Dodaj do ulubionych

Biohistoria - OT

19.05.15, 10:04
Wyczytałam, że gdzieś otwarli taki kierunek, zainteresowałam się, co to takie i znalazłam program studiów (?) na Uju: www.historia.uj.edu.pl/documents/11050764/f25bb5cd-7dad-4d73-aac5-2ecdc0067a81
Przeczytałam i zadumałam się nad sympatią JCh do historii (to przez ten Diament z zagadkowego), nad moją własną sympatią do historii, nad studiami historycznymi w schyłkowym peerelu... Nie chcę marudzić, pojąć pragnę. Może komuś będzie się chciało przeczytać i wytłumaczyć mi, OD CZEGO specjalistą będzie absolwent tego kierunku?
Rzeczywistość mnie przerasta i zgłupłam. wink
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 10:46
      balamuk napisała:

Może komuś będzie s
      > ię chciało przeczytać i wytłumaczyć mi, OD CZEGO specjalistą będzie absolwent t
      > ego kierunku?
      Moj Boze - bedzie specjalista od BIOHISTORII smile)
      • balamuk Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 11:16
        Tę odpowiedź przewidziałam, aż tak nie zgłupłam. big_grin
        A co dalej?
        • czekolada72 Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 11:19
          dalej - bedzie magistrem UJ - absolwent zadowolony, ze sie dostal i skonczyl UJ, a UJ tez profity
          • pani.mysz Re: Biohistoria - OT 20.05.15, 03:15
            Magistrem po 3 latach studiów?
            To chyba tylko licencjat jest albo ja czegoś nie doczytałam.
            • balamuk Re: Biohistoria - OT 20.05.15, 18:35
              Doczytałaś. Ale planują rozwój, niedługo będzie można się z tego doktoryzować. sad
              • pani.mysz Re: Biohistoria - OT 20.05.15, 22:40
                Ale powiedz, że żartujesz?
                • balamuk Re: Biohistoria - OT 20.05.15, 23:10
                  Nie żartuję i strasznie mnie to martwi...
                  naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,403989,biohistoria---nowa-pionierska-specjalizacja-na-uj.html
    • asia.sthm Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 11:11
      Moim zdaniem wymyslili glupia nazwe, dzis wszystko modne co sie od bio zaczyna.
      Ochrona przyrody dla zaawansowanych powinna sie zaczynac od sortowania smieci, potem reszta.
      Odp. Absolwent tego kierunku bedzie: magister ochroniarz srodowiska, w skrocie MOŚ
      to taki jak łoś ...tylko inny. W gminach, kombinatach, fabrykach bedzie sie mowic. - Prosze to z Mosiem uzgodnic. Czy Moś wydal zgode? Zaswiadczenie od Mosia jest? Czy Moś byl tam na ispekcji?
      Tym sposobem bedzie wszedzie bardzo wazna funkcja na caly albo pol etatu.
      • czekolada72 Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 11:14
        No wlasnie, ze nie - ochrona srodowiska to kierunki istniejace juz od lat, i tak - jedne z zajec, jedne z egzaminow, tycza sie wlasnie segregacji smieci.
        • balamuk Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 11:50
          No właśnie że właśnie. Gdzieś w połowie liceum brałam pod uwagę sozologię jako kierunek studiów, parę lat od tego czasu minęło, ale już wtedy ochrona środowiska to był konkret. I człowiek wychodził z konkretną wiedzą i umiejętnościami.
          A po tej interdyscyplinarnej hybrydzie z czym wyjdą?
          • czekolada72 Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 11:57
            Znaczy ja nie wiem, do kogo to piszesz, bo ja akurat twierdze, ze ochrona srodowiska
            np na Wydziale Inżynierii Środowiska PK to bardzo konkretny kierunek, nieiweile majacy z biohistoria na UJ.
            I powtorze - na tychze PK studiach jest przedmiot, konczacy sie egzaminem z recyclingu i segregacji smieci.

Myslalm, ze sie obudzilam juz, a tu masz
            • balamuk Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 12:10
              Do ciebie piszę i całkowicie się zgadzam, pewnie też się jeszcze nie dobudziłam. wink
              • czekolada72 Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 12:13
                smile
    • felis2 Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 11:28
      Zaintrygowało mnie. Usiłowałam przeczytać program, ale poległam już na wstępie, przy "interpretacji wyobrażeń o środowisku naturalnym." Od razu przypomniały mi się lekcje polskiego pod hasłem "o czym myślał poeta pisząc wiersz".
      Nie poddałam się tak od razu, z innych źródeł wyszło, że "biohistoria to inaczej mówiąc historia środowiskowa", a "historia środowiskowa stara się pokazać interakcje pomiędzy ludzką cywilizacją a środowiskiem naturalnym na przestrzeni wieków".
      Tu poległam ponownie, bo dusza matematyka zaczęła żądać definicji.
      • felis2 Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 11:34
        Aaa!
        "Oprócz refleksji nad interakcją między kulturą i naturą oraz człowiekiem i środowiskiem kursy realizowane w ramach biohistorii przygotowywać będą studentów do prowadzenia i prezentacji wyników własnych badań, pracy w samorządach oraz NGO's-ach"
        Absolwent biohistorii będzie specjalistą od refleksji nad interakcją oraz prowadzenia i prezentacji... bla bla bla
        cbdu

• balamuk Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 13:11
          Bardzo piękna odpowiedź. Jako humanistka (kochająca matematykę miłością bezwzględną) idę łupnąć głową o ścianę.
          • koszmarna.baba Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 14:59
            Bałamuku ja Cię bardzo proszę łupaj tą głową lekko i delikatnie bo po drugim takim wstrząsie może odmówić współpracy. smile
            • balamuk Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 17:17
              Raz łupnęłam. Nieliczne szare komórki ustawiły się w ordynku i jednogłośnie powiedziały, żebym nie szalała, bo tego nikt nie zrozumie...
      • minerwamcg Re: Biohistoria - OT 19.05.15, 22:07
        Interakcje między cywilizacją a środowiskiem naturalnym to w sumie pasjonujący temat! Mogłabym opisać na przykładzie podwórka w rodzinnej kamienicy - jak to z boku schodków wyrosła sobie maciupka samosiejka, po dwudziestu latach zrobił się z niej duży jesion, który nowa właścicielka kamienicy wycięła, małpa jedna, żeby wyłożyć wszystko kostką Bauma pod parking. Ale żeby od tego tworzyć oddzielnych specjalistów? Jakiś zdolny student ochrony środowiska mógłby sobie z takich zjawisk napisać magisterkę, potem doktorat i zostać wybitnym specjalistą od interakcji między cywilizacją a naturą - ale po co nam legion średnio douczonych, wąsko wyspecjalizowanych absolwentów UJ?
        • papuga_ara Re: Biohistoria - OT 20.05.15, 00:56
          Mnie się najbardziej podoba: "interpretacja wyobrażeń o środowisku naturalnym". Czyli to bardzo literacki kierunek wink
          • ewa9717 Re: Biohistoria - OT 20.05.15, 18:36
            No i sie wyśmiewajo! A tam na pewno tęgie głowy w pocie czół pracujo, żeby ambitny program nauczania tak rozłozyć, coby choć jakie jedno zajątko na dzień na każdym roku ci przyszli spece od czegoś tam mieli wink
          • balamuk Re: Biohistoria - OT 20.05.15, 18:38
            Ty masz łeb. wink Może lepsza byłaby biohistoria literatury? Jakieś Tetmajery, Kasprowicze i inne koralowe ostrowy burzanu?
            A tfu, bo jeszcze wykrakam.
            • pani.mysz Re: Biohistoria - OT 20.05.15, 22:41
              Trza splunąć trzy razy przez lewe ramię!
              • balamuk Re: Biohistoria - OT 20.05.15, 23:14
                Trzy razy było. Przez lewe. wink
                I tak pewnie nie pomoże...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka