Dodaj do ulubionych

Wellersdorf - Olszyniec

14.09.09, 19:31
witam!

Rodzina mojej Babci została zesłana do pracy podczas okupacji niemieckiej w okolice Żar. Pracowali w jakimś zamku lub pałacu. Babcia pamiętała tylko Niemiecka nazwę miejscowości - Wellersdorf. Przeszukałam internet i prawdopodobnie dzisiejsza nazwa to Olszyniec. Na stronie wikipedi jest wzmianka o zamku znajdującym się w tej wsi jednak nigdzie nie mogłam trafić na żadne zdjęcia. Czy ten zamek nadal istnieje? Proszę o jakieś informacje na jego temat, kto był właścicielem? Może ktoś mógłby wysłać mi jakieś zdjęcia. :)
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc to dla mnie ważne :)

Proszę o odpowiedź na forum lub maila: sylka666@gmail.com
Obserwuj wątek
    • nika139 Re: Wellersdorf - Olszyniec 14.09.09, 19:39
      Parę zdjęć można znaleźć tutaj:

zary.blox.pl/2007/05/Olszyniec-cd-wycieczki.html
      jak coś mi się jeszcze przypomni to dam znać :)
    • erykzary Re: Wellersdorf - Olszyniec 14.09.09, 20:17
      o zamku czy pałacu w Olszyńcu pierwsze słyszę, raczej nie wspominają o nim Kubach i Seeger w swoim opracowaniu o zabytkach m.in. powiatu żarskiego także nie wiem. Wiem, że w Olszyńcu był majątek i pozostałością po nim jest ten budynek:
      foto 1
      Foto 2
    • croolick Re: Wellersdorf - Olszyniec 14.09.09, 21:43
      Ta starej pocztówce jest zamek.

Pocztówka z 1923 r.

p.s.
      Na pewno chodzi o Wellersdorf? Bo niedaleko leży też Waltersdorf (Lubomyśl), już parę razy spotkałem się, że ktoś myli te dwie wsie.
      • sylwiaaa99 Re: Wellersdorf - Olszyniec 15.09.09, 01:12
        Chodzi o Wellersdorf. Babcia znalazła stary dokument poświadczający że tam właśnie zostali zesłani i była na nim pieczęć Wellersdorf.
        Pocztówka bardzo ciekawa ale coś mi się nie zgadza. Czy ten budynek z wieżą po lewej to kościół? W tej wsi podobno nie było kościoła...
        • erykzary Re: Wellersdorf - Olszyniec 15.09.09, 15:12
          sylwiaaa99 napisała:

> W tej wsi podobno nie było kościoła...

Właśnie w Lubomyślu (Waltersdorf) nie ma kościoła, jest tylko kaplica cmentarna ale nie wiem, jaką pełni teraz funkcję.
          pl.wikipedia.org/wiki/Lubomyśl
          Na wikipedii wspomniano, o jakimś poniemickim kompleksie rolniczym, może jednak?
        • nika139 Re: Wellersdorf - Olszyniec 15.09.09, 22:16
          Był kościół romańsko-gotycki z połowy XIV wieku, rozebrany gdzieś w
          latach 60-tych. Mój mąż pamieta jeszcze jego ruiny z lat 50-tych,
          jeszcze było część wyposażenia i szaty liturgiczne.
          • sylwiaaa99 Re: Wellersdorf - Olszyniec 15.09.09, 23:18
            nika piszesz o kościele w Olszyńcu czy Lubomyślu?
            Mi na pewno chodzi o Olszyniec (Wellersdorf). Wszystko by się zgadzało. Przysłano mi stare pocztówki na których jest pałac, już nie istniejący (nie ten ze zdjęć z photo bloga). Tylko ten kościól się nie zgadza. Chyba że Babcia dobrze nie pamięta, w końcu była wtedy dzieckiem...
            • croolick Re: Wellersdorf - Olszyniec 15.09.09, 23:28
              sylwiaaa99 napisała:

> Tylko ten kościól się nie zgadza. Chyba że Babcia dobrze nie
              > pamięta, w końcu była wtedy dzieckiem...

A może chodzi o to, że nie było w Olszyńcu kościoła katolickiego? Najbliższy i
              jeden z dwóch (drugi był znacznie dalej - we Forście) w powiecie kościołów
              katolickich był w Żarach (dzisiejszy kościół WNMP). W Żaganiu i okolicy było ich
              za to kilka, no ale to już przecież Śląsk.
    • bartek0503 Re: Wellersdorf - Olszyniec 21.04.10, 18:55
      www.galeria.lubsko.pl/male_wioski/male.htm
      Tutaj są fotki pocztówek z Olszyńca (koscioła też).pzdr
    • riki29 Re: Wellersdorf - Olszyniec 26.11.10, 08:04
      Jeśli chodzi o tą nazwę to babcia dobrze pamięta.To dawna nazwa Olszynca.Jesli chodzi o pałacyk i kościół to wszystko się zgadza.Niestety zostały już tylko ruiny a raczej szczątki po ruinach.Urodziłam się w Olszyńcu i ładnych pare lat tam mieszkałam(zresztą połowa mojej rodziny nadal tam mieszka).
      Wiec jak chcesz coś wiedzieć to pisz a jeśli chodzi o zdjęcia to muszę pogadać z moją mamą napewno coś ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka