36krzysiek 14.02.07, 15:00 www.allegro.pl/item163793379_thorkild_hansen_jens_munk_c2i30.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xkropka Re: ???? 14.02.07, 15:12 da.wikipedia.org/wiki/Thorkild_Hansen rozumie ktoś coś? Odpowiedz Link
36krzysiek Zagadka Thorkilda 14.02.07, 15:35 Wiekiem by się zgadzał. Był starszy od Alicji Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Asiaaa.... 14.02.07, 16:52 O matko o matko, tez mi sie zgadza ! Lece do pociagu , wieczorem przetlumacze slowo w slowo. Odpowiedz Link
goonia Re: Asiaaa.... 14.02.07, 17:23 ale przeciez Hansen to bylo panienskie nazwisko Alicji. Chyba, ze Thorkild sobie pozyczyl jako pseudonim. a wogole to on byl malarz a nie pisarz. Nic, nic, ja tylko tak sie glosno zastanawiam. I dlaczego w Krokodylu Alicja wychodzi za Gunnara a nie Thorkilda? Odpowiedz Link
lylika Re: Asiaaa.... 14.02.07, 21:29 asia.sthm napisała: > O matko o matko, tez mi sie zgadza ! Lece do pociagu , wieczorem przetlumacze > slowo w slowo. ... Chyba ten Twój pociąg na piechotę idzie. )) Odpowiedz Link
lylika Re: Asiaaa.... 14.02.07, 22:07 edeka5 napisała: > I w dodatku tyłem ... Svensk kvalitett. )) Ups.. bez urazy. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Asiaaa.... 14.02.07, 22:39 Vadå svenskt kvalitet?? Walentynki dzisiaj i ja tez mam mezydlo co dba i kocha, a co. Z trzewika jeszcze nie pije...ale to kwestia czasu. To moze byc pan Hansen osobiscie, ale glowy nie daje. Szukam innych zdjec. www.hamsun.no/hansen600.jpg Dajcie nastawic herbaty i biore sie za wikipedie. Odpowiedz Link
lylika Re: Asiaaa.... 14.02.07, 22:50 asia.sthm napisała: > Vadå svenskt kvalitet?? ... To o kolei było, nie o Tobie. Walentynkuj kochana i herbatki sobie zrób zapas a my cierpliwie poczekamy. > www.hamsun.no/hansen600.jpg > Dajcie nastawic herbaty i biore sie za wikipedie. Odpowiedz Link
goonia Re: Asiaaa.... 14.02.07, 22:53 Co tam herbata, tu sie tajemnica marnuje. asiaa....a nie nalej tej herbaty do kalosza z krokodyla. Rany ale ten gosciu stary jest, to nie moze byc onchociaz jesli na poczatku lat 60-tych mial 60 - to nawet by sie zgadzalo, pod warunkiem, ze to zdjecie zrobione tuz przed smiercia. I nazwisko mi sie nie zgadza. Odpowiedz Link
asia.sthm Thorkild Hansen 14.02.07, 23:09 Prztyknelam på szswedzku i wyszlo troszke wiecej: sv.wikipedia.org/wiki/Thorkild_Hansen Thorkild Hansen urodzony 9 stycznia 1927 w Hellerup -Dania - zmarly 4 lutego 1989, dunski pisarz. Thorkild Hansen pracowal kilka lat w Paryzu jako korespondent zagraniczny dla dunskich gazet . Hansen jest najbardziej znany ze swojej powiesciowej trylogii o dunskim handu niewolnikami: Slavernes kyst (1967), Slavernes skibe (1968) i Slavernes øer (1970). Za to dzielo otrzymal nagrode: Nordiska rådets litteraturpris 1971. W 1978 wydal trzytomowa biografie Prosessen mod Hamsun (Proces przeciwko Hamsunowi), ktora wzniecila goraca debate, nie tylko w Norwegii.(cytat z TH: "chcesz zobaczyc idiotow, jedz do Norwegii"). . Biografa zostala nawet sfilmowana 1996, (zajrzyj --> Hamsun), z Maxem von Sydow w roli Knuta Hamsuna. www.luebeck.de/filmtage/01/program/filme/images/hamsunw.jpg ( to wlasnie Max jako Hamnun) Bibliografia (szwedzka) Det lyckliga Arabien 1964 (Szczesliwa Arabia) Kunglig sjökapten 1967 Slavarnas kust 1968 (Wybrzeze niewolnikow) Processen mot Hamsun 1978 (Proces przeciw Hamsunowi) Camus död 2006 (Smierc Camusa) ------------------------------------------ Napisal tez Jens Munk (1969). (Zakonnik Jens) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Thorkild Hansen 14.02.07, 23:14 > Kunglig sjökapten 1967 Krolewski kapitan Wiem ze na tlumacza sie nie nadaje - tu opuszcze, tam dodam Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Thorkild Hansen 14.02.07, 23:31 Jesli to kawalek autobiografii to ja nie wiem czy mi sie zgadza. Tu jest po niemiecku streszczenie filmu. www.luebeck.de/filmtage/01/program/filme/121.html Napracowalam sie jak cholera . Anmanika niech teraz szuka wiecej Odpowiedz Link
lylika Re: Thorkild Hansen 14.02.07, 23:36 Nawet jeśli to jest ktoś inny to bardzo ładnie pasuje. Pisarz wszak ci on. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Thorkild Hansen 14.02.07, 23:47 Mnie tez sie podoba ) Jakby Alicja chciala sie na niego wydac to wcale nie protestuje. www.slowlife.dk/images/butik/processenmod1.jpg Odpowiedz Link
lylika Re: Thorkild Hansen 14.02.07, 23:55 Szukałam Alicji Nansen a znalazłam to: www.chmielewska.art.pl/wywiady/index.html Strona zawieszona ale cała masa wywiadów tu jest. Odpowiedz Link
halszka.abstrakcyjna Re: Thorkild Hansen 15.02.07, 00:02 To z tych wywiadow co to je Lylika odkryla: Minimal Bros: A myślała pani o tym, żeby może jeszcze kogoś pomęczyć? Joanna Chmielewska: Sejm. Minimal Bros: A kogo konkretnie? Joanna Chmielewska: Wszystkich, absolutnie, od pierwszego do ostatniego. Szczególnie, że ja ich nie rozróżniam. Nie mogę ich obrazić personalnie, ponieważ nie pamiętam, jak się kto nazywa. No ,piekne,piekne po prostu! "Szczególnie, że ja ich nie rozróżniam." Ha! Nie tylko Gurua,toz to Wieszczka Narodowa! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Thorkild Hansen 15.02.07, 00:20 Pan ze zdjecia wygląda raczej na Thorkildowego tatke (tak po wdzianku i wąsie sądząc), a gdzies wasza Gurua pisała, ze mąż Alicji z jakiejś wielce zasłużonej dla duńskiej kultury rodziny. Ale może głupio gadam po nocy... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: ???? 14.02.07, 22:59 O ile kojarzę, to po mężu Alicja nazywała się Krumlicht, albo jakos tak podobnie, Kruchtlimt? Niech ktoś sprawdzi w "Moich Wykopanych Studniach", tam sie pojawia podpis pod nazwiskiem. A Hansen to było jej nazwisko po ojcu, ale w "Krokodylu"! Odpowiedz Link
36krzysiek Re: ???? 21.02.07, 11:52 A ja głowę bym dał. że ten hansejn to po mężu. W każdym razie dzieło doszło, stanowi o żeglarzu, choc miałem nadzieję, że o malarzu. Ale co tam żeglarz - malarz, żadna róznica. Odpowiedz Link