tomek854 22.02.14, 00:22 Tak dzisiaj wpadłem na tego klasyka, polecam jeśli jeszcze nie znacie: "die sechs von der Müllabfuhr" Die Hymne Surrealizm na całego. :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Sendung mit der Maus 22.02.14, 10:04 tomek854 napisał: > Surrealizm na całego. Jesli wyrwane z kontekstu, wiele rzeczy wydaje sie na pierwszy rzut oka dziwne. Nabijasz sie IMHO z najlepszej audycji nie tylko dzieciecej, ale w ogole. I to nie tylko telewizji niemieckiej, ale wszelkiej znanej mi telewizji. Od "Sendung mit der Maus" tworcy programow nie tylko dzieciecych, ale rowniez publicystycznych i popularnonaukowych wiele mogliby sie nauczyc. A przede wszystkim szacunku i respektu dla odbiorcy. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Sendung mit der Maus 22.02.14, 13:06 Nie nabijam się, tylko się śmieję, bo wyrwane z kontekstu jest to naprawdę śmieszne :) A nie sądzę, żeby się komu krzywda działa jak się uśmiechniemy oglądając tą nieporadną piosenkę :) Co do niemieckich programów edukacyjnych, to faktycznie mam do nich ciepłe uczucia, moim ulubionym jest Klaus the forklift driver - nie da się go zapomnieć :) Forklift Driver Klaus English Subtitles Odpowiedz Link
crannmer Re: Sendung mit der Maus 22.02.14, 14:41 tomek854 napisał: > Nie nabijam się, tylko się śmieję, bo wyrwane z kontekstu jest to naprawdę śmie > szne :) A nie sądzę, żeby się komu krzywda działa jak się uśmiechniemy oglądają > c tą nieporadną piosenkę :) To zalezy. Czy zapodajesz to jako fragment programu dzieciecego, gdzie prawdziwi i niecastowani smieciarze w zartobliwy sposob opowiadaja dzieciom o swojej pracy. Czy dajesz to raczej jako "Meanwhile in Germany". > Co do niemieckich programów edukacyjnych, to faktycznie mam do nich ciepłe uczu > cia, moim ulubionym jest Klaus the forklift driver - nie da się go zapomnieć :) Widze, ze starasz sie byc tak delikatnie zlosliwy, cobym tego nie zauwazyl. Doceniam probe. Tu masz lepsze przyklady pochodzace z Audycji z Mysza: 1. Skad sie biora samoloty www.youtube.com/watch?v=zLuNM7UPRzU 2. Skad sie biora samochody: www.youtube.com/watch?v=3p7L6AArrhA 3. Skad sie biora statki: www.youtube.com/watch?v=ZGk3HqyF0_8 4. Skad sie biora dzieci: www.youtube.com/watch?v=mY3EQE1FHdc Choc audycje przeznaczone sa dla dzieci (dlatego te animowane przerywniki), to mimo ze jestem kilkudziesiecioletnim inzynierem i ojcem rodziny, to na zadnym z nich sie nie nudzilem. A na kazdym z nich dowiedzialem sie czegos nowego. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Sendung mit der Maus 22.02.14, 18:55 > To zalezy. Czy zapodajesz to jako fragment programu dzieciecego, gdzie prawdziw > i i niecastowani smieciarze w zartobliwy sposob opowiadaja dzieciom o swojej pr > acy. Nie wiedziałem, że to jest fragment akurat tego programu (choć ten program gdzieś kiedyś widziałem po angielsku). Natomiast ta nieporadna piosenka jest dość śmieszna - i myślę, że śpiewający ją śmieciarze zdają sobie z tego sprawę i dlatego szacun się im należy za stosunek do siebie. Chyba nie sądzisz, że oni uważali, że powinni z tym zaraz na Eurowizję jechać bo tacy są świetni? > Widze, ze starasz sie byc tak delikatnie zlosliwy, cobym tego nie zauwazyl. Doc > eniam probe. Ależ nic takiego. Ja jestem wielkim fanem filmu o Klausie na poważnie. Uważam, że jest to rewelacyjna realizacja postulatu Papcia Chmiela - bawiąc uczy, ucząc bawi. Bardzo chciałbym żeby na moich szkoleniach których trochę w życiu miałem puszczali filmy na których można się dobrze bawić a nie takie które traktują Cię jak idiotę i w rezultacie umierasz z nudów a juz po pięciu minutach nie pamiętasz co w nich było (ale i też nic nie tracisz, bo były tam same oczywistości. Vide: filmik który puszczają starającym się o przepustkę do bazy atomowych łodzi podwodnych w Faslane czy do huty stali w Scunthorpe). To o czym mówisz, to chyba znane jest także jako Mouse TV i można to kupić na DVD w UK. Moja znajoma dostała to w prezencie od znajomych z niemiec dla swojego kajtka i kiedyś cała impreza zeszła na tym, że jeden kilkulatek i dziewięcioro dorosłych, w tym trzech doktorów, oglądało płytę od początku do końca :) > Choc audycje przeznaczone sa dla dzieci (dlatego te animowane przerywniki), to > mimo ze jestem kilkudziesiecioletnim inzynierem i ojcem rodziny, to na zadnym z > nich sie nie nudzilem. A na kazdym z nich dowiedzialem sie czegos nowego. No widzisz. Dlaczego zatem nie może to dorosłych również bawić tak jak bawi dzieciaki? Przyznaję, że wyłuskanie tego z kontekstu zwieksza efekt, ale np. ten fragment: Sesame Street - Mahna Mahna także mnie wciąż niepomiernie bawi, choć doskonale wiem, że pochodzi z programu dla przedszkolaków. (a fakt, że pojawił się potem także w Muppetach dla dorosłych: Muppet Show - Mahna Mahna...m HD 720p bacco... Original! jest chyba dowodem na to, że nie tylko mnie?) Odpowiedz Link