aliana 19.11.09, 07:04 Czyimi najcenniejszymi skarbami były m.in. kły hipopotama, noga słonia, rakieta tenisowa, zestaw do łowienia ryb oraz rakieta tenisowa, narty, wiosła i skóra tygrysa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ancza7 Re: Zagadki - seria XLIII 19.11.09, 19:43 Kapitana Trevelyana - Tajemnica Sittaford. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - seria XLIII 20.11.09, 20:13 Co zazwyczaj leżało na nocnym stoliku panny Marple, kiedy ta kładła się spać? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki - seria XLIII 28.11.09, 22:21 Anczo, potwierdź lub zaprzecz, bo się znów zakorkowało! Odpowiedz Link
nchyb Re: Zagadki - seria XLIII 29.11.09, 10:41 wydaje mi się, ze to nie o Biblię chodzi. W którejś książce, za nic nie pamiętam w której, był tekst o tym, jak panna Marple kładła się spać i coś tam było na stoliku. Fotka? Robótka? Nie pamiętam... Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - seria XLIII 05.12.09, 23:18 Przepraszam - to nie ja, to jakiś wirus niekomputerowy wcale :( Nie o Biblię chodziło, ale o książeczkę do nabożeństwa, a w "Karaibskiej Tajemnicy" był tam nawet Thomas a Kempis (O naśladowaniu Chrystusa? - tego nie wiadomo). Ponieważ jednak byłaś Sowco blisko, zadaj następną zagadkę proszę! Swoją drogą fotki, o której Nchyb pisała nie pamiętam. A może gdzieś taka była? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki - seria XLIII 06.12.09, 21:32 Przyznam, że miałam właśnie dopisać, czy nie o modlitewnik chodzi :P byłam blisko! Z jakiej książki pochodzi opis tak wspaniałego śniadania i kto je zajadał? "Wygodna taca, z wielkim brzuchatym czajnikiem do herbaty, mleko jak śmietanka, srebrny dzbanek wrzątku. Dwa śliczne jajka na grzankach, ugotowane jak trzeba, spora okrągła porcja masła z wyciśniętym wzorkiem - kwiatem ostu zmiast małych, twardych kulek kształtowanych metalową foremką. Marmolada, miód, dżem truskawkowy. Apetycznie wyglądające bułeczki nie były twarde jak z masy papierowej i pachniały świezym pieczywem (najpiękniejszy zapach na świecie). Podano też jabłko, gruszkę i banan". Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - seria XLIII 06.12.09, 22:17 "Hotel Bertram" i oczywiście śniadanie to podano pannie Marple w Hotelu Bertram :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - seria XLIII 08.12.09, 04:15 Co to za dziewczyna, która chodziła nie umyta i nie uczesana, nosiła grube, czarne lub jaskrawozielone pończochy i na dodatek miała dwa paskudne pokoiki w Chelsea? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki - seria XLIII 09.12.09, 07:10 A nie ;) Trochę podstępnie liczyłam na tę pomyłkę, ale ona miała pończoszki białe. Oczywiście też wątpliwej czystości, brzydko zrobione z grubej wełny :) Nie podpowiem gdzie szukać, to oczywiste o TEJ porze roku :) Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - seria XLIII 09.12.09, 10:07 Sarah z "Tajemnicy gwiazdkowego puddingu"? Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - seria XLIII 10.12.09, 11:55 Kto chciał przybrać nazwisko: "Eden" ? Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - seria XLIII 10.12.09, 11:50 Kto chciał przybrać nazwisko(pseudonim): "Eden" Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - seria XLIII 17.12.09, 10:50 imię jakie przyjął bohater brzmiało: Adam, a w książce wystepuje H. Poirot Odpowiedz Link
indil Re: Zagadki - seria XLIII 17.12.09, 14:47 Młody człowiek imieniem Ronnie z 'Kota wśród gołębi', w końcu przyjął pseudonim Adam Goodman. Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - seria XLIII 23.12.09, 14:51 Kto był autorem sztuki "A piesek się śmieje" ? Odpowiedz Link
indil Re: Zagadki - seria XLIII 15.01.10, 16:37 Ponieważ temat utknął i stoi to pozwolę sobie na małą podpowiedź. Autor mimo męskiego pseudonimu był kobietą i występuje w powieści z Poirotem, której tytuł także nawiązuje do teatru. Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadki - seria XLIII 17.01.10, 17:24 Nie pamiętam nazwiska, a książki przy sobie nie mam. Chodzi o Tragedię w trzech aktach. A ta pani była na wszystkich przyjęciach, na których później ktoś umarł. Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki - seria XLIII 18.01.10, 08:13 konkretnie: Anthony Astor czyli panna Wills Twoja kolej :) Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadki - seria XLIII 18.01.10, 21:52 W której książce ojciec i syn zamienili się płaszczami? Odpowiedz Link
bejaa Re: Zagadki - seria XLIII 19.01.10, 09:27 "Morderstwo na polu golfowym" Oddaję kolejkę. Odpowiedz Link
nchyb Ej, co się dzieje? 21.02.10, 12:14 Dziewczyny, zadawać zagadki... Please... Bo jak nie, to na wyspę zaproszę i po kolei wyliczankę o murzyniątkach odliczę ;-) Odpowiedz Link
sowca Re: Ej, co się dzieje? 23.02.10, 23:58 Dobra, to ja zadaję. Oddawanie kolejek to niezbyt dobry pomysł, bo wtedy nikt się nie odzywa i to hamuje rozwój wątku. Lepiej rzucić już zagadkę jakąkolwiek. Z jaką postacią łączą się następujące rzeczy: mokra nalepka na walizce, fiolka z lekiem nasennym i plama na dokumencie? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Ej, co się dzieje? 13.03.10, 11:37 Widzę, że brak chętnych na zadanie zagadki to ja się pozwolę sobie takową zadać:) Komu morderca podłożył strychninę w ,,Śmierci na Nilu"? Odpowiedz Link
indil Re: Ej, co się dzieje? 13.03.10, 15:08 to nie z braku chęci tylko potwierdzenia, choćby pro forma, że odpowiedź była prawidłowa. Odpowiedz Link
indil Re: Ej, co się dzieje? 02.04.10, 21:24 Zastanawiałam się nad odpowiedzią, przeczytałam ponownie "Śmierć..." i nie znalazłam ani jednej wzmianki o strychninie. Czy miałeś na myśli pistolet, czy inny tytuł? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Ej, co się dzieje? 03.04.10, 17:52 Nie ma mowy o żadnym błedzie w tej zagadce, ale jest ona dość podchwytliwa. Odpowiedz Link
indil Re: Ej, co się dzieje? 05.04.10, 11:41 podchwytliwe zagadki to to co tygrysy lubią najbardziej :) To był sir George Grayle. Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Ej, co się dzieje? 06.04.10, 22:37 Nie może być inaczej :) Twoja kolej ! Odpowiedz Link
indil Re: Ej, co się dzieje? 07.04.10, 15:45 Kto czytał swoim gościom fragment "Fedona"? Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Ej, co się dzieje? 24.04.10, 23:35 Jak się nazywała bohaterka jednej z powieści Agathy Christie mająca wizję, w której zamordowana osoba starała się jej przekazać informację o kimś/czymś niebezpiecznym? Odpowiedz Link
indil Nowa zagadka 16.05.10, 19:25 Jak często nakręcało się zegar stojący na kominku w sypialni w mieszkaniu Poirota? Odpowiedz Link
ancza7 Jeszcze nowsza :) 20.05.10, 14:57 a może bardziej nowa? "Morderstwo z miłości kontra morderstwo dla zysku" - co to jest i kto to napisał. Dla perfekcjonistów: w jakiej powieści Agathy jest o tym mowa. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Jeszcze nowsza :) 25.05.10, 17:48 Hej! Co jest? Osób piszących nie ma znowu w powieściach Agathy tak dużo! Potrzebna podpowiedź? Odpowiedz Link
ancza7 Podpowiedź 29.05.10, 08:10 Autorką jest kobieta pisząca powieści, chociaż to akurat jest artykuł :) Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 03.06.10, 23:50 Czyżby był to artykuł autorstwa Ariadny Oliver? Przyznam, że strzelam. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Podpowiedź 04.06.10, 08:22 Dobrze strzelasz :) "Karty na stół" Proszę o następną zagadkę :) Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 05.06.10, 23:25 Z jakiej książki pochodzi cytat: "- Jeżeli to epilepsja, trzeba mu włożyć korek w usta - doradziła panna Bell [...] - Kto ma korek? Nikt nie miał korka". Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 07.06.10, 23:06 Podpowiedź: cytat pochodzi z pierwszego rozdziału książki, dzieje się (ten poerwszy rozdział) w biurze w trakcie parzenia herbaty nie do końca zagotowaną wodą. Wkrótce w biurze umiera szef. Odpowiedz Link
sowca Re: Podpowiedź 09.06.10, 22:12 Nieeee, Bejaa, nie oddawaj kolejki! To jest najlepszy sposób, żeby zatkać wątek! Odpowiedz Link
bejaa Re: Podpowiedź 10.06.10, 13:48 No dobrze, to zadaję: Kto zahaczył sukienką o gwóźdź (była to czerwona wełniana sukienka - podaję na wypadek, gdyby było takich sytuacji więcej :P )? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Podpowiedź 16.06.10, 08:19 No właśnie - w Tajemniczej historii w Styles była zielona... Odpowiedz Link
bejaa Re: Podpowiedź 16.06.10, 09:40 No nie, nie chodzi o Styles. Podpowiem, że zahaczenie o gwóźdź uratowało tej osobie życie. Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki - seria XLIII 17.06.10, 20:49 Jak nazywał się duchowny, który w czasie kazania wygrażał swoim słuchaczom za mylenie Antakserksesa II z Antakserksesem III? Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki - seria XLIII 24.06.10, 18:35 Czyżbym trafiał w pytanie, które kiedyś się pojawiło? Czy też jest ono tak proste, że nikt nie chce bawić się w odpowiadanie na nie. W każdym razie mała podpowiedź. Warto próbować przypomnieć sobie, który duchowny i komu opowiadał wielokrotnie tę historię? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki - seria XLIII 25.06.10, 23:57 Wiem, że było to opowiadane przez wielebnego Harmona jego żonie Bułeczce, która zaśmiewała się do łez z tej historii. Ale nie pamiętam niestety, jak nazywał się sam wielebny. Odpowiedz Link
tommg Re: Zagadki - seria XLIII 27.06.10, 13:38 Oczywiście opowiadał pastor Harmon. Ponieważ nikt nie podał nazwiska bohatera opowieści, pozwolę sobie uzupełnić. Był to "stary Scrymgour" a dowiadujemy się o tym w "Morderstwo odbędzie się". I oczywiście sowca zadaje pytanie. Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki - seria XLIII 28.06.10, 00:11 Zatem nadciągam z nową zagadką! Do kogo Hercule Poirot wyrzekł następujące słowa: "A więc Hercule Poirot nie żył na próżno. To ja nauczyłem ciocię Maureen smażyć omlety". Odpowiedz Link
indil Re: Zagadki - seria XLIII 29.06.10, 09:26 Kiedyś zadałam pytanie ´czyją tożsamość podważył kolor oczu?´ Pozwolę sobe powtórzyć je, z zastrzeżeniem, że tym razem oczekuję innej odpowiedzi. Odpowiedz Link
indil podpowiedź 13.07.10, 13:58 Myślałam, że nie będzie trudne, ale nikt się nie odzywa to mała podpowiedź :) Osoba ta jest bohaterką opowiadania, którego 'akcja' dzieje się na dalekim wschodzie. Odpowiedz Link
nchyb Re: podpowiedź 14.07.10, 20:24 cholera, opowiadania sa akurat moją najsłabszą stroną... Odpowiedz Link
indil Sowco zadaj następną zagadkę 26.07.10, 10:17 Byłaś najbliżej, a nikt się nie odzywa to nie blokujmy tematu :) Odpowiedz Link
sowca Re: Sowco zadaj następną zagadkę 29.07.10, 22:36 Spieszę z uzupełnieniem poprzedniej wypowiedzi: chodziło o opowiadanie "Dom w Szirazie". I zagadka w podobnym typie: w której powieści przestępca został zidentyfikowany po kształcie uszu? Odpowiedz Link
ikkala_2 Re: Sowco zadaj następną zagadkę 13.12.11, 21:59 uuu ten wątek aż się prosi o "ożywienie" Odpowiedz Link
kindov Nowa zagadka 13.12.11, 23:01 Jeśli ktoś miałby ochotę odpowiedzieć, to mogę zadać pytanie, żeby ożywić ten wątek :) W której powieści pojawia się wątek wzorowany na szekspirowskim dramacie Otello? Odpowiedz Link
nchyb Re: Nowa zagadka 14.12.11, 15:40 duszona z zazdrości tylko Murzyna brak... też stawiam na uśpione morderstwo, fajnie, ze wątek odświeżono :-) Odpowiedz Link
kindov Podpowiedź :) 14.12.11, 17:25 Chodzi mi o inną powieść :) Wspomniano w niej o Jagonie... Odpowiedz Link
kindov Re: Podpowiedź :) 14.12.11, 18:34 Niestety :) Chodzi o powieść, której dotąd jeszcze nigdy nie sfilmowano Odpowiedz Link
kindov Re: Podpowiedź :) 15.12.11, 16:23 Jeszcze jedna podpowiedź: Chodzi o powieść z Poirotem, której dotąd nie sfilmowano :) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Podpowiedź :) 15.12.11, 21:03 Kindov, dałeś niezłą zagadkę - dziękuję :) A myślałam, że już nam się możliwości wyczerpały... Nie wiem, które powieści już sfilmowano, a które nie, ale Jagona wspomina się w "Kurtynie"! Odpowiedz Link
kindov Re: Podpowiedź :) 15.12.11, 23:41 Brawo, gratuluję i czekamy na Twoją zagadkę :) Odpowiedz Link
ancza7 No to nowa :) 17.12.11, 09:04 Ktoś nieuważnie słuchał czyjejś opowieści z czasów wojny i śledztwo jeszcze długo nie weszło (w związku z tym) na właściwe tory... Kto słuchał (nieuważnie), kto mówił i oczywiście o jaką powieść Agathy chodzi. Odpowiedz Link
bejaa Re: No to nowa :) 17.12.11, 10:40 Karaibska Tajemnica, panna Marple i major Palgrave? Choć podejrzewam, że nie o to chodzi... Odpowiedz Link
ancza7 Re: No to nowa :) 17.12.11, 14:36 Nie (bejaa) i nie (kindov) :( To jak widać powszechna dolegliwość - nieuważne słuchanie :) Odpowiedz Link
ikkala_2 Re: No to nowa :) 18.12.11, 09:48 Witam :) to może "Kot wśród gołębi"? Mówiła pani Upjohn a nieuważnie słuchała panna Bulstrode Odpowiedz Link
ancza7 Re: No to nowa :) 18.12.11, 19:00 Nie "może" ale "na pewno" :) Brawo! I o następną zagadkę proszę :) Odpowiedz Link
kindov Re: No to nowa :) 17.12.11, 10:51 W takim razie ja stawiam na Majora Portera i Herculesa Poirota w Porze przypływu Odpowiedz Link
ikkala_2 nowa zagadka :) 18.12.11, 19:40 w "Kocie wśród gołębi" jest mowa o jednym niechcianym włosku który ośmielił się wyrosnąć na twarzy jednej z kluczowych postaci, to mnie drogą skojarzeń naprowadziło na pomysł kolejnej zagadki: w której książce wąsy odegrały b.ważną rolę? Odpowiedz Link
kindov Re: nowa zagadka :) 18.12.11, 20:16 Boże Narodzenie Herkulesa Poirota / Morderstwo w Boże Narodzenie...? Odpowiedz Link
kindov Re: nowa zagadka :) 19.12.11, 00:00 A zatem... w której powieści ważną rolę odegrała winda? Odpowiedz Link
kindov Re: nowa zagadka :) 19.12.11, 14:13 Oczywiście :) Czekamy na Twoją zagadkę - może w nowym wątku? Bo już w tym druga strona się zaczęła :) Odpowiedz Link