xurek
26.04.20, 13:11
Czyli malzenstwo pandemii z paranoja.
19 Marca na moim Facebooku napisalam co mysle o wirusie cytujac maila mojej przyjaciolki (ze niczym sie nie rozni od ciezkiej grypy i ze nie rozumiem tej paranoi). Oprocz tej przyjaciolki poparly mnie jeszcze dwie osoby, napadlo co najmniej dziesiec a nastepne 20 przeslalo prywatne wiadomosci w konspiracyjnym stylu ze mam nie kolportowac takich informacji w publicznych miejscach, bo mnie zinwigiluja, zamkna, wlepia mandat, uprowada, zaraza itd itp. I szczerze? Wystraszylam sie tej graniczacej z kompletnym opetaniem glupawki i przestalam cokolwiek na ten temat pisac.
Ale mnie nosi. Bo to, co zrobily rzady tej planety z choroby, ktorej smiertelnosc rowna jest powaznym falom grypy jest moim zdaniem fenomenem nie do pojecia.
Lockdown zarzadzony zostal praktycznie w wiekszosci krajow swiata przez rzady kompletnie sie swym profilem od siebie rozniace: od dyktatur poprzez technokracje, demokracje, kraje rzadzacze lewicowo, prawicowo, religijnie i militarnie.
W swiecie, w ktorym nic nie liczy sie bardziej niz mamon i zysk rzady wiekszosci krajow zdecydowaly sie na dobrowolny knock out wlasnych gospodarek wpedzajac je w wieloletni kryzys z niewiadoma jako wynikiem koncowym.
Ja od tygodni pytam sama siebie KTO ma taka moc sprawcza, by doprowadzic rzady swiata o tak zroznicowanych porfilach do kolektywnego zacmienia umyslu i popoelnienia tak kardynalnego bledu. Drugim pytaniem, ktore sobie zadaje, do DLACZEGO. Trzecim jest JAK SIE ZACHOWAC.
Staram sie nie ulec natlokowi sprzecznych afekciarskich wiadomosci, ktore w ciagu jednego tygodnia potrafia sie odwrocic o 360 stopni zatrzymujac co dzien pod innym katem. Staram sie nie ulec panice i strachowi zataczajacm coraz wieksze kregi wsrod moich wirtualncyh i realnych kregow socjalnych. Staram sie zanalizowac i dojsc do jakichs reacjonalnych wnioskow.
Teorie na dzisiaj: KTO? Jakas sekretna „top organizacja“ dysponujaca niewiarygodnymi srodkami kontroli, manipulacji i nacisku. Sila wyzsza.
Teoria na dzisiaj: DLACZEGO? W celu osiagniecia zyskow (np. Amazon, inny virtual commerce, stowarzyszenie koncernow farmaceutycznych). W celu zmiany panujacego systemu ekonomiczno-socjalnego na inny poprzez doprowadzenie istniejacego do rozkladu (jakies wszechmocne greenpeae-y, cos na ksztalt nowego RAF-u, Zwiazek Superhackerow pragnacych zasiac chaos, Zwiazek superbogatych pragnacych przejac calkowita kontrole). W celu, ktorego zupelnie nie ograniam i nie pojmuje.
Teoria na dzisiaj: JAK SIE ZACHOWAC?: Przestac milczec i przyjmowac sytuacje jaka nam narzucono . Co to oznacza w praktyce? Nie wiem, ten post jest poczatkiem (I moze rowniez koncem :)).