kasiakaz1 05.04.06, 21:35 Polecam! Ja nie mogę się oderwać. I uczestnicy się naturalnie zachowują, i sceny są... www.bociany.kalinski.pl Miłego oglądania (podglądania?). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
groha Re: reality show 05.04.06, 23:07 To one naprawdę już są?! Zaglądałam w ubiegłym tygodniu, gniazdo było jeszcze puste, a tu proszę, przyleciały, naprawdę już przyleciały Tylko, kurcze, noce jeszcze takie zimne i znowu śnieg z deszczem zasuwa. Fatalna pogoda dla bocianów. Że też jeszcze się nie nauczyły, że tutaj trzeba mieć dach nad głową i ogrzewanie. Taka odkryta weranda, to dobra na cieplejszy klimat... Odpowiedz Link
kasiakaz1 Re: reality show 06.04.06, 08:20 No właśnie... Nie wiedzą że w kwietniu w Polsce to czasem trzeba i szalik, i rękawiczki, nie mówię już o butach. A potem stoi taki nieubrany na tym swoim gnieździe i marudzi. Że zimno, że w Egipcie to cieplej, ze po co on znowu do rodziny przylatywał. No ale wytłumacz takiemu. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 06.04.06, 10:10 Oj, to czekamy teraz na jajka. Az mi sie dlonie spocily z wrazenia, przejelam sie niebotycznie, bede ich pilnowac. Dzieki ,wielkie dzieki ) Odpowiedz Link
nchyb Re: reality show 06.04.06, 10:40 są, faktycznie są. Żeby ich tylko ludzie ze strachu przed ptasię grypą nie strącili. By czytałam, ze są miejsca, gdzie ciemne ludziska niszczą gniazda bocianie... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 06.04.06, 10:59 > ze są miejsca, gdzie ciemne ludziska niszczą gniazda bocianie... to pilnujmy i nie damy. Krzyku takiego narobie..uciekna. Odpukac i przepluc przez lewe ramie. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: reality show 06.04.06, 10:54 Śliczne! Bohater (bo widziałam tylko jednego) jest powalający. A jaki przystojniak! Odpowiedz Link
groha Re: reality show 06.04.06, 14:26 Cudo! Ale chyba zimno tej bocianowej, bo strasznie napuszyła piórka i nawet jej się nie chce posprzątać w chałupie. I ja ją rozumiem Odpowiedz Link
g0p0s Re: reality show 06.04.06, 14:33 Hm, a po czym poznałaś, że to bocianowa? No tak przyleciała 2 sztuka i obraz się zatrzymał? Pani nomen omen Kruk wkroczyła? Odpowiedz Link
groha Re: reality show 06.04.06, 15:13 Ja, drogi G0p0sie, myślę, że w przyrodzie nadal panują stare, dobre obyczaje, czyli: kto pilnuje chałupy i domowego ogniska? Baba. A kto lata i załatwia sprawy bytowe? Chłop. Więc, gdy widzę, jak stoi, taka samotna w tym gnieździe i wygląda, jak przez okno, to od razu wiem - bocianowa. Czeka. Tylko kobiety tak potrafią... Odpowiedz Link
g0p0s Re: reality show 06.04.06, 15:34 Nie wiem jak bociany, ale różne inne ptaszki lubią zaglądać do sąsiadek. I to nie w celu pożyczenia szklanki cukru. Takie ptaszki. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 06.04.06, 15:55 Wlasnie razem sprzataja )) Alez mi sie to podoba Odpowiedz Link
groha Re: reality show 06.04.06, 16:11 No, aż miło patrzeć A widzieliście, jak pieszczotliwie muskają sobie piórka? Ależ nam Kasia radochę sprawiła, nie? Dziękujemy Kasiu! Tylko jak się teraz oderwać od tych przecudnych skrzydlaków, to inna sprawa... Odpowiedz Link
groha Re: reality show 06.04.06, 16:20 Poleciały na obiad, więc mamy okazję też coś przekąsić. Wszystkim życzę smacznego! A potem - z powrotem do bocianów. Świetnie robią na spokojność i lęk wysokości) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 06.04.06, 16:50 Kasiu, ozloce cie albo cos zlego ci zrobie jak mnie przez bociany z roboty na zbity...itd No nic, poki jeszcze hulam to pohulam ) Info dla niedoinformowanych (przekalkowane z przykamerowego czatu)zeby wiedziec co nas teraz czeka: "Kwiecień upływa bocianom na naprawie gniazd. Potem nadchodzi pora lęgowa wysiadywanie jaj potrwa miesiąc. W maju wykluwają się bocianie pisklęta. Szybko rosną, wymagają jednak stałej opieki i ciągłego karmienia. Bociani rodzice mają wtedy mnóstwo pracy. Czerwiec zajmuje małym bocianom trening mięśni. Młode ptaki całymi dniami podskakują na gnieździe machając skrzydłami. Na początku lipca młode bociany osiągają rozmiary dorosłych osobników. Wciąż uczą się sztuki latania i w drugiej połowie miesiąca są już w stanie wykonywać samodzielne loNa początku lipca młode bociany osiągają rozmiary dorosłych osobników. Wciąż uczą się sztuki latania i w drugiej połowie miesiąca są już w stanie wykonywać samodzielne loty. W ciągu dnia żerują z rodzicami, na noc wracają do gniazda." Odpowiedz Link
vivictoria Re: reality show 06.04.06, 18:30 Od dwóch lat wiernie im kibicuję: nie mam TV i nie odczuwam takiej potrzeby, świat jest ciekawszy!!! Odpowiedz Link
kasiakaz1 Re: reality show 06.04.06, 18:47 Wiedziałam że Wam się spodoba. Ja też nie mogę się oderwać, to żebym nie była sama... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 06.04.06, 21:09 Zupelnie mnie opetalo ! Jedno jest pewne: obowiazki malzenskie parokrotnie spelnione w milej i cieplej atmosferze, za dnia - sloneczko swiadkiem i pol swiata )) Potomstwo bedzie udane, jesli umiem oceniac jakosc zalotow Pana Bociana. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 06.04.06, 23:36 Ale się narobiło... Trudno przejść obok komputera i nie zajrzeć do bocianków Myślałam, że już dawno śpią, a tu dopiero toaleta wieczorna odchodzi. Ciekawe, o której rano wstają? Mnie raczej trudno będzie się o tym przekonać, niestety. Odpowiedz Link
edeka5 Re: reality show 06.04.06, 23:48 Czyżby już jajka były? Jedna sztuka siedzi, a nie stoi. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 07.04.06, 00:10 E, jajek jeszcze nie ma, przecież dopiero co momenty były Więc bocianowa ma powody do zmęczenia... Poza tym, nastała się biedula w tym gnieździe przez cały dzień, pewnie ją nogi bolą Odpowiedz Link
anmanika Re: reality show 07.04.06, 10:50 Aż mnie tęsknota ogarnia. Przez wiele lat na naszej wsi mazruskiej, na naszej stodole mieszkały bociany. Chyba ponad 10 lat była ta sama para. Poźniej jedno z nich nie przyleciało z Afryki(((. Tamtego roku nie było już małych bocianiątek. Później dokoptowana została druga połowa ale to już nie było to. W ubiegłym roku przylatywał tylko jeden od czasu do czasu by pilnować gniazda. Smutno Odpowiedz Link
groha Re: reality show 07.04.06, 13:32 Co za troskliwy facet z tego bociana! A to posłanko poprawi, a to pióreczka jej ułoży, to znów do uszka coś miłego szepnie (tak się domyślam, a ona sobie tylko leży i dziobem pokazuje: o, jeszcze tutaj, kochany, popraw, bo mnie uwiera jakiś patyczek... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 07.04.06, 14:41 Wlasnie wielki wiechec miekkiego czegos przytachal ( rwie gdzies w kepach czy co), niedbale rzucil, a teraz ofukniety ladnie poprawia. No dobrze wychowany ten malzonek ) Odpowiedz Link
kasiakaz1 Re: reality show 07.04.06, 15:55 Ile czasu ona już tak siedzi??? Rozumiem że się zmęczyła, ale tak cały czas siedzieć? To podejrzane. Może już coś znosi, jakieś jajka na przykład. Odpowiedz Link
edeka5 Re: reality show 07.04.06, 16:42 Ooooo, obydwa stoją. Zbyt szybkie przypuszczenia. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 07.04.06, 23:24 Ludzie, jak tu się oderwać od tych skrzydlaków?? Bocianomaniacy piszą, że już jutro mogą być jajka! No, przecież nie dam rady siedzieć cały czas przy tym gnieździe, a taką mam na to ochotę) Odpowiedz Link
groha Re: reality show 07.04.06, 23:32 No)) Co za bocian! Troskliwy, gospodarny, namiętny - wzór faceta, nie? ) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 07.04.06, 23:38 Myslalam, ze bociany spia o tej porze, a one chyba sowy sa a nie skowronki. Jaka ja w tym gniezdzie wiedze zdobywam! Odpowiedz Link
kasiakaz1 Re: reality show 08.04.06, 10:08 Kochani, bardzo mi przykro, ale jak już wsiąkliście w tę stronę bocianią wyjdziecie z niej około końca sierpnia. Inaczej się nie da. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
groha Re: reality show 08.04.06, 15:37 Hi, hi, hi, jak komu mało, to jest jeszcze druga para do podglądania: www.pwg.otop.org.pl./#bociany_Link Gdy pierwsze gniazdo chwilowo puste, jak w tej chwili, to zawsze można zajrzeć do drugiego. Tam się właśnie miziają) Odpowiedz Link
groha Re: reality show 08.04.06, 15:53 A tu coś extra dla ptasich podglądaczy - wykaz kamer on-line na całym świecie: klubciconia.avx.pl/portal/index.php?module=pages&id=16 Jak szaleć, to szaleć. Właśnie poluję na coś, co miło brzmi w moich uszach: kakabura chichotliwa. Ciekawe, czy koleżanka z Australii słyszała jej chochot? Podobny do naszego? ) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 08.04.06, 19:31 Oj malo mi bylo ! Teraz dopiero mam co chcialam )) Jak twoja kakabura chichotliwa? Mnie bardzo zainteresowa niejaka Pójdźka i Kwiczoł z Finlandii...no i chyba juz przepadlam..czesc narazie. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 08.04.06, 22:01 Wikline sobie zmagazynowaly, beda koszyki wyplatac albo plot zapobiegliwie stawiac. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 08.04.06, 22:51 Koszyczek na jajka szykują) Ale gdzie je nosi po nocy? Dopiero o tej porze przypomniały sobie o kolacji? A tej chichotliwej nie udało mi się zobaczyć, bo program się nie otwiera. Więc nie będę się włóczyć po świecie, zostaję przy naszych boćkach. Tylko niech one wreszcie zaplotą te sterczące patyki, bo jeszcze sobie któryś oko wykole! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 08.04.06, 23:09 No bedzie swieconka w koszyczku Toz ja tez nie wydole po swiatowych gniazdach latac, zostaje przy Klepci i Kleptusiu . Pozwalam sobie na taka zuchwalosc, bo po imieniu juz jestesmy. Ale gdzie one sie po nocy wlocza..? Sowy jakies czy co.. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 08.04.06, 23:31 Pewnie postanowiły przystosować się do obyczajów swoich obserwatorów i zaczęły prowadzić nocne życie A Klepcia pewnie wykorzystuje ostatnie chwile wolności, bo czuje, że jak usiądzie na jajkach, to nie wyrwie się z gniazda, dopóki małe się nie wylęgną. A potem na okrągło: kupki, zupki, pieluchy, jak to przy maluchach Ale też się dziwię, że latają po ciemku. Radary mają, jak nietoperze, czy co? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 08.04.06, 23:47 No cholera, myslalam ze bociany chodza spac z kurami i wstaja jak porzadne ranne ptaszki, a tu takie nocne fanaberie..gacki ..jak slowo daje,radarowe gacki nam pod opieke przypadly. A wiklina sterczy i w oko przy ladowaniu udziabnie Odpowiedz Link
groha Re: reality show 09.04.06, 00:05 Widzę, że nie tylko mnie zaczyna niepokoić ta nocna nieobecność w gnieździe, inni obserwatorzy już wręcz panikują. Cholercia, chyba nie pójdę spać, dopóki nie przylecą... Coś mi się zaczyna nie podobać, że o północy jeszcze ich nie ma. To jednak nie jest normalne, żeby tak szwendały się po nocy, naprawdę. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 09.04.06, 00:12 ja tez czekam, bokiem mi wyjdzie...ledwo sie dzieci od pilnowania pozbylam to teraz te bociany..powinny chociaz zadzwonic.. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 09.04.06, 00:31 No, pewnie dlatego, że nam własne wyfrunęły, to przejmujemy się innymi... Dwie szalone mamuśki, hihi, nawet bociany gotowe nauczyć, żeby dzwoniły, gdy mają zamiar nie wracać na noc do domu) Odpowiedz Link
groha Re: są! 09.04.06, 01:24 Wreszcie! Jeden wrócił, to i drugi pewnie zaraz przyleci. Można spokojnie iść spać. Kurczę, aż się zestresowałam przez te bocianie nocne Marki, no! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: są! 09.04.06, 11:19 To za nerwowe dla mnie ) Z czatu dowiedzialam sie ze pierwszy o 5 rano wrocil, czyli wyjatkowe powsinogi nam sie trafily. Przyjda na swiat jajka i rodzice beda siedziec na tylku, ukroca im sie te wspolne nocne harce, a ja sie wreszczie wyspie. Odpowiedz Link
bumbecki nurtujące pytanie 09.04.06, 10:36 podczas piątkowego spotkania stwierdziliśmy, że ne wiemy jak długo będziemy czekać na młode bociany udało mi się znaleść tę informację : Jaja Różnobiegunowe, bardzo mało wydłużone, raczej pękate o barwie białej, lekko przybrudzonej; średnie wymiary 74x52 mm; składane pod koniec kwietnia w liczbie od 4 do 5. Wysiadywanie Jaja składane w odstępach dwudniowych wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres 34-35 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po 55-63 dniach. no to mamy na co czekać i wiemy jak długo Odpowiedz Link
asia.sthm Re: nurtujące pytanie 09.04.06, 11:24 Ktos na ichnim czacie zapodal, ze pierwsze jajko powinno byc dzisiaj. Amory ogladal jak ja i policzyl dni. Ja nie uwazam ze gniazdo jest juz gotowe, ale moze jeszcze dopracuja troche. Nie miala baba klopotu.... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: nurtujące pytanie 09.04.06, 20:12 Klepcia przysiadla! O ktorej godzinie znosi sie jaja, bo nie wiem? Odpowiedz Link
bumbecki Re: nurtujące pytanie 09.04.06, 21:17 no podobno już mamy jedno a jutro drugie ma być Odpowiedz Link
asia.sthm Re: nurtujące pytanie 09.04.06, 22:54 Bumbecko widzialas czy zgadujesz? Bo ja ni cholery nie mam wziernika pod Klepcie a ona ostanio tylko siedzi. Naukowo jajka pod koniec kwietnia i nie wiem czy czniac to naukowo czy wierzyc w wyliczanki od momentow i ktory z momentow byl TEN moment. Odpowiedz Link
bumbecki Re: nurtujące pytanie 10.04.06, 08:49 nie widziałam, ale coś takiego wyczytałam co ludzie pisali (po prawej stronie przy bocianach).... Odpowiedz Link
stara.gropa Drugie gniazdo 10.04.06, 10:13 A tu widok na inne gniazdko: www.przygodzice.pl/index.php?pid=324 Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Drugie gniazdo 10.04.06, 11:44 nie otwiera mi sie i dobrze ) nie wyrobie wszystkich pilnowac Odpowiedz Link
groha Re: Drugie gniazdo 10.04.06, 11:57 Tu powinno się otworzyć: www.pwg.otop.org.pl./#bociany_Link Też sympatuchy z tych boćków, ale kamerka w Chybach chyba trochę lepiej działa. Odpowiedz Link
groha Re: Drugie gniazdo 10.04.06, 13:03 Tfu, zapeszyłam, czy co? Kamerka państwa Klepusiów wzięła i się zawiesiła na dłużej. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Drugie gniazdo 10.04.06, 22:13 U Klepusiow kamera ruszyla. Mamy dwa jaja, Klepcia siedzi a Klepcio gdzies po kominach lazi. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Drugie gniazdo 10.04.06, 13:19 Bociany nam Starą.gropę przyniosły, ale na krótko. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Drugie gniazdo 10.04.06, 13:43 To cholernie długo ją niosły, że aż zdążyła się zrobić z niej stara gropa)))))))))))))))))) Odpowiedz Link
stara.gropa Re: reality show 11.04.06, 09:20 A tu bociany z Niemiec: www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html I zdjecie, jakie można zobaczyć, z tego masteczka, jeżdżąc myszką po ekranie: wp1007209.wp014.webpack.hosteurope.de/bildgalerie_pfalzstorch/details.php ?image_id=1674 Odpowiedz Link
stara.gropa Re: reality show 11.04.06, 09:45 Nie udało się z tym drugim zdjęciem. A tam były takie piękne świnki. Można je zobaczyć klikając w kościół na pierwszym zdjęciu. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 11.04.06, 14:49 Właśnie wyczytałam, że u naszych Klepciów dzisiaj będzie drugie jajko. Między 20.00, a 21.00. Chyba ktoś im prowadzi kalendarzyk małżeński i to niezwykle skrupulatnie Odpowiedz Link
groha Re: reality show 12.04.06, 00:33 No i faktycznie - jest już drugie jajeczko. Ale noc taka zimna, że ja nie wiem, jak te urocze patykonogi wytrzymują bez ciepłej kołdry. Odpowiedz Link
stara.gropa Orły 12.04.06, 13:15 A tu gniazdo orłów: www.infotecbusinesssystems.com/wildlife/ Odpowiedz Link
groha Re: reality show 13.04.06, 15:10 Wiadomość dla Asi, żeby po powrocie nie robiła rabanu, że podczas Jej nieobecności nikt tu nie zaglądał: sytuacja w gnieździe bez zmian - jajka szt.2, Klepcia siedzi na nich, jak przyklejona, mąż sporządniał i co chwilę przylatuje do chałupy, jak należy. Odpowiedz Link
g0p0s Re: reality show 13.04.06, 15:36 Czasami wstaje nogi rozprostować i na przyszłe potomstwo popatrzeć. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 18.04.06, 00:05 Klepciow pilnowalam z chyzego doskoku Wlasnie piate jajo bocian im przyniesie Odpowiedz Link
groha Re: reality show 23.04.06, 23:40 Właśnie dochodzę do siebie po obejrzeniu zdjęcia bociana, który wrócił do swego gniazda przeszyty strzałą (straszny widok) i wysłuchaniu lokalnych wiadomości, o kolejnym zrzuconym bocianim gnieździe (!), a tu u naszych Klepciów też niespokojnie. No, jak te bocianiska mają nie walczyć o gniazda, skoro im głupie ludzie tyle ich poniszczyli? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 23.04.06, 23:44 Klepciowie stracili dzis w nocy jedno jajo ( Cos ich zaatakowalo ale na szczescie bez łuku. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 24.04.06, 00:09 No, właśnie wyczytałam, że w dzień też były jakieś ataki na spokój ich domowego ogniska. Do licha, teraz, gdy dzieci w drodze, Klepciowie nie powinni tracić cennej energii na obronę gniazda Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 24.04.06, 00:38 Kleptus podobno jakies gacie przytargal do domu. Nie wiedzialam ze bociany potrawia sie bawic w sroke Oj, nawet sobie nie wybrazalam ze ten reality show bedzie taki nerwowy. Ja chcialam idylle. Po co te dramaty? Sie pytam . Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 24.04.06, 00:42 Czy wiadomo co ich atakuje? Inne bocki czy jakies amatory cudzych gniazd? Kto chce mieszkac na kominie? Strasznie ornitologicznie niedouczona jestem Odpowiedz Link
stara.gropa W Niemczech już są małe 24.04.06, 13:06 wp1007209.wp014.webpack.hosteurope.de/bildgalerie_pfalzstorch/details.php?image_id=2743 Odpowiedz Link
groha Re: reality show 29.04.06, 11:01 Że też nikt nie wymyślił odpowiedniego zadaszenia nad bocianim gniazdem, na wypadek deszczu... Biedna wysiadująca Klepcia wygląda dzisiaj, jak zmokła kura Odpowiedz Link
meduza7 Re: reality show 29.04.06, 16:33 o ja cię... ale to jest super!!! Poznanianka, gratuluję znaleziska!!!! Odpowiedz Link
kasiakaz1 Re: reality show 29.04.06, 17:11 Te, Meduza obrażam się za Poznaniankę Ja jestem Lubelanka, a poza tym mieszkam w Swarzędzu. zajrzyj na priva. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 03.05.06, 00:03 Okazuje się, że pająki lubią oko kamery. Znowu jakiś przylazł, macha odnóżami i zasłania Klepciów. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 04.05.06, 20:21 wlasnie policzylam jajka, pani Klepciowa byla uprzejma mi wszystkie zaprezentowac. Obecnosci pajaka nie stwierdzilam, za to wyczytalam tekst: PRZEWIDYWANY TERMIN KLUCIA: ~11.05 wyrazenie "termin klucia" bardzo mi przypadl do gustu. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 07.05.06, 21:32 Wlasnie przed chwola plbrzymi pajak prztyknal czyms i popsul kamere. Najpierw mnie straszyl a potem popsul. Klucie jeszcze nie rozpoczete, to tez sprawdzilam . Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 07.05.06, 21:34 wstawcie i zamiast o i o zamiast p i dobrze bedzie Odpowiedz Link
groha Re: reality show 12.05.06, 10:48 Bocian dobry w piątek Tak witają się miłośnicy naszych Klepciów, więc ja też sobie pozwolę. A nasza Klepciowa dzisiaj siedzi taka rozcapierzona, jakby jakieś małe smerało ją dziobem po brzuszku... Czyżby nadszedł wreszcie czas klucia? Pora chyba najwyższa. Asiu, zajrzyj jej pod spód, jeśli łaska i powiedz, jak się sytuacja przedstawia, bo ja już nie mam czasu prosić, by wstała choć na chwilę. Lubi Cię (bo kto by Cię nie lubił, jajeczka Ci pokazywała, więc dzieckiem też Ci się natychmiast pochwali, jestem tego pewna Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 12.05.06, 12:33 Wlasnie Klepcia stoi, kamera stoi, a ja widze tylko trzy jajka i jestem baaaardzo przejeta.Czat nie powiedzial co z czwartym. Termin klucia przesuniety na 13 trzynastego. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 12.05.06, 12:44 Coś się tym naszym bocianiętom nie śpieszy na ten świat... Pewnie przez te zimne noce. A jeśli chodzi o jajka, to niech lepiej Klepcia wysiedzi tylko tyle, ile potrzeba, żeby potem nie musiała dokonywać selekcji gotowych piskląt. To musi być dla niej przykre, nie mówiąc o obserwatorach. Natura, ale jakoś wolę tego nie oglądać Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 12.05.06, 13:03 Sa!! sa wszystkie cztery! Tez sie boje tej naturalnej selekcji jak diabel swieconej wody, moze bede zamykac oczy w dramatycznych momentach. Moze oni tam jakas siatke zamontuja tam dookola komina , albo piernaty z placu przeniesmy...no sama juz nie wiem. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 14.05.06, 14:21 Hipp hipp huuurrraa!!! Sto lat, sto lat niech zyja zyja nam! Niech im gwiazdka pomyslnosci niiigdyy niee zagasnie ! No teraz to mnie nikt od gniazda nie oderwie. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 14.05.06, 14:27 slicznosci moje. Wlasnie pozuja do potografii www.bociany.kalinski.pl/ Odpowiedz Link
groha Re: reality show 22.05.06, 12:45 No, wreszcie je zobaczyłam w całej okazałości, bo mamuśka wystawiła je na słoneczko Ale co chwila robi im cień, żeby udaru nie dostały. Ależ to jedno jest malusieńkie, jak wróbelek! Przy tym drugim, dorodnym i silnym, wygląda, jak cherlaczek. Mam nadzieję, że się jakoś odchucha i dogoni braciszka, siostrzyczkę, czy co tam ono jest, to duże. W końcu tylko dwa się ostały, więc rodzice powinni dać radę wykarmić. Tak ślicznie i delikatnie muskają dziobiskami te swoje dzieciątka, obleczone w lekko rozczochrane boa) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 22.05.06, 12:50 podejrzewam ze to nie sa te blizniaki z 14 maja, za duza roznica w wielkosci. Zostalo tylko jedno jajko, cos mi sie nie zgadza ( Odpowiedz Link
groha Re: reality show 22.05.06, 13:06 No właśnie, na tamtym forum coś piszą o tym, ale oficjalnego komunikatu o stratach nie widzę, czyli chyba wszystko jest w porządku? Ale wobec tego, gdzie jest czwarte jajko? Albo brakuje jednego jajka, albo jednego pisklaka, nie widzę innej możliwości. Może nie piszą o tym, żeby nas nie stresować, lub główny obserwator(krokodylek?)przeoczył jakieś fakty i sam się pogubił. W końcu człowiek, jak każdy, czasem za potrzebą wyjść musi, a przyroda nie czeka i się dzieje non-stop. Jak mówi Gurua - przy niej, to my głupie stwory jesteśmy, nie? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 30.05.06, 10:32 Dzis dane mi bylo uczestniczyc w pokazie gimnastyki skrzydel starszego lub jak kto woli, bardziej zertego Klepciaka. O matko jaki on juz wysportowany! Zeby sie tylko za wczesnie nie wymsknal z gniazda. Kiedy wiadomo ze mozna sie puscic? Czy one to instynktownie wiedza, czy beda mnie teraz denerwowac wyglupiajac sie na krawedzi ? Tam jest jeszcze jedno jajko albo ja slepa peja jestem. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 30.05.06, 11:13 Jak one na takim wygwizdowie wytrzymują te wściekłe wichury, to pojęcia nie mam. Albo temperaturę +6 w nocy. Taż to chyba za mało do zimnego wychowu cieląt, a co dopiero bocianów. A mamuśka wciąż je wietrzy i hartuje ostro, widać wie, co robi. I dlaczego ten cherlaczek wciąż jest taki maciupki? Ten duży mu wszystko wyżera, czy co? P.S. Asiu, przepraszam, co to takiego: peja? W dodatku ślepa? ) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 30.05.06, 11:46 Peja to niemota, takie pozalsiepanieboze, nawet okulary nie pomoga jak do tego jeszcze slepa. Z Klepciakami podejrzana sprawa. Albo ten duzy jest bezczelny woloduch (przepraszam Woloduchu), albo rodzice jacys wyrodni i ze skleroza - zapominaja ktorego nakarmili, czy co ? Odpowiedz Link
groha Re: reality show 07.06.06, 22:17 Niesamowita jest ta różnica między rodzeństwem, naprawdę. Malutki wciąż jak biała kuleczka, tyciuńka i nieruchawa, a duży już dogania rodziców. Nawet czarne wdzianko już ubiera i skrzydła trenuje. Ale nie mogę patrzeć, gdy balansuje na brzegu gniazda, jak baletnica, bo wciąż mi się zdaje, że zleci w tę przepaść... Dobrze, że pająk kamerowy znów wylazł i zasłonił obraz, bo już się zaczęłam denerwować. Odpowiedz Link
kasiakaz1 Re: reality show 08.06.06, 08:51 Boję się, że ten mniejszy nie zdąży z nauką latania na wylot. Bo ten duży już trenuje i rośnie w tempie ekspresowym, a malutki ma bardzo dużo zaległości. Może trzeba mu jakieś witaminy tam do gniazda podrzucić? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 08.06.06, 10:15 tam to ostatnie jajko nadal lezy chca sobie po chinsku przyrzadzic, czy co? Odpowiedz Link
groha Re: reality show 15.06.06, 17:12 Czy ja dobrze rozumiem to, o czym piszą na tamtym forum - już tylko jedno bocianiątko jest w gnieździe?? Kamera nie działa, a tam jakieś straszne rzeczy opowiadają... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 15.06.06, 22:01 malutkie zginelo, juz zgon ogloszony (( buczalam dzis pol dnia z tego powodu Odpowiedz Link
groha Re: reality show 16.06.06, 15:05 Nie płacz Asiu. Pewnie, że przykro i to jak( Ja chyba jestem trochę uodporniona na takie zjawiska, bo od kilku lat obserwuję nie tylko swoje jaskółki za oknami i wiem, że zdarzają się różne ptasie nieszczęścia, a szansę na samodzielne życie ma tylko silny i zdrowy osobnik, ale na ludzką głupotę nie uodpornię się nigdy. Poczytałam to, co piszą na tamtym forum i dziękuję bardzo. Taki poziom dyskusji, to nie na moje nerwy. Jednak ptaki, choć czasem, w naszym ludzkim pojęciu, zachowują się okrutnie, doskonale wiedzą, co robią. W przeciwieństwie od tych, co gadają tam takie beznadziejne głupoty, że coś się robi. Zastanawiam się, czy nie da się jakoś odłączyć tego forum od kamery? Bo oglądać ptaszki, to ja nadal bardzo chętnie, ale żeby nie musieć czytać tych bredni obok ekranu Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 16.06.06, 15:15 jakis eco-proges tylko obrzydliwie pisal, reszta ladnie ...no przynajmniej ja natrafialam na sympatyczne gadki z czata. Na ichnie forum nie zagladam. Odpowiedz Link
groha Re: reality show 16.06.06, 15:28 A to to obok kamery, to jest czat? No, to właśnie tam trafiłam na jakiegoś gupiego gupka, chyba pecha miałam. Ja w ogóle nie znam się, gdzie i jak tam się wchodzi i jakoś nie czuję potrzeby. Wystarczą mi bocianki. Cholera, nawet nie przypuszczałam, że tak się do nich przywiążę... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 16.06.06, 15:33 ten gupi gupek to eco-proges. Juz po nim, juz go pieklo pochlonelo..(cii w sekcie tak sie gada) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: reality show 16.06.06, 15:41 Grohus, ja tam nadal widze ostatnie jajko. I truchelko na brzegu (((((((( Odpowiedz Link
groha Re: Odleciały... 22.08.06, 15:27 Mam nadzieję, że całe i zdrowe wrócą za 7 miesięcy i znów pozwolą nam się sobą cieszyć. Ech, nie lubię pustych gniazd, strasznie nie lubię... Odpowiedz Link