typson 26.07.06, 09:45 wlasnie konsumuje sniadanko i uslyszalem w poznanskiej tvp3, ze dzis otwierają odcinek A2 z Konina do Strykowa. Ha! Fajowo, chyba sobie pojade autostradą :D Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wo_bi Re: A2 !!! 26.07.06, 10:36 typson napisał: > wlasnie konsumuje sniadanko i uslyszalem w poznanskiej tvp3, ze dzis otwierają > odcinek A2 z Konina do Strykowa. Ha! Fajowo, chyba sobie pojade autostradą :D To Ty teraz w Poznaniu urzedujesz? Podobno narazie bezplatnie, bo nie ma telefonow alarmowch poustawianych. ;) Wiec nie bedzie w tej chwili jako autostrada funkcjonowac. Odpowiedz Link
typson Re: A2 !!! 26.07.06, 11:11 > Wiec nie bedzie w tej chwili jako autostrada funkcjonowac. jakto? Sugerujesz, ze nie bede mogl jechac 130km/h? Odpowiedz Link
wo_bi Re: A2 !!! 26.07.06, 15:09 typson napisał: > > Wiec nie bedzie w tej chwili jako autostrada funkcjonowac. > > jakto? Sugerujesz, ze nie bede mogl jechac 130km/h? hmm, jechac to bedziesz mogl, ale czy tak calkiem oficjalnie, to nie wiem. Odpowiedz Link
camillie pojedz :) 26.07.06, 11:05 i opowiedz, jak bylo. Bezpłatnie ma być przez rok. A dzisiaj można będzie już jechać po 19:00, jak zapowiadają. Odpowiedz Link
pizza987 Re: A2 !!! 26.07.06, 11:09 Tylko musisz być VIPem żebyś dostąpiłe tego zaszczytu. Odpowiedz Link
bassooner Re: A2 !!! 26.07.06, 11:43 Ciekawe kiedy zaczną działać w kierunku Świecka bo co za sens mieć autostradę,która się kończy sto kilosów przed największą siecią autostrad na świecie... Odpowiedz Link
edek40 Re: A2 !!! 26.07.06, 11:45 Bo zepsujesz. Powolutku. Autostrada jest bezplatna, bo nie spelnia standardow autostrady. Zdaje sie, ze nawierzchnia jest cieniutka. Zdaje sie, ze na tym wlasnie odcinku wykryto powazne zaniedbania w izolacji wiaduktow. A potem rozeszlo sie po kosciach i juz o tym nie pisza. Zapewne za rok wejdzie tam minister Ziobro i zamkna dowod rzeczowy. Odpowiedz Link
typson Re: A2 !!! 26.07.06, 13:25 no wlasnie, to ten kawalek kulczyk budował? Wnerwia mnie tłumaczenie istnienia dziur w drogach taka wielka roczna amplituda temperatur. A co to, w niemcowni nie maja mrozów ani upałów? Ciekawe... Co do wiaduktów jeszcze - z roznych nie znanych mi powodów wiadukty sa czesto remontowane osobno, zupelnie niezaleznie (czasowo, jakosciowo, technologicznie, wykonawczo, etc) od remontu reszty drogi. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Nie wiem tez dlaczego wiekszosc wiaduktow sie sypie a dylatacje zawsze sa nie takie jak byc powinny, powodujac szybsze zuzycie jezdni, aut, etc. I zastanawiam sie - jesli ta trasa, ktora ma isc przez ta puszcze/doline bedzie wiaduktem, to przeciez rozpieprzy sie po trzech latach. Jaki to ma sens? Odpowiedz Link
rapid130 Re: A2 !!! 26.07.06, 13:24 Tjaaaaak... Dojedziesz do Strykowa i co dalej? Zostawisz BMW i pójdziesz pieszo do W-wy? Tak będzie najszybciej ;))) Odpowiedz Link
typson Re: A2 !!! 26.07.06, 13:27 nie, no pewnie gdzies w polowie nawieje w strone w-wy. Ostatnio jezdze przez Łowicz, Łęczyce, Uniejów, Turek. I w ktoryms miejscu ta droga przelatuje raz nad autostrada. Moze w tym miejscu zjade, nie wiem jeszcze, trzeba postudiowac mape Odpowiedz Link
typson i dupa 26.07.06, 13:42 nie bede czekał do 19stej wiadomosci.onet.pl/1361887,11,item.html Odpowiedz Link
rapid130 Re: i dupa 26.07.06, 14:09 Szkoda, pusto by było! Ja już łapki zacieram :) W sierpniu pojadę za Kielce, na chrzciny (chiiba). Polecę sobie via A2 do samego Strykowa. 103 km autobahnu extra. Zamiast 470 będzie 476 km. Niezły diiiiil. ;) Odpowiedz Link
typson Re: i dupa 26.07.06, 14:13 ale ta droga z łodzi przez piotrkow do kielc do jakas jakosciowa porażka. Szkoda zawieszenia. Co prawda coś tam teraz na niej robią ale nie wiem czy to chodzi o te droge, czy tylko o jakies skrzyzowanie (z droga Końskie-Jędrzejów) Odpowiedz Link
rapid130 Re: i dupa 26.07.06, 16:07 Sulejów - Kielce, to rzeczywiście padaczka, na przeważającym odcinku. Moje aktualne wspomnienia z tejże są bardzo dantejskie. Ostatnią razą trafiłem tamże w nocy na... przeprowadzkę wesołego miasteczka ;P Czyli kilkanaście traktorów z trzema cygańskimi wozami każdy, za nimi kilkunastu wściekłych tirowców. I ja - początkowo - na końcu. Ale była jazda... :x Nie tędy moja droga pójdzie! Jadę ZA Kielce. Celuję w Opatów. Potestuję zatem drogi wojewódzkie. Koluszki, Tomaszów Maz. Opoczno, te klimaty. ;) Odpowiedz Link
typson a może jednak 26.07.06, 18:08 przetestuje. jest 18:08 a ja dopiero koncze robote... Odpowiedz Link
typson A2 przetestowana 26.07.06, 23:57 a w raz z nią leciwy pojazd marki Audi ;) nie wiem ile to w sumie kilometrów jest ale jechałem dość szybko. Z poznania (Wilda) wyjechałem o 20:05 o 21:20 zjeżdżałem z autostrady. Wiem, ze nowy odcinek ma 103km ale ile ma stary, to nie wiem. Pojazd został niemiłosiernie przekatowany ale chyba duzo nie spalił, jutro zatankuje to się dowiem. Tak czy inaczej przejazd z poznania pod łódź w 1.15 uzmyslawia roznice miedzy drgami a auostradami. A co do samej autostrady - jest kilka wpadek typu nierownosc na poczatku wiaduktu, troche brudu na jezdni (trawa na pasie zieleni jakos nie chce rosnąc). Smiałem sie z tych dwoch przejsc dla zwierzat. Myslałem, ze to sa takie dziury pod drogą a tymczasem to sa takie dwa wielkie mosty nad droga, bardzo szerokie, na oko na 6 pasów ruchu. Tyle ze pewnie zamiast asfaltu jest tam pewnie trawka :) Poza tym jest duzo wiecej przejazdow górą roznych poprzecznych drog i dróżek. Co ciekawe, na kazdym takim wiadukcie stało od kilku do kilkudziesieciu osób. Machali do kierowców, krzyczeli. Ciekawe :) Mile w sumie, choc nie wiem czy stali tam z sympatii do kierowcow, czy tez polska jest takim zadupiem, ze nie mozna wysc z podziwu, ze autostrady istnieja i ze ktos po nich jezdzi ;) No i jeszcze pod koniec mi lisek wyszedł. Dziwne, ze go nie rozmaśliłem. Na szczescie nie mam odruchu ominiecia przeszkody przy duzej predkosci. Swiadomie leciutko odbilem kierownica lewo i prawo no i przez chwile jechalem lekko bokiem. No coż, no glupie to bylo i tyle. Pewnie lis chcial sie załapać na darmowa autostrade albo nie chciało mu sie drałowac spod łodzi pod konin, zeby przejsc przejsciem dla zwierzątek. Gupi ten lis i tyle ;) Odpowiedz Link
rapid130 Re: A2 przetestowana 27.07.06, 00:10 typson napisał: > nie wiem ile to w sumie kilometrów jest ale jechałem dość szybko. Z poznania > (Wilda) wyjechałem o 20:05 o 21:20 zjeżdżałem z autostrady. hehehe, "...dość szybko...", Łagodnie powiedziane! Tedy policzmy. Poznań - Konin 99 km. Plus nowe 103 km. Ca 202 kn. Średnia (pi razy drzwi) prawie 162 km/h. Z mojego doświadczenia z A2 wynika żeś trzymał przelotową 180-200 km/h. Zwłaszcza na odcinku "międzybramkowym", odczuwalnie psującym średnią. Odpowiedz Link
typson Re: A2 przetestowana 27.07.06, 00:17 do miedzy pierwsza a druga bramka - 160-180 - czyli do pierwszego oporu w pedale gazu (ze niby chciałem oszczednie jechac ;) Pozniej juz 190-220. Myślałem, ze nie dojade do w-wy na jednym baku po jakiej chłoście ale o dziwo mam jeszcze 1/4 baku. A podróż trwała trzy godziny i odległosciowo wcale nie jest dłuższa niz normalnie, dwójką do konina jadąc. No moze z 10km dluzsza. Z A2 zjezdza sie na DK14 i pozniej wypada na 2ke w łowiczu. No i syf i malaria. Straciłem rachube liczac rozpadające sie żuki jadące z Vmax=50km/h, oczywiscie srodkiem. Chyba powinien byc jakis dolny limit na suchej nawierzchni. Musze obczaic, czy lepiej nie jest odbić do katowickiej, bo dwojka jest beznadziejnie zapchana, nawet nocą Odpowiedz Link
bassooner Re: A2 przetestowana 27.07.06, 15:07 typson napisał: No i jeszcze pod koniec mi lisek wyszedł. Dziwne, ze go nie rozmaśliłem. Na szczescie nie mam odruchu ominiecia przeszkody przy duzej predkosci. Swiadomie leciutko odbilem kierownica lewo i prawo no i przez chwile jechalem lekko bokiem. No coż, no glupie to bylo i tyle. Pewnie lis chcial sie załapać na darmowa autostrade albo nie chciało mu sie drałowac spod łodzi pod konin, zeby przejsc przejsciem dla zwierzątek. Gupi ten lis i tyle ;) Może ma wezwanie do skarbówki w sprawie PIT-a...tak jak pizza? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: A2 !!! 27.07.06, 21:43 Wczoraj w TV ogladalem przemowienie i malo sie ze smiechu nie posikalem - "drogi sa jak arterie w organizmie". Brakowalo tylko pomalowanej trawy i przemarszu harcerzy. Odpowiedz Link
rapid130 Re: A2 !!! 27.07.06, 22:21 arekatlanta71 napisał: > Wczoraj w TV ogladalem przemowienie i malo sie ze smiechu nie posikalem - > "drogi sa jak arterie w organizmie". Odkrywcze! I tylko pacjent ma w arteriach pełno cholesterolowych złogów, zwapnień i sporo tętniaków. Tedy nie znasz dnia ani godziny... ;) Odpowiedz Link
rapid130 Re: A2 !!! 28.07.06, 22:52 Ale jaja... Nowy odcinek ma w rzeczywistości 99 km długości, a nie jak trąbiono 103 km. Tyle, że my podatnicy, zapłaciliśmy za 103 km! www.nowedrogi.pl/index.php?option=content&task=view&id=224&Itemid=111 Odpowiedz Link
truskava Re: A2 !!! 28.07.06, 23:17 rapid130 napisał: > Ale jaja... > > Nowy odcinek ma w rzeczywistości 99 km długości, a nie jak trąbiono 103 km. > Tyle, że my podatnicy, zapłaciliśmy za 103 km! > > www.nowedrogi.pl/index.php?option=content&task=view&id=224&Itemid=111 Hmm... może faktycznie "jest coś na rzeczy", ale niejako z marszu nasuwa się pytanie, czy licznik samochodowy kilometrów jest wystarczająco dokładny? Z drugiej strony błąd pomiaru rzędu 3% to chyba ciut za dużo. Sam nie wiem... Odpowiedz Link
rapid130 Re: A2 !!! 28.07.06, 23:40 truskava napisała: > Hmm... może faktycznie "jest coś na rzeczy", ale niejako z marszu nasuwa się > pytanie, czy licznik samochodowy kilometrów jest wystarczająco dokładny? > Z drugiej strony błąd pomiaru rzędu 3% to chyba ciut za dużo. Sam nie wiem... Na pewno jest coś na rzeczy! 90 % prędkościomierzy / liczników samochodowych ZAWYŻA wskazania. Czyli, gdyby wszystko grało, to na liczniku powinno wyskoczyć raczej 105-107 km!!! Odpowiedz Link
truskava Re: A2 !!! 28.07.06, 23:54 rapid130 napisał: > Na pewno jest coś na rzeczy! > 90 % prędkościomierzy / liczników samochodowych ZAWYŻA wskazania. > Czyli, gdyby wszystko grało, to na liczniku powinno wyskoczyć raczej 105-107 > km!!! Fakt, (prawie) na pewno 100% szybkościomierzy zawyża wskazania, więc pewnie analogicznie powinno być z licznikiem przejechanych kilometrasów... No to niezły kibel z tą autostradą naszą... Odpowiedz Link
typson Re: A2 !!! 29.07.06, 13:01 to nie jest takie proste, przynajmniej teraz. Owszem predkosciomierze zawyzaja wskazania ale liczniki odległości juz nie! O ile oczywiscie mamy kola w odpowiednim wymiarze. kilka tygodni temu robilem pomiary na A2 jadąc bmw. A dokladnie wszedlem w menu serwisowe nawigacji i mialem odczyt predkosci w m/s, liste satelit z nazwami, położenie, azymut, etc. I o ile faktycznie prawdziwe 180km/h czyli 50m/s osiagalem przy licznikowych okolo 195 to juz powyzej realnych 180 oba wskazania zaczynaly sie zbiegac. Odpowiedz Link