Dodaj do ulubionych

Android+Internet+Samsung= POMOCY!

26.08.13, 11:20
Słuchajcie dobre człowieki. Mam taki problem:
Chciałbym w synowym Samsungu Galaxy Mini wyłączyć dostęp do internetu, ale nie mogę. Nie daje się "odptaszkować" pozycja "Transmisja danych po sieci". tzn niby się daje, ale po wyjściu do wyższego poziomu menu i powrocie funkcja jest na powrót aktywna. Co mam z tym, kurwa zrobić?! bulenie miesięcznie 20 zł za nowe kalesony dla Pou jest mało zabawne!!!
Smartfon jest z wolnego rynku, więc to nie są jakieś ingerencje operatora w system (chyba) System Android 2.3

Zna się ktoś na tym i pomoże?
Obserwuj wątek
    • truskava Re: Android+Internet+Samsung= POMOCY! 26.08.13, 11:33
      Ja mam zainstalowane takie COŚ

fajne o tyle, że osobno można blokować "inernet", a osobno MMS'y (wyłączając przesył danych w ustawieniach telefonu bl0kuje się jedno i drugie).
      • bassooner Re: Android+Internet+Samsung= POMOCY! 26.08.13, 13:12
        no tak Pou... jak u Tosi... ;-)))
        • pizza987 Re: Android+Internet+Samsung= POMOCY! 26.08.13, 13:33
          Pola szczęśliwie męczy toto na tablecie a to tylko przez wifi. Ale bedę musiał ją zapytać czy juz ma kalesony dla tego stwora ;)

Inna sprawa że powoli na wokandzie staje zmiana jej telefonu na jakiś nie rozlatujący się egzemplarz pochodzący z szuflady starych i nie bedący równoczesnie wczesnym smartfonem (o ile miało tym być) opartym na symbianie... Porównując teraz obecny telefon z androidem i wczesniejsze z symbianem zastanawiam się jak mogłem uzywać tego do czegoś więcej niż dzwonienia???
    • typson Re: Android+Internet+Samsung= POMOCY! 26.08.13, 16:06
      W teorii zeby miec dostep do danych powinienes miec skonfigurowane APNy. Jesli masz telefon z tzw wolnego rynku (czyli kupiłes bez związku z operatorem) nie jest wykluczone, ze konfiguracja nie schodzi automatycznie. Po prostu pogooglaj jaka to konfiguracja dla Twojego operatora. Alternatywnie mozesz mieć jakiś custom OS sprofilowany przez konkretnego operatora a teraz korzystasz z innego - czyli masz zle ustawienia. Spróbuj tym tropem w kazdym razie
      • mrzagi01 Re: Android+Internet+Samsung= POMOCY! 26.08.13, 19:28
        Hmmmm... wiesz co, chyba się zestarzałem i nie nadążam :/
    • sven_b Re: Android+Internet+Samsung= POMOCY! 28.08.13, 14:08
      Najprostrzym wyjściem byłoby zasugerować małemu, że Pou jest już passe i teraz wszyscy łoją w Subway Surfers:)

Jeżeli to nie pomoże to teraz tak. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeżeli są koszty to znaczy, że mały zasysa net po abonamencie gsm...? Jeżeli tak, był taki problem z wyłączaniem danych komórkowych w 2.3. Wyjściem jest upgrade systemu do np. 4.0.3, bo 2.3 jest tworem niezwykle kowalnym. W zamian mam jasną kontrolę z podziałem na źródło danych (wi-fi czy gsm). W zakładce 'Licznik danych' mogę włączyć lub wyłączyć dane komórkowe, łącznie z określeniem ich limitu. Teraz mała pląsa po necie wyłącznie po wi-fi.

Tu wykład jak zrobić upgrade. Sprawa tylko pozornie skomplikowana.
      Wcześniej należy zrobić kopię kontaktów i ew. fot czy filmów.
      tinyurl.com/pez5jbc
      • mrzagi01 Re: Android+Internet+Samsung= POMOCY! 28.08.13, 14:54
        > Jeżeli to nie pomoże to teraz tak. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeżeli są
        > koszty to znaczy, że mały zasysa net po abonamencie gsm...?

No niezupełnie.
        Młody sam z siebie użytkuje neta przez domowe , albo inne darmowe wifi (np w miejskich autobusach) tylko, że te wszystkie niezbędne do życia aplikacje jak POU, czy symulator odgłosów broni palnej i nie wiem co tam jeszcze aktualizują się bez przerwy via gsm. Młody ma abonament w NJU i w tym max 19 zyla płaci za transfer danych. Gdyby on to zużywał na swoje jakieś tam potrzeby to spoko, wkurwia mnie, że to zżerają automatyczne procesy w tle.
        • sven_b Re: Android+Internet+Samsung= POMOCY! 28.08.13, 15:43
          Ok. W tej sytuacji robiłbym upgrade. Tak teraz jeszcze sobie przypominam, że program Kies - oficjalna aplikacja Samsunga - sama wyszuka i uaktualni system oraz zarchiwizuje dane z telefonu. Mając go w kompie unikniesz tej akrobatyki z linka, który podałem.

Mała ściągnęła mi kiedyś grę. Była to franca, która rozgrzewała telefon i resetowała go. Początkowo tego nie zauważyłem, aż się zorientowałem, że coś gorąco mi w spodniach. Zanim doszedłem, że gra jest powodem, długą chwilę mocowałem się z rozumem wtf.
          • bassooner Re: Android+Internet+Samsung= POMOCY! 28.08.13, 22:44
            może to była aplikacja która ma zimą rozgrzewać ręce w kieszeniach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka