Dodaj do ulubionych

Prywaty muzyczne

02.09.11, 21:05
Czy bywa tak z Wami, ze chodzi za wami jakis fragment melodii, tekstu piosenki i za Chiny Ludowe nie macie pojecia, co to jest, a chcielibyscie wiedziec? Wlasnie takim przypadkom ma sluzyc ten watek. Za chwile zadam pierwsze pytanie.

Pozdrawiam

Woloduch
Obserwuj wątek
    • woloduch1 Re: Prywata pierwsza 02.09.11, 21:15
      Prawdopodobnie pytaniem tym moge urazic wszystkie forumki, suponujac izby mogly to pamietac z autopsji. Otoz z gory zaprzeczam. Wszystkie jestescie na to grubo za mlode, ale moze beda to pamietac Wasi rodzice lub dziadkowie. A oto zadanie.
      Dawno, dawno temu, bo mniej wiecej w polowie ostatniego wieku ubieglego tysiaclecia (czyli cirka ebalt 1956-1957) w radiu puszczano piosenke, spiewana przez niewiaste. I chodzi mi o dokladny tytul tej piosenki, jak rowniez o wykonawczynie, chcialbym bowiem te piosenke znowu uslyszec. Jak na razie to niezla zagadka, nieprawdaz? Ale juz dodam nieco szczegolow: otoz, po pierwsze, melodia byla dosc trudna i skomplikowana. Jeszcze za malo?
      Dobrze, pamietam nieco slow (ale nie wiem czy kolejnosc prawidlowa).
      Dzien jak co dzien,
      Zwykly dzien jak codzien,
      Drzwi skrzypnely, zaspiewal ptak w ogrodzie,
      ...
      dzwonia,
      Serce kolysz najmilsza ma symfonia
      ...
      Ktos na gitarze habanere gra.
      Wedruje juz jesien przez swiat...

No i tyle tylko pamietam. Ciekawe, czy z tak watlymi poszlakami ktos rozwiaze te zagadke?

Pozdrawiam

Woloduch
      • ewa9717 Re: Prywata pierwsza 02.09.11, 21:38
        woloduch1 napisał:

> Wszystkie jestescie na to grub
        > o za mlode
        Ja bym wolała być cienko za młoda wink
        W gęstej mgle coś mi majaczy, piosenki puszczane przed porankiem, zanim rozsunęła się kurtyna i zaczął film. Głos jakoś z okolicy "Nie oczekuję dziś nikogo"...
        >
        • orale Re: Prywata pierwsza 02.09.11, 21:58
          wrzuciłam w google i to mi się pokazało pierwszesmile

Re: kasztanki, la la la la la la la...
          woloduch1 25.09.06, 00:30 zarchiwizowany
          Dzieki, Lyliko za przypomnienie. Do dzis stoi mi w uszach jej glos, prawidlowy
          balans muzyki i glosu i, przede wszystkim, czystosc artykulacji. A skoro juz
          jestesmy w tym temacie, to byla jeszcze piosenka "40 kasztanow" - ale kto ja
          spiewal? Helena Majdaniec a moze Violetta Villas? Nie pamietam. I jeszcze dwie
          piosenki z drugiej polowy lat 50-tych, ktorych slowa pamietam tylko wyrywkowo, a
          tytulow wcale. Pierwsza to "Hotel Pod Rozami"?
          Pamietasz, byla jesien,
          Maly hotel Pod Rozami,
          Pokoj numer osiem
          Staruszek portier z usmiechem dawal klucz
          Na schodach niecierpliwie calowales po kryjomu moje wlosy
          Czy wiecej zlotych lisci bylo, mily,
          Czy twych pieszczot, dzisiaj nie wiem juz...

Dalej niestety nie pamietam, a szkoda. Druga piosenka (miala bardzo trudna
          melodie) chyba nosila tytul "Dzien jak codzien"
          Dzien jak co dzien, zwykly dzien jak codzien,
          Drzwi skrzypnely, zaspiewal ptak w ogrodzie
          ...
          Serce kolysz najmilsza ma symfonia
          ...
          Mysz chrobocze, gwarzy wiatr za oknem,
          Sine chmury zegluja w dal jak okret
          ...
          Ktos na gitarze habanere gra
          ...
          Wedruje juz jesien przez swiat
          ...

I to chyba tyle, co z tej piosenki pamietam, szkoda ze tak malo. Melodie owszem,
          do dzis.
          I jeszcze jedna piosenka, ktora kojarzy mi sie z jesienia (tez z tych lat i
          chyba tez Nataszy Zylskiej to "Zachodni wiatr".
          Natomiast sporo piosenek o jesieni pamietam ze studenckich rajdow.

Pozdrawiam

Woloduch

• orale Re: Prywata pierwsza 02.09.11, 22:23
            popytaj tam, może się uda
            www.audiostereo.pl/polskie-piosenki-lata-50-60-70-te_82959.html
          • woloduch1 Re: Prywata pierwsza 03.09.11, 18:59
            Alez Ty masz pamiec, Orale! Juz nie pierwszy raz zauwazylem, jak latwo wyszukujesz stare posty o podobnej tematyce. Jakis slon w rodzinie, czy cus? 8-).
            Szkoda tylko, ze przez te piec lat nikomu sie nic nie nasunelo.

Pozdrawiam

Woloduch
            • orale Re: Prywata pierwsza 03.09.11, 21:27
              Wołoduchu, ja nie mam pamięci, ja mam googlesmile
          • duzapolka Re: Prywata pierwsza 08.04.15, 01:27
            Toż to przecież piosenka z filmu "Pożegnania", śpiewała Sława Przybylska, całkiem już zapomniana, chociaż miała cudowny głos.
    • groha Re: Prywaty muzyczne 03.09.11, 12:41
      > Czy bywa tak z Wami, ze chodzi za wami jakis fragment melodii, tekstu piosenki i za Chiny Ludowe nie macie pojecia, co to jest, a chcielibyscie wiedziec?

Oj, bywa. Oj, bywa, oj... A kto tak nie ma? Chyba tylko głuchy, jak pień.
      Pamiętam tę piosenkę! Nie wiem skąd, nie wiem jak, ale w uszach mi stoi niski, zmysłowy kobiecy głos i ten "dzień jak co dzień..." Ludmiła Jakubczak? Rena Rolska? Bo Natasza Zylska raczej chyba nie...
      No, toś mi narobił, dzięki. Teraz za mną będzie chodzić i męczyć, dręczyć...
      Miło Cię widzieć, Wołoduchu smile
      • woloduch1 Re: Prywaty muzyczne 03.09.11, 19:07
        Pamietasz? No to juz jest nas dwoje. I dwoje bedzie to dreczyc, meczyc i chodzic... Moze zadreczy, wymeczy i wychodzi. Ludmila Jakubczak chyba nie, to jest naprawde piosenka z polowy lat piecdziesiatych, a Ludmila zaczela chyba odrobine pozniej.
        A dlaczegoz to jestes tak zaskoczona moim widzeniem? Jesli sledzisz liste obecnosci na dole glownej strony, to niemal codziennie mnie tam znajdziesz. Tyle tylko, ze przewaznie tylko czytam.

Pozdrawiam

Woloduch
      • the_dzidka Re: Prywaty muzyczne 03.09.11, 19:09
        Ludmiła Jakubczak, to ta, co śpiewała "Gdy mi ciebie zabraknie"?
        Pamiętam, jak pierwszy raz usłyszałam to w jej oryginalnym wykonaniu - siedziałam w kuchni jakoś strasznie bladym świtem, wszyscy jeszcze spali. Słuchałam oniemiała, potem uznałam, że to chyba jakiś dowcip, wreszcie walnęłam takim śmiechem, że zbudziłam własną Mać... Na rany boskie, znając późniejsze wykonania tej piosenki ja tu sobie wyobrażałam bógwico, a usłyszałam panienkę beczącą jak koza oraz niemiłosiernie fałszującą... Owo dzieUo chyba by nie przetrwało, gdyby nie tragiczna śmierć piosenkarki, dodająca, jak to zwykle bywa, romantycznego nimbu jej "artyzmowi"...
    • woloduch1 Re: Prywata druga 03.09.11, 19:18
      Ta jest bardziej skomplikowana niz pierwsza, jako ze nikt na forum tamtych czasow (przedwojennych) nie moze pamietac. Ale przejdzmy do ad remu.
      Przed wojna, w Warszawie, krazyla po ulicach (tak twierdzil moj ojciec) ballada. Ballada o Iliadzie. I chcialbym dorwac jej slowa. Sam znam tylko poczatek i drobniutkie fragmenta srodka i zakonczenia. Oto one:

Muzom wyspiewam meza tegiego,
      Achilla, syna Pelleja,
      Co, ja, tam bylo, gdzie i dlaczego,
      Wyspiewam gniew Achilleja.
      Zyl krol Menelaj, madry, bogaty,
      Mial zone, piekna Helene,
      Ciagle jej dawal ciastek, herbaty,
      A ona miala migrene.
      ...
      Wezwal Achilla, Odysseusza,
      znajome przyszli z lukami,
      A co sie Parys z Helka pokazal,
      Rzucali w niech kamieniami
      ...
      I pewnie po dzis dzien bili by sie,
      Az rzekl Menelaj: Wybieraj!
      A na to Parys: Znudzila mi sie,
      Teraz ja sobie zabieraj.

I znow: tylko tyle pamietam. Czy ktos to zna, albo ma namiar na wiecej?

Pozdrawiam

Woloduch
      • bear80 Re: Prywata druga 03.09.11, 20:06
        Słowa znalazłam tu www.gwara-warszawska.waw.pl/warszawskie-specjaly/109-ballada-starozytna.html
        Mam nadzieję że pomogłam smile
        Pozdrawiam
        • woloduch1 Re: Prywata druga 06.09.11, 21:07
          Tak! To jest to! Piekne dzieki!

Pozdrawiam

Woloduch
      • jolkak16 Re: Prywata druga 07.04.15, 10:48
        znam
        II zwrotka:
        Miała Parysa co pasł baranki
        Z nim Menelaja zdradzała
        Z nim to chodziła co dzień na randki
        Z nim się bawiła i spała.
        III. I porwał Parys piękną Helenę
        Zrobiła się awantura
        Poszły w ruch noże, majchry, szpadryny
        Taka jest grecka natura.
        IV. Wezwał Achillej swoje sołdaty
        I zaiwania pod Troję
        Świszczą szrapnele, huczą granaty
        A Parys wciąż robi swoje.
        IV, V masz
        VI.Gdy Menelaos zobaczył swoje
        Kochanie spuchło mu oko
        Zabił Parysa, podpalił Troję
        Schlał się i usnął głęboko.

Pozdrawiam Jolka
        • asia.sthm Re: Prywata druga 08.04.15, 10:09
          O, mozna sobie pospiewac, cudny tekst!

Widze jak Woloduch teraz sie pieknie usmiecha
    • groha Re: Prywaty muzyczne 05.09.11, 13:33
      Wołoduchu, chyba mam świeży trop! Moja mama mówi, że o tym dniu śpiewała Hanna Rek.
      • dorka_31 Re: Prywaty muzyczne 05.09.11, 20:37
        Hmm... mój tata mógłby wiedzieć. On zbiera przedwojenne polskie piosenki i całkiem sporo w tych swoich zbiorach ma smile

A tu znajdziesz forum gdzie jest dużo starych piosenek: www.klub.senior.pl/f-muzyka-134.html Mój tata się też na nim udziela smile
    • minerwamcg Re: Prywaty muzyczne 06.09.11, 11:38
      Też mam taką piosenkę-prześladowczynię, z wczesnego dzieciństwa. Leciała wtedy w radiu.
      Sześć brzóz otulonych mgłą
      Co za nami już daleko są
      Te wieczory cośmy razem szli
      Te woskowe andrzejkowe dni.

Azali kto ją wie?
      • balamuk Re: Prywaty muzyczne 26.11.11, 16:40
        Pochwalic sie musze. Od lat szukam takiej rosyjskiej ballady o sniegu, ktory wiruje nad tundra itp. I wreszcie udalo mi sie ja znalezc, a przy okazji odkryc Aleksandra Gorodnickiego.smile
        • groha Re: Prywaty muzyczne 26.11.11, 17:42
          O, dobrze Bałamuku, że przypomniałaś ten wątek, bo całkiem o nim zapomniałam, a mam coś dla założyciela.
          Wołoduchu, jeśli do tej pory nie znalazłeś tego zwykłego dnia, co to ptak w nim śpiewał i skrzypnęły drzwi w ogrodzie, to mam go. Proszę uprzejmie, specjalnie dla Ciebie:

www.youtube.com/watch?hl=en&v=dHqFDnO21kI&gl=US
          • woloduch1 Re: Prywaty muzyczne 26.11.11, 21:02
            TO JEST TO!!!!

Groho, skladam Ci najsliczniejsze podziekowania jakie mozesz sobie wyobrazic!!!

Jak Ci sie udalo to wygrzebac? Mnie zawsze rece opadaly na widok ilosci wyszukan.

A tak swoja droga, to jednak okazuje sie, ze pamiec jest zawodna i polowe tego, co pamietalem, to pamietalem niedokladnia. No coz, to jednak blisko 55 lat...

Pozdrawiam serdecznie i sciele sie podnozkiem (chyba tak to jakos szlo?)

Woloduch
            • groha Re: Prywaty muzyczne 27.11.11, 01:12
              Nie ściel się niczym, Wołoduchu, bo jeszcze Cię połamie w krzyżu, tfu tfu smile
              Oczywiście znalazłam przez przypadek, jak zwykle. Pamiętałam czego szukasz, ale głowę dam sobie uciachać, że wcześniej nigdzie nie było, dopiero jakiś miesiąc temu ktoś to wrzucił na YouTube i nawet przez chwilę zastanawiałam się, czy to nie Twoja robota. Tak, czy siak - co za ulga, nie? Cieszę się, jak nie wiem co i cała przyjemność, jak to mówią: vis a vis i vice versa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka