Dodaj do ulubionych

KK czyli kod i klechy

16.05.06, 15:36
I czego klechy sie tak boja glupiej ksiazki a teraz jeszcze bardziej filmu?
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3347827.html
Wiekszosc rozwinietych krajow to nie Polska gdzie panuje fanatyzm religijny.
Tyle ze spoleczesntwo ciemne to i normalne. A tu prosze, ludzie pojda do kina
i pomysla ze jednak to wszystko to jedno wielkie oszustwo sprokurowane
kilkanascie wiekow temu.
Przydaloby sie jeszcze sfilmowac ewangelie Judasza. Polowa czarnych dostalaby
palpitacji.
Obserwuj wątek
    • don2 Re: KK czyli kod i klechy 16.05.06, 17:45
      Po sfilmowaniu " Kapitalu" Marxa,pewno komunisci by samobojstwo popelnili :))))
      • ewa553 Re: KK czyli kod i klechy 16.05.06, 17:55
        zastanawiam sie Ertesie nad Twoim slownictwem. Czy musisz naprawde wszystkich
        klsiezy nazywac klechami? Przeciez sa i tacy i tacy i jesli o tym nie wiesz, to
        sam jestes winien. Dziwisz sie roznym fanatykom w Polsce, ale przeciez swoim
        ciaglym napadaniem na wszystko co jest z Kosciolem zwiazane, nie jestes lepszy.
        Przepraszam, jesli Cie napadam, ale mi sie nazbieralo.
        • ertes Re: KK czyli kod i klechy 16.05.06, 18:03
          Normalne jest slownictwo tutaj typu "turbaniarze", "zawszeni" itp wiec
          i "klechy" jest OK.

Ewo, napadaj mnie ile mozesz.
          Przeciez nie napisalem tego zeby sie we mnie zakochac :)
          • maria421 Re: KK czyli kod i klechy 16.05.06, 18:40
            Nie zauwazylam, aby tu ktos inny uzywal slowa "turbaniarze" oprocz Swiatla, nie
            zauwazylam, aby ktos inny uzywal tu slowa "klechy" oprocz Ertesa, tak wiec nie
            uwazam, aby to bylo "normalne" tutaj slownictwo.

P.S. Ertesie, a tak wlasciwie to co nam chciales w tym watku przekazac?
            • swiatlo Wyjaśnienie dla Marii 16.05.06, 18:53
              maria421 napisała:

> Nie zauwazylam, aby tu ktos inny uzywal slowa "turbaniarze" oprocz Swiatla,

Mario, sam się przyznałem że islam to moja pięta achillesowa. Moja nienawiść do
              nich jest obsesyjna i chorobliwa. To przypadek beznadziejny.
              Oops, przepraszam, zapomniałem o feministkach. Ooops, o fundamentalistach
              ewangelickich też zapomniałem....

> P.S. Ertesie, a tak wlasciwie to co nam chciales w tym watku przekazac?

Ertes ma jakieś złe wspomnienia z dzieciństwa. Trzeba to zrozumieć.
              Ja natomiast wspomnień z dzieciństwa związanych z islamem nie mam żadnych. Ja
              tak naprawdę jeszcze nigdy się oko w oko z żadnym islamistą nie spotkałem. Tak
              więc to moja nienawiść jest irracjonalna.
              • ertes Re: Wyjaśnienie dla Marii 16.05.06, 18:55
                swiatlo napisał:

>
                > Mario, sam się przyznałem że islam to moja pięta achillesowa. Moja nienawiść do
                >
                > nich jest obsesyjna i chorobliwa. To przypadek beznadziejny.
                > Oops, przepraszam, zapomniałem o feministkach. Ooops, o fundamentalistach
                > ewangelickich też zapomniałem....
                >

Znaczy kogo opisales? Marie *czy* siebie a moze Marie *i* siebie?
                Wyglad mi na to drugie.
                • swiatlo Re: Wyjaśnienie dla Marii 16.05.06, 18:58
                  ertes napisał:

> Znaczy kogo opisales? Marie *czy* siebie a moze Marie *i* siebie?
                  > Wyglad mi na to drugie.

Oczywiście że tylko siebie samego. Marię zbyt szanuję aby ją wplątywać w moje
                  obsesyjne majaki.
                • maria421 Re: Wyjaśnienie dla Marii 16.05.06, 19:22
                  ertes napisał:

> swiatlo napisał:
                  >
                  > >
                  > > Mario, sam się przyznałem że islam to moja pięta achillesowa. Moja nienaw
                  > iść do
                  > >
                  > > nich jest obsesyjna i chorobliwa. To przypadek beznadziejny.
                  > > Oops, przepraszam, zapomniałem o feministkach. Ooops, o fundamentalistach
                  >
                  > > ewangelickich też zapomniałem....
                  > >
                  >
                  > Znaczy kogo opisales? Marie *czy* siebie a moze Marie *i* siebie?
                  > Wyglad mi na to drugie.

Ech, Ertes, zebys Ty chociaz dowcipny byl...
              • maria421 Swiatlo 16.05.06, 19:26
                nienawisc to bardzo zly doradca, zaslepia, nie pozwala trzezwo myslec.

Szkoda energii na nienawisc, te energie mozna lepiej spozytkowac.

P.S. Ty naprawde potrafisz nienawidziec? Jak znam ludzi, to mysle ze watpie...
                • swiatlo Duch Haszka ciągle żywy 16.05.06, 20:32
                  maria421 napisała:

> nienawisc to bardzo zly doradca, zaslepia, nie pozwala trzezwo myslec.
                  > Szkoda energii na nienawisc, te energie mozna lepiej spozytkowac.
                  > P.S. Ty naprawde potrafisz nienawidziec? Jak znam ludzi, to mysle ze watpie...

Do wielu rzeczy lub ludzi czuję ogromną niechęć, nie wiem jednak czy to się
                  kwalifikuje na "nienawiść". Na pewno jednak nie jestem pięknoduchem.
                  Poza tym w robieniu "jaj" czasami za daleko się posuwam. No ale zostałem
                  ukształtowany na Haszku, więc nie dziwota..
                  • ertes Re: Duch Haszka ciągle żywy 16.05.06, 20:34
                    Haszek kontuzjowany wiec ty tu nie pitol.
          • ewa553 Re: KK czyli kod i klechy 16.05.06, 18:40
            jeszcze by tego brakowalo, zeby sie zakochac na odleglosc w smarkaczu:))))
            Ale powaznie: moze dzis troche marudze, ale mialam nadzieje ze mi odpowiesz ze
            nie wiedziales, ze to rani jakiekolwiek moje uczucia i ze postarasz sie w
            przyszlosci tego sformulowania unikac. No, ale moze troche za duzo dzis wymagam?
            • ertes Re: KK czyli kod i klechy 16.05.06, 18:45
              jezu, alez ty duzo wymagasz ode mnie.
              Przeciez jak tak ich nie cierpie ze to naprawde byloby ciezkie.
              Jak przejezdzam obok kosciola to kalach sam mi sie w kieszeni laduje ;)
              • swiatlo Re: KK czyli kod i klechy 16.05.06, 18:54
                ertes napisał:

> jezu, alez ty duzo wymagasz ode mnie.
                > Przeciez jak tak ich nie cierpie ze to naprawde byloby ciezkie.
                > Jak przejezdzam obok kosciola to kalach sam mi sie w kieszeni laduje ;)

Spróbuj litanię do najświętszych kości Faustyny. Bardzo pomaga..
    • swiatlo Re: KK czyli kod i klechy 16.05.06, 18:47
      Przypomnę że to w wysoko wykształconych i rozwiniętych Stanach Zjednoczonych
      większość "chrześcijan" z przeróżnych ewangelickich sekt wierzy że Wszechświat
      został stworzony w siedem dni jakieś 6 tysięcy lat temu i co więcej, są oni
      gotowi bronić swych poglądów z karabinami w rękach. A i postronnym chętnie by
      przywalili biblią po łbie.
      Wielu naszych proboszczów to tylko tacy prymitywni wiejscy karierowicze. Z
      fundamentalizmem i fanatyzmym nie mają nic wspólnego.
      Ci z sekt ewangelickich to dopiero są szatany!
    • ewa553 Re: KK czyli kod i klechy 16.05.06, 19:11
      ertes, skad sie wziela Twoja nienawisc do Kosciola? Co konkretnie Ci zrobili
      ksieza? i czy jesli jeden ksiadz, dwu, a nawet trzech Cie skrzywdzili, to nie
      uwazasz tego za glupie, ladowac kalasznikowa na caly Kosciol?
      W Niemczeh panuje w tej chwili wielki strach przed "kibicami" z Polski. Czy
      dlatego mam pozwolic Niemcom mowic zle o wszystkich Polakach? Przepraszam, ze
      Ci tlumacze jak dziecku, ale nie wiem jakby inaczej.
      • maria421 Ewa 16.05.06, 19:29
        Ertes chce urazic i jak trafi, to tylko jeszcze bardziej sie nakreca.
        • ertes Re: Ewa 16.05.06, 19:45
          Ja i tak lagodnie.
          Bo mozna na ten przyklad chociazby podyskutowac o zlodzieju i mafioso Rydzyku
          robiacym co robi za zgoda KK.
          To ze ukradl pieniadze z datkow jest faktem. To ze jego radio sieje faszystowska
          nienawisc to fakt. Jak ktos sie tym nie czuje urazony to jakim cudem slowo
          "klecha" potrafi urazic. Bo ja nie rozumiem?
          • ewa553 Re: Ewa 16.05.06, 19:57
            widzisz ertesie, bo jesli mowisz zle o JEDNYM ksiedzu i to Rydzyku, toi Ci
            absolutnie przyznaje racje. Ale jesli mowisz ogolnie zle o ksiezach, to czuje
            sie urazona.
            Jestem wybuchowa i zdarzylo mi sie po zwiedzeniu pewnego miasteczka wsciekle
            powiedziec, ze ludzie w tym miescie sa paskudni. Siostra zaczela ze mna rozmowe
            na temat mojego wybuchu. Przeanalizowalysmy kto byl paskudny a kto mily, kto
            byl wstretny, a kto pomocny. I na koncu - ze smiechem oczywiscie -
            sformulowalam moje zdanie inaczej: niektorzy ze spotkanych ludzi w miasteczku X
            byli paskudni. Czujesz bluesa?
            • don2 Re: Ewa 16.05.06, 20:24
              Nie rozumie Was zupelnie.W imie PP,nawet nie powinniscie sie dziwic Ertesowi
              i Swiatlo.Nie lubia kleru,pedalow,feministek i mnie.I maja do tego prawo ,oraz
              nie musza sie z tego tlumaczyc ! Ja na ten przyklad nie lubie Rydzyka i
              Jankowskiego ! I czemuz to ja ich nie lubie-anim wierzacy ani w PL nie mieszkam
              i osobiscie ich nie spotkalem-ale mordy maja strasznie obludne,pyszalkowate i
              jeden jest kabotynem i rasista a drugi bezlitosnym wyciagaczem pieniadzy od
              biednych !A jeszcze jest w TV Trwam taki ksiondz co wyglada jak skrzyzowanie
              rekina z krokodylem i o wstretnym falszywym usmiechu ! tego faceta biologicznie
              nie znosze.gada tak jak sie usmiecha i tego bym poslal do somalii na misje ,by
              go glodne murzyny zjedli.,i opus dei mu w d..Pozostaly caly kler swiata lacznie
              z B16, ani mnie grzeja ani ziebia.Uprz<ejmie zawiadamiam ,ze ludzie w tym
              panstwie sa paskudni i co? Po przeanalizowaniu tego ,doszedlem do wniosku ,ze
              sie mylilem,nie sa paskudni-sa wstretni.
              • maria421 Re: Ewa 17.05.06, 09:48
                don2 napisał:

> Nie rozumie Was zupelnie.W imie PP,nawet nie powinniscie sie dziwic
                Ertesowi
                > i Swiatlo.Nie lubia kleru,pedalow,feministek i mnie.I maja do tego
                prawo ,oraz
                > nie musza sie z tego tlumaczyc !

Don, ja nie mam problemu z tym, ze ktos cos, kogos, czy nawet mnie nie lubi.
                Ja mam problem ze zrozumieniem co autor tego watku (Ertes) nam chcial przekazac.

Ja na ten przyklad nie lubie Rydzyka i
                > Jankowskiego !

Ja tez nie. Naszego proboszcza tez nie lubie.

I czemuz to ja ich nie lubie-anim wierzacy ani w PL nie mieszkam
                >
                > i osobiscie ich nie spotkalem-ale mordy maja strasznie obludne,pyszalkowate i
                > jeden jest kabotynem i rasista a drugi bezlitosnym wyciagaczem pieniadzy od
                > biednych !A jeszcze jest w TV Trwam taki ksiondz co wyglada jak skrzyzowanie
                > rekina z krokodylem i o wstretnym falszywym usmiechu ! tego faceta
                biologicznie
                > nie znosze.gada tak jak sie usmiecha i tego bym poslal do somalii na
                misje ,by
                > go glodne murzyny zjedli.,i opus dei mu w d..Pozostaly caly kler swiata
                lacznie
                > z B16, ani mnie grzeja ani ziebia.

No i popatrz jak Ty potrafisz pieknie zdyferencjowac...

Ksiadz tez czlowiek. Ale wykonuje zawod od ktorego wymaga sie o wiele wiecej
                niz od innych.

• maria421 Ertes 16.05.06, 19:59
            Nie podejmuje sie dyskusji na temat Radia Maryja z tego glownie powodu, ze go
            nie slucham.

Jezeli masz tez dowody na to, ze Rydzyk kradnie za zgoda KK (czyli kogo?
            papieza? prymasa?, kurii biskupiej?), do jeszcze sie dziwie, ze nie zlozyles
            odpowiedniego donosu do prokuratury.

• jutka1 Re: Ertes 17.05.06, 10:51
              Mario, sprawa sprzeniewierzenia przez Rydzyka pieniedzy z datkow wiernych
              przeznaczonych na ratowanie Stoczni Gdanskiej niedawno wreszcie zajela sie
              prokuratura i sprawa jest w toku.
              Kosciol K., a dokladniej Konferencja Episkopatu, w odpowiedzi na list Papieza,
              zeby cos z Rydzykiem i jego siejacym nienawisc radiem zrobili, zwolala
              posiedzenie w zeszlym tygodniu (a moze tydzien wczesniej, nie pamietam
              dokladnie). Oczekiwano, ze to posiedzenie podejmie stanowcze kroki, zeby
              Rydzykowe poczynania ukrocic. Ale nie. Konferencja Ep. powolala "komitet
              doradczy", i to wszystko. NIC, ale to NIC publicznie nie powiedzieli zlego o
              Rydzyku, et. al.
              Tym samym - wedlug mnie, biernej obserwatorki polityki w tym kraju - pokazali
              tchorzostwo, hipokryzje, i zapewne ciche przyzwolenie na poczynania tego
              oszoloma i jemu podobnych.
              • don2 Re: Ertes 17.05.06, 12:16
                W sprawie pieniedzy ,nie bedzie dochodzenia-poinf.Ziobro
                • jutka1 Re: Ertes 17.05.06, 12:38
                  Zartujesz? Kiedy? Umknelo mi?
              • maria421 Re: Ertes 17.05.06, 13:12
                Jutus, swietnie, ze sprawa sprzeniewierzenia datkow zajal sie prokurator. Ale
                wedlug zasady ze oskarzony tak dlugo jest niewinny dopoki nie zostanie mu
                udowodniona wina, wolalabym poczekac z osadzaniem kogokolwiek, rowniez Rydzyka,
                jak tez z opiniami, ze kosciol go kryje.

Wynikiem Konferencji Episkopatu po liscie papieza tez bylam zawiedzona.
                Problem w tym, ze Rydzyk jest zakonnikiem, Redmptorysta, w Polsce jest
                tylko "polska prowincja" tego zakonu , administracyjnie Episkopat nie ma
                wielkich mozliwosci dzialania.
                Inny problem to ten, ze w samym polskim Episkopacie wiekszosc to prowincjalni
                biskupi, do ktorych nie dociera zaden nowy wiatr, nawet ten z Watykanu.
                • jutka1 Re: Ertes 17.05.06, 13:19
                  Rzeklas, Mario.
                  • don2 Re: Ertes 17.05.06, 13:57
                    Łowca pedofilów www.onet.pl
                • don2 Re: Ertes 17.05.06, 14:40
                  udowodniona wina, wolalabym poczekac z osadzaniem kogokolwiek, rowniez Rydzyka,
                  jak tez z opiniami, ze kosciol go kryje.

Kosciol go nie kryje.Kosciol Katolicki nie sklada sie tylko z Kosciola w Polsce!
                  Odlozmy na bok sympatie ,antypatie i temu podobne bzdety.Podejdzmy rzeczowo i
                  chlodno do fenomenu polskiej dzialalnosci Kosciola ,ktorej czescia jest zakon
                  Redemptorystow i jego cele.Kosciol Katolicki w PL,nie moze isc przeciw swojej
                  istocie !KK w PL jest tak obciazony grzechami zdrady,pychy i ksiezowskimi
                  sexualnymi wybrykami ,ze nie posiada zadnych prawdziwych argumentow przeciw
                  takiej sile ewangelizujacej jak Radio i TV Rydzyka ! Nazwijmy to dla wygody RM-
                  A wiec RM ,nic nie czyni przeciw wierze i kosciolowi itp Tylko taktyczne
                  wzgledy,nakazuja KK niby to przywolywac do porzadku ,wyznaczac jakies pseudo-
                  komisje i cichutkimi glosami podstarzalych biskupow ,ktorzy i tak sa spisani na
                  straty cos tam mamrotac.A ci ,ktorych masmedia nazywaja "autorytetami" KK jak
                  roznego rodzaju Pieronki i inni popularni biskupi,sa autorytetami w polskich
                  masmediach a nie w rzeczywistym kosciele.Logicznie analizujac sytuacje RM jest
                  najbardziej efektywnym narzedziem KK ! Glosi doktryne i slusznie zreszta jak
                  przystalo na wierzacych i stosujacych sie do zasad KK ,potepia wszystko co
                  kosciolowi i wierze obce ! I posluguje sie metodologia jak widac bardzo
                  efektowna ! RM ,zapelnia koscioly i kasy parafialne,napedza tysiace pielgrzymek
                  do miejsc swietych w PL i za granicami! RM znajduje posluch w masach zarliwie
                  wierzacych i spelnia oczekiwania tych mas.I biorac pod uwage interes
                  kosciola,nie mozna im zarzucic nic!.Mozna sie nie zgadzac ze sposobem w jaki
                  RM manipuluje wiernymi i w jaki sposob przekazuje poslannictwo kosciola! Ale
                  nie robia nic innego ,co robi kazda organizacja potrzebujaca czlonkow i
                  pieniadze.I niechec tej "niemoherowej" czesci wierzacych polega na widzeniu
                  kosciola i spelniania nakazow wiary i KK.Lzej odwiedzac kosciol w swieta lub
                  co najwyzej w niedziele,niz co dzien stosowac sie do przykazan.O wiele latwiej
                  wysluchac dobrodusznego proboszcza itp. niz stac i wysluchiwac "prasowki" z
                  ambony,wyglaszanej przez ksiedza-zwolennika jakiejs partii.Wszelkiego rodzaju
                  zarzuty stawiane RM o extremizm,antysemityzm,nacjonalizm,eurosceptyzm i
                  antykomunizm oraz homofobie sa nieporozumieniem ! RM ,doskonale wie czego
                  oczekuja ich sluchacze ,widzowie i wyznawcy-dostarcza tego pozywienia i nie
                  powinno dziwic lub szokowac.I nie badzmy naiwni.RM i Rydzyk sa dobrymi
                  narzedziami KK.
                  • don2 Re: Maria mialo byc 17.05.06, 14:41

• maria421 Don 17.05.06, 17:15
                    Jest duzo prawdy w tym co napisales, tylko, ze to nijak sie nie ma do
                    oskarzenia Rydzyka o sprzeniewierzenie pieniedzy ze skladek.

Nie jestem biegla w temacie RM, sluchalam go zaledwie pare razy w Polsce,
                    reszte wiem z prasy. Zawsze wychodze z zalozenia, ze powinno sie znac oryginal,
                    nie opinie, ale w tym wypadku musze bazowac glownie na opiniach innych.

Co sie zarzuca RM? Ze uprawia polityke, ze sieje nienawisc do komuchow, zydow i
                    homoseksualistow, ze jest nacjonalistyczne i antyeuropejskie, ze krzewi
                    ciemnogrod. Poniewaz jest to opinia zgodnie powtarzana przez wszystkich (oprocz
                    mojej kuzynki, zagorzalej sluchaczki tego radia), to pewnie jest to prawda.

A jezeli jest to prawda, to RM czyni wiele przeciw kosciolowi, gdyz go
                    zwyczajnie kompromituje.
                    To wlasnie dzieki dzialalnosci RM dzis kosciol polski nie kojarzony jest juz z
                    Wyszynskim czy z Wojtyla (z jego przedpapieskich czasow), lecz z Rydzykiem.

Swoja droga, jak myslisz Don, gdyby Wojtyla mial w latach 60-tych i 70-tych
                    takie mozliwosci jak Rydzyk, to jak by je wykorzystal?
                    • don2 Re: Don 17.05.06, 20:50
                      Swoja droga, jak myslisz Don, gdyby Wojtyla mial w latach 60-tych i 70-tych
                      takie mozliwosci jak Rydzyk, to jak by je wykorzystal?

Jasne ,ze tak ! te pieniadze ze stoczni zamiast kupic byle jakie
                      akcje.Przeznaczyl by na budowe wielkiego teatru,pod nazwa " Teatr Maryja " i
                      tamm by w roznych sztukach i jaselkach zawsze gral pierwsze role !

--> A jezeli jest to prawda, to RM czyni wiele przeciw kosciolowi, gdyz go
                      > zwyczajnie kompromituje.
                      > To wlasnie dzieki dzialalnosci RM dzis kosciol polski nie kojarzony jest juz
                      z
                      > Wyszynskim czy z Wojtyla (z jego przedpapieskich czasow), lecz z Rydzykiem

Absolutnie falsch !! RM co dzien nadmienia o swoim wielkim milosniku JP2,ktory
                      juz w r.1994 blogoslawil RM i jego dzialalnosc,byl nieomal patronem duchowym !
                      To tylko ta "postepowa" czesc wiernych ma RM za zle-ogromna wiekszosc popiera!
                      Nie wspominajac o ogromnej popularnosci za oceanem ! I wracajac do sprawy
                      pieniedzy na stocznie-wiekszosc zrezygnowala z "cegielek" na rzecz RM- PISEMNIE!
                      A o.Krol te cegielki i pieniadze przeputal na marnych akcjach i inwestycji w
                      m.in.Stella Maris ! A ile nie przeputal (czyli zaksiegowane straty :) ) tego
                      faktycznie nikt nie wie. I jak juz kiedys pisalem: zaskakujaco rozwija sie ta
                      prymitywna TV Trwam.Juz prowizorka przeszla do historii-profesjonalne
                      wyposazenie,technika,nawet reklamy zaczynaja emitowac.Cale zastepy dobrze
                      wytresowanych studentow z wlasnej szkoly medialnej wlacza sie w produkcje i
                      sile nadajnika maja niesamowita! Przypomina mi sie ruskie przyslowie-Oni nas
                      bija a my krzepniemy w sile ! Musze stwierdzic z przykroscia,ze Rydzyk i
                      Jankowski trafili w 10-ke zaczynajac dzialac w odpowiednim czasie ,uzywajac
                      odpowiednich metod ,jezyka i trafiajac w oczekiwania ogromnej czesci narodu.
                      Jak donosi prasa,kolumny oficjalnych aut znacznie sie przerzedzily na szosie
                      do Torunia-Podobno szefowie zalecaja umiar w kontaktach z RM i TVTrwam.
                      --------------------------------------
                      • maria421 Re: Don 17.05.06, 23:25
                        don2 napisał:

> Jasne ,ze tak ! te pieniadze ze stoczni zamiast kupic byle jakie
                        > akcje.Przeznaczyl by na budowe wielkiego teatru,pod nazwa " Teatr Maryja " i
                        > tamm by w roznych sztukach i jaselkach zawsze gral pierwsze role !

O rany, powaznie pytalam.
                        A mowiac "srodki" mialam na mysli dostep do mediow, nie forse.

> Absolutnie falsch !! RM co dzien nadmienia o swoim wielkim milosniku
                        JP2,ktory
                        > juz w r.1994 blogoslawil RM i jego dzialalnosc,byl nieomal patronem duchowym !

No przeciez wiadomo, ze RM klamie.

> To tylko ta "postepowa" czesc wiernych ma RM za zle-ogromna wiekszosc
                        popiera!

Podobno RM ma 5 milionow sluchaczy. To zaledwie jakas 1/6 polskich katolikow.

• ertes olala ale komunistyczny spin 17.05.06, 23:29
                          > Podobno RM ma 5 milionow sluchaczy. To zaledwie jakas 1/6 polskich katolikow.

"zaledwie" ???

hehe no po prostu to jest ekstrema i tyle.
                          • maria421 Re: olala ale komunistyczny spin 17.05.06, 23:52
                            ertes napisał:

> > Podobno RM ma 5 milionow sluchaczy. To zaledwie jakas 1/6 polskich katoli
                            > kow.
                            >
                            > "zaledwie" ???
                            >
                            > hehe no po prostu to jest ekstrema i tyle.

Ertes, gdybys Ty potrafil powaznie rozmawiac, to bym sie Ciebie zapytala o
                            stosunek ilosci milosnikow pilki noznej w Polsce do ilosci kibicow i o stosunek
                            kibicow do kiboli, moze wtedy pojal bys co to ekstrema.

P.S. "Kod da Vinci" w Cannes dostal nie najlepsze oceny od krytykow. Pewnie
                            wszyscy oni sa na garnuszku Opus Dei albo Rydzyka, no nie?

>
                            • ertes Re: olala ale komunistyczny spin 18.05.06, 00:00
                              Wiesz, Cannes to sie dosc niezle skompromitowalo wybierajac kilka lat temu
                              wiadomy film ktory okazal raczej beznadziejny, klamliwy itp itd.

Ale nie o to chodzi. Film moze byc dobry czy nie. Zobaczymy. I wiadomo ze bedzie
                              wzbudzal kontrowersja i sline reakcje gdyz taki jest temat. To samo dzialo sie z
                              filmem o ukrzyzowaniu Jezusa ktory okazal sie zupelna beznadzieja. A gadania
                              bylo prze kilka miesiecy. Nie wspominajac ze ludzie uwielbiaja teorie
                              konspiracyjne a KK i otoczka jest tego pelna.

Poza tym jesli film i ksiazka takie kiepskie to zawsze dziwi mnie ze kosciol tak
                              sie boi. Ja tez bym sie bal gdybym mial nieczyste sumie prawde mowiac.
                              • maria421 Re: olala ale komunistyczny spin 18.05.06, 09:29
                                ertes napisał:

> Poza tym jesli film i ksiazka takie kiepskie to zawsze dziwi mnie ze kosciol
                                ta
                                > k
                                > sie boi. Ja tez bym sie bal gdybym mial nieczyste sumie prawde mowiac.

Ertes, zdecyduj sie- uwazasz w koncu ze Brown napisal prawde, czy ze jego
                                ksiazka to fikcja.
                                Wydawalo mi sie, ze oststnio zrozumiales, ze to fikcja, a jezeli fikcja, to
                                dlaczego kosciol mialby miec nieczyste sumienie?

• don2 Re: Don 18.05.06, 09:14
                          Absolutnie falsch !! RM co dzien nadmienia o swoim wielkim milosniku
                          JP2,ktory
                          > juz w r.1994 blogoslawil RM i jego dzialalnosc,byl nieomal patronem duchowym !

No przeciez wiadomo, ze RM klamie.

Niestety to jest prawda ! I w czasie wizyty Rydzyka w Rzymie i w jakims swoim
                          przemowieniu JP2 ,wyrazil sie z uznaniem o RM.Zreszta nie moglem nigdzie
                          znalezc slow potepienia itd.I to podkreslaja w RM stale. Nalezy dodac ,ze JP2
                          mial opinie extremalnego antylewicowca itp czym swiadczy radykalna rozprawa z
                          trendami poufalosci z lewactwem ,uprawianymi przez duchownych w Pld
                          Ameryce.Oczywiscie daleki byl od antysemityzmu,ale na tym konczy sie jego tzn
                          JP2 "postepowosc",ktora nawiasem mowiac potrzebna jest KK jak wrzod na dupie.
                          Moge tylko przytoczyc zaklopotana odpowiedz jednego z bp.,ktory powiedzial,ze
                          nie mozna bazowac NA JEDNEJ WYPOWIEDZI i to az z roku 1994,a na ktora wiecznie
                          powoluje sie RM.
                          • maria421 Re: Don 18.05.06, 09:31
                            don2 napisał:

> Niestety to jest prawda ! I w czasie wizyty Rydzyka w Rzymie i w jakims swoim
                            > przemowieniu JP2 ,wyrazil sie z uznaniem o RM.Zreszta nie moglem nigdzie
                            > znalezc slow potepienia itd.I to podkreslaja w RM stale. Nalezy dodac ,ze JP2
                            > mial opinie extremalnego antylewicowca itp czym swiadczy radykalna rozprawa z
                            > trendami poufalosci z lewactwem ,uprawianymi przez duchownych w Pld
                            > Ameryce.Oczywiscie daleki byl od antysemityzmu,ale na tym konczy sie jego tzn
                            > JP2 "postepowosc",ktora nawiasem mowiac potrzebna jest KK jak wrzod na dupie.
                            > Moge tylko przytoczyc zaklopotana odpowiedz jednego z bp.,ktory
                            powiedzial,ze
                            > nie mozna bazowac NA JEDNEJ WYPOWIEDZI i to az z roku 1994,a na ktora
                            wiecznie
                            >
                            > powoluje sie RM.

No przeciez wiadomo, ze jezeli RM nie klamie, to manipuluje.
                            • don2 Re: Don 18.05.06, 09:43
                              No przeciez wiadomo, ze jezeli RM nie klamie, to manipuluje.

Zgadzam sie w calej rozciaglosci !! I do tego uzywajac techniki manipulowania z
                              epoki kamienia lupanego ,ktora okazuje sie byc skutecznie dzialajaca na narod
                              polski.
                              • don2 Re: Znasz li ten kraj 18.05.06, 13:35
                                Senatorowie Czesław Ryszka (PiS) i Ryszard Bender (LPR) zwracają się do
                                ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry o podjęcie kroków prawnych przeciwko
                                rozpowszechnianiu filmu "Kod da Vinci", gdyż - jak piszą - tworzy on zakłamany,
                                pełen oszczerstw i nienawiści wizerunek chrześcijaństwa i Kościoła katolickiego.
                                • jutka1 Re: Znasz li ten kraj 18.05.06, 13:41
                                  W zeszlym roku, jak sie ukazala w Polsce ksiazka, proposzcz miejscowej parafii z
                                  ambony na mszy potepil, zakazal etc. Bylam w ksiegarni, przede mna przy ladzie
                                  stoja dwie panie w wieku ok 65-70 lat, pytaja o KLDV. Pani mowi, ze juz nie ma,
                                  na co starsze panie zgodnym chorem: a czy moglaby pani dla nas sprowadzic dwa
                                  egzemplarze, bo proboszcz zakazal, to trzeba zobaczyc dlaczego zakazal.
                                  ;-)))))
                                  • don2 Re: Znasz li ten kraj 18.05.06, 15:15
                                    There is a successful model that has lasted for hundreds if not thousands of
                                    years. It dates back to Charlemagne. It is almost indigenous within European
                                    law, protected by all nations.

It is called the monastary, the nunnery, the sanctuary. There are many types.

A White living area, even within cities, is possible by building a church-like
                                    setting with its own gardens, homes, apartments, surrounded by a wall, all of
                                    it privately owned by the White sanctuary. Memberships require an application,
                                    and the organization is dedicated to the spiritual and philosophical betterment
                                    of White European people. All non-Whites are excluded.

Within that sanctuary, you can raise your family, create a school, work, do
                                    whatever you could in the larger scum-filled city, but in a pristine, white
                                    area.

No one there rents, buys or sells property. All property is the sole property
                                    of the White Preservation Monastary. You live there, donate, etc., but cannot
                                    own or rent, otherwise, the "unfair housing laws" would mandate that Blacks,
                                    Jews and others be allowed the same privilege.

It might be that non-profit status could and should be utilized to make
                                    property taxes go away entirely. A lawyer would have determine that.

I say, we discuss this. Some of us need to start these.

It is possible that failing monastaries might be bought up for a song, complete
                                    with nice medieval buildings, barns, etc., and alot of acreage.

Start discussing. It is time for this to begin. We need thousands of such
                                    places both within cities and out in the countryside.

We have to start thinking about "doing what is possible." This is possible, and
                                    it can be started NOW.
                                    • don2 Re: Znasz li ten kraj 18.05.06, 15:45
                                      JEWISH JAZZ BECOMES OUR NATIONAL MUSIC
                                      Many people have wondered whence come the waves upon waves of musical slush
                                      that invade decent homes and set the young people of this generation imitating
                                      the drivel of morons. Popular music is a Jewish monopoly. Jazz is a Jewish
                                      creation. The mush, slush, the sly suggestion, the abandoned sensuousness of
                                      sliding notes, are of Jewish origin.
                                  • maria421 Don, Jutka 18.05.06, 15:43
                                    a gdyby tak jakis autor napisal jakas antyjudaistyczna powiesc, ktora stalaby
                                    sie bestsellerem i wlasnie swietowala swa premiere w Cannes?

Juz nie mowie o tym, ze zaden autor nie zechce napisac ksiazki ukazujacej inna
                                    niz oficjalna wersje zycia Mahometa, ani zaden rezyser nie odwazylby sie tego
                                    sfilmowac...
                                    • don2 Re: Don, Jutka 18.05.06, 16:21
                                      Kto wie,moze doczekamy sie ekranizacji Talmudu oraz Komentarzy ,jako
                                      sensacyjnej
                                      powiesci,ktorej akcja doprowadzi nas do Warszawy na ulice Gesia pod nr
                                      14.Gdzie spokojnie zyje sobie niejaki Fojerszwanc dla niepoznaki zatrudniony
                                      jako krawiec lekki i meszczyzniany-a naprawde to wielki mistrz tajnej sekty-
                                      zydowskiej i ostatni straznik tajnej roli pergaminu na ktorej to wypisana jest
                                      prawda o Nazarejczyku i jego konkubinie Maryi-oraz ich pisemne oswiadczenie
                                      podpisane w obecnosci urzednika rzymskiego ,notariusza publikusa,mowiace o
                                      tym ,ze ta cala biblia to lipa a oni nic wspolnego z Zydowstwem nie
                                      maja.Pochodza natomiast z malo zaludnionej krainy nad Vistula ,skad wyjechali
                                      do ziemi hebrajskiej ,gdyz podobno u Zydow mozna bylo zarobic.I tak jakos
                                      zaczeto ich brac za hebrajczykow a im to nie przeszkadzalo ,bo wiza dawno sie
                                      skonczyla i byli na czarno.Film konczy sie przeniesieniem akcji juz w czasy i
                                      miejsce getta-Do krawca wpada uzbrojony i wywijajacy granatem jak myszuge
                                      Marek Edelman i w imieniu ZOB,rekwiruje tajna role pergaminu ,z ktora to ucieka
                                      na aryjska strone.Po roku 1989,na pytanie red Michnika,Marek Edelman ostatni z
                                      zyjacych przywodcow powstania ,odpowiedzial rozkladajac rece w typowym gescie:
                                      Nu a Tobie Adas padlo na glowe? jakie role ,jaka tajemnica-czyli odpowiedzial
                                      jak zwykle pytaniem na pytanie. Koniec . zapalaja sie swiatlo publika bije brawa
                                      na stojaco-nic dziwnego w kinie bylo tylko kilka fotelikow-reszte zabral juz
                                      dawno komornik.
      • don2 Re: KK czyli kod i klechy- 17.05.06, 10:38
        Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.internetdsl.tpnet.pl

Przeczytaj komentowany artykuł »
        Gość: Moteknakler 17.05.06, 10:22 + odpowiedz

A nie przyszło ci do głowy, że baja jaką kościół od setek lat sterryzowanym
        "wiernym" wciska to też fikcja?
        Na bajce o Chrystusie dorobili się złotych szat i pałaców i o to chodzi

• Śmiech na sali, to właściwa...

Przeczytaj komentowany artykuł »
        stagaz 17.05.06, 10:22 + odpowiedz

...reakcja na koszmarną tandetę. Dan Brown to lewacki hucpiarz z wielkim
        ciągiem na kasę, a jego książka to kicz, szmira i postmodernistyczny ersatz
        napisany z myślą o kasie zarobionej na głupkowatych antyklerykałach.

Co Ty na to Ertes?
    • ewa553 na pewno masz racje, Mario 16.05.06, 19:50
      dlatego najczesciej nie wchodze nawet na te specjalne ertesowe watki. ale dzis
      sobie pomyslalam, ze wlasciwie to nieprzyzwoite z m,ojej strony, ze nie mowie
      co mysle. I ze moze Ertes ma jakis problem, ktory moglibysmy mu pomoc rozwiazac?
      Bo nie wierze w bezinteresowna nienawisc. za tym cos stoi. Moze uda sie to
      wyjasnic? Dostalam w zastepstwie ostatnio nowa podopieczna, ktora ziala
      nienawiscia do pewnej instytucji. Gadala i gadala o "strasznych rzeczach", ale
      jak sie zapytalam, czy wie to z autopsji, to okazalo sie, ze "ludzie mowili".
      Tak czesto powstaja nieporozumienia. Bo ja w tym wypadku bylam osobiscie przy
      tych "strasznych zajsciach" i wiem ze opowiesci ludu nie zgadzaly sie z prawda.
      Ale wracajac do naszych baranow: uciesze sie Ertesie, jesli mi odpowiesz.
      Mozesz napisac na znana Ci skrzynke, dyskrecja zapewniona:))))
      • maria421 Re: na pewno masz racje, Mario 16.05.06, 20:04
        ewa553 napisała:

> dlatego najczesciej nie wchodze nawet na te specjalne ertesowe watki. ale
        dzis
        > sobie pomyslalam, ze wlasciwie to nieprzyzwoite z m,ojej strony, ze nie mowie
        > co mysle. I ze moze Ertes ma jakis problem, ktory moglibysmy mu pomoc
        rozwiazac
        > ?

Ja chetnie sprobuje, jezeli tylko Ertes jakos gramatycznie wylozy o co mu
        chodzi, bo to raz "Kod da Vinci", a raz Rydzyk-mafioso, a raz polski ciemnogrod.

Ej, widocznie to slomiane wdowienstwo cos mu zle sluzy.
      • ertes Re: na pewno masz racje, Mario 16.05.06, 20:35
        > I ze moze Ertes ma jakis problem, ktory moglibysmy mu pomoc rozwiazac

Powaznie? Chesz rozwiazac? Nic mnie bardziej nie ucieszyloby jak rozwiazanie
        tego problemu hehe

Do roboty dziewczyny!
    • ertes Re: KK czyli kod i klechy 17.05.06, 23:32
      Niestety najbardziej zachlanne sa polskie klechy gdyz w kazdym kraju jesli
      cokowliek sie chce od kosciola to natychmiast wyciagaja rece po pieniadze.
      Slub koscielny w polskim kosciele kosztuje kilka a nawet kilkanascie razy wiecej
      niz w nie-polskim.
      I to wszedzie, w kazdym kraju. To nie tylko jeden Rydzyk jest skorumpowany.
      • maria421 Re: KK czyli kod i klechy 18.05.06, 15:38
        ertes napisał:

> Niestety najbardziej zachlanne sa polskie klechy gdyz w kazdym kraju jesli
        > cokowliek sie chce od kosciola to natychmiast wyciagaja rece po pieniadze.
        > Slub koscielny w polskim kosciele kosztuje kilka a nawet kilkanascie razy
        wiece
        > j
        > niz w nie-polskim.
        > I to wszedzie, w kazdym kraju. To nie tylko jeden Rydzyk jest skorumpowany.

Ertes, nie pitul.

W Polsce mozesz rowniez wziac slub koscielny ZA DARMO!

• ertes $100 milionow w weekend 18.05.06, 16:20
      Tak przewiduje :)
      • kan_z_oz Re: $100 milionow w weekend 19.05.06, 03:45
        No niestety - ja musze poczekac do jutra aby obejrzec. Zaczeli grac wczoraj i
        koleki jak s..yk.
        Odezwe sie jak obejrze coby nie pitulic po proznicy.

Kan
        • kan_z_oz Da Vinci Kod 19.05.06, 05:58
          z Forum Humorum.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=42030183&a=42030183&v=2&wv.x=0
          Kan
      • swiatlo Złota młodzież robi w gacie 19.05.06, 19:24
        Powtarzam mój wpis z podobnego wątku:

Przereklamowane! Czysta fikcja bez żadnego znaczenia historycznego, a
        nagłośniona bo to zawsze marketingowe jak się przykopie jakiemuś tabu.
        Jakaś tam sekta czy kult w średniowiecznej Francji wymyśliła sobie jakiś
        nonsens, i teraz cała ta zachodnia pop-kultura robi w gacie z podniecenia.

Radzę się na to spojrzeć z innej strony. Wyobraźcie sobie co by się stało jakby
        zrobili podobny film o Mahomecie. Toż to byłby koniec świata! Kina by
        powysadzali w powietrze, a Tom Hanks i ta druga Tatou to już by mieli dawno
        poderżnięte gardła! A imamy już by po ulicach z kałachami biegali aż by im
        pchły w turbanach podskakiwały!
        • kan_z_oz Re: Złota młodzież robi w gacie 20.05.06, 15:40
          No wiec, nareszcie obejrzalam ten film. Moje obserwacje.
          Dlugi.
          W polowie zaczynaja sie dluzyzny i wydluza go jeszcze bardziej. Nie znam sie na
          krytyce filmowej, ale mysle, ze od strony czysto technicznej jest przecietny -
          krytyki z Canne nie dziwia mnie wiec. Kolejki sa wciaz ogromne i widzow ma
          mnostwo.
          Fabula filmu buja miedzy fikcja a prawda. Nie ma mozliwosci odroznic, ktore sa
          prawda a ktore fikcja dla przecietnego widza.
          Przecietny widz jest tylko zmuszony do zastanowienia sie nad tym, ze to co
          czesto wydaje mu sie oczywistym pewnikiem wcale nim nie musi byc. Odnosi sie
          ogolnie do roznych dziedzin zycia i plot religijny jest tutaj tylko jednym z
          mozliwych.

Osobiscie dalabym mu 6 z 10 i tylko dlatego, ze mnie ten temat interesuje w
          kontekscie porownania tego materialu z naszymi rozmowami i informacjami na ten
          temat.
          Rzeczowo - nie pokrywaja sie w pelni i roznia sie znaczaco w glownych punktach.
          Glowna mysl; sfalszowanie prawdy - pokrywa sie z tym co uslyszelismy w naszych
          rozmowach w ciagu ostatnich 2 lat.

Kan

• don2 Re: Złota młodzież robi w gacie 20.05.06, 16:46
            Przecietny widz jest tylko zmuszony do zastanowienia sie nad tym, ze to co
            czesto wydaje mu sie oczywistym pewnikiem wcale nim nie musi byc. Odnosi sie
            ogolnie do roznych dziedzin zycia i plot religijny jest tutaj tylko jednym z
            mozliwych.

Hmmm,troche sie tylko dziwie temu twierdzeniu-wlasnie z prostej przyczyny ,ze to
            napisala Kan.Czytalem juz wszelkie mozliwe recenzje itp i w zadnej nie bylo
            mowy o koniecznosci zastanawiania sie nad czymkolwiek ! na odwrot,zaczynajac od
            wygwizdania przez dziennikarzy a konczac na opini zwyklych widzow:marnie
            zrobiony gniot!

Osobiscie dalabym mu 6 z 10 i tylko dlatego, ze mnie ten temat interesuje w
            > kontekscie porownania tego materialu z naszymi rozmowami i informacjami na
            ten
            > temat.
            > Rzeczowo - nie pokrywaja sie w pelni i roznia sie znaczaco w glownych
            punktach.
            >
            > Glowna mysl; sfalszowanie prawdy - pokrywa sie z tym co uslyszelismy w
            naszych
            > rozmowach w ciagu ostatnich 2 lat.

Kto to jest my ? w naszych rozmowach? uslyszelismy?
            • kan_z_oz Re: Złota młodzież robi w gacie 20.05.06, 17:00
              Ja za to nie czytalam zadnych recencji. Jesli wiec chcesz miec trafna opinie
              pt; Co autor mial na mysli - to pewnie Kan jest ostatnia osoba do tego.
              Nigdy nie udalo mi przeanalizowac zadnej lektury szkolnej bez pomocy juz
              wczesniej przezutych opracowan.
              Tak wiec - obejrzyj film i napisz.
              Opinia jest moja i jesli nalezy rozbic o kant pupy masz moje blogoslawienstwo.

Ciaza Magdaleny oraz linia krwi Jezusa jest dla mnie zupelna bzdura.

Kan
              • don2 Re: Złota młodzież robi w gacie 20.05.06, 17:12
                Wyobraz sobie Kan,ze na polkach polskich ksiegarni i supermarketow mozna
                znalezc co najmniej 10 roznych ksiazek o KLV.Czego tylko tam nie ma.Analizy
                biblijne,historyczne,jezykowe i oczywiscie:Klamstwa w CLV.Juz nawet jest przez
                podobno konkurencje wydany "ten prawdziwy bieg wydarzen i prawda o sw.Graalu"
                Faktycznie o kant d..rozbic-ale na lekture w sraczu lub pociagu ok!
                • don2 Re: Kanie ,ty podobno slyszysz "glosy" 20.05.06, 17:31
                  co Ty na to ?

Japończycy złamali "kod głosu" Leonarda da Vinci. Tamtejsi naukowcy twierdzą,
                  że udało im się zrekonstruować głosy Leonarda da Vinci i Mona Lisy. Japońskie
                  laboratorium akustyczne posłużyło się przy tym metodami stosowanymi w
                  kryminalistyce.

Na podstawie obrazu Mona Lisy i autoportretu Leonarda odtworzono struktury ich
                  układów kostnych. Analizując na przykład długość palców i uwzględniając przy
                  tym średni wzrost Włoszek przyjęto założenie, że Mona Lisa miała 168
                  centymetrów wzrostu. Zauważono również, iż miała dosyć duży nos. Stąd
                  wywnioskowano, że musiała mieć - jak na kobietę - względnie niską, nosową barwę
                  głosu.
                  • kan_z_oz Re: Kanie ,ty podobno slyszysz "glosy" 21.05.06, 15:02
                    don2 napisał:

> co Ty na to ?
                    >
                    > Japończycy złamali "kod głosu" Leonarda da Vinci. Tamtejsi naukowcy twierdzą,
                    > że udało im się zrekonstruować głosy Leonarda da Vinci i Mona Lisy. Japońskie
                    > laboratorium akustyczne posłużyło się przy tym metodami stosowanymi w
                    > kryminalistyce.
                    >
                    >
                    > Na podstawie obrazu Mona Lisy i autoportretu Leonarda odtworzono struktury
                    ich
                    > układów kostnych. Analizując na przykład długość palców i uwzględniając przy
                    > tym średni wzrost Włoszek przyjęto założenie, że Mona Lisa miała 168
                    > centymetrów wzrostu. Zauważono również, iż miała dosyć duży nos. Stąd
                    > wywnioskowano, że musiała mieć - jak na kobietę - względnie niską, nosową
                    barwę
                    >
                    > głosu.

ODP: Donie, gdybym mogla to zaszylabym sie na bezludnej wyspie.
                    Co sie z nami dzieje? gdzie sie podzialo samodzielne myslenie, umiar,
                    wywazenie, spokoj?
                    Czy wszystko juz naprawde zostalo zastapione skomercjalizowanym rozpychaniem
                    sie lokciami?

Robienie pieniedzy na Bogu jest dla mnie brudnym interesem, chociaz nie mam nic
                    przeciwko 'robieniu' pieniedzy jako takim - tylko nie za wszelka cene.

"Holy graal" jest zluda i nie istnieje w sensie takim jak to pokazal film.

Magdalena miala ogromny wplyw na Jezusa; znaczenie zenskiej i meskiej, czy
                    Yin/Yang energii jest znane od tysiacleci. Polaczenie tych dwoch energii daje
                    jednosc i szczescie. Taka jest idea wspolzycia ze soba dwoch kochajacych sie
                    osob przeciwnej plci - wedlug tego co slyszymy - sprofanowana i sprosytuowana
                    poprzez instytucje obecnego malzenstwa.
                    "Holy Graal", wiec nie jest w odnalezieniu grobu Marii Magdaleny. Takowy wg
                    tego co nam powiedziano juz nie istnieje. Tak jak nie istnieje juz grob
                    Chrystusa. Historia wymazala je a pozostajace ruiny sa nieznaczace.

Istnieje cos czego nie pozwolono mi na tym etapie opisac; inny 'artifacts',
                    ktory opisano nam dokladnie z miejscem polozenia i dokladna lokalizacja. Wg
                    tego co slyszymy - nie mam pozwolenie powiedziec jeszcze co to jest, kto go
                    ukrywa i gdzie jest przechowywany, gdyz bylby natychmiastwo zniszczony.
                    Ten 'artifacts' jest bezposrednim polaczeniem ludzi z Bogiem oraz odkryciem
                    prawdy, ze zasady naszej cywilizacji zostaly zbudowane na jednym wielkim
                    klamstwie.

Wg tego 'artifacts' religie sa niepotrzebne - kazdy z nas ma mozliwosc na
                    bezposrednie polaczenie sie z Bogiem. Nie z tym, ktore opisaly swiatowe
                    religie. Zadna z nich nie ma jego jego prawidlowego obrazu. Najblizszy jemu
                    jest Buddyzm.
                    Zapomnielismy w czasie tych stuleci jak sie z nim komunikowac. Komunikacja jest
                    nie dla celow religijnych, tylko po to by utrzymac idealny balans energetyczny
                    i tym samym zdrowie fizyczne. Nasz organizm moze funkcjonawac daleko poza
                    wszystkie ustalone srednie.

To co opisano w filmie jako 'polowanie na czarownice' w celu wytepienia
                    elementu zenskiego i tym samym linii krwi Jezusa - jest nieporozumieniem.
                    Kobiety byly palone na stosach i topione, poniewaz one glownie mialy mozliwosci
                    komunikowania sie ze Zrodlem - Bogiem.
                    Widzisz - przeczytanie gnostycznych ewangelii; np Tomasza, Filipa, Marii,
                    Prawdy, Egipcjan - daje wiele do myslenia. Nie ma tam nic w nich ZLEGO,
                    zlosliwego lub raniacego drugiego czlowieka. Bog, Jezus, apostolowie sa
                    natomiast pokazani w innym swietle. W tym samym, jakie sa nasze przekazy. Te
                    informacje plyna od tysiacleci, tylko ludzie je otrzymujacy byli niszczeni.
                    Obecnie te informacje tez plyna - tresc jest wciaz ta sama, co tysiace lat
                    temu. Widze te same infromacje w gospels, co w naszych informacjach. Obecnie
                    tez nie jestem jedyna, ktora o tym mowi.
                    Internet powoduje cuda jesli chodzi o przeplyw informacji. Jest poza nia.

Przekazywanie linii krwi Jezusa z filmu ma znaczenie, ktorego autor nie
                    zrozumial. Symbolicznie jest ono jednakze prawidlowe.
                    Jezus byl raz w postaci, ktora maila zadziwic, zmusic do myslenia i pokac
                    droge. Jego swiadomosc natomiast byla na Ziemi przed tym gdy przybyl jako
                    Jezus. Po tym gdy umarl - jego swiadomosc wracala wielokrotnie. Obecnie w
                    kazdym z nas jest wciaz jego swiadomsc. Ta swiadomosc ma byc przez nas odkryta
                    i polaczona w jedno. To jest prawdziwy'holy graal'. To nie bedzie narzucone,
                    powiedziane - to jest etap gdy jednostka odkrywa, ze ma nadprzyrodzone
                    pochodzenie.
                    Czasowo - wg naszego obecnego kalendarza ma sie to odbyc przed rokiem okolo
                    2012.

Dan i jego film sa krokiem w tym kierunku.
                    Podobno ma ich byc wiecej i znacznie ciekawszych. Zobaczymy, czas pokaze.

Kan

• don2 Re: Kanie ,ty podobno slyszysz "glosy" 21.05.06, 15:27
                      PADRE SATANAS!! Kresle sie podwojnym odwroconym krzyzem ! Kot i zaba,garbata
                      baba , jad zmiji i mleko nietoperzy-niech brodawkami porosnie ten kto wierzy-
                      JUZ DAWNO ODKRYLEM ,ZE MAM NADPRZYRODZONE POCHODZENIE I nie ma we mnie nic z
                      JEGO SWIADOMOSCI.
                      • kan_z_oz Re: Kanie ,ty podobno slyszysz "glosy" 21.05.06, 15:42
                        hm, kresl sie czym chcesz, u dupy mu to lata. Poczytaj gnostykow.

Kan
                        • don2 Re: Kanie ,ty podobno slyszysz "glosy" 21.05.06, 17:12
                          kto to jest " mu" ?
                      • maria421 Re: Kanie ,ty podobno slyszysz "glosy" 21.05.06, 17:37
                        don2 napisał:

> PADRE SATANAS!! Kresle sie podwojnym odwroconym krzyzem ! Kot i zaba,garbata
                        > baba , jad zmiji i mleko nietoperzy-niech brodawkami porosnie ten kto wierzy-
                        > JUZ DAWNO ODKRYLEM ,ZE MAM NADPRZYRODZONE POCHODZENIE I nie ma we mnie nic
                        z
                        > JEGO SWIADOMOSCI.

:::::::::::::)))))))))))))))))))))))
    • maria421 Swietny artykul, polecam 21.05.06, 17:48
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3357970.html
      • don2 Re: Swietny artykul, polecam 21.05.06, 18:34
        Swietny ,to moze nie jest ,ale lekkostrawna prelekcja dla uczniow klas
        gimnazjalnych i wiezniow z wyrokami do 9 miesiecy.
        Choroba ,ktora toczy publicystyke i wszelkiego rodzaju felietony krytykow i to
        niezaleznie od rodzaju sztuki i tematu jest dolegliwosc ,ktora ja nazywam
        symptomem Toski.Czytajac taki tekst mozna dostac nerwowego tiku,zapalenia
        okostnej i uwiadu starczego razem! A wyglada to tak:
        Typowym dla autora X jest traktowanie tego zjawiska w sposob ,ktory juz kilka
        lat temu przedstawil XX w niewielkim tomiku ( wyd. RR.) zaglebiajac sie w
        rozumowanie X,mozna bez trudu zauwazyc wplywy YY a szczegolnie podkreslenie
        faktu czynnosci fizjologicznej,ktora to jest typowa dla tej czesci tworczosci
        YY,o ktorej to pisze znany krytyk i wybitny pretensjonalista GG w swoim krotkim
        eseju:Czy mloda poetka sika kucajac na sedesie czy tez przymykajac lekko drzwi.
        Oczywiscie bylo by niesprawiedliwie oceniac autora X,tylko wg panujacego
        trendu,ktorego odzwierciedleniem jest sposob sikania poetki-Wszak autor X pisze
        o wplywie koloru zoltego na trawienie wtorne krowy rasy nizinnej. ITD ITP.
        jak to netowo wytrazic,linki i podaj linki i poprzyj linki.Samodzielnym
        pozostaje tylko stukanie w klawisze i wyszukiwanie linkow.
        • kan_z_oz Re: Swietny artykul, polecam 22.05.06, 04:45
          Merytorycznie zgadzam sie z Donem.

Ciekawe tylko dlaczego autorka uwaza, ze potrzeba tej 'patchworkowej' religii
          istnieje obecnie?. Z tego co sie orientuje to zawsze istniala. Tylko trudno
          bylo robic 'patchworking' jak grozilo ukamieniowanie lub utopienie.

Kan
          • i.p.freely Re: Ale jaja... 22.05.06, 05:07
            • i.p.freely Re: Ale jaja... 22.05.06, 05:16
              "Trojca" protestujacych przed kinem i MASA widzow.... ani jednego wolnego
              miejsca .... w kinie!!!
              Sprobuje jutro.

• maria421 Re: Ale jaja... 22.05.06, 09:24
                i.p.freely napisał:

> "Trojca" protestujacych przed kinem i MASA widzow.... ani jednego wolnego
                > miejsca .... w kinie!!!
                > Sprobuje jutro.
                >
                W sobote corka byla w kinie na "Mission Impossible nr ?" i mowila, ze na "Kod"
                wcale nie bylo duzo ludzi.
                Pewno dlatego, ze w Niemczech nie bylo specjalnych protestow przeciw temu
                filmowi.
                >
      • chris-joe Re: Swietny artykul, polecam 22.05.06, 08:25
        Czytajac artykul (choc nie powinienem byl go czytac- zgodnie z pewna zasada
        gdzies wczesniej przez Marie objasniona), odkrylem iz w ciagu ostatnich circa
        2000 lat chrzescijanstwo bylo ciurkiem ofiara spiskow, pomowien i potwarzy.
        Normalnie mi sie zal zrobilo.

Z drugiej strony: po raz pierwszy pod artykulem GW znalazlem ciekawa rozmowe-
        vide nick3.
        • maria421 Re: Swietny artykul, polecam 22.05.06, 09:26
          chris-joe napisał:

> Czytajac artykul (choc nie powinienem byl go czytac- zgodnie z pewna zasada
          > gdzies wczesniej przez Marie objasniona),

Jaka?

odkrylem iz w ciagu ostatnich circa
          > 2000 lat chrzescijanstwo bylo ciurkiem ofiara spiskow, pomowien i potwarzy.
          > Normalnie mi sie zal zrobilo.

Masz jakies dowody na to, ze tak nie bylo?

• chris-joe Re: Swietny artykul, polecam 22.05.06, 10:01
            -jak to bylo? O, juz wiem!:

"Chris, jezeli Ty nie potrafisz zrozumiec tego, co sie na forum pisze, i
            interpretujesz brak zgody na adopcje dzieci przez pary homo jako "odbieranie Ci
            pelnej ludzkosci", jezeli klasyfikujesz ludzi na przyjaciel-wrog w zaleznosci
            od tego ich stosunku do ideologii homo, a upudrowanego faceta w PRL uwazasz za
            bohatera, to wybacz, ale trudno polegac na Twoich literackich sugestiach."

-Mam dowody dokladnie na zapodana teze. Ze BYL ofiara spiskow, pomowien i
            potwarzy. Podobnie jak np. moskiewski marksizm-leninizm w ciagu ostatnich circa
            100 lat.
            • maria421 Re: Swietny artykul, polecam 22.05.06, 10:07
              chris-joe napisał:

> -jak to bylo? O, juz wiem!:
              >
              > "Chris, jezeli Ty nie potrafisz zrozumiec tego, co sie na forum pisze, i
              > interpretujesz brak zgody na adopcje dzieci przez pary homo jako "odbieranie
              Ci
              > pelnej ludzkosci", jezeli klasyfikujesz ludzi na przyjaciel-wrog w zaleznosci
              > od tego ich stosunku do ideologii homo, a upudrowanego faceta w PRL uwazasz za
              > bohatera, to wybacz, ale trudno polegac na Twoich literackich sugestiach."

I na podstawie tego wyciagnales wnioski ze NIE POWINIENIES CZYTAC??? :))

> -Mam dowody dokladnie na zapodana teze. Ze BYL ofiara spiskow, pomowien i
              > potwarzy. Podobnie jak np. moskiewski marksizm-leninizm w ciagu ostatnich
              circ
              > a
              > 100 lat.

Podobnie jak organizacje gejowskie w ciagu ostatnich 50 lat?:)
              • chris-joe Re: Swietny artykul, polecam 22.05.06, 10:39
                -no, zesz! :) Jesli ty z pogladami na odwyrtke do moich co do: "adopcji dzieci
                przez pary homo", "ideologii homo" (cokolwiek by to mialo znaczyc...),
                "upudrowanego faceta" (wstyd i wstret straszny! dobrze choc ze bez
                karmazynowych sukienek i ciezkiej bizuterii :) nie powinnas polegac na moich
                sugestiach- to na abarot ja powinienem unikac sugestii twoich.

Lapiesz juz dowcip? )

-"Organizacje gejowskie w ciagu ostatnich 50 lat" (od circa roku 1950 do circa
                dzisiaj) jak chrzescijanstwo w ciagu ostatnich circa 2000 lat oraz
                marksizm-leninizm w ciagu ostatnich circa 100 lat.

Przyznaje ci circa racje i przepraszam za potwarze:)
    • sabba eeee... 22.05.06, 10:00
      myslalam ze cos o filmie piszecie a tu znowu to samo:) ksiazke czytalam, film
      obejrzalam, co nowego daja w kinie?:)
      • kan_z_oz Re: eeee... 22.05.06, 15:22
        X-mena.
        Kan
    • ertes $224 miliony w weekend 22.05.06, 17:48
      Drugie otwarcie w historii.
    • ertes A w katolandzie.... 23.05.06, 02:39
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3361852.html
      Film "Kod da Vinci" w reżyserii Rona Howarda obejrzało w pierwszy weekend
      wyświetlania 341 095 widzów (box office: 5.475.744 zł ). Jest to najlepsze
      otwarcie wśród filmów dla dorosłych w polskich kinach
      • don2 Re: A w katolandzie.... 23.05.06, 09:32
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3363260.html
        • don2 Re: A w katolandzie.... 23.05.06, 10:20
          www.nie.com.pl/art7370.htm
          • jutka1 Re: A w katolandzie.... 23.05.06, 10:37
            Oba artykuly Donie mnie zirytowaly.
            Ide do ogrodu.
            :-(
            • kan_z_oz Re: A w katolandzie.... 24.05.06, 06:39
              jutka1 napisała:

> Oba artykuly Donie mnie zirytowaly.
              > Ide do ogrodu.
              > :-(
              E tam, przeciez smialam sie chyba tydzien temu, ze tylko patrzec jak ktos
              dopatrzy sie, ze plemnik i komorka tez sa zywe. No musze przyznac, ze nie
              spodziewalam sie, ze stanie sie to az tak szybko...

Kan

• jutka1 Re: A w katolandzie.... 24.05.06, 07:56
                Zebys widziala, z jaka energia pielilam! Hak hak hak hak....
                :-D
                • kan_z_oz Re: A w katolandzie.... 24.05.06, 11:14
                  No cos Ty???

Te dyskusje na temat aborcji tudziez antykoncepcji sa juz nudne.

Kan
                  • jutka1 Re: A w katolandzie.... 24.05.06, 12:59
                    A wiesz, ze masz racje. Poniewaz sa nudne, wiec nie bede sie juz irytowac. O.
                    :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka