17.07.17, 11:39
Zakladam osobny watek, bo to temat jest zbyt powazny na "pierduly"

Z jednej strony sciska mi sie zoladek na to co ta PiSia banda wyprawia, z drugiej strony serce mi rosnie na widok wczorajszego morza swiatla w obronie niezawislosci polskiej wladzy sadowniczej, w obronie resztek demokracji przed nienasycona zadza wladzy prezesa.

W ktorym kierunku to pojdzie?

Boje sie...
Obserwuj wątek
    • ertes Re: Polska 17.07.17, 14:01
      Wiekszosc Polakow niechce miec nepodleglego, demokratycznego panstwa.
      Wole cos ala PRL gdzie jakos to bylo. Nawet nie trzeba daleko szukac ale juz na watku "PRL" taka opinia sie pojawila.
      Coz sie wiec dziwiwc? Prymitywny narod, prymitywni ludzie. Garstka myslacych inaczej nic nie wskora.
    • jutka1 Re: Polska 17.07.17, 21:38
      Martwię się, i boję.
      TAKICH akcji od stanu wojennego nie pamiętam. A mam już swoje lata, i wiele pamiętam. A. Jeszcze był 1968.
      KJAP.
      • kan_z_oz Re: Polska 18.07.17, 12:11
        Teraz to nie nalezy sie bac, tylko myslec jak oszolomstwa sie pozbyc bez jakiejs wielkiej awantury oraz zanim zacznie takowy likwidowac reszte instytucji panstowych.
        Plany Prezesa byly jasne, oczywiste i przejrzyste od lat. Przynajmniej od katastrofy smolenskiej.
        Nie spocznie poki Tuska w wiezieniu nie osadzi wraz ze wszystkimi, ktorzy go popierali.
        • kan_z_oz Jutka 18.07.17, 12:26
          To nie jest tylko w Polsce. Tutaj wlasnie nasz PM oglosil, utworzenienie nowego departamentu, ktory bedzie kontrolowal ASIO, granice, emigracje inne agencje odpowiedzialne za bezpieczenstwo kraju. Jeden minister bedzie wiec odpowiedzialny za calosc, pomijajac cala strukture.

To jest ten 'zamordyzm', ktory mialam na mysli. Zachodnie rzady szykuja sie na rozruchy i zamieszki - tak co wiedze. Pytanie wiec jest tylko co szykuja???skoro przewidywane jest wyjscie ludzi na ulice???
          • maria421 Re: Jutka 18.07.17, 14:42
            Kan, w Polsce PiS wlasnie rozpierdziela demokratyczny trojpodzial wladz. Minister Ziobro, miernota ktora dwa razy podchodzila do egzaminu prokuratorskiego i kora z laski Kaczora zostala ministrem sprawiedliwosci i generalnym prokuratorem (po ponownym polaczeniu tych urzedow ktore rzad Tuska rozdzielil) , ta miernota bedzie decydowala o losie sedziow SN, czyli profesorow czy sedziow z dlugim stazem.

Nieporownywalne do jakiegos nowego departamentu w Australii.
            • chris-joe Re: Jutka 18.07.17, 21:05
              Odwracam twarz, gdy tylko moge, od kolejnej polskiej Smuty. Tuszylem, ze najgorsze juz za nami... Nerwow mi brak. Podgladam katem oka, bo na wiecej mnie emocjonalnie nie stac. Ratuje mnie fakt, ze Kanada, moja macoszyzna, nadal jest dosc normalnym krajem...
              • ewa553 Re: Jutka 18.07.17, 22:08
                w napieciu czekalam dzis na glowne wydanie tutejszego dziennika, ale rozgadali sie o obecnych wydarzeniach w Turcji (tez horror) i ani slowem nie wspomnieli o Polsce!
            • kan_z_oz Re: Jutka 19.07.17, 00:13
              Mario, bardzo porownywalne.

"Almost 40 years ago one of Australia’s most senior judges of the time, Robert Hope, warned that “[use] of the military other than for external defence is a critical and controversial issue in the political life of a country and the civil liberties of its citizens”.

We ought to reflect on that wise observation, made in 1979, as the Turnbull government announces that the Australian defence force will be deployed where there is a terrorism threat. The prime minister, Malcolm Turnbull, and the defence minister, Marise Payne, want to amend the Defence Act so as to allow the military to “assist” state and territory police and to take control of situations like that which occurred in the Lindt cafe siege of December 2015.

The Turnbull government’s plan sets a dangerous precedent including the possibility of martial law type conditions being imposed on Australians, and military human rights abuses."

Tym wlasnie taki 'departament' by sie zajmowal.
              • maria421 Re: Jutka 19.07.17, 10:10
                Kanie, to co opisalas jest chyba porownywalne z the National Guard w USA, ewentualnie z WOT Macierewicza , ale nie jest porownywalne z zamachem ustrojowym ktorego wlasnie dokonuje PiS.

W zadnym cywilizowanym kraju nie ma tak, ze panstwem rzadzi zwykly posel poprzez swe marionetki pelniace funcje prezydenta i premiera. Rzadzi z "drugiego rzedu" nie ponoszac za to zadnych odpowiedzialnosci.
                Nie ma tak, ze zwykly posel "bez zadnego trybu" wlazi na mownice w parlamencie i rzyga z niej na cala opozycje oskarzeniami o morderstwo swego brata ktory zginal w katastrofie lotniczej.

Polska pod rzadami PiSu przechodzi z kregu krajow demokratycznych do kregu krajow rzadzonych przez autokratow jak Bialorus, Rosja, Turcja.
                • kan_z_oz Re: Jutka 19.07.17, 10:59
                  Mario, pewnie masz racje. Dlatego wpis byl indywidualny do Jutki.

Nie mam zamiaru porownywac AU z RP, bo nie da rady.
                  Ja sie tez w polityce Polski zbytnio nie specjalizuje. Spogladam, widze, przecieram oczy patrzac na wystapienia w parlamencie.

Niemniej, wystapienia i poczynania naszych politykow, sa niezmiernie niepokojace i nie bede wnikac na tym watku glebiej, w celu skurwiania.
                • jutka1 Re: Jutka 19.07.17, 21:08
                  maria421 napisała:

> W zadnym cywilizowanym kraju nie ma tak, ze panstwem rzadzi zwykly posel poprze
                  > z swe marionetki pelniace funcje prezydenta i premiera. Rzadzi z "drugiego rzed
                  > u" nie ponoszac za to zadnych odpowiedzialnosci.
                  > Nie ma tak, ze zwykly posel "bez zadnego trybu" wlazi na mownice w parlamencie
                  > i rzyga z niej na cala opozycje oskarzeniami o morderstwo swego brata ktory zgi
                  > nal w katastrofie lotniczej.
                  >
                  > Polska pod rzadami PiSu przechodzi z kregu krajow demokratycznych do kregu kraj
                  > ow rzadzonych przez autokratow jak Bialorus, Rosja, Turcja.
                  Wczorajszy występ (bo nie było to wystapienie) tego osobnika przebiło wszystko.
                  Już sama nie wiem, cycki mi opadły.
                  Czy ktoś z foruma by mnie przyjął jako uchodźcę?
                  Mogę gotować, snuć opowieści, siedzieć w kącie z książką nikomu nie przeszkadzając...
                  • maria421 Re: Jutka 19.07.17, 21:10
                    Jutka, ja mam caly dom dla siebie samej, zmiescisz sie :-)
                    Tylko troche ogorkow malosolnych przywiez :-)

• jutka1 Re: Jutka 19.07.17, 21:45
                      maria421 napisała:

> Jutka, ja mam caly dom dla siebie samej, zmiescisz sie :-)
                      > Tylko troche ogorkow malosolnych przywiez :-)
                      Ogórki małosolne przywiozę i mogę robić w sezonie na bieżąco, z własnego wysiewu (nasiona przywiozę). I kiszone na zimę. I kapustę umiem kisić.
                      Kilka innych przymiotów też posiadam. Jak na przykład gawędziarstwo, albo milczenie, jeśli trzeba.
                      Kurczę, naprawdę walę się pięścią facepalmem, że durna wróciłam do PL. :-(
                      Cała nadzieja w ludziach _dobrej_ woli. Ale czy już nie jest za późno?
                      Mam 20-30 (może) lat życia, i co, mam je przeżyć w następnym prlu?
                      Beurk.
                      • ewa553 Re: Jutka 19.07.17, 22:03
                        dzis w wiadomosciach pokazali i omowili show Kaczora. Tego jeszcze naprawde nie bylo. Chory psychicznie facet sprawujacy w rzeczywistosci rzondy i to akurat w Polsce... Przykro, wstyd, wscieklosc,bezsilnosc.Moglabym moje uczucia dlugo jeszcze wyliczac....
                        • jutka1 Re: Jutka 19.07.17, 22:28
                          ewa553 napisała:

> dzis w wiadomosciach pokazali i omowili show Kaczora. Tego jeszcze naprawde nie bylo.
                          > Chory psychicznie facet sprawujacy w rzeczywistosci rzondy i to akurat w Polsce... Przykro,
                          > wstyd, wscieklosc,bezsilnosc.Moglabym moje uczucia dlugo jeszcze wyliczac....
                          Pełna zgoda.
                          • ania_2000 Re: Jutka 19.07.17, 22:36
                            Ja tak wakacyjnie z doskoku wchodze w internety i pacze i pacze i czy to jest prawda?

twitter.com/MaciejSonik/status/887429620831834112

bo mi sie wierzyc nie chce.

Nasz Trump juz tego nie przebije...
                            • xurek Re: Jutka 19.07.17, 22:46
                              i tu sie zgadzam. Przykro mi to przyznac, ale Kaczor z duzym zapasem pobil Trumpa. Co za wstyd i nie tylko, bo paranoik u wladzy jest rowniez bardzo niepokojacy.
                            • jutka1 Re: Jutka 19.07.17, 23:42
                              Prawda, niestety. :-(
                              • kan_z_oz Re: Jutka 20.07.17, 05:00
                                Napisalam przeciez wyzej i do tego zanim powiedzial.
                                Prezes NAPRAWDE uwaza, ze opozycja uknula z Rosja spisek aby rozbic samolot.

Jest to niebezpieczne o tyle, ze jak ktos zaczyna mylic 'domysly' z faktami, i na tej podstawie podejmowac decyzje, to zawsze wychodza z tego 'jaja'.
                                Jest mozliwosc, ze jeszcze w tym roku trafi na leczenie psychiatryczne, bo takie choroby poglebiaja sie szybko.

Prezes nie jest wiec problemem. Problemem sa ci w tej partii, ktorzy uwazaja podobnie jak Prezes oraz sa swiecie przekonani, ze opozycja jest 'zdrajcami ojczyzny'. To dwa pomysly trzymaja cala partie u wladzy - nic innego. Jest oczywiscie czesc, ktora doskonale wie, ze sa to bzdury.

Opozycje bedzie musial zaczac adresowac te dwa poglady i zaczac produkowac fakty je obalajace. Osobiste atakowanie nic nie da.
                                • ewa553 Re: Jutka 20.07.17, 09:18
                                  Pytam calkiem powaznie, bo moze mi cos umknelo: otoz kaczor mowi, ze zagranica eksploatuje Polske. Moze mi ktos podac jakis przyklad na ta eksploatacje lub cos, co on za taka uwaza?
                                  • kan_z_oz Re: Jutka 20.07.17, 09:32
                                    Z tego co wiem, to np. uwaza, ze Niemcy wykorzystuja Polske. Chodzi mu o to, ze Niemcy maja dominujaca pozycje w Unii Europejskiej i z tego powodu inne kraje - Polska, sa gospodarczo eksploatowane. Poza tym uwaza, ze Markel podejmuje wszystkie decyzje sama i Tusk sie z nia we wszystkim zgadza, dzialajac w ten sposob na szkode Polski (jest zdrajca).
    • maria421 Re: Polska 20.07.17, 11:02
      PiS , jak kazda partia z zapedami dyktatorskimi, zawsze potrzebowal wroga, zeby moc sie kreowac na jedynego obronce narodu przed tym wrogiem.

Zaczelo sie od "naszych odwiecznych wrogow", czyli Niemcow ktorzy mieli "nas wykupic", z drugiej strony czyhali na nas Rosjanie, skonczylo sie na tym, ze wrogiem narodu, wrogiem Polski jest kazdy kto nie popiera PiSu.

PiS od dawna budowal wlasne imperium prasowe dla wasnej propagandy. Mialy to byc "niezalezne, polskie media". Do tych miediow typu Gazeta Polska czy "niezalezna" czy "Wpolityce" doszla teraz panstwowa TV i radio, na ktorej PiS polozyl lapsko zaraz po wygraniu wyborow i ktore staly sie rzadowa tuba propagandowa.

Mysle ze ta propaganda dociera teraz tylko do "twardego elektoratu" PiSu, do tych, ktorzy tak sobie dali mozgi sprac, ze uwierza w kazda brednie , tak jak uwierzyli w brednie o zamachu smolenskim, i nadal w nia wierza, pomimo ze PiS, majac cala wladze ciagle "dochodzi do prawdy".

Dla innych juz jest za pozno....

Polska rzadzi SWIR Kaczynski , zwykly posel, nie ponoszacy za to za to zadnej odpowiedzialnosci, przy pomocy drugiego SWIRA Macierewicza, i wszystkich ich zolnierzykow-dupolizow, miernot ktore sie dorwaly do koryta.

Obecne "reformy" sadownictwa, szczegolnie Sadu Najwyzszego maja zabezpieczyc zwyciestow PiSu w nastepnych wyborach.

• maria421 Re: Polska 20.07.17, 15:10
        Moi drodzy, kilka minut temu skonczyla sie w Polsce ciezko wywalczona demokracja :-(

• xurek Re: Polska 20.07.17, 15:19
          znaczysie zmiana ustawy zostala zaaprobowana bez zmian? Duda to podpisal?
          • maria421 Re: Polska 20.07.17, 15:25
            xurek napisała:

> znaczysie zmiana ustawy zostala zaaprobowana bez zmian? Duda to podpisal?

Ustawa przeglosowana wszystkimi glosami PiSu , bez zmian, Duda z pewnoscia podpisze.

• chris-joe Re: Polska 20.07.17, 20:15
            Sejm przeglosowal. Zaraz przeglosuje i Senat (tez pisowski). Pisowski prezydent Adrian zglosi na niby jakies zastrzezenia (ze tu przecinek, a winien byc srednik; ze miast "po wiecznosc" winno byc "na zawsze") i podpisze takze. Done deal. Za 15-20 lat trzeba bedzie to odkrecac. Albo i nie...
        • ertes Re: Polska 20.07.17, 16:17
          A mowia ze Polak madry po szkodzie ale to tez okazala sie bzdura bo ten prymitywny i tepy narod znow rozwalil sam sobie na wlasne zyczenie Kraj.

Niedobrze mi na mysl ze jestem Polakiem :(
          • xurek Re: Polska 20.07.17, 16:39
            de facto robia to samo co Erdogan ale oburzenie w Europie jakos mniejsze. A co mnie wkurza najbardziej to to, ze ci, ktorzy teraz sa w stanie demonstrowac i sie udzielac mieli wybory w d.... i oddali wladze PiSowi walkowerem.

Ktos powiedzial, ze historia uczy nas, ze niczego nas nie uczy, ale nie pamietam kto. My chcielismy rozbudowac Nadmorze i zamieszkac tam w lecie na starosc, ale wdaje mi sie to mnie nie chodzacej do kosciola z czarnym mezem i polczarnym dzieckiem coraz glupszym pomyslem...
            • ertes Re: Polska 20.07.17, 16:48
              Wyglada na to ze tak czy inaczej wygraliby wybory bo ten glupawy narod ich powpiera.

38 proc. osób deklarujących w lipcu gotowość wzięcia udziału w wyborach do Sejmu zamierza głosować na PiS - wynika z sondażu Kantar Public. Na drugim miejscu znalazła się PO z 19 proc. poparciem. Kolejne miejsca zajęły Kukiz'15 - na to ugrupowanie chce głosować 9 proc. i Nowoczesna - 8 proc.

• maria421 Re: Polska 20.07.17, 16:58
                ertes napisał:

> Wyglada na to ze tak czy inaczej wygraliby wybory bo ten glupawy narod ich powp
                > iera.
                >
                > 38 proc. osób deklarujących w lipcu gotowość wzięcia udziału w wyborach do Sejm
                > u zamierza głosować na PiS - wynika z sondażu Kantar Public. Na drugim miejscu
                > znalazła się PO z 19 proc. poparciem. Kolejne miejsca zajęły Kukiz'15 - na to u
                > grupowanie chce głosować 9 proc. i Nowoczesna - 8 proc.

Polacy dali sie PiSowi kupic za ich wlasne pieniadze i boja sie ze ktos im te "pincset plus" odbierze.
                • ewa553 Re: Polska 20.07.17, 17:20
                  Kochanowski: "nowa przypowiesc Polak sobie kupi, ze przed szkoda i po szkodzie glupi".
            • ertes Re: Polska 20.07.17, 16:51
              Ja do niedawna chcialem calej rodzinie wyrobic/odnowic polskie paszporty gdyz wydawalo mie sie ze moge go z duma pokazywac.
              Zmienilem zdanie jakis czas temu. Nie warte wydawania pieniedzy.
            • maria421 Re: Polska 20.07.17, 16:55
              Xurek, PiS w Polsce jeszcze nie robili tego co Erdogan, czyli nie wsadzal dziennikarzy i opozycjonistow do wiezienia, bo do dzisiaj nie mial do tego instrumentow.
              Teraz instrumenty walki politycznej przez sady ma i zobaczymy jak ich uzyje.

Ci, ktorzy teraz demonstruja to moze wlasnie ci, ktorzy poszli na wybory i NIE glosowali na PiS.

Ciekawa jestem czy choc niektorym wyborcom PiSu otworzyly sie oczy. Tym, ktorzy niezbyt popierali PiS, ale deklarowali ze sie go nie boja. Jak teraz sie czuja. Pluja sobie w brode? Zaluja?

Twardy elektorat PiSu ma tak sprany mozg, ze w tej chwili wiwatuje i czeka na dalsze "rozprawienie sie" z nastepnymi oazami nieskazonymi PiSowska zaraza, na pierwszy ogien maja pojsc "nie polskie" (czyli nie PiSowskie) media.
              • chris-joe Re: Polska 20.07.17, 20:05
                Polska, Polacy sie obnazyli. Niby wiedzialem, ze sa jacy sa, ale sie mamilem. Dekady temu, w Vancouver, w kontaktach z nowa emigracja polska, porazal mnie najzwyczajniejszy, prymitywny rasizm na przyklad. Ludzie z emigracyjnej fali Solidarnosci bez zenady mowili o "czarnuchach", "asfaltach", "czajnikach". Mowie o ludziach "kulturalnych", z wyksztalceniem i aspiracjami, z autentyczna solidarnosciowa przeszloscia. Jeden taki dla przykladu, dziennikarz, opozycjonista, obronca praw czlowieka w Polsce itp., w Vancouver deklarowal glosno (gdy wreszcie komuna padla), ze syna na nauki wysle do Polski, najchetniej do szkoly katolickiej, bo tu w Kanadzie "syna mi spedala".

Gdy w Pekinie na Placu Tianmen urzadzono masakre i przez Vancouver szla gigantyczna manifestacja solidarnosci z chinska rewolta, polonijna Solidarnosc zrobila sobie piknik na granicy USA z polonijna Solidarnoscia amerykanska. Bo sprawy "czajnikow" ich nie obchodzily.

Pozniej eksplodowal niewybuch Jedwabnego i Polacy (tu i tam) wili sie po prostu w oburzeniu przeciw tej "antypolskiej kampanii", za ktora stali- "wiemy kto". Pamietacie jak lwia czesc Polakow reagowala na "Szoah" Lanzmana?

Nastepnie obserwowalismy eksplozje oblednego fenomenu Rydzyka, Radia Maryja, te zloty kato-nacjonalistycznej, otwarcie antysemickiej, rozmodlonej po dewocku i agresywnej tluszczy.

Ale Polska wchodzila do Unii, gospodarka sie rozgrzewala, poziom zycia wzrastal z roku na rok. Na tym sie koncentrowalismy. Ta karykaturalna reszta zdawala sie byc marginesem, troche smiesznym, troche strasznym, raczej zenujacym, ale jednak marginesem.

Jednak ta wlasnie Polska peczniala, stawala sie coraz krzykliwsza, nachalna, agresywna. Bylo oczywiste, ze to zyzne pole do zagospodarowania dla bystrych, oportunistycznych politykow swiezutkiej demokracji. Widma, zdawalo sie martwe, stawaly sie coraz zywsze i glosne: antysemityzm, anty-"pedalskosc", anty-europejskosc. Bo Europa to "Szkopy", "pedaly", Zydzi, masoneria, do kosciola tam nikt nie chodzi! Patrza tylko, jak znow Polske zniewolic i wybzykac!

Blisko 40% poparcia dla PiS? Kurde, nie powinno nas to przeciez dziwic! Przeciez wiedzielismy podskornie, ze taka wlasnie jest Polska. Jeno nie chcielismy wiedziec, szlismy w wyparcie.
                PiS zas genialnie po prostu ta wlasnie Polske zagospodarowal. Wykorzystal i wykorzystuje wszystkie widma i upiory polskosci, ktore -nam sie zdawalo- naleza do historii.

Jutka, relokuj sie do zachodniej UE, poki mozesz. Chocby do Czech! Bo gdy kaczysci wyprowadza wreszcie RP z Unii, moze juz byc za pozno...
                • maria421 Re: Polska 20.07.17, 20:17
                  Mam za zle PO i Tuskowi ze byli dla PiSiorow zbyl poblazliwi, ze nie postawili Ziobry i Kaczynskiego pod Trybunal Stanu.

Tusk sie z nimi cackal, a oni teraz tylko czyhaja zeby go dopasc i "osadzic". Rowniez po to potrzebna im byla wladza nad sadammi.
                  • chris-joe Re: Polska 20.07.17, 20:41
                    Alez oczywiscie! Kaczysci nie spoczna, poki nie sprobuja przynajmniej, na wszelkie sposoby, Tuska "osadzic", a przynajmniej osmieszyc i skompromitowac. To jest najzwyczajniejsza, prymitywna wendeta na bylym juz politycznym przeciwniku. Kaczynski stoczyl sie w obled samooczyszczenia sie z winy za smierc brata i calej plejady tuzow panstwowej elity. Olbrzymia czesc reszty tej bandy to najzwyczajniejsi oportunisci i karierowicze.

Niemniej, maja solidne poparcie ponad 1/3 wyborcow, bo graja na wlasciwych nutach, ktore tak wielu Polakom sa bliskie. I to wlasnie jest nasza naga Polska.
                    • ania_2000 Re: Polska 20.07.17, 21:38
                      niezrozumiale jest dla mnie wlasnie takie wysokie poparcie - prawie co 2 Polak jest za PIS.
                      przeciez jest w tym procencie, musi byc - statystycznie - duzy odsetek ludzi inteligentnych, wykszatlconych - obytych w swiecie. Jak to sie dzieje ze im to nie przeszkadza? nie widza?
                      czy moze w takim razie MY widzimy sytacje w zly sposob? moze wlasnie Polakom to wszystko odpowiada?

albo druga sprawa - protesty. Dlaczego one nic nie zmieniaja? tyle ludzi na ulicy dzisiaj - widzialam zdjecia z pierwsze strony gazety - czy to nie jest wymowne? dlaczego jest to lekcewazone?

• ania_2000 Re: Polska 20.07.17, 21:44
                        a i jeszcze - dlaczego prezydent Polski jest teraz na wczasach,
                        trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,22122199,manifestanci-do-prezydenta-a-prezydent-w-helu.html?disableRedirects=true

i dlaczego nazywaja go Adrian???
                        • chris-joe Re: Polska 20.07.17, 22:27
                          Bo uliczne protesty nie przekladaja sie (prawie nigdy) na realne glosy w wyborach. Bo wiedza, ze przejeli cala aparature, i wiedza jak i po co przy niej majstrowac.
                          Bo- powtarzam pesymistycznie- taka jest Polska. Oni to wiedza i pojada na tym, poki Polska sie gruntownie -intelektualnie!- nie zmieni. Poki nie bedzie samokrytyczna, racjonalna i tworcza w tych wlasnie wymiarach. A Polska, przestanmy sie czarowac, nadal jest przednowoczesna, zakompleksiona, zyjaca mitami, bajkami i quasi-historycznymi iluzjami. Polska stadionowa, przykoscielna, wsobna, zmitologizowana.

Smuta...
                          • kan_z_oz Re: Polska 21.07.17, 01:21
                            Mysle, ze jest wazne aby zachowac spokoj. Ludzie wyszli na ulice i na takowej pozostana. Nie sadze aby PiS byl w stanie zabrac demokracje na stale. Mnie to przypomina Radom 1976 gdy jedna ustawa o podwyzkach wyslala na ulice cale miasto, bez wiekszego przygotowania, ustalania strajkow, protestow itp.
                            Dalej twierdze, ze PiS postanowil upolitycznic sady aby mogl sie zaczac rozprawiac z PO. To bedzie ich koniec, gdy sie okaza, ze cala ta reforma to jedna wielka 'sciema', personalne pojedynki, ktore groza RP utrata wolnosci i nic takowej nie daja w zamian.

Za wczesnie tez jest mowic, ze jest to wstyd byc Polakiem...
                            • kan_z_oz Re: Polska 21.07.17, 01:39
                              Polacy zawsze lubili dzialac 'hardcorowo', co nie znaczy, ze chca dyktatury. Taka wlasnie pamietam Polske, pod gorke...
                        • jutka1 Re: Polska 21.07.17, 07:08
                          Aniu, wrzuć w wyszukiwarkę "Ucho prezesa" i pooglądaj. Adrian się wziął z tego serialu kabaretowego.
                • ertes Re: Polska 21.07.17, 04:33
                  Swietnie to ujales. Brawo.
                  Jedno co tylko chcialbym dodac albo skomentowac to pierwsze lata emigracyjne gdy wlasnie uzywalismy takich slow zanim duzo czesc z nas nauczyla sie przestac myslec tymi kategoriami. Takie pojecia mielismy wyniesione z Polski.
                  Mnie zawsze irytowalo mowienie o "glupich kanadolach" i "glupich amerykanach" ktorzy nic nie potrafia zrobic porzadnie.
                  Musze jednoczesnie przyznac ze ostatnimi czasy sam ze zdziwiniem zauwazam ludzi u ktorych to tylko przycichlo i obudzili sie wlasnie teraz w dobie PiSu w Polsce czy Trumpa u nas.
    • maria421 Re: Polska 21.07.17, 11:20
      https://scontent.ftxl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-0/s480x480/11996913_1488643134548320_175918591479222354_n.jpg?oh=d4d2d34a0a559e186128ce2ea45df2f3&oe=5A08B0EB
      • ewa553 Re: Polska 21.07.17, 14:16
        dobre, Marysiu
    • ertes Re: Polska 22.07.17, 07:25
      Jebal pies ten gowniany polaczkowski narodek :(

Z sondażu przeprowadzonego przez IBRIS w dniach 18-19 lipca wynika, że na partię Jarosława Kaczyńskiego chce głosować aż 37 proc. badanych. To trzy pkt proc. więcej niż w poprzedniej ankiecie.
      • chris-joe Re: Polska 22.07.17, 11:07
        Sen mialem dziwaczny wlasnie minionej nocy: Wprowadzam sie do jakiegos hotelu w jakims obcym kraju (chyba we Francji), w recepcji okazuje polski paszport; recepcjonista zerka na ten paszport i zerka na mnie z niezreczna mieszanka wspolczucia, obawy, niepewnosci. W tym momencie wyciagam drugi paszport, kanadyjski, mowiac z nagla ulga: "Jestem tez Kanadyjczykiem". Rozluznienie po obu stronach lady, usmiechy.
        • maria421 Re: Polska 22.07.17, 12:04
          Polacy nie sa ani glupsi ani madrzejsi od inny narodow. Czlowiek juz tak ma ze bardziej sobie ceni rownosc niz wolnosc , szczegolnie jezeli ma pelny zoladek.

W PRLu tylko intelektualisci walczyli o wolnosc i prawa obywatelskie, masy robotnikow zrywaly sie tylko wtedy kiedy sklepy swiecily pustkami lub kiedy pensja nie starczala do konca miesiaca. Wladza bala sie strajkow, bo caly przemysl byl upanstwowiony. Teraz , kiedy chyba wiekszosc ludzi jest zatrudniona w sektorze prywatnym, strajki nie uderza we wladze.
          Koniunktura sprzyja wladzy, komu sie nie podoba ten moze spokojnie wyjechac za granice... wiec kogo wladza ma sie bac?

Moi drodzy, parafrazujac juz nie pamietam kogo , "jestesmy w dupie i zaczynamy sie w niej urzadzac" :-(

• ewa553 Re: Polska 22.07.17, 12:29
            chyba Kisiel powiedzial, ze najgorsze jest nie to ze jestesmy w dupie, tylko ze zaczynamy sie w niej urzadzac.
            A poza tym pozwolisz, ze sie pod Twoim postem podpisze?
            • jutka1 Re: Polska 22.07.17, 13:14
              Jest mi źle, smutno, i jestem wściekła. Wszystko na raz.
    • maria421 Re: Polska 22.07.17, 20:13
      Mam dwojke faworytow opozycji- jest to Borys Budka z PO i Kamila Gasiuk -Pihowicz z Nowoczesnej.
      Widze ich razem na czele jakiegos zjednoczonego ze wszystkich partii opozycji frontu demokratycznego.

• ertes Re: Polska 22.07.17, 23:45
        Biedron.
        • maria421 Re: Polska 23.07.17, 08:52
          ertes napisał:

> Biedron.

Nie jest w opozycji parlamentarnej, nie widzialam go w akcji w Sejmie tak jak Budke czy Gasiuk-Pihowicz, jest mily i sympatyczny, a tu trzeba pokazac kly i pazury.

• xurek Re: Polska 24.07.17, 21:00
            wszystkie media dudnia o Dudzie a tu nic :)?
            • jutka1 Re: Polska 24.07.17, 23:27
              Najpierw byłam rano zadziwiona do imentu, potem pracowałam - przy okazji nadzorując Panów od Ogrodzenia (PoOGR), potem szefowa uszczęśliwiła mnie dodatkowym, i niespodziewanym mega-worem pracy na piątek (tak, tak, kocham moją szefową, inaczej bym była dawno ciepnęła papierami).

A teraz usiłuję rozgryźć tę polityczną partyjkę, jak w szachach.
              Kilka scenariuszy mi się widzi, niektóre dość "nieteges", a niektóre wręcz przeciwnie.
              Obserwuję.
              • kan_z_oz Re: Polska 24.07.17, 23:58
                Czesc PiS-u jest fanatyczna a czesc korzystajac z tego fanatyzmu przynalezy do partii.
                Mialam cicha nadzieje stawiajac wlasnie na Dude, ze postawi veto lub przynajmniej bedzie staral sie powstrzymac szalenstwo, ktore na koniec pojdzie tylko i wylacznie na jego konto.
                Na Szydlo bym nie liczyla, bo to wsciekla baba, tak samo jak prezes i czesc PiS-u.

Widac rozlam w szeregach...co jest dobrym znakiem.
                Tez sie przygladam.
                • maria421 Re: Polska 25.07.17, 08:43
                  Duda zawetowal 2 z 3 skandalicznych ustaw, ma przedstawic swoje wlasne projekty 2 ustaw, jezeli ustawe o KRS chce zmienic tak jak mowil, czyli ze sedziowie- czlonkowie KRS nie beda wybierani zwykla wiekszoscia glosow w Sejmie a wikszoscia 3/5, to jest to niekonstytucyjna poprawka do niekonstytucyjnej ustawy, bo konstytucja dokladnie okresla ilu czlonkow KRS jest wybieranych przez Sejm, ilu przez Senat i ze ten wybor nie dotyczy sedziow. Sedziowie do KRS wybierani sa przez samorzady sedziowskie, nie przez Sejm i Senat.

Duda- doktor prawa, dopiero po rozmowie z Romaszewska sie pokapowal ze nie mozna oddac wladzy nad sedziami Prokuratorowi Generalnemu, ktory pelni tez urzad ministra sprawiedliwosci? Wczasniej tego nie wiedzial? Nie wiedzial ze to jest powrot do glebokiego PRLu?
                  Po czesci zreszta te wladze nad sedziami oddal Ziobrze, podpisujac ustawe o sadach powszechnych.

Jako optymistka staram sie dostrzec pozytywne strony, czyli to ze zmasowane protesty skutkuja i mam nadzieje ze ludzie sie nie zmecza.
                  Mam tez nadzieje ze moze, moze zaczyna sie jakas rysa miedzy Duda a PiSem.

Zobaczymy.
                  • xurek Re: Polska 26.07.17, 10:49
                    Ja zupelnie nie wiem, co o tym myslec, mam za mala wiedze o obecnej sytuacji w Polsce. Opinie w prasie sa bardzo niespojne, teraz gdzies wyczytalam, ze PiS «w odwecie» skresli od 2018 500+, co w zasadzie doprowadzi do ich przegranej w nastepnych wyborach, jezeli oczywiscie jest to prawda a nie dziennikarska kaczka albo puste pogrozki.

Dotad bylam zdania, ze biore aktywny udzial w zyciu politycznym tylko tego kraju, w ktorym mieszkam, bo tylko w tym kraju mam wystarczajace rozeznanie. Chyba jednak zmienie moja postawe wobec PL i zaczne glosowac na to / na tych, na ktorych glosuja osoby na Forum, do ktorych mam polityczne zaufanie :).
                    • maria421 Re: Polska 26.07.17, 13:07
                      xurek napisała:

> Ja zupelnie nie wiem, co o tym myslec, mam za mala wiedze o obecnej sytuacji w
                      > Polsce. Opinie w prasie sa bardzo niespojne, teraz gdzies wyczytalam, ze PiS «
                      > w odwecie» skresli od 2018 500+, co w zasadzie doprowadzi do ich przegranej w n
                      > astepnych wyborach, jezeli oczywiscie jest to prawda a nie dziennikarska kaczka
                      > albo puste pogrozki.
                      >
                      > Dotad bylam zdania, ze biore aktywny udzial w zyciu politycznym tylko tego kraj
                      > u, w ktorym mieszkam, bo tylko w tym kraju mam wystarczajace rozeznanie. Chyba
                      > jednak zmienie moja postawe wobec PL i zaczne glosowac na to / na tych, na ktor
                      > ych glosuja osoby na Forum, do ktorych mam polityczne zaufanie :).

Jak widzisz wobec PiSu panuje na Forum sielankowa zgoda :-)

• kan_z_oz Re: Polska 28.07.17, 00:28
                        No i prosze bardzo. Facet, ktory nienawidzi ma obecnie nowy cel. Dude...haha
                        • maria421 Re: Polska 07.08.17, 08:56
                          https://scontent.ftxl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/20638693_888114114661191_7195789168065925251_n.jpg?oh=85a9ca288579f2fd771ec714fc8de5c1&oe=5A28682B
                          • ewa553 Re: Polska 07.08.17, 08:57
                            takie proste rozwiazanie, prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka