Dodaj do ulubionych

Wojna w Europie

24.02.22, 07:29
Dlaczego Zachód na to pozwolił?

Moja Mama jest przerażona, boi się że pociski spadną na Polskę.
Rozważam zabranie jej na pół roku do siebie (maksymalna długość wizy turystycznej).

Luiza-w-Ogrodzie

Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains.
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Wojna w Europie 24.02.22, 08:06
      Luizo, a co Zachod znow zawinil? Co Zachod powinien byl zrobic czy mogl byl zrobic zeby Putinowi imperialistyczna szajba nie odbila?

• xurek Re: Wojna w Europie 24.02.22, 08:13
        nikt z nas nie ma zadnych wiarygodnych wiadomosci. a media karmia nas zgroza, bo zgroza przynosi publicznosc. skonczyla im sie zgroza kowidowa, to sie znalazla nowa.

nie sadze, ze dojdzie do wojny w Europie (Luizo, biorac pod uwage ton i wybor slownictwa nadajesz sie do dobrej propagandowej jednostki (dez)informacyjnej), banie sie "pociskow z Donbasu" spadajacych na Poznan jest grubo przesadzone, ale pomysl zabrania mamy do Australii, zupelnie abstrahujac od jakiejkolwiek wyimaginowanej wojny, uwazam za bardzo dobry. dlugo sie nie widzialyscie a pobyt mamy w Australii bedzie pewnie tanszy i moze byc dluzszy niz "na abarot".
      • luiza-w-ogrodzie Re: Wojna w Europie 25.02.22, 05:11
        maria421 napisała:

> Luizo, a co Zachod znow zawinil? Co Zachod powinien byl zrobic czy mogl byl zrobic zeby Putinowi imperialistyczna szajba nie odbila?

To ze Putin ma zapedy zeby stworzyc Wielka Rosje (tak jak Hitler Trzecia Rzesze) wiadomo od kilkunastu lat. Czy politycy wiekszosci krajow Zachodu brali pod uwage realizacje tego zamiaru ? Nie sadze. A gdy Trump wychwalal Putina, jakie mogly byc tego konsekwencje?

Co jeszcze mozna bylo zrobic? Na przyklad nie wycofywac sie z porozumienia INF (Intermediate-range Nuclear Forces) co zrobil Trump 3 lata temu. Ten traktat o kontroli zbrojeń, datowany na okres zimnej wojny, przez trzy dekady nie zezwalal na rakiety nuklearne w Europie. Eksperci nazwali to „najpoważniejszym kryzysem w kontroli zbrojeń nuklearnych od lat 80".

Mam rowniez wrazenie ze Ukraina w tej chwili jest poligonem doswiadczalnym Putina sprawdzajacym na ile on moze sobie pozwolic. Odgrywa podobna role jak niegdys Polska, ktora od stu lat jest traktowana jako bufor miedzy "prawdziwym Zachodem" (zaczynajacym sie za Odra) a rosyjskim/radzieckim zagrozeniem. 80 lat temu Polske rzucono na pozarcie Hitlerowi i ZSRR (pakt Ribbentrop-Molotow) w zludnej nadziei ze im to wystarczy. "Dzikie Pola" Europy Centralnej i Wschodniej nie byly wowczas warte obrony. Czy beda warte teraz?

Luiza-w-Ogrodzie
        Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
        • maria421 Re: Wojna w Europie 25.02.22, 09:07
          Luizo, co do porozumienia INF masz racje.

Zachod , w swej naiwnosci, postawil na zblizenie z Putinem, na "integracje" Putina w G8 ( z ktorego Rosja zostala wyproszona po aneksji Krymu) , na integracje biznesowa. Putin wykorzystal te sytuacje do wyrobienia sobie pozycji na arenie miedzynarodowej, a w tym czasie robil swoje, przygotowywal swoj plan, w ktory Zachod do konca nie chcial wierzyc.

Teraz Zachod bedzie patrzyl jak Ukraina zostaje podbita, jak Putin zrobi z niej swojego wasala na wzor Bialorusi. NATO nie rozpocznie wojny z Rosja w obronie Ukrainy. Nie mysle tez , ze Putin sie odwazy na wojne z NATO.
    • xurek jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 08:29
      "przedwczoraj" byl kowid. i media straszace nowymi odmianami, szpitalami pekajacymi w szwach, trupem scielacym sie czesto i gesto oraz mentalno-fizycznymi kalekami bedacymi ofiarami long-kowida. i cale rzesze medialnych konsumentow nie mialy nic innego w glowie i na swoich przeroznych portalach niz kolportowane kowidowe statystyki, zdjecia profilowe ubrane w proponowane "kowidowe ramki" itd itp.

teraz kowid sie medialnie w ciagu "jednej nocy" skonczyl, wiec potrzebna nowa "zgroza" albo "temat do walki". mozna oczywiscie wymyslic cos lokalnego (jak np. polskojezyczna fejsbukowa nagla solidarnosc i wsparcie dla Slaskich powstancow, o ktorych istnieniu wiekszosc tych fejsbukowych wojakow przedwczoraj jeszcze nic nie wiedziala), ale lokalnie wymaga wiecej roboty, niz jak sie ma jeden, idealnie panswiatowy, minimalnie paneuropejski temat.

no to mamy teraz Ukraine. z dnia na dziej Putin stal sie wrogiem nr. jeden, Urkaincow nalezy wspierac, rownoczesnie nie dopuscic do wojny w Europie i w tym samym czasie tweirdzic, ze jest nie do unikniecia. Jakby ktokolwiek sie nad tymi wszystkimi wiadomosciami zastanowil to nie bedac geniuszem doszedlby do wiosku, ze przekaz sprzeczny sam w sobie .

Reasumujac: swiat nie jest tym, co kolportuja, szczegolnie internetowe, media. I jego problemy nie sa tymi problemami, ktore jak muchy-jetki wypluwaja portale internetowe. Putin, Sudan, Ukraina, Uigurowie, susze, orkany, przeludnienie, klimat, choroby zakazne itd itp istnieja kazdego dnia, wielowymiarowo, rownolegle do siebie od wielu wielu lat. Rownoczesnie z nimi istnieje wiele pozytywnych projektow regeneracji srodowiskowej, pozytywnego rozwoju gospodarczo-socjalnego, emancypacji kobiet, polepszenia standardow medyczno - socjalnych w wielu krajach, o ktorych istnieniu sie w ogole nie mowi, bo "the only good news are bad news".

I tym optymistycznym akcentem, cieszac sie z rosnacych w ogrodzie krokusow oraz zblizajacego weekendu i nie bojac wcale, ze mi bomba, wyrwane orkanem drzewo tudziez jakis smiertelny wirus spadna na leb, oddaje sie do zaplanowanych na dzisiaj zajec.

zas trzesace portkami forum pozostawiam z cytatem z Szekspira:

"a coward dies a thousand deaths, a heroe dies but once".

milego dnia
      • maria421 Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 10:39
        Xurek, to sie naprawde dzieje! Dzieje sie w Europie! Tego nie nakrecily media , to znowu nakrecili zadni wladzy, wladzy, jeszcze wiekszej wladzy, wladzy po trupach ludzie, a konkretnie Putin , ktory to robi bo moze, bo mu wszystko wolno.

Ja w tym temacie mam zupelnie inne przymyslenia niz na temat roli mediow, choc pamietam, ze pierwsza ofiara wojny jest prawda.

• xurek Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 11:00
          co dokladnie sie dzieje Mario? Bo z tego co ja widze, to wg. szwajcarskich mediow separatysci zaatakowali 2 male miasteczka natomiast wg. CNN Rosja zaatakowala Kijow. Moim zdaniem sa to tak diametralnie rozne wiadomosci z tak diametralnie rozym "impact", ze sa w ogole nieporownywalne. Ty NAPRAWDE jestes w stanie, nie bedac na miejscu badz nie znajac kogos, kto jest, wyrobic sobie na ten temat rzetelne zdanie????

Naprawde wiesz, o co chodzi Putinowi, o co Johnsonowi, o co Bidenowi i czy oni naprawde sa tymi, ktorzy trzymaja sznurki marionetek? Bo ja nie.

Ale zgadzam sie, ze swiatem rzadzi coraz bardziej skorumpowany i psychicznie chory pieniadz oraz rzada wladzy, tyle tylko, ze ju w ogole nie wiadomo, ktory sa ci "zli" a ktorzy ci "najgorsi" i czy w ogole istnieja jeszcze jacykolwiek "dobrzy" i to jest w 100% zasluga mediow.
          • maria421 Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 11:27
            Dzieje sie to, Xurku, ze Putin napadl na Ukraine i ze jest wojna.
            Ty naprawde potrzebujesz byc na miejscu lub znac kogos kto jest na miejscu , zeby sobie wyrobic zdanie na temat tego czym jest wojna?

Stawianie Johnsona i Bidena w jednym rzedzie z Putinem jest nie fair.

• xurek Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 11:55
              Putin rowniez zajal Krym i co? Byla z tego wojna? W Donbasie separatysci i rosyjscy zolnierze toczyli juz kilkakrotnie ze soba walki. I co? Czym sie to skonczylo? Wojna na Ukrainie czy w Europie?

Takie ryczaltowe slogany jak Ty je glosisz to jest moim zdaniem bardzo niebezpieczna propaganda. Brak znajomosci podstaw i szczegolow sytuacji dyskwalifikuje moim zdaniem kazdy "sensowny" komentarz i moze tylko i wylaczne zaszkodzic.

Nie wiem, czy stawianie tych panow w jednym rzedzie jest fair czy nie, bo nie mam pojecia, co np. Johnson czy Biden zlecili swoim sekretnym wywiadom i specgrupom i jaki to ma wpyw na "stan swiata". Putin jest bardziej "otwartym oszolomem" (ostatnio robi wrazenie jakby sie czyms podnoszacym agresje nacpal), co bynajmniej nie znaczy, ze jest "globalnie bardziej szkodliwy". Byc moze to Ci, ktorzy pozwolili Rosji "dojsc do kasy", sami sie na tym bogacac, ponosza glowna wine za obecny stan rzeczy? I nie pytaj sie mnie, kto to jest, bo nie wiem.

Ale przynajmniej zdaje sobie sprawe, ze nic nie wiem, wiec nie rzucam na prawo i lewo bohatersko-humanitarnymi sloganami.

Zal mi Ukraincow, bo tylko na tym straca, wspolczuje im smierci, strachu, biedy, kryzysu, migracji itd, ktory spowoduje ten konflikt. I naprawde im wspolczuje a nie tak jak np. wielku Polakow, ktorzy glosno krzycza o wsparciu, a Ukraicow mieszkajacych w Polsce traktuja z buta (moje osobiste doswiadczenie).
              • xurek Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 14:04
                zaangazowanie fejsbukowe rosnie. oprocz flagi jest teraz jeszcze "my z wami" napisane cyrylica. I juz prawie wszyscy moi znajomi sie w to ubranko ubrali, oprocz "sekcji nigeryjskiej". I'm deeply impressed......
                • xurek addendum facebookum 24.02.22, 21:15
                  - ukarinska flaga
                  - ukainska flaga z napisem cyrylica "my z wami"
                  - oko z zolto-niebieska teczowka roniace lze
                  - slowianska dziewoja w wianku na glowie stojaca na miedzy miedzy dwoma polami zafarbowana pol na niebiesko pol na zolto
                  - okna ratusza w Tarnowskich gorach swiecace sie na zloto (pietro) i niebiesko (parter) z podpisem: jestesmy z wami
                  - golab (pewnie pokoju) trzymajacy w dziobie jakis zielony wiehec (pewnie ma to byc galazka oliwna)
                  - plynne polaczenie flagi polski-ukrainskiej / niemiecko-ukrainskiej
                  - wstazka w kolorach ukrainskiej flagi trzymana przez kobieca reke z pieknie pomalowanymi pazurami (na czerwono) na tle pozaru w duzym miescie
                  - z tiktoka: zolniez jadacy autem, ubrany w moro, na ramieniu ukrainska flaga, za nim przesuwa sie jakas droga i spiewa "mielodjiu duszy": "bohu duszu naszu, za naszuju ziemlu, ..... Urainu" itd.

niektore z tych "ubranek" w polaczeniu z usmiechnietymi selfies na tle palm albo innych swimminpoolow robia co najmniej dziwne wrazenie. a jednej mojej kolezance co ma selfie na szczycie jakiejs gory jako cala osoba ta Ukrainska flaga "wgrala" sie w krocze.

Ja sie zastanawiam, skad na ten przyklad ten Ukrainski zolnierz wzial tyle czasu, by nagrac (czyli pociac, przerobic, poskladac, dodach chorek w refrenie itd) 3.20 minutowa piesn, skoro jest na wojnie? I sie zastanawiam kto, w jakim celu i za jaka kase produkuje te wszystkie "layouty"? Ja juz chyba jestem za stara, zeby zrozumiec te glupawke.
                  • ertes Re: addendum facebookum - moja rada 24.02.22, 21:46
                    www.facebook.com/help/224562897555674
                    😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜😜

xurek napisała:

• xurek Re: addendum facebookum - moja rada 25.02.22, 21:40
                      mam sie pozbawic TAKIEJ kopalni "ciekawostek"? nieeee :)
                • luiza-w-ogrodzie Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 27.02.22, 23:54
                  xurek napisała:

> zaangazowanie fejsbukowe rosnie. oprocz flagi jest teraz jeszcze "my z wami" napisane cyrylica. I juz prawie wszyscy moi znajomi sie w to ubranko ubrali, oprocz "sekcji nigeryjskiej". I'm deeply impressed......

Widziałam ostatnik na Reddit piękne określenie na takie zachowania: "clicktivism".
              • maria421 Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 17:58
                Xurek, moje "ryczaltowe slogany" sa w tej chwili bardziej na miejscu niz Twoje pseudo-filozoficzne banalizowanie i wygodne krycie sie za "nie wiem"

• xurek Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 18:14
                  Wygodne krycie sie? Przed czym? To moze powiesz Mario co oprocz mee too sloganow na fali zrobilas dla Ukrainy? Gdzie sie tak, w przecieienstwie do mnie, "niewygodnie wyeksponowalas"?
                  • maria421 Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 25.02.22, 08:42
                    xurek napisała:

> Wygodne krycie sie? Przed czym? To moze powiesz Mario co oprocz mee too slogano
                    > w na fali zrobilas dla Ukrainy? Gdzie sie tak, w przecieienstwie do mnie, "niew
                    > ygodnie wyeksponowalas"?

Krycie sie przed zajeciem jednoznacznego stanowiska w tej kwestii.

Lepsze slogany "me too", niz Twoja obojetnosc, choc mam nadzieje ze do dzisiaj zdazylas juz zrozumiec ze jest WOJNA i co to znaczy dla Ukrainy i dla Europy.

• ertes Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 18:15
                  Xurek to pewnie mysli ze Polska odzyska Lwów i przyleglości.
                  • xurek Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 18:23
                    ??????? A to na podstawie czego wydedukowales? Tak Polsce potrzebny Lwow jak mnie dziura w glowie. Gdzie Wy te "mundrosci i drugie dna" w moich wpisach znajdujecie? Proponuje okrasic zdjecie profilowe na facebooku ukrainska flaga a moze nawet jakis wkurzony emoji na scianie Putina wkleic, kto wie, moze sie wystraszy i smutno mu sie z braku lajkow zrobi i sie z Ukrainy wycofa?
                    • ertes Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 18:31
                      Spoko Xurek, widze ze od rana jestes wkurzona wiec tylko troche dorzucilem do ognia hahaha
                      Ale z jednym sie z Toba zgodze: jebane media sieja panike bo to zeby podniesc sobie ogladalnosc. Moja zona w panice bo sie gapi w media ech...

• ertes Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 18:48
                        Masz racje z tym fejsbukiem. Wysyp flag.
                        Zbiorke na uzbrojenie niech zrobia bo Ukraincom flagi raczej nie pomoga.
                        • xurek Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 19:06
                          jestem wkurzona, bo im jestem starsza, tym bardziej mnie hipokryzja wszelka mdli. alergie mam :).

przed chwila dostalam trzy maile (pracowe): najpierw ceo global network napisal jak sie martwi, laczy w bolu i wspolczuje Ukraincom a w szczegolnosci naszej "zalodze" w Kijowie i ze jezeli sie zle czuja, to moga do niego pisac 24/7, z pol godziny pozniej ceo europe poczul sie powolany by powielic i wylac co najmniej jedna wiecej wirtualna lze a przed chwila dolaczyl nasz lokalny ceo. co za walnieta "moda na laczenie sie w bolu i globalne wirtualne wspolczucie". Ciekawe, czy gdyby ktoremus z tych gleboko wspolczujacych oflagowanych fejsbukowcow jakas ukrainska rodzina stanela na progu i poprosila o wsparcie i dach nad glowa to by jej udzielil. Typuje, ze gora 5% z tych "wirtualnych gierojow" wykazaloby realne czlowieczenstwo. eh....
                  • maria421 Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 25.02.22, 11:20
                    ertes napisał:

> Xurek to pewnie mysli ze Polska odzyska Lwów i przyleglości.

Pewnie tak nie mysli, ale piszac ze "pociski z Donbasu" nie spadna na Polske zapomina, ze pociski na Polske nie musze byc wystrzeliwane z Donbasu. Te z bazy militarnej w okregu Kalliningrad , z ktorym Polska graniczy, latwo doleca do Warszawy.
                    • xurek Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 25.02.22, 21:38
                      oh, Mario, dzieki, ze mi przypomnialas, bo oczywiscie zapomnialam ze istnieje Kaliningrad i ze graniczy z Polska. Dla rakiety odleglosc Donbas czy Kaliningrad jest pewnie mnw. taka sama, wiec ta bzdura jest rownie bzdurna co pocisk z Donbasu.

Z cala pewnoscia masz juz rowniez teorie na podoredziu na temat w jakim celu Putin z Kaliningradu wystrzeli rakiete na Warszawe. Czekam w napieciu, bo to lepsze niz Tatort.
                      • maria421 Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 26.02.22, 08:44
                        Ech. Xurek, Xurek...
                        Naprawde nie przychodzi Ci nic lepszego do glowy niz szyderstwo?
          • kan_z_oz Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 11:53
            Zgadzam sie z Xurkiem. Media glosza wojne od miesiecy. Konflikt w Donbasie trwa 8 lat i pies z kulawa noga sie nim nie intersowal do tej pory. Dokladnie tez nie rozumiem dlaczego armia ukrainska nie mogla w czasie tych 8-miu lat ogarnac grupy 'terrorystow'. Dokladnie dlaczego obecnie to jest problem dla zachodu, ktory ogolnie nie wie gdzie lezy Ukraina lub Donbas, nie mowiec o Doniecku lub Luhansku.

Kto na tym zarobi? Zdecydowanie nie Niemcy, ktorzy musieli zamknac Nordsteam2 po inwestycji, ktora pochlonela 11 miliardow. Gotowy od 2019, opozniony bo w ramach 'demokracji' nie zdobylo popracia US. Odlozony na czas... energia w europie zachodniej pojdzie jeszcze wiecej w gore. Benzyna u mnie juz 2AUD/litr i w gore.

Poczytajcie drogie Panie na temat tych separatystow ukrainskich/ vel bady UPA, faszysci, kryminalisci czyli co demokratyczny rzad Ukrainy w kwietniu 2014 poslal aby zdusic ruchy nacjonalistyczne w Donbasie.
            Mam nadzieje, ze Putin zrobi porzadek jak zrobil z Alkaida/ islam w Czeczni, gdzie ci ostatni oglosili kalifat czyli panstwo islamskie w 1990.
            No chyba, ze mu odbilo. Tego nie widze sluchajac jego konferencj prasowych, gdzie nie musi czytac z kartki. Biden na jego tle to zalosna karykatura bredzaca bez sensu. But, US ma wojne oraz nadzieje polozenia lapy na nielimitowane zloza gazu w Rosji, do ktorego na dzien dzisiejszy nie ma dostepu. Nic sie nie zmienilo. Nawet ta sama propaganda. Putin uzyje bron chemiczna...wojna. Europa Zachodnia, kpolega w 45% polega na tym gazie. Drogie Panie ceny up up up w sumie wszystkiego. Wina Putina oczywiscie oraz Biden bedzie ratowal ten tonacy statek. Please US wojska powinny wrocic do US.

Jak to sie stalo, ze Niemcy demokratyczni nie beda korzystac z rurociagu na ktory wywali grube pieniadze i na sprzedazy tego gazu grubo ostatnio korzystali, sprzedajac do pisowej Polski? Gdzie jest w tym logika jakas.
            Luska jest jak zwykle w lula land. Twoja mama w Poznaniu jest bardzo bezpieczna bo gdybys spedzila troche czasu sluchajc Putina to bys absolutnie stwierdziala, ze dziakek Biden jest niebezpiecznym dziadkiem wywalajacym porzadek zachodu do kubla.
            • maria421 Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 24.02.22, 17:50
              Kan, o jakich Ty separatystach ukrainskich mowisz? We wschodniej Ukrainie sa rosyjscy separatysci, ktorzy chca przylaczenia sie do matuszki Rossiji .

Poza tym, nie wiedzialam ze popierasz Putina :-(
              • ertes Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 25.02.22, 15:52
                Tym razem o dziwo Kan nawet potrafi napisac z sensem i racja.
                Jak to jest ze przez tyle lat nie potrafili zrobic z tym porzadku? Jak to jest ze Zachod nie pomogl uzbroic Ukrainy wiedzac o zagrozeniu od lat. Jak to jest ze sami ukrincy nie zrobili nic zeby cos w swoim ktaju ustabilizowac, ukrocic przestepczosc i wszechobecna korupcje.
                A Niemcy? Niemcy sprzeciwiaja sie sankcja. Zreszta Dziadek Joe nawet nie odwazyl nalozyc sankcji na samego Putina. I absolutnie zadnej mowy o sankcjach na przemysl gazowy i rope.

No ale byla krotka bitwa kolo Czarnobyla: trzeba sie bac bo tak Fake News kaza. I kazdy przylepiony do telewizora chlonie info a new sie ciesza i wala reklamy i zarabiaja i znow strasza ludzi.
                A politycy nadal wszystko maja w dupie byle zarobic kase.
                • maria421 Re: jdenowymiarowy, wirtualny swiat 25.02.22, 16:44
                  ertes napisał:

> Tym razem o dziwo Kan nawet potrafi napisac z sensem i racja.
                  > Jak to jest ze przez tyle lat nie potrafili zrobic z tym porzadku? Jak to jest
                  > ze Zachod nie pomogl uzbroic Ukrainy wiedzac o zagrozeniu od lat. Jak to jest z
                  > e sami ukrincy nie zrobili nic zeby cos w swoim ktaju ustabilizowac, ukrocic pr
                  > zestepczosc i wszechobecna korupcje.

Zachod, jak zwykle, nie chcial "prowokowac", nie chcial zeby Putin czul sie "prowokowany".
                  Niektorzy politycy argumentowali, ze USA tez by sie czuly zagrozone instalacja rosyjskich wyrzutni na Kubie, zupelnie ingorujac rosyjskie wyrzutnie tuz za granica z Polska i z Litwa.

>Niemcy sprzeciwiaja sie sankcja. Zreszta Dziadek Joe nawet nie odwazy
                  > l nalozyc sankcji na samego Putina. I absolutnie zadnej mowy o sankcjach na prz
                  > emysl gazowy i rope.

Niemcy zamrozili Nord Stream 2, poparli wszystkie sankcje oprocz wyrzucenia Rosji z systemu SWIFT.

• ertes Re: Wojna w Europie 24.02.22, 19:29
      Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy had announced several hours earlier Thursday that Russian forces were trying to seize the Chernobyl nuclear plant.

Znaczy co? Ruskie wykopia zakopany atom? I beda dmuchac w strone europy?
      Juz zupelnie ludziom odpierdala palma.
      • ertes Re: Wojna w Europie 24.02.22, 21:35
        3.2 million children under the age of 5 die each year in sub-Saharan Africa - that's about half of the world's deaths in this age group.
    • jutka1 Re: Wojna w Europie 24.02.22, 22:55
      Cały dzień śledzę. Forum też.
      Jeśli mogę o coś prosić - nie patrzcie na fejsbuki, ale czytajcie o faktach.
      To nie ściema, i to nie przykrywanie "czegoś" "tym".
      To nie media wyolbrzymiają jakoby.
      To jest inwazja Rosji na Ukrainę. Wojska RU zajęły już elektrownię w Czarnobylu, są blisko Kijowa. To nie jakieś republiki separatystyczne na wschodzie Ukrainy, które parę wystrzałów posłały - to Rosja, z czołgami, bombowcami, helikopterami, i (ostatnie dane jakie czytałam) ze 170,000 wojska. Plus Białoruś, gdzie Łukaszenka nie tylko dał Rosji dostęp do ataku przez Białoruś, ale też dzisiaj oznajmił, że białoruskie wojska też dołączy.
      A tzw. "republiki" na wschodzie Ukrainy to Rosjanie, którzy się samowolnie i nielegalnie z punktu widzenia prawa międzynarodowego "odłączyły" od Ukrainy - z aktywną pomocą Rosji. "Obrona ich interesów" to taki sam pretekst dla Rosji, jak "zielone ludziki" ileś-tam lat temu (8 bodajże).
      Ostrzeliwują szpitale czyli ludność cywilną. Rakiety wypuszczają pociski na cywilne dzielnice i miasta.
      Jest wiele setek ofiar.

Wam tam daleko, łatwo jest gdybać "czy to aby na pewno tak", "a może nie".
      Jest "tak".
      Od dawna obserwuję i czytam, i to wszystko było przygotowywane przez lata.
      A jest u sąsiada Polski. Polski, której armię rozwalił Macierewicz; Polski, której nie jestem pewna na ile NATO pomoże ze względu na brak ich zaufania do PL. OK, OK, pomoże, wiem, ale wojna ??? Rozwalenie infrastruktury, gospodarki? A to za kilka dni będzie przy naszej granicy.
      Do tego cyberwar. W Ukrainie powyłączali sieci elektryczne, gazowe, internet. Mają całą cyber-armię, i tutaj też mogą, kto ich zatrzyma. Polska administracja i tzw. "służby" w prochu, banda PiSowskich akolitów bez kwalifikacji - i co? Łakomy kąsek.
      Ja się bardzo niepokoję. A z racji zawodu - obserwuję, analizuję. I jestem poruszona.
      • luiza-w-ogrodzie Ukraina jest testem... to dopiero poczatek 25.02.22, 05:29
        jutka1 napisała:

> Cały dzień śledzę. Forum też.
        > Jeśli mogę o coś prosić - nie patrzcie na fejsbuki, ale czytajcie o faktach.
        > To nie ściema, i to nie przykrywanie "czegoś" "tym".
        > To nie media wyolbrzymiają jakoby.
        > To jest inwazja Rosji na Ukrainę. Wojska RU zajęły już elektrownię w Czarnobylu, są blisko Kijowa. To nie jakieś republiki separatystyczne na wschodzie Ukrainy, które parę wystrzałów posłały - to Rosja, z czołgami, bombowcami, helikopterami, i (ostatnie dane jakie czytałam) ze 170,000 wojska. Plus Białoruś, gdzie Łukaszenka nie tylko dał Rosji dostęp do ataku przez Białoruś, ale też dzisiaj oznajmił, że białoruskie wojska też dołączy.

----------------------------------------
        Dokladnie tak, Jutko. Jesli to nie jest wojna, to co to jest?
        Rozumiem, ze trudno w to uwierzyc. W 1939 roku tez tak bylo, nieprawdaz?

Jak pisalam w innym poscie, inwazja na Ukraine jest testem, ktory Putin uzyl zeby zobaczyc jak daleko moze sie posunac. Nie chodzi tylko o sam akt podbicia 40-to milionowego kraju, drugiego o najwiekszej powierzchni w Europie po Rosji. Przejmujac wladze nad Ukraina Rosja zdobywa ogromne bogactwa naturalne (5% swiatowych zasobow mineralnych), przemysl i 1/4 swiatowych czarnoziemow, produkujacych znaczaca czesc swiatowej zywnosci. Ukraina moze wyzywic 600 milionow ludzi. Definitywnie wyzywi Rosje i pomoze Chinom, z ktorymi Rosja aktywnie handluje.

Luiza-w-Ogrodzie

Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains.
      • ertes Re: Wojna w Europie 25.02.22, 06:07
        Ja się tak zastanawiam o co chodzi z tą elektrownia w Czarnobylu która nie istnieje od 2000 roku.)
        Wszystkie media to powtarzają i ty też.
        Jeśli to takie niebezpieczne to po cholerę się tam bronili?
        I skoro Ruskie zdobyły to co teraz? Zacznie się ulatniać?u mnie to wygląda na zwykle straszenie.

Gdzieś czytałem że w Afryce zmagało coś 3.2 miliona dzieci. Ale to tylko z głodu...
        • jutka1 Re: Wojna w Europie 25.02.22, 08:45
          ertes napisał:

> Ja się tak zastanawiam o co chodzi z tą elektrownia w Czarnobylu która nie istn
          > ieje od 2000 roku.)
          > Wszystkie media to powtarzają i ty też.
          Po pierwsze: bliskość Kijowa.
          Po drugie: obszar wokół (zamknięty, pusty, niezamieszkały) jest dobrą bazą na grupowanie.
          Po trecie: "“If as a result of the occupiers' artillery strikes the nuclear waste storage facility is destroyed, the radioactive dust may cover the territories of Ukraine, Belarus and the EU countries,”
          www.rferl.org/a/ukraine-invasion-russian-forces-chernobyl-/31721240.html
          • maria421 Re: Wojna w Europie 25.02.22, 08:50
            jutka1 napisała:

> Po trecie: "“If as a result of the occupiers' artillery strikes the nuclear was
            > te storage facility is destroyed, the radioactive dust may cover the territorie
            > s of Ukraine, Belarus and the EU countries,”
            > www.rferl.org/a/ukraine-invasion-russian-forces-chernobyl-/31721240.html

Na Wschod, czyli do Rosji tez pyl radioaktywny dotrze, wiec to raczej samobojcza opcja.
            Ale jezeli decyzje leza w rekach jednego wariata, to wszystko jest mozliwe.

• jutka1 Re: Wojna w Europie 25.02.22, 08:51
              maria421 napisała:

> jutka1 napisała:
              >
              > > Po trecie: "“If as a result of the occupiers' artillery strikes the nucle
              > ar was
              > > te storage facility is destroyed, the radioactive dust may cover the terr
              > itories of Ukraine, Belarus and the EU countries,”

> Na Wschod, czyli do Rosji tez pyl radioaktywny dotrze, wiec to raczej samobojcz
              > a opcja.
              > Ale jezeli decyzje leza w rekach jednego wariata, to wszystko jest mozliwe.

On ma swoje społeczeństwo w doopie.
              • maria421 Re: Wojna w Europie 25.02.22, 09:15
                jutka1 napisała:

> On ma swoje społeczeństwo w doopie.

Prawda, ale w takiej sytuacji sam by musial schowac sie w bunkrze.

• ertes Re: Wojna w Europie 26.02.22, 16:24
              FAKE NEWS jak sie okazuje. Nikt nic nie potwierdzil o zwiekszonej radioaktywnosci.
              Dajecie sie nabierac.
              • maria421 Re: Wojna w Europie 26.02.22, 16:37
                ertes napisał:

> FAKE NEWS jak sie okazuje. Nikt nic nie potwierdzil o zwiekszonej radioaktywnos
                > ci.
                > Dajecie sie nabierac.

Nie wiem skad to masz, tu nie bylo zadnego newsa o zwiekszonej radioaktywnosci.

• ertes Re: Wojna w Europie 26.02.22, 17:37
                  Chyba zle zrozumialas.
          • luiza-w-ogrodzie Zajęcie Czarnobyla 25.02.22, 10:16
            > ertes napisał:
            >
            > > Ja się tak zastanawiam o co chodzi z tą elektrownia w Czarnobylu która nie istnieje od 2000 roku.)
            > > Wszystkie media to powtarzają i ty też.

Nasza była minister spraw zagranicznych skomentowała, że zajęcie Czarnobyla ma oprócz znaczenia strategicznego (o czym pisała Jutka) również symboliczne - przypomina że Rosja jest mocarstwem nuklearnym.

Luiza-w-Ogrodzie
            Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
            • ertes Re: Zajęcie Czarnobyla 25.02.22, 15:31
              A ja uważam że to sieczka pod publiczkę. Bo nazwa Czernobyk wzbudza strach w ludziach.
              Jeśli Ukrsincy byłoby tak bardzo przejeci tym co się może stać to by nie było tam żołnierzy.
              A bez przesady Ruskie nie są idioci że napierniczac w atomowy sarkofag.
              Dajecie nabijać się w butelkę tym czarnobylem.
              Czarnobyl ma o tyle znaczenie strategiczne że jest na drodze z Białorusi do Kijowa. Tak samo jak kazda inna miejscowość na tej drodze.
              Podejrzewam że nazwa Czernobyl to wszystko co Swiat zna z tego rejonu i tu głównie dzięki 1986 i Netflixowi.
    • luiza-w-ogrodzie Re: Wojna w Europie 25.02.22, 05:15
      luiza-w-ogrodzie napisała:

> Dlaczego Zachód na to pozwolił?

Jak napisal Slawomir Sierakowski: Niestety kolejny raz w historii Zachód wykazał się naiwnością w sprawie Rosji. Kiedy zrozumie, że my, którzy leżymy między Rosją i Niemcami nie jesteśmy rusofobami, tylko znamy Rosję. I gdy ostrzegamy, warto nas posłuchać. Ani Niemcy, ani cały Zachód nie wsparł Ukrainy, choć mógł, dostarczając jej poważniejszą broń niż przeciwpancerne rakiety krótkiego zasięgu. Do historii przejdą słowa przywódcy Unii Europejskiej Charlesa Michela: - „Mieliśmy sygnały, że sytuacja [wokół inwazji na Ukrainę] pogorszyła się. Ale nie mieliśmy pojęcia, że taka inwazja może się odbyć”. Jak mogliście o tym nie mieć pojęcia?!

Luiza-w-Ogrodzie
      Forum AUSTRALIA
      • maria421 Re: Wojna w Europie 25.02.22, 09:15
        Polecam Anne Applebaum:

www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/02/putin-ukraine-democracy/621465/
        • luiza-w-ogrodzie Re: Wojna w Europie 25.02.22, 10:07
          maria421 napisała:

> Polecam Anne Applebaum:
          >
          > www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/02/putin-ukraine-democracy/621465/

Dzięki Mario, interesująca analiza tego jak upadek komuny wpłynął na Putina.

Luiza-w-Ogrodzie
          Forum AUSTRALIA
    • luiza-w-ogrodzie Opinia mojego ulubionego blogera 26.02.22, 13:27
      Uwielbiam PigOut, którego tu kilkakrotnie cytowałam. I tym razem też ciekawie napisał na FB, zaczyna to się tak:

"Nadal gryzę się w język, żeby nie robić z siebie profesora politologii i internetowego mistrza taktyki wojennej, dlatego nie zamierzam pisać tekstów, co XYZ powinien teraz zrobić, żeby ogarnąć sytuację.

Podzielę się za to kilkoma refleksjami, które mi się urodziły przez ostatnie 3 dni, mając świadomość, że mogą być to refleksje gówno warte.

1. Ucząc się w szkole o historii II wojny światowej, często i gęsto miałem myśli w stylu -> Dzizas, jak to w ogóle możliwe, że austriacki akwarelista zyskał taką władzę, pociągnął za sobą miliony i żodyn nie przeciął tego szaleństwa w porę? Przecież po drodze lampka alarmowa zapalała się tysiące razy -> a teraz widzę analogiczną sytuację na żywo i co gorsze, przed oczami stają mi memy wyśmiewające kolejne dziwne ruchy Putina, które to memy osobiście lajkowałem (hehe), wierząc, że to tylko takie pierdolenie i strachy na lachy, bo przecież nie ma opcji, żeby w 21 wieku szalony dziadu ot tak najechał sąsiada i uszło mu to na sucho #Yyyy "

Reszta postu tutaj: www.facebook.com/100044505873521/posts/506613664165492/

Luiza-w-Ogrodzie
      • maria421 Re: Opinia mojego ulubionego blogera 26.02.22, 14:17
        Przeczytalam, swietny tekst.

Z mojej strony dodam, ze serce mi rosnie jak widze jak Polacy organizuja pomoc dla przyjezdzajacych do Polski Ukraincow.
        • luiza-w-ogrodzie Re: Opinia mojego ulubionego blogera 26.02.22, 14:30
          maria421 napisała:

> Z mojej strony dodam, ze serce mi rosnie jak widze jak Polacy organizuja pomoc
          > dla przyjezdzajacych do Polski Ukraincow.

Znajoma sydnejska dziennikarka pytała się mnie czy znam kogoś kto przyjmie jej przyjaciółkę z trójką dzieci, która w nocy przekroczyła granice, jadąc że Lwowa.

Luiza-w-Ogrodzie

• kan_z_oz Re: Opinia mojego ulubionego blogera 27.02.22, 09:56
            Oczywiscie, ze jest to obecnie otwarty atak na Ukraine. Tego sie nie spodziewalam. Nie spodziewal sie tej wojny tez Zielensky - z tego co czytam. Chce - podobno - jesli wierzyc gazetom, negocjacji w kwestii Ukrainy nie wchodzacej do NATO. Daaa..rok za pozno.

Mario, separatysci rosyjscy to glownie bojownicy z regionow Donbass plus najemnicy, ktorzy walcza pod flaga Ukrainy pod nazwa Azov. Extrema nazistowska pod jednym sztandarem. (poczytaj sobie na temat historii batalionow "Azov"). Zaistnieli w 2015 w Oddessie. Policja ukrainska sie przygladala z boku jak separatysci o widocznie neofaszystowskich intencajch podpalili budynek z rosyjskimi separatystami pro Putin okupujacymi budynek zwiazkow. Dla mnie to jest kompletnie porabane. Ale rozumiem, ze po rozwiazaniu ZSSR zolnierze przeszli na rozne strony i walcza dla roznych stron. W tym ukladzie Rosjanie przeciwko Rosjanom. Domyslam sie tylko, ze obecnie te oddzialy Azov bedace na kontrakcie militarnym w ramach armii ukrainskiej robia swoje na Donbassie.
            Poczytaj tez sobie na temat kto sponsorowal Zilenskiego; Igor Kolomyjski. Oligarch, ktory ukradl 5,5 miliarda i wypompowal z Ukrainy z prywatnego banku na Zachod. Operuje ze Szwajcarji i siedzi na wizie w US. Mial miec proces kryminalny ale Zielensky nie byl zainteresowany. Panama i Pandora papiery za nielegalne przerzucanie pieniedzy go odkryly.

Zielensky wpowadzil zakaz od 1 wrzesnie 2020 roku dla dzieci rosyjskich nauki w rodzimym jezyku. Tatarzy na Krymie moga uczyc sie w swoim rodzimym jezyku bez problemu. Dzieci polskie i wegierskie do 2023. Ale duza mniejszosc rosyjska zostala pozbawiona tego demokratycznego przywileju.

What a mess. Przepraszam ale nie popieram Putina niemniej wizja narodowej mobilizacj ludnosci meskiej w wieku 18-60 do przymusowej sluzby wojskowej dla mnie nie brzmi jako demokratyczna idea. Nie moga nawet opuscic granic kraju. Jak ma sie tez ten przymus dla ludznosci rosyjskiej z paszportami ukrainskimi oraz jak sie ma do tej czesci, ktora nie chce walczyc, bo nigdy nie miala karabinu w rece???

Dla mnie to tragedia i podobnie jak Xurek zle sobie z nia radze.

Zgadzam sie z Luiza, ze US moglo odnowic nowe porozumienie z Putinowska Rosja w 2021 odnosnie 'skrotkiego i sredniego zasiegu rakiety', zamiast zostawic 'open arm race'. Nie ma obecnie zadnych ograniczen. Kazdy moze brac co chce oraz bombardowac co chce - skolko ugodna.
            Fiasko Binena polityki oraz niezebpieczenstwo dla kazdego kraju; oprocz US, Russia, Chiny. Moze N Korea i Izrael?
            Nie jestem pro Putin ani pro Trump. Jestem przeciwko wojnie. Ta ostatnia jest bez sensu przy obecnej technologii.
            • xurek Re: Opinia mojego ulubionego blogera 27.02.22, 16:45

> Nie jestem pro Putin ani pro Trump. Jestem przeciwko wojnie. Ta ostatnia jest bez sensu przy obecnej technologii.

Ditto. I dodam, ze po ogladnieciu szwajcarskich wiadomosci przed godzina mowiacych o Putinowych grozbach uzycia broni atomowej (mowili o "aktywizacji") oraz niemieckiej decyzji wpompowania miliarda euro w armie postanowilam kategorycznie unikac wszelkich wiadomosci na temat tego konfliktu. i tak nie jestem w stanie w zaden sposob na niego wplynac a przyzeklam sobie ze juz z zadnego powodu nie bede sie bac "na zapas". jezeli nastapi skazenie atomowe, to syreny alarmowe we wsi poinformuja mnie na czas, by zdazyc spakowac kuferek i udac sie do bunkra albo podjac decyzje, ze nie. a do tego czasu bede sie zajmowac ciuchami, zarciem, ogrodem oraz zyciem towarzyskim, bo kto wie ile tego zycia jeszcze zostalo.
    • xurek Re: Wojna w Europie 28.02.22, 12:18
      Sledzac rozwoj wydarzen mam wrazenie, ze jezeli Putin przygotowywal te akcje przez lata, to przyjal chyba zle zalozenia, bo trudno mi uwierzyc, ze liczyl sie z takim rowojem wypadkow, jaki teraz ma miejsce. Mam wrazenie, ze sytuacja wymknela mu sie spod kontroli i nie zdziwilo by mnie, gdyby jego dni byly policzone: byc moze «tylko» dni prezydentury a byc moze dni jego zycia. Nie zdziwilo by mnie, gdyby ktos «wewnetrzny» go sprzatnal.

A Ukraincy radza sobie lepiej, niz ktolwiek sie chyba spodziewal. Sposob, w jaki prezydent Zelenski wykorzystuje media dla pomocy swojemu krajowi jest moim zdaniem genialny.

Jakkolwiek ta wojna sie zakonczy, juz teraz, w ciagu tych kilku dni doprowadzila do dalekosieznych i dlugotrwalych zmian w Europie: nastapi militaryzacjia i nastepny duzy krok “na prawo”.
      • maria421 Re: Wojna w Europie 28.02.22, 16:09
        Tym razem jestem tego samego zdania co Xurek :-)
        Cieszy mnie tez fakt, ze rowniez Szwajcaria przylaczyla sie do sankcji.
      • luiza-w-ogrodzie Re: Wojna w Europie 01.03.22, 00:49
        xurek napisała:

> Sledzac rozwoj wydarzen mam wrazenie, ze jezeli Putin przygotowywal te akcje przez lata, to przyjal chyba zle zalozenia, bo trudno mi uwierzyc, ze liczyl sie z takim rowojem wypadkow, jaki teraz ma miejsce. Mam wrazenie, ze sytuacja wymknela mu sie spod kontroli i nie zdziwilo by mnie, gdyby jego dni byly policzone: byc moze «tylko» dni prezydentury a byc moze dni jego zycia. Nie zdziwilo by mnie, gdyby ktos «wewnetrzny» go sprzatnal.

Z Twoich ust do Bozego ucha :) Beda musieli uzyc czegos brutalniejszego niz trucizna (klasyczna lub radioaktywna) bo jak u innych cesarzy i krolow osobisty kucharz Putina musi zjesc czesc potrawy serwowanej jego panu.

> A Ukraincy radza sobie lepiej, niz ktolwiek sie chyba spodziewal. Sposob, w jaki prezydent Zelenski wykorzystuje media dla pomocy swojemu krajowi jest moim zdaniem genialny.

Zgadzam sie, wojny tocza sie w mediach od dziesiecioleci ale Zelenski wygrywa Internety. I ta babcia, ktora rozdawala nasiona slonecznika radzieckim zolnierzom a potem rzucila na nich klatwe.

> Jakkolwiek ta wojna sie zakonczy, juz teraz, w ciagu tych kilku dni doprowadzila do dalekosieznych i dlugotrwalych zmian w Europie: nastapi militaryzacjia i nastepny duzy krok “na prawo”.

Swiynto racja, Niemcy sie ruszyli i nie tylko poparli sankcje przeciwko Rosji proponowane przez Rade Europejska ale i podwoili swoj budzet zbrojeniowy.

Luiza-w-Ogrodzie
        Forum AUSTRALIA
    • ertes Re: Wojna w Europie 04.03.22, 17:00
      Jak tam Czernobyl?
      Cos fake news mówią, straszą?
      • ertes Re: Wojna w Europie 04.03.22, 18:16
        aaa teraz strasza kolejna elektrownia ktora wczoraj o malo co sie nie spalila. Znaczy nie, zapalil sie budynek poza granicami elektrowni, znaczy zapali sie ale strazacy zaraz ugasili.
        Ale juz mozna czytac ze wszyscy sie boja podwyzszonej radioaktywnosci.
        Ktos, cos? Jakies linki do fake news?
    • ertes Re: Wojna w Europie 04.03.22, 18:26
      ...
    • ertes Re: Wojna w Europie 08.03.22, 00:09
      A widzieliscie te pisowskie kurwy jakie raptem proeuropejskie sie zrobily?
      • kan_z_oz Re: Wojna w Europie 13.10.22, 10:33
        Gdy Charnobyl wywalil studowalam blisko od granicy z Rosja. Rolnicy stracili wszystkie uprawy. Zostal zalozony zakaz na sprzedaz bydla, plonow oraz wszystkich upraw pochodzacych ziemi . Lasy zostaly ogloszone strefow - no go..

Ale Ty byles juz oczywiscie w zachonim systemie. Teraz tylko pierdzisz na tym forum.

Well, Putin wlasnie robi jego wlasne rozpoznanie.

Kurwy pisowskie powinny byc wyjete z repertuaru, bo kurwy wywalily rurociag Niemiecki i sa w sytuacji jak byli przed Hitlerem. Mysle, ze Polska zostanie podzielona wraz z terenami Ukrainy. Beda skrawki Polski i zero Ukrainy.
        Historia sie niestety lubi powtarzac.
    • ertes Re: Wojna w Europie 09.03.22, 22:20
      fb.watch/bEuJAqEOk8/fb.watch/bEuJAqEOk8/
      • kan_z_oz Re: Wojna w Europie 14.03.22, 12:04
        Jaki bedzie koniec tej wojny???
      • maria421 Re: Wojna w Europie 15.03.22, 16:11
        ertes napisał:

> fb.watch/bEuJAqEOk8/

Wysluchalam. Matka chlopaka ma najzwyczajnej zryty putinowska propaganda mozg. Kurde! Chlopak w niewoli, a ta sie pyta co sie z czolgiem stalo! :-(

• xurek Re: Wojna w Europie 15.03.22, 17:39
          ja nie moge tego linka otworzyc
    • luiza-w-ogrodzie Zachowania przedwojenne 16.03.22, 10:28
      W Polsce zaczelo sie wykupywanie zapasow zywnosci oraz wyplacanie pieniedzy zeby zamienic je na Euro i dolary. Dolar US jest ponad 4.20 zlotych a australijski 3 zlote. Podobnie jak u nas, z powodu niespokojnych ruchow na rynku paliwowym spowodowanych wojna podrozaly paliwa a co za tym idzie, zywnosc.

Mama ostatnio mi mowila ze sto zlotych pozwala na raczej nieduze zakupy... Boi sie wojny, mecza ja wspomnienia z okupacji hitlerowskiej oraz wspomnienia z wejscia wojsk rosyjskich, "oswobodzicieli" ktorzy gwalcili wszystko, co sie ruszalo. Namawiam ja, zeby do mnie przyleciala na pol roku, jest opcja zeby z Warszawy poleciala na Polwysep Arabski (Kuwejt albo Emiraty), gdzie bym ja spotkala i razem bysmy polecialy do Sydney. Na te propozycje Mama powiedziala ze nie bedzie uciekac i ze na razie nie jest tak zle.

To jak w koncu jest? Jakie sa w Posce nastroje?

Luiza-w-Ogrodzie
      • kan_z_oz Re: Zachowania przedwojenne 20.03.22, 10:54
        Nastroje w Polsce jak rowniez w innych krajach bylej wschodniej Europy sa pewnie podobnie podle.

Czy US wystapi w obronie Polski, gdyby teoretycznie (tfuj przez lewe ramie) cos sie stalo. Czy Us wystapi w obronie Japonii i wysp w roznych spornych wodach.?

Forum jest dla mnie miejscem wolnym od cenzury i wolnym do dyskuskusji zmian, ktore musza sie odbywac jako demokratyczny proces.

Co dalej? Koszty zycia ida wszedzie, wlaczajac tutaj.
        Przelot przez demokratyczne Saudi Arabian lub inne kraje. Bezpieczne. Jak te ostatnie sa bezpieczne? Nic nie jest obecnie bezpieczne. Te kraje sa w 12 wieku, gdzie Rosja jest zacofana w 18-tym.
        • kan_z_oz Re: Zachowania przedwojenne 28.03.22, 12:20
          No wlasnie. Kolomyjski zostal ogloszony przez Bidena jako jeden z klepokratow, oligarchow czyli rabujacych wlasne kraje. Zakaz taki sam jak na rosyjskich oligarchow popierajach Putina.
          Porsochenko nazwal Zielenskiego ' kukla Kolomyjskiego". Bylo to po wyborach w 2018.

Jest kukla? Przyglam sie bo wyglada mi to bardzo niebezpieczny cyrk. Zielenski to dla mnie jest aktor.
    • luiza-w-ogrodzie Francja zyskuje na wojnie 13.04.22, 08:09
      Analiza sytuacji Francji, zyskujacej na znaczeniu w Europie dzieki zasobom energii, silnej armii i rolnictwa. Nic dziwnego ze Macron lubi Putina!

www.smh.com.au/business/the-economy/game-set-and-match-putin-has-helped-france-become-the-new-master-of-europe-20220413-p5ad2r.html

Luiza-w-Ogrodzie
      • maria421 Re: Francja zyskuje na wojnie 13.04.22, 09:28
        Luiso, to wszystko nie stalo sie w czasie miesiaca, wiec twierdzenie ze "Macron lubi Putina" jest zupelnie nie na miejscu.

• ertes Re: Francja zyskuje na wojnie 14.04.22, 19:11
          Ale w ciagu 2 miesiecy okazalo sie Niemcy wojskowo sa beznadziejni. Armia nie ma amunicji, stary sprzet. Tragedia. Teraz juz nawet nie moga wysylac sprzetu wosjkowego do Ukrainy bo go nie maja!!!
          Danke Merkel kazdy niemiec powienien powiedziec.

Totalna zaleznosc energetyczna od Rosji. A nie tak dawno jak Trump ich przestrzegal to sie wysmiewali. Pamietacie slynne zdjecia? Coz, Niemcy wyszli na glupkow na koniec.
          Ale co Niemcy robia? W styczniu zamkneli 2 NOWOCZESNE elektrownie atomowe... coz za idiotyzm.

W miedzy czasie Wielka Brytania jest zdecydowanym liderem jesli chodzi o pomoc Ukrainie. Do tego zaleznosc energetyczna od Rosji nie jest wielka. Wlasnie zaczeto budowanie 5 elektrowni atomowych.
          A Francuzi? Coz, to zawsze byly glupki. Dlatego teraz moga miec putinowke za prezydenta.

A Trump? Coz, trzeba bylo sluchac jak od kilku lat zadal zwiekszenia nakladow na wojsko w Europie i ostrzegal przed energetyczna zaleznoscia.
          Ale co tam.. Trump to przeciez idiot co nie lubi kobiet, gejow no i jego wina to covid i wszystkie inne...
          • maria421 Re: Francja zyskuje na wojnie 14.04.22, 19:46
            Ertes, to ze Niemcy sa "wojskowo beznadziejni" bylo tu wiadomo od lat. Ale- czy nie tego chcial swiat? Czy swiat nie chcial "beznadziejnych wojskowo" Niemiec? No to swiat ma, co chcial i tez niedobrze?

Zamkniecie elektrowni atomowych bylo jednym z 2 najwiekszych bledow Merkel, naiwnoscia Merkel byla wiara ze Putina da sie ucywilizowac poprzez zacisnianie konkaktow handlowych.
            Teraz mamy nowy rzad , ale on jest tak, jakby go nie bylo.

Trump zdaje sie na poczatku wojny, czy krotko przed nia nazwal dzialania Putina "genious" i "smart" ?

www.clayandbuck.com/president-trump-with-cb-from-mar-a-lago/
            • ertes Re: Francja zyskuje na wojnie 14.04.22, 21:53
              Swiat moze i chcial ale od przynjamniej 20 lat juz tego nikt niechce tylko Niemcy nalozyli na siebie wlosiennice i niechca jej zdjac. A juz dawno powinni by nie tylko potega gospodarcza ale i militarna wlasnie dla obrony Europy przed takimi scierwami jak ruskie.

Trump powiedzial 10tys roznych bzdur. Jak to Trump.
              Ale tez powiedzial i zrobil wiele, wiele dobrego.
              Moje cytowana wypowiedz to byl strzal w sama 10tke. Oczywiscie byl wysmiewany, zdjecia smiejacych sie Niemcow obiegaly caly swiat, i co? Okazalo sie ze mial racje a Niemcy wyszli na durniow.
        • luiza-w-ogrodzie Re: Francja zyskuje na wojnie 14.04.22, 23:03
          maria421 napisała:

> Luiso, to wszystko nie stalo sie w czasie miesiaca, wiec twierdzenie ze "Macron
          > lubi Putina" jest zupelnie nie na miejscu.

Mario, czy ja napisałam że francuskie wojsko, energia i rolnictwo powstały w ostatnim miesiącu? Chyba nie zrozumiałaś że chodziło mi o to, iż dzięki rozwinięciu tych trzech aspektów gospodarki Francja zyskała na sytuacji na Ukrainie w przeciwieństwie do krajów UE kupujących gaz i produkty rolnicze od Rosji i Ukrainy.

Luiza-w-Ogrodzie
          Forum AUSTRALIA
    • xurek otwarty list niemieckich intelektualistow 05.05.22, 10:45
      Otwarty LIst do Kanclerza po Angielsku

Czy tylko mnie zamurowalo, czy Was tez?
      • jutka1 Re: otwarty list niemieckich intelektualistow 05.05.22, 17:28
        xurek napisała:

> Otwa
        > rty LIst do Kanclerza po Angielsku

>
        > Czy tylko mnie zamurowalo, czy Was tez?
        Mnie też zamurowało :-///
        • maria421 Re: otwarty list niemieckich intelektualistow 15.05.22, 13:07
          Mnie nie zamurowalo, bo wiem jak bardzo pacyfistyczne sa niemieckie elity. Czy "elity"?

Jestem jednak pozytywnie zaskoczona faktem, ze Zielona minister spraw zagranicznych jednoznacznie sie opowiada za dostawa broni dla Ukrainy.

Dziwne tez, ze przeciwko tym dostawom sa tak Die Linke jak i AfD, czyli dwie ekstremalnie rozne partie.
      • roseanne Re: otwarty list niemieckich intelektualistow 05.05.22, 18:50
        tak, zamurowalo
    • ertes Re: Wojna w Europie 19.05.22, 17:58
      Turkey says it will vote no on Sweden and Finland, accusing them of being 'home to terrorists'

Sie doigraili durna polityka imigracyjna.
      • maria421 Re: Wojna w Europie 19.05.22, 19:34
        ertes napisał:

> Turkey says it will vote no on Sweden and Finland, accusing them of being 'home
        > to terrorists'
        >
        > Sie doigraili durna polityka imigracyjna.

Erdogan , z typowa mantalnoscia z bazaru, chce przy okazji uhandlowac dostawy F-35 wstrzymane przez USA.

• kan_z_oz Re: Wojna w Europie 17.07.22, 13:49
          Zupelnie mnie nie zamurowalo. Wojna w Ukrainie to farsa. Putin czy ktos inny, Rosja nie odpusci dostepu do morza czarnego kosztem Ukrainy aby sie ustrzelic w duzy palec i pograzyc wlasna gospodarke. Zatrzymanie dostaw broni to koniec wojny czyli negocjacje. Europa dosteje 1 miliard barylek ropy na miesiac z Rosji...haha

Arabia Saudyjska podwoila zakupy ropy z Rosji i przy okazji wizyty Biedna mu oglosila, ze nie ma zamiaru zwiekszyc produkcji.
          Idzie zima. Putin zamrozi EU.
          • kan_z_oz Re: Wojna w Europie 17.07.22, 14:02
            Tlumaczac inaczej; Saudi Arabia kupuje obecnie rope od Rosji w podwojonej ilosci do 2021. Przetwarza i sprzedaje US oraz calej reszcie swiata, ktora z ich dostaw korzysta. Rosja obecnie bedac pod sankcjami US sprzedaje barylke za 90US w porownaniu do 120US na rynku. Arabia Saudyjska zarabia na tym przeliczniku krocie i loji Zachod jak nikt inny przed. Rosja zarabia glownie na gazie i kazdego miesiaca jest 6 miliardow do przodu, bedac bez dlugu.

Za ten balagan placi kazdy i prosze sobie sprawdzic swoje rachunki.

Nie jestem zwolennikiem Putina ale trudno go nie lubic za finanse. Na koniec tego EU bedzie gole i wesole.
            • kan_z_oz Re: Wojna w Europie 02.08.22, 11:25
              Nancy P leci do Taiwanu. Chinska partia wydala ostrzezenie, ze jest to wizyta oficjalna rzadu US bez zgody stolicy. Cala armada statkow w pogotowiu. Sa przygotowani zestrzelic samolot jesli nie zdecyduje sie zawrocic. Wojna na Ukrainie - nie jest zwyciestwem zadnej strony. Zacznijmy nastepna z Chinami - bedzie swietnie.

Zelenski pozuje z zona na stronach zachodniach magazynow z zona w dezajnerskich ciuchach wypicowana na 100%, odwiedzajaca Bialy Dom oraz liczne socjalne spotkania.

Co mysle? Jak od poczatku pisalam- nic w tym wszystkim nie ma normalnego ale dzisiaj znalazlam reportaze z rewolucji na Ukrainie z kwietnia 2014. Jak rozne byly te komentarze do teych ostatnich nawet z takiego BBC. Proponuje poszukac bo karminie kogos lyzkami jest bez sensu.

Szykuje sie dluuuga zima oraz ostre niewygody. U mnie na szczescie bedzie bezlitosne lato.
              • maria421 Re: Wojna w Europie 11.09.22, 11:17
                Zdaje sie ze nastapil przelom, Ukraincy odzyskuja zagrabione przez rosyjskiego agresora ziemie. Oby tak dalej, niech Putin zostanie ze sromotna kleska, ktorej nawet jego propaganda nie zalata.
                • kan_z_oz Re: Wojna w Europie 11.09.22, 11:47
                  Na serio? Czy sie zastanowilas co oznacza usuniecie Putina z zarzadzania krajem, ktory ma 11 stref czasowych, granice z egzotycznymi krajami jak Korea Polnocna, Chiny, Iran itp. Czy jestes sobie w stanie wyobrazic bajzej jaki obalenie jego rezimu przyniosloby calej Europie.

Ukraina jest na mapie od 1991. Od poczatku maja problemy z korupcja, gdzie kazdy urzedas musi dostac w lape i zaden rzad nic nie zrobil. Maja oligarchow oraz system zorganizowanej mafii. Dostali sie tez na liste najbiedniejszych krajow bylej europy wschodniej przed inwazja Rosji. Dlaczego niby maja odzyskac sporne tereny? bo Polacy nie lubia 'ruskow'.
                  • maria421 Re: Wojna w Europie 11.09.22, 12:17
                    Alez ja wcale nie pisze o usunieciu Putina! Zycze mu tylko sromotnej kleski w wojnie z Ukraina.

Nie wiedzialam jednak, ze jestes pro-putinowska :-)

• kan_z_oz Re: Wojna w Europie 11.09.22, 12:20
                    87 statkow z ziarnem opuscilo porty Ukrainy. 3 dotarly do krajow trzeciego swiata a reszte zatrzymal zachod wciaz winiac Rosje za braki zywnosci dookola swiata. Bardzo wygodna jest ta wojna. Przeczytaj sobie wloska prase, ktora ostatnio na pierwszej stronie wlepila, ze Zelenski wynajmuje swoja wille w Tuscany za jedyne 50 tys USD parze Rosjan z Londynu na wakacjach. Wlep sobie w koncept zadania tego samego Zelenskiego o zakaz ruchu turystycznego wszystkich Rosja po Europie Zachodniej.. Tak tylko na poczatek. Nazywajac mnie oczywiscie ekologistka.
                    • kan_z_oz Re: Wojna w Europie 11.09.22, 12:25
                      Putin obecnie jest tym co stoi przed Toba i twoim krajem przed zamienionym w utopijna kraine bedaca kompilacja najgoszych Orweroskich wizji. Ale jesli tak naprawde twoj kraj ma zyczenie sie stac nastepnym komunistyczo utopijnym bagnem - zycze aby twoje zyczenia sie spelnily, bi nie widze inaczej jak szalenstwo mozna zatrzymac oprocz realizacji zyczen.
                    • maria421 Re: Wojna w Europie 11.09.22, 12:30
                      Kan, faktem jest, ze to Federacja Rosyjska rzadzona autorytarnie przez Putina jest agresorem.

Korupcja w Ukrainie niech sie zajma Ukraincy, korupcja w FR niech sie zajma Rosjanie.

• kan_z_oz Re: Wojna w Europie 11.09.22, 12:54
                        Federacja Rosyjska jest agresorem. US zaatakowalo Irak bez zadnego powodu niz, ze po obaleniu rezimu spladrowany zostal caly kraj bez rzadu prze ponad 200 dni. Agresorem jest US w Syrii okupujac i kradnac tysiace barylek ropy dziennie przemycajac przez jeden strzezony korytarz do Iraku. Agresorem jest Serbia bo nie uznala Kosowa. Agresorem jest Turcja na polnocnym Cyprze bo po ucieczce wiekszosci mieszkancow polnoc zamieszkuja glownie Turcy.

Ile ingerencji chcesz miec? Kto tak naprawde dla o Ukraine oraz jej zupelnie skorumpowany i nie demokratyczny rzad. Kto dla o Yemen, Somalie itp, itd.
                        • maria421 Re: Wojna w Europie 11.09.22, 15:04
                          Wiedzialam ze przypomnisz Irak. Nie myslalam ze przypomnisz Syrie bombardowana przez Putina.

Czyli- wniosek z Twoich wywodow- oddac Ukraine Putinowi i bedzie spokoj.

• ertes Sława Ukrainie 11.09.22, 19:00
                            Smierc Putinowi i mam nadzieje ze to nastapi.
                            Kazdy zabity ruSSek to muzyka w uszach. Cieszy mnie kazde wideo ze zniszczona ruSSka "technika". Smierć wszystkim RoSSjanom w Ukrainie. I podwojna smierc i tortury dla wszystkich co popelniaja przestepstwa.
                            Oby Ukraincy zabili kazdego kolaboranta.

Sława Ukrainie!!!
                            • kan_z_oz Re: Sława Ukrainie 12.09.22, 09:57
                              Typowe - smierc Ruskom. Wielka glebia oraz naprawde gleboka analiza sytuacji ze strony Ertesa. Kazdy zabity rusek...ufff. Jest jeden, bohater Ukrainy, odznaczony orderem; "kosci dzieci rosjan powinny byc rzucane wilkom na pozarcie" - cytat, ktory chyba zapalil Kreml oraz reszte.

Smierc wszystkim Rosjanom w Ukarineie , caly 8 milionom. Jka proponujesz? Komory gazowe, masowe egzekucje? Masz jakies inne propozycje; kamieniowanie itp are you facken serious? Ukraiona i Ukraincy sa oczywiscie krajem i miodem plynaca kraijna, ktora ja pamietam z lat 80-tych jako ugory. Doktrynacja byla tak nie wesola, ze trudo bylo nawet grac w katry w komnacie Lenina.
                              Rosjanie w tej kompozycji to rozwinieta, skomplikowana kultura.

Alle co ja wiem, tylko spedzilam lat 4 na scianie wschodniej, gdzie norma byly bijatyki, rozruby miedzy tymi probujacymi cywillizowac i populacja, ktorej nie bylo rady udomowic. Wsciekle pola ze wsciekla polupacja lokalna - tak pamietem 4 lat na kresach...
                            • kan_z_oz Re: Sława Ukrainie 12.09.22, 10:01
                              Typowe - smierc Ruskom. Wielka glebia oraz naprawde gleboka analiza sytuacji ze strony Ertesa. Kazdy zabity rusek...ufff. Jest jeden, bohater Ukrainy, odznaczony orderem; "kosci dzieci rosjan powinny byc rzucane wilkom na pozarcie" - cytat, ktory chyba zapalil Kreml oraz reszte.

Smierc wszystkim Rosjanom w Ukarineie , calym 8 milionom. Jak proponujesz? Komory gazowe, masowe egzekucje? Masz jakies inne propozycje; kamieniowanie itp. Are you fucken serious? Ukraina i Ukraincy sa oczywiscie krajem i miodem plynaca kraijna, ktora ja pamietam z lat 80-tych jako ugory. Doktrynacja byla tak nie wesola, ze trudo bylo nawet grac w karty w komnacie Lenina.
                              Rosjanie w tej kompozycji to rozwinieta, skomplikowana kultura.

Ale co ja wiem, tylko spedzilam lat 4 na scianie wschodniej, gdzie norma byly bijatyki, rozruby miedzy tymi probujacymi cywillizowac i populacja, ktorej nie bylo rady udomowic. Wsciekle pola ze wsciekla polupacja lokalna - tak pamietem 4 lat na kresach...
                              • kan_z_oz Re: Sława Ukrainie 12.09.22, 10:11
                                Kocham jezyk rosyjski. Uwazam, ze jest to najpiekniejszy jezyk. Jest bardzo melodyczny i spedzilam rok caly aby sie go nauczyc. Mialam swietna rosjanke z Lwowa. Konfrencje Putina sa oczywiscie w tym jezyku bardzo ciekawe. Tlumaczenia - nie.

Rosja opiera ekonomie na zlocie. Reszta nie moze konkurowac z produkcja papieru.

Uwazam, ze byl to najwiekszy blad Zachodu aby wyrzucic Rosje z EU oraz zachodniego swiata.
                                • maria421 Re: Sława Ukrainie 12.09.22, 13:42
                                  Kan, jak mozna "wyrzucic Rosje z EU" jezeli Rosja do EU nie nalezy i nigdy nie nalezala???
                                  • ertes Re: Sława Ukrainie 12.09.22, 18:00
                                    > Kan, jak mozna "wyrzucic Rosje z EU" jezeli Rosja do EU nie nalezy i nigdy nie nalezala???

Podobno w Australii jest to okres gdy eukaliptusy wydalaja nadmierne ilosci olejku. Najbardziej to wplywa na misie Koala, ale nie tylko, ludzie tez z tego powodu maja high. Co widac tutaj ;)
                                    • ertes Re: Sława Ukrainie 12.09.22, 18:04
                                      Coz za piekna statystyka. Miejmy nadzieje ze to 50 tys zdemilitaryzowanych ruSSkow to tylko poczatek.
                                      • kan_z_oz Re: Sława Ukrainie 20.09.22, 08:28
                                        Skromne sprostowanie. Rosja starla sie aby przynalezec do NATO.

W pierszych dwoch tygodniach ofensywy Rosyjskiej zostaly wylapane wszystkie oddzialy trenowanych przez US zolnierzy Ukrainy. Obecnie juz wiec Putin polegl i Rosja przegrala - na Facebook, gdzie Zelenski glosi wciaz ogrone zwyciestwa.

Zima... dluga...upierdliwa bo brak zarcia, paliwa oraz wyszkolinych zolnierzy. US musi wejsc aby wszystko obslugiwac. Jak myslisz sie to skonczy, biorac pod uwage, ze wojna nie toczy sie na papierze ani w sieci?
                                        • kan_z_oz Re: Sława Ukrainie 20.09.22, 08:39
                                          Kiedy tez ostatni raz US wygralo wojne? Wszystko jedna jaka. Zakonczenie tego balaganu byloby najlepszym rozwiazaniem ale wasz dolar musialby zostac odlaczony od OPEC. Ceny ropy sa bardzo stabilne ale US dolar jest chwiejny z powodu produkcji papieru bez pokrycia od lat. Rosja zje was na sniadanie poprzez wrzucenie waluty US do kubla. Afryka, Chiny, caly Bliski Wchod z oficjalnym popraciem dla Putina, SA pokazujac palec srodkowy Bidenowi, Brazylia oraz wiekszosc Azji. Wymiana handlowa w innych walutach.

Rosja ma 10% inflacja na ropie i gazie. Porownaj sobie z 1000% w roznych czesciach EU.

Dla mnie porazka systemu zachodniego, ktory naprawde lubilam i popieralam. Mam nadzieje, ze czujesz sie lepiej, fundusze emerytalne baeda nastepne. Na sczescie mamy pod koniec tego roku oproznic i przerzucic w inwestycje aby przetrwac komunistyczny atak. Tak, jest to dla komunistyczny atak oszolomstwa na zachod.
                                        • maria421 Re: Sława Ukrainie 20.09.22, 08:51
                                          Kan, kiedy Rosja starala sie przynalezec do NATO?

I w jakich czesciach UE jest 1000% inflacja?

• ertes Re: Sława Ukrainie 22.09.22, 21:57
                                            Maria ty naprawde czytasz ten bełkot?
                                            • kan_z_oz Re: Sława Ukrainie 23.09.22, 09:03
                                              Nie czytam belkotu ani Marii ani twojego. Putin mial bardzo zdrowa rozmowe z Obama pytajc go o mozliwe wstapienie Rosjii do NATO. Obama sie usmial.

Polityka US odnosnie Rosji od wczesnych lat 90-tych byla bardzo wyrazna. Rosja miala byc podzielona na kawalki aby nigdy nie stanowila zagrozenia dla US. Nidgy nie bylo mowy o rozpoznaniu Rosji ani wcielenia jej do EU, NATO lub rozpoznania jako kraju, ktory po przejsciu zmian w latach 90 byl gotowy i otwarty na zachod. Zachod sie na Rosje wypial. Polityka rozdrobnienia Rosji na rzne i dziwne twory gdzie nikt i nic nie dziala - oto polityka US wzgledem Rosji.

1000% inflacja - sprawdz sobie energetyczne zapotrzebowanie Niemiec na gaz itp.

Czytaj ten belkot, bo bedziesz musial sie wyprowadzic do Meksyku aby przetrwac.
                                              • ertes Re: Sława Ukrainie 23.09.22, 22:33
                                                kan_z_oz napisała:

> Nie czytam belkotu ani Marii ani twojego. Putin mial bardzo zdrowa rozmowe z Ob
                                                > ama pytajc go o mozliwe wstapienie Rosjii do NATO. Obama sie usmial.
                                                >
                                                > Polityka US odnosnie Rosji od wczesnych lat 90-tych byla bardzo wyrazna. Rosja
                                                > miala byc podzielona na kawalki aby nigdy nie stanowila zagrozenia dla US. Nidg
                                                > y nie bylo mowy o rozpoznaniu Rosji ani wcielenia jej do EU, NATO lub rozpoznan
                                                > ia jako kraju, ktory po przejsciu zmian w latach 90 byl gotowy i otwarty na zac
                                                > hod. Zachod sie na Rosje wypial. Polityka rozdrobnienia Rosji na rzne i dziwne
                                                > twory gdzie nikt i nic nie dziala - oto polityka US wzgledem Rosji.
                                                >
                                                > 1000% inflacja - sprawdz sobie energetyczne zapotrzebowanie Niemiec na gaz itp.
                                                >
                                                > Czytaj ten belkot, bo bedziesz musial sie wyprowadzic do Meksyku aby przetrwac.
                                                >
                                                Czy to ci zielone ludki w glowie dyktuja czy tak sama z siebie piszesz ?
                                              • maria421 Re: Sława Ukrainie 25.09.22, 08:45
                                                Kan jak zwykle pisze co jej sie wydaje, a to co jej sie wydaje uznaje za najprawdziwsza prawde.
                                                Przy okazji Kanowi sie wydaje, ze na temat Niemiec wie lepiej niz ja, ktora tu mieszkam pewnie dluzej niz ona w Australii.

Podejmowac dyslusje z fantazjami Kana nie ma sensu, ale zostawiac je bez sprostowania tez nie nalezy.

• kan_z_oz Re: Sława Ukrainie 27.09.22, 11:31
                                                  Yes, jak zwkyle masz racje forumowa z ktora nikt nie podejmuje juz zadnych dyskusji.

Rosja juz przegrala wojne i sie wycofuje z Ukrainy. Putin juz jest zdemenowanym i prawie usmierconym. W nastepnych miesicach Zachod zwyciezy. Ja czekam...hlele.

Mam nadzieje, ze sie czujecie lepiej? Zachod dostanie w dope jak nigdy przed. Dobrze sie jest przygotowac na dluuuuga zime, brak pieniedzy na zarcie, brak pieniedzy na ogrzewanie i nawet6 nadmair tych pieniedzy nie kupi opalu. Dla mnie armagedon - dla waszej dwojki widze tylko wakacje - enjoy.
                                                  • maria421 Re: Sława Ukrainie 27.09.22, 13:54
                                                    Kan, to Ty najwyrazniej czujesz sie lepiej kibicujac Putinowi :-)

• kan_z_oz Re: Sława Ukrainie 01.10.22, 14:02
                                                    Gratulacje. Rura 2 oraz 1 wysadzona. Pis oglosil dzisiaj inguracyne otwarcie Balyckiego rurociagu. Kto myslis wywal podwodna instalcje wymagajaca zaawanowanej technilogii w wodach, ktore w 100% sa pod kontrola NATO. Radek byl pierwszy z gratulacjami.
                                                    Mysle, ze Niemcy przylacza sie wkrotce do Putina szukajac ochrony zanim ich ekonomia zostanie w caosci zniszczona, podazy pare zachodnich krajow. Ja sie tylko przyglam i na dzien dzisiejszy nie mozna Putinowi nie kibicowac. Wygrywa.

Nastepny krok to atak na kabel netowy i oszczyszenie wszystich kont niemieckich. Wybierz troche zanim sie zacznie. Yep, atak komunistow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka