Dodaj do ulubionych

Wspomnienia

03.04.05, 18:11
caly dzien nabozenstwa.jak polska dluga i szeroka.A i w kilku krajach tez
mozna zauwazyc.I sypia sie wspomnienia,archiwalne materialy.I np w
teleexpresie niejaki Orlos z wdziekiem i duma typowa dla narodu NAJWIEKSZEGO
PAPIEZA w historii stwierdzil ,ze JP2 byl najlepiej ubierajacym sie z
wszystkich papiezy,oraz jezdzacy najlepszymi markami samochodow.Co prawda
gurmetem nie byl ale jadal wykwintnie,oczywiscie wykazujac slabosc tylko do
tych nieszczesnych kremowek.Potem i przed mozna ogladac i wysluchiwac
opowiesci o czlowieku,ktory nie majac zamiaru byc duchownym a marzac o
zawodzie aktora,zachowywal sie jak material na swietego.uczyl sie ,gral w
pilke ( zawsze na bramce )potem pracowal ciezko i az zaczal studia duchowne.
I jego koledzy rozne wspomnienia maja,tylko o jednym panuje milczenie....
sadzac po zdjeciach z mlodych lat facet byl taki bardziej cherubinek....
I co ? o dziewczynie ,sympatii itp ani slowa.A moze to bylo odwrotnie?
jak mozna sadzic po reportazu z wizyty w wadowicach JP2 az zaslonil oczy
kartka papieru gdy dziwnie zawstydzonym glosem,wspomnial ,ze po maturze
chodzili na kremowki.Mine mial przy tym jak by te jadania kremowek ,to byla
wizyta w burdelu,taki grzech mlodosci.dziwny zaiste facet.Oczywiscie trzeba
brac pod uwage i czasy i zadupie jakimi byly i sa wadowice.Ale cholera wie
mlody ladny chloptas i nikt nie wspomina o zadnej sympatii obdarzonej
pieknymi warkoczami.Tym bardziej,nie mozna by oczekiwac innego typu wspomnien
z superkatol prowincji. A gdyby ?............uff ale ta grypa na mnie dziala
Ale w razie gdyby ktos chcial pozwac mnie do sadu za moje rozwazania na temat
preferencji mlodego Wojtyly ( poza kremowkami ) to ujawnie moj adres i dane
osobowe.
Obserwuj wątek
    • sabba Re: Wspomnienia 03.04.05, 18:19
      tez o tym dzis myslalam. Pokazali u naszej TV ze powstal kiedys tam komiks o
      papiezu i jego zyciu, rozsmieszylo mnie jedno ujecie z tego komiksu. Glowa
      papieza wraz z glowa dziewczynki w wrakoczach, zblizenie, potem odjazd kamery i
      widzimy ze ta dziewuszka to dziewczynka wraz z innymi dziecmi w okol kolan
      ksiedza, sluchajaca jego nauk:))))
      no ale kto w takiej chwili bedzie wspominal ze on moze latal za dziewczynami.
      Jedyna kobieta ktora dla niego istniala to podobno Matka Jezusa ktorej kultu nie
      mogli zrozumiec nawet sami katolicy, zwlaszcza postepowe katolickie feministki,
      jak dowiadujemy sie z telewizji....
      • don2 Re: Wspomnienia 03.04.05, 18:28
        Hmmm,a moze zbytnio zakamuflowalem moje przemyslenia :)))))))))))
        • sabba Re: Wspomnienia 03.04.05, 18:46
          prawdziwie porozumienie polega na tym zeby nie wiedziec o czyms ktos mowi a
          myslec na ten sam temat, haha:)
    • ertes Re: Wspomnienia 03.04.05, 18:32
      Ja jednego nie rozumiem.
      Miliony wierzacych katolikow modlily sie zeby jp2 nie zmarl a on zmarl.
      • don2 Re: Wspomnienia 03.04.05, 18:39
        Bo widzisz Ertes juz mamy gotowe haslo,tylko nazwisko zmieniamy
        PAPIEZ WIECZNIE ZYWY .
        I nie nalezy poddawac pod watpliwosc sily modlitwy-czasami to jest jedyne co
        pozostaje.niektorzy to powinni modlic sie o zdrowie,bo o rozum za pozno.
        • ertes Re: Wspomnienia 03.04.05, 18:42
          Jesli tyle ludzi na swiecie sie modlilo i nie zostalo wysluchanych to jak modli
          sie jedna osoba to poco?
          Nie strata to czasu?
        • don2 Re: Wspomnienia 03.04.05, 18:52
          wielkie tlumy na pl. Pilsudskiego,z glosnikow slychac :kto czeka na Chrystusa
          podniesc rece,masowe podnoszenie rak...okazalo sie ,ze czekaja na komunie.I
          mimo mozliwosci wszyscy chcieli " do buzi "
      • ani-ta Re: Wspomnienia 03.04.05, 19:22
        ertes napisał:

> Ja jednego nie rozumiem.
        > Miliony wierzacych katolikow modlily sie zeby jp2 nie zmarl a on zmarl.

nic nie rozumiesz:(
        nikt sie nie modlil o cudowne ozdrowienie.
        nikt sie nie modlil o odroczenie smierci o dzien/tydzien/rok.
        modlitwa, a moze inaczej CZUWANIE w modlitwie, mialy li tylko na celu
        zamanifestowanie MU jednosci katolikow (czy tylko?) w Jego cierpieniu.
        wielu ludzi przez te kilkadziesiac godzin bylo z NIM - dla NIEGO samego, nie
        proszac o nic Boga.

a Polacy mieli MU za co dziekowac - i w ten sposob mogli to zrobic najlepiej.
        • don2 Re: Wspomnienia 03.04.05, 20:09
          Max Kolonko z NY : Obawa ,strach panuje w sercach Polakow w USA. kiedys znano
          Polske tylko z kielbasy i wodki.potem wzbudzala Polska podziw swoim Papiezem,a
          teraz Polacy w USA obawiaja sie zycia w zapomnieniu...............
          Pani przed katedra w Paryzu : to juz koniec,zostalismy bezbronni,nikt o
          polakow sie nie upomni,nic juz dla swiata nie znaczymy.Kto dopilnuje porzadku w
          kraju?
          Mysle ,ze Max i ta pani byli zupelnie trzezwi.Takich glosow wiecej w roznych
          reporterskich podtykaniach mikrofonu Polakom w roznych krajach.To pewno z zalu
          tak majaczom.
          • don2 Re: Rodacy sloma wam wylazi 03.04.05, 20:24
            Slowa o zmarlym Papiezu,ocena jego jako czlowieka i glowy kosciola.Wszyscy
            zagraniczni tak korespondenci oraz notable KK podkreslaja jego zaslugi dla
            ludzkosci,milosc do czlowieka itd itp.Polscy korespondenci i dziennikarze
            zajmuja sie wyliczaniem przejechanych kilomwetrow w pielgrzymkach,ilosci
            odwiedzanych krajow.wyliczaja glowy panstwa z ktorymi sie spotkal i tp
            informacje te podawane sa z manierom sprawozdawcow sportowych.nawet jeden
            doliczyl sie ponad 300 parafii w samym Rzymie i stwierdzil ,ze niestety JP2,nie
            zdazyl wwszystkie odwiedzic. To co wygaduja dziennikarze malo ma wspolnego z
            powaga chwili.
            • za_morzem Re: Rodacy sloma wam wylazi 04.04.05, 02:19
              najwiekszym przejawem profesjonalizmu maxa kolonko so far bylo zgolenie wasow.
          • basia553 Re: Wspomnienia 03.04.05, 20:25
            I co Ci szkodzi, ze prosci ludzie tak majaczom? Nie oni jedyni dzis majaczom..
            A tak wogöle: kiedy odejdzie ktos bliski, kiedy smutek jest wielki, trudno
            znalezc odpowiednie slowa na wyrazenie tego. Czepianie sie wszystkiego i
            wszystkich w takiej chwili jest mocno nie na miejscu.
            • don2 Re: Wspomnienia 03.04.05, 20:38
              Uwielbiam czepiac sie ( patrz sygn.) prosci ludzie to jedno a masmedia to
              zupelnie co innego.Powinnas pamietac dzien smierci Stalina... tez wszyscy
              plakali na pokaz i caly swiat zostal osierocony wg prasy itp.I co jeden to
              wypowiadal sie w imieniu calego swiata.osobiscie pamietam smierc 4 papiezy
              Tylko masmedia nie byly na tym poziomie jak dzis.No i nie bylo tych 3 polakami.
              I wcale mi sie nie podoba ,ze Kwasniewski i w moim imieniu wyraza zal itp.
              PS.Na spacerze z psem bylem i sasiad spotykajac mnie oswiadczyl.Papiez umarl
              on byl chyba Czechem,czy tez Polakiem,nie ma znaczenia ,byl dobrym czlowiekiem.
              facet zupelnie nie glupi,tylko ma inne zmartwienia jak smierc glowy kosciola
              do ktorego on nie nalezy.
              • ertes Re: Wspomnienia 03.04.05, 20:41
                jak to? Niewiedzial ze papiez nalezal do narodu wybranego???
                Niesamowite. Taka pomylka.
            • ertes Re: Wspomnienia 03.04.05, 20:40
              Uwazaj don bo skonczysz jak bella hehehe
              • don2 Re: Wspomnienia 03.04.05, 20:41
                A jak ona skonczyla?
          • ani-ta zapomniales don dodac... 03.04.05, 20:44
            ... o belkocie typu " nie bedzie juz takiego Papieza! nasz byl najlepszy"...
            i wielu wielu innych "spostrzezeniach"...

tylko jakie to ma znaczenie?
            zmienisz cos?
            zapomniales Bieslan? Tsunami na Sumatrze? wojne w Iraku?
            wszedzie, za kazdym razem jest to samo... hieny cmentarne wylaza na zer...

ale to nie jest prawdziwy obraz!

to jest kolejna papka, ktora mozna dobrze sprzedac.
            • don2 Re: Kiedys..... 03.04.05, 21:03
              daleko gdzies rozdzwonily sie koscielne dzwony.chlop zatrzymal woly,wyszczal
              sie w swiezo wyorana bruzde,podciagnal zgrzebne gacie,poplul w dlonie ujal
              raczki pluga i pogonil woly.na niedzielnej mszy dowiedzial sie ,ze tydzien
              wczesniej zmarl papiez zwany Bonifacy IX (Pietro Tomacelli )nawet nie mial
              pojecia ,ze tak sie nazywal.Ani nie poczul sie osierocony,ani nic nie poczul.
              Poszedl do knajpy wypil miarke wina i nazajutrz jak zwykle wyszedl w pole.
              takie byli czasy,bez radia gazet i TV.
              • sabba Re: Kiedys..... 03.04.05, 21:11
                i jak im dobrze bylo!!!!
                • don2 Re: Zdradziecka moc TV 03.04.05, 21:23
                  Ertes,wlasnie widzialem jakis polski kosciol w NY.prawie zapelniony modlacymi
                  sie.Poczulem zal.przykro mi sie zrobilo.biedni ci nasi rodacy w tej hamaryce.
                  Odziani w znoszone ciuchy jak polska prowincja 20 lat temu.baby w moherowych
                  beretach,faceci jak menele pod sklepem GS.I to ma byc zycie i dobrobyt w USA ?
                  Toz ruskie w Pskowie lepiej sie ubieraja. I co w koncu z ta bella ? jak
                  skonczyla?
                  • ani-ta Re: Zdradziecka moc TV 03.04.05, 21:34
                    odnajdz sobie jej watek i poczytaj.
                    jest w nim tyle humoru, ze grypa ci sama od podskokow przepony przejdzie.
                    a bella ma sie swietnie.
                    bella czy nie bella...
                    jej ego nic nie zlamie.
                    • don2 Re: Zdradziecka moc TV 03.04.05, 21:36
                      To co mnie Ertes straszy? i jaki wontek ?
                      • don2 Re: A cimu tylko kilkoro klika 03.04.05, 21:54
                        czyzby reszta byla wstrzasnieta moimi bluznierstwami lub upierdliwosciom ?
                        temperatura mi podskakuje i zraz wypije jakies lekarstwo.Albo Panodil Brus
                        albo koniak z mlekiem i cukrem.
                        • don2 Re: A na zakonczenie 03.04.05, 22:27
                          moze ktos mi wytlumaczy czemu w zwiazku ze smiercia JP2 ,wylaczono do odwolania
                          program Mango ? co jest niestosownego w sprzedazy via TV recznych krajarek
                          kapusty lub wspanialych wyciskaczy cytrusow.To sklepy w PL tez beda zamkniete?
                          • ani-ta Re: A na zakonczenie 03.04.05, 23:15
                            sa zamkniete.
                            jutro juz pewnie norma.

a ty idz sie kuruj... bo ja ci nie powiem co sie dzieje z ludzmi, ktorzy choroby
                            nie wyleza! tylko nudza na forum:PPPP
                            sio!
    • swiatlo Re: Wspomnienia 04.04.05, 00:23
      Moje wspomnienia będą takie, że poraziła mnie ogromna siła i godność z jaką on
      odszedł. Oraz jego wewnętrzny pokój. Chciałbym mieć taki pokój w duszy kiedy to
      ja będę odchodził.
      Wiem że małych ludzi to razi i będzie raziło, ale na ich pocieszenie dodam że
      Papież o takich małych ludzi przez całe życie się modlił. Właśnie przede
      wszystkim o takich.
      • don2 Re: Wspomnienia 04.04.05, 08:38
        swiatlo,ta sekta w ktorej lapy sie dostales (bo nie jest mozliwoscia bys
        pieprzyl tak sam z siebie) zupelnie porypala ci w mozgu.
        Gdzies ty widzial ,te sile i godnosc? byles przy tym? co ty wiesz o pokoju
        duszy umierajacego papieza.powtarzasz jak papuga za oficjalnymi komunikatami.
        stary a glupi.Badz czlowieku powazny,kogo co ma razic i co ty belkoczesz?
        jakich maluczkich i co ma razic sposob umierania papieza? czy twoje marz<enie
        by tez tak umierac? I bez ciebie wie kazdy " Maluczki" ze Papiez modlil sie za
        niego.Oj Swiatlo !
    • basia553 Re: Wspomnienia 04.04.05, 09:07
      Po przeczytaniu (nadgonieniu) kolejnych wpisöw tego i owego (a szczegölnie
      owego), rzygnelam oczyszczajonco i postanowilam nie dac sie wciagnac
      na "dyskusje" na poziomie Prima. Jestem w tej samej sekcie co Swiatlo, chetnie
      porozmawialabym o tym co czuje, ale nie w tej atmosferze. Donie, nie tylko
      sprawiasz mi przykrosc, ale i rozczarowales mnie ogromnie. Wiem, ze Ci to zwisa
      jak kilo kitu na agrafce, ale musialam TO powiedziec. Chcesz mi sprawic
      przyjemnosc? Nie odpowiadaj mi prosze. Milego dnia.
      • lalka_01 Re: Wspomnienia 04.04.05, 10:53
        Basiu, jestem z Toba, zreszta to pewnie wiesz i bez moich slow. Wrocilam do
        Niemiec z takim bolem jak nigdy przedtem - i myslam glupia, choc bardzo
        niesmialo, ze moze tutaj na tym forum bedzie jak w Krakowie na Rynku. Nie jest,
        poszukam gdzie indziej ale pewnie nie znajde.
        Trzymaj sie!
        • jan.kran Re: Szkoda... 04.04.05, 15:54
          Bardzo mi przykro ze Don swoja tfurczoscia zasmiecil to forum.
          Akurat wracam z kilku innych forumow.
          Gdzie bylo normalnie.
          Don przesadziles. Kran.
          • don2 Re: Szkoda... 04.04.05, 16:17
            Koniec pewnej epoki.
            jan.kran 01.04.2005 19:47 + odpowiedz

Co bedzie jak On odejdzie?
            Zapale swieczke i sie pomodle choc jestem niewierzaca.
            Smutno mi bardzo...
            Urszula.
    • ertes Re: Wspomnienia 04.04.05, 18:37
      Restauracja Pyza???
      To juz nie bylo lepszego miejsca? Pozal sie boze dziennikarstwo.

www.foxnews.com/story/0,2933,152354,00.html
      NEW YORK — As thousands of Poles gathered for mass at St. Anne's Cathedral in
      Warsaw Sunday to remember Pope John Paul II (search), Polish expatriates joined
      in at Restaurant Pyza in Greenpoint, a mostly Polish area of Brooklyn, N.Y.
      • don2 Re: Wspomnienia 04.04.05, 18:50
        To nie dziennikarstwo,to samo zycie ! nie wazne miejsce ,wazne intencje !
        I nawet nie moge ryknac smiechem.No coz Pyza to Pyza,zawsze potem mozna wypic
        setke ku pamieci.
        • don2 Czego mi brak do kompletu? 04.04.05, 19:59
          Od 2 dni czuje jakis niedosyt i wlasnie w tej chwili doszlo do mnie:
          NA FORUM AWANTURA A ROB JESZCZE SIE NIE ZJAWIL !!!!!!!!!!!!!!!!!!
          sluzba? ,chory?,komp nawalil?
    • chris-joe moje trzy 05.04.05, 21:48
      Czy musze dorzucac moje trzy? Nie musze, ale dorzuce.
      Przekazy lokalne z Wydarzenia ogladam o tyle o ile, natomiast co rano do kawy
      ogladam przez internet "Wiadomosci" TVP z dnia poprzedniego. Dnia Pierwszego
      bylem wzruszony, Dnia Drugiego jeszcze troche chyba tez, ale i z lekka
      poirytowany, Dnia Trzeciego zaczalem sie smiac i niesmaczyc.
      Wiedzialem -i to od lat- ze to Wydarzenie bedzie medialnym gwozdziem programu.
      A ze doswiadczylem pogrzeb Sw. Diany, bylem wiec przygotowany na wiele. Tak
      przynajmniej myslalem. Bylem w bledzie.

Trudno mi uwierzyc -a uwierzyc chyba musze, widzac wirtualne cwiartowanie Dona-
      ze ktokolwiek moze z cala powaga kupowac te rzesze zaplakanych przedszkolakow
      deklarujacych dzieciecymi, sepleniacymi glosikami dozgonna milosc dla
      "ukochanego dziadka"; egzaltowane wczesnogimnazjalne pannice rozpadajace sie
      przed kamerami na kawalki (nie po raz pierwszy ni ostatni: poczekajmy do
      odwolanie zaloby i powrotu koncertow popowych idoli); te historie o sasiadach
      skloconych od lat nagle -przy kwietnym krzyzu- kiwajacych do siebie ugodowo
      glowami; te tabuny wywiadowanych klerykow i pan koscielnych powtarzajacych do
      mikronofonow te same pustoslowia; ten mlokos spod watykanskiej Bazyliki nie
      spiacy od trzech dni i nocy i zbierajacy podpisy polskich pielgrzymow na
      wielkiej polskiej fladze (zebral juz chyba 100 000) po to, by ja pozniej
      triumfalnie przywiezc (w powadze i skupieniu) do papieskiej Ojczyzny;
      dziennikarzy teatralnie szepcacych zza swych telewizyjnych pulpitow te same
      tanie i banalne frazy; te nowa tytuologie: slyszeliscie juz o Wielkim Atlecie?
      Gdybym rzucil sie na leb z mostu krzyczac: "to dla Ojca Swietego!"
      dziennikarzyny z ta sama "powaga i skupieniem" puscili by mnie w TV na zywo a
      tlum solidarnie plakalby nade mna najprawdziwszymi lzami!

We wszystkich niemal reportazach, doniesieniach, wywiadach brak jakiejkolwiek
      glebi: zenujacy popis braku profesjonalizmu i podlizujacego sie oportunizmu.
      Nagle stwierdzam, ze pogrzeb Diany mial jednak oprawe wywazona i pelna dobrego
      smaku! Lacznie z przerobionym na chybcika szlagierem o holywoodzkiej gwiezdzie.

Ludzie! Rzna mi pod nos, a ja mam -ze wzgledu na powage chwili- udawac, ze tego
      nie widze, badz ze to mirt i kadzidlo tak pachnie?!
      No przeciez czuje ze tu jedzie!

Pozostaje mi jedynie wierzyc, ze cala ta szopa to ostateczny test dla charyzmy
      zmarlego. Jak przetrwa: to szczere zloto! A chyba przetrwa.

• swiatlo Ziarno 05.04.05, 22:17
        Nawet jeżeli ci sąsiedzi którzy się tłukli przez całe życie i którzy teraz
        razem płaczą w swoich objęciach za parę dni znowu wezmą się za udry, to i tak
        jest to pięknym cudem że przez te trzy dni spędzili w swoich objęciach. I ten
        sam fakt jest wart tego całego jak ty to nazywasz "kadzidła".
        Jeżeli ci piosenkarze rockowi którzy teraz śpiewają "Abba Ojcze" za tydzień
        znowu będą się wydzierać nadzy obrażając wszystko co dookoła, to i tak jest to
        wspaniałym cudem że przez te trzy dni śpiewali "Abba Ojcze".
        Jeżeli czujesz że masz ochotę się rzucić z mostu z okrzykiem "Papież", to zrób
        to. Pod warunkiem jednak że rzeczywiście to czujesz a nie robisz tego dla prasy.
        Jurek Dudek (piłkarz reprezentacyjny) powiedział że jego najbliższy mecz z
        Juventusem ofiarowuje Papieżowi. Pewne bym w każdych innych okolicznościach się
        uśmiechnął pobłażliwie, jednak teraz będę mu z całej siły kibicował.

Ludzie czują rzeczywisty ból i w tym rzeczywistym bólu szukają rzeczywistego
        ukojenia. Jedni się zamykają w modlitwie, jedni chodzą jak pijani od człowieka
        do człowieka aby tylko porozmawiać o swoim żalu. Te same zdania, te same
        sformułowania, te same płacze i wyrażenia, ale jest to coś co w tej chwili
        najbardziej potrzebują. Dodają własne mity, mity te się nawzajem nakładają i
        potęgują, trudno już odróżnić rzeczywistość od mitologii, jednak to jest coś
        czego ludzie łakną jak wody i powietrza.
        Papież jest dla nas Polaków już w tej chwili postacią prawie że nierealną. Jest
        już Ikoną, jest już herosem przemierzającym Niebiosa, jest już Wainamoinenem i
        Zeusem. A począwszy od teraz, ten mit będzie już tylko wzrastał. Co więcej, ja
        osobiście będę się do tego wzrostu przyczyniał.

Ziarno zostało zasiane. Sam fakt siewu jest krótki - siewca celebruje siew i
        odchodzi, a ziemia jest dalej goła i szara jak przedtem. Jednak ziarno jest już
        w środku.

Poza tym to się cieszę że ciebie znowu tutaj widzę. Już się martwiłem.
        • ertes Re: Ziarno 05.04.05, 23:35
          Czasami to ja zastanawiam czy ty sie zgrywasz czy na powaznie to piszesz.

Rzeczywiscie, Jurek Dudek, to wybitnie przyklad na cokolwiek.
          Mysliciel od kopania pilki...
          Za tydzien zacznie sie konklawe i 95% zapomni o bolu a bedzie sie pasjonowac
          dymkiem lecacym z komina pokazywanym na zywo w TV.
          Za stary jestes zeby byc taki naiwny.
          • lalka_01 Re: Ziarno 06.04.05, 00:08
            na pogrzeb przyjedzie moze 2, moze 4 miliony ludzi. W scisku i niewygodzie
            kilka dni wiekszosc z nich. Przed katafalkiem przejdzie ich okolo milion.
            Zapomna? To Ty Ertes jestes naiwny - tego sie nie zapomni, bo takiego pogrzebu
            nikt nigdy nie mial. Gumeczka tego co widzisz nie wymazesz - mozesz probowac co
            najwyzej wysmiewac, przybyly posilki jak widze.
            A jak sie nie podoba telewizyjna papieska szopka zawsze mozna sie przelaczyc
            na jakis swiatlejszy program drodzy koledy. Nie mieszkacie w Polsce, wiec macie
            pelny wybor. Po co sie katowac?
      • ertes Re: moje trzy 05.04.05, 23:38
        CJ wszystko sie zgadza tylko pozostaje pytanie dlaczego tak to wyglada.
        Odpowiedz jest bardzo prosta: tego chca widzowie.
      • xurek i jeszcze trzy 06.04.05, 09:30
        „Ludzie! Rzna mi pod nos, a ja mam -ze wzgledu na powage chwili- udawac, ze tego
        nie widze, badz ze to mirt i kadzidlo tak pachnie?! No przeciez czuje ze tu
        jedzie!”

Chyba nikt od Ciebie niewidzenia nie wymaga? Ja jedynie uwazam, ze ze wgzledu
        na powage chwili moglbys wynurzeniami podzielic sie powiedzmy z miesiac pozniej.

Ja i owszem, rozumiem, ze Ty (i nie tylko) nie o Papiezu, tylko o „otoczeniu“.
        Ale jest to troche tak, jak gdyby przychodzac na czyjsc pogrzeb na stypie miast
        wspominac zmarlego ironicznie rozstrzasalbys hsteryczny szloch cioci Zosi, za
        gruba pupe kuzynki Marty, bezgustowny garnitur wujka Leona itd. Moze to
        wszystko byloby i prawda, mimo to zdecydowanie nie na miejscu.

Za kazdym razem, kiedy jestem w Polsce badz u rodzicow stycznosc z polskimi
        mediami mnie irytuje. Sa dla mnie jakims takim “zabawno – pompatycznym”
        pomieszaniem i po prostu ich nie lubie. Lubie za to (wiekszosc) mediow
        Szwajcarskich, bo sa spokojne, “suche”, wywazone – bardziej odpowiadajace moim
        potrzebom. Wiedzac o tym do glowy by mi nie przyszlo, sledzic wydarzen
        zwiazanych ze smercia Papieza w mediach, o ktorych wiem, ze
        nawet “Millionärshow” dla mnie spieprza. Po co mialabym to robic? By odwrocic
        moja uwage od jego smerci i osoby i skoncentrowac ja na kraju, ktory opuscilam
        przed prawie 20-toma laty? Jaki to ma sens? Co temu przyswieca? Dlaczego nie
        moge sledzic tak istotnych wydazen w mediach, ktorych uzywam na codzien?

Xurek
        • don2 Re: i jeszcze trzy 07.04.05, 21:46
          Stypa Xurku to po pogrzebie ,nie powinna i najczesciej nie jest
          smutna.Towarzystwo upija sie wg wszelkich regul i ubaw po pachy.
    • basia553 Re: Wspomnienia 06.04.05, 08:35
      i ja sie pytam po raz kolejny: dlaczego maltretujecie sie sami polska TV?
      Ze w Polsce istnieje wiadomy kult, to wiadomo. Popatrzcie na inne telewizje,
      ktöre pokazuja szczery zal ludzi z innych kontynentöw, z innych wymiaröw wiary,
      jak chociazby te oznaki zalu i zaloby w Israelu. Jak juz möwilam, nie jestem
      namietnie praktykujaca, ale wychowana w wierze, czerpiaca sile z tej wiary i to
      szczegölnie w ciezklich chwilach. Moja przyjaciölka, Zydöwka powiedziala mi
      kiedys, ze nam tej wiary zazdrosci, bo nasze zycie nie jest takie puste. A ja
      przy wielu okazjach opowiadam o tym co przezylam, wiec i tu jeszcze raz
      opowiem: jak wiele lat temu (chyba z 8) bylam w Rzymie w Boze Cialo, ktörego we
      Wloszech nie obchodzi sie w czwartki, lecz w niedziele. W ten czwartek odbyla
      sie jednak msza na Lateranie, przed Basylika. Masza byla celebrowana przez
      Papieza, zebraly sie tlumy. Mysmy tez tam byli. Pomijam wzruszenie udzialem w
      tej mszy z Papiezem. Ale gdybyscie widzieli te tysiace ludzi röznej masci, te
      lzy w oczach doroslych ludzi, to AUTENTYCZNE wzruszenie, a nie dla kamer - moze
      by sie jeden z drugim zastanowil, ze COS w tym jednak jest? Caly wieczör i pöl
      nocy to trwalo i to bylo piekne przezycie, z ktörego ja osobiscie czerpie od
      lat sile. Wiec nie moge uwierzyc w to, ze miliony ludzi iles tam po pogrzebie
      Papieza zapomna o tym przezyciu. I jesli nawet tylko dziesiatki z nich beda cos
      z tego autentycznie mialy - to bardzo wiele w naszych dosc powierzchownych
      czasach. Zapomnijmy o tych, ktörzy ulegaja zbiorowej histerii - czy musimy sie
      koniecznie nimi kierowac? Czy nie stac nas w obliczu takich wydarzen na
      odrobine wielkodusznosci? Ja to wszystko przezywam z dala od Polski - i dobrze.
      Moze by mnie to zachowanie tlumu rozpraszalo. Ciesze sie, ze nie mam polskiej
      telewizji Jak widze reakcje moich skadinad (skoninond) inteligentnych Kolegöw
      Forumowych, to gratuluje sobie tego braku.
      • maria421 Re: Wspomnienia 06.04.05, 10:30
        Moj zal po smierci Papieza jest MOIM zalem, do ktorego mam prawo i uwazam, ze
        mam prawo przezywac ten zal na moj wlasny sposob. Moja wlasna zaloba ogranicza
        sie do zapalenia swieczki w chwile kiedy TVP oglosila wiadomosc o Jego smierci,
        do cichej modlitwy, i do ogladania tych "glupich i histeryzujacych ,
        niesmacznych i bezgustownych mediow".

To jest MOJA zaloba i wara od niej wszystkim cynikom, przesmiewcom, krytykom i
        tym, ktorzy sa zdegustowani.

Inni ludzie przezywaja inaczej ICH wlasna zalobe po smierci Papieza- biora
        udzial w gigantycznych mszach zalobnych, marszach, jada na pogrzeb, stoja 8
        godzin w kolejce do bazyliki sw. Piotra aby sie pozegnac z Papiezem.
        To jest ICH zaloba i wara od niej wszystkim cynikom, przesmiewcom, krytykom i
        tym, ktorzy uwazaja to za medialny cyrk.

Burmistrz Rzymu, Veltroni, powiedzial, ze jest to najwieksze masowe wydarzenie
        w dziejach ludzkosci. Zastanowcie sie panowie cynicy, przesmiewcy, krytycy
        dlaczego tak jest i co bylo takiego w postaci Papieza, ze ludzie (nie tylko
        Polacy), tak go oplakuja.
    • chris-joe Re: Wspomnienia 07.04.05, 20:57
      Dzis z ranca przy kawie kolejne wydanie "Wiadomosci"- wczorajsze.
      Korespondent donosi z dachu o mnostwie stacji telewizyjnych tu obecnych:
      "Niestety nie udalo nam sie dotrzec do ekipy publicznej telewizji wegierskiej,
      ktora na wiesc o smierci Ojca Swietego nie przerwala programu i poinformowala o
      niej z godzinnym opoznieniem".
      Odetchnalem z ulga- nie ze doniesli tak pozno, lecz ze ekipie "Wiadomosci" nie
      udalo sie do nich dotrzec.
      • don2 Re: Wspomnienia 07.04.05, 21:21
        Nie bede nic wiecej komentowal z kilku powodow
        bo mija to sie z celem
        bo sam szczypie sie w reke ,gdy slysze obludne wypowiedzi polskich politykow
        I musze przyznac to co Polacy demonstruja obecnie wymaga dystansu czasowego
        by ocenic to.
        To zas co demonstruje TVP pomijam milczeniem.
        jak przezyje na Forum do przyszlego tygodnia ,to po otrzezwieniu forumowiczow
        byc moze pogadamy o czyms ,co teraz by spowodowalo rozszarpanie mnie przez
        harpie forumowe.zreszta jutro pogrzeb i ten moment nawet ja uszanuje.
        • don2 Re: Wspomnienia 07.04.05, 21:30
          co do mediow zagranicznych-moja lokalna gazeta (socjal-dem) o papiezu na
          stronie zagranicznej zamieszcza notke 10-co linijkowa ,glownie o testamencie
          i ,ze jutro na pogrzebie bedzie ok 2 miliona polakow.notka podpisana inf.z
          Krakov.jutro zadnej zaloby nie przewidziano ani nic podobnego.Ogolnie wiecej
          sie pisze o zalobie w Monaco (pol strony)
          • tos.ka Re: Wspomnienia 07.04.05, 21:59
            don2 napisał:
            > co do mediow zagranicznych-moja lokalna gazeta (socjal-dem) o papiezu na
            > stronie zagranicznej zamieszcza notke 10-co linijkowa ,

Ty faktycznie na strasznym zad* mieszkasz.
            • ertes Re: Wspomnienia 07.04.05, 22:01
              Ach ci zacofani Szwedzi. Nie nosza maherowych berecikow.
              • tos.ka Ano ntx 07.04.05, 22:02

• ertes Re: Ano ntx 07.04.05, 22:05
                  A ruski prezydent to nawet nie jedzie!
                  • don2 Re: Ano 07.04.05, 22:08
                    ertes napisał:

> A ruski prezydent to nawet nie jedzie!

A SP pojechal :)))))))))))))
                    • ertes Re: Ano 07.04.05, 22:12
                      do Tworek chyba.
                      • don2 Re: Ano 07.04.05, 22:13
                        nie czytasz co pisze? przeca wyraznie napisol,klika z kolejki przed Bazylikom.
                        • ertes Re: Ano 07.04.05, 22:16
                          a slyszales o tych dwoch co chcieli przelezc przez mur po slupie swiatla z latarki?
                          • don2 Re: Ano 07.04.05, 22:19
                            Poddajesz pod watpliwosc prawdziwosc informacji? SP nie jest w Rzymie? a moze
                            ja nie umie czytac?
                            • ertes Re: Ano 07.04.05, 22:21
                              a najlepsze to ze udalo im sie wspiac i uciec!
                              • don2 Re: Ano 07.04.05, 22:23
                                wiara czyni cuda Ertes !
                                • ertes Re: Ano 07.04.05, 22:26
                                  Cudow nie ma.
                                  • don2 Re: Ano 07.04.05, 22:32
                                    Uwazaj co piszesz ! Wszyscy o cudach a ty twierdzisz ,ze ich nie ma. To bedzie
                                    cud jak Swiatlo cie nie objedzie :))))
                                    • ertes Re: Ano 07.04.05, 22:36
                                      Kochaj blizniego swego jak siebie samego a kto sie lubi ten sie czubi.
                                      Przeciez to proste.
                                      Dzisiaj bym sie chetnie poklocil to nikogo z moich faworytow nie ma. :(
                                      • don2 Re: Ano 07.04.05, 22:42
                                        Pax & Pax a ty sie chcesz klocic.wszyscy sie godza i przyrzekaja sobie zyc w
                                        zgodzie a ty sie chcesz klocic !! zawieszenie broni na kilka dni powinismy
                                        oglosic ! oczywiscie bez przesady :)
                                        • ertes Re: Ano 07.04.05, 22:47
                                          Dziwne bo mnie sie wydawalo ze ostatnio to tu byly same zjebki.
                                          Cos tu nie gra.
                                          • don2 Re: Ano 07.04.05, 22:53
                                            Od dzisiaj
                                            • ertes Re: Ano 07.04.05, 22:55
                                              Od dzisiaj cos tu nie gra?
                                              A co to dzisiaj jest?
                                              Ja mysle ze to strach.
            • don2 Re: Wspomnienia 07.04.05, 22:02
              Widzisz Toska ,tak jest w zyciu,nie kazdy moze mieszkac w metropolii i w
              najlepszym kraju swiata.
          • tos.ka Re: Wspomnienia 07.04.05, 22:01
            Tak. Ta reakcja choćby środowisk politycznych, choćby odległych Stanów
            Zjednoczonych. To jest przecież tak wymowne. Nie raz nam mówiono: "Wy Polacy
            kochacie Ojca Świętego, a na świecie to go krytykują". Proszę popatrzeć teraz i
            powiedzieć mi, co to jest ten świat? Kilku zakompleksionych teologów, którzy
            czuli się odstawieni na bok, bo wizja ich nie odpowiadała wizji papieskich, czy
            kilku polityków, do których jeszcze nie dotarły te idee globalnego świata,
            jakie głosił Jan Paweł II.

fakty.interia.pl/otym/papiez/wywiady/news?inf=610459
        • ertes Re: Wspomnienia 07.04.05, 21:37
          Zaloz moherowy berecik i nie bedziesz wyroznial sie z tlumu ;)
          • don2 Re: Wspomnienia 07.04.05, 21:41
            ?????????????? ten berecik to do mnie? Pisz do j.anielki z kim godosz pieonie:)
            • ertes Re: Wspomnienia 07.04.05, 21:53
              Do Ciebie ale nie o Tobie.
              • don2 Re: Wspomnienia 07.04.05, 21:59
                Ertes zamienia sie w Pytie Delfickom :)))
                • ertes Re: Wspomnienia 07.04.05, 22:14
                  oooo panie... pyta to jest!
      • ertes Re: Wspomnienia 07.04.05, 23:28
        Zycie Warszawy:

Rafał Rogowski był bliski śmierci. Lekarze nie mogli sobie poradzić z rakiem
        węzłów chłonnych. Chłopiec pojechał do papieża. Ozdrowiał.Rafał Rogowski ma 17
        lat. Mieszka w Szczutkowie, małej wiosce tuż pod granicą z Ukrainą. W styczniu
        2004 roku na szyi chłopca pojawił się guz wielkości fasolki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka