g0p0s 22.09.14, 20:42 Zbliża się. Co z tej okazji zrobimy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minerwamcg Re: Rocznica 22.09.14, 20:49 Spotkamy się przy grobie Gurui. Z dużymi kwiatkami. Czerwonymi, oczywiście. Można na wstążce (czerwonej) powtórzyć napis z wieńca, wtedy się zrobi coś na kształt tradycji. A potem pójdziemy na wódkę. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Rocznica 22.09.14, 21:05 Skarbnik Dzidka wyjechana, wie ktoś ile mamy służbowych środków? Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Rocznica 22.09.14, 21:27 Napiszę do S-L, może ona coś wie. A Dzidka kiedy wraca? Odpowiedz Link
salam_ji Re: Rocznica 23.09.14, 19:49 Sa takie chwile, ze żałuję że mieszkam daleko. Będę z Wami duchem. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Rocznica 24.09.14, 13:32 Jestem bardzo "za" pomysłem spotkaniowym. Ja też chcę. Włącznie z wódką. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Rocznica 29.09.14, 12:34 Może w ramach rocznicy się wybierzemy: torsluzewiec.pl/wp-content/uploads/2014/09/Plakat-na-strone%C4%9A%C2%A8-www1.jpg Odpowiedz Link
g0p0s Re: Rocznica 01.10.14, 12:18 Na ostatnim spotkaniu uzgodniliśmy wizytę na Powązkch na sobotę (4.10). Proponuję 12 pod czwartą bramą. Odpowiedz Link
minerwamcg Ożeż kurna bladź! 02.10.14, 15:10 G0p0s, nie gniewaj się... Zadzwonił mój chędożony zakład pracy, że to szkolenie za milion, co mi z dobrego serca fundują, bo taka jestem wspaniała, zaczyna się w piątek wieczorem i będzie przez cały weekend. Potrzebne mi to teraz jak Lesiowi budzik!!! Mam za to wolny cały poniedziałek i wszystkie popołudnia przyszłego tygodnia, dostosuję się, dopasuję, może być tak, siak, owak - ale w ten cholerny weekend nie. Komplikuje mi (Arthurowi też) mnóstwo spraw, bośmy się już zdążyli poobiecywać, a i w domu roboty w cholerę i ciut ciut - ale wykręcić się nie mogę. Nawet chorobą, bo właśnie na chorobie jestem... Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Rocznica 02.10.14, 17:03 Proponuję poniedziałek po południu/wieczorem. Czy ktoś może? Jak nie, pójdę sama. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Rocznica 02.10.14, 22:16 Ja z kolei mogę w niedzielę po południu. 15.00 na przykład. Sobotnie południe nie. Poniedziałek wieczór tez nie, niestety Więc ja też, jeśli nikt nie może w niedzielę, pójdę sama. Ale pójdę! Odpowiedz Link
g0p0s Re: Rocznica 04.10.14, 17:31 Po przewodniku, programie, żetonie i klinie śladu nie ma. Ktoś był z tydzień temu. Dziś była Dzidka, Marrtawu z chłopem (schmielewszczonym) i ja. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Rocznica 05.10.14, 19:49 A ja byłam dzisiaj. Trafiłam dzięki GPS-owi via telefon via Gopos Przyniosłam Wszystkoczerwoną lampkę i zobaczyłam piękne Wszystkoczerwone lampiony + Wszystkoczerwony stroik, zostawiony przez wczorajszą delegację. Postałam chwilę i pomartkoniłam. Pomarkotniłam tym bardziej, że nadal jest tylko taka byle jaka tabliczka luzem z imieniem i nazwiskiem. Hm. Rok po pogrzebie można by chyba już porządną zrobić?.... Smutno to wygląda. Odpowiedz Link
embepe Re: Rocznica 06.10.14, 01:04 Chyba się nie wybiorę na Powązki z okazji rocznicy, lokalnie sobie poobchodzę rocznicę przy jakiej wszystkoczerwonej lampce. Dziękuję za wszystkie relacje. A wybrał się kto na tę Wielką Warszawską? Kociu, jak tam te przygotowane szpilki i kapelusz? Mam nadzieję, że nie szykowałaś ich na próżno..? Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: Rocznica 07.10.14, 13:17 A ja byłam dzisiaj. Trafiłam tylko dzięki Dzidce, bo co prawda jakieś pojęcie miałam, ale małe. Zanioslam wrzosu i ciepła. Tak spokojnie było i paliły sie wszystkie znicze, jakby przede mną ktoś był i je pozapalał dosłownie przed chwila. A w drodze do wyjścia spotkałam "czerwoną delegacje" - trzy panie i pan. Panie w czerwonych odkryciach wierzchnich i aż mi sie głupio zrobiło ze i ja, i Julo tacy zielono-niebiescy Odpowiedz Link
jolajola1 Re: Rocznica 07.10.14, 21:42 byłam przedwieczornie zapaliłam wszystkoczerwoną świeczkę podeszły 2 dziewczątka i zapaliły świeczkę HORRENDUM!!! żółtą (to nie wyznawczynie, bo jedna z nich robiła fotkę i mówiła, że to dla mamy....) acha, własnie w tej chwili na FiBi trwa druga kolejna, po roku, impreza fistaszki do gryzienia, piwo, serek, byczki w tomacie popielniczki pełne petów czerwona lampa itepe Tekst linka Odpowiedz Link
jolajola1 Re: Rocznica 07.10.14, 21:52 ps wrzos wciąż tam leży i dwia wielkie wszystkoczerwone lampiony Odpowiedz Link
minerwamcg Re: 1.11 01.11.14, 21:50 Ja z rodzina ide jutro, bo dzisiaj wrocilismy ledwo zywi z objazdu po Polsce. Jutro odwiedzamy groby warszawskie i Guruin wsrod nich. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: 1.11 02.11.14, 23:08 Byliśmy, postawiliśmy znicz w rozmiarze jtm, ze smutkiem stwierdziliśmy, że w dalszym ciągu nie ma na grobie uczciwego napisu, choć miejsce jest, tylko dalej sterczy ta prowizoryczna tabliczka. Miałam cichą nadzieję, że między rocznicą śmierci a Wszystkimi Świętymi to się zmieni... Na grobie mnóstwo kwiatków i lampek, od sasa do lasa, czerwone i inne... Mimo wszystko sporo ludzi tam było. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: 1.11 03.11.14, 18:43 Jotka, Krzysiek i ja byliśmy wczoraj w południe. Byliśmy też na grobie Ireny Kwiatkowskiej. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: 1.11 03.11.14, 19:29 Bardzo ladna ta kurtyna i zielona ges - stylowe i wesole. Ktos to pieknie wymyslil, moze sama pani Irena. Dzieki za raporty. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: 1.11 03.11.14, 19:45 A ja się wybiorę w nadchodzący weekend długi. Odmawiam chodzenia w okolicach 1, bo mnie ludzie w przerażają. Zapalę kolejną. Odpowiedz Link
kocio_pierzaczek Re: 1.11 04.11.14, 14:22 I ja również za tydzień, teraz było za ciasno. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: 1.11 04.11.14, 14:59 Byliśmy po zmroku, dwa wszystkoczerwone u Guruy zostawiając. Kolory innych były białe i czerwone, oprócz jednej niebieskiej i dwóch zielonych. Oprócz tego, że w ogóle smutno patrzeć na TEN grób, to smutne wrażenie robi ta tabliczka luzem. Myślałam, że na 1/11 może będą literki wyryte na dużej tablicy, ale nie. Może w końcu będą? Odpowiedz Link
koszmarna.baba Re: 1.11 04.11.14, 15:51 Obawiam się, że będą dopiero jak MY to zrobimy. Niestety. Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: 1.11 04.11.14, 18:27 Możemy próbować nielegalnie. Nie będzie to proste, ale może się uda. Pewien pomysł mam. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: 1.11 04.11.14, 20:01 A wyobrazasz sobie, ze na Twoim rodzinnym grobowcu ktos "zamontuje" tabliczke, bo obecna mu sie nie podoba? Moze sie czepiam, ale o ile prawnie Towarzystwo mogloby sie starac o umieszczenie tablicy na domu/ogrodzeniu/kamienicy z info, to ja sobie nie wyobrazam ww sytuacji. No chyba ze ZA jakas tabliczke wbita w alejke... Odpowiedz Link
szkorbut-lumbago Re: 1.11 05.11.14, 22:28 Czekolado, oczywiście że nie na grobowcu. Pomijając już wszystko inne, za normalne pieniądze nikt by się nie zgodził tego zrobić, a i za nienormalne podejrzewam, że byłoby trudno. Myślałam raczej o czymś obok, w dowolnej konwencji, nawet w formie dodatkowego kamienia "wbitego" w miejsce dotychczasowej tabliczki. Mam nadzieję jednak, że nie będzie takiej potrzeby. Ja z natury jestem optymistką. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: 1.11 07.11.14, 15:39 Muszę to napisać. Wróciłam wczoraj z Krakowa, byłam tam na cmentarzu u Dziadków. "Kwatera" obok Dziadków zawsze zadbana, kwiaty, świeczuszki, te sprawy. Rok temu, we wrześniu, ktoś im, niestety, umarł - a konkretnie pani Janina, gwoli ścisłości. Oczywiście też najpierw tylko mała tabliczka, jak ta u Guruy, ale wiadomo, że z czasem tabliczki zmienia się na tablice. I co? I też ponad rok od pogrzebu, a tu nadal tabliczka, luzem, oparta o tablicę właściwą, jak u Guruy. A dowodów miłości i sympatii dużo - kwiatuszki, lampeczki, nawet gipsowy aniołek obok tabliczki stanął. Znaczy, kochają i pamiętają. Ja się też do grona optymistów zapisuję. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: 1.11 05.11.14, 21:36 Dzięki Wam że byliście. Na innym grobie czerwoną zapaliłam. I liliową. Odpowiedz Link
g0p0s Re: 1.11 21.12.14, 14:37 Nagrobek bez zmian. Świeżych śladów czyjejś obecności brak. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: 1.11 21.12.14, 16:13 ,,Świeżych śladów czyjejś obecności brak. ,, - przykre. Święta przed nami, może coś się zmieni. Odpowiedz Link
papuga_ara Re: 1.11 24.12.14, 11:49 Ale już są ślady Obecności Goposa, więc Gurui jest raźniej. Odpowiedz Link
gosia.nycz grób Joanny Chmielewskiej 09.02.15, 22:32 Byłam zeszłym tygodniu w Warszawie i specjalnie poszłam na Powązki odnaleźć grób Pani Joanny Chmielewskiej. Trudne to było, dotarłam dzięki wskazówkom umieszczonym na stronie internetowej (chyba oficjalnej). Jak zobaczyłam grób to ogarnął mnie smutek. Nie jestem zwolenniczką przepychu jeżeli chodzi o wygląd grobu, ale uważam, że z szacunku dla zmarłej można by umieścić (trwale) jej imię i nazwisko na pomniku. To co zastałam, to luzem leżąca na grobie tabliczka, zasypana śniegiem i błotem - smutne i przykre... Odpowiedz Link
se_nka0 Re: grób Joanny Chmielewskiej 12.02.15, 07:19 Smutne i przykre. Pozdrawiamy Cię gosiu.nycz. Odpowiedz Link
kizuk Re: grób Joanny Chmielewskiej 10.07.15, 21:20 Byłam przedwczoraj.Trochę trudno dojechać na wózku po nierównych alejkach,ale determinacja córki i męża pomogła. Córka na stronie internetowej znalazła lokalizację,trafiliśmy bez problemu. No cóż.... Zmiotłyśmy zeschnięte liście,sprzątnęłyśmy zeschniętą doniczkę chryzantem. Tabliczka z nazwiskiem zaczyna rdzewieć. No cóż... Odpowiedz Link
papuga_ara Re: grób Joanny Chmielewskiej 11.07.15, 01:08 Cholera. Chyba za punkt honoru sobie postawię bywanie tam i opiekę nad tym grobem. Cholera. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: grób Joanny Chmielewskiej 11.07.15, 18:56 Smutne. Ale dobrze Kizuka zobaczyć! Odpowiedz Link
gastonlemiel Re: Rocznica 12.10.15, 17:24 hej i co, wybralas sie? Czy Ktos inny moze byl? smutno,,, dwa lata to juz, cholera... I tak to do mnie nie dociera... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Rocznica 13.10.15, 23:55 Rocznicowe wspominanie: zacofany-w-lekturze.pl/2015/10/podstawowy-cel-zycia-czyli-joanna-chmielewska-o-pisaniu.html#more-2661 Odpowiedz Link
papuga_ara Re: Rocznica 14.10.15, 16:52 Ja też dziękuję! I fajne komentarze pod tekstem właściwym. Odpowiedz Link
salam_ji Re: Rocznica 14.10.15, 17:55 A wiecie, że zagorzałą wielbicielką Joanny Chmielewskiej jest Fiolka Najdenowicz? W tym roku zamieściła na swoim FB wspomnienie o niej. I nawet w swojej książce zaczyna od słów J. CH. Być może nas tez podczytuje? Fajnie by było bo to równa babka jest Odpowiedz Link