the_dzidka 10.04.10, 10:01 Oglądam TVN24 i czuję, jakbym spadała w przepaść. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heniulaa Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 10:21 Rzecz bez precedensu. W historii światowej dyplomacji nie było takiej tragedii. Tak tragedii. Bardzo współczuję rodzinom. Odpowiedz Link
pomaranczuch Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 12:44 do mnie to nie dociera. Zbieram się, idziemy, tzn historycy na plac katynski i msze. Odpowiedz Link
margonka Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 13:06 I ja jestem w szoku...łzy w oczach.. [*] Odpowiedz Link
anmanika Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 13:11 Ryczę, zginął tam znajomy dobry, mądry kulturalny człowiek. Adamie[*] nie mogę się z tym pogodzić. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 13:25 Jestem w szoku, jak pewnie wszyscy. Bardzo lubiłam Marię Kaczyńską, największy żal odczułam kiedy usłyszałam, że i ona tam była. Odpowiedz Link
groha Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 13:37 Wszyscy jesteśmy wstrząśnięci. Tak koszmarnego scenariusza nikt nie jest w stanie sobie wyobrazić, tylko życie potrafi takie pisać. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 13:52 Rany boskie, to się nie mieści nigdzie. Odpowiedz Link
gabrielle Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 14:01 Gdy czytałam pierwszy raz Konstytucję myślałam: iiii, artykuł o opróżnieniu urzędu prezydenta. W życiu go nie wykorzystają. Dziś brak słów. Odpowiedz Link
blackauri Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 15:41 To niesprawiedliwe.......tylu mądrych, dobrych ludzi, pomijając wszelkie sympatie i antypatie polityczne, po prostu nie mogę się z tym pogodzić... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 16:35 Wróciłam spod Pałacu. To wszystko jest takie... odrealnione. Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 17:21 Chyba wszystkim dziś jest trudno uwierzyć. Zupełny szok. I wszelkie sympatie czy antypatie politczne nie mają teraz żadnego znaczenia... [*] Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 17:52 Pewien chłopak doskonale to ujął. Podpisuję się pod jego słowami: "Zginął Prezydent RP. Prezydent mojego Kraju. Każdy Polak powinien pochylić głowę. Nie wyłączając tych, którzy - tak jak ja - nie głosowali 5 lat temu na Lecha Kaczyńskiego." Odpowiedz Link
konopika Re: Wprost nie mogę uwierzyć 10.04.10, 18:17 [*] Pochylam głowę nad śmiercią wszystkich, którzy tam byli i nad tragedią Ich rodzin. Myślę, że przyszło nam żyć w niezwykłych czasach z historycznego punktu widzenia. Odpowiedz Link
minerwamcg Ks. Roman Indrzejczyk (1931-2010) 10.04.10, 19:42 W tym cholernym samolocie był mój przyjaciel. Dobry człowiek. Porządny ksiądz. Kochał góry i lubił ludzi. [*] Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Ks. Roman Indrzejczyk (1931-2010) 10.04.10, 20:02 [*] Strasznie smutno - makabra wprost. Odpowiedz Link
toanita Re: Ks. Roman Indrzejczyk (1931-2010) 10.04.10, 20:49 Szok i niemozliwość uwierzenia w zaistniałą sytuację... Odpowiedz Link
salam_ji ... 10.04.10, 21:26 Panie Wiesławie region tarnowski zapala świeczkę... [*] Wielki smutek... Odpowiedz Link
p.aulinka Re: ... 10.04.10, 21:36 Ja tez jestem w szoku ( pomijajac moje sympatie polityczne ) Jest mi autetycznie ogromnie zal w tym momencie polityka ktorego nigdy nie lubilam a mianowicie ... Jarosława Kaczyńskiego. Zginął jego brat - blizniak i bratowa, ma umierajaca matke w szpitalu (ktorej to matce to co sie stalo z pewnoscia nie przyczyni sie do wyzdrowenia) , nie ma zony , dzieci.... naprawde bardzo głeboko mu wspólczuję .... Odpowiedz Link
kizuk Re: ... 10.04.10, 23:19 Myślę tak samo,jak p.aulinka.Wiem,co to znaczy stracić kogoś bliskiego.I wiem,jak ważne jest w takiej sytuacji mieć kogoś,do kogo można się przytulić i wypłakać.Brat prezydenta jest sam,na dodatek stracił wielu przyjaciół... Nie myślałam,że kiedykolwiek będę o nim ciepło myśleć.A dzisiaj modlę się właśnie za niego.I za rodziny wszystkich ofiar. Odpowiedz Link
plecha1 Re: Ks. Roman Indrzejczyk (1931-2010) 11.04.10, 00:04 Minnie, strasznie mi przykro <przytula> Porządni ludzie nie powinni odchodzić przed czasem, a dzisiaj zebrano wyjątkowo obfite żniwo takich ludzi Odpowiedz Link
bbbzyta Iza Tomaszewska 11.04.10, 10:08 "Tylko" pracowała w Kancelarii. Była piękną, mądrą i lubianą kobietą, zanim "poszła w politykę" - archeologiem... ['] Odpowiedz Link
heniulaa Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 10:49 Ja naprawdę wszystko potrafię zrozumieć. Wyjazdy do Szwajcarii też, ale dlaczego zaraz cała wycieczka??? Jolu, Izo, Przemku, Jurku, Darku, Piotrku, Jacku, Marku, Jarku, Pawle będzie mi was brakowało... Odpowiedz Link
konopika Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 11:31 Ktoś, kiedyś ostrzegł mnie, bym uważała o co Pana Boga proszę, bo może się spełnić. Większość osób, jeśli nie wszystkie, które siedziały w tym samolocie chciało, by o Katyniu usłyszał cały świat. Odpowiedz Link
cytrynka6543 Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 15:19 To nie był "mój" prezydent,ale pochylam się nad człowiekiem i jego rodziną,nad wszystkimi zmarłymi i ich rodzinami. RIP. To ludzkie,bardzo ludzkie... Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 18:13 Straszna tragedia. Nasze instytucje państwowe i cały kraj czeka teraz poważny sprawdzian. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 18:10 Chyba cała Warszawa wyległa dziś na ulice, żeby oddać hołd Prezydentowi. Byłam na ulicy Senatorskiej, na trasie przejazdu. Tysiące ludzi czekało parę godzin, na jezdni ludzie układali kwiaty. Takie tłumy, które zebrały się całkiem dobrowolnie ostatnio pamiętam w 1984, kiedy zabity został ksiądz Popiełuszko. Teraz też stali starzy i młodzi, małe dzieci. Podsłuchałam jak jakiś ojciec mowił do synka, który skarżył się, ze nic ne widział: Nieważne czy coś widziałeś czy nie, ważne że tu dziś byłeś. Odpowiedz Link
mimbla.londyn Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 18:26 "przeleciał ptak przepływa obłok upada liść kiełkuje ślaz i cisza jest na wysokościach i dymi mgłą katyński las..." Zbigniew Herbert Odpowiedz Link
pomaranczuch Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 19:01 Myślę, że wszystkich nas, całą Polskę i polskie społeczeństwo czeka teraz poważny sprawdzian Odpowiedz Link
orale Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 19:05 Pięć lat temu na ulice wyległy takie same tłumy, ludzie się jednoczyli i zapalali znicze. Po kilku dniach minęło. Za pare dni Polska wróci no normalnej zajadliwości. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 19:33 To oczywiste, tym bardziej że mówienie 24 na 24 o jednym prowadzi do zabicia sensu słów, do tego, że kolejni rozmówcy potarzają w kółko to samo lub w patosie usiłują przebić poprzedników lub żałobnym wyrazie twarzy. Pozostaje jakieś osobiste coś, dla mnie na przykład bardzo osobisty stosunek do jednej z pasażerek samolotu. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 19:34 że kolejni rozmówcy potarzają w kółko > to samo lub w patosie usiłują przebić poprzedników (tu zjadło: w patosie) lub żałobnym > wyrazie twarzy. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 19:43 Zaskoczyło mnie, że Brazylia ogłosiła trzydniową żałobę narodową w związku z tą katastrofą. Gest serdeczny, ale niespodziewany. Odpowiedz Link
groha Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 23:14 CNN podaje, że w Brazylii żyje grubo ponad 3 mln Polaków (w samej Paranie prawie 2 mln), więc to nie tylko serdeczny gest w naszą stronę, lecz także ukłon dla własnych obywateli. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Wprost nie mogę uwierzyć 11.04.10, 23:51 Dowiedziałam się w samochodzie, jadąc do pracy. Nie bardzo do mnie docierało. Potem, kiedy już uświadomiłam sobie, co naprawdę się stało, stało się to również tematem rozmowy w grupie, którą miałam poprowadzić na zupełnie inny temat.... I tak zaczęła się moja żałoba - wśród ludzi, równie zaskoczonych, przerażonych, nie dowierzających. To było dobre doświadczenie - dla mnie - być w tym momencie "w tłumie". Dziś, jak patrzyłam w telewizji na przejazd samochodu z trumną i przeczytałam podpis "ciało Lecha Kaczyńskiego", zrobiło mi się dziwnie. Jakie "ciało", do cholery, przecież ten facet żyje, widziałam go niedawno w tv........ (*) Ci wszyscy ludzie znani i mniej znani, lubiani i mniej lubiani, swoi i mniej swoi, ale przecież żywi, no jak to tak.... Pani Maria. Pan Putra. Jak ja lubiłam Pana wąsy. Panie Januszu, a Pan gdzie się wybrał na tę wycieczkę? Nie można było jeszcze trochę poczekać? (*) (*) (*) Odpowiedz Link
anmanika Re: Wprost nie mogę uwierzyć 12.04.10, 08:56 Adamie, wciąż nie mogę się z tą informacją pogodzić: www.dziennik.pl/katastrofa-smolensk/ofiary-katastrofy/article584075/Adam_Pilch.html dlaczego? Odpowiedz Link
jolunia01 Re: Wprost nie mogę uwierzyć 12.04.10, 15:26 pomaranczuch napisała: > Myślę, że wszystkich nas, całą Polskę i polskie społeczeństwo > czeka teraz poważny sprawdzian Niestety, dziś widać i słychać, że nie będzie to sprawdzian poważny. Już pojawiły się pomówienia i oskarżenia. Odpowiedz Link
pomaranczuch Re: Wprost nie mogę uwierzyć 12.04.10, 15:42 eh... no cóż... Nie porzucaj nadzieje, jakoć się kolwiek dzieje Odpowiedz Link
blackauri Re: Wprost nie mogę uwierzyć 12.04.10, 17:52 długo nie trzeba czekać... forum.gazeta.pl/forum/w,1157,109919458,109922091,Usmiercila_ich_energia_ludzkiej_mysli.html Teorie spiskowe wszędzie. Odpowiedz Link
orale Re: Wprost nie mogę uwierzyć 12.04.10, 19:27 Dlatego u nas takiego magla nie będzie. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 19:36 Na forum rosyjskojęzycznym spore poruszenie. Ostatnio dziennie pojawiało się od 0 do gdzieś 3 postów, a teraz wypadek jest komentowany. Mamy od nich wyrazy współczucia, za które podziękowałem. Napisałem też, że reakcja Rosjan i władz dla nas jest bardzo życzliwa. Spytałem się czy oglądali Katyń, bo między innymi z tego powodu mamy między sobą problemy. Napisałem też, że jeżeli ktoś będzie się wybierał do Warszawy, to niech wcześniej napisze na forum (swoim). Może uda się do Bramy delegację zagraniczną zaprosić. Odpowiedz Link
groha Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 20:47 Dobra robota, Goposie, dziękujemy. Też jestem bardzo podbudowana postawą władz rosyjskich. Normalni ludzie nie zaskakują, bo wiadomo, że są tacy sami, jak my, za to niektórzy wzruszają mnie do łez. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 20:54 Gopos robi za korespondenta zagranicznego TWCh. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 20:57 Niniejszym mianuje się ob. G0p0sa ambasadorem TWCh na obszar WNP oraz Litwy, Łotwy i Estonii. Tak na wszelki wypadek. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 22:01 Dobra robota Goposie, uklony. Namawiaj ich na przybycie do Bramy, dopoki nie zasmakuja, doputy nie uwierza... no jakos tak. Samo sie u nas miedzynarodowo zindergneruje... trudne slowo, ale jak przybeda to bedzie latwo. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 22:03 zintergneruje? Cholery mozna dostac na stare lata. Ale sie staram, co nie? Odpowiedz Link
balamuk Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 22:10 Chyba dalej jest, tylko taka oklapla? Czytalam na forach wpisy Rosjan, Ukraincow, Slowakow, Rumunow... Na duchu mnie podnosily, bo w koncu o to chodzi, o swiadomosc, ze normalni ludzie normalnie reaguja. A teraz zdegustowal mnie Wawel i nic na to nie poradze. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 22:15 No, niefortunna decyzja, zaczną sie przepychanki. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 22:21 Z tego co wiem, w 2008 z WNP wystąpiła Gruzja, pozostałość chyba formalnie istnieje? Odpowiedz Link
pomaranczuch Re: Wprost nie mogę uwierzyć 13.04.10, 22:30 ja nie wiem jak ustosunkować się do Wawelu, zaskoczyło mnie to, a przepychanki już niestety się zaczęły Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: Wprost nie mogę uwierzyć 14.04.10, 08:47 Czego się spodziewałam zresztą. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Wprost nie mogę uwierzyć 14.04.10, 12:09 > A teraz zdegustowal mnie Wawel Cóż, Mauzoleum zajęte... Odpowiedz Link
doratos Re: Wprost nie mogę uwierzyć 14.04.10, 13:28 Gdy usłyszałam o tej katastrofie poczułam się znów jak sierota. Mimo że nie głosowałam na Lecha ani na jego partię, ale był naszym prezydentem,głową naszego kraju, i jego żona,i ci wszyscy wspaniali ludzie, zginęli zdążając oddać hołd ofiarom ludobójstwa w naszym imieniu, należy im się szacunek i pamięć,niezależnie od tego jakie mieli poglądy polityczne,które teraz nie mają żadnego znaczenia! W jednej sekundzie przestało istnieć tyle ludzi, to jest dla mnie najgorsze w katastrofach samolotów! Po jakimś czasie wszystko wróci do polskiej normy, ale zawsze zostaje pamięć!I tam oni będą dalej żyć! Bo ludzie żyją tak długo jak długo żyje ktoś kto ich pamięta!! Odpowiedz Link
goonia Re: Wprost nie mogę uwierzyć 14.04.10, 17:02 Musze Wam powiedziec, ze bardzo duzo osob (ktore wiedza, ze jestem Polka)sklada mi wyrazu wspolczucia. Pytaja o ludzi, ktorzy byli na pokladzie samolotu. Gdzie lecieli. Dlaczego Katyn taki wazny? Trzeba to zainteresowanie wykorzystac w pelni, bo wiadomo, za tydzien cos nowego przysloni ta tragedie. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wprost nie mogę uwierzyć 14.04.10, 20:54 Myślałam, że po 5 dniach już oswoiłam się z myślą o katastrofie, ale jak dzisiaj zobaczyłam konwój wiozący 30 trumien to było znowu jak walnięcie obuchem w głowę. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Wprost nie mogę uwierzyć 14.04.10, 21:00 Gropo, masz rację. To było straszne. Mieszkam tuż obok Torwaru, więc poszłam. Najpierw oglądałam transmisję z Okęcia, po to, żeby wiedzieć, o której kondukt będzie wyjeżdżał z lotniska, żeby za długo nie czekać na Łazienkowskiej. Przygotowałam sobie aparat, ustawiłam optymalnie (zmierzch, lampa), cyknęłam kilka fotek próbnych. Kiedy karawany zaczęły skręcać w Łazienkowską, zrobiłam może trzy- cztery zdjęcia. Potem przestałam, nie mogłam. Po pierwsze, poczułam się nagle jak hiena. Po drugie, i to było najgorsze - cały ten koszmar zmaterializował się nagle dosłownie półtora metra ode mnie, w postaci przeszklonych karawanów, ukazujących te same trumny, które dwie godziny wcześniej widziałam w TV na Okęciu. No nie mogłam, no! A ten widok na długo zostanie mi w pamięci... Odpowiedz Link
cytrynka6543 Re: Wprost nie mogę uwierzyć 15.04.10, 00:13 the_dzidka napisała: > Przygotowałam sobie aparat, ustawiłam optymalnie (zmierzch, lampa), > cyknęłam kilka fotek próbnych. > > Kiedy karawany zaczęły skręcać w Łazienkowską, zrobiłam może trzy- > cztery zdjęcia. Potem przestałam, nie mogłam. > Dzidko,a na cholerę były Ci te zdjęcia? Ku potomności? Hieną nie jesteś! Hieny się uwidocznią w Krakowie,w niedzielę TY hieną nie jesteś! Lech Kaczyński,jak mówiłam,nie był "moim" prezydentem,ale podziwiam Jego wyważoną politykę,uległość tam gdzie należy i żelazową wolę tam gdzie należy. Taki welurowo-żelazny "miś". Miś,bo tak działała na jego korzyść Żona. Doceniłam go dopiero po śmierci. Wcześniej brałam go w konglomeracie z bratem,a to nie było to samo! Teraz wiem. A Maria Kaczyńska,ta Jego Myszka i Marylka,to dopiero była KOBIETA!!! Nie Myszka,to była KOBIETA,która robiła dużo dla wszystkich potrzebujących bez żadnego rozgłosu. Nie dla niej były głośne fundacje,akcje,Ona działała cicho,bez rozgłosu i za to,teraz,niestety dopiero teraz,Ją poważam. Odpowiedz Link
april02 Re: Wprost nie mogę uwierzyć 14.04.10, 23:41 Słucham w Trójce opowieści o wielu z tych, którzy zginęli i zastanawiam się dlaczego wcześniej tego nie wiedziałam. Wyłania się zupełnie inny ich obraz i tym bardziej boli. Nawet biorąc poprawkę na to, że o zmarłych mówi się dobrze albo wcale. Wkurza mnie ta cała Szwajcaria, ostatnio jakaś taka zachłanna się zrobiła. I jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego, co będzie później. Odpowiedz Link
cytrynka6543 Re: Wprost nie mogę uwierzyć 14.04.10, 23:48 april02 napisała: > Słucham w Trójce opowieści o wielu z tych, którzy zginęli i > zastanawiam się dlaczego wcześniej tego nie wiedziałam. Wyłania się > zupełnie inny ich obraz i tym bardziej boli. Nawet biorąc poprawkę > na to, że o zmarłych mówi się dobrze albo wcale. April,z ust mi to wyjęłaś! Przed chwilą napisałam coś z duszy,serca na ten temat i mi wetło,przepadło > Wkurza mnie ta cała Szwajcaria, ostatnio jakaś taka zachłanna się > zrobiła. I jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego, co będzie później. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Wprost nie mogę uwierzyć 15.04.10, 12:21 Byłem wczoraj po raz kolejny pod Pałacem, hmmm... stoiska z parasolkami, obwarzankami, chorągiewkami, za Bristolem stoi wielki ekran w którym przechodnie chcą się koniecznie zobaczyć... dziwne to jakieś. A dziś czytam, ze w Toruniu będzie sala koncerowa im. Prezydenta, w Łodzi szkoła im. Prezydentowej. Czy osoby, które podejmują takie decyzje nie znają naszej narodowej przekory? Czy z takimi inicjatywami nie powinno się oddczekać? Coraz mniej żałoby, coraz więcej cyrku. Szkoda, bo naiwnie wierzyłem, że może choć ciutkę, choc odrobinkę coś się zmieni. No i ten Wawel nieszczęsny. Nieodpowiedzialna decyzja, która będzie wykorzystywana politycznie przez najbliższe dziesięc lat a pamięć o Prezydencie stanie się towarem. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wprost nie mogę uwierzyć 15.04.10, 12:25 Niestety każdy orze jak może, czyli usiłuje wykorzystać nawet tak dramatyczne sytuacje. Wczoraj w nocy oferowano ludziom stojącym w kolejce do Pałacu kubek herbaty za 25 zł. Odpowiedz Link
bbbzyta Re: Wprost nie mogę uwierzyć 15.04.10, 12:26 Bardzo słusznie prawicie, Sz.P. Baronie. Natomiast co do Wawelu, będę wredna i cyniczna, i wszystko odszczekam pod stołem, jeśli się okaże, że wstęp do krypty prezydenckiej będzie bezpłatny. Po prostu gospodarze krypty moim zdaniem liczą na tłumy, choćby z samego Podkarpacia, które zechcą udać się do grobu. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Wprost nie mogę uwierzyć 15.04.10, 12:54 medaliki tez beda sprzedawac - az sie boje pomyslec co na nich bedzie. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Wprost nie mogę uwierzyć 15.04.10, 12:16 Jedna rzecz mi się przypomniała. To Lech Kaczyński, wówczas Prezydent Warszawy podpisał w 2004 roku rejestrację naszego stowarzyszenia. Ciekawe, czy przeczytał co podpisuje, a zwłaszcza nasz regulamin i punkt o tym jak wygląda logo TWCh? Odpowiedz Link
groha Re: Wprost nie mogę uwierzyć 15.04.10, 13:35 Bbbzyto, bardzo trafnie to ujęłaś. Jakby co, to chętnie do Ciebie dołączę z tym odszczekiwaniem. Tak patrzę, czytam, słucham i myślę: do licha, przecież chodzi o 96 tragedii. 96! Jednakowo strasznych w wymiarze ludzkim i całkowicie równych wobec spraw nieodwracalnych. Nie tylko o te dwie, najważniejsze w wymiarze państwowym. O dziewięćdziesiąt sześć. Odpowiedz Link
eulalija Re: Wprost nie mogę uwierzyć 15.04.10, 14:17 Tłok się zrobi pod stołem, ale ja za Bbbzytą tak samo sądzę. Ciekawość, a pańską skórkę też sprzedają? Pogoda piękna, muszę odragować, idę z owczarkową podziwiać kwitnące śliwki. I chyba jedną morelę, ale 100% pewności nie mam, ot, skleroza. Odpowiedz Link