viper39 11.10.04, 13:54 w sumie duzo prawdy www.wprost.pl/ar/?O=68337&C=57 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutka1 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 11.10.04, 14:27 Pytanie w sadzie, - Czy ciagle bije pan swoja zone? Ja Ameryki nie lubie, i wszyscy to wiedza. Owszem, mieszkalam, ksztalcilam sie, wiele lat i pare miejsc. I nie lubie i tyle. Wole Jewrope. Jezdze na zakupy i z ludzmi sie zobaczyc. Wracam w depresji, zawsze i niezmiennie. Wiec wniosek: - No, I stopped beating my wife. - Thank you your Honor I rest my case. O Ameryce nie bedziemy dyskutowac, bo nikt zdania nie zmieni, wiec szkoda czasu i klawiatury. PS. I Krzaka nienawidze tez. Zeby byla jasnosc. :-))))))))))) Odpowiedz Link
viper39 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 11.10.04, 15:05 jutka1 napisała: > Pytanie w sadzie, > - Czy ciagle bije pan swoja zone? > > Ja Ameryki nie lubie, i wszyscy to wiedza. > Owszem, mieszkalam, ksztalcilam sie, wiele lat i pare miejsc. > I nie lubie i tyle. Wole Jewrope. > > Jezdze na zakupy i z ludzmi sie zobaczyc. Wracam w depresji, zawsze i > niezmiennie. > > Wiec wniosek: > - No, I stopped beating my wife. > - Thank you your Honor I rest my case. > > O Ameryce nie bedziemy dyskutowac, bo nikt zdania nie zmieni, wiec szkoda czasu > > i klawiatury. > > PS. I Krzaka nienawidze tez. Zeby byla jasnosc. > > :-))))))))))) pewnie jestes nauczycielka co? mysle ze komentarz zbedny, nie chce wywodow tutaj robic, ja tez ksztalcilem sie tu i tam, mieszkalem w szkoplandii ale nie widze narazie innego lepszego miejsca na swiecie aby spokojnie zyc. podkresle ze w europie wszyscy sa przyjezdnymi w usa sa u siebie. jutka nie pomyslalas sobie o jednej rzeczy, przyjechalas sie ksztalcic do usa dlaczego nei wybralas eu? nie odpowiadaj bo wyszloby smiesznie... GWB ludzie nie lubia bo gosc jest z jajami i potrafi i zrobic i powiedziec, czlowiek od keczupowej potrafi tylko lawirowac jak populista. Odpowiedz Link
jutka1 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 11.10.04, 15:12 Nie, nie jestem nauczycielka ani niczym w tym rodzaju. Najpierw skonczylam studia w Warszawie. Potem w Stanach studiowalam, bo wtedy jeszcze je lubilam, a i tam mialam stypendia. Uprzedzajac pytanie, stypendia przyznawaly mi uczelnie, nie mialam posrednikow w postaci ministerstwa etc., a z Polski wyjechalam do Stanow w 1986 roku na wizie turystycznej. Potem mi INS zmienil na studencka. Czy ta odpowiedz wyszla smiesznie? Jakos watpie. Tak dla jasnosci. Zlosliwy ton mozesz sobie darowac. Kazdemu, co mu sie podoba - podoba ci sie w Stanach? Prosze bardzo. Ja nie lubie, wiec tam nie mieszkam juz i mieszkac nie bede. Co nie znaczy, ze nie moge o tym pisac? Jutka Odpowiedz Link
viper39 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 11.10.04, 15:16 jutka1 napisała: > Nie, nie jestem nauczycielka ani niczym w tym rodzaju. > > Najpierw skonczylam studia w Warszawie. Potem w Stanach studiowalam, bo wtedy > jeszcze je lubilam, a i tam mialam stypendia. > Uprzedzajac pytanie, stypendia przyznawaly mi uczelnie, nie mialam posrednikow > w postaci ministerstwa etc., a z Polski wyjechalam do Stanow w 1986 roku na > wizie turystycznej. Potem mi INS zmienil na studencka. > > Czy ta odpowiedz wyszla smiesznie? Jakos watpie. nie to bylo smieszne... nie zrozumialas, ale ok. > > Tak dla jasnosci. Zlosliwy ton mozesz sobie darowac. Kazdemu, co mu sie podoba - > podoba ci sie w Stanach? Prosze bardzo. Ja nie lubie, wiec tam nie mieszkam > juz i mieszkac nie bede. twoje prawo, to daje demokracja, eu daje duzo socialnych "cukierkow" wiem wiem... pozwolisz ze bede sie jednak zachwycal usa... > > Co nie znaczy, ze nie moge o tym pisac? demokracja > > Jutka PS. nie bylo zlosliwosci, byl to lekki sarkazm Odpowiedz Link
ertes Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 11.10.04, 15:27 Jak sie ma taki widok z okna to ja sie nie dziwie ze inne moze sie nie podobac. Nie wspominajac juz o tym ze jak ma sie pod nosem TAKA knajpke z TAKIM dorszem i bagietki na rogu... Odpowiedz Link
jutka1 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 11.10.04, 15:28 Przepraszam, Ertesie, jak juz wspominalam, Kalifornie lubie :-)) I od mojej wizyty sie nie wykrecisz :-)))) Odpowiedz Link
ertes Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 11.10.04, 15:34 Nawet nie mam zamiaru sie wykrecac i juz sie ciesze :) Odpowiedz Link
magdalena18 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 11.10.04, 14:55 > w sumie duzo prawdy > oj to prawda Viper, ze brak wzajemności nie zmniejsza żaru uczucia. Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 11.10.04, 18:05 Polska, kraj średniej wielkości (terytorialnie oczywiście - gamonie), zamieszkały w większości przez Polaków, choć są wyjątki tolerowane z litości, bo kto tu trafia po dobroci? Aktualnie stacja przesiadkowa dla tych, którym jest jeszcze lepiej, tylko tego nie wiedzą, a marzą o Mak Donaldzie popijanym nalewką na pluskwach, (której nazwę potrafią poprawnie wygdakać tylko kury), i kaczorze o tym samym nicku. Naród wybitny (czyt. więcej niż bitny), nieco mniej na trzeźwo, ale po wódce najbardziej tolerancyjny na świecie, pod warunkiem, że nikt tej wódki nie rozlewa po obrusie/ceracie (niepotrzebne skreślić). Podobieństwo do Jankesów zwierciadlane, co dowodzi, że niezbyt bystrzy za to lubiący konie i to nie na talerzu, ale na obrazach, gonitwach i łanach łąkowych, z wyjątkiem asfaltu, bo kurde srają i przyczepnośc się zmniejsza, a opony z formuły łan, czyli bez bieżnika. Polacy lubią, a właściwie lubieją Amerykę przeważnie za produkowanie dolarów i trochę za nieboszczyka Dżona Łejna (frakcja niemiecka stawia mi piwo za perfekcyjne tłumaczenie), bo kozak był i nie wymiękał, a tylko z Wietnamem mu nie wyszło odwrotnie jak naszemu Klosowi co większą wojne wygrał razem z czterema pancernikami i importowanym psem . Żeby nie było za słodko są też i minusy. Kowboje chleją nieźle, ale gotowe trunki mieszają z wodą, a takie kurna innowacje to... szkoda gadać - nie będę się wyrażał. Jankesi też honorowi są, bo choć pożyczyli Kościuszkę to i oddali, choć mocno zużytego. Pułaski wrócił w postaci piwa i też nieźle. Odpowiedz Link
swiatlo Zanikająca rola Europy 11.10.04, 19:17 Przestaje to już być zupełnie istotne co Europejczycy, wschodni czy zachodni, Polacy czy Francuzi, myślą o Ameryce. Rola Europy w światowej historii już się zbliża do końca. Europa staje się skansenen, Europa umiera. Jeszcze na zasadzie historycznego prawa bezwładności usiłuje się włączyć tu czy tam Europę do światowych decyzji, ale to już koniec. Spętana polityczną poprawnością, socjalistyczną utopią, marazmem moralnym i zastojem społecznym, a jednocześnie wpadająca w swej starczej ślepocie coraz bardziej w szpony islamskiego barbarzyństwa, Europa staje się trupem na mapie świata. Jej opinię o dynamicznej Ameryce można porównać do pogardliwego fuknięcia jakie wydaje stara zgrzybiała ciota na widok zapalonego i dynamicznego młodzieńca. Przyszłość będzie należała do tych, którzy będą potrafili połączyć dynamikę i żywotność własnego społeczeństwa z misją własnego spirytualnego posłannictwa dziejowego. Ameryka, Chiny i Indie są obecnie takimi krajami, i dlatego zamiast marnować czas na analizę zupełnie nieistotnych nastrojów w Europie, należy bliżej śledzić to co się dzieje w tamtej części świata. Odpowiedz Link
basia553 Re: Zanikająca rola Europy 11.10.04, 19:27 na litosc boska, Swiatlo! Co oni Ci daja na sniadanie?!?!?!?! Odpowiedz Link
viper39 Re: Zanikająca rola Europy 11.10.04, 19:50 swiatlo napisał: > Przestaje to już być zupełnie istotne co Europejczycy, wschodni czy zachodni, > Polacy czy Francuzi, myślą o Ameryce. Rola Europy w światowej historii już się > zbliża do końca. Europa staje się skansenen, Europa umiera. > Jeszcze na zasadzie historycznego prawa bezwładności usiłuje się włączyć tu czy > > tam Europę do światowych decyzji, ale to już koniec. > Spętana polityczną poprawnością, socjalistyczną utopią, marazmem moralnym i > zastojem społecznym, a jednocześnie wpadająca w swej starczej ślepocie coraz > bardziej w szpony islamskiego barbarzyństwa, Europa staje się trupem na mapie > świata. > Jej opinię o dynamicznej Ameryce można porównać do pogardliwego fuknięcia jakie wydaje stara zgrzybiała ciota na widok zapalonego i dynamicznego młodzieńca. > > Przyszłość będzie należała do tych, którzy będą potrafili połączyć dynamikę i > żywotność własnego społeczeństwa z misją własnego spirytualnego posłannictwa > dziejowego. Ameryka, Chiny i Indie są obecnie takimi krajami, i dlatego zamiast marnować czas na analizę zupełnie nieistotnych nastrojów w Europie, należy > bliżej śledzić to co się dzieje w tamtej części świata. > kurka wodna to nas jest wiecej ktorzy tak mysla na tym forum. zaskakujace ale i budujace. Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Zanikająca rola Europy 11.10.04, 20:21 O kurde, sp******am stąd, odciski tudzież stosowne zdjęcia już się skanują. Starą, zgrzybiałą ciotą raczej nie jestem, więc drogą eliminacji wychodzi na to, że (n?)zapalonym, dynamicznym młodzieńcem. Misje spirytualne wypełniam regularnie, nie bacząc na koszty. J. Daniels nr7, wypić i owszem się da, to i szybko się przestawię. Tylko jak ja się odczepię od tego islamskiego barbarzyńcy co to szpony we mnie wbił, cholera, rzep jeden i ani myśli popuścić? To może jednak do Chin? Bo w Indiach to dla mnie trochę za gorąco, a i popić chyba nie bardzo jest czym. Ot dylemat. Puszczaj draniu, bo palnę w turban!!! Odpowiedz Link
starypierdola Gratulacje, Swiatlo! Nareszcie cos rozsadnego... 12.10.04, 00:33 ... na tym zniewiecialym Forum. A Ty, Krasnicki, musisz isc na jakis kowbojski film i zobaczyc jak kowboje pija. Podchodza do baru, mowia 'whiskey' (czyli Bourbon), i pija 'straight', bez wody, bez niczego. Jeden kielonek, jeden 'shot'. Z woda, i lodem, to mieszaja Szkoci. I pija whisky (czyli scotch). Anglicy tez pija scotch; nie dolewaja wody tylko dodaja lodu. Oba te ludziki pija malymi lyczkami bo na 'shots' ich nie stac. W koncu stara Europa. Patrz wpis Swiatly. SP Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gratulacje, Swiatlo! Nareszcie cos rozsadnego 12.10.04, 09:58 starypierdola napisał: > Z woda, i lodem, to mieszaja Szkoci. I pija whisky (czyli scotch). Anglicy tez > pija scotch; nie dolewaja wody tylko dodaja lodu. Oba te ludziki pija malymi > lyczkami bo na 'shots' ich nie stac. W koncu stara Europa. Patrz wpis Swiatly. ********* Czys ty SP na glowe upadl i pomrocznosci jasnej dostal??? Szkoci NIE MIESZAJA z niczym. Swietokradztwo, doprawdy, by to bylo. Nie stac ich na shots...stara Europa... my butt. Chyba ze pisales to sarkastycznie i z ironia.... :-))) Odpowiedz Link
basia553 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 09:17 Zawsze podziwialam lojalnosc Polaköw-emigrantöw do nowej ojczyzny. To bylo piekne i z wlasnego doswiadczenia wiem, ze wazne jest aby zyc sprawami kraju, w ktörym sie mieszka. Sa jednak pewne granice. Postawa niektörych tu piszacych nowoamerykanöw przypomina mi stary dowcip: przyczepilo sie göwno okretu i möwi:plyniemy! Odpowiedz Link
lucja7 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 14:55 Tu naprawde nie ma w czym szukac. Trzeba posluchac Polakow np z Ameryki. Polacy lubia to, zaraz, jakby to nazwac? Udupione zycie? Zycie posluszne? Prosze przeczytac czlowieka ktory wyemigrowal do Ameryki, "spelnia" swe zycie w swoistym raju i pisze: "...Może dlatego bo jestem trochę starej daty. Oto one: - telewizja to telewizja. Można usiąść z rodziną w fotelach, poklikać remotem, napić się herbaty z ciastkami i razem pokomentować program. W internecie tylko jedna osoba jest przy komputerze, blokuje komputer, jakość streaming jest fatalna itd. Poza tym nie można nagrywać, a nawet jak by można, to jak powiedziałem: fatalna jakość. Pewnie można byłoby przeprowadzić USB kabel z komputera do mojego Dazzle box, a potem regularny RCA do telewizora i oglądać w telewizji to co leci na komputerze. Ale jeszcze raz: zła jakość, zablokowany komputer i kabel na podłodze przez połowę domu. - Nie lubię telewizji na życzenie. Jak mam oglądać to co sobie życzę, to w końcu nie oglądam nic. Lubię jak mi podają na żywo, bo wtedy oglądam to co leci. Ileż to bardzo wartościowych programów oglądałem tylko dlatego bo mi to puścili na żywo, a w każdym innym układzie po prostu bym je zignorował. Sądzę że internetowa telewizja ma zalety, ale to inny produkt. Tradycyjna telewizja zawsze będzie ważna i internet jej nie zastąpi...." Oto zycie Polaka Swiatly w Ameryce. Bedac informowany w sposob jaki opisuje, czyli bez szukania czgokolwiek oprocz tego co daja, budzi sie od czasu do czasu wrzeszczac "bic zawszonego araba". Rzadkie ponuractwo!! lucja Odpowiedz Link
ertes Dyzurny temat tego forum 12.10.04, 15:11 Jak nie ma sie o czym pisac to najlepiej dokopac EU albo USA. I wtedy wszystko sie kreci. Tyle ze wieje nuda. Odpowiedz Link
lucja7 Re: Dyzurny temat tego forum 12.10.04, 15:16 Ja tylko bardzo nielicznym Polakom, nic wiecej, z reka na sercu!! Bonjour, Ertes, lucja Odpowiedz Link
ertes Re: Dyzurny temat tego forum 12.10.04, 15:22 Lucjo powiedz mi dlaczego takie straszne tlumy siedza w Starbucks na St. Germain ze nie mozna nawet do sklepu wejsc? Picie kawy w naparstkach staje mniej popularne czy co? ;) Odpowiedz Link
lucja7 Re: Dyzurny temat tego forum 12.10.04, 15:30 Bardzo podchwytliwe pytanie. Z takich samych powodow jak dostanie sie do piekarni z chlebem. lucja Odpowiedz Link
jutka1 Paryz - ertes!!!! 12.10.04, 16:09 Przyslij mi prosze zdjecia z Salwadorem Dali wannabe i co tam jeszcze masz z mojom zakazanom gembom... :-)))))))) Odpowiedz Link
ertes Re: Paryz - ertes!!!! 12.10.04, 16:17 Tak, dzisiaj bede mial wiecej czasu. Wczoraj mialem za duzo pracy po dwoch tygodniach nieobecnosci. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Paryz - ertes!!!! 12.10.04, 16:22 OK, Hon, senkjufromzemaunten :-))))))))))))) Odpowiedz Link
viper39 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 16:57 lucja7 napisała: > Tu naprawde nie ma w czym szukac. Trzeba posluchac Polakow np z Ameryki. > Polacy lubia to, zaraz, jakby to nazwac? Udupione zycie? Zycie posluszne? > Prosze przeczytac czlowieka ktory wyemigrowal do Ameryki, "spelnia" swe zycie w swoistym raju i pisze: > > "...Może dlatego bo jestem trochę starej daty. Oto one: > - telewizja to telewizja. Można usiąść z rodziną w fotelach, poklikać remotem, > napić się herbaty z ciastkami i razem pokomentować program. W internecie tylko > jedna osoba jest przy komputerze, blokuje komputer, jakość streaming jest > fatalna itd. Poza tym nie można nagrywać, a nawet jak by można, to jak > powiedziałem: fatalna jakość. Pewnie można byłoby przeprowadzić USB kabel z > komputera do mojego Dazzle box, a potem regularny RCA do telewizora i oglądać w telewizji to co leci na komputerze. Ale jeszcze raz: zła jakość, zablokowany > komputer i kabel na podłodze przez połowę domu. > - Nie lubię telewizji na życzenie. Jak mam oglądać to co sobie życzę, to w > końcu nie oglądam nic. Lubię jak mi podają na żywo, bo wtedy oglądam to co > leci. Ileż to bardzo wartościowych programów oglądałem tylko dlatego bo mi to > puścili na żywo, a w każdym innym układzie po prostu bym je zignorował. > Sądzę że internetowa telewizja ma zalety, ale to inny produkt. Tradycyjna > telewizja zawsze będzie ważna i internet jej nie zastąpi...." > > Oto zycie Polaka Swiatly w Ameryce. Bedac informowany w sposob jaki opisuje, > czyli bez szukania czgokolwiek oprocz tego co daja, budzi sie od czasu do czasu wrzeszczac "bic zawszonego araba". > > Rzadkie ponuractwo!! > > lucja lucja7 ty masz komplex ameryki, jak wiekszosc ludzi w EU, im sie wydaje ze sa lepsi, ladniejsi, szybsi, bogatsi, bardziej kulturalni, z historia, z przyszloscia, itd, fakty sa jednak inne, to nos zadarty do gory u europejczyka nie pozwala mu widzec ze depcze po kwiatkach sasiada, nie pozwala mu zauwazac ze ma zagrozenie terroryzmem, nie pozwala mu zauwazyc ze technologicznie amerykanie odjechali bardzo daleko ale i niestety azja ucieka europejczykom, faktem jest ze zbuirokratyzowana i skostaniala europa staje sie skansenem rzadzonym przez hordy euro-biurokratow i te hordy powiekszaja sie z miesiaca na miesiac tworzac co rusz nowe komisje ktore to wciskaja kit spoleczenstwo europy zganiajac wine na wszystko co mozliwe aby ukryc swoje niepowodzenia, popatrzmy na francje czy niemcy, oba kraje uginaja sie pod ciezarem obciazen socialnych, oba kraje ostatnio musialy wynegocjowac ustepstwa ze zwiazkami zawodowymi bo inaczej firmy zmienilyby panstwa w ktorych by wytwarzano dane produkty... itd... faktem jest ze najlepszym haslem ktore zmienia mozg w gabke jest "my chcemy pokoju", lub "pomoc ubogim" (za te pomoc oczywiscie placi USA), nikt wtedy nie zastanawia sie co potrzeba aby osiagnac pokoj, a czasami trzeba wziac i wyslac pershinga. socializm przerazl mozgi europejczykom i juz zapomnieli co to byl zsrr, zapomnieli ze trzeba bylo obalic mur berlinski aby niemcy byly zjednoczone, mozna mowic i mowic na ten temat, ale jesli juz ktos ma gabke zamiast mozgu to tego nie zrozumie ze swiatem od wielu lat rzadzi cos innego niz socializm, popatrzcie na przyklad prosty, europa razem wzieta nie produkuje nawet polowy nowoczesnych technologii ktore sa dostepne i wytwarzane wlasnie w USA. razem wzieta (mowimy o 500 mil ludzi wspolnocie w porownaniu z 280 mil amerykanow) daje tylko mniej wiecej polowe pieniedzy na rozwoj nauki w eu jesli porownuje sie ja z USA, wiec o czym mowa? o tym ze kazdemu rolnikowi trzeba doplacac w europie i chronic go clami zaporowymi bo inaczej nie sprzedalby swojej produkcji za drogiej na jakikolwiek kraj? o tym ze reguluje sie krzywizne banana i ogorka? toz to nonsensy ktore powstaja w eu to nie amerykanie to wymyslaja. jesli juz mowa o wojnach, pomyslcie ile tych wojen bylo w ostatniom stuleciu dzieki wlasnie europie, i mowie o ostatnim stuleciu tylko aby wam sie kalkulatory nie zagrzaly przy kalkulowaniu wojen w ostatnim tysiacleciu w tym porownaniu usa jest zdecydowanie krajem pokojowym. wiem ze europejczykom ciezko sie pogodzic z tym ze nie sa juz ani centrem technologicznym / naukowym ani kulturowym na swiecie, nawet moda jest robiona pod ameryke, a tu idzie nowe chiny i indie ktore swoim potencjalem ludzkim stana sie ogromnymi rynkami ktore zacmia EU, europejczycy krzycza ze to juz schylek ameryki, bo ciezko im sie pogodzic ze schylkiem europy jesli tak dalej pojdzie co lucji sie nie podoba to to ze ktos moze miec wlasna recepte na zycie, swiatlo ma wybor zyje tak jak on chce, a nie tak jak eu normuje. i to sie wlasnie nazywa demokracja Odpowiedz Link
lucja7 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 17:46 Ja nie mowie NIGDY kto lepszy, kto gorszy i niejednokrotnie juz przeciwstawialam sie "analizom" usilujacym hierarchizowac kultury, religie i inne obyczaje. Jest to po prostu wbrew mojemu przyblizeniu swiata i zycia. Wiec zaprzeczam energicznie zarzutom o kompleksach i innych jakichstam "wyzszosciach". Zacytowalam natomiast sposob zycia danego Polaka w Ameryce, emigranta uwielbiajacego Ameryke, przykladowego konsumenta papki podanej ktory poluuje forum tekstami majacymi wykazac wlasnie hierarchie swiata "ze Zwiazkiem Radzieckim na czele". Oburzam sie wiec przeciwko temu. A on zyje bo buli. Wylacznie. I to wszystko. Kropka. lucja Odpowiedz Link
lucja7 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 18:05 No i zapomnialam dodac ze nie musialabym jechac do Ameryki zeby w papuciach ogladac tv pijac herbate z ciastkiem (co trzeci Amerykanin ma chorobliwa nadwage). Naprawde nie bylaby mi potrzebna do tego wysoko rozwinieta technologia z ktora mi tu wyjezdzasz. No i ciagle odnosze wrazenie ze myli sie tu mit Ameryki z Ameryka. pamietaj ze po upojeniu nastepuje kociokwik. lucja Odpowiedz Link
ertes Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 19:01 Amerykanie otyli a Francuzi pala jakies niesamowite ilosci papierochow wszedzie gdzie tylko mozna i nie mozna ;) Odpowiedz Link
viper39 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 19:39 lucja7 napisała: > No i zapomnialam dodac ze nie musialabym jechac do Ameryki zeby w papuciach > ogladac tv pijac herbate z ciastkiem (co trzeci Amerykanin ma chorobliwa > nadwage). > Naprawde nie bylaby mi potrzebna do tego wysoko rozwinieta technologia z > ktora mi tu wyjezdzasz. gdyby nie amerykanska technologia (czyli obnizanie kosztow produkcji wchodzi to tez) dzis siedzialabys i sluchala co najwyzej radia, bo socialistyczna mysl byla slaba i slamazarna, oraz bardzo leniwa > No i ciagle odnosze wrazenie ze myli sie tu mit Ameryki z Ameryka. mit ameryki istnieje dzieki ludziom ktorzy tutaj przyjechali i osiagaja swoje jakies tam dla nich wazne sukcesy, dla jednych jest to samochod dla innych dodac dom do samcohodu dla jeszcze innych wyksztalcenie dla nastepnych moze byc pozycja, itd... to wszystko jest tutaj mozliwe, mozliwe oraz nie trzeba myslec co o mnie "obcokrajowcu" we francji czy w niemczech mysli niemiec czy francuz. tu w USA jestem tak samo u siebie jak w Polsce i to jest ten klucz do sukcesu. to tu moge planowac swoja kariere spokojnie, tutaj sie licze jako jeden z druzyny, no i tutaj jest ta niesamowita konkurencja ktora mnie zmusza do bycia lepszym, itd... > pamietaj ze po upojeniu nastepuje kociokwik. jesli upojenie nastepuje to tak, jesli realna rzeczywistosc okreslona doza mozliwosci to nie, > > lucja re: nadwagi nadwage wedlug danych ma co drugie europejczyk tez, i nie trzeba jechac do usa, chorobliwa nadwaga (mniemam ze masz na mysli otylosc) to skutek obzarstwa i wcale nie trzeba byc amerykaninem... a jest tutaj podbno okolo 5-7% ludzi otylych, roznie to zrodla podaja zalezy od tego ile tych kilogramow ma miec tej nadwagi, skad sie bierze nadwaga? nie maja problemy ludzie w afryce czy do tej pory i rosja albo inna Polska nie miala takich problemow, ale byl jeden maly problem rzad socialistyczny dbal o nasze linie i nie dawal nam za duzo jedzenia, wprowadzajac "diety" kartkowe. dzis kiedy juz mamy ten zgnily i niedobry kapitalizm, zarcia zaczyna byc za duzo na stolach i ludzie sie objadaja, w USA objadaja sie od dawna bo zarcia tutaj juz od dawna nie brakuje. problemy z nadwaga zaczynaja wiec miec taki panstwa jak i Polska i Chiny (kto by pomyslal co?) oraz reszta dostatnio zyjacej spolecznosci na swiecie, w USA otylosc wbrew pozorom zaczyna zmniejszac sie (to mnie tez zaskoczylo), choc nadal to jest problemem dosc duzy, i rzeczywiscei niektore monstra chodzace po ulicach sa az niedoopisania. ale jak wczesniej powiedzialem problem polega na dostepnosci i cenie zywnosci ktora w USA jest tania. a poniewaz czlowiek ma cos w sobie ze zwierzecia wiec usiadzie na kanapie zlapie remote w jedna lapke ciacho w druga i jazda. Odpowiedz Link
ertes Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 19:46 Uprzejmie informuje ze na ulicach Paryza NIE MA ani grubych ani otylych ludzi. Przez te kilka dni widzialem tylko kilka osob. U nas otyli sa na porzadku dziennym. Odpowiedz Link
swiatlo So what???!! 12.10.04, 19:57 ertes napisał: > Uprzejmie informuje ze na ulicach Paryza NIE MA ani grubych ani otylych ludzi. > Przez te kilka dni widzialem tylko kilka osob. > U nas otyli sa na porzadku dziennym. Jezus Maria, to jest ulubiony temat tych co to chcą nam dokopać za wszelką cenę. No i co z tego że jest duży procent otyłych ludzi w USA? To prawda, mówi się o tym. Ale w czym to nam niby umniejsza? A u was to to czy owamto! Co to za poziom dyskusji?! A w Polsce to widziałem pijaków pod budką. A w Niemczech to widziałem narkomanów na ulicy! A w Ameryce to dużo grubasów. A w Indiach to żrą curry i śmierdzi. A w Izraelu to sami Żydzi! Dla mnie ujmą Francji jest to że mieszkają tam Francuzi. A tu już automatycznie dyskwalifikuje kraj. Odpowiedz Link
ertes Re: So what???!! 12.10.04, 20:10 Nie denerwuj sie Swiatlo. Paryz jest piekny niezaleznie kto tam jest :) Jedzenie maja swietne ale za to jest potwornie brudno. Kazdy kraj ma swoje plusy i minusy. Jedni lubia to inni tamto. Mnie jest lepiej w USA a Europe wole zwiedzac co nie znaczy ze inni gdy maja akurat odwrotne zdanie to sa glupcami. Te dyskusje o wyszosci jednego nad drugim zaczynaja byc smieszne i nudne. Odpowiedz Link
ani-ta nooo nieee! nie konczcie!:) 12.10.04, 20:14 niby znam na pamiec wszystkie argumenty... ale moge to spokojnie jeszcze raz przeczytac... chociazby celem zabicia nuuudyyy:PPP nooo swiatlo... wyjezdzaj z ta walaca sie stodola! noooo proooosze!:))))))) a.:)))) Odpowiedz Link
swiatlo Re: nooo nieee! nie konczcie!:) 12.10.04, 20:44 ani-ta napisała: > niby znam na pamiec wszystkie argumenty... ale moge to spokojnie jeszcze raz > przeczytac... chociazby celem zabicia nuuudyyy:PPP > nooo swiatlo... wyjezdzaj z ta walaca sie stodola! noooo proooosze!:))))))) Nie dzisiaj. Ale obiecuję że za następnym razem.. :) Odpowiedz Link
lucja7 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 13.10.04, 17:01 No i jazda!! fajnie jest. Juz dales nam tu duzo lekcji dobry, mlody, czlowieku. Wiec teraz czas juz bys zamknal morde i zaczal z szacunkiem odnosic sie do starszych i bardziej doswiadczonych od ciebie. Obawiam sie ze uwierzyles ze tobie tez bog powierzyl misje specjalna. lucja Odpowiedz Link
lucja7 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 13.10.04, 17:03 Moj tekst poprzedni napisalam do Vipera. lucja Odpowiedz Link
viper39 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 14.10.04, 13:43 lucja7 napisała: > No i jazda!! fajnie jest. > Juz dales nam tu duzo lekcji dobry, mlody, czlowieku. > Wiec teraz czas juz bys zamknal morde i zaczal z szacunkiem odnosic sie do > starszych i bardziej doswiadczonych od ciebie. > Obawiam sie ze uwierzyles ze tobie tez bog powierzyl misje specjalna. > > lucja woow, kulturka wyszla razem ze sloma z butow, coraz lepiej... pokaz nam jeszcze co potrafisz (moze inni znaja juz ciebie ale ja sie posmieje z checia z ciebie wiecej) pewnie i starsi sa ode mnie wszak taki stary nie jestem, napewno ich zycie doswiadcza, ale to jeszcze nic nie znaczy, jak widac po twoich wypocinach. co do Boga to pewnie kazdemy z nas powierzyl jakas misje, twoja jak widac spelnia sie teraz... wez prozac, podobno niezle uspokaja ludzi (tak pisza w reklamach).. Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 14.10.04, 15:52 Czepiałem się ci ja czasem poczciwego Światełka, a okazuje się, że to, bezzębny ratlerek drzemiący na kanapie i szczerzący dziąsła na kij od szczotki w celach rozrywkowych raczej, niźli zamiany go na trociny. Viper - to jest szlagier. Gdyby do tego dodać jeszcze orkiestrę, falujące tłumy, dobrego lektora o histerycznym brzmieniu głosu, to „Gwiezdne Wojny” leżą. Pozostałe zresztą też. Bo to i myśl głęboka i tematyka jak na wykładowcę uczelnianego przystało doniosła, wnioski błyskotliwe, że o oryginalności nie wspomnę. Założę się (i proszę mi tu nie protestować), że i aparycja budząca conajmniej zaufanie, oraz niekłamane wrażenia estetyczne. VIP-cośtam - nie odpisuj - i tak wygrałeś. Szkoda więc czasu, poćwicz na gymie lub pogymuj na ćwiku , bo to wiesz, jak umysł sprawny, to trzeba wyrzeźbić klatę (to ta część tułowia położona powyżej fiuta i bufetu) i okolice. Jeśli natomiast chodzi o okolice- to pokombinuj sam. Bo choć było na tym forum cymbałów wielu... (chyba Mickiewicz Adam, lubo jaki inny wieszcz). PS. A niech który admin spróbuje ruszyć mojego idola - dopadne na końcu świata - on jest mi potrzebny jak tlen. Tyram jak wół i jakaś rozrywka mi się od życia należy. Ręce precz od VIP-a. Odpowiedz Link
viper39 mistrz sarkazmu?... 14.10.04, 16:40 wkrasnicki napisał: > Czepiałem się ci ja czasem poczciwego Światełka, a okazuje się, że to, bezzębn > y > ratlerek drzemiący na kanapie i szczerzący dziąsła na kij od szczotki w celach > rozrywkowych raczej, niźli zamiany go na trociny. > Viper - to jest szlagier. Gdyby do tego dodać jeszcze orkiestrę, falujące tłumy > , > dobrego lektora o histerycznym brzmieniu głosu, to „Gwiezdne Wojny” > leżą. > Pozostałe zresztą też. > Bo to i myśl głęboka i tematyka jak na wykładowcę uczelnianego przystało > doniosła, wnioski błyskotliwe, że o oryginalności nie wspomnę. Założę się (i > proszę mi tu nie protestować), że i aparycja budząca conajmniej zaufanie, oraz > niekłamane wrażenia estetyczne. czy ma to jakiekolwiek znaczenie dla ciebie? ja nie jestem pedalem wiec musisz kogos innego sobie znalezc jako obiekt uwielbienia... sorry wole kobiety > > VIP-cośtam - nie odpisuj - i tak wygrałeś. Szkoda więc czasu, poćwicz na gymie > lub pogymuj na ćwiku , bo to wiesz, jak umysł sprawny, to trzeba wyrzeźbić klat > ę > (to ta część tułowia położona powyżej fiuta i bufetu) i okolice. Jeśli natomias > t > chodzi o okolice- to pokombinuj sam. > Bo choć było na tym forum cymbałów wielu... (chyba Mickiewicz Adam, lubo jaki > inny wieszcz). bylo i jest ich nadal duzo... coz ludzi wiecej na swiecie > > PS. A niech który admin spróbuje ruszyć mojego idola - dopadne na końcu świata > - on jest mi potrzebny jak tlen. Tyram jak wół i jakaś rozrywka mi się od życia > należy. Ręce precz od VIP-a. nie potrzeba o mnie walczyc, jak sie nie spodobam to sam odejde, potrafie to zrobic, wiec jak juz jestes w tej fazie zrob glosowanie i nie musisz admina prosic o kare banicji dla mnie sam odejde. masz racje nie trzeba komentarzy do tego co napisales Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: mistrz sarkazmu?... 14.10.04, 16:55 Oj, niedobrze wyczułem uraz, a tak się starałem. Nie VIPeR, ty jesteś jako ten pomnik, opoka, etc., a tego się nie dupcyć, więc spoko, choć nie ukrywam że zawód odrzucenia pozostał. Wiesz sam też jestem adminem, choć tylko samozwańczym, więc będę walczył o Ciebie do ostatniej kropli piwa- dalej może mi sił nie starczyć. Ale tak po prawdzie to spokojnie, każdy facet na tym forum to perła, a podobno facetem jesteś (nie tracę nadziei, że jednak nie), więc nikt nas tu nie ruszy. PS. Nie cytuj moich wpisów, jako człek skromny czuję się zażenowany. Odpowiedz Link
viper39 Re: mistrz sarkazmu?... 14.10.04, 17:02 milosc do piwa w nas jest podobna.... i tak juz niech pozostanie... reszta to moze pisanie po za duzej ilosci piwa wiec co mi tam niech bedzie jak jest......... Odpowiedz Link
magdalena18 Re: mistrz sarkazmu?... 15.10.04, 09:15 viper39 napisał: > milosc do piwa w nas jest podobna.... > i tak juz niech pozostanie... > reszta to moze pisanie po za duzej ilosci piwa wiec co mi tam niech bedzie jak > jest Moze sie domyslasz Viperze dlaczego tu jestem ale wciaz nie trace nadziei, ze bede Ci mogla udowodnic, ze nie klamalam. swieta sie zblizaja a Ty spedzasz wtedy 7-10 dni w kraju a tego sie w internecie nie da sprawdzic. stawiam skrzynke piwa!!! pozdrawiam Odpowiedz Link
maria421 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 20:21 Viper, radzilabym zerknac rowniez na dane ekonomiczne EU i USA i porownac zadluzenie per capita, bilansy handlowe, deficyt panstwowy etc. Zobaczylbys wtedy ze Amerykanie zyja na kredyt, wiecej konsumuja niz produkuja i wiecej importuja niz eksportuja. A co do zycia tu czy tam- kazdy moze wybrac co woli. Ja wole zycie w Europie, Ty w USA, ja jestem szczesliwa tu, Ty tam i wszystko gra. Odpowiedz Link
swiatlo Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 18:15 lucja7 napisała: > "bic zawszonego araba". Nie araba, ale islamistę moja droga. No i jeszcze uperfumowanego pacyfa. Odpowiedz Link
lucja7 Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 18:18 Miedzy dwoma emisjami telewizyjnymi? Szkoda nerwow, lepiej i wygodniej jest zaplacic. lucja Odpowiedz Link
chris-joe Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 20:36 Pamietam, jak to w Grecji -jeszcze za komuny- Polacy, co poskladali papiery o emigracje do USA puszyli sie przed Polakami, co wyrazili chec emigracji raczej do Australii, badz Kanady. Jeden z drugim zapierdalal jeszcze w polu u greckiego chlopa ramie w ramie, ale ten przyszly Amerykanin juz byl lepszy, juz sie obnosil, juz byl potega. Lubie Amerykanow, mam duzo problemow z amerykanska misja dziejowa, ale prawdziwym -i niezasluzonym- nieszczesciem tego kraju sa tacy jego ambasadorzy jak nasza forumowa parka. Odpowiedz Link
swiatlo Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 20:46 chris-joe napisał: > Lubie Amerykanow, mam duzo problemow z amerykanska misja dziejowa, ale > prawdziwym -i niezasluzonym- nieszczesciem tego kraju sa tacy jego ambasadorzy > jak nasza forumowa parka. Gwoli faktów historycznych, gdyby nie amerykańska misja dziejowa, to nie byłoby i Ameryki. Odpowiedz Link
wkrasnicki O święta naiwności. 12.10.04, 20:52 Porównywanie co lepsze E. czy A., jest dziecinnadą, ale ta piaskownica jest spora i oczywiście można się pobawić. Powiązanie pomiędzy A. i E. są tak ogromne i wszechstronne, że zerwanie ich jest niemal niemożliwe i byłoby niezwykle kosztowne. Cóż więc takiego nadzwyczajnego ma do zaoferowania USA. Czy chodzi o jeszcze szybsze komputery, wygodniejsze auta, telewizory bardziej monstrualnych rozmiarów, inteligentniejsze bomby, czy bardziej zmielony karbinadel w jeszcze bardziej spulchnionej bule? Więcej filmów w których połowę czasu zajmują pościgi samochodowe? Tak na marginesie, to kult samochodu w tym kraju przekroczył już był kult pociągu w filmach radzieckich. Moda na idealizm, czyli powiększanie, pomniejszanie, przykrawanie człowieka do założonej matrycy połączone z wypychaniem różnymi substancjami co kiedyś robiono tylko z martwymi zwierzętami zdobiącymi mieszkanie jako trofea łowieckie. Bojkot jaki czasem występuje po obu stronach jest głupawy, ale na szczęście marginalny. Amerykanie mogą sobie wylewać francuskie wino do kanału, czyli siusiać do własnej piaskownicy, bo wcześniej za ten trunek zapłacili i zakontraktowali następne dostawy być może na kilka lat naprzód. Równie dobrze Niemcy mogliby bojkotować samochody Forda, które sami produkują. Słowo stary nie musi mieć negatywnego wydźwięku, bo to by mogło np. oznaczać, że hip-hop jest bardziej wartościowy od muzyki klasycznej, a Warhol od Rembrandta. Może istotnie E. jest aktualnie nieco leciwa, tymczasem A. zachowuje się jak rozkapryszony bachor, ktoremu wolno wszystko włącznie z tłuczeniem zastawy w nie swoim domu. Nadmiar temperamentu czasem warto ostudzić, lub ukierunkować rozumniej. Czasen słychac z tamtej strony pobrzękiwanie szabelką z buńczucznym stwierdzeniem, że trzeba coś-gdzieś zrównać z ziemią. Przeceniacie ten kraj. Taki kraj nie istnieje i takiej możliwości zwyczajnie nie ma. Jest wprawdzie jeden sposób skutecznie wypróbowany onegdaj w Japonii. Dziś jednak byłby to raczej koniec USA i nie tylko, niż koniec problemu. Odpowiedz Link
chris-joe Re: dlaczego Polacy lubia Ameryke 12.10.04, 20:52 ja o wiatraku, ty o pierniku. Idem. Odpowiedz Link
ertes Swiatlo - email 12.10.04, 21:08 Swiatlo wyslalem ci na skrzynke gazetowa kilka zdjec z pieknego Paryza :) Odpowiedz Link
chris-joe Re: Swiatlo - email 12.10.04, 21:37 Jezusmaria, ertes! Tez dostalem i z reka na sercu oswiadczam, ze strrrrasznie ci zazdroszcze! Alez to jest miasto! Nie dziw, ze Proust niemal nigdy sie z Paryza nie ruszal. Jutka, Lucja- zielenieje i padam na kolana z zazdrosci!!! A ty, Ertes, robisz swietne zdjecia. Bede musial wiecej popracowac z moim aparatem:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Swiatlo - email 12.10.04, 21:39 ertes napisał: > Swiatlo wyslalem ci na skrzynke gazetowa kilka zdjec z pieknego Paryza :) Dzięki ci Ertesie za zdjęcia. Ale gdzie ty z Jutką? Odpowiedz Link
ertes Re: Swiatlo - email 12.10.04, 21:43 W zasadzie nie ma naszych zdjec. Moze ze dwa. Ale to wkleje jak Jutka wyrazi zgode :) Odpowiedz Link
ertes Re: Swiatlo - email 12.10.04, 21:47 Swiatlo zwroc uwage na tlum ludzi w Starbucks. Te ich narzekania na nasza kawe jakos BLADO wygladaja gdy widzi sie kolejke wylazaca na ulice. Odpowiedz Link
jutka1 Ertesie 12.10.04, 22:00 Ertes, mowilam juz, ze w Starbucks to turysci - nikt inny z plecakami Land's End po Paryzu nie chodzi... :-)))) Zdjecia mi przyslij zanim zamiescisz gdziekolwiek - wyraze opinie :-))))) Bo jak nie bede zwiewna powiewna blondynka na wietrze, to sie nie zgadzam ;-))) PS. Alfa tryskajaca tez mi przyslij, bo jak by nie bylo widok z okna to jest.... Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ertesie 12.10.04, 22:33 Dostalam :-))) Sliczne.... a juz film wiezy alfa jak wytryska.... no mniodzik i cymes :-))))) Wloze pare zdjec na galerie... NB, jest jedno czy dwa zdjecia nas we dwojke, ktore sa sliczne.. zeby tylko te czerwone oczy usunac ;-))))))))) Odpowiedz Link
lucja7 Re: Ertesie 13.10.04, 16:54 Odpowiem jezykiem obecnych tu argumentarystow amerykanskich: "Francja jest demokratycznym krajem o ekonomii wolnorynkowej, wiec pozwala instalowac sie rowniez starbucksowi." Koniec obcego mi jezyka. Zapewniam cie Ertes ze gdybys otworzyl chinska herbaciarnie czy bar winny na miejscu starbucksa, tez byloby duzo ludzi. Paryzanie sa ludzmi zyjacymi na zewnatrz domu, bo spedzaja czas na zewnatrz domu. Widziales chyba kolejki do restauracji, pelne bary winne, kawowe czy inne. Nie mogles chyba tego nie zauwazyc. Wiec dywagacje ze kolejka, wybacz, sa troche na wyrost i nie moga sluzyc do budowania jakichs teorii. Caluje, lucja Odpowiedz Link
ertes Re: Ertesie 13.10.04, 18:19 Czy ty wiesz co to poczucie humoru? Moze jednak naucz sie troche od swojej sasiadki zza rzeki. Odpowiedz Link