stara.gropa 01.06.04, 13:14 W związku ze zwołaniem zebrania na 4.06 i 11.06 potrzebujemy na gwałt dwóch tematów do referatu. Prosimy o łatwe. A może ktoś inny też ma propozycję? Każda mile widziana. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Do Smitte! 02.06.04, 10:27 1/ Eshatologia w twórczości JCh. 2/ Architektura i jej rola w twórczości Guruy. 3/ Dążenie do celu, a zamiłowanie do wyścigów konnych i jego obraz w literaturze autorstwa Joanny Ch. Odpowiedz Link
sloggi Re: Do Smitte! 02.06.04, 10:38 stara.gropa napisała: > Sloggi! Opamiętaj się! No co, złe te tematy? ps. eshatologia - nauka o tym, co się z nami dzieje po zejściu z ziemskiego padołu. Odpowiedz Link
smitte Re: Do Smitte! 02.06.04, 10:47 Religioznawstwo Eschatologia Eschatologia (od greckiego "ostateczny" i "teoria"), część doktryny religijnej zajmującej się rzeczami ostatecznymi człowieka i świata: śmierci, końca świata itp. Eschatologia zajmuje się religijnym rozumieniem pojęcia śmierci i życia pozagrobowego człowieka, rodzajami sądu pośmiertnego i świata zmarłych, gdzie dusza odbiera nagrodę lub karę. Eschatologia zajmuje się również sytuacją ludzkości w czasie. Eschatologia chrześcijańska wywodzi się z eschatologii judaistycznej i eschatologii greckiej (paruzja, Mesjasz, Antychryst). Encyklopedia Wiem 2001 Ja nie wiem Sloggi, czy to jest aby odpowiedni temat, ale z drugiej strony referaty miały służyć ukulturalnieniu towarzystwa, więc jak najbardziej chyba temat powinien zostać przedyskutowany. Albo chociaż odczytany publicznie. A w ogóle to się aż przestraszyłam, gdy otworzyłam stronę forum i na samym froncie był płomienny apel szefowej. Muszę chwilkę pomyśleć, na razie przesyłam powyższy suplement do tematów Sloggiego. Odpowiedz Link
smitte Re: Do Smitte! 02.06.04, 11:03 "Azali było osoby mrowie a mrowie" czyli ludzie w powieściach J.CH. posługujący się językiem polskim bardziej niż swobodnie. Wskaż podobieństwa i różnice pod względem semantycznym, składniowym, fonetycznym, morfologicznym (i jakim jeszcze będziesz chciał). W każdym razie ostatnio J.Ch. przestała jakby używać tego środka stylistycznego jako źródła humoru, a szkoda, bo to zazwyczaj były najśmieszniejsze kawałki prozy, podążanie meandrami rozumowania Gucia z Tajemnicy, żeby wspomnieć nie tylko wyeksploatowanego już pana Muldgaarda, zawsze mnie rozbawiało. W ramach następnych zabaw literackich możnaby napisać całą powieść Guciem. O! To jest myśl. Następny temat (dla fachowców ))))))): " Gronkowce... - wionęło z telefonu grobowo" czyli mikrobiologia w służbie kryminologii. Przedyskutuj na podstawie prozy Joanny Chmielwskiej i innych wybranych lektur. albo (chyba jeszcze nie było, ale jakiś wątek o trupach się ostatnio pojawił) Metody zbrodni w powieściach J.Ch. Klasyfikacja i ewaluacja. Kisses Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Do Smitte! 02.06.04, 11:08 smitte napisała: > > " Gronkowce... - wionęło z telefonu grobowo" czyli mikrobiologia w służbie > kryminologii. Przedyskutuj na podstawie prozy Joanny Chmielwskiej i innych > wybranych lektur. > Biorę!!!! > Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Do Smitte! 02.06.04, 11:04 Tematy przyjmujemy, pod warunkiem, że będziesz w piątek na zebraniu i zagaisz dyskusję. Odpowiedz Link
smitte Re: Do Smitte! 02.06.04, 11:10 Ja zagaję z miłą chęcią, ale niestety tylko wirtualnie. W sobotę praca od 9.00 ;-((((((((, a w piątek do 16.00. Ale już mi się rok szkolny kończy, może by tak jakieś spotkanko wakacyjne??? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Do Smitte! 02.06.04, 12:07 Moja propozycja była skierowana do Sloggiego. A spotkanko wakacyjne jak najbardziej. Odpowiedz Link