Dodaj do ulubionych

disel kontra TS

27.06.05, 21:29
witam,
czy disle są mniej awaryjne od ts? czy rozrząd wymieniać równie szybko, czyli
po 60tys?
wciąż czekam na życzliwego odnośnie instrukcji do 156 2.4 jtd.
pzdr dla Alfistów
Obserwuj wątek
    • 19-74pm Re: disel kontra TS 28.06.05, 14:06
      Witam.Ja w swojej alfie mam 1,9 JTD.Przejechałem ok 50.tyś km.Silnik
      praktycznie jest bezproblemowy.Rozrząd wymieniłem przy 78 tyś. pasek wyglądał
      ok ale rolka prowadząca troche szumiała.Filtr paliwa wymieniam co rok przed
      zima a powietrza razem z olejem.Ogólnie fajnie się jeżdzi no i ta
      elastyczność.Pozdrawiam Piotrek
      • malgoska1 Re: disel kontra TS 28.06.05, 14:38
        Witam.

> Ogólnie fajnie się jeżdzi no i ta
        > elastyczność.Pozdrawiam Piotrek

Miałbym prośbę. Mógłbyś zmierzyć elastyczność, chętnie porównałbym ze swoim 156
        2.0TS.
        Proponuję następujące konkurencje:
        60-100 bieg dowolny, ilość zmian biegów również
        80-120 jw.

Pozdrawiam,
        Maciej Loret
        • 19-74pm Re: disel kontra TS 28.06.05, 16:59
          Witam.Z zasady elastycznoęć jednostki mierzy sie na 4 (60-100)i na 5 (80-120)
          biegu.Wiadomo że moje 105 km nie równa się do 150 twoich.Nie ta moc nie te
          obroty.U mnie przy 3,5 tyś obrotów warto zmienić bieg.Mierząc na innych biegach
          niż powyższe napewno bys wygrał, a standardowo ( czyli 4 i 5)mógłbym być 1.Sam
          nie mierzyłem elastyczności ale kiedys wyczytałem 4ka 60-100- 8s i 5ka 80-120-
          13s.Chodzi o alfe 145JTD.Pozdrawiam Piotrek
          • malgoska1 Re: disel kontra TS 28.06.05, 17:57
            Witam.

OK. Możemy zrobić również porównanie:
            60-100 na IV i 80-120 na V, ale mój jest przy tych obrotach ieniutki, oj
            cieniutki :((

Chciałem po prostu udowodnić niektórym, że twierdzącym, że benzyna nie ma szans
            z dieslem. Bo nie ma jeśli się odpowiednio nie miesza w podłodze. U mnie od
            3,5k obr/min. dopiero zaczyna się cokolwiek dziać ;)
            To co, spróbujesz?
            A może ktoś ma wersję 140KM?

Pozdrawiam,
            Maciej Loret
            • karolcia59 Re: disel kontra TS 28.06.05, 21:42
              Ja mam:]Alfę 156 Sportwagon 1,9 Dieselek,140km,pierwsza rejestracja kwiecień
              rego roku,full opcja.Jedna rzecz,którą zmieniam to spotrowe koła na 16-ki dla
              swego i innych bezpieczeństwa
              • malgoska1 Re: disel kontra TS 28.06.05, 22:15
                karolcia59 napisała:

> Ja mam:]Alfę 156 Sportwagon 1,9 Dieselek,140km,

O jezu. Przepraszam Cię, że musiałaś się odkryć przed bestiami z tego forum ;)
                Alfa i kombi i jeszcze diesel ;)) Pozostaje Ci założyć hak, gaz i modlić się,
                żeby Cie nie dopadł jakiś prawdziwy Alfista. Odpukać w niemalowane ;)))

I możesz mi pomóc teście, o którym była mowa?

> rego roku,full opcja.Jedna rzecz,którą zmieniam to spotrowe koła na 16-ki dla
                > swego i innych bezpieczeństwa

A cóż takiego bezpiecznego jest w kołach 16" ?

Pozdrawiam,
                Maciej Loret
                • karolcia59 Re: disel kontra TS 28.06.05, 22:23
                  Miałam na myśli nasze polskie drogi o których tyle tu pisano..a czemu ma mnie
                  dopaść alfista??
                  • malgoska1 Re: disel kontra TS 28.06.05, 22:40
                    karolcia59 napisała:

> Miałam na myśli nasze polskie drogi o których tyle tu pisano..a czemu ma mnie
                    > dopaść alfista??

Ale co wspólnego ma bezpieczeństo z 16" kołami - jak rozumiem w standardzie są
                    15"?

Alfista (oczywiście taki prawdziwy), może Ci zarzucić, że Twóje auto to:
                    1. kombi
                    2. diesel
                    3. będzie miał hak
                    4. będzie miał instalację gazową
                    5. a może ma rozkładaną tylną kanapę?

A żadna prawdziwa Alfa nie ma żadnej z powyższych cech.

Pozdrawiam,
                    Maciej Loret
                    • 156sw Re: disel kontra TS 28.06.05, 23:56
                      i musi byc czerwona i najlepiej jakis zabytek pt 75 bo cala reszta to fiaty..:)
                      • malgoska1 Re: disel kontra TS 29.06.05, 07:35
                        Witam.

> i musi byc czerwona i najlepiej jakis zabytek pt 75 bo cala reszta to
                        fiaty..:)

Masz racje. Zapomniałem o tych cholernych związkach z Fiatem ;))

Pozdrawiam,
                        Maciej Loret
                    • nicolaromeo Re: disel kontra TS 29.06.05, 02:15
                      Diesla kupuje się a gaz zakłada się dla oszczędności, tylko i wyłącznie. Bo nie
                      widze innego powodu. Z jednej strony to smutne, ze ludzie nie mają na
                      utrzymanie średniej klasy samochodu. A z drugiej powstają takie cuda jak
                      Jaguary z silnikiem od traktora.
                      A za haki to naprawde się powinno eksterminować, bo co i raz takiemu młotkowi
                      przyjdzie do głowy podczepić pod to przyczepke nie daj Boże campingową i jedzie
                      taka łajza 70 na godzine i blokuje droge. Na takich to powinno się montować w
                      samochodzie rakiety ziemia ziemia z taką ilością łdunku zeby już nie było czego
                      sprzątać.
                      • 19-74pm Re: disel kontra TS 29.06.05, 08:33
                        Ja do alfy podszedłem z sercem i z portfelem.Nie powiem 145Jtd była droższa od
                        wszystkich benzyniaków ale wiedziałem ze koszty ekspoloatacji póżniej będą
                        trochę niższe od TSów.Fakt że diesel to nie benzyna nie ten dżwięki moc.Ale
                        frajda z jazdy jest również duża i w końcu to też alfa.Nie będe udowadniał
                        wyższość diesla od benzyny i naodwrót bo to bez sensu kazdy ma swoje wady i
                        zalety.W życiu trzeba spróbować i diesla i benzyny.Pozdrawiam alfistów Piotrek
                      • malgoska1 Re: disel kontra TS 29.06.05, 10:28
                        Witam.

> Diesla kupuje się a gaz zakłada się dla oszczędności, tylko i wyłącznie. Bo
                        > nie widze innego powodu.

Takich powodów na pewno trochę by się znalazło:
                        1. przekonania - niektórzy mówią, że dieslem nie będą jeździli, bo śmierdzi, bo
                        traktor,itd...
                        2. ekologia, np, jesteś członkiem Greenpeace ;)

> Z jednej strony to smutne, ze ludzie nie mają na
                        > utrzymanie średniej klasy samochodu.

Równie smutne jest to, że niektórym nie chce sie pracować.

> A z drugiej powstają takie cuda jak
                        > Jaguary z silnikiem od traktora.

Ja tam jestem tolerancyjny. Czekam Bentleya kombi, Porsche 911 TDI albo AR159 z
                        wbudowanym gazem ;))

> > A za haki to naprawde się powinno eksterminować, bo co i raz takiemu
                        > młotkowi przyjdzie do głowy podczepić pod to przyczepke nie daj Boże
                        > campingową i jedzie taka łajza 70 na godzine i blokuje droge.

Może pójdziemy dalej i wszystkie auta, które nie potrafią rozwinąć 200km/h, nie
                        powinne być dopuszczone do ruchu?
                        Nie potrafisz wyprzedzić? Trudno.

Pozdrawiam,
                        Maciej Loret
                        • nicolaromeo Re: disel kontra TS 29.06.05, 14:02
                          A ten ostatni pomysł jest całkiem ok. Na przykład prędkość minimalna 160 na
                          lewym pasie a jak jedziesz wolniej to 500 mandatu.
                          Ty pewnie zawsze umiesz wyprzedzić, na górskiej drodze na zakrętach, na ciągłej
                          linii i może jeszcze jak z przeciwka jada inne samochody. Ale zapewne je
                          przeskakujesz :)
                          • malgoska1 Re: disel kontra TS 29.06.05, 14:43
                            Witam.

> A ten ostatni pomysł jest całkiem ok. Na przykład prędkość minimalna 160 na
                            > lewym pasie a jak jedziesz wolniej to 500 mandatu.

Mandat chyba ni potrzebny. Większości kierowców nie trzeba sygnalizować, by
                            zjechali z lewego pasa. Ale wyjątki oczywiście są.

> Ty pewnie zawsze umiesz wyprzedzić, na górskiej drodze na zakrętach, na
                            > ciągłej linii i może jeszcze jak z przeciwka jada inne samochody.

Nie, nie umiem, jestem przeciętnym kierowcą.
                            Ale nie narzekam na jadących z przyczepą kempingową 70km/h, którzy są takimi
                            samymi uczestnikami ruchu jak Ty i ja.

P.S. Więcej luzu -> popatrz na mnie ;)))

Pozdrawiam,
                            Maciej Loret
                            • nicolaromeo Re: disel kontra TS 30.06.05, 01:58
                              Eeeee no ktoś Cię oszukał. Człowiek ciągnący za samochodem dom nie może być
                              normalnym uczestnikiem ruchu. Ja i Ty zapewne nie mamy w samochodzie toalety,
                              prysznica, kuchenki mikrofalowej i innych bardzo przydatnych rzeczy. :)
                              • malgoska1 Re: disel kontra TS 30.06.05, 07:01
                                Witam.

> Człowiek ciągnący za samochodem dom nie może być
                                > normalnym uczestnikiem ruchu. Ja i Ty zapewne nie mamy w samochodzie toalety,
                                > prysznica, kuchenki mikrofalowej i innych bardzo przydatnych rzeczy. :)

No cóż. Są też tacy, którzy w prawie 4,5metrowym aucie mają skrytkę na gaśnicę,
                                apteczkę i portfel zamiast normalnego bagażnika. A jeszcze wczoraj wyczytałem,
                                że w Peugeot206CC bagażnik jest o 25% większy niż u mnie ;))

Pozdrawiam,
                                Maciej Loret
                                • nicolaromeo Re: disel kontra TS 30.06.05, 08:16
                                  Mowa o spyderze? A 206 CC jak i inne samochody typu CC to dopiero porażka. Jak
                                  złożysz dach to zapewne zostanie w nim 25% twojego bagażnika. A i ten drugi żąd
                                  siedzeń no wygoda i luksus ;)
                                  • malgoska1 Re: disel kontra TS 30.06.05, 09:20
                                    Witam.

> Mowa o spyderze?

Niestety. Mowa wielkości bagażnika 156 Sportwagon kontra Peugeot206CC. 156 ma
                                    znacznie mniejszy bagażnik w tym wypadku. Oczywiście po złożeniu dachu jest
                                    odwrotnie.

> A i ten drugi żąd siedzeń no wygoda i luksus ;)

Mówisz o rzędzie? Jeśli tak, to zauważ, że auto jest 60cm krótsze.
                                    Poza tym od kiedy Alfista martwi się o przestrzeń???

Pozdrawiamm,
                                    Maciej Loret
                                    • nicolaromeo Re: disel kontra TS 01.07.05, 01:13
                                      Alfista nie potrzebuje siedzeń z tyłu i dla tego zapewne w spyderze ich nie ma.
                                      W 206 CC i innych tego typu wynalazkach są a i tak z nich nie można korzystać,
                                      totalny bezsens.
                                      • malgoska1 Re: disel kontra TS 01.07.05, 07:30
                                        Witam.

> Alfista nie potrzebuje siedzeń z tyłu i dla tego zapewne w spyderze ich nie
                                        > ma.

Tak, tak już wiem. Alfista powinien od razu po gwarancji zaspawać klapę
                                        bagażnika, którego nie potrzebuje.

> W 206 CC i innych tego typu wynalazkach są a i tak z nich nie można
                                        > korzystać, totalny bezsens.

Nie do końca. Na pewno miejsca jest na tyle, że można zawieźć dzieciaki do
                                        żłobka czy pojechać na zakupy.

Pozdrawiam,
                                        Maciej Loret
                                        • nicolaromeo Re: disel kontra TS 01.07.05, 09:11
                                          A i znowu się mylisz. Alfiści nie spawają, nie doczepiają spojlerów nie kupują
                                          dieseli i broń Boże nie zakładają instalacji gazowych.
                                          Co do tych pseudo siedzeń z tyłu to chyba widzieliśmy dwa różne samochody bo wg
                                          mnie oprócz torebki na zakupy nic się tam nie zmieści.
                                          No chyba, ze jeśli masz jedno dziecko to posadzisz je z przodu, jesli masz
                                          dwójke to jedno z przodu a drugie można położyć z tyłu, jesli masz trójke jedno
                                          z przodu drugie z tyłu a trzecie do bagaznika ale wtedy trzeba zostawić dach.
                                          • pigr Re: disel kontra TS 01.07.05, 10:25
                                            To już chyba Rodzina RM...
                                            • malgoska1 Re: disel kontra TS 02.07.05, 19:39
                                              Witam.

> To już chyba Rodzina RM...

"Trzy słowa do Ojca prowadzącego" ?

Pozdrawiam,
                                              Maciej Loret
                                        • rafal.gtv Re: disel kontra TS 01.07.05, 17:05
                                          malgoska1 napisała:

> Witam.
                                          > Alfista powinien od razu po gwarancji zaspawać klapę
                                          > bagażnika, którego nie potrzebuje.
                                          >

Taki Alfista od razu kupuje AR GT lub Gtv (póki jeszcze jest)
                                          Inny świadomie kupuje dość praktyczną 156.

Jest mnóstwo samochodów dysponujących wielkimi i praktycznymi bagażnikami. Np.
                                          gustowna Skoda Octavia lub prestiżowy Superb , rozliczne modele przepięknych
                                          Opli i kilka niepowtarzalnych Volksvagenów.
                                          Przy okazji mają wszędzie schowki i fantastyczne uchwyty na Mc'Kubki.
                                          Standardy rozwiązań techniczno - designerskich Alfy są znane nie od dziś , a
                                          wybór na rynku - olbrzymi.
                                          Chcesz kufer i miejsce na rodzinę - optymalny pojazd z łatwością znajdziesz.

> Nie do końca. Na pewno miejsca jest na tyle, że można zawieźć dzieciaki do
                                          > żłobka czy pojechać na zakupy.
                                          >
                                          > Pozdrawiam,
                                          • malgoska1 Re: disel kontra TS 02.07.05, 19:37
                                            Witam.

> Jest mnóstwo samochodów dysponujących wielkimi i praktycznymi bagażnikami.
                                            > Np. gustowna Skoda Octavia lub prestiżowy Superb , rozliczne modele
                                            > przepięknych Opli i kilka niepowtarzalnych Volksvagenów.

Czuję coś nosem ;)

> Przy okazji mają wszędzie schowki i fantastyczne uchwyty na Mc'Kubki.

Czy w jakimkolwiek aucie są uchwyty na nie-Mc'Kubki, tylko na zwykłe kubki?

> Standardy rozwiązań techniczno - designerskich Alfy są znane nie od dziś , a
                                            > wybór na rynku - olbrzymi.
                                            > Chcesz kufer i miejsce na rodzinę - optymalny pojazd z łatwością znajdziesz.

Czyli Alfa tylko dla singli? Obawiam się, że gdyby powiedzieli to otwarcie, to
                                            sprzedaż poleciałaby na łb, na szyję.

Z drugiej strony, te przysłowiowe już kubki, to chyba żaden wstyd dla Alfy?

Pozdrawiam,
                                            Maciej Loret
    • rafal.gtv Re: disel kontra TS 01.07.05, 16:45
      TS-y są może kapryśne ( wariator i nietrwały napęd rozrządu ), ale poważne
      usterki i przedwczesne zużycie są sporadyczne. Obowiązuje też zasada, że im
      większy TS tym mniej kłopotów. Naprawy zaś są stosunkowo niedrogie.
      Diesle Uni i Multijet są zaś silnikami niezmiernie skomplikowanymi ( im
      większy - tym bardziej...) i wszystko jest dobrze, dopóki statystycznie mniej
      prawdopodobna ( w relacji do TS ) usterka jednak się wydarzy . A potrafi !
      Turbosprężarki , pompa , zespół wtryskowy i końcówki wtryskiwaczy są jednak
      dość drogie , a byle majster ich nie wymieni.
      Uważam , że diesle w AR są niezłą alternatywą dla użytkowników
      długodystansowych i wieloletnich. Jeśli planujesz cieszyć się Alfą krócej -
      polecam jednak JTS-a lub TS-a.
      Wśród diesli IMHO lepszym wyborem jest oczywiście silnik 2.4 Multijet.
      • malgoska1 Re: disel kontra TS 02.07.05, 19:50
        Witam.

> Obowiązuje też zasada, że im większy TS tym mniej kłopotów.

Czyli mój 2.0 jest najlepszym z TS'ów?

> Naprawy zaś są stosunkowo niedrogie.

Szkoda, że moje ASO o tym nie wie ;)

Pozdrawiam,
        Maciej Loret

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka