Dodaj do ulubionych

Ciekawy artukuł?

05.07.11, 16:28
UWAGA - SPAM i autoreklama, ale zachęcam do lektury.

Artykuł NIE JEST mojego autorstwa, a Rafała.
I nie jest to zwykły test.
Każda opinia mile widziana. Napracował się naprawdę, żeby to spłodzić.
EKO?.
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 18:21
      plawski napisał:

> Każda opinia mile widziana. Napracował się naprawdę, żeby to spłodzić.

Nie watpie ale gdyby to bylo krotsze przeczytaloby to kilka razy wiecej ludzi.
      • plawski Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 18:27
        dr.verte napisał:

>
        > Nie watpie ale gdyby to bylo krotsze przeczytaloby to kilka razy wiecej ludzi.
        ---
        No wiem, takie czasy :-(
    • tomek854 Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 18:29
      No taka prawda, za długie to jest. Stanowczo.

Starałem się, ale dałem radę tylko do rozdziału o Aurisie :(
      • plawski Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 18:42
        tomek854 napisał:

> No taka prawda, za długie to jest. Stanowczo.
        >
        > Starałem się, ale dałem radę tylko do rozdziału o Aurisie :(
        --
        No kto jak kto ale Ty, który jak zaczynasz coś pisać, to internetu nie starcza... :-)))
        • tomek854 Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 21:58
          Ale skoro moje czytacie, to widać jest porywające. To niestety nie było ;-)
          • plawski Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 23:25
            tomek854 napisał:

> Ale skoro moje czytacie, to widać jest porywające. To niestety nie było ;-)
            ---
            a gdzie ja napisałem, że czytam?
            • tomek854 Re: Ciekawy artukuł? 06.07.11, 06:37
              Ty to się nie znasz. Porywającym testem peugota 107 wzgardziłeś a puszczasz jakieś amatorsko napisane nudne teksty z ukrytą agendą :D :D :D
    • crannmer Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 19:36
      mocno promowane są formy przekształcenia posiadanego auta na pojazd bardziej ekologiczny, np. poprzez montaż instalacji CNG. Można wówczas otrzymać nawet do 5000 Euro wsparcia!

Analogiczne programy funkcjonują w Niemczech

Analogiczne programy nie funkcjonuja w Niemczech, bo ich nie ma.
      Rowniez nie slyszalem o darmowych parkingach, zezwoleniach na wjazd itp. dla hybryd w Niemczech.
      • plawski Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 23:31
        Hej,

jako, że autor od dziś słabo dostępny przez kilka dni będzie, bo wyjechał, przez moment będę kurierem wiadomości. Od razu powiem, że nie czytałem tego i nie wiem co tam jest, ale prosił bym wkleił :-)

A) Rola rządu w zakresie wsparcia sektora CNG

Działania rządu niemieckiego w zakresie wsparcia rozwoju sektora CNG obejmują:

1. Korzystną dla rynku CNG politykę fiskalną,

2. Wdrażanie programów pilotażowych promujących CNG w skali całego kraju,

3. Indywidualne programy wsparcia sektora CNG stosowane przez władze lokalne.

Ad. 1 Zamierzeniem liberalnej polityki fiskalno-finansowej rządu niemieckiego jest stworzenie systemu ulg podatkowych dla podmiotów/ osób indywidualnych posiadających pojazdy zasilane CNG i subsydiowanie inwestycji w rozwój sieci dystrybucji. Kluczowe mechanizmy w tym zakresie obejmują:

a) Obniżone stawki podatku samochodowego – osoby fizyczne nabywające pojazdy zasilane paliwem CNG mogą skorzystać ze znaczącego obniżenia tego podatku – w ramach ekologicznego programu podatkowego rząd podjął decyzję o stosowaniu do 2018 roku preferencyjnych stawek podatkowych dla pojazdów zasilanych paliwem CNG i LPG. Zgodnie z obowiązującymi przepisami nowe pojazdy rejestrowane w Niemczech podlegają opodatkowaniu, którego wysokość zależy od sumy dwóch składników:

§ Pojemność skokowa silnika – 2 EUR za każde rozpoczęte 100 cm3 pojemności silnika dla pojazdów zasilanych gazem ziemnym i benzyną. W przypadku silników zasilanych olejem napędowym stawka ta wynosi odpowiednio 9,5 EUR.

§ Poziomu emisji CO2 – 2 EUR za każdy gram CO2 pochodzącego z emisji spalin silnikowych pojazdu po przejechaniu 1 km trasy, przy czym właściciele pojazdów emitujących poniżej 120 g/km CO2 są zwolnieni z tej części podatku. Należy zaznaczyć, iż wszystkie pojazdy napędzane CNG spełniają próg 120 g CO2/km.

b) Poziom akcyzy na paliwa gazowe został zamrożony na 10 lat – Zgodnie z ekologicznym programem podatkowym rząd przyjął uchwałę zapewniającą, że przed 2018 rokiem nie nastąpi podwyżka podatku akcyzowego na CNG i LPG używanego do napędu pojazdów samochodowych.

c) Dotacje bezpośrednie - wprowadzono system dotacji bezpośrednich do przerobionych lub nowych pojazdów z instalacją CNG. Ponadto nowe pojazdy CNG zostały zwolnione z akcyzy uiszczanej przy zakupie pojazdów, co motywuje przemysł motoryzacyjny do rozszerzania oferty pojazdów NGV.

d) Inwestycje infrastrukturalne – administracja publiczna planuje wspierać inwestycje polegające na zwiększeniu liczby dystrybutorów CNG na publicznych stacjach benzynowych (szacowany koszt inwestycji wyniesie ok. 200 mln EUR). W perspektywie do roku 2010 planuje się instalację ok. 1 000 dystrybutorów CNG w skali kraju.

Ad 2. W latach 1994 – 2007 rząd niemiecki przeprowadził czteroetapowy program wsparcia i promocji paliwa CNG zarówno w zakresie penetracji parku pojazdów jak i rozbudowy stacji tankowania CNG. Pierwszym etapem kompleksowego programu promocji CNG była rozbudowa sieci dystrybucyjnej (kontynuowana do tej pory) oraz wsparcie przystosowania pojazdów do spalania CNG. W ramach wsparcia rządowego możliwe było otrzymanie refundacji nawet 50% wydatków inwestycyjnych poniesionych na wybudowanie stacji CNG lub konwersję na pojazd typu NGV. W etapie drugim w ramach określonych obszarów geograficznych zapewniono kompleksowe wsparcie władz lokalnych we wprowadzeniu pilotażowych programów promujących zwiększenie udziału pojazdów CNG we flotach należących do firm transportowych, administracji publicznej oraz komunikacji miejskiej. Etap III również był realizowany w ścisłej współpracy z władzami lokalnymi i miał na celu promocję CNG głównie na obszarze Berlina poprzez wymianę floty korporacji taksówkowych i pojazdów nauki jazdy. W ramach etapu IV realizowanego od 2007 roku przeprowadzana jest wymiana pojazdów komunikacji miejskiej (głównie autobusów) na pojazdy napędzane CNG. W celu zwiększenia świadomości społeczeństwa na temat CNG jako paliwa do pojazdów przeprowadzono również ogólnokrajową kampanię promocyjną o wartości ok 1,25 mln EUR. Szczegółowa charakterystyka poszczególnych etapów w ramach programu wsparcia CNG w Niemczech w latach 1994 - 2007 została przedstawiona poniżej.
        • plawski Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 23:32
          Ad. 3 Rozwój rynku CNG jest dodatkowy wzmacniany poprzez działalność władz lokalnych w ramach polityki ekologicznej. W większości landów możliwe jest otrzymanie dopłaty do każdej nowo zamontowanej instalacji gazowej w wysokości od 250-700 EUR. Z inicjatywy władz lokalnych, przy wsparciu Federalnego Ministerstwa Ochrony Środowiska, koncernów paliwowo-energetycznych rozwija się programy pilotażowe mające na celu wzrost liczby pojazdów NGV w określonych miastach - przykładowe programy dla Berlina (omówione powyżej) to 1 000 taksówek na CNG oraz 100 samochód typu NGV do nauki jazdy.

A) Rola kluczowych firm z sektora energetyki i przemysłu motoryzacyjnego wspierających rozwój sektora CNG

Rząd niemiecki współpracuje z firmami gazowniczymi, dystrybutorami paliw i producentami pojazdów w celu osiągnięcia kluczowych założeń systemu.

Mobil Erdgas-Erdöl jest liderem w wspieraniu rozwoju sieci stacji tankowania CNG w Niemczech. W 2006 roku na 84 stacje oddane do użytkowania, aż 77 należały do koncernu Mobil Erdgas-Erdöl, co odpowiada 92% udziałowi w nowych stacjach tankowania. W 2007 i 2008 roku koncern utworzył 150 kolejnych stacji tankowania paliwa CNG. Szybki rozwój sieci dystrybucji napędzany przez koncern doprowadził do przekroczenia 5% udziału stacji tankowania CNG w całkowitej liczbie stacji paliw w Niemczech. Działania podejmowane przez Mobil Erdgas-Erdöl stworzyły korzystne warunki dla producentów pojazdów, którzy dążą do rozszerzenia oferty pojazdów NGV. Działania kooperacyjne z rządem mają na celu spopularyzowanie użytkowania pojazdów zasilanych CNG i przyjmują postać wspólnie realizowanych kampanii promocyjnych oraz projektów pilotażowych.

B) Efekty podjętych działań

W wyniku działań podejmowanych przez rząd niemiecki i podmioty z sektora motoryzacyjnego oraz gazowniczego rynek CNG w Niemczech należy do rynków, które rozwijają się w UE-27 najbardziej dynamicznie. W latach 2001-2008 wolumen sprzedaży CNG w Niemczech wzrósł z poziomu ok. 29 mln Nm3 do prawie 250 mln Nm3 co oznacza wzrost o 760% przy średniorocznym tempie wzrostu w wysokości 35,6%.

Roczna sprzedaż CNG w Niemczech w latach 2001-2008

Źródło: Opracowanie własne na podstawie danych IANGV, www.iangv.org oraz The GVR – July 2009
          Znaczący wzrost wolumenu zużycia CNG w Niemczech wynika ze wzrostu liczby pojazdów typu NGV. Na koniec 2008 roku w Niemczech zarejestrowanych było ponad 76 tys. pojazdów zasilanych paliwem CNG. Średnioroczne tempo wzrostu w latach 2003-2008 wyniosło 38,6%. Ponadto, planowane
        • crannmer Promocja przez rzad 06.07.11, 08:07
          Niezaleznie od tego, co marketing firmy Exxon czy innej raczy opowiadac, w Niemczech nie ma rzadowych czy panstwowych ulg podatkowych na poczet zakupu pojazdu CNG, czy przezbrojenia istniejacego pojazdu na CNG. Nie ma tez zadnych ulg odnosnie do podatku drogowego.

Jedyne, co jest, to premie lokalnych zakladow energetycznych i gazowych, ktore w ten sposob promuja zbyt wlasnego produktu - gazu ziemnego. Te premie maja charakter jednorazowych wyplat po przedlozeniu rachunku za pojazd CNG lub instalacje, lub boni na poczet zakupu paliwa gazowego w stacjach zasilanych gazem przez danego dostawce.

To sa akcje marketingowo-promocyjne sektora prywatnego, a nie dzialania rzadowe.

Rzekoma progazowosc rzadu widoczna byla kilka lat temu, jak rzad chcial (znecony rosnacymi udzialami paliw gazowych w zbycie) wyrownac stawki podatku od paliw silnikowych (=podniesc podtki na gazy do wysokosci podatkow na benzyne). I tylko wielkie larum lobby dostawcow gazu, dostawcow instalacji samochodowych i stacyjnych oraz uzytkownikow uwalilo planowana podwyzke. Podwyzka i tak przyjdzie, tyle ze pod koniec biezacej dekady.

To tyle o promocji CNG przez rzad niemiecki.
          • crannmer Re: Promocja przez rzad 06.07.11, 08:10
            Dotacje bezpośrednie - wprowadzono system dotacji bezpośrednich do przerobionych lub nowych pojazdów z instalacją CNG. Ponadto nowe pojazdy CNG zostały zwolnione z akcyzy uiszczanej przy zakupie pojazdów, co motywuje przemysł motoryzacyjny do rozszerzania oferty pojazdów NGV.

To jest wolna fantazja. W Niemczech nie ma zadnej akcyzy na samochody, wiec i nie ma z czego zwalniac. O rzadowych dotacjach bezposredniech tez jeszcze nie slyszalem.
    • franek-b Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 19:54
      To ja może nie o długości ale o tym, że:
      - artykuł mega stronniczy - autor przyjął założoną tezę i na siłę ją udowadnia
      - traktowanie nierówno stron sporu - jeśli wytyka się, że w dieslu drogi jest filtr DPF to niech autor również napisze ile kosztuje np. wymiana akumulatorów jak padną w hybrydzie
      - po macoszemu traktowanie kosztów - przy takim rachunku powinno uwzględniać się TCO, czyli również utylizację takiego hybrydowego auta, test był robiony latem, zimą pojemność akumulatorów gwałtownie spada i rośnie mocno spalanie, w tabeli dane producenta, które baaardzo mocno różnią się od wyników realnych (średnie testowe 6 a nie 4 www.autogaleria.pl/auto_test/toyota-auris-1.8-hsd-prestige-navi,483.html ).

Cała pierwsza część, gdzie autor opisuje jak jest na zachodzie i że u nas tego nie ma to populistyczne naciąganie. Bardzo się cieszę, że jeszcze urzędasy nie dali się przekupić, by z publicznych pieniędzy dotować Toyotę (wystarczy, że dopłacamy do górnictwa i paru innych branż, niech T ponosi koszty innowacji na własny koszt a nie podatników, tak samo jak np. producenci elektroniki czy innych dóbr). W to wpisują się cytaty z Toyoty, które same są kłamliwe gdyż są na bakier z matematyką (skoro Lexus hybrydowy ma 50% mniejszą emisje CO2 niż mercedes cdi to powinien emitować w okolicach 110 a nie jak faktycznie emituje ok. 150). No i proponuję by wywody prawnicze konsultować z prawnikami a nie przyjmować, że skoro konstytucja we Francji dopuszcza to i nasza również, to jakaś kpina.

Brak obiektywności w temacie, to mój największy zarzut, cała reszta to pochodna tego.
      • plawski Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 20:01
        Dziękuję Wam za wnikliwą lekturę.
        na pewno autor przeczyta Wasze posty :-)

Pozdr.
        • apodemus Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 20:13
          Dorzucę jeszcze jeden kamyczek do tego ogródka. Niestety, otwiera mi się - kolejny raz - zawodowy scyzoryk w kieszeni. Kolejny raz czytam "ekologia", "ekologiczny" itd. w tekście, którego autor nie ma pojęcia, czym ekologia jest. Mieszanie ekologii z ochroną środowiska jest jak mylenie fizyki z wychowaniem fizycznym - to zupełnie co innego. Ekologia jest nauką, zajmującą się badaniem powiązań i współzależności w przyrodzie, a nie ochroną środowiska. Ekolog to naukowiec - biolog, a nie "zielony". Ale to tylko cichutkie kwilenie skromnego biologa... ;-)
          • winnix Re: Ciekawy artukuł? 07.07.11, 03:49
            Tak nie na temat (choć zgadzam się z kwileniem ;)) - dobre zdjęcia Leszna, sporo czasu w liceum tam spędziłam ;))))
            • apodemus O/T 07.07.11, 08:33
              A dziękuję ;-) zdjęcia amatorskie całkowicie, ale cieszę się że się podobały :)
              W ramach samochwalenia się, mogę podsunąć kilka innych swoich fotoreportaży na tym samym forum w dziale:
              www.werttrew.fora.pl/nasze-odkrycia-w-calej-polsce,15/

nick ten sam co na gazecie.
              • lexus400 Re: O/T 07.07.11, 09:25
                Kurde apodemus jestem pod wrażeniem, przejrzałem Twoje foto-relacje bardzo mi się podobają.
                • tomek854 Re: O/T 07.07.11, 19:09
                  Też oglądam, ciekawe. Appodemus, a co to za rydwan tu jest?

https://img850.imageshack.us/img850/3529/img1692j.jpg
                  • apodemus Re: O/T 07.07.11, 20:15
                    Dzięki, dzięki ;-)
                    Który rydwan? toto niebieskie? Nie mam pojęcia, może jakaś przyczepka; nie zwróciłem na to uwagi "na żywo", a ze zdjęcia trudno mi wywnioskować. Podobne jest zupełnie do niczego :)
                    • franek-b Re: O/T 07.07.11, 20:26
                      Bardzo ciekawe fotorelacje:-) może też coś tam wrzucę, bo fajną miejscówkę odkryłem niedawno.

Zbąszynek: a już myślałem jak zobaczyłem wstęp, że wybrałeś się tam śladami jednej ze zwyciężczyń (uff co za słowo...) talent show, której jest to rodzinne miasto ;-)
                      • apodemus Re: O/T 08.07.11, 12:30
                        franek-b napisał:

> Zbąszynek: a już myślałem jak zobaczyłem wstęp, że wybrałeś się tam śladami jed
                        > nej ze zwyciężczyń (uff co za słowo...) talent show, której jest to rodzinne mi
                        > asto ;-)

Jako że jestem zacofany i mocno odstający od współczesnych standardów, to mogłem przeoczyć istnienie takiej osoby i wspomnianego widowiska :-)
      • crannmer Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 20:42
        franek-b napisał:
        > niech autor również napisze ile kosztuje
        > np. wymiana akumulatorów jak padną w hybrydzie

Zarzut bezprzedmiotowy z racji braku koniecznosci wymiany akumulatora trakcyjnego w Priusach. Ostatnie ponaddziesieciolecie eksploatacji Priusow wykazalo, ze jedynymi akumulatorami, jakie w tym samochodzie padaja (i to lekko ponadprzecietnie czesto), sa klasyczne akumulatory kwasowe 12 V.

> - po macoszemu traktowanie kosztów - przy takim rachunku powinno uwzględniać się TCO, czyli również utylizację takiego hybrydowego auta,

Ta zaplacil pierwszy posiadacz. Jest bowiem zawarta w cenie nowego pojazdu.

> test był robiony latem, zimą pojemność akumulatorów
        > gwałtownie spada i rośnie mocno spalanie,

Raz, ze pojemnosc zimnego akumulatora jezdnego jest nieistotna, bo auto nie jedzie zimnym akumulatorem, lecz buforuje tylko krotkotrwale energie w dosc szybko rozgrzewajacym sie akumulatorze.

Dwa, ze zuzycie paliwa normalnych samochodow tez sporo roznie przy bardzo niskich temperaturach.
        • franek-b Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 21:33
          > Zarzut bezprzedmiotowy z racji braku koniecznosci wymiany akumulatora trakcyjne
          > go w Priusach. Ostatnie ponaddziesieciolecie eksploatacji Priusow wykazalo, ze
          > jedynymi akumulatorami, jakie w tym samochodzie padaja (i to lekko ponadprzecie
          > tnie czesto), sa klasyczne akumulatory kwasowe 12 V.

To ja poproszę o dane. To, że nie wymieniają nie znaczy, że one są niesprawne.

> Ta zaplacil pierwszy posiadacz. Jest bowiem zawarta w cenie nowego pojazdu.

Fajnie, tylko dlaczego Afryka staje się wielkim śmietnikiem odpadów elektronicznych i innych wytworów wysokoprzetworzonych? Przecież nikt w Toyota Motor Japan nie będzie się tym zajmował, tylko zlecą to jakiemuś podwykonawcy, który będzie miał już w wysokim poważniu zasady nieustanego udoskonalania itd pana Toyody.

> Raz, ze pojemnosc zimnego akumulatora jezdnego jest nieistotna, bo auto nie jed
          > zie zimnym akumulatorem, lecz buforuje tylko krotkotrwale energie w dosc szybko
          > rozgrzewajacym sie akumulatorze.

Akurat tak się składa, że jest bardzo istotna, ponieważ hybryda tzw pełna do pewnej prędkości jeździ tylko na akumulatorach, więc zimą gdy jest niższa pojemność, większą część drogi auto musi pokonywać jako niehybryda. Jeśli wiec 'bufor' jest mniejszy, to i mniej może się dokładać do układu by zwiększać efektywność całości.

> Dwa, ze zuzycie paliwa normalnych samochodow tez sporo roznie przy bardzo niski
          > ch temperaturach.

Sporo? Zwiększone zużycie zauważam jedynie przy naprawdę ostrych mrozach (>-10) i wyłącznie w mieście, i to nie dużo a symboliczne wartości po przecinku.

Wybacz, ale nazywanie Lexusa LS 600h ekologicznym to oksymoron, czysty bełkot marketingowy (jak coupe 4 drzwiowe...). Typowy przykład: technika w służbie marketingu.
    • typson Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 21:19
      O tym, że emisja dwutlenku węgla wpływa niekorzystnie na zmiany klimatyczne i powiększanie się dziury ozonowej, większość z nas także ma już świadomość.

Nie słyszałem o związku pomiędzy emisją CO2 a rozpadem ozonu
      • apodemus Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 21:20
        Efekt cieplarniany, dziura ozonowa - wszystko jedno. Ekologia, ochrona środowiska - wszystko jedno...
      • typson Peugeot iOn 05.07.11, 21:29
        Dodam, ze jeździłem ostatnio autkiem o nazwie Peugeot iOn i bardzo mi się toto maleństwo spodobało. Cisza, zero smrodu, ładowanie z gniazdka w domu i zasięg 150 KM - wiecej niz kazdy z nas potrzebuje do załatwiania codziennych spraw. Szkoda tylko, ze tyle kosztuje :)
        • franek-b Re: Peugeot iOn 05.07.11, 21:36
          Typ bo apodemus Cię zaraz zje;-)
          KM (konie mechachniczne)
          km (kilometry)
          A w temacie auta, to masz rację, pełny elektryk to faktyczna zmiana.
          • typson Re: Peugeot iOn 05.07.11, 21:40
            a może chodziło mi o zasięg 150 ekologicznych koni mechanicznych? :)
            • franek-b Re: Peugeot iOn 05.07.11, 22:05
              Może :-) w końcu Ty jesteś autorem i ostatecznym interpretatorem ;-)
          • apodemus Re: Peugeot iOn 05.07.11, 22:13
            franek-b napisał:

> Typ bo apodemus Cię zaraz zje;-)

Ja na co dzień nie jestem groźny i czepliwy, wręcz przeciwnie ;-)
            • dr.verte Re: Peugeot iOn 05.07.11, 23:14
              > Ja na co dzień nie jestem groźny i czepliwy, wręcz przeciwnie ;-)

wiemy , rozumiemy...to sie w necie dopiero ujawnia ;-)
    • typson Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 21:30
      i jeszcze jedno - czy nie możecie dzielić tekstu na strony?
      • tomek854 Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 22:01
        Będzie wiecej kliknięć, to spodoba się reklamodawcom. Dlatego gazeta.pl tak robi. Zróbcie tak, że wlepiajcie przypadkowe zdjęcia z internetu i pod każdym zamieszczajcie po zdaniu, to będziecie profesjonalni jak największy polski portal :-)
        • typson Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 22:29
          Nie, bedzie bardziej przejrzyste
      • plawski Re: Ciekawy artukuł? 05.07.11, 23:28
        typson napisał:

> i jeszcze jedno - czy nie możecie dzielić tekstu na strony?
        ---
        nie umiem :-(

>
    • emes-nju Re: Ciekawy artukuł? 06.07.11, 11:19
      Ano ciekawy :/
    • simr1979 Re: Ciekawy artukuł? 06.07.11, 14:41
      Rewolucja dopiero nas czeka:
      - wyścig między wtyczkowym Priusem a Amperą (jutro) - ciekawe!
      - ADMINISTRACYJNY nakaz ZEVowania w centrach miast, także w Europie (pojutrze) - nieciekawe!

Rachunku ekonomicznego w tym wszystkim nie ma i nie będzie - tylko polityczne mody i wynikające z nich regulacje prawne.

Sumarycznie zatem - IMHO - bicie piany. Nadto w opisie sposobu działania hybrydy Toyoty kompletne banialuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka