vratislavius 09.06.04, 09:09 Dla tych, którym w duszy gra łużycka nuta, wynalazłem fajną stronkę. W menu należy wyszukać "wymierający naród", a tam mozna nawet posłuchać łuzyckiego hymnu. www.slavinja.prv.pl/ Polecam szczególnie croolickowi. PZDR! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
croolick Re: Miodności 10.06.04, 01:06 Thx za link, ale stroke juz znalem a i z autorem korespondowalem. Jednak od dawna stracil serce do porwadzenia tej stroki - od dluzszego czasu nic na niej sie nie zmienia. A propos. Bylem tydzien temu w Chociebuzu (Cottbus) i mialem okazje rozmawiac z tamtejsza nauczycielka, ogromne bylo moje zdziwienie, ze o Serbach mowila "oni" a Domowina to dla niej istna Camorra i do tego wyrazala zadowolenie z faktu, ze napewniej zniknie ostania szkola srednia z wykladowym jezykiem luzyckim a jej budynek przejmie niemiecka szkola :-((( No coz "enerdowcy" to jednak chyba wciaz inni Niemcy (z kompleksem zagrozenia ze strony Slowian)- w zjednoczonej Europie powinno sie cenic roznorodnosc etniczna i chronic dziedzictwo przeszlosci. Oby pruska mentalnosc nie doprowadzila do wygasniecia "niepotrzebnego narodu". Mam nadzieje, ze kiedys uda sie zorganizowac w Zarach osrodek kultury Dolnych Luzyc (na Gornych chyba sie jednak lepiej trzymaja) i chociaz tu przetrwa znajomosc historii, obyczajow a moze i jezyka (dialektow) dolnoluzyckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Miodności 09.08.04, 13:37 Żaranom także polecam! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15718&w=14771700 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Miodności 03.09.04, 23:30 a już myślałem, że ta jakaś konkurencyjna strona poświęcona pszczelarstwu :) Odpowiedz Link Zgłoś