05.11.03, 11:08
dowiedzialam sie wlasnie na watku "skad jestescie z PL" ze ponoc widnialam na liscie zaginionych, wiec jakby to kogos interesowalo to wrocilam do Norge. I sie z tego ciesze. Kran narzeka na chamstwo itd Norwegow, a ja sie zle w Polsce czulam. Gdzie nadal ludzi traktuje sie jako potencjalnych zlodzei itp.

Wiecej wiadomosci na w/w watku :)

Sciskam

M.
Obserwuj wątek
    • don2 Re: wrocilam 05.11.03, 11:57

UUU ! pogadamy o traktowaniu ludzi jako potencjalnych zlodziei ?
      Zaczne niewinnie : w wielu krajach europy w sklepach chodzi wiecej
      kontrolerow i ochroniarzy w porownaniu z tym co widzialem w Polsce.
      Myslisz ,ze oni sa dla dekoracji? prawie wszystkie towary w sklepach
      elektroniki itp sa chronione alarmem,odziez i obuwie sama wiesz jak.
      teraz mniej niewinnie : zawracasz dupe kobieto.napisalas bzdet by cos napisac
      A teraz twoja kolej.PS ostatnio jakos czesto bywam w PL.nikt mnie nie
      traktowal jako potencjalnego zlodzieja.Nawet w hotelu uwoezyli na slowo ,ze nie
      korzystalem z barku w pokoju. D.
      • bergo1 Re: wrocilam 05.11.03, 12:20
        Masz racje Don. Npiaslam bzdury aby tylko cos napisac.

A po za tym naleze do takich osob, ktore latwo zauwazaja nieuprzyjemne traktowanie, ktore czasami rzuca cien na cala wspaniala reszte.
        Nie sadze, ze w POlsce wszedzie i wylacznie tak ludzi sie traktuje. Jesli wczesniej tak napisalam to miales powod aby sie oburzyc na moje brednie. Maz moj byl zachwycony i mile zaskoczony tym ilu ludzi mu chetnie udzielilo pomocy przy jego samodzielnej podrozy z Warszawy do Krakowa. Mial tam jakis problm z biletem czy cos. Powiedzial, ze tutaj to nikt by sie nim nie przejmowal. BYl zaskoczony tym ze w przedziale ludzie nawzajem sie czestowali chipasmi itd.

To co napisalam jest moim subiektywnym odczuciem i wrazeniem. Sorry ale widocznie mam jakies paranoje, ze mnie tutaj chca prawie na kazdym kroku oszukac. Ale takie rzeczy to sie chyba wynosi z domu. Rownie dobrze moge sie z Kranem klocic, z jej opisami jacy to Norwedzy sa chamscy i bezczelni. To sa jej doswiadczenia i odczucia,a ja sie jeszcze z tym nie spotkalam.

• clairejoanna Re: A jestes pewna, ze nie wrocilas do Noreg? 05.11.03, 15:41

• jan.kran Re: A jestes pewna, ze nie wrocilas do Noreg? 05.11.03, 16:26
        Bergo ja nie pisalam , ze Norwegowie sa chamscy i bezczelni. A jak tak to
        odebralas to trudno:-((( Mnie meczy niekompetencja Norwegow. Ale im dluzej tu
        mieszkam tym bardziej wiem z czego to wynika. Mam szacunek , ze taki maly narod
        tak sobie daje rade. Nie mam szacunku do ich zadufania i pewnosci siebie , ze
        wszystko co norweskie jest najlepsze. Lekarze i nauczyciele sa generalnie
        beznadziejni. Choc spotkalam tez bdb nauczycieli. Natomiast norweskie
        pielegniarki i pielegniarze zbijaja mnie z nog ( pozytywnie ) swoja
        kompetencja,atmosfera w mojej fabryce jest znakomita. Nie ma mowy zeby ktos
        komus zrobil przykrosc, podniosl glos i takie rozne. Faktem jest , ze to co
        robi siedem osob mogloby robic cztery i jeszcze by sie nie napracowaly.Nie ja
        jedna tak odbieram Norwegie , wielu ludzi spoza Skandynawii ma takie wrazenia.

A co do PL to w duzej mierze sie z Toba zgadzam. Obok pozytywnych doswiadczen
        i naprawde kompetentych ludzi zdarzaja sie taki kaczany , ze mnie oslabia. Ja w
        PL czuje jak w dzikim kraju , sorry Winnetou, bo nigdy nie wiem czego sie
        spodziewac:-PPP Sciskam. Kran Zamotany.
        • don2 Re: A jestes pewna, ze nie wrocilas do Noreg? 05.11.03, 16:58

Az mi rece opadaja Kranie,naprawde taki dziki kraj? A czego bys chciala sie
          spodziewac?
          • jan.kran Re: A jestes pewna, ze nie wrocilas do Noreg? 05.11.03, 19:05
            don2 napisał:

>
            > Az mi rece opadaja Kranie,naprawde taki dziki kraj? A czego bys chciala sie
            > spodziewac?

Don ja bym sie chciala spodziewac w PL normalnosci, demokracji i takich tam
            roznych popieprzonych i naiwnych rzeczy. A nie post komuny , chamstwa ,
            kurestwa i goralskiej muzyki. Zaznaczam , ze to nie jest watek paszportowy:-PPP
            Kran
            • bergo1 Re: A jestes pewna, ze nie wrocilas do Noreg? 07.11.03, 09:58
              Ja Kraniku w pelni sie z Toba zgadzam i rozumiem :)

Co do Claire tyo u nas w Bergen jest jeszcze Norge :) U tesciow w Os juz Noreg :)

A tak w ogole to remont trwa, prad co chwile jest wylaczany, wiec komp wczoraj nie dzialal. Wlasnie ojciec kuje dziure w suficie lazienki - ha ha
              po za tym wczoraj mielismy tutaj istne rekordy ciepla. Ja osobiscie widzialam na termomwtrze 16 stopni, ponoc gdzies niedaleko bylo 20!!!

buzka!!
            • lalka_01 Re: A jestes pewna, ze nie wrocilas do Noreg? 07.11.03, 10:42
              Goralskiej muzyki Kran nie lubisz???? Oj to mi podpadlas kobito...
              • don2 Re: A jestes pewna, ze nie wrocilas do Noreg? 07.11.03, 11:09

hej bystra woda,bystra wodiczka
                pytalo dziewcze o Janicka.....
              • jan.kran Re:Goralsak muzyka +dialekt bergenski 07.11.03, 12:26
                lalka_01 napisała:

> Goralskiej muzyki Kran nie lubisz???? Oj to mi podpadlas kobito...

Lubie. Ino to byl cytat , nie pomne skad:-)))

Ja mam pacjenta Bergo z Bergen. Ile mnie kosztuje co by Go zrozumiec :-PPPP I wieksza czesc zalogi leci nynorsk :-((( Albo minimum jakimis dzikimi dialektami. Na szczescie produkty fabryczne , czyli moi ukochani staruszkowie mowia generalnie osloanskim:-))) Z tym nie mam problemow. Ale jestem dumna , bo coraz lepiej sie integruja w jakze bogatym jezyku norweskim:-)))
                W Oslo jest bardzo cieplo i codziennie oczekuje jakijs bialej , niemilej niespodzianki.
                Sciskam. Kran Dialektyczny:-)))
                • bergo1 Re:Goralsak muzyka +dialekt bergenski 07.11.03, 19:51
                  Mnie sie bergenski dialekt zaczyna coraz bardziej podobac. Na poczatku na niego psioczylam, a teraz wrecz przeciwnie. Duzym plusem sa jego pewne ulatwienia, jak np. tylko dwa rodzaje rzeczownikow, w przeciwnienstwie do trzech wymaganych i wystepujacych w Oslo. TYlko z tym ich francuzkim rrrrrrr mam problemy, ale przyjemnie posluchac. Uwielbiam np. ogladac Dagfinn'a w tv za ten jego bergenski sposob mowienia :))))))))
                  Chociaz ludzie z Oslo mowia mimo wsyztko latwiej, bo wyrazniej i znacznie wolniej.

U nas dzisiaj chlodniej niz wczoraj bo tylko ok 10 stopni. Na weekend zapowiadaja piekna pogode i wyzsze temperatury. Wczoraj to bylo fajniutko - niczym podczas halnego.

a co do goralskiej muzyki to tyz nie przepadam. Chociaz podczas naszego wesela w Zakopcu bedzie nam przygrywac kapela goralska na przywitanie. I ani minuty dluzej!!!!!!!!

Sciskam cieplutko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka