21.08.06, 19:45
Dla tych, co to znają się na przyrodzie oraz wszystkich innych
zainteresowanych tematem.

W sobotę będąc w lesie zauważyłam na gałązkach młodego dębu coś takiego:
img247.imageshack.us/img247/875/coscc9.jpg
i druga fotka:
img179.imageshack.us/img179/319/cos1lh2.jpg
Czy ktoś wie co to może być?? Tyko w dwóch miejscah to było (oba egzemplarze
na fotkach). Mąż twierdził, że widzi jeszcze jedno wyżej, ale ja nie
dostrzegłam. Na innych dębach tego nie było. Młode listki chyba inaczej
wyglądają...

No i co, wie ktoś czy nie??
Obserwuj wątek
    • lylika Re: ZAGADKA 21.08.06, 19:59
      Nie mam bladego pojęcia co to za zjawisko. Wyglada troszkę podobnie do szyszek
      chmielowych ale to przecież nie może dąb chmielowy. Chyba, że jest to dąb chmielewski!smile
    • groha Re: ZAGADKA 21.08.06, 20:01
      Też widziałam takie twory na dębach. Nie jestem botanikiem, więc mogę się
      mylić, ale choć wyglądają na naturalne, to raczej takie nie są, bo po co dębowi
      szyszki? Czyli jest to pasożyt. Pasuje mi to do roboty takiego jednego owadka,
      który grasuje na dębach i nazywa się letyniec szysznica. Znalazłam o nim w
      wikipedii:
      Letyniec szysznica, (Andricus fecundator Htg.) – Skutkiem działalności tej
      błonkówki są galasy. Kulisty z larwą wewnątrz szyszkowatego tworu (20 – 30 mm),
      który powstaje latem zamiast pąków liściowych oraz stożkowe (2 mm długości)
      utworzone na męskich kwiatostanach.
      Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie bardziej biegłych w naturze dębówsmile
      • lylika Re: ZAGADKA 21.08.06, 20:13
        A ja Wam mówię, że to jest nowy gatunek dębu. DĄB CHMIELEWSKI /QUERCUS HUMULUS/Na cześć Gurui ktoś taki wyhodował tylko jest nieśmiały i jeszcze tego światu nie ogłosił.smile
        • groha Re: ZAGADKA 21.08.06, 20:34
          Czyli poczekamy trochę i wyślemy Dorkę na ponowny rekonensans (ciekawe, czy
          trafi w to samo miejsce, hihi, bez pomocy męża. Baby czasem nie trafiająsmile.
          Jeśli, oprócz szyszki chmielowej, pardon - chmielewskiej, dąbkowi urosną
          szpilki i platynowa peruka - znaczy nasz on ci jest! smile)
          • marrtawu Re: ZAGADKA 21.08.06, 20:37
            Dąb Chmielewski mi się podoba!
            Dorko, te twory pasują do grohowego opisu?
            Swoją drogą, jak to jest, że o cokolwiek nie zapytać, to Groha wie. Jak Ty to
            robisz?
            • groha Re: ZAGADKA 21.08.06, 20:58
              marrtawu napisała:

> Swoją drogą, jak to jest, że o cokolwiek nie zapytać, to Groha wie. Jak Ty to
              > robisz?

Jak baca: nic nie robię. Siedze se i dumie. A jak nie dumie, to ino se
              siedze smile))
              • asia.sthm Re: ZAGADKA 21.08.06, 21:05
                Grohus, to postrugaj jeszcze przy tym. Zapewne najprzedniejsze rekodziela
                sworzysz.
                • asia.sthm Re: ZAGADKA 21.08.06, 21:06
                  stworzysz znaczy wink
                • groha Re: ZAGADKA 21.08.06, 21:44
                  asia.sthm napisała:

> Grohus, to postrugaj jeszcze przy tym.

A strugam se wariata, co i trochę, bo inaczej, to już bym chyba musiała
                  ześwirować naprawdę. Ale tu jest strefa wolna, więc nie napiszę, co mnie zmusza
                  do tego strugania, bo obiecałam G0p0sowi, że nie będę gadać o politycesmile
                  • asia.sthm Re: ZAGADKA 21.08.06, 21:58
                    to nie ruszaj polityki tylko pokaz wystruganego wariata, pragne go zobaczyc.
              • lylika Re: ZAGADKA 21.08.06, 22:28
                groha napisała:
                > Jak baca: nic nie robię. Siedze se i dumie. A jak nie dumie, to ino se
                > siedze smile))
                ...
                W wersji ceperskiej: Jak mam czas to siedzę i myślę, a jak nie mam czasu to tylko siedzę.
                Kiedyś na bardzo ważnym spotkaniu jeden z kontrahentów zwracał się do mego szefa co chwilę: co pan myśli?, jak pan myśli?, myśli pan? Wtedy ja szepnęłam to powiedzonko szefowi na ucho. Nie mógł się opanować, zakrztusił się ze śmiechu, udał, że to atak kaszlu i poprosił o przerwę.
                Nie miał do mnie pretensji, prosił jednak, żeby następnym razem uprzedzać go lekkim kopnięciem to wtedy będzie przygotowany i zaprze się w sobie.smile
      • asia.sthm Re: ZAGADKA 21.08.06, 20:41
        Tak jak ludzie moga miec tasiemca, tak dąb ma prawo miec letynca.
        Sprawiedliwosc przede wszystkim!
        • lylika Re: ZAGADKA 22.08.06, 09:41
          Widzisz Dorko jak ci się wątek rozwinął. Groha podeszła do tematu naukowo i wysyła Cię na kolejne wyprawy badawcze, ja natomiast z uporem twierdzę, że to jest nowa odmiana dębu: DĄB CHMIELEWSKI - QUERCUS HUMULUS. i należy to odkrycie gdzieś oficjalnie ZAREJESTROWAĆ.smile
          • maalza Re: ZAGADKA 22.08.06, 09:58
            Pozwolę sobie rozstrzygnąć spór - obie macie racje. Zarówno Lylika jak i Groha.
            Bo kto powiedział, że coś nie może mieć dwóch nazw, hę?
      • dorka_31 Re: ZAGADKA - dzieki! 22.08.06, 10:25
        Grocha, ten Twój opis mi pasuje. Szkoda, że nie spróbowałam tego zerwać i
        zajrzeć do środka, bo bym wiedziała na pewno. Niestety, nie jest to bardzo
        blisko mnie, więc nie polecę tam dzisiaj obejrzeć. Ale dzięki za informacje!
        Lubię wiedzieć takie rzeczy. Kiedyś, pod granicą węgierską widziałam dąb z
        żołędziami, które miały "kosmate" miseczki. Zastanawialiśmy się co za cudo, ale
        było na każdym żołędziu. Zerwałam jeden egzemplarz i przywiozłam ze sobą. Potem
        obszukałam co mogłam i okazało się, że to taki gatunek - dąb burgundzki.
        No a to tutaj, to mi już wyglądało na pasożyta, tyle że jednak trochę
        nietypowo, więc spytałam. Dzięki wielkie raz jeszcze!

Lylika, twoja propozycja też mi się podoba smile) Dla naszych potrzeb jak
        najbardziej może to być Dąb Chmielewski, nie ma sprawy! smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka