Dodaj do ulubionych

Listopadowe czytanki

15.11.23, 09:01
3 razy gruby Domaradzki, który jakoś już wcześniej mnie nie zachwycił:
"Detoks" - pierwsza część, pozostałe dwie jakoś przememłałam;
"Sprzedawca"- jakoś przebrnęłam, ale chyba temu panu już podziękuję;
"Przełęcz" - o Przełęczy Diatłowa - kiepskie, nudne do wyrzygu, poza innymi mankamentami irytuje, że ideowi komsomolcy z 1959 roku ( i nie tylko oni) posługują się językiem współczesnej żulii, a na wszelkie intymności parowe ma Domaradzki we wszystkich swoich książkach tylko słówko "ruchać".
Przetykałam sobie tego Domaradzkiego Harrym H. i Wallanderem, bo nie wiedzieć czemu zaparłam się, że dobrnę do końca.
"Wilcze dzieci" Wioletty Sawickiej. Lektura wstrząsająca mimo i choć. Mimo - no bo przecież wiedziałam dużo więcej niż Gustloff czy losy Ruth Miller ze "Skiroławek":, a choć - bo to przecież tylko przyczyneczek, nawet nie przyczynek, historii dziejących się i na moich ziemiach wycyckanych, a szczególnie na Warmii i Mazurach, ech...
Idę po nowy zaciąg, może już "Służące" dopadnę...
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: Listopadowe czytanki 15.11.23, 10:48
      O, ja mam dokładnie , póki co, czytanki smile czyli kontynuacje PS
      O ile tych tomów nie polecam:
      lubimyczytac.pl/ksiazka/9588/pan-samochodzik-i-torunska-tajemnica

lubimyczytac.pl/ksiazka/71882/pan-samochodzik-i-castrum-doloris

lubimyczytac.pl/ksiazka/80031/pan-samochodzik-i-plonacy-miecz

chociaz mozna sobie przypomniec lub dowiedziec sie o niektorych faktach historycznych, i mozna zapisac kilka miejsc do zwiedzenia,
      to juz te czyta sie sympatycznie
      lubimyczytac.pl/ksiazka/80025/pan-samochodzik-i-fortepian-chopina

lubimyczytac.pl/ksiazka/80024/pan-samochodzik-i-klasztor-w-zagorzu

ten ostatni jest dla mnie nad wyraz sympatyczny, bo uwielbiam opisane tam miejsca, nie tylko ruiny klasztoru! Chyba nawet bardziej polecam wycieczke do zagorza i do Czernej, a przy okazji i Krzeszowic!
      • balamuk Re: Listopadowe czytanki 17.11.23, 11:17
        Jeans HØVSGAARD i "Martwe księżniczki nie śnią", bardzo niekoniecznie, zwłaszcza po Zielkem słabiuuutkie. wink
        1 i 2 tom "Hotelu Varsovie" Sylwii Zientek - w zasadzie historia (dwu)rodzinna od czasów Zygmusia Wazy po teraźniejszość, ale główną bohaterką jest Warszawa, a to wciąga, jak znajdę trzeci tom w racjonalnej cenie, też sobie kupię. smile
        • balamuk Re: Listopadowe czytanki 19.11.23, 20:07
          Marta Zaborowska, "Uśpienie". Pierwsza część serii z bezkompromisową detektyw Julią Krawiec w roli głównej. Może kolejne są lepsze, ale tę odradzam z głębokim przekonaniem, bardzo naiwniutkie.
          • jottka Re: Listopadowe czytanki 20.11.23, 23:25
            starożytny Makuszyński z felietonów sprzed ponad stu lar: "Niewielkie jest prawdopodobieństwo, że ktoś, kto na pierwszej stronie jest kretynem, na dwudziestej okaże się geniuszem"smile
            • ewa9718 Re: Listopadowe czytanki 21.11.23, 13:46
              Taż to profetyzm czystej wody! Skąd Makuszyński znał faceta, o którym za zgodą sądu Jakub Żulczyk może pisać per debil? wink
              • jottka Re: Listopadowe czytanki 22.11.23, 14:35
                zajmował się czytaniem manuskryptów, które spływały do działu literackiego lwowskiej gazetysmile po tak ciężkich doświadczeniach człowiek nabiera niebywałej mądrości.
                • ewa9718 Re: Listopadowe czytanki 22.11.23, 14:59
                  wink
                  • jottka Re: Listopadowe czytanki 24.11.23, 12:45
                    z gatunku reportażu historycznego - "Na Szewskiej" Cezarego Łazarewicza, czyli o śmierci Stanisława Pyjasa i wszelkich niejasnościach, mitach, legendach wokół niej narosłych - ponury temat, ale czyta się świetnie.
      • czekolada72 Re: Listopadowe czytanki 27.11.23, 06:58
        lubimyczytac.pl/ksiazka/135368/pan-samochodzik-i-skarby-ilawskiego-ratusza
        jako podpowiedz na wakacje

lubimyczytac.pl/ksiazka/52546/tajemnica-grobowca
        dla tych co lubią Dana Browna, Indianę i Skarb narodów, częsci dwie

lubimyczytac.pl/ksiazka/5087132/poki-snieg-nas-nie-rozlaczyoraz
        lubimyczytac.pl/ksiazka/5090248/zabojczy-kulig
        dla tych co lubią Alka Rogozińskiego smile
        • ewa9718 Re: Listopadowe czytanki 27.11.23, 10:16
          Szkoda, że nasza biblioteka nie kupuje Panów Samochodzików, do niektórych chętnie bym zajrzała. Niby mogę na kundlu, ale aż tak mi się poświęcać nie chce. wink
          Ostatnio zapobrałamze 30 cm nieczytanych Nesbo, ale tylko jeden Harry. Z pozostałych niezłe "Królestwo", reszta raczej niekoniecznie.
        • czekolada72 Re: Listopadowe czytanki 30.11.23, 06:50
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4940347/stara-zbrodnia-nie-rdzewieje
          Stara zbrodnia nie rdzewieje / Iwona Banach
          Cykl: Seria z papugą (tom 1)
          Taka komedyjka kryminalna, ale na poziomie 8 klasy szkoły podstawowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka