Dodaj do ulubionych

mam dylemat

19.02.08, 16:47
chcę kupić samochód, pierwszy mój i chciałbym kupić AR 146 z silnikiem1.4, ale
słyszałem że alfy dość często zawodzą i są drogie w utrzymaniu i nie chodzi mi
tylko o spalanie . Jesteście użytkownikami to wiecie najlepiej i myślę że mi
pomożecie i nie jestem pewny czy za gotówkę którą dysponuje ok6 tyś kupię
wogóle jakiś nadający się do jazdy. No i jak jest naprawdę z tą awaryjnością?
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: mam dylemat 19.02.08, 17:19
      W przypadku samochodów starszych niż 10 lat a jedynie takie - oczywiście jeżeli mamy na myśli segment aut o lepszym wyposażeniu - raczej nie ma co marzyć o egzemplarzu nie wymagającym dodatkowych wkładów, gdyż samochody bez znaczenia czy się o nie pedantycznie dba po prostu się zużywają i im starsze tym temp zużycia rośnie lawinowo. I dotyczy to wszystkich marek nie tylko AR. Jednak kto szuka ten zjajdzie a koszty utrzymania 145/146 wcale nie odbiegają od kosztów utrzymania innych marek. O awaryjności można powiedzieć to samo. Pamiętaj o jednym - nie wolno się napalać i wybieraj samochód głową a nie sercem. Sprawdź sobie koszty podstawowych części zamiennych typu rozrząd, tarcze, klocki, sprzęgło, płyny i jeżeli te nie przerosną Twoich możliwości to szukaj a znajdziesz. Lepiej się mile zaskoczyć w serwisie niż dostać zawału patrząc na fakturę ;)

Jak masz jakieś pytania śmiało pytaj. Na pewno ktoś Cię pokieruje :)
    • alces1 Re: mam dylemat 19.02.08, 17:45
      Silnik 1.4 T.S. jest w miarę dynamiczny i na rozpoczęcie przygody z tą marką z
      pewnością wystarczy, sam kiedyś taką Alfą jeździłem.
      Znalezienie w kwocie którą podałeś zadbanego egzemplarza nie będzie łatwo.
      Pamiętaj, że kiedy już kupisz należy wymienić rozrząd, generalnie należy robić
      to co około 55- 60 tys km. Jest to koszt rzędu 600 - 700zł + wariator, który
      należy wymieniać średnio co dwie wymiany rozrządu, a jeśli się tłucze, to przy
      najbliższej wymianie.
      Musisz też dbać o poziom oleju - zawsze równy kresce max, co zwiększy żywotność
      silnika, a przede wszystkim wspomnianego wariatora. Olej wymieniaj nie rzadziej
      niż co 15.000km. I sprawdzaj często jego stan, Alfa wpisane ma w swoją naturę
      to, że lubi czasem łyknąć ;)
      przy zakupie nie kieruj się emocjami, lecz trzeźwo oceń sytuację i targuj się!
      Podczas zapalania przysłuchaj się, czy przez chwilkę nie pracuje jak diesel, co
      oznacza koniec wariatora, a przed zapaleniem sprawdź stan oleju - dowiesz się
      czy właściciel znał faktycznie samochód i dbał o niego. Jeśli jest max - to już
      dobrze rokuje.
      Jeśli masz jakieś pytania, postaramy się pomóc.
      Pozdrawiam.
      - Rafał
      • arczel Re: mam dylemat 20.02.08, 12:44
        a mógłbyś podać przykładowe ceny części albo stronę na której mógłbym je
        sprawdzić?? z góry dziekuje
        • alces1 Re: mam dylemat 20.02.08, 17:46
          np. tutaj mają dobre ceny: www.autosklep24.pl
          Nie wiem jakie konkretnie części Cię interesują, ale np. rozrząd to koszt około
          350zł (T.S.), słynny wariator, też 350zł, pompa wody około 100zł, wahacze - w
          zależności jaki producent, polecam jednak TRW, co jest tanie, to potem jest
          drogie, TRW powinien kosztować między 200 - 300zł (allegro). Klocki hamulcowe,
          tarcze, to ceny podobne jak w innych samochodach.
          Unikaj ASO, oni myślą, że każda Alfa to 8C Competizione i zdzierają na maxa, a
          wcale wielkimi fachmenami nie są.
          Pozdrawiam.
          - Rafał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka