Dodaj do ulubionych

TUM chce odebrać mandaty radnym

10.12.10, 19:41
W artykule Aleksandry Łuczyńskiej "Chcę powtórki wyborów" (Tygodnik Żarsko-Żagański - 11/12.12.2010) czytamy m.in.:

Protest wyborczy związany z aferą trafił 1 grudnia do Sądu Okręgowego w Zielonej Górze. Złożył go pełnomocnik KW TUM, Rafał Szymczak.

- Wierzę w to, że cała ta sprawa miała wpływ na wynik wyborów do rady w pierwszym okręgu - dodaje P. Skrzypczyński. - Wystarczyło na przykład, gdyby pięć głosów więcej dostała jedna z partii i mandat otrzymałby jeszcze jeden jej radny. Wybory powinny być unieważnione i powtórzone.

W wyniku akcji TUM mandaty radnych mają stracić:
- Marcin Grubizna (162 głosy)
- Joanna Werstler-Wojtaszek (179 głosów)
- Dariusz Grochla (129 głosów)
- Joanna Issel (252 głosy)
- Roman Pogorzelec (320 głosów)

W okręgu nr 1 startowali kandydaci KW TUM i uzyskali wyniki:
- Paweł Skrzypczyński (54 głosy)
- Jerzy Tyburski (7 głosów)
- Iwona Szymczak (21 głosów)
- Dorota Włodyka (2 głosy)
- Arkadiusz Kowzan (8 głosów)
- Czesław Walukiewicz (11 głosów)

Ciekawe, jak ta sprawa się rozwinie?
Obserwuj wątek
    • nika139 Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 10.12.10, 19:59
      Jeżeli sąd unieważni wybory w okręgu nr 1, to nie będzie wina KW TUM, tylko tych, którzy te głosy kupowali.
      Swoją drogą ciekawi mnie, dlaczego tak łatwo przymykamy oczy na łamanie prawa?
    • lizun9 Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 11.12.10, 10:11
      Widzisz Peko, demokracja - któej zdaje się piewcą jesteś, sądząc po tym co odpisywałeś Iwon - ma to do siebie, że istnieją w niej mechanizmy samokontroli i samoregulacji. Zawdzięczamy to starciom przeciwstawnych interesów. Na alarm bije zazwyczaj ten co malo skorzystał na zaistniałym stanie rzeczy.
      Pewnie, chciałoby się by zasady szanowali wszyscy, a szczególnie ci, ktorzy mają wzniosłe nazwy takie jak: "Prawo i Sprawiedliwość" "Platforma Obywatelska" "Tobie i Miastu" - no ale oni akurat milczą, bo osiągnęli swój wyborczy cel.
      I nietrudno sobie wyobrazić jak tacy radni zachowają się w innych nieprzejrzystych sytuacjach. Tez będą siedzieć cicho o ile BEDZIE IM SIE TO OPŁACAĆ. Więc naprawdę katastrofą dla mieszkańców nie będzie jeśli w powtórzonych wyborach tacy się nie załapią:)
    • luzyczanin Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 11.12.10, 10:24
      Cytat jak z GR " SKANDAL - TUM CHCE ODEBRAĆ !" w tle troskliwie oburzona postać p.e.k.o z palcem wskazującym na croolika i mały dopisek " mandaty radnym z okręgu gdzie popełniono przestępstwo wyborcze" .
      • p.e.k.o Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 11.12.10, 12:29
        luzyczanin napisał:

> w tle troskliwie oburzona postać p.e.k.o

Akurat w GL jest wielka fotka przedstawiająca Pawła Skrzypczyńskiego z czymś tam w tle :)
    • croolick Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 11.12.10, 16:06
      Przede wszystkim sam tytuł wątku jest manipulacją, abstrahując od demagogicznego stwierdzenia "chce odebrać mandaty". ŻĄDAM OD ZAŁOŻYCIELA WĄTKU, BY PUBLICZNIE SPROSTOWAŁ NIEPRAWDĘ, JAKOBY TO TUM (czyli Towarzystwo Upiększania Miasta) składało jakiś wniosek w sprawie wyborów. TO NIE TUM, ALE PEŁNOMOCNIK WYBORCZY KOMITETU WYBORCZEGO TOWARZYSTWO UPIĘKSZANIA MIASTA ZŁOŻYŁ PROTEST WYBORCZY.
      A wracając do kwestii protestu, to z jego treścią można się zapoznać TUTAJ. Słusznie prawi lizun9, że ci, którzy gęby mają pełni frazesów o demokracji, prawie, sprawiedliwości, obywatelskości nie raczyli nic zrobić w sprawie ewidentnego złamania prawa i zasad demokracji. Nawet PO, która przez kupowanie głosów najprawdopodobniej straciła dodatkowy mandat milczy... Milczeli też w sprawie łamania przez burmistrza art. 70a Ordynacji. Widać burmistrz dobrze wiedział, że może sobie łamać ordynację, bo i tak nikt na nim presji nie wywrze.
      • mkuba79 Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 31.12.10, 17:25
        W dzisiejszej Regionalnej jest artykuł pt. Powtórka wyborów w Żarach?
        Jest tam mowa o proteście wyborczym Marcina Grubizny, radnego miejskiego z PO. Czy ktoś wie coś na ten temat?? Przy całym szumie medialnym związanym z przestępstwem wyborczym, a tym samym kwestią protestu wyborczego dziwnym jest, że fakt ten wcześniej wszystkim jakoś umknął, a w szczególności dziwi, że Regionalna nic wcześniej nie pisała o tym proteście?

• p.e.k.o Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 18.01.11, 00:46
        croolick napisał:

> Przede wszystkim sam tytuł wątku jest manipulacją

Przede wszystkim, odbierzecie mandaty radnym, czy nie? Dziwi mnie, dlaczego KW TUM nie chwali się swoimi dokonaniami w tej sprawie.

> ŻĄDAM OD ZAŁOŻYCIELA WĄTKU, BY PUBLICZNIE SPROSTOWAŁ NIEPRAWDĘ, JAKOBY TO
        > TUM (czyli Towarzystwo Upiększania Miasta) składało jakiś wniosek w sprawie wyborów. > > TO NIE TUM, ALE PEŁNOMOCNIK WYBORCZY KOMITETU WYBORCZEGO
        > TOWARZYSTWO UPIĘKSZANIA MIASTA
        ZŁOŻYŁ PROTEST WYBORCZY.

Jeśli kogoś to ucieszy, to prostuję :)

> Słusznie prawi lizun9, że ci, którzy gęby mają pełni frazesów o demokracji, prawie,
        > sprawiedliwości, obywatelskości nie raczyli nic zrobić w sprawie ewidentnego złamania
        >prawa i zasad demokracji.

A jak wypowiedział się niezawisły sąd w sprawie "ewidentnego złamania prawa i zasad demokracji" ???
        • croolick Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 18.01.11, 10:18
          p.e.k.o napisał:

> Przede wszystkim, odbierzecie mandaty radnym, czy nie?

Tak, naszym naczelnym zadaniem jest ściganie oszustów, zwalczanie korupcji, likwidacja fałszerstw, ściganie bandytów itp.

> Dziwi mnie, dlaczego KW TUM nie chwali się swoimi dokonaniami w tej sprawie.

Dziwi, mnie, że nie potrafisz wpisac w wyszukiwarce adresu: kw-tum.pl/

> Jeśli kogoś to ucieszy, to prostuję :)

Nie masz za grosz honoru, ot co.

> A jak wypowiedział się niezawisły sąd w sprawie "ewidentnego złamania prawa i z
          > asad demokracji" ???

Trudno powidziec, bo rozprawa w sprawie protestu wniesionego przez PO została odroczona. W sprawie naszego protestu, jak już przeczytasz, co jest napisane na naszej stronie, to odpowiedz, czy również uważasz, jak sąd, że zadaniem komitetów wyborczych jest ściganie przestępców i dostarczanie dowodów ich przestępczej działalności.

p.s.
          Decyzja pani sędzi została przez nas zaskarżona do Sądu Okręgowego. Niech nie liczy zielonogórski sąd, że mnie zniechęci wymyślaniem formalnych kruczków.
          • croolick Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 18.01.11, 20:09
            W poprzednim poście wkradł się błąd, oczywiście postanowienie Sądu Okręgowego zostało zaskarżone do Sądu Apelacyjnego w Poznaniu. Szczegóły na stronie Komitetu.
            Już raz Sąd Apelacyjny w Poznaniu przyznał nam rację i nakazał Sądowi Okręgowemu z Zielonej Góry przyjąć nasz protest wyborczy.
          • p.e.k.o Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 18.01.11, 23:42
            croolick napisał:

> Dziwi, mnie, że nie potrafisz wpisac w wyszukiwarce adresu: kw-tum.pl

Potrafię, ale najnowsze wieści pojawiły się tam dopiero dzisiaj.

> Nie masz za grosz honoru, ot co.

Mam gdzieś Twoją opinię na ten temat... człowieku wymachujący środkowym palcem.
            • croolick Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 18.01.11, 23:51
              p.e.k.o napisał:

> Potrafię, ale najnowsze wieści pojawiły się tam dopiero dzisiaj.

NIE KŁAM Zawsze wrzucam na bieżąco.

> Mam gdzieś Twoją opinię na ten temat... człowieku wymachujący środkowym palcem.

Doprawdy, masz gdzieś? Ale cię ten palec strasznie boli:-)))
              • luzyczanin Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 19.01.11, 10:00
                p.e.k.o - na manię środkowego palca może pomoże wizyta u psychoterapeuty . Doprawdy jest to już męczące . Idąc wzorem akcji politycznej skierowanej do Wielkiego Stratega.
                p.e.k.o - przepraszam cię za środkowy palec croolicka . Przepraszam cię za człowieka wymachującego środkowym palcem . Przepraszam cię za wszystkie środkowe palce niezależnie od kierunku w który są skierowane .
        • croolick Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 25.02.11, 20:52
          p.e.k.o napisał:

> A jak wypowiedział się niezawisły sąd w sprawie "ewidentnego złamania prawa i z
          > asad demokracji" ???

Wypowiedział się w TEN SPOSÓB A zatem C.D.N.
          • p.e.k.o Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 25.02.11, 21:31
            croolick napisał:

> Wypowiedział się w TEN SPOSÓB A z
            > atem C.D.N.

Trybiki maszyny kręcą się powoooooli.
            • croolick Re: TUM chce odebrać mandaty radnym 25.02.11, 21:55
              p.e.k.o napisał:

> Trybiki maszyny kręcą się powoooooli.

Cóż, takie mamy państwo prawa... Jeśli zielonogórski sąd rozstrzygnie tym razem nasz protest, tak jak ten M. Grubizny, to my na pewno nie przegapimy terminu kolejnego zażalenia. Mam tylko nadzieję, że pozbędę się w końcu wrażenia, że sąd stara pozbyć się problemu obywateli pragnących wyegzekwować obowiązujące prawo. Dla mnie jest to wielce wymowne, że dotychczas sąd okręgowy doszukiwał się różnych uchybień w naszym proteście a sąd wyższej instancji przyznawał rację KW TUM...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka