Dodaj do ulubionych

Dziwne pomysły.

29.04.11, 22:37
Ostatnio mamy istny wysyp rewolucyjnych pomysłów Burmistrza. GR donosi, że nie podoba mu się Straż Miejska. Rozumiem,że mieszkańcowi wsi, potrzeba istnienia SM może nie być oczywista. Ale chyba czyta gazety i ogląda TV? A tam można dowiedzieć się, że np. Zielona Góra, która zlikwidowała SM niedawno tą formację odtworzyła... I to nie jedyny taki przypadek w kraju. Są pewne niedociągnięcia w pracy SM, ale nie wylewa się dziecka z kąpielą, no chyba, że PO nie ma człowieka, który mógłby wygrać konkurs na komendanta.
Druga sprawa to połączenie Żar i Żagania... Hmm, to byłoby istne kuriozum. Od lat jestem zwolennikiem zacieśniania współpracy, ale od razu łącznie gmin miejskich??? O wiele ważniejsze IMHO jest przyłączenie do naszych miast gmin wiejskich, by miasta mogły się rozwijać i zahamować odpływ mieszkańców z miasta.
Trzecia sprawa to sprzedaż ŁZG schroniska dla zwierząt. Może outsourcing sprawdza się w firmach, ale praktyka pokazuje, że w schroniskach dla zwierząt prowadzonych przez zewnętrzne podmioty bardzo często dochodzi do łamania podstawowych zasad humanitarnego traktowania zwierząt. Już prędzej należy poszukać odpowiedniej fundacji zajmującej się opieką nad zwierzętami, która mogłaby przejąć prowadzenie schroniska. Dziś mam wrażenie, że żarskie schronisko za mało aktywnie szuka właścicieli dla podopiecznych a SM nie ściga ludzi, którzy wyrzucili z domu swojego psa i kota. Ale to są sprawy do wyprostowania a nie zaraz do odstrzelenia schroniska.
Obserwuj wątek
    • debest3 Re: Dziwne pomysły. 04.05.11, 12:20
      czuję że jeszcze niejedno nas zadziwi....tylko czemu nie ma on takich rewolucyjnych pomysłów jeżeli chodzi o swojego ukochanego truciciela.Akurat jeżeli chodzi o sprawę Kronopolu i jego wyziewów jest zadziwiająco konsekwentny i udaje że nie ma problemu.Swoją drogą zadziwiające jest to że mieszkańcy wybierają na burmistrza człowieka który jest współodpowiedzialny za ten morderczy smog nad miastem
      • roman-v Re: Dziwne pomysły. 04.05.11, 14:44
        debest3 napisał:

wybierają człowieka który jest współodpowiedzialny za ten morderczy smog nad mias
        > tem

wymyślił morderczy smog ,który magazynował a nocą wypuszczał w postaci kolorowych dymów ,aż samochody w okolicy pokryły sie czarną mazią(widziałem zdjecie w regionalnej) a teraz wszyscy umrzemy na raka (poza pracownikami kronopolu bo ci jakoś nie chcą)
        • croolick Re: Dziwne pomysły. 04.05.11, 18:07
          roman-v napisał:

> (poza pracownikami kronopolu bo ci jakoś nie chcą)

Bo ci z kierownictwa nie mieszkają w Żarach, lub z Żar się wyprowadzili (vide Maria Wegner) a "robole"? A co im pozostało? Przecież nie będą gryźli pańskiej ręki.
          Nie zastanowiło cię, u jak wielu mieszkańców Żar ostatnimi czasy stwierdzono astmę??? Można sobie pokpiwać, do czasu, jak nie okaże się, że znajomi i rodzina choruje. No tak, ale jak się ma kasę, to wystarczy z Żar się wyprowadzić na wieś, gdzie "para" z Krono nie dociera...
          • roman-v Re: Dziwne pomysły. 04.05.11, 19:13
            croolick napisał:

> Bo ci z kierownictwa nie mieszkają w Żarach, lub z Żar się wyprowadzili (vide M
            > aria Wegner)

mieszkaja nawet nie sadzisz jak wielu

a "robole"? A co im pozostało? Przecież nie będą gryźli pańskiej r
            > ęki.

a "robole" tez potrafia zadbać o swoje sprawy i mają naprawdę dużą świadomośc co wdychają

> Nie zastanowiło cię, u jak wielu mieszkańców Żar ostatnimi czasy stwierdzono as
            > tmę??? Można sobie pokpiwać, do czasu, jak nie okaże się, że znajomi i rodzina
            > choruje. No tak, ale jak się ma kasę, to wystarczy z Żar się wyprowadzić na wie
            > ś, gdzie "para" z Krono nie dociera...

A czy Ciebie nie zastanowiło nagłe zainteresowanie naszej gazetki tym tematem i to wsposób daleki od rzetelności ( i prawdy)? Czy sądzisz ,że np brak wzmianki o koncercie noworocznym w gazetce w tym roku jest tylko przeoczeniem? Czy uważasz ,że takie podejście i przedstawienie problemu rokuje nadzieje,że dowiemy się jak naprawde jest i co można z tym zrobić.Mi przypomina to do złudzenia przedsawienie sprawy katastrofy smoleńskiej przez PIS czyli "chcemy prawdy" chociaż wiemy kto jest winien i jaka ta prawda jest.
            • croolick Re: Dziwne pomysły. 04.05.11, 19:58
              roman-v napisał:

> mieszkaja nawet nie sadzisz jak wielu

Może pan prezes? A może były prezes?:-)
              A pani Maria, czemu wyprowadziła się aż do Zielonej Góry? Co przy takiej funkcji i dochodach mogło sprawić, że po latach mieszkania w Żarach wyprowadza się 50 km na północ, gdzie "para" z Krono na pewno nie dociera?

> A czy Ciebie nie zastanowiło nagłe zainteresowanie naszej gazetki tym tematem i
              > to wsposób daleki od rzetelności ( i prawdy)?

Nie tylko gazetka, tym się zainteresowała...

> Czy sądzisz ,że np brak wzmianki o koncercie noworocznym w gazetce w tym roku jest
              > tylko przeoczeniem?

A właściwie po co taka wzmianka, jak impreza zamknięta? O mojej urodzinowej imprezie też ostatnio nie napisali;-)

> Czy uważasz ,że takie podejście i przedstawienie problemu rokuje nadzieje,że dowiemy
              > się jak naprawde jest i co można z tym zrobić.

Byłem na sesji RM poświęconej głownie tej sprawie i widzę, że nie da się przy obecnym składzie Rady i władz miejskich rozwiązać tego problemu:-(

> Mi przypomina to do złudzenia prz
              > edsawienie sprawy katastrofy smoleńskiej przez PIS czyli "chcemy prawdy" choc
              > iaż wiemy kto jest winien i jaka ta prawda jest.

No to jak to jest tym, co Krono wypuszcza? Bo ja nie wiem, jaka jest prawda, natomiast z niepokojem dowiaduję się o kolejnej stwierdzonej astmie, także wśród moich bliskich. To na pewno nie jest normalne! Formaldehyd, którego się niektórzy uczepili jak pies psiego ogona, to jedno, ale nie ma wątpliwości, że ilość pyłu w powietrzu jest zdecydowanie za wysoka!
              • roman-v Re: Dziwne pomysły. 04.05.11, 20:36
                croolick napisał:

> Może pan prezes? A może były prezes?:-)
                > A pani Maria, czemu wyprowadziła się aż do Zielonej Góry? Co przy takiej funkcj
                > i i dochodach mogło sprawić, że po latach mieszkania w Żarach wyprowadza się 50
                > km na północ, gdzie "para" z Krono na pewno nie dociera?

I wierzysz ,że to para spowodowała wyprowadzke? Najważniejszy mieszka przecież bliżej Kronopolu niż ja i Ty.

> A właściwie po co taka wzmianka, jak impreza zamknięta? O mojej urodzinowej imp
                > rezie też ostatnio nie napisali;-)

Racja ale co roku był fotoreportaż wywiady itd.

> Byłem na sesji RM poświęconej głownie tej sprawie i widzę, że nie da się przy o
                > becnym składzie Rady i władz miejskich rozwiązać tego problemu:-(

Ja wierzę,że się uda jeśli tylko będzie walczyło o przestrzeganie przepisów a nie z firmą.Tak się dzieje np w Rumuni gdzie łamaniem prawa przez Kronospan zainteresowano Komisję Europejską

> No to jak to jest tym, co Krono wypuszcza? Bo ja nie wiem, jaka jest prawda, na
                > tomiast z niepokojem dowiaduję się o kolejnej stwierdzonej astmie, także wśród
                > moich bliskich. To na pewno nie jest normalne! Formaldehyd, którego się niektór
                > zy uczepili jak pies psiego ogona, to jedno, ale nie ma wątpliwości, że ilość p
                > yłu w powietrzu jest zdecydowanie za wysoka!

Zawsze taka firma będzie emitować formaldehyd.Taka już jest specyfika tej produkcji i tu i w Szwajcarii i w Niemczech.Zadaniem firmy jest zminimalizownie emisji każdych wyziewów a władz egzekwowanie tego.Nie mozna jednak z tego robić medialnej szopki bo znając życie pewnie na walce z krono wypłynie paru nowych lokalnych" polityków" a i poczytalność gazetki wzrośnie.Nie wiem czy więcej osób choruje na astmę czy też nie.Nie wiem jaki na to wpływ ma sąsiedztwo krono.Wiem ,że odpowiedzi na te pytania powinno się szukać u specjalistów a nie w artykułach regionalnej ,która dokonuje zwykłej manipulacji faktami zresztą nie tylko w tym temacie.
                • croolick Re: Dziwne pomysły. 04.05.11, 21:00
                  roman-v napisał:

> I wierzysz ,że to para spowodowała wyprowadzke?

Tak, bo inaczej nie jestem w stanie wytłumaczyć sobie tego kroku.

> Racja ale co roku był fotoreportaż wywiady itd.

Trzeba było wykupić trochę reklam w gazecie, wtedy są o wiele bardziej przychylni. Popatrzmy na takiego Pańtaka, promowany jest nieustannie w tej Gazecie, ale on wie, że przed wyborami należy zamawiać odpowiednio dużo wyborczych ogłoszeń, no i trzeba udzielać bezpłatnych porad prawnych pod patronatem gazety...

> Ja wierzę,że się uda jeśli tylko będzie walczyło o przestrzeganie przepisów a n
                  > ie z firmą.

No właśnie, ale w obecnym składzie Rady dla wielu najważniejszy jest populizm. A cóż lepiej nie rozpala emocji tłumów jak walka szeryfów ze "imperium zła"?

> Nie wiem czy więcej osób choruje na astmę czy też nie.

Ale ja widzę jak wielu ludzi w moim otoczeniu, mieszkających w Żarach ma problem z astmą. Mam jakiegoś szczególnego pecha?

> Nie wiem jaki na to wpływ ma sąsiedztwo krono.Wiem
                  > ,że odpowiedzi na te pytania powinno się szukać u specjalistów a nie w artyku
                  > łach regionalnej ,która dokonuje zwykłej manipulacji faktami zresztą nie tylko
                  > w tym temacie.

No tak, ale ci specjaliści to na pewno nie Atmoterm, ich metodologa badań to kompletna porażka...
                  • roman-v Re: Dziwne pomysły. 04.05.11, 21:16
                    Jak na razie głównymi specjalistami są były ksiądz piszący w regionalnej artykuły o krono i pan (wspólczuje mu traumy związanej z chorobą ) który wskazuje ,kto choruje przez formaldehyd emitowany przez firmę.Lokalnym ekologom nie przeszkadzają setki samochodów w scisłym centrum miasta,brak troski o tereny zielone czy też setki piecow opalanych czym tylko się da.Wróg jest jeden- główny truciciel.
                    Co do firmy robiacej badania masz racje,to nie był najlepszy wybór ale pewnie byli bardzo tani :)
                    • debest3 Re: Dziwne pomysły. 04.05.11, 21:29
                      roman-v napisał:

> Jak na razie głównymi specjalistami są były ksiądz piszący w regionalnej artyku
                      > ły o krono i pan (wspólczuje mu traumy związanej z chorobą ) który wskazuje ,kt
                      > o choruje przez formaldehyd emitowany przez firmę.
                      nie interesują mnie Ci panowie.Obchodzi mnie raczej śmierdzące pranie po wywieszeniu na zewnątrz oraz niebieska dusząca mgła na podwórku którą nie da sie oddychać

Lokalnym ekologom nie przeszk
                      > adzają setki samochodów w scisłym centrum miasta,brak troski o tereny zielone c
                      > zy też setki piecow opalanych czym tylko się da.Wróg jest jeden- główny trucici
                      > el
                      No tak,przecież tylko w Żarach są setki samochodów w śródmieściu oraz ludzie palą w piecach byle czym.Tylko czemu w Żarach są takie a nie inne stężenia świństw w powietrzu,sporo wyższe jak w innych nawet większych miastach.Domyślam się że tam ludzie chodzą piechotą lub jeżdżą rowerami a do ogrzewania używają wyłacznie paneli slonecznych.

> Co do firmy robiacej badania masz racje,to nie był najlepszy wybór ale pewnie b
                      > yli bardzo tani :)

oj tak..to już druga firma która jest do niczego.Trzecia która stwierdzi że powietrze jest w porządku a Kronopol to producent czystego tlenu ,będzie już cacy
                      • roman-v Re: Dziwne pomysły. 05.05.11, 07:11
                        debest3 napisał:

> nie interesują mnie Ci panowie.Obchodzi mnie raczej śmierdzące pranie po wywies
                        > zeniu na zewnątrz oraz niebieska dusząca mgła na podwórku którą nie da sie odd
                        > ychać

I mniej smierdzi po powtarzaniu przeczytanych rewelacji?

> No tak,przecież tylko w Żarach są setki samochodów w śródmieściu oraz ludzie pa
                        > lą w piecach byle czym.Tylko czemu w Żarach są takie a nie inne stężenia świńst
                        > w w powietrzu,sporo wyższe jak w innych nawet większych miastach.Domyślam się ż
                        > e tam ludzie chodzą piechotą lub jeżdżą rowerami a do ogrzewania używają wyłacz
                        > nie paneli slonecznych.

a jakie właściwie są?

> oj tak..to już druga firma która jest do niczego.Trzecia która stwierdzi że pow
                        > ietrze jest w porządku a Kronopol to producent czystego tlenu ,będzie już cacy

Powinna takie rzeczy robić firma lub instytut których wyników badań nikt nie będzie kwestionował.
                        • debest3 Re: Dziwne pomysły. 05.05.11, 20:47
                          roman-v napisał:

> debest3 napisał:
                          >
                          >
                          > > nie interesują mnie Ci panowie.Obchodzi mnie raczej śmierdzące pranie po
                          > wywies
                          > > zeniu na zewnątrz oraz niebieska dusząca mgła na podwórku którą nie da si
                          > e odd
                          > > ychać
                          >
                          > I mniej smierdzi po powtarzaniu przeczytanych rewelacji?

to nie są powtarzane przeczytane rewelacje drogi fanie..eee znaczy panie,tylko własne obserwacje.Pogardliwy ton w stosunku do mnie mnie raczej śmieszy niż złości,bo tylko świadczy o braku kultury u hmm...dyskutanta?

>
                          > > No tak,przecież tylko w Żarach są setki samochodów w śródmieściu oraz lud
                          > zie pa
                          > > lą w piecach byle czym.Tylko czemu w Żarach są takie a nie inne stężenia
                          > świńst
                          > > w w powietrzu,sporo wyższe jak w innych nawet większych miastach.Domyślam
                          > się ż
                          > > e tam ludzie chodzą piechotą lub jeżdżą rowerami a do ogrzewania używają
                          > wyłacz
                          > > nie paneli slonecznych.
                          >
                          > a jakie właściwie są?

a czy to zgaduj zgadula? może sobie szanowny pan sam sprawdzić i poszukać..Dla mnie wiarygodne są raporty dotychczasowych badań.
                          >
                          >
                          > > oj tak..to już druga firma która jest do niczego.Trzecia która stwierdzi
                          > że pow
                          > > ietrze jest w porządku a Kronopol to producent czystego tlenu ,będzie już
                          > cacy
                          >
                          > Powinna takie rzeczy robić firma lub instytut których wyników badań nikt nie bę
                          > dzie kwestionował.
                          Jak do tej pory to kwestionuje sam Kronopol i jego poplecznicy do których szanowny pan należy,bo broni pan niewinności tej firmy z zapałem godnym lepszej sprawy,nie używając jak na razie nie argumentów tylko pogardliwej retoryki
    • roman-v Re: Dziwne pomysły. 05.05.11, 21:23
      I tak w zasadzie temat wyczerpany.
      • amper12 Re: Dziwne pomysły. 06.05.11, 07:19
        A smród, o przepraszam zapach lasu i para wodna, pozostał.
        Ja czekam na rekcję burmistrza, bo jak sam mówił w kampanii. "To burmistrz odpowiada za stan środowiska naturalnego w gminie". Czekamy na konkrety, na razie to konkretne jest tylko miejsce parkingowe przy ratuszu.
        • debest3 Re: Dziwne pomysły. 06.05.11, 18:51
          amper12 napisał:

> A smród, o przepraszam zapach lasu i para wodna, pozostał.
          > Ja czekam na rekcję burmistrza, bo jak sam mówił w kampanii. "To burmistrz odpo
          > wiada za stan środowiska naturalnego w gminie". Czekamy na konkrety, na razie t
          > o konkretne jest tylko miejsce parkingowe przy ratuszu.

nie rozpowszechniaj przeczytanych rewelacji
          • amper12 Re: Dziwne pomysły. 08.05.11, 21:01
            Jakies konkrety? Rewelacja to byłoby czyste powietrze w Żarach.
        • croolick Re: Dziwne pomysły. 08.05.11, 00:33
          amper12 napisał:

> A smród, o przepraszam zapach lasu i para wodna, pozostał.
          > Ja czekam na rekcję burmistrza, bo jak sam mówił w kampanii. "To burmistrz odpo
          > wiada za stan środowiska naturalnego w gminie". Czekamy na konkrety, na razie t
          > o konkretne jest tylko miejsce parkingowe przy ratuszu.

No tak, ale pan Burmistrz dostaje co roku od Kronopolu grube pieniądze w ramach umowy o zakazie konkurencji. Ciekawe, co ma konkretnie zapisane w tej umowie, oprócz tego, że nie może zatrudnić się w konkurencyjnej firmie...
    • croolick Re: Dziwne pomysły. 10.05.11, 20:43
      Tak sobie dziś pomyślałem, że te pomysły na połączenie Żar i Żagania to tylko zasłona dymna przed nominowaniem kolejnych ludzi z powiatu żagańskiego na stanowiska w Żarach. Po prezesie ZGM, skarbniku powołany zostanie następny z desantu a ludziom tłumaczone to będzie integracją...
      • lizun9 Re: Dziwne pomysły. 10.05.11, 22:26
        No tak, jak to ktoś napisał na forum GL, w końcu jak będzie integracja to moc reklamy popchnie wszystko ku lepszemu. I następni fachowcy jacy sciągną w okolice będą z pierwszej ligi i z daleka....Miejmy nadzieję, że nie AŻ ...ze Szprotawy...
        • croolick Re: Dziwne pomysły. 10.05.11, 22:29
          lizun9 napisał:

> No tak, jak to ktoś napisał na forum GL, w końcu jak będzie integracja to moc r
          > eklamy popchnie wszystko ku lepszemu. I następni fachowcy jacy sciągną w okolic
          > e będą z pierwszej ligi i z daleka....Miejmy nadzieję, że nie AŻ ...ze Szprotaw
          > y...

Szczerze mówiąc nie śledziłem forum GL, ale widziałem, że długaśny wątek się rozwinął.
          • lizun9 Re: Dziwne pomysły. 11.05.11, 00:01
            To w sumie niewiele straciłes :)
          • p.e.k.o Re: Dziwne pomysły. 11.05.11, 00:03
            croolick napisał:

> Szczerze mówiąc nie śledziłem forum GL, ale widziałem, że długaśny wątek się rozwinął.

Ja też nie śledziłem i nawet nie widziałem tego długaśnego wątku. Powiem wprost, nie mam pojęcia o co chodzi z tą "AŻ" Szprotawą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka