                      > Stawianie zniczy na wejsciach do kanalow na Starowce, dekorowanie miasta bialo-czerwonymi flagami

I to jest piękne. Oczywiście że to nie jest wymysł PiS. I o to chodzi. Jesteśmy tylko my, Polacy.

> Wymyslem PiSu jest natomiast podzial narodu , poczawszy od "my tu gdzie zawsze , a
                      > oni tam gdzie ZOMO", przez "zakamuflowana opcje niemiecka" po "najgorszy sort
                      > Polakow".

Jak powiedziałem, ludzie są ludźmi. Nikt nie ma patentu na dobro. Wśrod PiS jest taki sam odsetek ludzi zawistnych jak i wśród każdej innej orientacji.
                      Ponownie: widzisz błędy? To się przyłącz i pomóż.

Teraz co do owego "sortu": jak nazywać ludzi którzy podjudzają innych przeciwko własnemu narodowi? Jak nazywać kogoś kto podjudza innych przeciwko własnemu bratu? Jak nazwać kogoś kto stawia interes obcy ponad interes własnej ojczyzny? Kto wyklucza inaczej myślących? Kto łga, manipuluje, oszukuje, pluje jadem nienawiści i nietolerancji?

Jeśli działanie urąga podstawowej oczywistej moralności, jeśli zaprzecza samej podstawie najbardziej intuicyjnej definicji pojęcia "dobra", to wybacz, nie ma łagodnego traktowania. Musi być to odpowiednio nazwane i potraktowane. Ze wszystkimi konsekwencjami.
                      • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 21:14
                        swiatlo napisał:

> Jak powiedziałem, ludzie są ludźmi. Nikt nie ma patentu na dobro. Wśrod PiS jes
                        > t taki sam odsetek ludzi zawistnych jak i wśród każdej innej orientacji.
                        > Ponownie: widzisz błędy? To się przyłącz i pomóż.
                        >
                        > Teraz co do owego "sortu": jak nazywać ludzi którzy podjudzają innych przeciwko
                        > własnemu narodowi? Jak nazywać kogoś kto podjudza innych przeciwko własnemu br
                        > atu? Jak nazwać kogoś kto stawia interes obcy ponad interes własnej ojczyzny? K
                        > to wyklucza inaczej myślących? Kto łga, manipuluje, oszukuje, pluje jadem niena
                        > wiści i nietolerancji?

PiS to nie jest narod . Skarzenie na rzad PiSu nie jest podjudzaniem przeciw narodowi.

• swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 21:27
                          Pozdrawiam Cię Mario. Powiedzieliśmy sobie co chcieliśmy powiedzieć i chyba możemy już uznać rozmowę na ten temat za zamkniętą.

Uważaj też na fałszywe komplementy od innych. Zwłaszcza że są wyłącznie taktyczne i pochodzą od uczucia nienawiści do mojej osoby. To nie są dobre i szczere komplementy...

Tak czy inaczej oddaję hołd Kamie i wszystkim bohaterskim Polakom. To Oni są właśnie tym gwarantem naszej narodowej mądrości. To ich przykład przywołuje nas do porządku jeśli my zbaczamy na złą ścieżkę.

Znikam.

• jutka1 Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 21:37
                            swiatlo napisał:

> Uważaj też na fałszywe komplementy od innych. Zwłaszcza że są wyłącznie taktyczne i pochodzą od uczucia nienawiści do mojej osoby. To nie są dobre i szczere komplementy...
                            Nuda, ziew i rzyg. :-///

> Znikam.
                            Yes please, and thanks a million.
                    • jutka1 Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 21:01
                      Mario, mogę się podpisać pod każdym twoim słowem.
                      How'bout them apples? :-)))
                      • jutka1 Twoim, wielką literą, miało być - ofkors ntxt 08.02.16, 21:02
                        jutka1 napisała:

> Mario, mogę się podpisać pod każdym twoim słowem.
                        > How'bout them apples? :-)))
                        >
                      • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 21:11
                        jutka1 napisała:

> Mario, mogę się podpisać pod każdym twoim słowem.
                        > How'bout them apples? :-)))
                        >

Bisous :-)

• jutka1 Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 21:14
                          Bibises :-)))
                • swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 19:51
                  > Przecieniasz sile spoleczenstwa , narodu i symboli panstwa. Nie ma czegos takiego jak
                  > "moralnosc spoleczna" czy "moralnosc narodowa". Slaba strona demokracji jest to, ze w
                  > kazdym spoleczenstwie, w kazdym narodzie jest wiecej idiotow niz medrcow.

Wspólna flaga, historia, tradycja oraz mądrość ojców narodu jest gwarantem jego zbiorowej mądrości. Nawet jeśli część ludzi to tylko "idioci" jako indywidua. Możesz mieć grupę prostych ludzi, gdzie każdy z osobna nie ma o niczym pojęcia, ale zjednoczeni pod jedną flagą dokonują mądre i dobre decyzje. Sama flaga i wspólna historia nadaje im tą zbiorową mądrość.

• maria421 Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 20:19
                    Swiatlo, nie ma czegos takiego jak "zbiorowa madrosc". Madrosc jest zawsze indywidualna.

Ludzie zjednoczeni pod jedna flaga i zlaczeni jedna historia potrafia w imie tychze dokonac straszliwych rzeczy.
                    • swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 08.02.16, 20:37
                      Podobnie ludzie potrafią mordować w imię Boga.
                      Czy to wina Boga że ludzie mordują w Jego imieniu? Ci powiem, jest osobne miejsce na samym dole piekła dla tych co dokonują zła z Bogiem na ustach.

Człowiek także potrafi zabić w imię miłości. Człowiek potrafi dokonywać najgorszych rzeczy zasłaniając się wszystkim. Każdy zbrodniarz tworzy własny skręcony i chory kontekst dla swoich zbrodni. Każda zbrodnia się zasłania jakąś ideą.
                      Niestety Mario. Czy mamy więc zrezygnować z ojczyzny, z miłości, z dobra, z idei, z Boga? Bo w ich imieniu popełniano zbrodnie?
    • ertes Nokaut 08.02.16, 22:11
      Coz, nie udalo sie chyba tak dobrze nikomu znokautowac naszego Pisiora Swiatlo jak na tym watku zrobila to Maria.

Gratulacje Mario.

• jutka1 Re: Nokaut 08.02.16, 22:14
        I ode mnie. :-)
        • kan_z_oz Re: Nokaut 08.02.16, 22:43
          Swiatlo; "Napisałem trybut dla wspaniałej Polki bohaterki, wpis nie mający NIC wspólnego z żadnym PiS-em, EU, islamizacją czy inną pierdalizacją, a w odpowiedzi poleciały posty na PiS, na lewicę, prawicę, srawicę itd., cała masa jadu. Zostałem oczywiście nazwany Pisiorem! lol Bo co? Bo oddałem trybut wspaniałej Polce. Ech, wy pokręcone hieny! lol Nienawiść tak Wam przeżarła umysły że PiS widzicie już wszędzie, PiS Wam się śni po nocach..."

Swiatlo - mnie polityka Polski nie interesuje. Z racji sytuacji, gdzie wlasciwie nie mam obecnie juz zadnych powiazan z Polska (rodzinnych, nieruchomosci, spadki itp) jest to tylko kwestia na wakacje, ktora mnie tez nie interesuje. Czytam wiec te Twoje wywody PIS-owsko, nacjonalistyczne z przymruzeniem oka. Na serio; jesli naprawde sobie zyczysz przejsc na emeryture i zamieszkac w Polsce, gdzie juz do konca Twoich dni bedzie PIS, czy cos w tym rodzaju nacjonalistyczno-katolickim? Ja Ci zycze z calego serca aby Twoje pragnienia sie spelnily.

Zalozyles watek, ktory mial ladny wpis i ostatnie zdanie, ktore sugerowalo, ze umarla wlasnie jakas osoba zwiazana z PIS-em. Swiatlo, to Ty na tym Forum zamiesciles cale strony, bedace obrazkami "prawdziwej Polski", czyli tej NAPRAWDE wolnej, czyli pod obecnym kierownictwem PIS-u.
          W zadnym ukladzie i nigdy nie mowiles, ze wolna Polska to ta od 89 juz roku. Nie wykrecaj wiec teraz kota ogonem, bo nie lubie jak sie mna manipuluja a wlasnie to robisz. Wyguglowalam tylko, zeby zobaczyc kto w PIS-ie umarl i sie okazalo, ze Kama byla dokladnie po drugiej stronie. I cale szczescie, ze wyguglowalam bo inaczej opierajac sie na Tobie tobym myslala, ze nalezala do PIS-u.

To jest glownie wkurzajace, bo Twoje poglady to mi luzno wisza. Podobnie zreszta jak i PIS.
          • swiatlo Wanda 08.02.16, 23:30
            Kanie, poglądy Kamy, a tak naprawdę pani Marii Stypułkowskiej, znane mi zresztą od początku, w kontekście tego wątku zupełnie nie mają znaczenia.
            Swoim bohaterstwem zasłużyła sobie wszelkie prawa do jakichkolwiek poglądów.

Poza tym zupełnie nie mam ochoty marnować energii na jakieś forumowe "nokauty". Ludzie zdaje się zupełnie mają pojęcia co czytają i o czym piszą.

Oto link do jeszcze innej bohaterskiej Polki. Znacznie smutniejszy.
            Oto on:

Wanda - sanitariuszka Powstania Warszawskiego

• kan_z_oz Re: Wanda 09.02.16, 08:04
              Swiatlo - poglady polityczne Kamy, jak i Twoje tez dla mnie nie maja znaczenia. "Bohaterstwo" Kamy doceniam, "poswiecenie" Wandy sanitariuszki tez. Jakby nie patrzyl jest to spory wklad indywidualnej jednostki aby wyjsc poza swoje wlasne ego i konsumpcje patrzac jak pomoc innym. Niewielki procent spoleczenstwa to ma a juz zupelnie znikomy zostaje rozpoznany.
              Wciaz, nie zmieniajac tematu z ktorego zbaczasz. Ten watek nie jest ani o Kamie, ani o Wandzie. Jest o Tobie.
              Konkretniej mowiac albo o nieladnym pisaniu, albo o chaotycznym pisaniu z przeskokami myslowymi w rezultacie czego nikt nie rozumie nic - wlaczac mnie. Ja jestem w stanie duzo zrozumiec. Nie zbywaj mnie wiec prosze ogolnikami, ani pozami, ze jestes ofiara tego Forum.

Sorry, ale musisz zaczac grzebac troche glebiej w sobie samym, aby to co wpisujesz bylo spojne, zreszta tylko z Toba. Zostaw wiec ww Panie i napisz gdzies w koncu co Ci siedzi na watrobie - jak znakomita czesci foruma juz uczynila. Poki co to sie migasz i chowasz, i bardzo niezrecznie.
              Tak to wyglada patrzac z boku...
              • swiatlo Re: Wanda 09.02.16, 08:56
                Kanie, wcale nie jestem ofiarą tego forum. Uważam akurat odwrotnie: to forum jest moją ofiarą. To ja tutaj doprowadzam innych do wściekłości. Jutka już przeze mnie rozum zupełnie straciła. Inni poza bluzgami już nie są w stanie normalnego zdania sklecić. Ertes oduczył się czytać i wyciągać najprostsze wnioski. Chociaż nie wiem czy on kiedykolwiek to umiał....

Szczerze mówiąc to za bardzo nie wiem skąd ta wściekłość na mnie. Tak, jestem pisiorem. No ale co z tego? Czemu nie? Jest to legalne, prawda? Ponad połowa kraju jest po mojej stronie, więc chyba nie jest to czymś wyjątkowym. Więc w czym problem? Muszę przyznać że nie wiem. Czy znasz odpowiedź? Jak tak, to powiedz, może skorzystam.

Poza tym nawet nie wiedziałem że mam taką władzę aby ludzi doprowadzać do szaleństwa.
                Chociaż wolałbym ich doprowadzać do harmonii i wewnętrznego pokoju. Czy wiesz jak to się robi?

Nieładne piszę? Fakt, piszę chaotycznie. Pewnie z tego powodu że większość piszę z telefonu, a ten nie sprzyja stylowi. Poza tym rzeczywiście chyba trochę się zaczynam gubić w jęz. polskim pisanym. Może więc muszę pisać jeszcze więcej dla wprawy? Boję się jednak że wtedy forumowiczów doprowadzę już do reszty szaleństwa. Będą skakać z mostu, a tego naprawdę nie chcę.

Co do mojej wątroby, to oczywiście mogę pisać, ale nie myślę aby innych ta wątroba zbyt obchodziła.

No i jeszcze raz jak już Maria na dole napisała: nikt tutaj nikogo nie nokautuje. Chyba Ertes chciał się lepiej poczuć, chociaż na moment. A ja zupełnie nie mam zamiaru niczego wygrywać. Co więcej, chętnie dam sie przekonać jak ktoś coś mądrego napisze. Tylko że inni poza przekleństwami zupełnie nie potrafią już sklecić żadnego argumentu. Poza Marią i Tobą.
                Co cenię.

Z drugiej strony jakie tutaj można podawać argumenty na tym wątku? Temat jest zupełnie niekontrowersyjny: historia dwóch bohaterskich Polek. Tutaj już wszyscy powinni się zgadzać.
                Więc w czym problem?
                • jutka1 Re: Wanda 09.02.16, 09:09
                  swiatlo napisał:

Jutka już przeze mnie rozum zupełnie straciła.
                  Panie Światło, nie wiem, czy to kwestia Pańskiej megalomanii, czy bardzo luźnego kontaktu z rzeczywistością, ale zapewniam Pana, że mój rozum z Pańskiego powodu nic nie stracił, ani nie traci.

A w celu rozruszania Pańskiego mózgu, zapraszam do przemnożenia procentu głosów, oddanych na PiS w ostatnich wyborach, przez frekwencję wyborczą w owych.
                  Jako matematyk, da Pan radę.
                  A potem, jak już wyjdzie czarno na białym poparcie dla PiS ok. 19%, bardzo proszę się dwa razy zastanowić, zanim Pan napisze po raz kolejny bzdury typu "większość/połowa narodu" etc.
                  Matematykowi nie przystoi aż tak naciągać cyfry. Bo stawia się Pan w jednej grupie z tą okropną Unią Europejską, która jakoby fałszuje statystyki.

Z pozdrowieniami.
                  • swiatlo Re: Wanda 09.02.16, 09:28
                    Lol!!

Jak tutaj udowodnisz że można osiągnąć bezwględną większość 19 procentami, to albo dostaniesz Fieldsa za nową gałąź arytmetyki, albo sama udowodnisz że Kaczyński to geniusz.

I w tym dobrym humorze udaję się na nocny odpoczynek. Może uda mi się zajrzeć tutaj jutro, a może nie. Kto to wie?
                    • jutka1 Re: Wanda 09.02.16, 09:33
                      Polecam przestudiowanie ordynacji wyborczej.
                      Mogłabym napisać coś ad personam, ale mi się nie chce.
                      Z pozdrowieniami.
                      • ewa553 w kwestii formalnej 09.02.16, 09:50
                        tez mnom rzucilo to stwierdzenie o wiekszej czesci Polakow ktorzy sa za PiSem. A wiec tak pisiory naciagaja prawde?
                    • maria421 Re: Wanda 09.02.16, 10:18
                      swiatlo napisał:
                      >
                      > Jak tutaj udowodnisz że można osiągnąć bezwględną większość 19 procentami, to a
                      > lbo dostaniesz Fieldsa za nową gałąź arytmetyki, albo sama udowodnisz że Kaczyń
                      > ski to geniusz.

W wyborach bralo udzial 50,92% uprawnionych do glosowania.

Czyli 49,08 uprawnionych do glosowania nie glosowalo.

Z tych 50,92 % uprawnionych do glosowania 37,58% oddalo glos na PiS.

Ja jestem matematycznym glebem, ale Ty mozesz obliczyc jaki procent osob uprawnionych do glosowania oddalo glos na PiS.

> I w tym dobrym humorze udaję się na nocny odpoczynek. Może uda mi się zajrzeć t
                      > utaj jutro, a może nie. Kto to wie?

Wyspij sie dobrze i wracaj :-)
        • chris-joe Re: Nokaut 09.02.16, 11:41
          Zadnego nokautu nie dostrzeglem. Psychol smaruje natchnione komunaly, jak smarowal :)
      • maria421 Re: Nokaut 09.02.16, 08:16
        Ja wcale nie mialam zamiaru nikogo znokautowac!

Kochani, jestesmy na forum dyskusyjnym, nie na ringu!

• swiatlo Re: Nokaut 09.02.16, 08:58
          Dokładnie Mario. Poza tym ja chętnie oddam rację innym. Nie mam ambicji żadnego zwycięstwa. Tylko niech będzie jakakolwiek racja. Na razie to widzę że cała racja w 100% jest po mojej stronie. :)
          • maria421 Re: Nokaut 09.02.16, 09:22
            Oczywiscie , Swiatlo, ze w sprawie bohaterstwa Kamy cala racja jest po Twojej stronie , ale tego akurat nikt tu nie negowal .

I oczywiscie ze masz prawo byc PiSiorem , tak jak masz prawo popierac Trumpa czy kogo chcesz. Ale tego prawa ani tez prawa do Twojej wizji Polski, UE, swiata nikt Ci tu nie odbiera.

Z mojej strony moge Ci radzic troche mniej emocji (szczegolnie tych negatywnych), a troche wiecej rzeczowych argumentow.
            • swiatlo Re: Nokaut 09.02.16, 09:32
              Mario, przecież cała moja rozmowa na tym forum to podawanie Tobie rzeczowych argumentów. Czy się nie zgadzasz z nimi? Z którymi?
              • maria421 Re: Nokaut 09.02.16, 10:11
                swiatlo napisał:

> Mario, przecież cała moja rozmowa na tym forum to podawanie Tobie rzeczowych ar
                > gumentów. Czy się nie zgadzasz z nimi? Z którymi?

Swiatlo, caly Twoj wczorajszy post :

że jeśli system utrzymuje się przy życiu wyłącznie poprzez manipulacje, unikanie prawdy, naginanie statystyk, ukrywanie prawdy, poprzez zamykanie ust przeciwnikom, poprzez uniemożliwianie im możliwości wypowiedzi, poprzez społeczny ostracyzm odmienności zdania, to znaczy że są tylko dwie możliwości. Albo system jest w ostatnim stadium własnej śmierci, albo jest w pierwszym stadium bezględnej i okrutnej dyktatury.
                Zadaję pytanie: w którym z tych dwóch stadiów jest obecnie EU? Mam nadzieję że pierwszego. Ale tylko od nas zależy aby nie dopuścić od drugiego.

System który jest silny siłą własnego społeczeństwa, własnego narodu, własnej flagi i własnej historii, nie obawia się prawdy, nie obawia się odmiennego zdania. Moralność to nie jest coś co się wygrywa jadem, krzykiem i krętactwem. Moralność jest jedna, jasna i oczywista. Można ją krętactwem zasłonić, można wyizolować albo zamknąć ludzi którzy ją wyrażają, ale nie można jej zmienić ani zabić.

to sa tylko emocjonalne ogolniki a nie rzeczowe argumenty.

Na ten post Ci odpowiedzialam, wiec nie bede sie powtarzac, ale jak chcesz mozemy rozlozyc go na czynniki pierwsze, tylko ze wtedy musialbys postarac sie o konkretne dowody.
              • kan_z_oz Re: Nokaut 09.02.16, 10:30
                Ok, zostaw Forum na chwile i korzystajac z rady Marii, czyli bycia bardziej rzeczowym w tym tylko jednym watku. Przyklad tylko o ktory prosisz.
                Dodajac to jedno ostatnie zdanie o Kamie, ktore wzbudzilo tutaj tylko cala ekscynacje.
                Gdybys podal link do kogos kto napisal artykul, ze takowa bedac od lat zwolenniczka PO, rownie dobrze sie czula z wybranym PIS-em. Ja, pewnie nic bym nie rzekla. Reszta pewnie by skorwila autora czekajac na inne potwierdzenia jego teorii. Ty w kazdym ukladzie bylbys poza.

Gdybys podal link do wypowiedzi samej Kamy akceptujacej swoja wlasna wolnosc wyboru PO i PIS - cale Forum pewnie by zamilklo, analizujac mozliowsc, ze ktos moze byc ambasadorem PO i PIS w jednym czasie.

Ja lubie to Forum oraz widze ludzi tutaj piszacych. Wszystkich i bez wyjatku; Ciebie, Marie, Ertesa, mnie sama i wszystkich innych.
                Widze tez, ze o ile jestesmy w stanie dalej rozmawiac i starac sie dalej rozumiec to miejsce ma sens. Twoje wypowiedzi sa w tych momencie niezmiernie chaotyczne - mam na mysli rozumowanie. Nie jest to ani zle ,ani dobre. Jest to tylko niesamowicie konfudujace jak sie czyta Twoje wypowiedzi.

Wciaz, ja chcialabym sie o Tobie wiecej dowiedziec.
                • chris-joe Re: Nokaut 09.02.16, 12:19
                  I wypisuje swoje androny, jaki on jest rzeczowy, rozsadny, otwarty na argumenty. Ze przeciez wpis o Kamie NIGDY nie mial byc polityczny, a tu sie hurma na biedne Swiatlo rzuca. Gdy mu Kan wykazuje, ze do wpisu o Kamie przeciez dokleil oczywisty polityczny manifest, on tego wygodnie nie dostrzega. I przystepuje do -to boskie jest po prostu!- do dywagacji, ze jesli w imie boga, milosci, ojczyzny mozna czynic podlosci przecie, to i PiSowi sie moze niekiedy drobny blad przydarzyc, nie? A jesli ten blad chcecie skorygowac, to prosze zasilic szeregi PiSu po prostu :))))) Ja szcze :)))))
        • ertes Re: Nokaut 09.02.16, 19:55
          Mario, alez to nie jest nokaut fizyczny tylko nokaut tresci ktore nam ty Swiatlo probuje wciskac.
    • luiza-w-ogrodzie Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 13:37
      Cóż, mój dziadek, nauczyciel, spolecznik i artysta też się bawił w ruch oporu. Jako lokalny komendant AK został zaaresztowany przez Gestapo, pobity i wywieziony do obozu koncentracyjnego, gdzie go uśmiercono.

Babcia nigdy mu nie wybaczyla że narazał ją i dwoje dzieci. Jego podziemna działalność do niczego nikomu się nie przydała a skazała Babcię i moją Mamę na lata biedy, bo w komunie wdowa po akowcu nie miała szansy na dobrą pracę a jego córka na miejsce na studiach.

Dla mnie bohaterami są ci, którzy pomagają innym ludziom a nie ci, którzy oddają życie ideologii. Mam nadzieję że dostatecznie mocno wbiłam to w głowy moim dzieciom.
      • chris-joe Tu tez bohater... 09.02.16, 14:16
        Wreszcie wolna Polska odwaznie stawia czola politpoprawnemu terrorowi. Ten gosc z wideo na przyklad cieszy sie wolnoscia i po prostu wyglasza swe opinie, zas Wyborcza bruzdzi i podjudza:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19532888,mezczyzna-wyzywa-palestynczyka-studiujacego-w-lodzi-brudas.html
      • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 14:18
        Luizo, chwala Twemu dziadkowi ktory nie oddal zycia w imie zadnej ideologii, lecz w imie wolnosci i godnosci. I to nie on skazal Twoja babcie na lata biedy, to komunisci ja na to skazali.

• luiza-w-ogrodzie Chwała memu dziadkowi? Nie sądzę. 10.02.16, 04:54
          maria421 napisała:

> Luizo, chwala Twemu dziadkowi ktory nie oddal zycia w imie zadnej ideologii, lecz w imie wolnosci i godnosci.

Oddał życie w imię ideologii patriotycznej i mrzonek, że partyzantka przyczyni się do odzyskania wolności przez Polskę. Jak wszyscy wiemy, wolność przyniosła Krasnaja Armija jako odpowiedź na decyzję Hitlera o rozszerzeniu III Rzeszy na tereny Związku Radzieckiego. Żadna partyzantka nie miała szansy wyzwolić Polski. Co do godności, to mężczyźni - konspiratorzy byli jakoś bardziej godni, niż ich niegodne żony i córki, które gdy panowie konspirowali nad butelka bimbru w leśniczówce, pilnowały na zimnie, żeby nikt się nie podkradł, udając, że zbierają grzyby, owoce leśne i szyszki na opał...

Że nie wspomnę tego, że częstymi następstwami akcji partyzantki był odwet na niewinnej ludności cywilnej. Moja Mama do dziś pamięta szubienicę na rynku jej miasteczka obwieszoną ciałami przypadkowo wybranych Polaków po jakiejś akcji sabotażowej partyzantki. Być może koordynowanej przez jej tatusia.

Moja Babcia nie była w partyzantce. Zamiast narażać innych, narażała siebie; pracując w niemieckim urzędzie miejskim przy wydawaniu kartek żywnościowych przerabiała i kradła kartki dla siebie i znajomych. Co kilka dni prosiła moja kilkuletnią Mamę, żeby przychodziła po nią do pracy a Mama przynosiła ukochaną lalkę. Babcia wpychała kartki w głowę lalki, bo codziennie wychodząc z pracy była rewidowana więc nie mogła sama nic wynieść. Ani Mama, ani Niemcy niczego nie zauważyli inaczej być może nie byłoby mnie na świecie.

>I to nie on skazal Twoja babcie na lata biedy, to komunisci ja na to skazali.

Częściowo się zgadzam. Ale czy myślisz, że pozycja finansowa i społeczna wdowy z dwójka małych dzieci byłaby dużo lepsza w niekomunistycznym ustroju, niż pozycja mężatki z mężem zarabiającym inżynierską pensję? Bo jak tak nie myślę.

Luiza-w-Ogrodzie
          Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
          • maria421 Re: Chwała memu dziadkowi? Nie sądzę. 10.02.16, 13:05
            Luizo, trudno jest osadzac czyny naszych dziadkow z naszej wygodnej pozycji. My , powojenne pokolenie, mielismy szczescie zyc w pokoju.
            Skad wiesz jak Ty sama zachowalabys sie gdybys zyla pod hitlerowska okupacja? Ja nie wiem. Nie wiem czy byloby mnie stac na narazanie wlasnego zycia, czy tez wolalabym unikac wszelkich niebezpieczenstw i czekac az inni mnie wyzwola.

Dlatego czuje autentyczny szacunek dla tych ktorzy wtedy sie buntowali, ktorzy sie nie godzili na bycie niewolnikami , nie godzili sie na to ze Niemcy moga zrobic z nimi co chca- zlapac z ulicy i wywiezc na roboty. Albo do KZ. Jednoczesnie nie jestem w stanie krytykowac tych, ktorzy po prostu brali na przeczekanie.

Czasem ludzie podejmuja walke z gory wiedzac ze ona jest skazana na kleske. Tak jak Zydzi ktorzy urzadzili powstanie w Getcie. Oni w obronie wlasnej ludzkiej godnosci woleli zginac w walce niz dac sie prowadzic jak bydlo na rzez.

• swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 20:38
        > Babcia nigdy mu nie wybaczyla że narazał ją i dwoje dzieci. Jego podziemna działalność
        > do niczego nikomu się nie przydała a skazała Babcię i moją Mamę na lata biedy,
        > bo w komunie wdowa po akowcu nie miała szansy na dobrą pracę a jego córka
        > na miejsce na studiach.

Podążając za tą logiką to dla dzieci byłoby najlepiej jakby w czasie wojny podpisał volkslistę oraz donosił na Żydów, a po wojnie by przystąpił do PPR. Dzieci miałyby jak u pana Boga za piecem. Wszystkie studia by im się otworzyły.
        • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 20:51
          swiatlo napisał:

> Podążając za tą logiką to dla dzieci byłoby najlepiej jakby w czasie wojny podp
          > isał volkslistę oraz donosił na Żydów, a po wojnie by przystąpił do PPR. Dzieci
          > miałyby jak u pana Boga za piecem. Wszystkie studia by im się otworzyły.

Gdyby wszyscy tak mysleli to nie byloby zadnego "po wojnie", mielibysmy do tej pory
          III Rzesze w Europie i bylibysmy slugami niemieckich "nadludzi".

• swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 20:59
            > Gdyby wszyscy tak mysleli to nie byloby zadnego "po wojnie", mielibysmy do tej pory
            > III Rzesze w Europie i bylibysmy slugami niemieckich "nadludzi".

Słusznie. Czyli ten ostatni warunek przystąpienia do PPR byłby niekonieczny. Dzieci dziadka Luizy by studiowały w Kolonii albo Berlinie.
            • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 21:16
              swiatlo napisał:

>
              > Słusznie. Czyli ten ostatni warunek przystąpienia do PPR byłby niekonieczny. Dz
              > ieci dziadka Luizy by studiowały w Kolonii albo w Berlinie

Nie mialyby do tego prawa
              • swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 22:07
                Ale po podpisaniu folkslisty by miały. Zakładając że ta folkslista by była dla nich możliwa.
                No zawsze też można by liczyć na znormalizowanie i "uhumanizowanie" się Niemców po jakimś czasie. Pewnie po iluś tam dekadach by to w jakimś stopniu nastąpiło...

• jutka1 Do Adminów 09.02.16, 22:10
                  swiatlo napisał:

> Ale po podpisaniu folkslisty by miały. Zakładając że ta folkslista by była dla
                  > nich możliwa.
                  > No zawsze też można by liczyć na znormalizowanie i "uhumanizowanie" się Niemców
                  > po jakimś czasie. Pewnie po iluś tam dekadach by to w jakimś stopniu nastąpiło
                  > ...
                  >
                  Proszę o przeczytanie maila na koncie poloniaii.
            • jutka1 Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 22:02
              Panie Światło, pozwolę sobie użyć Pańskiego języka w stosunku do rozmówców:
              Jest Pan megalomanem, ignorantem, hejterem i bezdusznym socjopatą. Występuje Pan tutaj pod przykrywką nacjonalistycznej i bogoojczyźnianej propagandy, a obraża wszystkich - prócz Marii - uczestników tego forum.

Wstyd. Hańba i sromota. Shame on you. Brukać pamięć dziadka Luizy, i babci. SHAME ON YOU.

Radziłabym zająć się rodziną w postaci żony. Wnukami w wolnym czasie. Otworzyć się na najbliższych. A nie hejtować i zasrywać to forum. Powtarzam: wisi mi, jakie Pan ma opinie. NIE wisi mi, jak się Pan odnosi do współforumowiczów.

Zwracam się więc do Adminów o udzielenie Panu ostrzeżenia i zbanowanie na 2 tygodnie.
              • swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 22:11
                ło jezu ło jezu ło jezu. lol!

Powinnaś się przyłączyć do niejakiej Garbarczyk z tez żałosnej łorganizacji "hejtstop". Razem byście świetnie szerzyły porządek.

• jutka1 Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 22:17
                  Jest Pan żałosny.

I proszę po raz kolejny o nie zwracanie się do mnie per "ty". Brudzia nie piliśmy, i nie ma Pan mojego pozwolenia na "tykanie".

A co do akcji hejtu przeciw pani Garbarczyk, Pański do niego stosunek tylko pokazuje, kim Pan jest. Niech Bóg Panu wybaczy, kiedyś tam.

A jutro rano, kiedy Pan patrzy w lustro przy goleniu, życzę poczucia takiego WSTYDU i HAŃBY, na jaki Pan zasłużył.

SHAME ON YOU.
              • swiatlo Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 22:16
                https://static.kresy.pl/image/crop/0,0,960,960,300,300/9863ad17f1045d5cd186fcfa80f4db21.jpg
                • jutka1 Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 22:18
                  RZYG.
                • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 10.02.16, 13:13
                  W temacie "HejtStop".... biedna pani Grabarczyk.

Z drugiej strony, na FB jest mozliwosc zgloszenia kogos z roznych przyczyn i nawet zablokowania mu konta. Nie trzeba leciec z tym od razu do prokuratury.

Nie lubie takich samozwancow ktorzy sobie uzurpuja prawo do sledzenia innych tylko po to zeby ich zakapowac.

• chris-joe Re: Kama - cześć pamięci 28.02.16, 19:57
                    To mi umknelo... RZYG ponowny! Obywatel ponformowal organa o domniemanym zlamaniu prawa (online, czy w realu, wsjo rawno; w koncu zycie online jest coraz bardziej realne, i odwrotnie, o czym przekonujemy sie na wlasnej skorze codzien; ze mna na przyklad moj brat zerwal calkiem realnie, w wyniku anonimowych rozmow online...) wiec jest "kapus" i "donosiciel". Co to za jezyk, Maria?! "Samozwancy", "zakapowac"?
                    Mam sasiadow, co mi mnostwo halasu czynia. W koncu chyba porzadni ludzie, z 3 dzieci. Dzis, w niedziele, zerwalismy sie na nogi o 6 rano, bo dzieci sie wlasnie obudzily i zaczely bawic. Zglaszalismy do osiedlowej security, innym razem na policje. Czy jestesmy samozwanczy kapusie i donosiciele? Dla utrudnienia ci odpowiedzi dodam, ze to rodzina arabska... :))
                    • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 28.02.16, 20:07
                      Chris, Ty jednak nie mozesz dlugo wytrzymac bez rozroby?

Mnie w awanture nie wciagniesz, poszukaj sobie innego adwesarza.

A na uspokojenie troche dobrej muzyki posylam :

www.youtube.com/watch?v=KdmFCRpDRGk

• chris-joe Re: Kama - cześć pamięci 28.02.16, 20:21
                        To sie nie wciagaj. Jeno sie ustosunkowuje do przeoczonych postow, ktorych przeoczyc chyba po prostu nie nalezy.

Co do Schuberta: odwoluje moje zdanie o tobie jako o wielbicielce Bacha. Schubert, zwlaszcza wlasnie te jego popularne, 'kawiarniane' kawalki do ciasteczka, mnie nie ruszaja, wrecz przeciwnie ;)
                        Poza tymi szlagierami zdarzalo mu sie prawdziwie zablyszczec jednak. Wyszukaj sobie 1st movement z jego 5 symfonii. To dla mnie prawdziwie piekna apoteoza radosci i lekkosci, bez taniochy :)
              • ania_2000 Re: Kama - cześć pamięci 09.02.16, 22:28
                Ze sie podpisze pod postem Jutki dwoma rekami i dodam:

Boje sie takich ludzi jak Swiatlo. To znaczy takich typow - aroganckich, przeswiadczonych o tylko swojej wlasnej slusznosci, plujacych jadem na wszystko i wszystkich ktorzy cichutko nie potakuja. Jihad. Totalne wypranie mozgu jedynie sluszna ideologia. Wszystkie teorie oczywiscie podparte Bogiem.
                Mam nadzieje, ze takich ludzi - wrzaskliwych i arognackich jest na swiecie zdecydowanie mniej.

I w sumie przykro mi, ze mieszkamy w jednym miescie - ale w zadnym razie nie chcialabym Ciebie poznac, a tym bardziej miec za znajomego. Cale szczescie! obracamy sie w innych kregach.
                Ty jestes dla mnie takim typowym starym przedstawicielem Polonii - tej skloconej, spoconej, oplutej i wykrzykujacej.
                Nie rozumiem nigdy takze jednego - po co ty z tej Polski wyjechales??? po co? Dlaczego ja zdradziles? Krzyczysz tutaj o wielkich wartosciach Polakow - a kto ci dal to prawo chwalenia sie nieSwoimi uczynkami? Majac takie "wartosci" jak to sie stalo ze tu jeszcze mieszkasz? Bo
                bym zrozumiala jakbys to wszystko pisal z pozycji zycia w Polsce. Ale w twojej sytuacji?? buzia wciup! i sza! Normalnie jakbym ksiazki z historii Polski czytala.
                Warcholy. Miales chamie zloty rog.
                • asia.sthm Re: Kama - cześć pamięci 10.02.16, 10:21
                  ania_2000 napisała:
                  > Boje sie takich ludzi jak Swiatlo..(...)

> Warcholy.

U nas wczoraj aresztowano grupe 14 chujow za probe uzbrojonego ataku na osiedle dla azylowcow w Nynäshamn - wszyscy prawicowi ekstemisci i kibice Legii.

www.dn.se/nyheter/sverige/uppmanade-pa-facebook-sla-tillbaka/
                  w wielkim skrocie niemrawe tlumaczenie moje:
                  Czternastu mezczyzn polskiego pochodzenia zatrzymano we wtorek pod zarzutem planowanego ataku na oboz uchodzcow w Nynäshamn.
                  Przstepstwo klasyfikowane jako rozboj i podpalenie. Jeden z mezczyzn podjudzal na Fejsbooku i rozpuszczal hasla "zemscic sie!" oraz "”Refugees not welcome”,
                  ”The people of Scandinavia fight back!”

Wszyscy podejrzani sa pochodzeia polskiego (wiek 17-40) , paru z nich osiedlona tu w okolicach Sztokholmu (maja szwedzki numer osobowy)

Wszyscy zostali pojmani kiedy dotarli do Nynäshamn w poniedzialek wieczorem
                  W ich samochodach znaleziono bron, palki i noze.

Trzech z mezczyzn (22latkow) bylo juz aresztowanych za wczesniejsze rozroby (rozboj,pobicie) podczas demonstracji 30 stycznia.

Wedlug antyrasistowskiego magazynu "Expo" plscy i szwedzcy prawicoekstremisci sa w scislym kontakcie.

Nie wiem czy w polskiej prasie juz sie to pojawilo, czy sie pojawi.
                  Wklejam bo mnie szlag jasny trafil. We wczorajszych wiadomosciach wieczornych ogladalam wypowiedzi mieszkancow tego obozu w Nynäshamn - serce sie kroi.
                  --
                  https://hrabi.pl/index/szlaczek1.gif
                • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 10.02.16, 13:10
                  Ania, zdajesz sobie sprawe z tego ze walczac z hejtem sama hejtujesz?

Twoj hejt ma byc lepszy od hejtu Swiatla? :-)
        • luiza-w-ogrodzie Więcej Polaków donosiło, niż walczyło 10.02.16, 05:02
          swiatlo napisał:

> Podążając za tą logiką to dla dzieci byłoby najlepiej jakby w czasie wojny podpisał volkslistę oraz donosił na Żydów, a po wojnie by przystąpił do PPR. Dzieci miałyby jak u pana Boga za piecem. Wszystkie studia by im się otworzyły.

Abstrahując od tego, że to co napisałeś w odpowiedzi na mój post jest obrzydliwe, w czasie wojny więcej Polaków donosiło, niż walczyło w podziemiu. Donosy pisało tak wiele osób, że w 1940r. Polskie Państwo Podziemne zaczęło organizować specjalne komórki w urzędach pocztowych mające za zadanie przechwytywanie donosów. Tylko w warszawskiej komórce PPP na Poczcie Głównej pracowało 20-30 osób.

ciekawostkihistoryczne.pl/2015/05/28/waglik-tajna-bron-biologiczna-armii-krajowej/
          Z artykułu Ryszarda Kawalca „Komórka pocztowa „P”” pamiec.pl/download/49/34975/Letniaszkola2008.pdf
          Jednym z takich problemów były anonimy oraz listy do władz niemieckich, w tym do gestapo. Denuncjacja była rezultatem rozpadu norm moralnych, wytworem patologii społecznej w okresie okupacji. Była powodowana zawiścią i potęgującą się wrogością części społeczeństwa. Donosy stanowiły broń niezwykle niebezpieczną, skierowaną przede wszystkim w PPP, ponieważ poszerzały wiedzę okupanta o społeczeństwie. Zyskiwał on cenne informacje bez kosztów własnych, chyba że donos był niezgodny z prawdą, a w jego sprawdzanie Niemcy zaangażowali instytucje policyjne. Delatorzy często przez donosy regulowali własne porachunki i waśnie, mścili urojone i rzeczywiste krzywdy oraz eliminowali konkurentów.

[...] Barbara Engelking w książce „Szanowny panie gistapo”. Donosy do władz niemieckich w Warszawie i okolicach w latach 1940–1941" wylicza następujące powody delatorstwa: zawiść, frustracja, strach, zemsta, nuda, chęć rozprawienia się z konkurencją, osobiste porachunki, załatwienie spraw z przeszłości, porachunki klasowe, porachunki dotyczące spraw damsko-męskich, sprawowanie władzy nad innymi ludźmi, korzyści, zaspokajanie istotnych potrzeb psychologicznych (poczucie siły, przewagi, znaczenia, wpływu oraz panowania nad innymi), antysemityzm, opowiedzenie się po stronie władz okupacyjnych, nieprzestrzeganie norm moralnych oraz patologia więzi społecznych.

Luiza-w-Ogrodzie

Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains.
          • kan_z_oz Re: Więcej Polaków donosiło, niż walczyło 10.02.16, 12:30
            Ok Swiatlo, sorry ale musisz spuscic z tonu. Wyglaszanie swoich wlasnych prawd jest w porzadku ale nie powinno sie odbywac kosztem poniewierania innych ludzi i ich wartosci.

Pytales dlaczego Forum ma tak gwatlowne reakcje na Twoje wpisy - odpowiedz jest w zdaniu pierwszym.
            W zdaniu nastepnym wyjasnie; uwielbiasz Kame i skladasz Jej chold, ale na innego tak samo heroicznego AK-owca, ktorego opisala Luiza wylales kublo pomyj.
            Ok, cenisz wiec ten partiotyzm i poswiecenie? czy cenisz gdy Ci pasuje? czy tez masz go generalnie gdzies ale cytujesz gdy pasuje aby wspomoc swoje wlasne poglady?
            Z punktu widzenia matematyka masz trzy mozliwosci gdzie mozna wybrac tylko jedna, by zachowac spojnosc pogladow, czy jasnosc sie wyrazania.

Oprocz tego to nie wiem czy obecne analizowanie patriotyzmu z lat wojennych ma wiekszy sens? Dla mnie te lata wojenne byly bardzo proste i naiwne. Wrog byl oczywisty, cele w miare malo skomplikowane. Ludzie walczyli o przetrwanie i mozliwosc na zycie i wychowywanie potomstwa. Byl to wiec rodzaj walki o przetrwanie w dosyc prostej formie.

Obecnie wyglada to duzo bardziej skomplikowanie. Kto jest wrogiem??
            Czy jest to korporacja wycinajaca lasy tropikalne w Indonezji, zatruwajaca zatoki morskie oraz powodujaca systemtyaczne i wkalkulowane katastrofy ekologiczne dookola globu ziemskiego?

Czy sa to skorumpowane rzady, dzialajace pod bardzo ladna przykrywka wielu obietnic przed-wyborczych, z ktorych prawie zadna nie jest dostarczona wyborcom, bo nie musza, bo nie maja zadnej odpowiedzialnosci ani prawnej, ani karnej, ani moralnej?

Czy tez jest to przecietny dobrze wychowany i urodzony w zachodniej demokracji Mr Smith, ktory w ramach 'just doing the job' nie ma zadnych moralnych skrupulow aby wypelniac i falszowac formularze dla kroporacjl ktore maja zaswiadczyc, ze lasy tropikane sa ok, bo nadmiar rteci czy innego gowna robi im dobrze wg jakiegos naciagnietego badania zamieszczonego on files (czy wg firmy istniejacego, dopoki, ktos sie nie postara aby sadownie udowodnic falszerstwo).

W obliczu takiego 'wroga' zgadzam sie z Lu i pewnie z wieloma innymi forumowiczami, ze jedyna rozsadna rzecza jest dbanie o siebie samego, rodzine i jest to w obecnych czasach najbardziej partiotyczne zajecie jakie sobie moge wymyslic.
            • maria421 Re: Więcej Polaków donosiło, niż walczyło 10.02.16, 13:07
              Kan, nie doczytalas. Swiatlo nigdzie nie wylal kubla pomyj na Luizy dziadka.
              • kan_z_oz Re: Więcej Polaków donosiło, niż walczyło 10.02.16, 13:20
                Mialam bardzo dlugi dzien. Moglam poprostu niedoczytac.

Mam jeszcze bardziej zajety nastepny tydzien i ogolnie biorac zero tolerancji czy miejsca na 'forumowe gry', ktore tutaj sie odbywaja.
                • chris-joe Re: Więcej Polaków donosiło, niż walczyło 28.02.16, 16:15
                  Z tymi folksdojczami Swiatlo pewnie chcial napisac co innego niz mu wyszło. Bo pisze albo w natchnieniu najwyższym, albo niezdarnie. Zas opcja folksdojcza była rzeczywiście opcją bardzo realną dla bardzo wielu Polaków. Na przykład moja rodzina się jak najbardziej kwalifikowala i jeden z krewnych sie nawet skusil. Nie przeżył jednak wojny, i nie dlatego wcale, że go dosiegl podziemny wymiar sprawiedliwości, po prostu go ktoś zaciukal dla rabunku, gdy wracal z targu z gotówką za sprzedana swiniem
    • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 10.02.16, 15:05
      Asiu, ja toleruje hejt rowniez pod moim adresem, a jak sie kiedys miarka przebrala, to sie po prostu sama z tym forum na dluzszy czas pozegnalam. Ale nie odpowiadam hejtem na hejt w celu "zwalczania hejtu" tak jak Ty to robisz. Nie moj styl.

• asia.sthm Re: Kama - cześć pamięci 10.02.16, 15:22
        I to ma byc usprawiedliwienie siania wlasnego hejtu?
        Ratunku, nie wiem co na to odpowiedziec. :(
        • maria421 Re: Kama - cześć pamięci 10.02.16, 15:33
          asia.sthm napisała:

> I to ma byc usprawiedliwienie siania wlasnego hejtu?

Na przyklad?

> Ratunku, nie wiem co na to odpowiedziec. :(

To lepiej nic nie mow :-)

• chris-joe Re: Kama - cześć pamięci 28.02.16, 19:36
        Twoj styl jest ogolnie podziwiany, Maria. Polega on na tym, by sie zblizyc z kims, kto dokladnie oddaje twoje poglady, jednak robi to w sposob obrzydliwy, nachalny, agresywny, skandaliczny, po czym tegoz alianta sumitowac i korygowac tu i owdzie, gdy wygodnie. Gdy ktos mu odszczeknie, wolasz larum o przestrzeganie kulturalnych regul; gdy on zas gryzie i pluje, odwracasz wzrok w inna strone, badz wlasnie lykasz herbatke, 'z paluszkiem'. W ten sposob blyszczysz, jako ta umiarkowana, rozsadna. O tym wlasnie kiedys wspominalem, gdy pisalem o starej sprawdzonej technice "good cop, bad cop". I o kims jeszcze innym, na co sie bardzo obrazilas. A sie obrazaj.

Niemniej, gdzie Asia popelnila hejt dokladnie? Wyjasnij, bom nie dostrzegl. A jesli w istocie popelnila ona w twych nagle delikatnych uszach jakis "hejt", to w porownaniu z KAZDYM wpisem twego alianta (czego bardzo wygodnie nigdy nie dostrzeglas"), jej "hejt" jest ledwo delikatnym dislajkiem. Hipokrytka i oportunistka jestes, Maria, i tyle.
        • ertes Re: Kama - cześć pamięci 29.02.16, 03:51
          Taki sobie template bardzo pasujacy:

Twoj styl jest ogolnie podziwiany, CJ. Polega on na tym, by sie zblizyc z kims, kto dokladnie oddaje twoje poglady, jednak robi to w sposob obrzydliwy, nachalny, agresywny, skandaliczny, po czym tegoz alianta sumitowac i korygowac tu i owdzie, gdy wygodnie. Gdy ktos mu odszczeknie, wolasz larum o przestrzeganie kulturalnych regul; gdy on zas gryzie i pluje, odwracasz wzrok w inna strone, badz wlasnie lykasz herbatke, 'z paluszkiem'. W ten sposob blyszczysz, jako ta umiarkowana, rozsadna. O tym wlasnie kiedys wspominalem, gdy pisalem o starej sprawdzonej technice "good cop, bad cop". I o kims jeszcze innym, na co sie bardzo obraziles. A sie obrazaj.

Hate, hate, hate to Twoj mode.
        • asia.sthm Re: Kama - cześć pamięci 29.02.16, 17:22
          chris-joe napisał:
          > Niemniej, gdzie Asia popelnila hejt dokladnie?

Maria nawiazala do mojego wpisu w innym watky Swiatly kiedy to zwyczajny szlag mnie trafil az dym poszedl mi uszami i to wymagalo grubego slowa. Z hejtem to nie mialo nic wspolnego. Niektorzy nieslusznie uwazaja brukowane wyrazy za hejt, a hejt w bialych rekawiczkach jest dla nich OK.
          Ja uwazam biale rekawiczki za mocno przereklamowane, bo one nic nie ukryja - przez nie przecieka i widac syf na tym bialym duzo wyrazniej.
          • ertes Re: Kama - cześć pamięci 01.03.16, 16:32
            Wyszlo szydlo z wora.... jestescie we dwojke hejciarze. Kasowanie postow nie pomoze.
    • ertes Re: Kama - cześć pamięci 25.02.16, 08:32
      Ludzie, dajcie sobie wy juz spokoj z tym hejtem. Wyglada na to ze ci co najwiecej narzekaja na hejt to i go najwiecej w sobie maja.
    • chris-joe Re: Kama - cześć pamięci 26.02.16, 01:28
      Po namysle- przepraszam. Wogole nie powinnismy tu przywlekac ni wywlekac pozaforumowej dzialalnosci wspoluczestnikow. Proponuje adminom usuniecie tych wpisow.
      • poloniaii Re: Kama - cześć pamięci 27.02.16, 03:35
        Usunelismy 3 wpisy odnoszace sie do aktywnosci jednego z naszych forumowiczow poza tym forum. Trzymajmy sie zasady: dyskutujemy tylko z tym, co tutaj zostalo powiedziane. Chyba ze sama osoba zainteresowana odesle nas do innych zrodel autoprezentacji.

admini
        • asia.sthm Re: Kama - cześć pamięci 27.02.16, 08:27

Co racja to racja - brawo admini!
          Glupio mi wyszlo i przepraszam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka